فهرست مطالب

مجله طب اورژانس ایران
سال سوم شماره 2 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نامه به سردبیر
  • ستاره عسگرزاده، مجتبی جعفری، بهاره فیضی صفحه 47
    مسمومیت یکی از علل شایع مراجعه به بخش های اورژانس و دومین عامل مرگ غیرعمدی در کودکان است. مسمومیت با متادون در اطفال از مراجعات شایع به بخش اورژانس بیمارستان پاستور، شهرستان بم (جنوب شرقی ایران) می باشد. در طی سالهای اخیر استفاده از شربت متادون جهت ترک اعتیاد در این منطقه روند رو به افزایشی داشته است. عرضه و بسته بندی این دارو معمولا به شکل غیراستاندارد بوده و از بطری های نوشیدنی و یا ظرف داروهای دیگر جهت نگهداری آن استفاده می شود. این روش عرضه دارو به همراه ظاهر بی رنگ آن بارها باعث اشتباه در مصرف دارو به جای آب یا داروهای دیگر بخصوص توسط کودکان شده است. در اغلب موارد با شروع علایم، کودک توسط والدین به اورژانس آورده شده و تحت درمان قرار گرفته است؛ اما در صورت مراجعه دیرهنگام، ممکن است که درمان موثر نبوده و با مرگ و میر یا ناتوانی ناشی از هیپوکسی طولانی مدت همراه گردد. با توجه به ماهیت قابل پیشگیری مسمومیت های غیرعمدی به ویژه در کودکان، در ادامه به گزارش فراوانی این مشکل و ارائه راهکارهای جلوگیری از آن خواهیم پرداخت.
  • مقاله مروری
  • مجید حاجی مقصودی، محمدحسین دهقانی، محمد زارع زاده، علیرضا اسماعیلی، محمدرضا وفایی نسب، نورا رفیعی*، امین صالحی ابرقویی، صمد زارع صفحات 48-52
    تریاژ جزیی از روند اجرایی بخش اورژانس بوده که بر روی پیامدهای عملکردی آن تاثیرگذار می باشد. هر بخش اورژانس موقعیت استراتژیک خاص خود را دارد که ممکن است لازم باشد سیستم تریاژ خود را با توجه به وضعیت خود بومی سازی نمایند. بنابراین لازم است مستندات کافی در این زمینه وجود داشته باشد و این دلیل محکمی برای تحقیق در زمینه تریاژ است. هدف این مطالعه مروری، ترسیم شمایی از مطالعات انجام شده در زمینه تریاژ در بخش اورژانس طی سال های 2013 تا 2014 می باشد. بدین منظور مقالات منتشر شده در این زمینه با کلید واژه های Triage ، Fast track، Hospitals،Health care ،Emergency، Medical Services وEmergency Service در درگاه اینترنتی Pubmed مورد جستجو قرار گرفتند. بر اساس استراتژی جستجو 119 مقاله در 7 حیطه مرتبط با تریاژ طبقه بندی شدند. در نهایت با استفاده از آنالیز توصیفی به ارزیابی نحوه توزیع این مطالعات از نظر محل انجام، موضوع مطالعه، نوع مطالعه و متدولوژی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بخش اورژانس، بیمارستان، تریاژ، مقاله
  • مقاله اصیل
  • امید احمدی، مجتبی قاضی طالخونچه*، افسانه پیرنیا نایینی، زرین تن ساز صفحات 53-57
    مقدمه
    ازدحام در بخش اورژانس به عنوان یکی از موانع اصلی در دریافت مراقبت های درمانی به شمار می رود و می تواند بازتابی از عدم تطابق عرضه و تقاضا در سیستم های بهداشتی درمانی باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط کیفیت ثبت و انجام مراقبتهای پرستاری در بخش اورژانس با میزان ازدحام طراحی و انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال 1391 در مرکز پزشکی آموزشی و درمانی الزهرا شهر اصفهان، ایران انجام گرفته است. جمع آوری اطلاعات توسط یک مشاهده گر آموزش دیده در تمام ساعات بستری بیمار با استفاده از چک لیست مراقبتی استاندارد تهیه شده از کتب پرستاری انجام گرفت. با توجه به آمار تعداد بیماران پذیرش شده به نسبت پرستاران، شیفتهای کم ازدحام و پر ازدحام تفکیک گردیده و نتایج حاصله در دو وضعیت مورد آنالیز آماری و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع پرونده 170 بیمار از نظر کیفیت ثبت و انجام مراقبت های پرستاری در زمان پرازدحام و کم ازدحام بررسی شد. طبق آنالیز آماری انجام گرفته کیفیت ثبت اقدامات پرستاری در زمان پر ازدحام در اورژانس کاهش یافته است (028/0=p). ولی کیفیت انجام مراقبتهای پرستاری از بیماران با افزایش ازدحام تغییری حاصل نکرد (36/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که علی رغم کاهش کیفیت ثبت خدمات پرستاری به دنبال افزایش ازدحام در بخش اورژانس، میزان و کیفیت ارائه خدمات بالینی به بیماران از شلوغی متاثر نشده بود.
