فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1396)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید امانپور، سحر حسن پور * صفحات 1-22
    هر شهر از مجموع کاربری هایش ساخته شده است و یکی از هدف های مهم برنامه ریزی شهری، ارتقاء و ساماندهی الگوی توزیع کاربری هاست. این مقاله نیز با آگاهی از توسعه نامنظم کاربری ها در شهر سمنان، با هدف بررسی الگوی توزیع فضایی کاربری ها این شهر انجام شده است. با توجه به این هدف، بر رویکردی کاربردی و ماهیتی توصیفی- تحلیلی مبتنی است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه ای فراهم شده است. برای بررسی و تحلیل داده ها از روش کمی (سرانه) و تحلیل های فضایی- مکانی، از جمله مدل های هیرشمن- هرفیندال، شاخص فشردگی، تابع Ripley''s K، شاخص تنوع سیمپسون، شاخص تکه تکه شدگی، مدل کاربری ترکیبی Cervero و Duncan و نرم افراز Arc GIS استفاده است. نتایج روش های پیش گفته نمایانگر فاصله سرانه موجود کاربری های شهر سمنان از سرانه استاندارد طرح جامع است. بیش از یک چهارم کاربری ها در ناحیه 3 منطقه 1 تمرکز یافته اند. ناحیه 1 منطقه 2 دارای بیشترین فشردگی و کم ترین سهم از زمین بایر و ناحیه 2 منطقه 2 دارای بیشترین سهم از زمین بایر و قابلیت توسعه در سال های آتی است. تابع K نشان داد که 67 درصد از کاربری ها اراضی شهر سمنان به صورت خوشه ایو در مجاورت با یکدیگر توزیع شده اند که این الگوی توزیع با افزایش فاصله رابطه معناداری دارد. میانگین شاخص های F، H و D & Cنیز نشان داد که ناحیه 1 منطقه 2 از پیوستگی، تنوع و اختلاط کاربری های بیشتری برخوردار است. تسلط چنین الگوی نامتوازنی در کاربری اراضی شهر سمنان نیازمند نظارت بر روند فعلی، برنامه ریزی مجدد و ساماندهی ساخت و سازهاست.
    کلیدواژگان: سرانه کاربری، توزیع فضایی، مکانی، کاربری ترکیبی، کاربری اراضی، شهر سمنان
  • فرزانه ساسانپور *، علی موحد، امید لطیفی صفحات 23-44
    شهرنشینی به عنوان دومین انقلاب در فرهنگ انسان، باعث دگرگونی در روابط متقابل انسان ها و محیط شده است. در دهه های اخیر به موازات نظریه های توسعه پایدار و توسعه پایدار شهری ایده ارتقای کیفیت زندگی که خود موجبات زیست پذیر بودن شهرها را سبب می شود جای خود را در ادبیات برنامه ریزی شهری باز کرده است و به همین دلیل قابلیت برخورداری از خصوصیات زیست پذیری برای شهرها و به ویژه کلان شهرها ضرورت یافته است. هدف این پژوهش بررسی قابلیت زیست پذیری مناطق کلان شهر اهواز به منظور توسعه پایدار است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی با هدف کاربردی می باشد. داده های مورد نیاز برای تحلیل از نوع کمی و کیفی می باشند. که با استفاده از مدل تاپسیس به تحلیل آنها پرداخته شده است. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS، ArcGIS، و مدل TOPSIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. جامعه آماری شامل مناطق و شهروندان کلان شهر اهواز می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در میان مناطق کلان شهر اهواز منطقه 2 با امتیاز 0.74 به نسبت سایر مناطق در وضعیت برخوردارتری قرار دارد و منطقه 7 با امتیاز 25/0 در بدترین وضعیت زیست پذیری قرار دارد. در میان ابعاد به کار رفته در پژوهش حاظر بعد زیست محیطی با امتیاز 0.63 بیشترین تاثیر را در وضعیت زیست پذیری کلان شهر اهواز داراست که با این روند کنونی به سمت توسعه پایدار پیش نخواهد رفت.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پایدار شهری، زیست پذیری، کلان شهر اهواز
  • ابراهیم سامی، پوران کرباسی * صفحات 45-67
