فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 12 (بهار و تابستان 1397)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پاکزاد آزادخانی *، جعفر حسین زاده، آذین سلیمی باوند پور صفحات 1-15
    گردشگری، پیش از آنکه یک صنعت و فعالیت اقتصادی باشد، پدیده ای فرهنگی است و نقش مهمی در ایجاد تغییرات فرهنگی ایفا می کند. در این تحقیق تلاش شده است تا اثرات اجتماعی- فرهنگی گردشگری شهری ایلام از دیدگاه ساکنان و گردشگران ورودی به شهر ایلام مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. جامعه آماری این تحقیق، جامعه میزبان و گردشگران ورودی به شهر ایلام است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای هر دو جامعه 700 نفر در نظر گرفته شد. اطلاعات به شیوه میدانی و با استفاده از پرسش نامه جمع آوری گردید. پرسش نامه مورد استفاده در این پژوهش، محقق ساخته است که روایی آن به وسیله استادان و متخصصان تایید شده و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 0/873 محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکور، همبستگی اسپیرمن و تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که توسعه گردشگری شهر ایلام، در تغییرات اجتماعی و فرهنگی تاثیر معناداری داشته و بین توسعه گردشگری و افزایش تغییرات فرهنگی و اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد؛ همچنین، پنج عامل افزایش روابط اجتماعی و برقراری ارتباط مناسب در میان شهروندان، شناخته شدن شهر در سطح منطقه، افزایش سرخوردگی و کاهش اعتماد به نفس ساکنان، تغییر الگوی صمیمیت بین ساکنان شهر و ازدحام و شلوغی به عنوان اثرات اجتماعی- فرهنگی در شهر ایلام شناسایی شد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، فرهنگ، اثرات میان فرهنگی، گردشگری فرهنگی، شهر ایلام
  • اسماعیل صالحی، سیده آل محمد *، مجید رمضانی مهریان صفحات 17-31
    یکی از مهم ترین عوامل موثر در کارایی خدمات آتش نشانی در سطح کلان شهرها، کاهش زمان رسیدن به محل حادثه است. این موضوع باید در مکان یابی ایستگاه ها در نظر گرفته شود. توزیع مکانی ایستگاه ها باید به نحوی باشد که ارائه خدمات به طور عادلانه و در کم ترین زمان ممکن صورت پذیرد. با استفاده از مدل سازی تحلیل شبکه دسترسی به خدمات آتش نشانی و با در نظر گرفتن سرعت و جهت حرکت در بخش های مختلف این شبکه، می توان محدوده خدمات رسانی هر ایستگاه را با تعریف محدوده زمانی تعیین نمود. هدف این پژوهش، ارزیابی توزیع مکانی ایستگاه های آتش نشانی کلان شهر تهران با استفاده از مدل سازی تحلیل شبکه است؛ همچنین روش پژوهش حاضر، به صورت تحلیلی- توصیفی بوده و بر پایه مفاهیم تئوری گراف ارائه شده است. به منظور ارزیابی توزیع مکانی، مناطق مختلف از نظر دسترسی به این خدمات، مورد مقایسه قرار گرفته و نواحی خارج از محدود خدمات رسانی آتش نشانی برای توسعه آتی، مشخص گردیده اند. بر اساس نتایج، منطقه 10 بیش ترین و منطقه 21 کم ترین نسبت محدوده خدمات رسانی ایستگاه های آتش نشانی را دارند.
