فهرست مطالب

نشریه تحقیقات کاربردی علوم ورزش بدون مرز
پیاپی 5 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی شفیع زاده، الناز شبان چالشتری صفحه 2
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر تداخل زمینه ای کم با تداخل زمینه ای زیاد بر اکتساب ، یادداری و انتقال مهارت های پایه ژیمناستیک درکودکان سه تا شش سال بود. جامعه آماری شامل52 کودک سه تاشش سال ثبت نام شده در مدرسه ژیمناستیک بودندکه از بین آنها20 نفر بطور تصادفی ساده انتخاب شدند. مهارت های پرش جک پا باز، جک پا جفت و تپانچه؛ مهارت های تعادلی ساده، لک لک، فرشته و مهارت های غلت پا جفت، غلت پا باز، غلت یک پا توسط مربی نمایش داده شد و سپس آزمودنی ها در پیش آزمون این مهارت ها شرکت کردند. از اجرای تمامی پیش آزمون ها فیلمبرداری شد و براساس مجموع میانگین امتیاز سه داور رسمی، آزمودنی ها به ترتیب رتبه بندی و در دو گروه 10 نفری تداخل زمینه ای کم و تداخل زمینه ای زیاد جایگزین شدند. گروه تداخل کم در هر جلسه فقط یکی از مهارت های را تمرین و در آخر همان جلسه پس آزمون اکتساب و 48 ساعت بعد درشروع جلسه بعد پس آزمون یادداری و انتقال مهارت جلسه قبل را اجرا و تمرین مهارت بعدی را اجرا کردند.گروه تداخل زیاد هر جلسه تمامی مهارت ها را برای 9 جلسه تمرین و در پایان جلسه نهم پس آزمون اکتساب و 48 ساعت بعد پس آزمون یادداری و انتقال را اجرا کردند. امتیازات داوران از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیره در سطح 5 0/0 تحلیل شد. نتایج نشان داد در هر سه مهارت تعادل، پرش و غلت بین دو گروه تمرین مسدود و تصادفی تفاوت معنادار بود(0.05>P) . نتایج برتری تمرین تصادفی را دردامنه سنی سه تا شش سال در ژیمناستیک تایید و بر تاثیر نوع مهارت در تداخل زمینه ای تاکیدداشت.
    کلیدواژگان: ژیمناستیک، تداخل زمینه ای، اکتساب، یادداری، انتقال
  • شیده امامی، علی زارعی، سیدصلاح الدین نقشبندی صفحه 20
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه اوقات فراغت فعال با اشتیاق شغلی و بهره وری کارکنان وزارت ورزش و جوانان انجام گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت نیز توصیفی - پیمایشی است که به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل همه کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود (900=N). با توجه به جدول کرجسی و مورگان، 450 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی ساده انتخاب و درنهایت 398 پرسشنامه صحیح مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار تحقیق سه پرسشنامه اشتیاق شغلی شوفلی (2003)، پرسشنامه بهره وری نیروی انسانی هرسی و گلداسمیت (1980) و پرسشنامه اوقات فراغت فعال محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه ها به تایید 10 نفر از متخصصان حوزه مدیریت ورزشی و اوقات فراغت رسید و پایایی پرسشنامه با اجرای آزمایشی بر روی 25 نفر از اعضای جامعه تحقیق و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 87/0، 91/0 و 74/0 به دست آمد. از آزمون کلموگروف - اسمیرنف، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده دو متغیره و از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بین اوقات فراغت فعال و مولفه های اشتیاق شغلی و همچنین بین اوقات فراغت فعال و مولفه های بهره وری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0>P). همچنین، بین اشتیاق شغلی و بهره وری کارمندان وزارت ورزش و جوانان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0>P، 83/0=r398) با این تفسیر که افزایش در اشتیاق شغلی با افزایش در بهر وری همراه بود. در نهایت نتایج نشان داد که میزان فعالیت بدنی در اوقات فراغت توانایی پیش بینی بهره وری کارکنان (88/8=t) و اشتیاق شغلی کارکنان (48/13=t) را در بین کارکنان وزارت ورزش و جوانان دارد (001/0sig=).
