فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 22 (تابستان 1396)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 22 (تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 140,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس اسدی، حامد بابازاده مقدم صفحه 11
    امروزه با درک صحیح از اهمیت فعالیت های روزنامه نگاران و با اعتقاد به نقش این گروه در تامین حق آزادی بیان، تدابیر و اقداماتی برای حمایت از روزنامه نگاران در سطوح مختلف(بین المللی، منطقه ای و ملی) پیش بینی شده است. در این میان سازمان های بین المللی غیردولتی که عمدتا با همکاری و مشارکت مدیران، کارکنان و مالکان موسسات خبری تشکیل شده، تلاش دارند تا در مسیر حمایت از روزنامه نگاران گام های بلندی بردارند.
    نظر به این که ارزیابی ماهیت و عملکرد سازمان های بین المللی غیردولتی فعال در زمینه حمایت از روزنامه نگاران علاوه بر کمک به شناخت ابعاد فعالیت های حرفه ای نهادهای مذکور، می تواند زمینه حمایت و تقویت این نوع سازمان ها را فراهم نماید؛ در مقاله حاضر تلاش شده تا عملکرد و ماهیت کمیته بین المللی حمایت از روزنامه نگاران، ارزیابی گردد.
    کلیدواژگان: حقوق ارتباطات، حقوق بین المللی ارتباطات، حقوق روزنامه نگاران، سازمان های بین المللی غیردولتی، کمیته بین المللی حمایت از روزنامه نگاران
  • ابراهیم فیاض، عبدالله بیچرانلو، حمیدرضا عشقی پور صفحه 27
    پیشرفت گسترده فناوری های نوین بالاخص دانش دیجیتال، تحقق نظریه کره مسطح را گوشزد نمود. جهانی بدون مرز که در آن نقش رسانه ها انکار ناپذیر است. همواره در طول قرون متمادی در میان عموم ابناء بشر اصول و ارزش های اخلاقی از قداست خاصی برخوردار بوده است. در این مقاله از روش مطالعه اسنادی با محوریت جایگاه اخلاق در رسانه های اجتماعی در دوران معاصر از منظر اندیشمندان قاره آمریکا استفاده شده است. در کشورهای توسعه یافته همواره دو دیدگاه در مقابل اخلاق وجود دارد. یکی آن را موافق با آزادی بیان و جریان آزاد اطلاعات می داند و دیدگاه دیگر که از اساس با آن مخالف است. رسانه های اجتماعی معاصر برای بقاء خود باید بر سه مقوله سرعت انتقال اطلاعات، امنیت اطلاعات و کسب مخاطب بیشتر فائق آیند. از سوی دیگر مخاطب معاصر به مدد مولفه هایی اکتسابی نظیر سواد رسانه و سواد انتقادی و... مخاطب هوشمندتر، چابک تر و انتخاب کننده تر گردیده است. با گسترش روزافزون رسانه های اجتماعی جایگاه اخلاقیات در رسانه تحت تاثیر عواملی همچون میزان پایبندی اصحاب رسانه به اخلاق، تاثیر اخلاق بر انتشار اطلاعات آنلاین و لحظه ای، اخلاق و هیجان طلبی صنعت رسانه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، مولفه های رسانه، رسانه های اجتماعی، جوامع توسعه یافته
  • امیر بی پروا صفحه 67
    یونسکو موسسه علمی فرهنگی و آموزشی ملل متحد با تدوین و تصویب یک سلسله اسناد بین المللی و منطقه ای نسبت به تبیین و تشریح ابعاد اخلاقی در جامعه اطلاعاتی اقدام کرده است اسناد مذکور که نتیجه اقدامات حقوقی و سیاسی و مطالعاتی یونسکو می باشد، بر اثر همکاری های بین المللی اعضا در سطوح جهانی و منطقه ای در قالب کنوانسیون و اعلامیه به تصویب رسیده اند.تدوین وتصویب کنوانسیون ها واعلامیه ها که محصول کنفرانس های بین المللی و منطقه ای می باشند،در تدوین قواعد حقوق بین الملل به منظور حمایت از اخلاق و توسعه قواعد اخلاقی در عرصه حقوق بین الملل موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: یونسکو، ابعاد اطلاعاتی، جامعه اطلاعاتی، اسناد بین المللی
  • سید رضا نقیب سادات، محبوبه ظریفیان یگانه صفحه 101
    پژوهش حاضر با عنوان شناخت آموزه های دینی در سینمای کودک پس از انقلاب اسلامی ایران می باشد. هدف از این پژوهش این است که آیا در سینمای کودک آموزه های دین جایگاه و کاربردی دارد و اگر دارد میزان آن از دهه اول انقلاب تا دهه چهارم چه تغییراتی داشته است. در این پژوهش فیلم های سینمایی کودک پس از انقلاب اسلامی با روش تحلیل محتوا استنباطی با دو تکنیک مقوله ای – ارزیابی بررسی شده است.