    در آغاز هزاره سوم مشکل دیرپای مسکن هنوز یکی از مهم ترین مشکلات جوامع بشری است و متاسفانه نسبت به گذشته ابعاد آن گسترده تر نیز گشته است. فقدان منابع کافی، ضعف مدیریت اقتصادی، نداشتن برنامه ریزی جامع مسکن و سایر نارسایی هایی که در زیرساخت های اقتصادی وجود دارد از یکسو و افزایش جمعیت شهرنشین از سویی دیگر تامین سرپناه در کشورهای در حال توسعه را به شکلی پیچیده و چند بعدی در آورده است. بررسی وضعیت مطلوب مسکن در مناطق شهری یکی از شاخص های توسعه اقتصادی- اجتماعی در کشورهای جهان محسوب می شود. یکی از راه های آگاهی از وضعیت مسکن در فرایند برنامه ریزی، استفاده از شاخص های مسکن است. این پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی- توسعه ای و از لحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد. در این پژوهش 24 شاخص کمی و کیفی مسکن در 26 محله شهر مراغه با استفاده از داده ها و اطلاعات موجود از سرشماری های موجود و داده های مرکز آمار در سال 1390 استخراج گردید، سپس در تحلیل داده ها، ابتدا با استفاده از ضریب آنتروپی شانون، وزن هر یک از شاخص ها برآورد گردید و سپس با بهره گیری از مدل های MOORA، COPRAS و SAWو روش ترکیبی (ادغام)، محاسبه و رتبه بندی شدند. در نهایت بر اساس نتایج حاصل از پهنه بندی فضایی محلات شهر مراغه از لحاظ شاخص های کمی و کیفی مسکن با استفاده از نرم افزار Arc GIS نشان می دهد 7/7 درصد محلات متعادل، 54/11 درصد محلات نسبتا متعادل، 62/34 درصد محلات نسبتا نامتعادل و 2/46 درصد محلات نامتعادل می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های کمی و کیفی مسکن، MOORA، COPRAS، SAW، محلات شهر مراغه
  • علی شمس الدینی، میثم رضایی * صفحات 69-88
    در دوران شهرنشینی حاضر به ویژه در جوامع جهان سوم که بی اعتمادی و عزلت بر زندگی اکثریت شهروندان سایه افکنده است، تلاش در جهت همبستگی اجتماعی و بالابردن سرمایه اجتماعی درون شهرها از مهم ترین اهداف برنامه ریزان و مدیران شهری می باشد. به این منظور مذهب با تکیه بر ابزارهای مادی و معنوی خود نقشی به سزا در بالابردن حس تعلق و اعتماد اجتماعی و مهم تر از همه ایجاد وفاق و همبستگی اجتماعی بین شهروندان می تواند داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی نقش مراکز مذهبی به ویژه مسجد در ایجاد همبستگی میان شهروندان با رویکرد سرمایه اجتماعی در مسجد جامع شهر فردوسیه شهرستان شهریار می باشد. جامعه پژوهش را تمام شهروندان شهر فردوسیه تشکیل می دهند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه است. برای انجام این تحقیق با توجه به حجم نمونه تعیین شده از طریق جدول مورگان، تعداد 341 پرسشنامه میان شهروندان مورد مطالعه توزیع شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) از طریق نرم افزار Smartpls.2 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که مدل ایجاد شده برای ایجاد همبستگی میان شهروندان از برازش مناسبی برخوردار بود و عوامل پیشنهاد شده به خوبی توانایی اندازه گیری مفهوم مورد نظر را دارند. بارهای عاملی به دست آمده برای متغیرهای مشاهده شده بالاتر از 5/0 بود و سازه ها از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بودند؛ همچنین، بر اساس مدل ایجاد شده از طریق مدل یابی ساختاری، اعتماد و مشارکت ارتباطی معنادار و مثبت با همبستگی اجتماعی داشتند، در حالی که انسجام اجتماعی ارتباطی معنادار با همبستگی اجتماعی نداشت.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت، انسجام اجتماعی، همبستگی اجتماعی، شهر فردوسیه
  • جواد امیری، مهدی پیله ور *، مهران حاجیلو، امین فرجی ملایی صفحات 89-110