    کلیدواژگان: بهره وری، اشتیاق شغلی، اوقات فراغت فعال، کارمندان، وزارت ورزش و جوانان
  • وحید ساری صراف، رامین امیرساسان، امید میرزایی صفحه 35
    هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر مکمل سازی نوشیدنی زعفرانی حاوی400 میلی گرم زعفران بر برخی شاخص های آسیب عضلانی (لاکتات دهیدروژناز و کراتین کیناز) متعاقب یک مسابقه والیبال در مردان والیبالیست است. به این منظور12 نفر از والیبالیست های شهرستان میانه بعد از انتخاب بر اساس شاخص های تن سنجی از قبیل (قد، وزن و درصد چربی) به دو گروه همگن شش نفره، نوشیدنی زعفرانی (گروه تجربی) و گروه دارونما تقسیم شدند. پروتکل تمرینی تحقیق حاضر شامل یک مسابقه والیبال بود. در مرحله ی اول گروه تجربی سه ساعت مانده به مسابقه والیبال، شروع به مصرف نوشیدنی زعفرانی (400 میلی گرم زعفران)، و گروه دارونما همان مقدار دارونما به صورت یک سویه کور مصرف کردند. آزمودنی ها مجددا پس از یک هفته دوره ی (شستشو یا پاکسازی) پروتکل تمرینی را اجرا کردند با این تفاوت که آزمودنی های گروه تجربی و دارونما به صورت متقاطع جابجا شدند. با استفاده از آزمون شاپیرو- ویلک، طبیعی بودن داده ها در شاخص های اشاره شده مورد بررسی قرار گرفتند. سپس فرضیه های تحقیق به کمک روش استنباطی در سطح معنی داری 05/0P < با استفاده از آزمون t مستقل بررسی شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که یک روز مکمل سازی محلول زعفران بر مقادیر کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز متعاقب یک مسابقه والیبال اثر معنی داری نداشت. علت این موضوع می تواند در طول دوره ی مکمل سازی، نوع مکمل مصرفی و مقدار مکمل مصرفی نهفته باشد که نیازمند تحقیقات بیشتر است.
    کلیدواژگان: زعفران، کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز، والیبال
  • معصومه پاشانجاتی، رکسانا مانی یکتا صفحه 48
    مقدمه
    مفهوم هوش بخشی از استراتژی بازاریابی است. که به عنوان تلاشی مستمر جهت افزایش توانایی های رقابتی و فرایند های برنامه ریزی استراتژیک، مورد توجه قرار می گیرد. هوش بازاریابی اطلاعات هر روزه درباره تغییرات در محیط بازاریابی است که به مدیران در آماده سازی و تطبیق برنامه های بازاریابی کمک می کند. لذا هدف ازانجام این پژوهش تعیین ارتباط بین هوش بازاریابی و مدیریت دانش در مدیران باشگاه های ورزشی خصوصی شهر تهران می باشد.
