فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 24 (زمستان 1396)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 24 (زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 160,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/04/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید آگاه * صفحه 11
    حقوق به معنای «مجموعه اصول، قواعد، قوانین، مقررات و رویه قضایی حاکم بر دولتی معین در زمانی مشخص» با هنر، رابطه ای سه گانه دارد که یکی از آن ها، «حقوق هنر یا حقوق هنری» است. اینکه هنر نیز مانند سایر پدیده ها در ظرف حقوق قرار گرفته و موازین حقوقی برآن حاکم می شود.لذا گام نخست در مطالعه حقوق هنر یا آثار هنری، شناخت موضوع یا مظروف است. امری که در صورت عدم فهم درست، مسیر انتخاب الگوی حقوق هنر را منحرف ساخته و به دلیل همسان پنداری هنر و آثار هنری با دیگر موضوعات حقوق، سبب تسری چارچوب های حقوقی نامطلوب به مشاغل هنری شده و این حرفه را با مخاطراتی مواجه می سازد. شناخت هنر و آثار هنری در این مقاله، مورد نظر قرار گرفته و به اختصار، مفهوم و معنای فرهنگ، هنر،آثار هنری، مولفه های آثار هنری (موضوع، فرم و محتوا)، تقسیم بندی ها در هنر من جمله هنرهای زیبا و مکانیکی مطالعه شده و این مهم از دریچه رابطه دوسویه هنر با فرد و جامعه، تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: هنر، آثار هنری، حقوق هنر، مولفه های آثار هنری، هنرهای زیبا
  • حسام الدین خلعتبری *، مجید بیگی صفحه 33
    ارتباطات کلامی یکی از شیوه های بسیار مهم و اصلی در ایجاد ارتباط انسان ها با یکدیگر می باشد که بخش عمده ای از زندگی و روابط اجتماعی انسان را در بر می گیرد. قرآن به عنوان کامل ترین کتاب هدایتی وتربیتی برای اصلاح و هرچه بهتر کردن این بخش مهم از زندگی انسان ها، دستورها و سفارشاتی را بیان کرده است که آنها را می توان در چند اصل جمع کرده و در قالب منظومه و چهارچوبی ارائه داد که قابل تفریع بر مصادیق متعدد باشد این اصول در دو بخش اصول سلبی واصول ایجابی دسته بندی شده است که اصول سلبی عبارتند از : اصل اجتناب از گفتار باطل، اصل اجتناب از زشتگویی، اصل اجتناب از تبدیل کلام دیگران، اصل اجتنباب از کاربرد واژگان شبهه آفرین و بهانه ساز و اصول ایجابی عبارتند از اصل استماع اقوال، اصل گفتگوی نیکو با همه مردم، اصل استحکام در سخن، اصل استعمال قول معروف. این تحقیق بر اساس روش کتابخانه ای و تحلیل متن و محتوا انجام شده است.
    کلیدواژگان: ارتباطات، کلام، گفتار، اخلاق، قرآن، تفاسیر فریقین
  • جعفر حسین پور * صفحه 57
    هدف این مقاله، بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی – به طور اخص فیسبوک – بر بالا بردن سرمایه اجتماعی در جامعه است. مساله مورد بررسی، مطالعه کنش های کاربران ایرانی در سایت فیس بوک و شناسایی شاخص های نشان دهنده سرمایه اجتماعی در این سایت است. سوال اصلی تحقیق عبارت است از: آیا افراد با سرمایه اجتماعی بالاتر در شبکه اجتماعی مجازی فیسبوک، از سرمایه اجتماعی بالاتری در جامعه نیز برخوردارند؟ فرضیه اصلی این پژوهش عبارت است از:بین سرمایه اجتماعی افراد در شبکه اجتماعی مجازی فیس بوک و سرمایه اجتماعی آن ها در جامعه رابطه وجود دارد. چارچوب نظری مورد استفاده شامل نظریه سرمایه اجتماعی پاتنام که شبکه ها و هنجارها را، مولفه های اصلی تشکیل دهنده سرمایه اجتماعی می داند و نظریه پیر بوردیو و نظریه فرانسیس فوکویاما و جامعه شبکه ای کاستلز است. روش این تحقیق پیمایش و ابزار مورد استفاده در آن دو پرسشنامه است. نمونه مورد مطالعه شامل 80 نفر است که به روش تصادفی هدفمند و تصادفی گلوله برفی از میان دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته ارتباطات دانشگاه سراسری علامه طباطبائی و دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات که در شبکه اجتماعی فیسبوک عضویت دارند، انتخاب شده است. داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه ها، با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و براساس نتایج نهایی به دست آمده، فرضیه اصلی تحقیق پذیرفته شد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه اجتماعی، فیسبوک
  • محمد بابایی * صفحه 91
