فهرست مطالب

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 3 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهناز انصاری فرد، مهدی لسانی، حسین غضنفرپور، احمد خیاط زاده صفحات 1-22
    افزایش جمعیت شهرها، سبب افزایش وسعت آنها و به تبع آن موجب افزایش استفاده از زمین گردیده است؛ بنابراین هرچه شهرها گسترده تر شوند، کاربری اراضی نیز متنوع تر می گردد. در این میان نقش کاربری های آموزشی که در زمینه رشد و هدایت افراد جامعه؛ به ویژه دانش آموزان مدارس ابتدایی وظیفه مهمی دارند، غیر قابل انکار است. مساله اساسی این است که مدارس ابتدایی در شهر کرمان به درستی مستقر نشده اند؛ از این رو، هدف پژوهش حاضر مکان یابی مدارس ابتدایی ناحیه یک آموزش و پرورش شهر کرمان است. جامعه آماری، شامل کلیه مدارس ابتدایی ناحیه مذکور و روش مورد استفاده توصیفی - تحلیلی است؛ همچنین برای انجام این پژوهش از مطالعات کتابخانه ای (برای شناسایی معیارها)، برای تعیین مکان فعلی مدارس از بررسی های میدانی، برای تعیین وزن معیارها از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن برگرفته از نظرات کارشناسان و پایایی آن بر اساس محاسبه نرخ سازگاری و آنالیز حساسیت که با استفاده از نرم افزار Expert Choice انجام می شود، استفاده شده است. در این راستا، از سامانه اطلاعات جغرافیایی بهره گرفته شده است و با استفاده از روش منطق فازی، لایه های مختلف بر هم منطبق و آنالیز شدند. نتایج حاکی از آن است که وضعیت مدارس این ناحیه در بعضی نقاط نسبتا نامطلوب است و در نتیجه، نواحی بهینه برای احداث مدارس ابتدایی دخترانه و پسرانه این ناحیه به صورت مجزا در دو نقشه کاربردی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مکان یابی مدارس ابتدایی، ساج، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، شهر کرمان
  • خدارحم بزی، حسین موسی زاده، مهدی خداداد صفحات 23-39
    رشد سریع شهرنشینی در کشورهای جهان سوم، باعث افزایش فقر شهری شده و این پدیده در حال رشد، مشکلات فراوانی را برای این کشورها به وجود آورده است؛ بدین گونه که شهرها، به واسطه برخورداری از امکانات و زیرساخت های رفاهی – خدماتی، جمعیت بیکار ساکن نواحی روستایی را به سوی خود جذب کرده و از آنجایی که این افراد، فاقد مهارت در شغلی خاص هستند؛ جذب اشتغال کاذب شده و به علت درآمد پایین در اطراف شهرها اسکان می یابند؛ در واقع، جزیره ای ثروتمند و محصور در کمربندی سیاه از محرومیت و بدبختی ها به نام حاشیه نشینی را ایجاد می کنند. هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش شهرداری ها در توانمندسازی حاشیه نشینان شهر گرگان است که بدین منظور از روش توصیفی – تحلیلی و پیمایش میدانی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، ساکنان مناطق اسلام آباد، قلعه حسن، کوی افسران و حد فاصل اوزینه و کاشانی است که با استفاده از روش کوکران، تعداد 276 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نتایج به دست آمده از آزمون کای اسکوئر، نشان دهنده دسترسی بسیار کم حاشیه نشینان به خدمات و زیرساخت های شهری است همچنین، نتایج به دست آمده از ضریب رگرسیون، نشان دهنده رابطه بسیار زیاد بین اشتغال و وضعیت اقتصادی خانواده با ضریبBeta معادل 0/307 با حاشیه نشینی در شهر گرگان است. در نهایت، راهکارهایی به منظور توانمندسازی حاشیه نشینان گرگان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، توسعه شهری، گردشگری شهری، شهر کرمانشاه