    به طور کلی می توان نتیجه گرفت آموزه های دینی در سینمای کودک پس از انقلاب آن طور که باید رعایت نشده است و بیشتر فیلم ها از نبود انواع آموزه های دینی در محتوای خود خبر می دهند. با وجود افزایش محسوس آموزه های دینی در فیلم های کودکانه دهه نود نسبت به دهه هشتاد که با استفاده از تکنیک فضای شهری و فرهنگ حاکم(اسلامی)، بهره گیری از کارکرد رسانه و آموزش، اعتدال در صحنه های غمناک و شادی آفرین، جذابیت و روشنی پیام، کم رنگ کردن نقش موسیقی، برجسته سازی نقش محبت و دوستی و به کارگیری زبان عامیانه در بررسی عمیق آثار ارائه شده می توان دریافت که همچنان فقدان برخی آموزه های دینی در سینمای کودک خودنمایی می کند.
    کلیدواژگان: کودک، سینمای کودک، آموزه های دینی، انواع آموزه های دینی، سینمای پس از انقلاب
  • محسن شاکری نژاد، علی اصغر سلیمانیان، احمد اردشیری صفحه 127
    یکی از کارکردهای اساسی تلویزیون، اطلاع رسانی است. از طرفی، لحظه ای بدون رخداد نمی توان یافت که ارزش خبری نداشته باشد. این رخدادها به عنوان خوراک خبری رسانه ها ارزش یابی، اولویت بندی و گزینش می شوند تا با ارائه و انتشار آن به نیاز اطلاعاتی مخاطبان خود پاسخ دهند. یکی از رسالت های رسانه های محلی نیز پاسخ دادن به همین نیاز اطلاعاتی مخاطبان بومی است که در منطقه تحت پوشش خود زندگی می کنند. شبکه دنا نیز با امکان پخش اخبار استانی، برای اثرگذاری و جذب مخاطب بیشتر، نیاز به آسیب شناسی، تحلیل مداوم و بازنگری در روش ها و شیوه های مهندسی خبر و ارائه آن به مخاطبان خود دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی وضعیت بخش های خبری شبکه دنا با روش تحلیل محتوا و ارائه راهکار برای این شبکه است. برای این کار و به عنوان نمونه، 144 خبر در سه ماه آبان، آذر و دی به صورت تصادفی انتخاب و تحلیل شد. اطلاعات تحقیق در جداول کدگذاری جمع آوری و با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند.
    کلیدواژگان: شبکه دنا، اخبار، آسیب شناسی، تحلیل محتوا
  • نظارت های دولتی بر تولیدات سینمایی در ایران / (با نگاهی به پرونده فیلم سنتوری)
    مهدی زاهدی، فائزه واحد صفحه 163
    از آن جایی که در عصر حاضر فیلم های سینمایی نقشی بسیار فراتر از سرگرمی ایفا کرده و جایگاه مهمی در فرهنگ سازی، هدایت افکار عمومی و دیپلماسی عمومی دارند، دولت ها با توجه به ساختار حقوقی و هنجارهای موجود در جامعه خود انواع مختلفی از نظارت را بر این گونه تولیدات اعمال می کنند. این موضوع در نظام حقوقی ایران، از آن جهت بیشتر حائز اهمیت است که برای تولید یک اثر سینمایی، در تمامی مراحل از نگارش فیلمنامه که مرحله اول است تا ورود به شبکه نمایش خانگی که مرحله آخر است، دولت نقشی بسیار پررنگ ایفا می کند. نقشی که با عنوان نظارت شناخته می شود و نظارتی مختلط از نوع نظارت پیشینی و پسینی است که در تمامی مراحل تولید و عرضه یک فیلم اعمال می شود. هدف دولت از اعمال چنین نظارتی حفظ هنجارهای اجتماعی، امنیت ملی و ارتقاء سطح فرهنگ عمومی است. لیکن فعالین این حوزه در موارد زیادی چنین نظارتی را برخلاف آزادی بیان، آزادی هنر و هنرمند و مخالف منافع اقتصادی صنعت سینما می دانند. به عقیده اینان قوانین و مقررات موجود در امر نظارت دارای ایرادات فراوانی بوده و مشکلات زیادی را به وجود می آورد. این نوشتار به دنبال تعیین و تجزیه و تحلیل نظارت دولت بر تولیدات سینمایی از جنبه منافع اقتصادی دست اندرکاران این حوزه است و به این نتیجه دست می یابد که مقررات فعلی ناکارآمد و در موارد متعددی با سلیقه شخصی مجریان آمیخته است، به نحوی که امنیت سرمایه گذاری را مختل می کند.
