فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 9 (زمستان 1395)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 9 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید امانپور، شاهرخ زادولی خواجه *، جواد زارعی صفحات 1-21
    واحدهای خردتر شهرها (محله ها)، همچون ارگانیسمی زنده و پویا هستند که در بستر تغییر و تحولات بسیاری قرار می گیرند که این تغییرات باعث ایجاد ناپایداری در سطح محله ها می گردد؛ بدین منظور، شهرسازی نوین (رویکرد انسان گرا)، به عنوان رویکردی جدید در شهرسازی با در نظر گرفتن مسائل مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و...، طیفی وسیع از برنامه ریزی و طراحی شهری را شامل می شود. با توجه به اهمیت رویکرد انسان گرا هدف این تحقیق سنجش شاخص های رویکرد انسان گرا در برنامه ریزی محلات نوبنیاد شهری (محله یاغچیان) جهت اخذ رهنمودهای لازم برای ارتقای کیفی و کالبدی محله در آینده می باشد. روش مطالعه در این تحقیق، توصیفی تحلیلی و ماهیت آن نظری کاربردی می باشد. جامعه آماری آن، محله یاغچیان می باشد و روش جمع آوری اطلاعات نیز کتابخانه ای و میدانی است. در روش میدانی، اطلاعات مورد نیاز با ابزار پرسشنامه و مشاهده میدانی جمع آوری شده اند و تجزیه و تحلیل داده ها به دو صورت کمی و کیفی و با استفاده از نرم افزارهای GIS ، SPSS صورت گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که از منظر شاخص های اجتماعی (مانند تعلق و حس انسجام اجتماعی) و فضاهای همگانی (احساس امنیت و استفاده از عناصر بیولوژیکی)، با ارزش آزمون تی 14/56 و 12/43 و ارزش رتبه ای فریدمن 11/37 و 9/14 مطلوب؛ از نظر شاخص های منظر شهری و دسترسی با ارزش آزمون تی 11/07 و 8/94 و ارزش رتبه ای فریدمن 7/78 و 6/82 نسبتا مطلوب؛ و از نظر شاخص های کالبدی و کاربری زمین (مانند اختلاط کاربری در سطح و ارتفاع) با ارزش آزمون تی 6/63 و ارزش رتبه ای فریدمن 4/73 در وضعیت متوسط بر اساس رویکرد شهرسازی انسان گرا قرار دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، محلات نوبنیاد شهری، رویکرد انسان گرا، تبریز، محله یاغچیان
  • پاکزاد آزادخانی*، فتاح جهانی صفحات 23-41
    در کشور ما طی چند سال اخیر، به منظور تامین مسکن اقشار کم درآمد جامعه، دولت سیاست احداث مسکن مهر را در پیش گرفته است. از مهم ترین چالش های فراروی این طرح مکان یابی اراضی مسکن مهر است که علی رغم حذف هزینه تملک در طرح تولید مسکن انبوه، با مشکلاتی از جهت دسترسی مناسب، جنبه های زیست محیطی، کالبدی و غیره مواجه است. بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی مکانی مجتمع های مسکن مهر ایلام و تعیین پهنه های مناسب به منظور ارائه الگوی مطلوب با رویکرد کالبدی و زیست محیطی با استفاده از لایه های رقومی انجام گرفته است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و نوع تحقیق کاربردی است. جامعه آماری واحدهای مسکن مهر به تعداد 4862 واحد می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که در مکان گزینی مساکن مهر در شهر ایلام شاخص های زیست محیطی رعایت نشده است. وضعیت مکانی و سرانه ها دیگر کاربری ها مرتبط با مجتمع های مسکن مهر شهر ایلام مناسب نیست و در نهایت مشخص شد که مکان های مناسب به منظور ایجاد مجتمع های مسکن مهر بیشتر در قسمت غرب و جنوب غرب منطقه قرار دارند. در این قسمت ها به دلیل شیب کم، احتمال وقوع سیل و خطر فرسایش کم بوده و محل های مناسبی جهت ایجاد مجتمع های مسکن مهر می باشند.