    کلیدواژگان: بخش اورژانس، پرستاری، ثبت، مدیریت اطلاعات
  • علی جدیدی، مهدی صفرآبادی*، بهروز ایران نژاد، مهدی هرورانی صفحات 58-65
    مقدمه
    یکی از روش های ارزشیابی خدمات، سنجش میزان رضایتمندی از کیفیت ارائه آنها می باشد. رضایتمندی بیمار مفهومی است که امروزه در مراقبت های پزشکی اهمیت بسیار ویژه ای یافته است و این امر در سیستم اورژانس پیش بیمارستانی از اهمیت بیشتری برخوردار است. لذا این مطاله با هدف بررسی میزان رضایتمندی از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی شهرستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی جهت بررسی رضایتمندی بیماران از پرسشنامه پایا و روای مقیاس رضایتمندی مراقبت های اورژانسی استفاده شد. این پرسشنامه متشکل از 33 سوال بود که 9 سوال جهت بررسی اطلاعات دموگرافیک و مابقی در حیطه های مختلف شامل وضعیت وسیله آمبولانس، نحوه برخورد تکنسین ها، میزان حرفه ای بودن، عملکرد تکنسین ها، کارایی اورژانس و یک سوال درباره میزان رضایت کلی از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی بود. در نهایت اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آماره های توصیفی و تست های مناسب مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    کل ماموریتهای انجام شده در این مقطع زمانی 12564 مورد بود. بیشترین ماموریتها متعلق به شهرستان اراک (65%) و کمترین آنها متعلق به شهرستان آشتیان (9/%) بود. تعداد 366 نفر در این مطالعه شرکت کردند. اکثر بیماران شرکت کننده در این مطالعه (59%) مرد بوده و بیشتر آنها (56%) مدرک تحصیلی زیر دیپلم داشتند. همچنین اکثر (52%) آنها سابقه بستری در بیمارستان نداشته و تعداد متاهل ها بیش از مجرد ها بوده است (71%). نمره کل رضایتمندی با جنس (001/0 > p)، وضعیت تاهل (001/0 > p)، سطح تحصیلات (001/0 > p)، محل زندگی (001/0 > p) و سابقه برخورد با اورژانس (015/0 = p) ارتباط دارد. بر این اساس زنان، متاهلین، افراد دارای سطح تحصیلات پایین تر و کسانی که دارای سابقه برخورد با اورژانس بودند، نمره رضایتمندی بیشتری را گزارش کرده بودند. میانگین نمره رضایتمندی اورژانس دانشگاه علوم پزشکی اراک در قسمت اتومبیل آمبولانس5/14 ± 7/0، نحوه برخورد تکنسین ها با بیمار و همراهان 5/15±7/83، حرفه ای بودن تکنسین ها 15±4/83، عملکرد تکنسین ها 14 ± 7/82، کارایی اورژانس پیش بیمارستانی 4 ± 7/89 و در نهایت نظر کلی بیمار 14 ± 5/82 بود. نمره کلی رضایتمندی در شهرستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی اراک دارای تفاوت معناداری بود (001/0 > p) .