    زمینلرزه یکی از پدیده های طبیعی کره زمین است که در صورت رویداد در مناطق پرجمعیت خسارات جانی و مالی را به بار خواهدآورد. کلان شهر مشهد به عنوان دومین کلان شهر ایران دارای گسترش فیزیکی در ابعاد مختلف و به صورت پراکنده است. در این پژوهش تاثیر توسعه فضایی شهر مشهد در افزایش آسیب پذیری زلزله بررسی شده است. روش تحقیق در مقاله حاضر تحلیلی- توصیفی بوده و با بهره گیری از مدل های آنتروپی شانون و هلدرن به تحلیل چگونگی گسترش کالبدی- فضایی این شهر پرداخته شده است. اهداف این تحقیق شامل مشخص کردن وضعیت گسترش فیزیکی شهر مشهد در سال های اخیر، تبیین رابطه افزایش جمعیت شهری و رشد کلان شهر مشهد و بررسی وضعیت گسترش فیزیکی شهر مشهد در ارتباط با آسیب پذیری ناشی از زلزله است. نتایج حاصل از مدل آنتروپی شانون، نشان می دهد که الگوی گسترش شهر افقی و پراکنده بوده و بنا بر مدل هلدرن، در گسترش فیزیکی شهر مشهد، 82 درصد ناشی از رشد جمعیت بوده و 18 درصد رشد شهر مربوط به رشد افقی شهر است. این رشد ناهماهنگ و غیراصولی شهر مشهد به ویژه در چند دهه اخیر و ساخت وساز در حریم گسل ها نشان می دهد که در صورت وقوع زلزله ای در مشهد، تلفات و صدمات جبران ناپذیری به این شهر وارد خواهد شد؛ بنابراین، مهم ترین عامل افزایش آسیب پذیری زمین لرزه ای شهر مشهد را می توان، گسترش افقی و بدون برنامه شهر دانست.
    کلیدواژگان: زلزله، آنتروپی، رشد و گسترش شهری، مدل شانون و هلدرن، مشهد
  • علیرضا محمدی، مصطفی توکلی نغمه *، سعید عباسی، امیر تلخاب صفحات 111-130
    رشد شتابان شهرنشینی و نیاز روزافزون به ارائه و توزیع عادلانه خدمات شهری، یکی از مسائل و چالش های مهم پیش روی مدیران و برنامه ریزان شهری در کشورهای در حال توسعه مانند ایران است. شهر بابلسر، طی دهه های اخیر، با شهرنشینی شتابان مواجه بوده است. این موضوع منجر به عدم تعادل در توزیع خدمات شهری شده است. هدف این پژوهش، تعیین حوزه و شعاع پوشش دهی خدمات عمومی شهر بابلسر و نحوه توزیع آنها است؛ برای این منظور داده های مربوط به برخی از خدمات نظیر ایستگاه های آتش نشانی، مدارس، فضای سبز و بهداشتی جمع آوری و پس از تعریف آنها، با استفاده از تحلیل شبکه در محیط ArcGISمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهند که شهر بابلسر از نظر شعاع خدمات دهی و حوزه پوشش خدمات عمومی، از توزیع عادلانه خدمات برخوردار نیست و بخش های قابل توجهی از شهر خارج از حوزه پوشش و خدمات رسانی در بخش خدمات عمومی هستند. از آن جمله می توان به توزیع خدماتی مانند واحدهای اورژانس، آتش نشانی، مراکز آموزشی و پارک ها اشاره کرد که امکان دسترسی شهروندان به این خدمات با مشکل مواجه بوده است. برای این منظور در پایان این پژوهش پیشنهاداتی نیز برای رفع این مشکل ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی(جی، آی، اس)، تحلیل شبکه، توزیع خدمات شهری، شبکه حمل و نقل شهری، کاربری های خدماتی
  • جعفر میرکتولی *، مصطفی آریان کیا صفحات 131-148
    دگرگونی های علمی، صنعتی و اقتصادی قرن 18 م، موجب بروز تغییراتی شگرف در نحوه اسکان بشر شد. با رشد فزاینده شهرنشینی کشور در چند دهه گذشته، نیاز به مسکن به یکی از مهم ترین نیازهای جمعیتی شهری تبدیل شده است. مسکن به عنوان یکی از پدیده های واقعی، از نخستین مسائلی است که بشر همواره با آن دست به گریبان بوده و همواره در تلاش برای دگرگونی و یافتن پاسخی مناسب، معقول و اندیشیده برای آن است. براین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی شاخص های سطح زیربنا و تعداد طبقات مسکونی به عنوان مولفه های تاثیرگذار بر فرم کالبدی مسکن، به بررسی مساکن شهر گرگان می پردازد. در پژوهش حاضر، روش تحقیق بر اساس هدف، از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش شیوه انجام، توصیفی- تحلیلی است. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه و جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزارهای SPSS و ArcGIS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در سطح مناطق سه گانه شهر گرگان، مساکن به لحاظ کالبدی از تنوع برخوردار می باشند به گونه ای که بیشترین تفاوت و تنوع مسکن در منطقه 2 و کمترین تفاوت در منطقه 1 شهری می باشد. تنوع قومیت های ساکن در محلات شهری، تفاوت و تنوع فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی ساکنین از مهم ترین دلایل این امر می باشد.