    کلیدواژگان: نظارت دولت، تولیدات سینمایی، فیلم سنتوری، رای دیوان عدالت اداری
  • ناهید کردی، سمیه تاجیک اسماعیلی، فاطمه جعفری صفحه 187
    نرم افزاهای موبایل، یکی از انواع رسانه های اجتماعی و یکی از انواع سرگرمی به شمار می روند و با سرویس هایی که ارائه می دهند و با کاربری هایی که دارند، انسان های امروزی را به خود مشغول کرده و اثرات عمیقی بر ابعاد مختلف زندگی بشر سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، امنیتی و اقتصادی بوده است. پژوهش حاضر در پی بررسی توصیفی از میزان و نوع استفاده از نرم افزارهای جانبی تلفن همراه(همچون تلگرام، وایبر و...) زنان بوده است. جامعه آماری کلیه زنان 20تا 30 ساله منطقه 5 شهر تهران است که طبق آخرین سرشماری اداره آمار402٬453 نفر گزارش شده. بر اساس فرمول کوکران نمونه ای 380 نفری به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد که همگی در حدود سنین 20 الی 30 سالگی بوده اند. یافته های حاصل از پژوهش با استفاده از نرم افزار spss تحلیل و آزمون گردید. نتایح حاصل از یافته ها بیانگر آن است که میانگین استفاده در بین نمونه های پژوهش 6/4 ساعت، میانه 5 و مد آنها 4 ساعت بوده است. در واقع این وضعیت بسیار قابل توجه است که به طور متوسط هر تهرانی 4 ساعت و نیم از وقت خود را به اینترنت اختصاص می دهد .آنچه از یافته های پژوهش بر حسب استفاده از نوع نرم افزارهای موبایل حاصل گردید، بیانگر آن است که 6/2 درصد(10 نفر) از نمونه های پژوهش تنها از نرم افزارهای بازی و سرگرمی استفاده می کنند که در شبکه های مجازی عضویت ندارند و 2/59 درصد نیز تنها از شبکه های مجازی استفاده می کنند که هیچ نرم افزار بازی و سرگرمی دیگری استفاده نمی کنند و 2/38 درصد نیز هم زمان از هر دو نرم افزارهای بازی و سرگرمی و همچنین شبکه اجتماعی استفاده کرده اند.همچنین در داخل این شبکه ها فیسبوک با بیشترین مقدار روابط( 9/10 نمره) و تیک تاک با کمترین مقدار روابط اجتماعی(9/7 نمره).
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، نرم افزار جانبی، تلفن همراه، میزان استفاده، نوع استفاده
|
  • Abbas Assadi, Hamed Babazadeh Moghaddam Page 11
    Today, having properly perceived the significance of journalist activities accompanied by the faith to the role played by this group for protecting the right to freedom of expression, some measures have been taken to protect journalists at the national, regional and international levels. Meanwhile, the international non-governmental organizations (NGOs), which are mainly established in cooperation with the directors, personnel and the owners of the news agencies, are making efforts to take long steps in protecting the rights of journalists.
    Given that evaluating the nature and function of the international non-governmental organizations (NGOs) which are active in protecting journalists’ rights, not only would help to reform those institutions but it may pave the way for supporting and strengthening these organizations; in this contribution an effort has been made to evaluate nature and function of International Committee to Protect Journalists.
    Keywords: Telecommunications Law, International Telecommunications Law, Journalist Rights, International Non-governmental Organizations (NGOs), International Committee to Protect Journalists.
  • Hamid Reza Eshghi Pour, Dr.Ebrahim Faiyaz, Dr. Abdollah Bicharanlo Page 27
    Extensive development of new technologies, especially digital literacy, realization theory reminds was flat Planet. A world without borders in which the role of the media is undeniable. Over the centuries, human beings have always been among the general principles and moral values of sanctity was great. In this paper, documentary study centered on the place of ethics in social media in modern times scholars from the perspective of Latin America have been used.In developed countries, there are always two perspectives against ethics. One knows it agrees with freedom of expression and free flow of information and other views that are fundamentally opposed to it. Contemporary social media for their survival must be based on three categories of data transfer speed, data security and overcome a wider audience. The contemporary audience acquired through components such as media literacy and critical literacy and the audience is more intelligent, more agile and more choosy been sent.
    Keywords: Ethical principles, components, media, social media, communities developed
  • Amir Bi Parva Page 67
    Unesco,scientific,educational and cultural institute of united nations with codification and ratification collection of universal and regional documents enterprised for describe ethical deminisions in information society.documents are result of legal, political and ovservational activities of unesco,those ratificated in framework of convention and decelaration by tne universal and regional cooperation of members of unesco.codifiation and ratification of conventios and decelarations those are results of universal and regional conferences are effective in codification roles of international law for protection of ethic and development ethical roles in area of international law.