    کلیدواژگان: ایستگاه های آتش نشانی، تحلیل شبکه، توزیع مکانی، تهران
  • رستم صابری فر *، حمید صادقی حصار صفحات 33-48
    بررسی حاضر، نقش عوامل مختلف در ساماندهی ایستگاه های پسماند خشک در شهر مشهد را با استفاده از نرم افزار Arc GIS مورد تحقیق قرار داد. اطلاعات مورد استفاده به صورت اسنادی و مصاحبه حضوری با کارشناسان جمع آوری شد؛ سپس ایستگاه های ثابت مبادله پسماندهای خشک، به تفکیک مناطق مختلف مشهد بر روی نقشه مشخص گردید؛ همچنین سطح درآمد ایستگاه و میزان مراجعه مردم، به عنوان شاخص موفقیت ایستگاه در جلب مشارکت های مردمی در نظر گرفته شد؛ سپس، لایه های مختلف اطلاعاتی بر مبنای شاخص های سطح سواد و آموزش های زیست محیطی، جمعیت، سطح توسعه یافتگی مناطق، نسبت پسماندهای خشک به کل پسماند، شبکه دسترسی ها، فعالیت بخش سنتی، فاصله ایستگاه های موجود از یکدیگر و همچنین تمایل مردم به امر مشارکت در اجرای این طرح ایجاد گردید و میزان تاثیرگذاری این مولفه ها در مشارکت و درآمدزایی ایستگاه های پسماند برای مکان یابی ایستگاه های جدید، مورد توجه قرارگرفت. نتایج این تحقیق، مناطق 1، 8، 9 و 11 را به عنوان مکان های مناسب ایجاد ایستگاه های جدید جمع آوری پسماند خشک پیشنهاد نمود؛ علاوه بر آن، مشخص گردید که از نظر کارشناسان، سواد و آموزش های زیست محیطی و سطح توسعه یافتگی، بالاترین تاثیرگذاری را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: مشارکت، ایستگاه های مبادله، پسماندهای خشک، مکان یابی
  • هادی نیری *، حمید گنجاییان، خبات امانی صفحات 49-62
    رشد انفجاری و بدون برنامه جمعیت و مهاجرت بی رویه به سوی شهرها و به دنبال آن توسعه فیزیکی سریع در سال های اخیر، مشکلات بسیاری را برای شهرها و ساکنان آنها به وجود آورده است. پژوهش حاضر به بررسی وضعیت ژئومورفولوژیکی شهر سروآباد و ارزیابی قابلیت های آن برای اهداف توسعه فیزیکی شهری پرداخته است. برای نیل به اهداف تحقیق، با بررسی مطالعات گذشته و استفاده از نظر کارشناسان، پارامترهای لازم و تاثیرگذار ژئومورفولوژیکی، زمین شناسی و انسانی از جمله شیب، جهت شیب، ارتفاع، زمین شناسی، کاربری اراضی، فاصله از گسل، فاصله از رودخانه، فاصله از راه ارتباطی و فاصله از محدوده شهری تعیین گردید؛ سپس به تهیه لایه های اطلاعاتی آنها اقدام شد. برای این منظور، از دو مدل منطق فازی و ANP استفاده شد. ابتدا لایه های مورد نیاز تهیه شده و به صورت فازی درآمد؛ سپس در مدل ANP، ارزش هر کدام از لایه ها محاسبه گردید و نقشه های شبکه شده با استفاده از منطق فازی تلفیق و در نهایت به صورت نقشه مناطق مستعد توسعه ارائه شدند. نتایج حاصل، موید آن است که حدود 25 درصد از منطقه مطالعاتی که در قسمت های جنوبی، شرقی و جنوب شرقی محدوده قرار دارد، مستعد توسعه است.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، توسعه شهری، مدل فازی، مدل ANP، سروآباد
  • احمد پوراحمد، اکبر حمیدی *، محبوب ریحان کلوانق صفحات 63-84
    بدون تردید تعیین اصول دقیق مکان یابی فعالیت های مختلف در شهر به دلیل ماهیت مسائل شهری بسیار دشوار است. مراکز صنعتی و مکان های دفن زباله نیز از این قائده مستثنی نمی باشند. عدم مدیریت صحیح و عدم انتخاب جایگاه مناسب این مراکز، مشکلاتی را برای محیط زیست شهروندان ایجاد می کند. هدف تحقیق مکان یابی مراکز دفن پسماند مراکز صنعتی و دفن زباله به نحوی که کم ترین اثر منفی را بر محیط زیست وارد سازد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع، رویکرد حاکم بر پژوهش، تحلیلی و اکتشافی است. روش گردآوری داده ها به صورت ترکیبی مبتنی بر اسنادی و پیمایشی است؛ به این ترتیب که برای تدوین چارچوب نظری، مروری بر تحقیقات پیشین صورت گرفته است؛ همچنین برای استخراج شاخص های مورد استفاده، از روش اسنادی بهره گرفته شد. داده ها با استناد به استانداردهای مختلف از جمله استاندارد های مربوط به سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت کشور و تجربیات جهانی شناسایی و با اعمال فاکتورهای محدود کننده ارزیابی گردیدند. برای پردازش داده ها به صورت تلفیقی از قابلیت های GIS و سامانه what if? به آزمون قابلیت ها و مکانیزم استفاده عملیاتی از مدل what if? ، در مکان یابی محل دفن زباله و مراکز صنعتی اقدام شد. نتایج به دست آمده، نشان داد که مکان های مشخص شده متصف به شرایط مطلوب به لحاظ سرجمع معیارهای تعیین شده در مکان یابی محل دفن و صنعتی هستند و می تواند موید اعتبار نتایج حاصل از به کارگیری مدل مورد استفاده باشد.