  • محمد رحیمی، علی اصغر عبدالهی، محسن ایلاقی حسینی صفحات 41-57
    اقامت موقت تمام یا بخشی از شهروندان درخارج از محیط سکونت دائمی شان به دلیل بروز بحران، یکی از موارد مهم در برنامه ریزی و مدیریت بحران است که تحت عنوان اسکان موقت از آن یاد می شود. انتخاب محل مناسب جهت اسکان با توجه به دسترسی ها، مدیریت زمان و هزینه برای خدمات رسانی مطلوب و بهینه، از ضروریات مدیریت بحران در این مقطع است. در این پژوهش، شهر جیرفت و عنبرآباد با توجه به استعداد لرزه خیزی بالا، به عنوان الگویی به منظور مکان یابی محل های استقرار موقت جمعیت های آسیب دیده ناشی از زلزله احتمالی، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته است. براین اساس، در چارچوب روش تحقیق توصیفی - تحلیلی، از25 فاکتور موثر در امر مکان یابی، که برگرفته از شرایط طبیعی، زیرساختی، اقتصادی و اجتماعی شهر بوده، استفاده شده و در رابطه با تلفیق داده ها، از سیستم های اطلاعات مکانی و منطق فازی و برای انجام عملیات تلفیق فازی و عملیات مکان یابی اسکان موقت، با توجه به قابلیت های نرم افزار Arc GIS در مسائل آنالیز تصمیم گیری چند معیاره، استفاده شد. سپس با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار، نقشه های فازی به دست آمده، تلفیق و مکانهای مناسب شناسایی گردیدند. نتایج این تحقیق نشان می دهد در محدوده شهر جیرفت و عنبرآباد، 29 قطعه واجد شرایط هستند که پس از تطبیق با کاربری ها و مساحت مورد نیاز، تعداد 12 قطعه (7 مکان در شهر جیرفت و 5 مکان در شهر عنبر آباد) به عنوان مکان مناسب جهت استقرار جمعیت در زمان بحران پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: مکان یابی، اسکان موقت، زلزله، سیستم اطلاعات مکانی، منطق فازی
  • حجت الله شرفی، فضل الله کریمی قطب آبادی صفحات 59-77
    امروزه در ساخت شهرها و تعیین اندام جغرافیایی آنها، به تعادل شهر و ناحیه، روابط متقابل شهر و روستا، توازن فضایی و تعادل انسان و محیط می اندیشند. ایجاد و رویش قارچ گونه شهری با اندام بلند جغرافیایی در نواحی کشور، آنجا که روستاها پراکنده و نافشرده هستند و روابط ارگانیکی بین شهر و روستا وجود ندارد، به فروپاشی این تعادل ها خواهد انجامید. شهرهای میانی با توجه به توانمندی های خود، می توانند حلقه ارتباطی بین ما درشهرها و شهرهای کوچک باشند. با توجه به موضوع مورد مطالعه، هدف مقاله حاضر، بررسی تاثیر شهر میانی جهرم در تعادل منطقه ای استان فارس است. روش تحقیق مقاله، توصیفی - تحلیلی است. نتایج کلی تحقیق نشان می دهد که شهر جهرم به دلیل داشتن زیر ساخت های مناسب در بخش های اقتصادی ازجمله خدمات، همواره مورد توجه نواحی جنوبی استان فارس بوده است. وجود خدمات گسترده بهداشتی - درمانی، ارتباطی، بازرگانی، پولی و بانکی، امنیتی - نظامی، آموزش عالی و... سبب شده است که این شهر از یک طرف بتواند نقش قابل توجهی در رفع نیازهای منطقه جنوب و شرق استان فارس داشته باشد و از طرف دیگر، زمینه تامین برخی از نیازهای استان های همجوار، از جمله بخش هایی از استان هرمزگان را نیز فراهم نماید.