    Keywords: unesco, ethical deminisions, information society, international documents
  • Seyed Reza Naghib Sadat, Mahboobeh Zarifiyan Yeganeh Page 101
    The present study aims to recognition of religious instructions in children’scinema after the Islamic revolution . The aim of this study is to investigate whether the children’s cinema gives value to the religious instructions or not.
    In this study, children's movies after the Islamic Revolution (the 60’s, 70’s, 80’s and the 90’s) have been considered as the statistical population . The method used in this study is the analytical method of content analysis with categorization-evaluation technique.
    After conducting the research, it was found that we can generally conclude that religious instructions have not been regarded in children's movies after the revolution, and there is lack of religious instructions in the content of the most of the children’s movies.
    Despite the significant increase of religious instructions in children’s movies of the 90’s compared to those of 80’s,which is provided through in-depth investigation of the movies using the techniques of urban space and the dominant culture (Islamic), taking advantage of the functions of the media and education, moderation in sad and joyful scenes, attractiveness and clarity of the message, lowering the role of music, highlighting the role of affection and friendship, and the use of slang, it can be seen that the lack of some religious instructions in children's movies is apparent.
    Keywords: child, children's cinema, religious instructions, types of religious instructions, post-revolution cinem
  • Ali Asghar Soleymaniyan Page 127
    Information processing is one of the basic functions of TV. On the other hand, there is no moment without event that is not newsworthy. The events as Media news feed, evaluation, prioritization and Elected until through Presentation and publication, respond to the Information needs of their audience. One of the missions of the local media is also responding to the information needs of local audiences who live in the coverage area. Dena network also through allows of provincial news release, , Needs to Pathology, continuous analysis and review of procedures and engineering practices News to More effective and attract more audiences. The aim of this study was to evaluate the situation of Dena News Network by content analysis and provide solutions for this network. To do this, for example, 144 news in November , December and January are selected by random and analyzed. Research data were collected in coding tables and analyzed by using spss software.
    Keywords: Local network, news, pathology, content analysis
  • Dr. Mehdi Zahedi, Faezeh Vahed Page 163
    Since the movies have played a huge role beyond entertainment to improve cultural development and guiding public opinion, the government oversight on cinematic production in variety of ways. In Iran’s legal system, the government monitors cinematic production from scriptwriting, to the introduction of home video, such supervision is from the beginning to the end and at all stages of production and distribution .
    The government’s purpose of such supervision is to maintain social norms, national security and promotion of public culture. However, the cinema activists consider such a regulation to be contrary to freedom of expression, freedom of art and artist and economics interest of the cinema industry. This article seeks to analyze the rules of supervision of cinematic production in terms of cinematographers. This paper conclude that current regulations are ineffective and, in many cases, interrupted by personal test in such a way as to disrupt investment security.
    Keywords: Government supervision, Cinematic productions, Santouri Movie, Verdict of the Administrative Court of Justice
  • Fatemeh Jafari, Dr. Nahid Kordi, Dr. Somaye Tajik Esmaeeli Page 187
    Mobile softwares, one of the types of social media and is one of types of entertainment. And with offer services and based on their Applications that have preoccupied modern humans and have profound effects on on all aspects of aspects of human life- political, social, cultural, economic and security. One of the most important aspects which on it was effective, it is style of life. In fact, with the advent of social networking in Iranian society changed values, ideals and behavior or in other words lifestyle has changed. This change is necessary for scrutiny. Accordingly present study seeks to investigate the effects of mobile software (such as telegrams, Viber, etc.) on the lifestyle of women. On this basis to this review and scrutinize the study on 380 women living in the district 5 of Tehran that have been around 20 to 30 years old, were tested. The findings of this study were tested using spss software. Results of the findings indicate that With the increasing usage rate of mobile software, tends to recreation and entertainment, display feelings and interests, lack of charm and joy , lifestyle base on differences and conflict within the family. Also, with the increasing use of mobile social networking, network of relations are more varied and consumption of cultural goods is also increasing. In fact, a person with membership in a social network is placed in relation to others, This communication will introduce people with the fashion of home appliances, automobiles, food and clothing. Also results of the study indicated that is the amount of social relations based on the type of Mobile Applications. By analysis of one way ANOVA these two variables is significant, in fact, the average score of social relations those using game and entertainment software, equal to 01/8 and those who use the virtual network, was 2/10. Also within this network Facebook with maximum Relations (9/10 points) and Tiktak the least amount of social relations (9.7 score).
    Keywords: social network, software, lifestyle, mobile phone