فهرست مطالب

فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامحسن اورکی، الخاص ویسی، منصوره شکرآمیز صفحات 1-22
    فرایند حذف، ناظر بر فرایندی است که طی آن یک واحد از زنجیره گفتار کاسته می شود. حذف یک واج غالبا در آغاز، میان و یا پایان واژه روی می دهد.حذف کامل عناصر آوایی، اعم از همخوان و واکه، یکی از رایج ترین پدیده ها در زبان های دنیا است. با توجه به اهمیت این موضوع ، پژوهش حاضر با هدف تحلیل و توصیف این فرایند در گویش بختیاری منطقه جغرا فیایی ایذه به نگارش درآمده است. گردآوری داده های زبانی به روش میدانی صورت گرفته، سپس این داده ها به شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی شده اند. بدین منظور، سی ساعت از مکالمات گروهی پانزده نفر از گویشوران بومی در گروه سنی شصت تا هفتاد سال ضبط گردید. پس از آن، داده های زبانی استخراج، دسته بندی و آوانویسی شدند. با بررسی داده ها در چارچوب نظریه بهینگی، مهم ترین محدودیت های حاکم بر صورت های بهینه، در طی عملکرد فرایند حذف در گویش بختیاری مشخص شده است. بررسی ها نشان می دهد، در طی عملکرد فرایند حذف، صورت های بهینه در گویش بختیاری با رعایت شرایط محدودیت نشان داری و دریافت کمترین جریمه از محدودیت پایایی در سطح برون داد، برگزیده شده اند و به این ترتیب در این گویش محدودیت های نشان داری که در تعیین برون داد بهینه نقش اساسی دارند، در سلسله مراتب محدودیت ها بر دیگر محدودیت ها تسلط دارند.
    کلیدواژگان: فرایند واجی حذف، گویش بختیاری، بهینگی، محدودیت
  • شبنم حاتم پور، بیتا بابایی راد صفحات 23-38
    در سال 1287 کشف نفت و تاسیس اولین چاه خاورمیانه در سرزمین بختیاری نشین مسجدسلیمان زمینه حضور بیشتر استعمار انگلیس را در این منطقه فراهم آورد. گرچه عشایر ساده دل بختیاری، در ابتدا به عنوان نیروهای انسانی این تاسیسات مشغول به کار شدند اما با ذکاوت و هوش خود خیلی زود دریافتند که برای اهداف استعمارگران به بیگاری گرفته شده اند. حس تملک به نفتی که از سرزمین های اجدادی آن ها می جوشید، عرق وطن پرستی و عدم وفاداری آنان به حکومت پهلوی و بی اعتمادی به استعمارگران را در آنان تقویت می کرد. این مقاله با رویکردی جامعه شناختی به بررسی جنبه های استعمارستیزی در شعر گویشی «رستاخیز مسجدسلیمان» می پردازد که در میان قوم بختیاری از جمله اشعار محبوب به شمار می رود. نتایج این پژوهش در این موارد خلاصه می شود: انتقاد از حضور استعمار و چپاول نفت از زمین های اجدادی آنان، انتقاد از بی عدالتی کارفرمایان استعمارگر در برخورد با بومیان، انتقاد از نسل خودباخته و انتقاد از حکومت پهلوی.