    کلیدواژگان: مسکن شهری، گونه شناسی، شهر گرگان، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • حسن هوشیار، بایزید شریفی * صفحات 149-168
    توسعه پایدار شهری مقوله ای با ابعاد گسترده و پیچیده است که در رشد و تکوین شهرها تاثیر گذار بوده است و ارتباط تنگاتنگی با آسیب های اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی و معیشت شهری، امنیت، مشارکت، شکل بافت و مدیریت شهری دارد. توسعه پایدار شهری و اندازه گیری کمی و نمایش فضایی آن موضوعی مهم در برنامه ریزی شهری محسوب می گردد. هدف پژوهش حاضر سطح بندی فضایی و تحلیل میزان پایداری و ناپداری محلات شهر مرزی پیرانشهر به لحاظ 4 شاخص اقتصادی، اجتماعی، زیست_ محیطی و نهادی_ کالبدی می باشد. نوع تحقیق کاربردی_ توسعه ای و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی، کتابخانه ای و نیز برداشت های میدانی و پیمایشی است. جامعه آماری کلیه محله های شهر پیرانشهر می باشد که از بین آنها تعداد 380 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند و داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و GIS تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج کلی تحقیق نشان می دهند؛ به لحاظ شاخص های توسعه پایدار، 3 محله (آزادی، بازارچه و زمین های شهرداری) در وضیعیت پایدار و محله های (آزادگان، زرگتن و فرمانداری) در سطح نیمه پایدار و 9 محله (ساحلی، کمربندی، جاده سردشت، بازار سیگاران، کمربندی جدید، کهنه خانه، پاداش، فرهنگیان و شین آباد) در وضعیت ناپایدار قرار دارند.
    کلیدواژگان: پایداری محلات، تحلیل عاملی، شاخص های توسعه پایدار، شهر پیرانشهر
|
  • Saeed Amanpour, Sahar Hasnpour * Pages 1-22
    Each city is made of its total uses and one of the most important purposes of urban planning is upgrading and organizing the distribution pattern of these uses. Being aware of the irregular user development in Semnan, this article aims to explore the spatial distribution pattern of uses. With this aim in mind, it is based on a functional approach and it has a descriptive - analytical nature the required data ­and information has been provided in the library method. For data analysis, ­the quantitative method (per capita) and spatial-local analyses, including models of­ Hirschman-Herffindal, compression index, Ripley's k function, Simpson diversity index, piece index fragmentation, hybrid use model of Cervero and Duncan and ArcGIS software is used. Results of the beforehand procedures ­ represent the distance of the existing uses of the city of Semnan from the standard of the comprehensive plan. More than a quarter of the uses are concentrated in district 3 of the area 1­. district 1 of area 2 has the highest density and lowest ­contribution of wasteland and district 2 of area 2 has the largest contribution of wasteland and development capabilities in coming up years. K function showed that 67% of the land uses of Semnan have been cluster faced and in the vicinity of each other. ­This distribution pattern has a significant relationship with increasing distance. Average f, h and d & c indexes also showed that district 1 of area 2 has more continuity, diversity, and mixing uses­. the domination of such an uneven pattern in land use in Semnan requires monitoring current trends, re-planning and organizing constructions.