    کلیدواژگان: شهر میانی، حوزه نفوذ، تعادل منطقه ای، توسعه، جهرم
  • یونس غلامی، سلمان حیاتی، محمد قنبری صفحات 79-100
    از موضوعات اساسی در راستای نیل به توسعه شهری پایدار، شناخت الگوی کالبدی شهر و تلاش برای دستیابی به فرم شهری مطلوب است. در همین زمینه، نظریه پردازان برنامه ریزی شهری، مقوله شهر پایدار و در قالب آن، شهر فشرده را در دستور کار قرار دادند. امروزه اکثر محققان، شهر فشرده را پایدارترین فرم شهری دانسته و اهداف توسعه پایدار را در فشردگی شهری متجلی می دانند. هدف این پژوهش، شناخت الگوی گسترش کالبدی کلان شهرهای ایران (مشهد، شیراز، اصفهان و تبریز) در دوره زمانی 1335 تا 1390 است. روش اصلی مورد استفاده در پژوهش، روش توصیفی - تحلیلی و برای سنجش فرم، از روش های پیشنهادی تسای (درجه تجمع، تراکم و اندازه متروپل همچنین از شاخص های هندرسون، هرفیندال، آنتروپی مطلق و مدل هلدرن استفاده شده است. برای محاسبه درجه تجمع شاخص جمعیت در سطح کلان شهرها، از ضرایب جینی و آنتروپی نسبی استفاده شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش، نشان می دهد که از میان کلان شهرهای مورد مطالعه، کلانشهرهای مشهد، اصفهان و شیراز از نظر رشد و گسترش فضایی در گذشته از رشد آرام و فشردگی نسبی برخوردار بوده که با شروع شهرنشینی سریع، رشد مساحت آن سریع می شود و رشد پراکنده اتفاق می افتد؛ اما در سال های اخیر از میزان پراکنش آنها کاسته شده و گرایش به تمرکز و فشردگی در آنها مشاهده می گردد؛ اما کلان شهر تبریز، وضعیتی متفاوت از سایر کلان شهرهای مورد مطالعه دارد؛ به طوری که تا دهه 1375، رشد مساحت و جمعیت تقریبا متعادلی را دارد؛ ولی از این دهه به بعد است که مساحت آن رشد بسیار بیشتری از جمعیت آن داشته و گسترش افقی زیادی را یافته است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، فرم شهری، پراکنش شهری، فرم فشرده، کلان شهرهای ایران
  • محمدعلی فرقانی، زین العابدین صادقی، سپیده پور رمضان صفحات 101-120
    شهر مشهد، به واسطه قرار گرفتن چندین گسل فعال در اطراف و درون آن، از ریسک بالایی در برابر خطر زلزله برخوردار است. در این میان، آسیب به زیرساخت های آن به ویژه، شبکه معابر و بزرگراه ها، تاثیر نامطلوبی بر دسترسی به مناطق حادثه دیده می گذارد. این مقاله، میزان آسیب پذیری شبکه های ارتباطی منطقه ثامن مشهد و احتمال انسداد معابر این منطقه در اثر فروریزش ساختمان ها پس از زلزله را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. این مطالعه به روش مدل سازی با بیان ریاضیاتی انجام پذیرفت و مناطق بحرانی و دارای ریسک پذیری ناشی از محاسبه درجه محصوریت معابر منطقه، با استفاده از امکانات و توانایی های نرم افزار ArcGIS مشخص گردیدند. مدل سازی ریاضیاتی و درجه سازگاری معابر منطقه نشان داد که 58/2 درصد از معابر در صورت تخریب ساختمان های بدنه آنها، دارای سازگاری کاملا نامناسب می گردند و با توجه به عدم رعایت تناسب ارتفاع ساختمان به عرض معبر، 46/3 درصد از آنها در موقعیت خطرناکی قرار خواهند گرفت؛ در نهایت، نتایج به دست آمده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، نشان می دهد که با محاسبه شاخص درجه محصوریت و معیار قرار دادن آن به طور صرف، اکثر مسیرهای موجود در زمان بروز حادثه بسته خواهند شد و کار دسترسی و امدادرسانی را با مشکل مواجه خواهند ساخت؛ بنابراین، معابر این منطقه تا زمان پایان اصلاح و بازسازی، در صورت بروز فاجعه هایی چون زلزله و دیگر حوادثی که نیاز به امدادرسانی فوری داشته باشند، نمی تواند نقش چندان موثری در کاهش آسیب پذیری و امدادرسانی فوری ایفا نماید.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، منطقه ثامن مشهد، زلزله، شبکه معابر
  • یوسف قنبری، زهرا کاظمی، سید اسکندر صیدایی صفحات 121-139