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان رضایتمندی بیماران از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در حد مطلوب می باشد که این میزان در زنان، متاهلین، افراد دارای تحصیلات پایین تر، بیماران ترومایی و در پایگاه های شهری بیشتر از سایرین بود. بیشترین میزان رضایتمندی مربوط به حیطه عملکرد حرفه ای و کمترین میزان مربوط به حیطه کارآیی تکنسین های بود.
    کلیدواژگان: رضایتمندی بیماران، اورژانس پیش بیمارستانی، تکنسین اورژانس، فوریت ها
  • طیبه رخشانی، سعید عباسی، محمدرضا ابراهیمی*، سمیرا طراوت منش صفحات 66-72
    مقدمه
    کشور ایران جزء 10 کشور بلاخیز جهان است و بر اساس گزارش سازمان جهانی بلایا، رتبه نخست را از نظر بیشترین تعداد موارد مرگ و میر به دنبال زلزله دارد. از طرفی استان فارس (جنوب ایران) یکی از لرزه خیزترین نواحی کشور ایران بشمار می رود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت آمادگی خانوارهای استان فارس در برابر زلزله طراحی و انجام گرفته است.
    روش کار
    در این پژوهش مقطعی جامعه آماری مورد مطالعه کلیه خانوارهای شهرهای زلزله خیز استان فارس بودند که با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای تایید شده توسط مرکز تحقیقات هلال احمر شیراز حاوی اطلاعات دموگرافیک، وضعیت آمادگی، آگاهی و آسیب پذیری خانوارها در برابر زلزله استفاده شد. پرسشگرهای آموزش دیده با مراجعه به منازل با سرپرست خانوار از طریق مصاحبه پرسشنامه ها را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
    یافته ها
    500 خانوار در این مطالعه شرکت کردند که میانگین سنی سرپرستان این خانوار 06/13± 5/47 بود (95 درصد مرد). 38 درصد از خانوارهای شرکت کننده در مطالعه بسته های مورد نیاز در مواقع اضطراری را در منازل خود داشتند. میانگین کل نمره آمادگی، آگاهی و میزان آسیب پذیری خانوارها در مقابل زلزله به ترتیب 27/3 ± 4/13، 37/1 ± 03/5 و 43/6 ± 61/27 بود. بین تحصیلات سرپرست خانوار و شرکت در جلسات آمادگی ارتباط معناداری وجود داشت (008/0 > p)، ولی بین سن (26/0 = p) و جنس (3/0 = p) سرپرست خانوار و شرکت در جلسات آمادگی ارتباط معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اکثر خانوارها آمادگی و اطلاعات کافی به منظور مقابله با زلزله را نداشتند و آسیب پذیری نسبتا بالایی نسبت به خطرات احتمالی زلزله داشتند. لذا در کنار اطلاع رسانی دقیق به مردم، افزایش سطح آگاهی آنها جهت مقابله با خطرات ناشی از زلزله و کم کردن خسارات ناشی از آن ضروری به نظر میرسد. همین طور برگزاری مانورهای امادگی در افزایش میزان آمادگی می تواند بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: زلزله، آمادگی، فوریت ها، آگاهی، بلایای طبیعی، کمک های اولیه
  • گزارش کوتاه
  • روح انگیز نوروزی نیا، معصومه احمدی، مرضیه صیدآبادی* صفحات 73-77
    مقدمه
    ارزشیابی توان علمی و عملی دانشجویان دوره کارشناسی گروه فوریت های پزشکی به عنوان کارکنان حال حاضر و یا آینده مراکز اورژانس کشور و در خط مقدم برخورد با بیمار، می تواند بازتابی مناسب از عملکرد آموزش آنان در دوره کاردانی و نیز دوره جدید تحصیل را فراهم نماید. این پژوهش با هدف ارزشیابی میزان دانش و مهارتهای یالینی دانشجویان دوره کارشناسی فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی البرز در مواجهه با تروما انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی است. کلیه دانشجویان دوره کارشناسی فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی البرز به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه جمعیت شناختی و «چک لیست مهارتهای بالینی» شامل 9 مهارت، و آزمون تئوری بود. اعتبار صوری و محتوایی ابزار توسط 10 نفر از مدرسین و صاحبنظران