    کلیدواژگان: مکانیابی، مسکن، مسکن مهر، شهر ایلام
  • فیروز جعفری*، مهسا خوش سیمای سردرود صفحات 43-61
    شهرنشینی در ایران از دهه 40 به بعد، شدت می گیرد که نتیجه آن پیداش طرح های شهری (جامع و تفصیلی) جهت انتظام بخشیدن به توسعه های شهری است. این طرح ها به دلیل نگرش صرفا کالبدی که به شهرها داشته اند از بعد اجتماعی، اقتصادی، فنی و سازمانی با نارسایی های بسیاری همراه بوده و در مجموع نتواسته اند برای توسعه موزون و متناسب شهرها موثر باشند و غالبا نیز، به دلیل بلند مدت بودن و فاقد انعطاف پذیری، در مقابل پویایی شهر نتوانسته اند به اهداف خود دست یابند. ضرورت این امر، استفاده از الگوهای نوین توسعه شهری است که در اواخر قرن بیستم در کشورهای اروپایی و آمریکایی به کار گرفته شده و نسبت به طرح های موجود موفقیت بیشتری را نشان می دهند و شهرهای بی روح مدرنیته را به سمت زندگی های محله ای با ساختارهای سنتی پیشین خود سوق می دهند که مقیاس انسانی دارد و سرزندگی و زندگی در این گونه شهرها موج می زند. از این رو باید الگوهای نوین، که بیشتر بر پایه توجه به اصول و معیارهای انسان گرایی و منعطف بودن استوار است، به عنوان طرح آلترناتیو استفاده گردد که بیشتر بر مقیاس های کوچک (محلی) با بازه زمانی کم تاکید می کنند. هدف این مقاله، بررسی و تحلیل طرح توسعه شهرک خاوران با استفاده از مبانی نظری الگوهای نوین توسعه شهری از قبیل TND، TOD، رشد هوشمند، واحدهای برنامه ریزی شده و... است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است. محدوده مورد مطالعه این تحقیق، شهرک خاوران یکی از شهرک های تازه طراحی شده شهر تبریز است. برای گردآوری اطلاعات از دو روش اسنادی و میدانی استفاده شده؛ همچنین از نرم افزار ArcGIS برای تهیه نقشه ها استفاده شده است. تحلیل های صورت گرفته، براساس نقشه های ترسیم شده محدوده و گزارش کار طرح بازنگری شهرک خاوران است. نتایج تحقیق نشان می دهد با وجود توسعه و گسترش ادبیات نظری الگوهای نوین برنامه ریزی شهری در کشور، این اصول و مبانی کمتر در طرح های شهری کشور به طور عام و شهرک خاوران تبریز به صورت خاص مد نظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: طرح توسعه شهری، الگوهای نوین، برنامه ریزی، شهرک خاوران، تبریز
  • محسن شاطریان*، صدیقه کیانی سلمی صفحات 63-86
    مفهوم توانمندسازی در ابعاد متفاوت به معنای تقسیم مسئولیت و قدرت به رده های مختلف اجتماعی و مبارزه با بی قدرتی و افزایش مشارکت است. با توجه به اهمیت مبحث توانمندی در توسعه شهری در پژوهش حاضر توانمندی در ابعاد اجتماعی و کالبدی در رویکردی مقایسه ای بین دو محله پشت مشهد بالا و محله طاهر و منصور شهر کاشان مورد بررسی و سنجش قرار گرفته است و در ادامه راهبردهایی برای بهبود آن ارائه شده است. اطلاعات مورد نیاز با ابزار پرسشنامه گردآوری و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 380 نفر محاسبه شده است. یافته ها با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تحلیل قرار گرفت. برای انجام تحلیل های آماری و پاسخگویی به فرضیات پژوهش از فراوانی، آزمون تی تک نمونه ای، آزمون تی زوجی، ضریب همبستگی پیرسون و برای مدل سازی از تحلیل عاملی اکتشافی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج نشان دهنده آن است دو محله پشت مشهد بالا و طاهر و منصور شهر کاشان در ابعاد اجتماعی و کالبدی توانمندسازی با یکدیگر تفاوت معناداری دارند. نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری بیان می کند در بعد اجتماعی عامل اعتماد و مشارکت ساکنان، با 0.77 بیشترین بار عاملی را دارا است و بیشتر از سایر عوامل بر توانمندسازی اجتماعی ساکنان محلات مورد بررسی اثر گذار بوده است. در بعد کالبدی نیز عامل رضایت کالبدی بیشترین بار عاملی را با 0.72 به خود اختصاص داده است و بیش از سایر متغیرهای مورد بررسی با توانمندی کالبدی همبستگی داشته است؛ همچنین، نتایج حاصل از کاربرد ضریب همبستگی