    کلیدواژگان: مدل سازی دفن پسماند، کاربری صنعتی، زباله های شهری، واتیف، اردبیل
  • محمد تقی حیدری * صفحات 85-104
    تحلیل زیست پذیری را در بستر شهر، باید ابر متنی تلقی نمود که پیکره و اندام های شهر با منش های معنایی و معنوی شهروندان گره خورد هاست و تفسیر و تبیین زیست پذیری شهری در پی سطح بندی و گونه شناسی عمیق آن، از طریق کشف ذهنیت های منبعث از طریق بدن فضایی شده می باشد. در این راستا هدف پژوهش حاضر تحلیل تیپولوژیک زیست پذیری در بافت فرسوده بخش مرکزی شهر زنجان و ارائه پیشنهادات در جهت ارتقاء وضعیت زیست پذیری بافت فرسوده بخش مرکزی شهر زنجان از طریق گونه شناسی آن می باشد. با عنایت به شکاف ذهنی فوق، انجام تحقیق حاضر مبتنی بر راهبرد پس کاوی بوده و نوع پژوهش (توصیفی - تحلیلی) است. برای دست یازی به این هدف، مباحث نظری از طریق مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری اطلاعات تحلیلی مورد نیاز به طرق مشاهده میدانی (مصاحبه با سرپرستان خانوار ساکن بافت (491 نمونه) از طریق ابزار پرسش نامه صورت گرفت؛ همچنین به فراخور نیاز تحقیق، از نرم افزارهایSPSS و ArcGIS برای آماده سازی و پردازش داده های مورد نیاز (تکنیک های دندروگرام خوشه بندی – سلسله مراتبی وارد و تحلیلANOVA) در بخش مذکور استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد با عنایت به وجود عوامل متفاوت تاثیر گذار بر وضعیت زیست پذیری؛ گونه های متفاوت از این وضعیت در پهنه بافت فرسوده بخش مرکزی شهر زنجان ظاهر شده است. اهمیت بررسی این موضوع را می توان در دو محور عمده خلاصه نمود: ارزش نظری و ارزش عملی. ویژگی نظری این مطالعه کمک به پیشرفت تخصصی و افزودن بر ادبیات علمی موضوع و برنامه ریزی زیست پذیری می باشد، زیرا زیست پذیری بافت های فرسوده شهری از منظر گونه شناسی آن مورد بررسی قرار نگرفته و ارزش عملی پژوهش نیز به نوبه خود در تغییر، بهبود و اصلاح روش ها و الگوهای مواجهه با برنامه ریزی بافت های فرسوده شهری خواهند بود.