مورد بررسی و تایید قرار گرفت. همچنین ضریب پایایی برای مجموع مهارت ها 82/0 محاسبه گردید. جمع آوری داده ها با برگزاری آزمون تئوری و نیز آزمون آسکی و مشاهده انجام مهارت ها و تکمیل چک لیست ها انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آزمون های آماری تی تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که در زمینه تروما 5/6 درصد دانشجویان از سطح دانش ضعیف، 6/82 درصد از دانش بالینی متوسط و 9/10 درصد نیز از سطح دانش خوبی برخوردار بودند. همچنین، در رابطه با سنجش میزان مهارت بالینی افراد مورد مطالعه در زمینه تروما ، یافته ها حاکی از آن بود که 1/89 درصد از سطح مهارت خوب و 9/10 درصد نیز از مهارت بالینی متوسط برخوردار بودند. در مقایسه میزان مهارتها با سطح ایده آل نتاج نشان داد که در همه زیر مقیاس ها یک شکاف مهارتی معنی دار در سطح 01/0 وجود داشت. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نیز نشان داد که در این مطالعه بین دانش تئوری و مهارت بالینی موارد پژوهش رابطه معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به فاصله معنی دار بین امتیازات کسب شده و سطح مطلوب و نیز اهمیت کار کارکنان اورژانس به عنوان اولین پاسخ دهندگان، انتظار می رود که با آموزش با کیفیت تر کلیه ارائه دهندگان خدمات اورژانس 115 قادر باشند خدمات خوب و با کیفیت در حد مطلوب به مددجویان ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: سرویس اورژانس پیش بیمارستانی، تروما متعدد، مهارت بالینی، ممیزی مدیریت، وضعیت آموزش
  • فرهاد شهیم*، یاسمن آلتون تاش صفحات 78-82
    دنیای امروز، دنیای تحولات و تغییرات مداوم است و به جهت حفظ بقا و تداوم حیات تطبیق با تغییرات ضروری است. فن آوری سلامت و اجرای شیوه های ایجاد تحول در بیمارستان امام حسین نیز از سالیان پیش مورد نظر بوده و اقدامات متعددی در این راستا انجام گرفته است. تجربه تغییر در مراقبتهای بهداشتی و درمانی، متخصصان و مدیران این عرصه را آماده می کند تا بهتر خود را برای آینده مهیا کنند و لذا مقاله حاضر با هدف ارائه گزارش تفصیلی از انجام فن آوری سلامت و اجرای شیوه های ایجاد تحول در بیمارستان امام حسین، یکی از بیمارستانهای بزرگ شهر تهران، تهیه و ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاع رسانی بیمارستانی، اتوماسیون، تکنیک پینگ پونگی، نظام سلامت، رضایتمندی
|
  • Setareh Asgarzadeh, Mojtaba Jafari, Bahareh Feizi Page 47
  • Majid Hajimaghsoudi, Mohammad Hosein Dehghani, Mohammad Zare Zadeh, Alireza Esmaeili, Mohammad Reza Vafaei Nasab, Noora Rafiee*, Amin Salehi Abarghoui, Samad Zare Pages 48-52
    Introduction
    Triage is a part of the organizational process in emergency departments that affects their functional outcome. Each emergency department has its own special strategic state that may require adjustments to its triage system for localizing the process. Therefore, sufficient documentation is required in this field and studying triage is necessary. The purpose of this study was drawing a scheme of the studies carried out regarding triage in emergency departments during 2013 and 2014. For this purpose, articles published in this field were searched in Pubmed internet gateway using triage, fast track, hospitals, health care, emergency, medical services and emergency service as keywords. Based on this search strategy, 119 articles were found and classified into 7 triage- related fields. Finally, distribution of the articles regarding place, subject, type and methodology of the study was evaluated using descriptive analysis.