پیرسون، نشان از ارتباط مثبت و معنادار توانمندسازی کالبدی و توانمندسازی اجتماعی در سطح اطمینان 99 درصد دارد. بررسی مقایسه ای بین ابعاد توانمندی کالبدی و اجتماعی با استفاده از آزمون تی بیان کننده آن است میزان توانمندی کالبدی در بین ساکنان محله طاهر و منصور بالاتر از میزان آن در محله پشت مشهد بالا بوده است؛ همچنین، ساکنان محله طاهر و منصور نسبت به محله پشت مشهد بالا از توانمندی اجتماعی بیشتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی اجتماعی، توانمندسازی کالبدی، محله پشت مشهد بالا، محله طاهر و منصور، مدل سازی معادلات ساختاری
  • اسماعیل شاهکویی *، جواد سمیعی، ابوالفضل احمدی صفحات 87-102
    انتخاب مکان مناسب برای فعالیت خاصی در سطح شهر یکی از تصمیمات مهم در جهت برنامه ریزی مناسب شهر و ساماندهی فضایی آن می باشد. از میان کاربری های گوناگون در شهر، مسجد به عنوان مکانی مقدس و مذهبی و پیوند دهنده روابط مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در شهر می باشد که تاثیر به سزایی در دیگر کاربری های شهری و کارکرد آن و در نهایت در توسعه شهری دارد. در این پژوهش با تاکید بر روش های آمار فضایی با استفاده از نرم افزار ArcGIS به بررسی الگوی فضایی محدوده پرداخته شده است و از روش های مختلف آمار فضایی از جمله تحلیل خوشه بندی، تحلیل میانگین مرکزی، فاصله استاندارد و تحلیل لکه های داغ استفاده شد؛ همچنین، با مشاهده نقشه ها و اطلاعات به دست آمده از این تحلیل ها در می یابیم که قسمت مرکزی محدوده پژوهش از تمرکز بالای جمعیت مکلفین و همچنین تعداد مساجد بیشتری نسبت به مناطق دیگر بر خوردار است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که قسمت های شرق و غرب محدوده از اولویت بیشتری برای ساخت و مکان گزینی مسجد برخوردار باشد و در عین حال حریم قانونی و عملکردی مساجد پیرامون نیز در نظر گرفته و حفظ شود. در نظر گرفتن مسیرهای مواصلاتی به مساجد فعلی و مساجدی که قرار است پیش بینی و احداث شوند از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد که می بایست برنامه ریز این مهم را از اولویت های اصلی در امر مکان گزینی مد نظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: گرگان، مساجد، روش آمار فضایی در سیستم اطلاعات جغرافیایی، الگوی فضایی
  • علی اصغر عبدالهی، مرتضی حسن زاده* صفحات 103-123
    رشد فزاینده و شتابان شهرنشینی در چند دهه اخیر موجب شده، تا شهرها با چالش هایی همچون، کاهش زیست پذیری و کیفیت زندگی، کم رنگ شدن حس تعلق اجتماعی، نابرابری های اجتماعی- اقتصادی و گسترش مشکلات اکولوژیکی مواجه گردند. از این رو هدف پژوهش حاضر شناسایی و تعیین تاثیرگذارترین شاخص سازنده برنامه ریزی شهری به منظور زیست پذیری مناطق چهار گانه شهر کرمان است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است. با توجه به موضوع تحقیق و منطقه مورد مطالعه روش گردآوری داده ها، با استفاده از پرسشنامه است که به این منظور از 40 کارشناس مشرف بر وضع موجود شهر با استفاده از تکنیک دلفی انتخاب شده است. پایایی داده های مورد استفاده با بهره گیری از آلفای کرونباخ به میزان 0.842 محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون One Sample T-test و مدل رگرسیون گام به گام و برای سطح بندی سهم هر یک از شاخص های مورد پژوهش در مناطق چهار گانه شهر کرمان از نرم افزار Arc GIS استفاده شده است. نتایج به دست آمده از آزمون T نشان می دهد که نظر کارشناسان در مورد شاخص های سازنده برنامه ریزی شهری در زیست پذیری مناطق چهار گانه شهر کرمان، با توجه به در نظر گرفتن مقدار آزمون که در اینجا عدد 3 است در حد متوسط می باشد؛ همچنین، نتایج مدل رگرسیون حاکی از آن است که، از میان شاخص های مورد بررسی، شاخص کالبدی با ضریب بتا 486/. سپس شاخص اقتصادی و زیست محیطی یا ضریب بتا 341/. در انتها شاخص اجتماعی با ضریب بتا 278/0 به ترتیب بیشترین سهم را در زیست پذیرتر نمودن شهر کرمان داشته اند.