    روش
    روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را مسئولین باشگاه های ورزشی شهرداری شهر تهران تشکیل می دادند. که تعداد کل آن ها، 720 نفر می باشد و با توجه به حجم جامعه، نمونه آماری براساس جدول مورگان 355 نفر در نظر گرفته شد که از این تعداد 348 پرسشنامه کامل عودت داده شد. برای سنجش مدیریت دانش از پرسشنامه مدیریت دانش عسگری(1384) و همچنین جهت سنجش هوش بازاریابی از پرسشنامه هوش بازاریابی کاتلر(2005) استفاده شد. برای تعیین روایی پرسشنامه از نظرات و پیشنهادات اساتید مدیریت ورزشی و به منظور پایایی، پس از مطالعه مقدماتی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. یافته ها در دو بخش توصیفی(میانگین، انحراف معیار و...) و استنباطی، با توجه به نتایج آزمون کلموگروف اسمیرنوف جهت طبیعی بودن داده ها در این بخش از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و همچنین برای پیش بینی هوش بازاریابی از روی مدیریت دانش ازآزمون تحلیل رگرسیون(ساده) بوسیله نرم افزار spss نسخه 20 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هوش بازاریابی ارتباط معنی داری با مدیریت دانش وابعاد آن دارد و متغیر هوش بازاریابی ، 1/51 درصد از متغیر مدیریت دانش در مدیران سالن های ورزشی شهرداری تهران را پیش بینی می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده و افزایش ظرفیت ذهنی مدیران چه به صورت هوش بازاریابی و یا سایر کارکرد های ذهنی باعث می شود تا مدیران با تمرکز و توجه بیشتری محیط پیرامون خود را بررسی کنند و از آن در جهت بهبود عملکرد مالی و رقابت در جهت توسعه خدمات استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، هوش بازاریابی، مدیران باشگاه های ورزشی، شهر تهران
  • حسن سیار فرد، محمد کشتی دار صفحه 60
    انگیزش شغلی درواقع مفهومی است که انسان را برای ارضای نیازها، برآورده شدن خواسته ها و ایجاد گرایش هایی که تعیین کننده رفتار نو هستند در شغل فرد سوق می دهد و درنتیجه یک حالت تعادل را در فرد به وجود می آورد.هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت انگیزش شغلی در کلیه دبیران متوسطه و کارشناسان تربیت بدنی استان خراسان جنوبی بود؛تعداد216 دبیر و کارشناس به روش نمونه گیری تمام شمار به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.ابزار پژوهش برسشنامه استاندارد انگیزش شغلی هالکمن و اولدهام بود که روایی آن توسط گروهی از خبرگان و تحلیلی عاملی تاییدی و اعتبار آن توسط آلفای کرونباخ (875/0) مورد تایید قرار گرفت.یافته های پژوهش نشان داد که وضعیت انگیزش شغلی در هر دو گروه دبیران و کارشناسان مرد و زن مطلوب بود.و همچنین یافته های تحقیق حاضر حاکی از آن بود که دبیران مرد تربیت بدنی استان خراسان جنوبی در وضعیت مطلوب تری به لحاظ انگیزش شغلی نسبت به دبیران زن تربیت بدنی استان قرار دارند.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، دبیران و کارشناسان تربیت بدنی، استان خراسان جنوبی
  • حسن نقی زاده، فرشته کتبی، فاطمه عسکری صفحه 67
    هدف تحقیق حاضر مقایسه فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی سوپراکساید دیسموتاز، پروتئین واکنشگر- C (CRP) و بیومارکرهای قلبی و عروقی بسکتبالیست های زن با غیر ورزشکاران سالم می باشد. روش تحقیق توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای می باشد. بدین منظور 40 ورزشکار زن بسکتبالیست سالم که در 2 سال قبل از تحقیق به طور مداوم هفته ای حداقل 3 جلسه 60 دقیقه ای در تمرینات بسکتبال شرکت کرده بودند و 40 نفر زن غیر ورزشکار سالم که در دوره مشابه در فعالیت های ورزشی شرکت منظم نداشتند، از طریق نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. افراد انتخاب شده همگی معیارهای ورود به تحقیق را داشتند. فعالیت آنزیم SOD بر اساس مهار واکنش اتواکسیداسیون پیروگالول؛ CRP بر اساس روش نفلومتری و غلظت نیمرخ لیپوپروتئینی سرم (LDL، HD )نیز با استفاده از روش های آزمایشگاهی استاندارد اندازه گیری شدند. برای مقایسه بین گروهی، از آزمون t مستقل استفاده شد و میزان خطا در همه موارد (5%=)در نظر گرفته شد. و تمامی تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار 21 SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که، مقادیر SOD بسکتبالیست های زن نسبت به زنان غیر ورزشکار به طور معنی داری بالاتر (05/0P < )؛ اما شاخص توده بدن، درصد چربی بدن و CRP آنها به طور معنی داری پایین تر از زنان غیر ورزشکار است (05/0P<)همچنین مشاهده گردیدLDL بسکتبالیست های زن به طور معنی داری پایین تر از غیر ورزشکاران می باشد (05/0(P <.