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناسی، شعر گویشی، استعمارستیزی، قوم بختیاری
  • عظیمه زائری، فردوس آقاگل زاده صفحات 39-54
    پژوهش حاضر که به روش میدانی صورت گرفته است، مطالعه تحلیل- توصیفی است که با هدف کاربرد دانش و راهبردهای کاربردشناسی زبان در گفتمان زبان شناسی حقوقی جهت بررسی شیوه های اقناع به کار گرفته شده در گویش شیرازی در دادگاه های کیفری شیراز است که متهمان جهت متقاعد نمودن قاضی به کار برده اند. داده های پژوهش از 20 جلسه علنی دادگاه شهر شیراز جمع آوری شده است که در مجموع 2112 جمله بوده است. از این میان، 654جمله متعلق به وکلای مدافع، 351جمله مربوط به قاضی، 987 جمله متعلق به متهمان و 120 جمله متعلق به شاکیان بوده است .در این پژوهش، جملاتی که متهمان به کار برده اند به لحاظ تحلیل شیوه های اقناع زبانی و فرا زبانی بررسی شده است. هم چنین، پژوهشگر به دنبال پاسخگویی به این مسئله بوده است که چگونه کنش گران از دانش زبان شناختی (نحو، معنا شناسی ،کاربردشناختی،...) و فرا زبانی جهت اقناع یکدیگر بهره می گیرند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که متهمان جهت اقناع قاضی، بر شیوه های زبانی و راهبردهای کاربردشناسی، حذف، اظهار، نام دهی، برانگیختن احساسات قاضی، انکار جرم و هم چنین شیوه های فرازبانی از قبیل گریه یا سکوت در گفتمان دادگاه در حوزه زبان شناسی حقوقی تاکید می ورزند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان حقوقی، راهبرد های کاربرد شناسی، اقناع، متهم، گویش شیرازی
  • رها زارعی فرد، عاطفه کارکن صفحات 55-86
    در این مقاله به بررسی ساخت واژی افعال گویش کورده ای از دیدگاه رده شناسی پرداخته شده است. هدف از این پژوهش، بررسی رده صرفی افعال گویش کورده ای است. بدین منظور فعل در زمان های گذشته، حال و آینده در گویش کورده ای صرف می شود که تفاوت هایی از جمله تفاوت آوایی با لارستانی دارد. داده ها که شامل افعال این گویش است با استفاده از روش کتابخانه ای و هم چنین از طریق مصاحبه با افراد مسن و نیز شم زبانی نگارنده جمع آوری شده است. در این مقاله، مصدرها و اجزای پیشین تغییردهنده فعل در گویش کورده ای و «افعال معین» در این گویش معرفی شده و سپس صرف افعال در زمان ها و وجوه مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. در بررسی های انجام شده این نتیجه حاصل شده است که این افعال از نظر طبقه صرفی به دسته زبان های ترکیبی - پیوندی تعلق دارند. در گویش کورده ای از دو نوع شناسه خاص فاعلی و مفعولی برای صرف فعل های ماضی در زمان های مختلف استفاده شده است و افعال معین هم با تغییرات واجی که به همراه افعال اصلی می آید، در صرف کاملا تغییر شکل می دهند.
    کلیدواژگان: زبان لاری، گویش کورده ای، شناسه ها، افعال معین، صرف افعال
  • آسیه فقیه پرشکوهی، اصغر عیسی پور کهلبونی صفحات 87-114
    متون ادبی از دیرباز مهم ترین جلوه گاه لغات و اصطلاحات محلی و ضرب المثل ها، آداب و رسوم، باورها و عقاید منطقه ای بوده اند؛ از این رو نقد و بررسی عناصر بومی و اقلیمی در آثار ادبی، نقش بسزایی در جهت ماندگاری و انتقال این مفاهیم به آیندگان دارد. اگرچه کاربرد عناصر بومی در متون ادبی ایران، قدمتی دیرینه دارد اما اصطلاح «ادبیات بومی و اقلیمی» از اواخر قرن نوزدهم وارد ادبیات شده و از نظر مردم شناسی مورد توجه قرار گرفته است.
    هدف این مقاله بررسی مقایسه ای عناصر بومی و اقلیمی در آثار هوشنگ مرادی کرمانی و محمد بهمن بیگی است که هر دوی آن ها به معرفی و انتقال میراث فرهنگی اقلیم خود همت گماشته اند. آداب و رسوم، باورها و عقاید و دانش بومی در آثار این دو نویسنده به روش توصیفی نقد و بررسی شده است. علاوه بر تفاوت های کمی، در آثار بهمن بیگی به شیوه واقعه نگاری، آگاهانه این قبیل مباحث با ذکر جزییات تشریح می شوند اما هوشنگ مرادی کرمانی، ذهن و زبان سنت گرای خود را در قالب داستان به کار می گیرد تا اصالت بومی و اقلیمی را به تصویر بکشد.