    کلیدواژگان: شاخص های سازنده برنامه ریزی شهری، زیست پذیری، شهر کرمان
  • جعفر میرکتولی، بنفشه باد دست، مصطفی آریان کیا* صفحات 125-146
    کاربری مسکن به عنوان مهم ترین و اصلی ترین کاربری شهری، نقش تعیین کننده ای در شکل گیری شهرها داشته و دارد. توجه به پایداری بخش مسکن به عنوان مهم ترین عنصر شهری در توسعه پایدار شهری، از اساسی ترین وجه آن شناخته می شود؛ از این رو، شناخت شاخص های مسکن مناسب و تلاش در جهت تحقق سکونتگاه مطلوب، امر مهمی در بحث توسعه پایدار شهری می باشد. پژوهش حاضر با هدف سنجش پایداری توسعه سکونتگاه های شهری به تحلیل و ارزیابی وضعیت شاخص های کالبدی مسکن شهر گرگان می پردازد. روش بررسی پژوهش، مبتنی بر توصیفی- تحلیلی و رویکرد حاکم بر آن، کاربردی است. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای و با بهره گیری از آخرین آمار انتشار یافته از مرکز آمار و سالنامه آماری شهر گرگان استفاده شده است؛ به این منظور، جهت تحلیل وضعیت مسکن شهر گرگان از 31 شاخص و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک های TOPSIS، SAW و مدل وزن دهی آنتروپی شانون استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که شهر گرگان به لحاظ توسعه بخش مسکن فراز و نشیب هایی را در سال های اخیر پشت سر گذاشته است. به لحاظ پایداری وضعیت شاخص ها و عمران در بخش مسکن، شهر گرگان از سال 1389 تا سال 1393 از روند رو به رشد و وضعیت مطلوبی برخوردار بوده است که سال 1389 اوج مطلوبیت این روند بوده و از نظر توسعه شاخص های مسکن شهری رتبه نخست را دارا بوده است. اما در سال 1388 به لحاظ وضعیت پایداری شاخص های مسکن در رتبه آخر قرار گرفته است که نشان از روند رو به کاهش در این سال نسبت به سایر سال های مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: مسکن، توسعه پایدار شهری، رتبه بندی، شهر گرگان
  • محبوبه نوری*، محمدحسین سرایی صفحات 147-168
    امروزه گردشگری و اقتصاد گردشگری در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است که یکی از مهم ترین زیر شاخه های آن، گردشگری مذهبی است که در صورت توجه به توسعه این قسم از گردشگری در شهرهای مذهبی می توان به نتایج قابل توجه ای رسید. در این ارتباط شهر شیراز به سبب بهره مندی از آثار و جاذبه های مذهبی فراوان از جمله وجود حرم امام زاده احمدبن موسی (شاهچراغ) (ع) و بهره مندی از عنوان سومین حرم اهل بیت در کشور، در زمینه جذب گردشگر از مزیت نسبی برخوردار است. لذا هدف از این پژوهش در وهله اول شناخت قابلیت ها، جاذبه ها، تنگناها و ضعف های گردشگری مذهبی شهر شیراز با استفاده از مدل SWOT و نهایتا ارائه راهبردهای مناسب جهت توسعه این صنعت می باشد. جهت انجام این پژوهش از روش توصیفی – تحلیلی استفاده شده است و روش گردآوری داده ها و تحلیل اطلاعات مورد نیاز به صورت اسنادی، پیمایشی و میدانی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بخش گردشگری مذهبی شهر شیراز دارای استعدادهای بالقوه و بالفعل فراوانی است اما تاکنون نتوانسته به جایگاه واقعی خود دست یابد. بدین صورت که وجود آرامگاه حضرت شاهچراغ (ع) و امامزاده های شناخته شده دیگر در سطح شهر با امتیاز وزنی 0.236 به عنوان مهم ترین نقطه قوت، ضعف مدیریتی و فقدان ثبات در مدیریت گردشگری با امتیاز وزنی 0.244، مهم ترین نقطه ضعف، ارتقای نقش حرم احمدبن موسی(ع) به منزله مهم ترین عامل توسعه گردشگری مذهبی با امتیاز وزنی 0.252 به عنوان مهم ترین فرصت و وجود سازمان های متعدد مسئول گردشگری و اختلاف سلیقه بین آنها با امتیاز وزنی 0.244 مهم ترین تهدید پیش روی توسعه گردشگری مذهبی شهر شیراز شناخته شده است که جهت استفاده بهتر از نقاط قوت، فرصت ها و رفع ضعف ها و تهدیدهای پیش رو توسعه گردشگری مذهبی شیراز راهبردهای رقابتی – تهاجمی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، گردشگری مذهبی، مدل SWOT، شهر شیراز
|