    بنابراین، پرداختن به تمرینات رشته ورزشی بسکتبال به صورت منظم باعث تقویت و کارایی دستگاه آنتی اکسیدانی در برابر فشار اکسایشی تولید شده در جریان ورزش می شود.
    کلیدواژگان: سوپراکساید دیسموتاز، پروتئین واکنشگر، C، نیمرخ لیپوپروتئینی
  • حسن نقی زاده، فرشته کتبی، فاطمه عسکری صفحه 75
    کوفتگی عضلانی تاخیری یکی از آسیب های رایج دستگاه عضلانی می باشد که 2 الی 3 روز پس از تمرین شدید ایجاد می شود. پژوهشگران در سال های اخیر برای جلوگیری از واکنش های التهابی و آسیب های عضلانی، سعی کردند از داروها بهره بگیرند، اما تلاش های انجام شده با رضایت کامل همراه نبود، ولی امروزه تکنیک های جدیدی توسط متخصصین علوم ورزشی برای شناسایی و جلوگیری از این آسیب ها شناسایی شده است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر ماساژ درمانی ترکیبی بر شاخص های آسیب عضلانی کراتین کینار و لاکتات دهیدروژناز متعاقب یک جلسه فعالیت اکسنتریک است. بدین منظور 20 نفر دانشجوی مرد سالم غیر فعال که سابقه انجام هر گونه فعالیت بدنی منظم را نداشتند، از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به شکل تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر، میانگین سن 43/1 ± 84/22 سال، وزن 65/6 ±32/75 کیلوگرم، قد 65/5 ± 11/175 سانتی متر) و کنترل (10 نفر، میانگین سن 26/1 ± 68/22 سال، وزن 20/7 ±86/74 کیلوگرم، قد 90/6 ± 34/176 سانتی متر) تقسیم شدند. فعالیت بدنی شامل دویدن به مدت 15 دقیقه روی نوار گردان با شیب 8- درجه و با سرعت 5 کیلومتر در ساعت بود و بلافاصله بعد از اتمام فعالیت بدنی گروه تجربی تحت ماساژ درمانی قرار گرفت. متغیرهای وابسته تحقیق در دو مرحله (پیش و پس آزمون) بوسیله روش های آزمایشگاهی استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند. از آزمون آماری T-test در سطح معنی داری 05/0p< برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج نشان داد، که میزان فعالیت سرمی آنزیم های کراتین کینار و لاکتات دهیدروژناز، 24 ساعت پس از فعالیت بدنی در هر دو گروه افزایش معناداری داشت (05/0p<)، ولی در گروه ماساژ افزایش کمتری را نسبت به گروه کنترل نشان داد. لذا ماساژ درمانی ترکیبی برای کاهش تولید شاخص های آسیب عضلانی در جریان ورزش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: لاکتات دهیدروژناز، کراتین کیناز، کوفتگی تاخیری، ماساژدرمانی
  • رامین امیرساسان، فاطمه حلال خور، وحید ساری صراف صفحه 83
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر چهار هفته تمرین ترکیبی و مکمل سازی بذرکتان بر ترکیب بدنی (وزن، درصد چربی، پروتئین، آب بدن، مواد معدنی، توده خالص بدن، چربی بدن، WHR، BMR، TEE، BMI) در زنان دارای اضافه وزن است. هیجده زن دارای اضافه وزن با BMI بالای 25 به صورت تصادفی به دو گروه تمرین با مکمل (9نفر)، کنترل (9نفر)، تقسیم شدند. تمرین ترکیبی (استقامتی-مقاومتی) چهارجلسه تمرین در هفته که شامل یک روز تمرین مقاومتی و سه روز تمرین استقامتی می باشد، پروتکل تمرین شامل 30 تا40 دقیقه تمرینات هوازی با شدت 65 درصد