    کلیدواژگان: گونه شناسی، زیست پذیری، توسعه پایدار، بافت های فرسوده، شهر زنجان
  • کرامت الله زیاری *، اصغر حیدری، هادی غنی زاده قاسم آبادی، نسرین اباذری صفحات 105-120
    زیست پذیری یکی از مباحث بسیار با اهمیت و ضروری شهر و از مبانی اساسی توسعه پایدار شهری است. رویکرد زیست پذیری را می توان برآمده از افزایش آگاهی نسبت به الگوهای ناپایدار زندگی شهری دانست که در درازمدت موجب کاهش توان منابع محیطی می شود و شرایط زندگی شهری را سخت می کند. بنابراین هدف اصلی این تحقیق بررسی و اولویت بندی مولفه های اصلی زیست پذیری در شهر بم می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر داده های اولیه می باشد که جمع آوری اطلاعات اولیه، به صورت اسنادی و پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS مورد پردازش قرار گرفت. بر اساس نتایج پژوهش و تحلیل عاملی اکتشافی مولف ه های اصلی موثر بر زیست پذیری به 5 عامل اصلی تقسیم شد. همینطور بر اساس نتایج حاصل تحلیل گام به گام و مدل سازی مسیر PLS مولفه های اصلی تاثیرگذار بر زیست پذیری در شهر بم به ترتیب مولفه های خدمات و دسترسی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی با ضریب مسیر 0. 482، 0. 268، 0. 250 و 0. 128 شناخته شدند. مولفه کالبدی با ضریب مسیر 0. 063 از تاثیرگذاری کمتری برخوردار است که با برنامه ریزی در راستای ارتقاء و ساماندهی این مولفه ها بر اساس درجه اهمیت می توان وضعیت زیست پذیری محدوده مورد مطالعه را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، شهر زیست پذیر، ارزیابی، مولفه های زیست پذیری
  • حسین حاتمی نژاد *، اسماعیل نجفی صفحات 121-137
    بزهکاری از جمله مهم ترین معضلات اجتماعی در اکثر شهرهای دنیا است که بر زندگی شهروندان تاثیرات منفی می گذارد. این مقاله با هدف شناسایی کانون های سرقت جیب بری و کش روزنی شهر سمنان و تبیین عوامل موثر در بروز این بزهکاری در این شهر انجام شده است. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی است و برای شناسایی و درک الگوهای مکانی بزهکاری جیب بری و کش روزنی در شهر سمنان از مدل های آماری و گرافیک مبنا در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شده، که اطلاعات مورد نیاز از میزان و نوع جرم به صورت مراجعه از نیروی انتظامی اخذ شده است. یافته های مقاله حاضر نشان می دهد که کانون های جرم خیز مربوط به سرقت جیب بری و کش روزنی بیشتر در بخش مرکزی شهر سمنان و محدوده بازار این شهر شکل گرفته است و از نظر زمانی نیز اوج وقوع این سرقت در روزهای شنبه و چهارشنبه هفته و ساعات 9 الی 13 رخ داده است. از سوی دیگر، بالا بودن میزان کاربری تجاری و کمبود یا نبود برخی کاربری های مورد نیاز شهروندان از جمله فضای سبز که نظارت رسمی بر این محدوده ها را بسیار دشوار ساخته، در افزایش توزیع جغرافیایی نوع و میزان جرایم و شکل گیری الگوهای فضایی بزهکاری موثر بوده است که این موضوع با استفاده از مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی به اثبات رسید. به نظر می رسد با ساماندهی و ارتقای سرانه های تاسیساتی، تجهیزاتی و خدماتی، ایجاد فضاهای تفریحی و فراغتی سالم، تعریض شبکه معابر و مکان یابی مراکز انتظامی جهت افزایش نظارت رسمی و ایجاد کاربری هایی با ساعات کاری متنوع در طول شبانه روز در این محدوده و اصلاح فیزیکی و کالبدی فضاهای مسکونی این محدوده از تشویق ساکنان و دستگاه های زیربط از قبیل شهرداری بدون توجه به توجیه اقتصادی و درآمدزایی می توان امکان آسیب پذیری این فضاها و میزان وقوع جرایم را کاهش داد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی - زمانی، کانون های جرم خیز، سرقت، جیب بری و کش روزنی، شهر سمنان
|
  • Pakzad Azadkhani *, Jaafar Hosseinzadeh, Azin Salimi Bavandpour Pages 1-15
    More than an industry or economic activity, tourism is a cultural phenomenon which plays an important role in inducing cultural shifts. This paper aims to evaluate and analyze the socio-cultural impacts and effects of urban tourism in Ilam City from the residents’ point of views and the tourists visiting the city. The statistical population of the study included the host population and the tourists. Using Cochran’s formula, a sample size of 700 participants was determined for both populations. The required data were gathered using a field study method via questionnaires. The questionnaire utilized in the current study was developed by the researcher, and then its validity was confirmed by university professors in the field. The reliability was measured using Cronbach’s alpha coefficient, which was equal to 0.873. The obtained data were analyzed using chi-square, Spearman’s correlation and confirmatory factor analysis in SPSS software application. The results showed that the development and expansion of tourism in Ilam City will have a significant impact on social and cultural relations and there is a significant relationship between development of tourism and the increase in socio-cultural shifts. Consequently, five factors of the increasing the social relations and establishing good associations among citizens, introducing the city in the region, increased frustration and self-confidence reduction of residents, changing the friendship patterns among residents, crowdedness and higher population density were identified as the socio-cultural impacts in Ilam City.