  • Saeed Amanpour, Shahrokh Zadvali Khajeh *, Javad Zarei Pages 1-21
    Smaller units of towns (neighborhoods) are like vibrant organisms that are in the background of many changes. It is evident that these changes create instability in the neighborhoods. For this purpose, new urban development (human-oriented approach), as a new approach in urban planning, taking into account issues of economic, social, environmental, etc., include a wide range of planning and urban design. Given the importance of a human-oriented approach, the purpose of this study is to assess indicators in planning the new urban neighborhoods (neighborhoods of yaghchian) to obtain the necessary guidelines to improve the quality and physical neighborhood in the future. Method of study in this research is descriptive-­analytical and its nature is theoretical-functional. The statistical population of the research is Yaghchian neighborhood and method of data collection is library-based and survey. In the survey, the required information was collected using questionnaire and field observation and analysis of data has been conducted using both quantitative and qualitative methods and GIS and SPSS software. The results indicate that in terms of social indicators (such as a sense of belonging and social cohesion) and public spaces (safety feeling and using biological elements), with t-test value of 14.56 and 12.43 and desirable Friedman rank value of 11.37 and 9.14, in terms of urban landscape and accessing with the t-test value of 11.07 and 8.94 and value rank Friedman of 7.78 and 6.82 relatively favorable, and in terms of physical and land use (such as user-level mixing and height) with 6.63 t-test value and value rank Friedman of 4.73 are in average condition based on human-oriented urban development approach.
    Keywords: Urban Planning, Urban Neighborhoods, Humanistic Approach, Tabriz, Yaghchian Neighborhood
  • Pakzad Azadkhani *, Fattah Jahani Pages 23-41
    In our country in recent years to provide housing for low-income strata of society, the government has adopted the policy of housing construction. They can be used to help the transformation process and the success and realization of housing policies to be evaluated. Locating housing land in Iran of the challenges facing the project is that despite the elimination of the acquisition cost mass housing production plan. The problems of access to appropriate, environmental aspects, physical and so faces. Therefore, this study has been done aim of was to evaluating the location of Mehr housing complexes in Ilam City and determining appropriate zones in order to present a good pattern using body and environmental approaches using Digital layers. The research method is descriptive - analytical and applied research. The population of the number of housing is 4862 units. The findings reveal that the environmental indexes have not been considered in locating Mehr housing complexes in Ilam City. The conditions of locations and per capita of other land uses associated with Mehr housing complexes in Ilam City are not appropriate, as well. Furthermore, the good places for Mehr housing complexes are mostly located in the west and southern west of Ilam City. In these areas, the probability of flood and erosion occurrence is low due to the gentle slope and there are good places for Mehr housing complexes.