ضربان قلب ذخیره و تمرینات مقاومتی با شدت 60 درصد یک تکرار بیشینه می باشد و پودر بذر کتان (0.62گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز) در طول چهار هفته دوره ی تمرین مکمل سازی شد. با استفاده از آزمون شاپیرو-ویلک، طبیعی بودن داده ها در شاخص های اشاره شده مورد بررسی قرار گرفتند. سپس فرضیه های تحقیق در سطح معنی داری 05/0>P با استفاده از آزمون t مستقل بررسی شدند. نتایج نشان داد که چهار هفته مکمل سازی بذر کتان به همراه تمرین ترکیبی تاثیر معنی داری بر هیچ کدام از شاخص های ترکیب بدنی نداشت (05/0 کلیدواژگان: زنان دارای اضافه وزن، تمرین ترکیبی، مکمل سازی، ترکیب بدنی، بذر کتان
  • راحله علیپوراصل، سونا آصف آباد صفحه 96
    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش هوش سازمانی در عملکرد سازمانی کارکنان اداره ورزش و جوانان استان آذربایجان غربی صورت گرفته است. بدین منظور 200 نفر از کارکنان ادرات ورزش و جوانان استان مزبور به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. تحقیق حاضر از حیث نحوه گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی )غیرآزمایشی ( است و داده های پژوهش به واسطه یک ابزار پیمایشی که حاصل ترکیب دو مقیاس» پرسشنامه محقق ساخته عملکرد سازمانی « و » هوش سازمانی کارل آلبرشت « بود، جمع آوری گردید. نتایج تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، با بهره گیری از فنون آمار توصیفی و استنباطی t) تک نمونه ای و رگرسیون خطی دومتغیره ( نشان داد که هوش کارکنان اداره ورزش و جوانان استان آذربایجان غربی در سطح نسبتا مطلوب و عملکرد سازمانی آنان در سطح مطلوبی است؛ هوش سازمانی متغیر پیش بین مناسبی برای عملکرد سازمانی است و 824/0 درصد از تغییرات واریانس متغیر ملاک را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، عملکرد سازمانی، کارکنان اداره تربیت بدنی
  • رضا رستمی ینگجه، حسین پورسلطانی زرندی صفحه 111
    هدف کلی: هدف تحقیق بررسی و شناخت وضعیت مهارتهای ارتباطی دبیران تربیت بدنی استان اردبیل بود.
    روش شناسی: روش تحقیق از نظر استراتژی توصیفی و از نظر مسیر اجرا مطالعه موردی و از نظر هدف کاربردی بود و جامعه آماری شامل کلیه معلمان تربیت بدنی استان اردبیل می باشد و با توجه به جامعه آماری شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایو به صورت نمونه در دسترس برگزیده شد ،و جمعا 70معلم تربیت بدنی از سطح استان اقدام به تکمیل پرسشنامه نمودند.ابزار تحقیق پرسشنامه مهارتهای ارتباطی موثر 6گانه قاسمی بود که روایی صوری و سازه و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود.
    یافته ها
    مهمترین یافته هانشان داد که در سطح توصیف میانگین نمره مهارتهای ارتباطی پاسخ گو 83/3 است که بیشتر از سطوح اعلامی تحقیقات پیشین است همچنین مشخص گردید که در سطح تبیین میدان شغلی پاسخ گو به علت تناسب با الزامات و اهداف مرتبط تاثیر قابل توجهی در متغیر وابسته یا موضوع دارد بدین معنی که مشاغل آموزشی بیشتر از سایر مشاغل و محیط های کاری مهارت های ارتباطی را می طلبد .