    Keywords: Emergency service, hospital, triage, journal article
  • Omid Ahmadi, Mojtaba Ghazi Talkhoncheh*, Afsaneh Pirnia Naieni, Zarrin Tansaz Pages 53-57
    Introduction
    Overcrowding in the emergency department is a major obstacle in receiving care. The present study was done with the aim of evaluating the relationship of nursing care and documentation qualities with overcrowding in emergency department.
    Methods
    The present cross-sectional study was carried out in Alzahra Hospital, Isfahan, Iran in 2012. Data were gathered by a trained observer throughout working hours of the hospital using a standard checklist extracted from nursing textbooks. Overcrowded shifts were separated from other shifts by considering the number of patients admitted, and results were compared between the 2 situations using statistical analyses.
    Results
    170 patient files were evaluated regarding the quality of nursing and its documentation. According to the statistical analyses, documenting the nursing care given decreased at overcrowded times (p = 0.028), however the quality of care given did not vary (p = 0.36).
    Conclusion
    The results of this study showed that despite the decline in quality of nursing care documentation following overcrowding in emergency department, rate and quality of care were not affected by overcrowding.
    Keywords: Emergency Service, Hospital, Nursing, Documentation, information management
  • Ali Jadidi, Mahdi Safarabadi*, Behrooz Irannejhad, Mahdi Harorani Pages 58-65
    Introduction
    One way of evaluating medical services is through assessment of patient satisfaction. Patient satisfaction is a concept that has become so important in medical care nowadays and is even more important in pre-hospital emergency. Therefore, the present study was carried out aiming to evaluate patient satisfaction from pre-hospital emergency services in cities under supervision of Arak University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study to evaluate patient satisfaction, a valid and reliable questionnaire of satisfaction scale from pre-hospital emergency care was used. The questionnaire consisted of 33 questions, 9 of which evaluated demographic data and the rest assessed satisfaction in various fields including condition of the ambulance, behavior, expertise and performance of the technicians, efficiency of care, and one question regarding the overall satisfaction with pre-hospital emergency care. Finally, gathered data were analyzed using SPSS and descriptive statistics and proper tests.
    Results
    During the study period, 12564 missions were accomplished. The highest frequency belonged to Arak city (65%) and lowest frequency belonged to Ashtian city (9%). 366 patients participated in this study, most of which were male (59%) and had an education level less than high school diploma. In addition, most (52%) had no history of hospitalization and the number of those who were married was higher than singles (71%). The overall satisfaction score correlated with sex (p = ), marital status (p = ), education level (p = ), place of living (p = ), and history of using emergency services. Based on the results, women, those who were married, less educated people and those who had used emergency services before had reported a higher satisfaction rate. Mean satisfaction score from emergency service of Arak University of Medical Sciences was 0.7 ± 14.5 regarding condition of the ambulance, 83.7 ± 15.5 for technician behavior, 83.4 ± 15 for their expertise, 82.7 ± 14 for performance of the technicians, 89.7 ± 4 for efficiency of care, and the overall satisfaction score was 82.5 ± 14. The overall satisfaction score in cities under supervision of Arak University of Medical Sciences varied significantly (p
    Conclusion
    The results of the present study showed that patient satisfaction rate from pre-hospital emergency service, was desirable. This rate was higher in women, married people, less educated people, trauma patients and in city bases compared to others. The highest satisfaction rate belonged to the professional performance and the lowest belonged to efficiency of technicians.