    ضرورت و رسالت چنین پژوهش هایی، شناسایی، توجه و معرفی فرهنگ عامه مناطقی است که کمتر به آن ها پرداخته شده یا کمتر مورد توجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: ادبیات بومی، باورها، بهمن بیگی، فرهنگ عامه، مرادی کرمانی
  • ماهرخ منصف، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، ارسلان گلفام صفحات 115-135
    مقاله حاضر به بررسی فرایند همگونی در همخوانهای پانزده گونه زبانی استان فارس از جمله شیرازی، شورابی، کازرونی، دوانی، عبدویی، ممسنی، پاپونی، ریچی، بیروکانی، دادنجانی، مهبودی، زاخروی های، قلاتی، لاری و خنجی در چارچوب واجشناسی زایشی می پردازد. داده های مورد نیاز برای انجام این تحقیق از اسناد مکتوبی چون کتابها، پایان نامه-ها و مقاله ها استخراج شده است. علاوه بر این در صورت نیاز به داده های بیشتر و یا تایید صحت داده های جمع آوری شده از اسناد مکتوب، با گویشوران گونه های مذکور مصاحبه و گفتار آنها ثبت و ضبط شده است. بررسی داده ها نشان داد که در این گونه های زبانی همگونی در خوشه های دو همخوانی /-st/ و /-nb/ از بسامد بالاتری نسبت به سایر خوشه های همخوانی برخوردار است. همگونی در مشخصه نحوه تولید پربسامدتر از همگونی در سایر مشخصه ها همانند محل تولید و واک داری است. در این 15 گونه زبانی همگونی پیشرو و همگونی ناقص به ترتیب متداولتر از همگونی پسرو و همگونی کامل است. در همگونی همخوان با همخوان در توالی دو همخوانی همواره همخوان رساتر غالب است. و در همگونی همخوان با همخوان در این گونه های زبانی همگونی در همخوانهای هم محل تولید منجر به همگونی کامل و بروز تشدید عارضی می شود.
    کلیدواژگان: گونه های زبانی استان فارس، واج شناسی زایشی، فرایندهای واجی، همگونی
|
  • Gholamhassan Oraki, Elkhas Vaysi, Mansoore Shekaramiz Pages 1-22
    Omission refers to the elision of a segment during the production of a speech sound. Deletion of a segment usually occurs in initial, medial, or final positions of a word. Complete deletion of a segment included a consonant or a vowel regarded as one of the most common universal processes in phonology. Considering this fact, the present research aims at investigating the "deletion" process in Bakhtiyari dialect in Izeh. To get this end, the required data collected by field study via recording the sample data from speakers (age range between 60 to 70 years). Collected data were classified and transcribed. Descriptive –analytical method was used to analyze them within the theoretical framework of optimality. The results of our analysis showed dominating constraints on the optimal candidates during analyzing the process of segment deletion in Bakhtiyari dialect. In the process of omission, the optimal candidates selected in Bakhtiyari dialect by observing the "markedness constraints" and receiving the least penalization from the faithful limitation in the surface level. Thus, in this dialect, markedness constraints play the fundamental role in determining the optimal output dominates over the other constraints.
    Keywords: phonological process of omission, Bakhtiyari dialect, optimality, constraint
  • Shabnam Hatampour, Bita Babayeerad Pages 23-38
    Discovering oil in 1908 and establishing first oil well of the Middle East in the homeland of Bakhtiaries, Masjed Soleyman, have influenced that area and paved the ground for the British colonial presence in this area. Although native Bakhtiari wanderers early worked as the work forces in the oil facilities, they soon understand intelligently that they were seized for the colonialist's goals. The sense of oil ownership of their homeland, patriotism, and their disloyalty to the Pahlavie's government strengthen their distrust to the imperialists.
    This paper has considered anti-colonialism aspects in dialectical poem of Masjed Soleyman Resurrection, the most popular poem between Bakhtiaries, with sociological viewpoint.
    The result of this paper is as follows: Speech of the presence of colonialism and using oil of their ancestral land. Speech of the injustice of employers in deal with natives. Declaration of the lost generation. Declaration of the Pahlavi government.
    Keywords: sociological criticism, dialectical poetry, anti colonialism, Bakhtiaries
  • Azime Zaeri, Ferdous Aghagholzadeh Pages 39-54
    The present study is an analytical descriptive study which is conducted in the field with the purpose of how linguistics and its pragmatic approaches can be applied in forensic linguistics discourse in order to assess various verbal linguistic techniques used to persuade judges by the accused person in penal courts of Shiraz.