    Keywords: urban tourism, culture, cross-cultural effects, cultural tourism, Ilam City
  • esmaeel salehi, Sayyedeh Ale Mohammad *, majid ramezani mehrian Pages 17-31
    One of the most important factors that affects the efficiency of the firefighting services in the metropolis, is reducing the response time of an urgent operation. This factor should be considered in site selection of the location of the stations. Spatial distribution of stations should be in a way that the services be provided justly and quickly. By modeling and analyzing the access network and by considering the speed and direction of movements in the network, service area can be determined in a defined time. The purpose of this research is assessing the spatial distribution of firefighting stations in Tehran metropolis by using modeling based on network analysis. Also, this research method is analytical- descriptive and on the basis of graph theory concepts. Areas out of service have been determined and a comparison between the various regions of the city for future developments, was done. Based on the results, region 10 and region 21 had the highest and lowest service area respectively.
    Keywords: Firefighting stations, Network Analysis, Spatial distribution, Tehran
  • Rostam Saberifar *, Hamied Sadeghi Hesar Pages 33-48
    The present study investigated the role of different factors in the organization of urban dry waste collection stations in Mashhad City using GIS software. Data were collected through library-based research and interviewing the experts. Then permanent dry waste exchange stations were determined separately in each district on the map of Mashhad City. Moreover, each station's level of income and the rate of people's referral were considered as the indices of success in achieving people's contribution. Accordingly, several information levels were created based on the indices such as education level, population, districts level of development, the proportion of dry waste to total waste, access networks, activities of the traditional sector, the distance between the existing stations from each other, and people's willingness toward contribution In this plan. The effectiveness of such components on the attribution and income of waste stations was also accounted in order to locate new stations. The findings of the present study showed that regions 1, 8, 9, and 11 were the appropriate places for the establishment of the new collecting stations. It was found that the opinions of experts, education level, environmental education and the level of development assigned the highest effectiveness to themselves.
    Keywords: Participation, Exchange Stations, Dry Waste, Locating
  • Hadi Nayyeri *, Hamid Ganjaeian, Khabat Amani Pages 49-62
    Explosive, non-programmed growth of population and non-stop migration to the cities followed by rapid physical development in recent years caused many problems for cities and their inhabitants. The present study investigated the geomorphological status of the city of Sarvabad and assessed its capabilities for the purposes of urban physical development. In order to achieve the research objectives, reviewing the related literature and using experts' opinions were necessary and influential. Geomorphologic, geology, human parameters, including slope, direction of gradient, height, geology, land use, the distance from the fault, its distance from the river, distance from communicative way and distance from the urban boundary were determined. Then their communicative layers were prepared. For this purpose, two methods including fuzzy logic model and ANP were utilized. Firstly, the required layers were gathered and converted into fuzzy method. Then in the ANP model, the value of each layer calculated and network maps were integrated using fuzzy logic and finally presented as a map of the areas susceptible to development. The results confirm that about 25 % of the studied area which is located in South, East and Southeast section of the boundary need to be developed.
    Keywords: Geomorphology, Urban Development, Fuzzy Model, ANP Model, Sarv Abad
  • Ahmad Pourahmad, Akbar Hamidi *, Mahboub Reyan Kelvanagh Pages 63-84
    Undoubtedly, it is very difficult to determine the exact principles of locating various activities in the city due to the nature of urban issues. Industrial centers and landfill sites are no exception. The lack of proper management and the lack of a proper location for these centers creates problems for the citizen's environment. Therefore, the use of appropriate tools and technologies is necessary to reduce the negative outcomes of these centers. The purpose of this research is to locate the dumping center and industrial centers in such a way that it has the least negative effect on the environment. The method of collecting research data is a combination of documents and surveys, so that for the theoretical framework, a review of previous research has been done; also, to extract the indicators used by the library method (documentary). To process data in a combination of GIS capabilities and What if? To test the capabilities and operating mechanism of the What if model in locate landfills and industrial centers. The results also show that the designated places are desirable in terms of the total set of criteria for landfill and industrial location and can be used to validate the results of using the model to be used.