    Keywords: Location, Housing, Mehr Housing, Ilam City
  • Firouz Jafari *, Mahsa Khoshsimay Sardroud Pages 43-61
    Urbanization in Iran is increasing from 40s onward, which leads to the creation of Urban plans (comprehensive and detailed) to regulate urban development Due to the fact that they have a purely physical attitude towards cities, such designs are socially, economically, technically and organizationally inadequate. They have not been effective in developing balanced and proportionate cities, often due to being long-term and lack of flexibility have not been able to live up to its dynamism to achieve their goals. The necessity of this is the use of modern urban development models that have been used in European and American countries in the late 20th century, they also show more success than the current plans and brought about spiritless modernity cities toward life which has human scales It has a human scale, and life and vitality are evident in these cities. Hence, we must adopt new patterns as an alternative plan that are more based on the consideration of human principles and standards and resilience. That is more on the small (local) scale with a short time span. The purpose of this paper is to study and analyze the development plan of Khavaran city using theoretical foundations of modern urban development models such as TND, TOD, Smart growth, programmed units etc. This research is functional in terms of purpose and in terms of the nature and method of the research is descriptive - analytical. The study area of this research is Khavaran Town, a newly designed town in Tabriz city. For data gathering, both documentary and field methods were used; also Arc GIS software has been used to prepare maps. Analyses have been performed based on maps of the area and the report of Khavaran Town Review Project. The results of the research show ­that, despite the development and expansion of theoretical literature of the new program patterns of urban planning in Iran, these principles have been specially considered generally in the design of the country and especially Khavaran town of Tabriz.
    Keywords: Urban Development Plan, New Patterns, Planning, Khavaran Town, Tabriz
  • Mohsen Shaterian *, Sedighe Kayani Salma Pages 63-86
    The concept of empowerment in different dimensions means the division of responsibility and power into different social levels and confronting being powerless and increasing participation. Considering the importance of the topic of empowerment in urban development, in this study, empowerment has been proposed in social and physical dimensions in a comparison approach between two neighborhoods of Mashhad backyard and Taher and Mansour district of Kashan, and the strategies for improving it were presented. The required information was collected using a questionnaire and the sample size was calculated based on the Cochran formula of 380 people. Findings were analyzed using Spss and Amos software. To do the Statistical analyses and responding to research hypotheses, frequency, single t-test sample, Paired t-test, Pearson correlation coefficient and for modeling, exploratory factor analysis and modeling structural equations were used. The results show that there are significant differences between two neighborhoods Mashhad backyard and Taher and Mansour district in Kashan city in the social and physical dimensions of empowerment. The results of modeling the formation of structural equations show that, in social dimension, the factor of trust and participation of the residents has the most factor load with 0.77 and is more effective than the other factors on the social empowerment of the studied residents of the neighborhoods. In the physical dimension, the factor of motor satisfaction has the highest factor load of 0.72 and is more correlated with physical capability than other variables. Also, the results of applying Pearson correlation coefficient indicated a positive and significant correlation between physical empowerment and social empowerment in 99 % of confidence level. Comparison review between the dimensions of physical and social empowerment by using T-test, shows that the level of physical capability among residents of Taher and Mansour area was higher than those in Mashhad's backyard. Also, residents of Taher and Mansour neighborhood have a greater social capability than the Mashhad backyard.
    Keywords: Social Empowerment, Physical Enhancement, Mashhad High Back Ground, Taher, Mansour District, Modeling of Structural Equations
  • Esmaeil Shahkooeei *, Javad Samiei, Abolfazl Ahmadi Pages 87-102
    Selection of suitable location at city for special work is a main topic for program civil program and spatial organization. Between different locations at cities, mosque is a holy and religious location that connect religious and cultural and social and economic relations together at city that has main effect on the other civil usages and their benefits that totally for civil development. The study survived to location’s spatial pattern by GIS software based on methods of spatial statistics and was used different methods of spatial statistics such analysis dendrogram, central mean, standard distance and hot spots. Also, by looking at the maps and information obtained from these analyzes, we find that the central part of the research boundary is the concentration of the population and the number of mosques more than the other areas. The results of this research show that the eastern and western parts of the area have the highest priority for the construction and placement of the mosque, while the legal and functional scope of the surrounding mosques is also considered and maintained. It is important to take into account the routes to the current mosques and the mosques to be foreseen and to be built, which should be considered by the planner as one of the main priorities in the field of placement.