    Keywords: Patient satisfaction, emergency medical services, emergency medical technicians, emergencies
  • Tayebeh Rakhshani, Saied Abbasi, Mohammadreza Ebrahimi*, Samira Travatmanesh Pages 66-72
    Introduction
    Iran is among the 10 disaster prone countries and based on the report of world disaster relief organization, Iran holds the first rank in mortality following earthquake. Fars province (south Iran) is one of the most earthquake prone areas in Iran. Therefore, the present study was done aiming to investigate the preparedness of Fars province households against earthquake.
    Methods
    In this cross-sectional study, the study sample consisted of all the families living in earthquake prone areas of Fars province selected by systematic random sampling. To gather data, a questionnaire, approved by Red Crescent research center of Shiraz was used, which consisted of demographic data preparedness status, knowledge and vulnerability of the families to earthquake. Trained interviewers visited households, and filled the questionnaire by interviewing the family caretaker. Data were analyzed using SPSS version 16.
    Results
    500 families were included in this study. Mean age of the family caretakers was 47.5 ± 13.06 years (95% male). 38% of the families had necessary packages for emergencies. Mean score for preparedness, knowledge, and vulnerability of families to earthquake were 13.4 ± 3.27, 5.03 ± 1.37, and 27.61 ± 6.43, respectively. There was a significant correlation between the caretaker’s education level and taking part in training sessions (p
    Conclusion
    Results of the present study showed that most of the families lacked preparedness and sufficient knowledge to face earthquakes and were vulnerable to dangers of earthquake. Therefore, providing accurate information for people, as well as increasing their knowledge in facing dangers of earthquake and decreasing its resulting damages seems necessary. In addition, holding maneuvers can be very effective in increasing preparedness.
    Keywords: Earthquakes, civil defense, emergencies, knowledge, disasters, first aid
  • Roohangiz Norouzinia, Masoumeh Ahmadi, Marzieh Seidabadi* Pages 73-77
    Introduction
    Since pre-hospital care is the first line of trauma care, its right and accurate implementation can reduce problems such as long-term disabilities and mortality due to trauma. Therefore, the present study aimed to evaluate knowledge and clinical competence of bachelor of medical emergencies students in facing trauma.
    Methods
    The present study is a cross-sectional one. All the students of medical emergencies in Alborz University of Medical Sciences were included using convenience sampling. To gather data a demographic questionnaire, “clinical competence checklist” including 9 skills, and an oral test were used. Face and content validity, and reliability of the tool were evaluated and approved by 10 experts. In addition, reliability coefficient was calculated to be 0.82 for all the skills. Data gathering was done by taking oral and OSCE tests and observation of skill performance and filling the checklists. Data analysis was done using SPSS version 20 and using univariate t-test and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    The findings of the study showed that 6.5% of the students had poor knowledge, 82.6% had fair, and 10.9% had good knowledge regarding trauma. In addition, 89.1% of the studied student had good clinical competences, and 10.9% had fair competence regarding trauma. In comparing the competence with an ideal state, there was a significant gap in all sub scales. There was a significant correlation between clinical competence level and work experience (p
    Conclusion
    The results of this study showed that most bachelor of medical emergencies students in Alborz University of Medical Sciences had acceptable knowledge and competence regarding taking care of trauma patients in a pre-hospital setting. However, considering the significant gap between the acquired points and ideal state, continuous training in this regard seems necessary.
    Keywords: Emergency medical services, multiple trauma, clinical competence, management audit, educational status
  • Farhad Shahim*, Yasaman Altontash Pages 78-82
    Today’s world is ever-changing and adapting to changes is essential for survival. Health technology and performing procedures to make an evolution has been considered in Imam Hossein Hospital since a long time ago and numerous measures have been taken in this regard. Implementing change in health care, equips experts and managers to better prepare themselves for the future. Therefore, the present study was done to provide a thorough report on carrying out health technology and performing procedures to make an evolution in Imam Hossein Hospital, a major hospital in Tehran, Iran.
    Keywords: Hospital information systems, automation, delphi technique, delivery of health care, patient satisfaction