    Keywords: Waste Landfill Modeling, Industrial Use, Urban Waste, What if, Ardebil
  • Mohammad TAGHI heydari * Pages 85-104
    The analysis of livability in city context should be considered as a hypertext which links between organs of city and the spiritual nature of citizens. The interpretation and explanation of urban livability through its leveling and deep typology analysis comes from discovery of underlying mentality through space body. However, this study aimed to analyze the typology of livability in central worn-out texture in Zanjan and provide suggestions for improving the livability of central worn-out texture in Zanjan. This study was based on post-mining strategy and the descriptive-analytic method was used. The data were collected using theoretical discussions through library studies and field surveys (interviews with households living in these textures (491 samples) through questionnaire). The collected data were analyzed using SPSS, Arc, and Gis (Clustering Dendrogram techniques, Ward hierarchy, and ANOVA analysis). The findings showed that due to existence of different factors affecting livability, different types of this situation has appeared in central worn-out texture in Zanjan. The importance of reviewing this issue may be summarized in two main areas: theoretical value and practical value. The theoretical feature of this study was contributing in development of specialty and scientific literature of planning of livability; the livability of urban worn-out textures had not been examined from its typological point of view. The practical value of research was its probable role in changing, improving, and modifying methods and patterns of dealing with urban worn-out textures planning.
    Keywords: Typology, Livability, Sustainable Development, Worn-out Texture, Zanjan
  • Karamatullah Ziari *, Asghar Haydari, Hadi Ghanizadeh Ghasemabadi, Nasrin Abazari Pages 105-120
    Therefore, vitality is one of the most important and essential issues of the city and is the basis of sustainable urban development. The viability approach can be explained by increasing awareness of unstable urban life patterns, which in the long run reduces the potential of environmental resources. Therefore, the main objective of this research is to study the main components of biomass in Bam city. The method of this research is descriptive-analytic and based on the initial data. Initial data collection was done by documentary and survey method using a questionnaire. Collected data was processed using SPSS and Smart PLS software. Based on the research results and exploratory factor analysis, the main components affecting bioavailability were divided into five main factors. Also, based on the results of step-by-step analysis and PLS path modeling, the main components affecting biomass in the city of Bam, respectively, were service and access components, social, economic, and environmental factors with a path coefficient of 0.482, 0.268, 0.250 and 0.128. The physical component with a path coefficient of 0.063 has less effect. With the planning to upgrade and organize these components based on the degree of importance, the biodegradability of the studied area can be improved.
    Keywords: Livability, Urban Viability, Assessment, Components of Viability
  • Hossein Hataminejad *, Esmaeil Najafi Pages 121-137
    Crime is one of the most important social problems in most cities in the world, which affects the lives of citizens. The aim of this article is the identifying the centers of pick-pocketing in the city of Semnan and explaining the factors influencing this delinquency in this city. This is a descriptive-analytical research. Statistical models and graphic-based models have been used in the geographic information system (GIS) in order to identify and understand the spatial patterns of the mentioned crimes in Semnan. The required information on the amount and type of crime has been obtained from the police. The findings of this paper show that the crime hot spots are more concentrated in the central part of the city of Semnan and the city's market, and in terms of time, the peak of this theft occurred on Saturday and Wednesday of the week and from 9 to 13 hours. On the other hand, the high level of commercial usage and the lack of some of the necessary usages for citizens, like green space which made the official monitoring of these areas very difficult, has influenced in increasing geographical distribution, the type and amount of crimes and the formation of spatial patterns of delinquency. It seems that with the organization and promotion per capita of facilities, equipment and services, creation of health recreational and leisure spaces, the expanding of the network of roads and locating the law enforcement centers in order to increase the official monitoring in this area, and the physical correction of residential spaces in this area, it is possible to reduce the vulnerability of these spaces and the rate of crimes.
    Keywords: Spatial-Temporal Analysis, Crime Hot Spots, Theft, Pick-Pocketing, Semnan City