    Keywords: Per Capita Usage, Spatial-Local Distribution, Land Use, Semnan City
  • Farzaneh Sasanpour *, Ali Movahhed, Omid Latifi Pages 23-44
    Urbanization, as the second revolution in human culture, caused a change in the relationship between humans and the environment. In recent decades, along with theories of sustainable development and urban sustainable development, the idea of improving quality of life that makes cities livable has entered the urban planning literature; so, the potential of having livable aspects for cities and especially metropolises have become important. The purpose of this study is to assess the livable feature of areas of Ahvaz metropolis for having a sustainable development. The research method is descriptive-analytical with the applicable purpose. The required data for analysis are of quantitative and qualitative type, which are analyzed using the TOPSIS model. Data are analyzed using SPSS software, ARCGIS software and TOPSIS model. the statistical society include large areas and citizens of Ahvaz metropolis. The results of the research show that, among the areas of Ahvaz metropolis, zone 2 with a score of 0.74, has a better habitat position than other areas, and zone 7 with a score of 0.25 has the worst situation of habitat. Among the dimensions used in the research, the environmental dimension with the score of 0.63 has the greatest impact on the status of the environment of Ahvaz city, which will not go forward for sustainable development with continuing current process.
    Keywords: Sustainable Development, Urban Sustainable Development, Livable, Ahvaz Metropolis
  • Ebrahim Sami, Pooran Karbasi * Pages 45-67
    At the beginning of the third millennium, the long-standing problem of housing is still one of the most important problems of human societies and, unfortunately, its dimensions have also become more widespread. Lack of adequate resources, weakness of economic management, lack of comprehensive housing program and other inadequacies of ­infrastructure­ on the one hand, and the increasing urban population, on the other hand, has made the supplying shelter sophisticated and multidimensional in developing countries. Studying the favorable situation of housing in urban areas is one of the economic - social indicators of development in the countries of the world. One way ­of informing the housing situation in the programming process using housing indicators. This is an applied-developmental project and in terms of the method of doing research, it is descriptive-analytic. In this research, 24 quantitative and qualitative indicators of housing in 26 neighborhoods of Maragheh city extracted using data and available information of the existing censuses and data statistics center in the year 1390; then in analyzing data, first, using the Shannon Entropy coefficient, weight of each indicator ­estimated and then calculated and ranked utilizing models of MOORA, COPRAS, and SAW and combined method. Finally, based on the results of spatial widening of Maragheh neighborhoods in terms of quantitative and qualitative indicators of housing using ­the arc GIS software shows ­7.7 percent of the neighborhoods are balanced, 54/11 percent of the neighborhoods are relatively balanced, 62/34 percent of the neighborhoods are relatively unstable and 2/46 percent of the neighborhoods are unbalanced­.
    Keywords: Quantitative, Qualitative Indicators of Housing, MOORA, COPRAS, SAW, Areas of Maragheh City
  • Ali Shamsoddini, Meysam Rezayi * Pages 69-88
    In the present urbanization, especially in developing societies which­ lack of trust and isolation affected the lives of the majority of citizens, efforts for social alliance and raising social capital in the cities are of most important goals of planners and urban managers. For this purpose, by relying on its material and spiritual means, religion has a role to play in raising the sense of belonging and social trust and­ most of all, it can create social cohesion and alliance among citizens. The purpose of this study was to investigate the role of religious centers, especially mosque, in building alliance among citizens with the social capital approach in the mosque of the city of Ferdowsi-eh, Shahryar town. The research community consists of all citizens of the city of Ferdowsi-eh­. The tool of data gathering was questionnaire to do this research, 341 questionnaires were distributed among citizens according to the size of the determined sample through the Morgan table. For data analysis, ­modeling structural equations with partial least squares approach (PLS) has been utilized through smartpls.2 software used. The results of the research showed that the created model was suitable for establishing alliance among citizens, and the proposed factors are well able to measure the proposed concept. ­The factor loads obtained for the observed variables were higher than 0.5 and the constructions had a good validity and reliability; also, based on the model created through the structural model, trust and participation had a significant and positive correlation with social alliance, while social cohesion had no significant relationship with social alliance.
    Keywords: Social Capital, Participation, Social Cohesion, Social Alliance, Ferdowsi-eh City
  • Javad Amiri Shabandeh, Mehdi Pilehvar *, Mehran Hajilo, Amin Faraji Molaii Pages 89-110
    Earthquake is one of the natural phenomena in the earth's crust, which will bring losses and financial losses in case of occurring in a densely populated area. Mashhad, Iran’s second major metropolis has sporadically physical development in different dimensions. In this study, the effect of spatial development of the city of Mashhad has been investigated in increasing vulnerability to earthquake. the research method in this paper is analytical - descriptive and benefiting the Shannon and Holdern entropy models to analyze the way of physical-spatial expansion - of the city. The research objectives were to determine the physical expansion status of the city of Mashhad in recent years, the relationship between population growth and the physical expansion status of the city of Mashhad related to the vulnerability caused by earthquake. The results of the Shannon entropy model show that the pattern of expansion of the city is horizontal and distributed, and according to Holdern model, in Mashhad city expansion, 82 percent is caused by population growth and 18 percent of the city growth is caused by the horizontal growth of the city. This inconsistent and unprincipled growth of Mashhad, especially in recent decades and constructing in the space of faults shows that in the event of occurring an earthquake in Mashhad, unprecedented losses and damage would be imposed to the city; so, the most important factor in increasing the vulnerability of Mashhad in earthquake can be horizontal and plan less expansion of the city.