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق،فرضیه پژوهش مبنی بر ارتباط مستقیم و معنادار بین پایگاه اجتماعی فرد و میزان مهارت های ارتباطی مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مهارتهای ارتباطی، ارتباطات، دبیران تربیت بدنی
  • محمدرضا رضایی پور صفحه 120
    تجمع غیرطبیعی یا بیش ازحد چربی منجر به بروز اضافه وزن و چاقی می شود که با اختلالات تعادل همراه است. هدف این مطالعه، بررسی ثبات قامت (پاسچر) در شرایط معمول و طبیعی، بر اساس مرکز اعمال فشار پا (COP) در جهت قدامی-خلفی (AP) و داخلی - جانبی (ML) بدن در مردان دارای اضافه وزن یا چاق بوده است. همه ی 111 مرد بر پایه ی شاخص توده بدن در گروه های وزن طبیعی، اضافه وزن و چاق، طبقه بندی شدند و در وضعیت ایستاده ی ساکن، تحت اندازه گیری با چشمان باز (EO) و نیز با چشمان بسته (EC) قرارگرفته اند. ثبات قامت با پلت فرم فشاری موردبررسی قرار گرفت. متوسط شدت COP در هر دو جهت بررسی شده است.
    سرعت نوسان مردان چاق در جهت AP تحت شرایط EO به طور قابل توجهی سریع تر از مردان دارای وزن طبیعی (به ترتیب 99/0 سانتی متر در ثانیه و 8/0 سانتی متر در ثانیه) بود. سرعت نوسان در مردان دارای وزن طبیعی در جهت ML بالاتر از مردان چاق (به ترتیب 53/0 سانتی متر در ثانیه و 42/0 سانتی متر در ثانیه) مشاهده شد. تحت شرایط EC و در جهت AP مردان چاق به طور قابل توجهی نوسان سریع تری نسبت به مردان با وزن طبیعی (به ترتیب 14/1 سانتی متر در ثانیه و 81/0 سانتی متر در ثانیه) از خود نشان دادند. در جهت ML سرعت نوسان قامت در مردان دارای وزن طبیعی بالاتر از مردان چاق (به ترتیب 71/0 سانتی متر در ثانیه و 54/0 سانتی متر در ثانیه) بود. یافته ها، اثرات منفی چاقی بر ثبات قامت در جهت AP را نشان می دهد. مردان چاق نسبت به مردان دارای وزن طبیعی در جهت ML از قامت پایدارتری برخوردار بودند که می تواند به دلیل گسترش طبیعی محدوده ی سطح اتکای پایه ی (BOS) بدن باشد.
    کلیدواژگان: تعادل ایستا، شاخص توده ی بدن، سرعت نوسانات، قامت نگاری، ایستادن در وضعیت آرام
  • یوسف یاراحمدی(نویسنده مسئول)، ملیحه حداد نژاد، سید صدرالدین شجاع الدین صفحه 129
    زمینه و هدف
    کمردرد یکی از مهم ترین اختلالات سیستم عصبی – عضلانی است. به همین دلیل مطالعات فراوانی در مورد علل بروز و راه های پیشگیری و درمان آن انجام شده است. تاکنون به دلیل پیچیدگی و ناشناخته بودن ماهیت و مکانیسم اصلی این نوع کمردرد، روش ثابتی برای درمان آن وجود ندارد لذا هدف پژوهش حاضر تاثیر تمرینات تعلیقی بر حس عمقی و کنترل حرکتی مردان مبتلا به کمر درد مزمن غیر اختصاصی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. به همین منظور 30 نفر از مردان مبتلا به کمر درد مزمن غیر اختصاصی به صورت تصادفی در 2 گروه مساوی کنترل و تجربی (15 نفری) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته تمرینات تعلیقی را اجرا کردند. برای ارزیابی حس عمقی و کنترل حرکتی به ترتیب از گونیامتر دستی و 6 آزمون کنترل حرکت لوماجوکی استفاده شد. از روش آماری تحلیل کوواریانس یک راهه استفاده گردید(05/0p≤). همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه22 انجام شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که تمرینات تعلیقی بر حس عمقی و کنترل حرکتی مبتلایان به کمر درد مزمن غیر اختصاصی در مقایسه با گروه کنترل تاثیر معنی داری داشت(05/0p≤).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمرین تعلیقی بر حس عمقی و کنترل حرکتی تاثیرگذار است. لذا به درمانگران توصیه می شود تمرینات تعلیقی را مورد توجه ویژه قرار دهند.
    کلیدواژگان: تمرینات تعلیقی، حس عمقی، کنترل حرکتی، کمر درد مزمن غیر اختصاصی