    یکی از نمودهای توجه گردشگران به مناطق، خانه های اکولوژیکی است که با هدف گذراندن اوقات فراغت در نواحی با طبیعت بکر راه اندازی می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خانه های اکولوژیکی در توسعه پایدار گردشگری بخش هنزاء انجام گرفته است. این پژوهش، مطالعه ای کاربردی است که رویکرد حاکم بر آن توصیفی – تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را مردم بخش هنزاء (چهار شهر و روستا با جمعیتی برابر با 897 خانوار) تشکیل می دهند. تعداد 270 پرسش نامه (خانوار) با استفاده از فرمول کوکران، به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. مقدار آلفای کرونباخ برای قابلیت اعتماد پرسش نامه 0/87 محاسبه گردید. داده های گردآوری شده در محیط نرم افزاری GIS و SPSS با استفاده از آزمون های T تک نمونه ای، F (تحلیل واریانس) و دانکن تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد راه اندازی خانه های اکولوژیکی تاثیرات اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی به دنبال دارد. تاثیرات مثبت خانه های اکولوژیکی در محدوده مورد مطالعه (با میانگین 3/13) در حد متوسط است و بین نواحی مورد مطالعه، از نظر تاثیرات خانه های اکولوژیکی (به استثنای بعد اقتصادی) تفاوت معنی داری در سطح 0/95 اطمینان وجود دارد. تاثیرات منفی خانه های اکولوژیکی در محدوده مورد مطالعه (با میانگین 4/30) بالاتر از حد متوسط است و بین مناطق مورد مطالعه از نظر تاثیرات خانه های اکولوژیکی، تفاوت معناداری در سطح 0/95 اطمینان وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، خانه های اکولوژیکی، توسعه پایدار، بخش هنزاء
  • سید حجت موسوی، عباسعلی ولی، داریوش داستان، محسن پورخسروانی صفحات 141-165
    استقرار یک سکونتگاه شهری، بیش از هر چیز تابع فرم و فرآیندهای طبیعی و عوامل محیطی است؛ زیرا فرآیندهای طبیعی در مکان یابی، پراکندگی، توسعه فیزیکی و مورفولوژی شهر، اهمیت بسزایی داشته و گاهی به عنوان یک عامل مثبت و زمانی به صورت یک عامل بازدارنده عمل می کنند؛ لذا، در این پژوهش سعی شده است تا با بهره گیری از تلفیق فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات جغرافیایی، تاثیر فرآیندهای طبیعی در توسعه کالبدی شهر یاسوج بر اساس دیدگاه سیستمی و روش سناریوسازی تبیین گردد. نتایج نشان می دهد که سناریوهای اول (ژئومورفولوژی) و سوم (لرزه خیزی)، بالاترین دقت را نشان داده و نقشه پهنه بندی حاصل از آنها، مناسب ترین نتیجه برای گسترش فضایی شهر یاسوج است. در سناریوی ژئومورفولوژی، پهنه بسیار مناسب با مقدار شاخص ارزیابی دقت 60/8 درصد، 9/71 کیلومتر مربع از مساحت سکونتگاه های فعلی را در برگرفته و می تواند تا 38/67 کیلومتر مربع گسترش یابد. جهات گسترش بهینه شهر، عموما به سمت غرب و جنوب غرب منطقه است. در سناریوی لرزه خیزی، پهنه بسیار مناسب با مقدار 61/39 درصد، بیشترین شاخص ارزیابی دقت را به خود اختصاص داده و 11/51 کیلومترمربع از مساحت سکونتگاه های فعلی منطقه در این پهنه قرار گرفته که می تواند تا 52 کیلومتر مربع گسترش یابد. سمت گیری گسترش مطلوب آتی شهر در جهات شرق، مرکز و غرب منطقه مطالعاتی می باشد؛ درنتیجه، عوامل اصلی کنترل کننده توسعه کالبدی شهر یاسوج، فرآیندهای طبیعی؛ خصوصا پارامترهای ژئومورفولوژی و تکتونیکی می باشند.
    کلیدواژگان: سناریوسازی، توسعه فیزیکی، فرایندهای طبیعی، یاسوج
|
  • Pages 1-22
    Population growth has increased urban areas and consequently, increased land usage. Therefore, the more cities are extended, the more land usages will varied. Meanwhile, the role of educational usages in growth and guidance of individual's especially elementary school students are undeniable. The basic problem is that schools are not deployed properly in Kerman. Hence the aim of this study is the location analysis of elementary schools in district 1 of this city. Target population includes all elementary schools in district 1 of Kerman city and the method used is the method used is descriptive analytical. Moreover, library studies are used to identify the criteria, field surveys are used to determine current location of schools, and a researcher-made questionnaire (AHP) which its validity is based on experts’ opinion and its reliability is based on calculating the rate of adaptation and sensitivity analysis using Expert Choice software. Furthermore, geographic information system (GIS) is used and different layers were coincided and analyzed by fuzzy method. Results indicate that status of schools in some parts of the district are relatively undesirable. As a result, the optimal areas for construction of primary schools for girls and boys in the region were presented in separately applicable maps.