    Keywords: Gorgan, mosques, method of spatial statistics at GIS, spatial pattern
  • Ali Asghar Abdollahi, Morteza Hassanzadeh * Pages 103-123
    Ever-growing and accelerating urbanization in recent decades caused cities to confront challenges like reducing feelings and quality of Life, lack of sense of social belong, social- economic inequalities and expanding ecological problems. Therefore, the purpose of this study is to identify and determine the most influential indicator of urban planning in life capability of four regions of Kerman city. The research method is descriptive - analytical and in terms of purpose, it is an applied research. According to the research topic and the study area, the data collection method was using a questionnaire, in which 40 experts from the current status of the city were selected using the Delphi technique. Reliability of used data have been calculated as 0.842 utilizing the Cronbach's alpha. For data analysis, there is a sample t-test and a step-by-step regression model and for determining the share of each indicator investigated Quaternary areas of Kerman city, Arc GIS software was used. Obtained results from the T-test Show that expert's opinion about the urban planning building indices in neighborhoods of Kerman city; on the basis of considering the test value, which is number 3 here and is moderate. Also, the results of the regression model indicate that, among the investigated indicators, the investigated body mass index with a beta coefficient of 0.486 then the economic and environmental index or the beta coefficient of 0.341and, in the end, the social indicator with the beta coefficient of 0.278 % has the highest share in life capability in the city of Kerman.
    Keywords: Building Indicators of Urban planning, Living Capability, Kerman City
  • Jafar Mirkatoli, Banafshe Baddast, Mostafa Ariankia * Pages 125-146
    Housing usage, as the main and most important ­urban usage, has a significant role in forming cities. Paying attention to the stability of the housing sector as the most important element in the development of sustainable urban city, is considered its most basic aspect. Therefore, recognizing proper housing indicators and efforts to achieve a favorable settlement, is an important issue in sustainable urban development. The present study aims to measure the sustainability of urban settlement development and analyzes and evaluates the status of housing indicators in Gorgan city. The research methodology, is based on descriptive - analytic and its governing approach, is applicable. To collect ­required information, the library method was used utilizing ­the latest statistics from Statistics Center and Statistical Yearbook of Gorgan. In order to analyze the situation of housing in the city of Gorgan, 31 indicators have been used and to analyze the information of the technique, TOPSIS, SAW and weight model of Shannon entropy is used. The results of the research show that Gorgan city has passed ups and downs in terms of development of the housing sector in recent years. In terms of sustainability of indicators status­ in the housing, Gorgan has enjoyed a growing trend and favorable situation from 2010 to 2014, which in 2010 was the optimum favorable of this trend and has the first rank in terms of development indicators of urban housing. But in 2009, due to the stability of the housing index has the last rank, which indicates a declining trend of this year compared to other studied years.
    Keywords: Housing, Urban Sustainable Development, Ranking, Gorgan City
  • Mahbobeh Nori *, Mohammad Hossein Saraei Pages 147-168
    Today, tourism and tourism economic is becoming one of main factors in world economic trade that was known as basic factors in stable development. Religious tourism is one of the most important subsets of tourism, so, since Shiraz city has very religious attractions like the shrine of Ahmad-ebne-Musa (Shah Cheragh) and this is as third shrine inmate, this factors have caused tourist attraction for Shiraz. Then, goal of this research is understanding of capabilities, attractions, religious tourism weakness this city, using SWOT model and to show suitable strategies for developing this industry. This research has done using descriptive – analytical methods and data collection has been performed through documentary and field and survey methods. The results show Shiraz as religious tourism city, has very potential and practical capabilities that it has not arrived to suitable situation. In order to, shrine of shah cheragh and another famous shrines with weighted score 0.236, are as one of the strong factors and management weakness and loss of stability in tourism management with weighted score 0.244, are as one of weak factors, to developed shrine of Shah Cheragh as the most important religious tourism development factors with weighted score 0.252, is as the most important opportunity, and to exist many organizations and disagreement between their, with weighted score 0.244, has known one of the most important threat on religious tourism development. Aggressive competition strategies are provided for using strength points and remove religious tourism development weaknesses in Shiraz city.
    Keywords: Strategic Planning, Religious Tourism, SWOT Model, Shiraz City