    مطالعات تاریخ رسانه نشان داده است، رسانه ها صرف نظر از نوع و شکل آنها و مدرن یا سنتی بودن، این قابلیت را دارند که در هرگونه حرکت و تحول اجتماعی از جمله پیشران ها باشند. این مقاله به بررسی الزامات ساختاری و محتوایی رسانه هم در زمینه سازی و هم در چشم انداز تمدن نوین اسلامی می پردازد. مقاله تلاش می کند به این پرسش اصلی پاسخ دهد که اگر قرار است رسانه ها در زمینه سازی تحقق تمدن نوین اسلامی پیشران و یاریگر باشند از نظر ساختاری و محتوایی از کدام ویژگی ها باید برخوردار باشند؟ از آنجا که نوع و عملکرد رسانه در مقیاس محلی با نوع و عملکرد آن در مقیاس ملی و در اینجا تمدنی متفاوت است؛ انتظار می رود نوع و عملکرد رسانه در مقیاس تمدن نوین اسلامی نیز در تراز چنین تمدنی عمل کند. طرح مفهوم”رسانه های تمدنی”از یک سو و تبیین ویژگی های آن نظیر برخوردار بودن از رویکرد تمدنی، حرکت در مسیر وحدت آفرینی در عین کثرت، توحیدگرایی، عدالت محوری، پیشرفت گرایی، نفی سلطه و...به لحاظ محتوایی؛ و نیز طرح مفهوم”عصبیت رسانه ای[1]” از سوی دیگر؛ بر مبنای خصلت هایی همچون همگرایی، یاریگری و نیز تعلق خاطر رسانه ای فراگیر و...بر پایه اصول و مبانی اعتقادی به جای منافع رسانه ای، گروهی، ملی، منطقه ای، نسبی، طایفه ای و قومیتی،مهم ترین یافته های این مقاله است. مقاله برای گردآوری داده های پژوهش از روش اسنادی و نیز برای تحلیل داده از رویکرد توصیفی – تحلیلی بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: عصبیت رسانه ای، رسانه های تمدنی، تمدن نوین اسلامی، بین الاذهانی
  • عبدالرضا ادهمی، مهدی نصیری پور صفحه 133
    یکی از شیوه های رایج برای هویت یابی و بازنمایی خویشتن، به ویژه در دوران معاصر، مصرف فرهنگی است. افراد در مصرف فرهنگی، انواع کالاها و نمادهای ارزشمند را، نه به خاطر ارزش مادی شان بلکه به دلیل ارزش فرهنگی آن ها و به منظور ایجاد تصاویری مطلوب از خویش در ذهن دیگران مصرف می کنند. تحقیق حاضر در همین راستا و به بررسی جامعه شناختی میزان استفاده از شبکه های اجتماعی تلفن همراه و تاثیر آن بر میزان مطالعه متون کاغذی(کتاب، مجله، روزنامه) در بین کارمندان شهرداری تهران پرداخته است. تحقیق به روش پیمایش و با استفاده از تکنیک پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق تمامی افراد بزرگسال در بازه سنی20 تا 50 سال شهرداری تهران بوده اند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 370 نفر انتخاب و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی اطلاعات جمع آوری شده اند. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی تلگرام و اینستاگرام و میزان مطالعه متون کاغذی و سبک مطالعه پاسخگویان رابطه معنادار منفی و معکوسی وجود دارد. همچنین بین سابقه استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و میزان مطالعه متون کاغذی هم رابطه معناداری وجود دارد. ولی بین نوع استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با میزان مطالعه متون کاغذی و سبک مطالعه پاسخگویان رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مطالعه متون نوشتاری، سبک مطالعه، میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، سابقه استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، نوع استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی
  • امیرحسین حسینی تاجی، علی اکبر رزمجو صفحه 159
    این پژوهش با هدف دستیابی به میزان و نحوه بازتاب اخبار مفاسد اقتصادی در وب سایت خبرگزاری صداوسیما، ایرنا و وب سایت بی بی سی فارسی است. محقق اخبار رسانه های مذکور را در شش ماهه اول سال 1395 به صورت تمام شماری و درمجموع 372 خبر(158 خبر از خبرگزاری صداوسیما، 140 خبراز خبرگزاری ایرنا و 74 خبر از وب سایت بی بی سی فارسی) را به روش تحلیل محتوای کمی مورد بررسی و تحلیل قرارداد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که بیشترین موضوعی که رسانه ها به آن پرداخته اند موضوع حقوق های نجومی بوده است و در موضوعات جزئی هرکدام از رسانه ها موضوعی را که در راستای سیاست های خبری رسانه بوده برجسته کرده اند و همچنین در نوع خبر رسانه های مذکور بیشتر از اخبار فرایند مدار استفاده شده و بیشترین قالب مورد استفاده رسانه ها گزارش بوده است. از لحاظ ارزش خبری و عناصر خبری، ارزش خبری شهرت و عناصر خبری (که و چه) بیشترین فراوانی را در رسانه های مذکور داشته است. همچنین در مقوله دستگاه مرتبط با مفاسد اقتصادی، خبرگزاری صداوسیما، ایرنا و وب سایت بی بی سی فارسی بیشترین فراوانی را به بانک و موسسه مالی اختصاص داده اند. طبق یافته های این پژوهش دلایل مفاسد اقتصادی مطرح شده در خبر، در خبرگزاری ایرنا، دولتی بودن اقتصاد، در خبرگزاری صداوسیما، خلا قانونی و در وب سایت بی بی سی فارسی، خلا قانونی و ضعف دستگاه های نظارتی بیشترین فراوانی را داشتند.