    Keywords: Elementary Schools Location, GIS, AHP, Fuzzy Logic, the City of Kerman
  • Pages 23-39
    The rapid growth of urbanization in developing countries increases urban poverty and this growing phenomenon has created many problems for these countries. Thus, by having the facilities and welfare – service infrastructure, the cities draw the unemployed population of the rural areas. Since the unemployed people lack particular job skills, would draw to false employment and due to low income settle down in the suburbs. I need, the wealthy island surrounded by a black belt of deprivation and misery with the name of suburb is created. The purpose of this study is to explain the role of municipalities in empowering the suburbans of the city of Gorgan. Therefore, descriptive - analytical and field studies have been used. The target population in this study include residents of "Islamabad", Ghaleah Hassan", "Afsaran district" and contour "Avzyneh" and "Kashani". using Cochran method, 276 samples were selected. The Chi-square test results showed that the access to welfare services and urban infrastructure are very few for the suburbans. Moreover, the obtained results of the regression coefficient represents that the relationship between employment and economic status of families with Beta coefficient is equal to 0, 307 in suburbs of the city of Gorgan. Finally, strategies to empower the suburbans of the city of Gorgan is provided.
    Keywords: Suburban Settlement, the Municipality, Empowerment, Gorgan City
  • Pages 41-57
    Provisional inhabitancy of all or some of the citizens outside of their permanent residence due to crisis is one of the significant cases in planning and management of crisis which is called temporary accommodation. Choosing a suitable location of accommodation regarding to access, time management and cost of appropriate and best services is one of the crisis management necessities in this point. In this study, the cities of Jiroft and Anbarabad were selected due to the susceptible high seismicity as a template to locate the temporary disposition of the population affected by the possible earthquake. Based on analytical descriptive methodology, 25 contributing factors in locating which are derived from natural, infrastructure, economic and social conditions city are used. Regarding the integration of data, geographic information systems and fuzzy logic are used and considering the operation of fuzzy integration and locating provisional inhabitancy Arc GIS software was used as it has extensive functionality in multi-criteria decisions. Then, using WLC (Weighted Linear Combination), obtained fuzzy map integrated and suitable locations were identified. The results of this study show in Jiroft and Anbarabad bounds, 29 pieces of land are eligible areas. After adjusting the land use and required areas, 12 pieces (7 locations in the city of Jiroft and 5 places in Anbarabad) have been suggested as appropriate locations for the establishment of population in times of crisis.
    Keywords: Locating, Provisional Inhabitancy, Earthquake, GIS, Fuzzy Logic
  • Pages 59-77
    Today, in constructing cities and determining their geographical extremities concerns are made to the balance of city and region, to city and village interactions, to spatial balance and to the balance of human and environment. Since the villages are scattered and subtle and there is no functional connection between urban and rural areas, the creation and overgrowth of urban areas with long geographic extremities in the regions of the country, will lead to the balance annihilation. Based on their abilities, the intermediary cities can be connecting links between the big cities and the small towns. Accordingly, the purpose of this article is to examine the impact of the intermediary city of Jahrom on the regional balance. The method used is descriptive- analytical. The overall results indicate that the city of Jahrom has been considered by southern Fars province because of its appropriate infrastructure in economic sectors. The extensive services such as health- care , communication, trade , monetary and banking , security - military , higher education, and etc, has made this city to play a significant role in supplying the needs of the Southern and Eastern districts of Fars province, and to provide some of the needs of the neighboring provinces, including parts of Hormozgan province.
