فهرست مطالب

روزنامه نگاری الکترونیک - سال دوم شماره 1 (زمستان 1395)

فصلنامه روزنامه نگاری الکترونیک
سال دوم شماره 1 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه سادات مهدوی صفحه 7
    رسانه ها و تکنولوژی های نوین ارتباطی؛ باعث افزایش سطح بینش و آگاهی مردم شده و بر کلیه فعالیت های اجتماعی افراد اثرگذاشته است. با ظهور فن آوری های نوین؛ شاهد انقلاب جدیدی در زمینه اطلاع یابی، اطلاع رسانی و ارتباطات در فضای مجازی هستیم. فناوری های جدید؛ زندگی و محیط کار ما را تحت تاثیر قرار داده و بشر بدون فن آوری و بهره گیری از آن امکان عملی برای ادامه حیات خود ندارد. امروزه دهکده جهانی به ذهنیت جهانی و انقلاب اطلاعات به انقلاب ارتباطات تبدیل شده و شاهد تغییر الگوهای ارتباطی در جامعه هستیم. در گذشته؛ رسانه های سنتی، ارتباطی یک سویه با مخاطب آن هم به صورت جمعی، اما امروزه در فضای جدید با وضعیت جدیدی مواجه ایم و الگوهای ارتباطی به فرایندی پیچیده، زنده و تعاملی از طریق کانال های ارتباطی متعدد تبدیل شده است. در این مقاله به موضوعاتی از قبیل: اینترنت و فضای مجازی، برخی از ویژگی ها و کارکردهای شبکه های اجتماعی مجازی، پیامدهای منفی فضای مجازی، سایبر تروریسم، سپس راهکارها و تدابیری که می تواند آسیب ناپذیری امنیت کشورها را در برابر تهدیدات سایبر تروریسم تقویت کند؛ بیان می شود.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی و سایبر تروریسم
  • فرشید مرادی، سمیه تاجیک اسماعیلی صفحه 30
    ر این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر مشارکت کارکنان سازمان تامین اجتماعی در نظام پیشنهادها از طریق رسانه های جمعی پرداخته شده است. عوامل موثر مورد توجه تعهد سازمانی، تعلق سازمانی، پایگاه اجتماعی - اقتصادی، تبلیغات سازمان مورد بررسی قرار گرفته کارکنان 1300نفر تعداد جامعه آماری 297 نفر هستند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه است که به صورت میدانی توزیع و جمع آوری شده است، همچنین روش آماری رگرسیون خطی است. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که تعلق سازمانی بر مشارکت و تقویت روحیه مشارکتی تاثیر معنادار دارد و با بررسی های بیشتر مشخص شد که این تاثیر از طریق متغیر رسانه های جمعی است .همچنین تعهد سازمانی نیز بر مشارکت و تقویت روحیه مشارکتی تاثیر معنادار دارد ولی رسانه های جمعی به عنوان متغیر واسطه گر شناسایی نشد .در بررسی تاثیر تبلیغات بر مشارکت و تقویت روحیه مشارکتی به این نتیجه رسیدیم که تبلیغات سازمانی بر مشارکت و تقویت روحیه مشارکتی تاثیر معنادار دارد نقش واسطه گری رسانه های جمعی ضعیف است .پایگاه اجتماعی اقتصادی از طریق رسانه های جمعی به مشارکت و روحیه مشارکتی تاثیر معناداری دارد. همچنین سن،تحصیلات و جنسیت و تاثیر آن بر مشارکت کارکنان مورد بررسی قرار گرفت که به جز تحصیلات بقیه متغیرها رد شدند.
    کلیدواژگان: مشارکت، روحیه مشارکتی، کارکنان سازمان تامین اجتماعی
  • مهرداد شهسواریان صفحه 81
    خبار حوادث مندرج در مطبوعات با دارا بودن ارزش خبری درگیری یا برخورد، مخاطبان زیادی را با خود همراه می کند .مطبوعات با تولید اخبار و طرح داستانهایی راجع به جرم سعی دارند به افراد شوک وارد کرده، آنها را بترسانند و یا سرگرم سازند و در حال حاضر روزنامه ها بیش از هر زمان دیگری به عنوان ادبیات خاکستری تحقیقات مطرحاند. اگرچه این ایده بسیار رایج است که رسانه ها نقشی اساسی در طرح موضوعات دارند و مطالب آن بخشی از گفتمان عمومی است، اما این مطالب همواره با واقعیت همخوانی ندارد. به عبارتی میتوان گفت که آنها قادرند تا تصویر چولهای از جرم ارائه کنند که بر اساس تئوری های جرم شناسی و رسانه، می تواند بر احساس امنیت اجتماعی و به تبع آن بر نظم اجتماعی در جامعه اثرگذار باشد. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی ، 200 خبر از اخبار حوادث روزنامه ایران را در شش ماهه اول سال 1393 به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب کرده و مورد مطالعه قرار داده است. نتایج به دست آمده، نشان میدهد که بازتاب واقعیتهای جرائم در صفحه حوادث مطبوعات در برخی جنبه ها با جهت گیری همراه است و بعضا با واقعیت همخوانی ندارد.
    کلیدواژگان: مطبوعات، صفحه حوادث، امنیت اجتماعی، جرم، مجرم، قربانی
  • محسن میرزاابوالحسن خان ایلچی صفحه 102
    سهم اخبار حوزه اقتصادی (مترجم: در تعریف روزنامه نگاری، Journalism business به معنی روزنامه نگاری اقتصادی که در بسیاری از موارد به خطا روزنامه نگاری تجاری که ملهم از روزنامه نگاری شرکتی و آمیخته به محتوای آگهی است، ترجمه می شود) در قاره آفریقا در مقایسه با سایر موضوعات در عرصه رسانه ها طی چند دهه گذشته به طور شگفت انگیزی افزایش یافته است. با وجود آنکه نقش کلیدی روزنامه نگاری اقتصادی در قاره آفریقا به رسمیت شناخته شده ، اما همچنان در مورد کسانی که اخبار اقتصادی را تولید می کنند، آگاهی عمومی اندکی وجود دارد. بیشتر پژوهش هایی که در مورد روزنامه نگاری اقتصادی انجام شده، روی تحلیل محتوای اخبار این حوزه متمرکز شده اند و کمتر به فرآیندهای خاصی که از رهگذر آن، روزنامه نگاران یاد می گیرند و تربیت می شوند، اشاره دارد. یافته های این پژوهش، بر گرفته از مصاحبه های مفصل با گزارشگران اقتصادی و سردبیران دو روزنامه پیشرو و تراز اول در کشور مالاوی یعنی روزنامه های دیلی تایمز و نیشین است. از پژوهش های انجام شده، دو نتیجه گیری عمده به دست آمده ؛ اول اینکه روزنامه نگاران اقتصادی از حیث رشته تحصیلی و پیش زمینه های حرفه ای با یکدیگر تفاوت بسیار دارند . دوم اینکه اکثریت قریب به اتفاق آنها، فاقد آموزش رسمی و مهارتی لازم برای ورود به حوزه روزنامه نگاری اقتصادی هستند . این مقاله پژوهشی توصیه می کند؛ گزارشگری اقتصادی باید تبدیل به هسته اصلی آموزش و مهارت آموزی روزنامه نگاری و برنامه های آموزشی باشد تا از این طریق بتوان روزنامه نگاران را آماده پوشش رسانه 3 ای مسائل اقتصادی کرد.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری اقتصادی، آموزش، راهنمایی، تعلیم، جامعه پذیری، تخصص گرایی
  • محمد خرمی، لیلا نیرومند صفحه 126