    کلیدواژگان: اخبار مفاسد اقتصادی، خبرگزاری صداوسیما، خبرگزاری ایرنا، وب سایت بی بی سی فارسی
  • نوریه قربانی ابراهیمی * صفحه 199
    در مقاله حاضر رده بندی و مشخصه های محتوای ادبی مطبوعات معاصر کودک و نوجوان ایران و بلاروس مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. مجلات برگزیده شده جهت تحقیق، از لحاظ عملکرد تربیتی نسل کودک و نوجوان به منظور شکل گیری درک وشناخت آنها، از جایگاه خاصی در فضای رسانه ای کشور خود برخوردار هستند. در این تحقیق سعی شده است، خصوصیات کارکردی مجلات کودک و نوجوان معاصر ایران و بلاروس نشان داده شود و همچنین میزان انعکاس مولفه های ملی، فرهنگی و تاریخی در محتوای آنها مشخص شود. علاوه بر این، توازن لازم ما بین مطالب آموزشی و سرگرمی دراین نوع مجلات، از لحاظ جهت گیری اخلاقی و معنوی بخشی از مندرجات، وفاداری به سنن ملی و همچنین متدها و روش های جدید برای دیالوگ بین روزنامه نگار و مخاطب، سنجش شده است. نتایج حاصله می توانند به منظور پیشرفت فعالیت های ژورنالیستی درحوزه کودک و نوجوان، بررسی مسائل عملکردی مطبوعات کودک و نوجوان درکشورهای ایران و بلاروس، مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: فضای رسانه ای، مطبوعات کودک و نوجوان، سبک ادبی، معنوی - اخلاقی، تربیت
|
  • Vahid Agah * Page 11
    Law means “a set of principles, rules, acts, regulations and jurisprudence that is governing over specific State on determined time” and has triplet relationship with art; in which, one of them is “Art law or Artistic law” and art like other phenomenon is regarded as law and some legal rules are governing over art. Thus, the first step in the way of studying art law or artworks is recognizing topic; in which, in case of having incorrect understanding, the path of selecting pattern of art law is deviated and due to similarity of art and artworks to other legal topics, it may extension the unsuitable legal frames of artistic jobs and this profession is faced with several dangers. The present article deals with recognizing art and artworks and in short form, the concept and meaning of culture, art, artworks, items of artworks (subject, form and content), division of arts including: fine arts and mechanical arts are studied and this issue is described from viewpoint of bilateral relationship of art with person and society.
    Keywords: Art, Artwork, Art Law, Items of Artworks, Fine Arts
  • Hesameddin Khalatbari *, Majid Beygi Page 33
    Verbal communication is one of the most important and important ways ofcommunicating human relationships with each other, which can be compiled ina few principles, and in the form of systems and framework, which can beformulated in a few principles, and in the form of systems and affirmativeprinciples, the principle of avoiding the use of words, the principle of goodconversation with all people, the principle of strength in speech, the principle of substance abuse. this study is done based on library method and... textanalysis.
    Keywords: communication, word, speech, morality, quran, interpretations
  • Jafar Hosseinpour * Page 57
    The purpose of this paper is to examine the impact of virtual social networks - especially Facebook - to enhance social capital in the community. Problem is to study the actions of Iranian users on Facebook and identify indicators of social capital reflects on this site. The main research question is: Do people with higher social capital in the social network Facebook, the more social capital in the community have?
    The main hypothesis of this study are as follows:Between social capital and social capital in Facebook social network in the community there.
    The theoretical framework used include Putnam's social capital theory that networks and norms, the main constituent components of social capital and knows the theory of Pierre Bourdieu's theory of Francis Fukuyama and the network society Castells.
    This survey research and tools used in the two questionnaires.