    Keywords: Intermediary City, Dominance Field, Regional Equilibrium, Development, Jahrom City
  • Pages 79-100
    The fundamental issues to achieve sustainable urban development is to identify a framework of city in an attempt to achieve the desired urban form. In this regard, urban planning’s theorists placed the category of sustainable city in the heart of compact city on the agenda. Today, most researchers consider the compact urban form as the most stable form and view the goals of sustainable development in the urban density. The aim of this study is to determine key development pattern of Iran's metropolitan physical expansion (Mashhad, Shiraz, Tabriz and Isfahan) in the period from 1335 to 1390 (1956 – 2011). The main method used in this research is descriptive/ analytical and hence, the proposed methods Tai (The metropolis’s degree of aggregation, and size) as well as the indicators of Henderson, Herfindahl, absolute entropy Holdren Model are used. In order to calculate the degree of population aggregation in the metropolises, the Jini coefficient and the relative entropy are used. The results of this research show that among the metropolises under study, Mashhad, Isfahan and Shiraz in the past had slow growth and relative density in terms of spatial development. Starting with rapid urbanization, and rapid growth in their areas and unfocussed growth will occur. However, the extent of their distribution is reduced and the tendency towards concentration and aggregation is obvious in recent years. But the situation in Tabriz is different from other metropolises under study. So that by 1375 the area and population growth is almost balanced but after this decade the area has a lot more growth of its population and has a long horizontal expansion.
    Keywords: Sustainable Urban Development, Urban Form, Urban Distribution, Compact Form, Metropolises of Iran
  • Pages 101-120
    Mashhad is in a high risk of earthquakes due to the number of active faults around and inside it. Therefore, the damage to infrastructures, especially roads and highways network, could adversely affect the access to disaster affected areas. This study analyzed the communication networks vulnerabilities and potential damages to the streets and blocking roads in the area due to the collapse of buildings after earthquakes. This study was conducted mathematical modeling techniques and survey method. The critical areas with the degree of closeness to high degree of risk have been selected by calculating the indicators such as maximum of buildings height and minimum of street width were determined using ArcGIS software. Mathematical modeling techniques and the degree of network compatibility indicates that 58, 2% of the networks in case of destruction of the buildings are totally inappropriate. Regarding to non-compliance with building height and road width, 46. 27% of them will be in a dangerous situation. The results of GIS shows that by calculating this indicator most of the routes will be closed at the time of casualty and the transportation network might not be able to play a positive and effective role in immediate relief and reduce damage if disasters such as earthquakes occur in the area.
    Keywords: Vulnerability, Samen Area in Mashhad City, Earthquake, Communication Network
  • Pages 121-139
    Ecological destinations are one of the manifestations of tourists interests to regions with the aim of spending their leisure time with nature are often set up in different areas. This study is conducted with the aim to investigate the role of ecological destinations in the development of sustainable tourism of Hanza region. This is a practical study and the method used is descriptive- analytical. The target population consist of people living in Hanza (four towns and villages with the population of 897 households). A total of 270 questionnaires (household) using Cochran formula were chosen as samples. The Cronbach's alpha was calculated for 0, 87 reliability questionnaire. The Data collected in GIS software and SPSS were analyzed using single sample T- test, F (ANOVA) and Waller-Duncan Test. The results indicated that setting up the ecological destinations have effects on economical, social, environmental and physical consequences. The positive effects of ecological destinations in the study area (with mean 3. 13) is moderate and between the areas studied, in terms of ecological destinations effects (except economically) there were significant differences in the 0. 95 reliability. The negative effects of ecological destinations in the study area are higher than moderate (with mean 4. 3) and among the areas studied in terms of the ecological impacts of the destinations there is a significant difference in the 0. 95 reliability.
    Keywords: Tourism, Ecological Destinations, Sustainable Development, Hanza Region
  • Pages 141-165
    The establishment of an urban settlement, above all, depends on form, natural processes and environmental factors because natural processes have significant role in site selection, distribution, morphology and physical development of the city and sometimes as a positive and time factor act as a preventive factor. Therefore, in this study it is tried to take advantage of the combination of AHP and GIS in explaining the impact of natural processes of physical development of Yasuj based on systematic approach and scenario design. The results indicate that the first scenario (geomorphology) and the third (seismic) show the highest accuracy and the zoning map result is the most suitable result for space expansion in the city of Yasuj. In geomorphology scenario the most suitable area with the accuracy of 60, 8 % index cover 9. 71 sq. km of existing habitat and can be expanded up to 38. 67 sq. kilometers. The best directions of the expansion generally are to West and South West regions. In seismic scenario with the amount of 61. 39 % is the most suitable area with the highest accuracy index and 11. 51 sq. km of the existing habitat are in this area that can be expanded to 52 sq. kilometers. The best directions of the expansion generally are to East, Centre and West of the area of study. As a result, the main controlling physical development factors of the city of Yasuj are natural processes specially the geomorphology and tectonic parameters.
    Keywords: Scenario, Physical Development, Natural Processes, Yasuj City