    The data of the research were gathered from 20 open sessions of court rooms in Shiraz contains 2112 sentences altogether out of which 654 sentences belong to lawyers, 351 sentences belong to the judges, 987 refer to the accused and 120 sentences belong to the accusers.
    In the present study, only the sentences used by the accused have been assessed in terms of verbal and non-verbal persuasion analysis techniques.
    Also, the researcher has been trying to answer the question of how actors used verbal elements (syntax, semantics, and pragmatics) and non-verbal methods to achieve their goals and persuade each other. Findings of the study indicate that the accused employed verbal techniques such as use of legal acts and pragmatics approaches like: exclusion, inclusion, nominalization, emphasis on remorse arousal, and non-verbal discourse methods in the court rooms in the realm of forensic linguistics, silence and crying, stimulating the feelings in order to persuade the judges.
    Keywords: forensic discourse analysis, pragmatics approaches, persuasion, accused, Shirazi dialect
  • Raha Zareifard, Atefe Karkon Pages 55-86
    This study aims at investigating verbs in Kordeei dialect. The verbs have conjugated in present, past and future time which was at least different from Larestani in phonetic forms. The data collected by interviewing with old people, studying relevant books and papers and author's intuition. The infinitives and auxiliary verbs are investigated. The data conjugated in present, past and future time. It is concluded that there are special subjective and objective morphemes in conjugating with past time in different situations. The auxiliaries, also, have different phonetic changes when it is conjugated with main verbs.
    Keywords: Kordeei dialect, Lari, morpheme, auxiliary verbs, verb conjugation
  • Asiyeh Faghih Parashkohi, Asghar Eisapour Kohleboni Pages 87-114
    Literary texts have long been the most important features of local vocabularies, proverbs, customs, and beliefs. Thus, the criticizing native and local elements in literary works has a significant role in survival of these concepts and transferring them to future generations.
    Although the use of local elements in literary texts of Iran has a long history, the term “native and local literature" has entered the literature since the late of the nineteenth century, and it has drawn the attentions to anthropology. The purpose of this article is to study comparatively the native and local elements in the works of Houshang Moradi Kermani and Mohammad Bahman Beygi, who have dedicated themselves to introducing and transferring their local cultural heritages, Rituals, traditions, beliefs, and native knowledge reviewed in the works of these two writers in a descriptive way.
    In addition to the quantitative differences of Bahman Beygi's works in an event of graphical manner, such topics are intentionally described in details, but Houshang Moradi Kermani, uses his traditional mind and language in the form of a story to preserve the native and local origination of his works. The necessity and mission of such research is to identify, to draw attention, and to introduce popular culture in less-dealt or less-considered areas.
    Keywords: Native literature, Beliefs, Bahman Beygi, Folklore, Moradi Kermani
  • Mahrokh Monsef, Aliye Kord Zafaranlou Kambouziya, Arsalan Golfaam Pages 115-135
    The main concern of this article is to analyze the assimilation process between consonants of 15 various languages of Fars Province such as Shirazi, Shurabi, Kazeruni, Davani, Abduyi, Mamassani, Papuni, Richi, Birovakani, Dadenjani, Mehbodi, Zaxoruyei, Ghalati, Lari and Xonji based on the generative phonology. Data required for conducting this research have been extracted from the written documents such as books, theses, and also articles. In addition, if this type of research requires more extended data or verifying their collected data, the writer interviewed with the informants of the mentioned varieties of languages and records their speeches. Some of the main results are as follows: 1. Assimilation in consonantal clusters /-st/ and /-nb/ are more frequent than other clusters in the mentioned 15 varieties of languages. 2. In these 15 varieties, assimilation in manner of articulation is more frequent than other features such as place of articulation or voicing. 3. Progressive and partial assimilation are more common than regressive and total integration. 4. In these varieties of languages, in consonants assimilation of two-consonantal sequences, the sonorant consonant is always more dominant. 5. In consonants assimilation within these varieties, assimilation among consonants with the same place of articulation is always results in total assimilation and consequently yields fake germination.
    Keywords: Fars province language varieties, generative phonology, phonological processes, assimilation