    The study group included 80 people randomly selected targeted and random snowball. Among the undergraduate and graduate communications Global Allameh Tabatabai University and Islamic Azad University Science and Research in Tehran Data collected through questionnaires, using SPSS software were analyzed and based on the final results showed that the main hypothesis was accepted.
    Keywords: social capital, social network, Facebook
  • Mohammad Babaei * Page 91
    Studies on media history, in any kind and form, modern or traditional ones, have shown Somehow its ability for affect any move or social change. In this study we are to examine media structural and content requirements, in preparing and also actually in accurence in the modern Islamic civilization vision. Here the main question is which features structurally and in content are requaiered for the media contribution about the realization of modern Islamic civilization? It is clear the type and function of the media on a local scale, is deferent with those on a national one and specially on civilization scale. So it is expected that the type and functions of media on the scale of modern Islamic civilization sould be suitable for this new sphere. The concept of "civilizational media," on the other hand, and the explanation of its features, such as having a civilization approach, moving along the path of unity while multiplicity, religious unity, justice, progressivity, negation of domination, etc…, as well as the concept of "Assabiya" based on features such as convergence, assistance, and the affiliation of the mass media on the principles of belief, rather than the group, national, regional, relative, tribal, and ethnic interests are the most important findings of the article. The paper used documentary method to collect data, as well as analytical-descriptive approach for analyzing them.
    Keywords: Civilizational Media, Media Assabiya, New Islamic Civilization, Intersubjectivity
  • Abdorreza Adhami, Mahdi Nasirpoor Page 133
    One of the common ways to identify and represent itself, especially in contemporary times, is cultural consumption. People in cultural consumption, They use a variety of valuable goods and symbols, not because of their material value, but because of their cultural value and in order to create the desired images of their own in the minds of others. The current research is in the same direction, the Sociological survey on the of using mobile social networks and its impact on the amount of reading of paper textbooks, (Book, magazine, newspaper) Among the employees of the municipality of Tehran. The research was carried out using a survey method and using a questionnaire technique. The statistical population of the study was all adults aged 20 to 50 years in the municipality of Tehran. The sample size was 370 people based on Cochran formula and data were collected using random sampling method.the findings of this study show that there is a significant negative and inverse relationship between the amount of use telegrams and the Instagram, and the amount of reading of the paper texts and the study style. There is also a significant relationship between the history of using virtual social networks and the amount of reading of paper texts. However, there is not a significant relationship between the type of use of virtual social networks and the amount of reading of paper texts and the study style.
    Keywords: of reading of paper textbooks, study style, using virtual social networks, history of using virtual social networks, type of use of virtual social networks
  • Amir Hosein Hoseini Taji, Ali Akbar Razmjoo Page 159
    This research with the aim of identifying the extent and the ways of covering economic corruption news in three websites belonging to IRIB News Agency, IRNA and BBC Persian. The researcher analyzed all news of the before mentioned websites, published in the first six month of 1395. Overall, 372 news (140 news from IRNA, 158 news from IRIB News Agency, and 74 news from BBC Persian web sites) were analyzed through quantitative content analysis. The result of this research indicates that astronomcal salary was the most important addressing subject by the websites. In minor issues, each of the three websites highlighted the topic which was in line with their media policy. Also, process-centered news were mostly used by these websites and the report was the most widely used format. In terms of news value and news elements, we can say that »prominence «news values and» Who «and» What« had the most frequency in three mentioned websites. Also, in the category of the organization related to the economic corruption, IRIB news agency, IRNA news agency and BBC Persian website dedicated the most frequency to bank and financial institute. According to the findings of the research, the reason mentioned in economic corruption news in IRNA News Agency was state-run economy, in IRIB News Agency was lack of law and in BBC Persian website were lack of law and weakness of supervisory agencies.
    Keywords: Economic Corruption News, IRIB News Agency, IRNA News Agency, BBC Persian Website
  • Noorieh Ghorbani Ebrahimi * Page 199
    The paper deals with typological and content-related peculiarities of the literary and artistic publications in Iran and Belarus which are dedicated to children and teenagers. The object of the research: journals which constitute a significant part of the media terrain and fulfill the important educational function which is to from the consciousness of the rising generation. The subject of the research: the main functions of the contemporary mass media in Iran and Belarus for children and teenagers. The connection is revealed between the contemporary press for children and national, historical and cultural traditions. It has been reviewed that the necessary balance between entertaining and educational qualities of the publications for children is achieved due to spiritual values of the contents of the works, the adherence to the national traditions, the renewal of forms and methods of a dialogue between children and the journalists. The results of the investigation can be used for the future development of the press for children in Iran and Belarus, as well as for the study of the problems of main functions of the publications for children and teenagers.
    Keywords: media terrain_publications for children_teenagers_literary style_spiritual - moral_education