    Keywords: Earthquake, Entropy, Urban Growth, Development, Shannon, Holdern Model, Mashhad
  • Alireza Mohammadi, Mostafa Tavakoli Naghmeh *, Saead Abbasi, Amir Talkhab Pages 111-130
    The rapid growth of urbanization and the increasing need to provide a fair distribution of municipal services is one of the important issues and challenges facing managers and urban planners in developing countries such as Iran. In recent decades, Babolsar faced with rapid urbanization. This has led to imbalances in the distribution of urban services. The aim of this study was to determine the scope and coverage of the public services within the city of Babolsar and the way to distribute them; for this purpose, the data of some services like ­the fire stations­, schools, green spaces and health care gathered and after defining them, the data has been analyzed using network analysis in GIS environment. The results show that in terms of service radius and covering area of public services, Babolsar city does not have a fair distribution of services and significant parts of the Babolsar city located outside the scope of coverage and services in the public service sector. Among them, services such as emergency departments, fire stations, schools and parks can be pointed out that accessing citizens to these services has been facing some difficulties. For this purpose, at the end of this research, some suggestions are also made to solve this problem­.
    Keywords: GIS, Network Analysis, Distribution of Urban Services, Urban Transportation Networks, Applications, Services
  • Jafar Mirketoli *, Mostafa Arian Kia Pages 131-148
    The scientific, industrial and economic changes of the 18th century brought about dramatic changes in the way human settlements were made. With the increasing urbanization of the country over the past few decades, the need for housing has become one of the most important urban demographic needs. Housing as one of the real phenomena is one of the first issues that humankind has always been struggling with and always striving for change and finding a right, reasonable answer for it. Accordingly, the present study aims to investigate the housing estates of Gorgan city with the aim of studying the indices of the level of infrastructure and the number of residential floors as factors affecting the physical form of housing. In terms of research purpose, it is of an applied one and in terms of the nature and method of conduction, descriptive-analytic. A questionnaire was used to collect data and SPSS and ArcGIS software were used to analyze the data. The findings of the research show that in the level of the three regions of Gorgan, the housing is physically diverse, so that the greatest difference in housing lies in region 2 and the least difference in urban area 1, which generally result from diversity of ethnic groups living in urban neighborhoods, and the cultural, social, and economic diversity.
    Keywords: Urban Housing, Typology, Gorgan City, GIS
  • Hasaan Houshyar, Bayazid Sharifi * Pages 149-168
    Sustainable urban development is an extensive and complex issue that affects the urban development and evolution, and social, environmental, and economic harms, as well as urban livelihoods, security, collaboration, form, texture and urban management. Sustainable urban development and quantitative measurement and spatial representation of urban planning are all matters of importance in urban planning. This study aims to do the spatial classifying and analyze stability and instability of neighborhoods in a border town, namely Piranshar, in terms of four indices: economic, social, environmental and institutional-physical. This research is of an applied-developmental type, and adopts a descriptive-analytical approach, based on documentary and library studies, field and survey studies, to analyze data. The population consisted of Piranshahr’s neighborhoods, of which 380 were selected randomly as the sample and the data were collected using SPSS and GIS software. The results of the study show that, in terms of sustainable development indices, three neighborhoods, namely, Azadi, Bazarchi and Zaminhay-e Shahrdari are sustainable, Azadegan, Zargatan, and Farmandari are semi-sustainable, and Saheli, Kamarbandi, Jad-e Sardasht, Bazar-e Sigaran, Kamarbandiy-e Jadid, Kohn-e Khaneh, Padash, Farhangian and Shin Abad are unsustainable.
    Keywords: Sustainability of Neighborhoods, Factor Analysis, Indices of Sustainable Development, Piranshahr City