فهرست مطالب

پژوهشنامه زبان و ادبیات روسی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، 2017)

پژوهشنامه زبان و ادبیات روسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، 2017)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لودمیلا نیکالایونا کارنیوا* صفحات 7-28
    نویسنده در مقاله حاضر به طبقه بندی و نظام مندسازی دستاوردهای به دست آمده در حوزه پوشکین شناسی، شعرشناسی و سبک شناسی می پردازد. این مقاله در حقیقت تلاشی برای بازسازی تصویر واقعی تجربه غزل سرایی آ.س. پوشکین و تبیین و معرفی آن به عنوان پدیده ای ادبی-زیباشناختی است که مستقل و پیوسته در حال رشد بوده و در عین حال، جزء لاینفکی از فضای ادبی شاعر است و گنجینه ای پایا و ماندگار از سبک بزرگ روسی در اختیار همگان قرار می دهد. ضمن اذعان به دشواری و پیچیدگی تعیین حجم و اهمیت غزل های پوشکین، مقاله حاضر راه دشوار حرکت به سوی حقایق علمی در فرآیند تاریخی-ادبی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پوشکین، قالب های ادبی اروپا، غزل روسی، غزل آزاد، غزل پوشکین
  • گریگوری والری یویچ توکارف*، مرضیه یحیی پور صفحات 29-40

    در مقاله حاضر، ویژگی های بازنمایی حوادث جنگ در آثار ادبی و مطبوعاتی تالستوی مطالعه و بررسی شده است. موضوع «جنگ» از موضوعات کلیدی و اصلی آثار این نویسنده است. در این مقاله به واژگان تداعی کننده موضوع جنگ پرداخته می شود. تالستوی به منظور بیان ماهیت «جنگ» از واژه های جنون، شرارت و خشونت بهره می برد. همچنین در این مقاله سیر تغییر و تحول دیدگاه های تالستوی درباره جنگ تحلیل و ویژگی های واژه نامه تالستوی با رویکرد مفهوم سازی جنگ بررسی شده است. از ویژگی های بارز آثار تالستوی این است که وی جنگ را محکوم می کند. اگرچه او در آثار ابتدایی خود از جنگ های دفاعی میهنی و جنگ های با هدف آزادسازی میهن حمایت می کرد، اما در آخرین آثارش هرگونه جنگ را به عنوان نمادی از خشونت، شر و هرگونه رفتارهای نظامی گرایانه و حتی حس وطن پرستی را منفی ارزیابی می نمود. در مقاله حاضر مدل بخشی از مفهوم سازی نویسنده ارائه شده است که در آن جنگ محصول فعالیت های نهادهای قدرت و دولت معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: مفهوم، لئو تالستوی، جنگ، مفهوم سازی، طبقه بندی
  • بئآتا ترجانوفسکا* صفحات 41-56
    در مقاله حاضر نویسنده در پی تبیین مفاهیم کلی ادبیات جهان، از قبیل مفهوم هملتیسم و شخصیت هملت در مقایسه با آثار ادبی منتخب مکتب رمانتیسم روسی _ به ویژه اوایل مکتب های ادبی رئالیسم و سمبلیسم_ به عنوان مهم ترین مکتب ادبی عصر نقره ای ادبیات روسی است. این مقایسه تطبیقی بر اساس آثار میخائیل لرمانتف («ابلیس» و «بالماسکه») و آثار منظوم آلکساندر بلوک صورت گرفته است. نویسنده در این مقاله در صدد است که تاثیرگذاری هملت و مفهوم هملتیسم را، هم با ارجاع به نویسندگان منتخب و کدهایی که در این آثار می دهند و هم با استناد به گرایش های عمومی به درک و کاربرد روح آثار شکسپیر در فضای ادبی روسیه نشان دهد از سوی دیگر، به ویژه این مفهوم را در دوره رمانتیسم و شکل گیری رئالیسم و سمبلیسم بررسی و تبیین می کند. در این مقاله نمونه هایی از تحولات ادبی در تصورات نویسندگان مذکور، پیش از هر چیز با استناد به صنعت ادبی شرح و بسط در آثار لرمانتف و استفاده از غنای نمایشی و غنای ماسک در آثار بلوک تشریح شده است. در هر دو مورد، شخصیت ادبی هملت و مفهوم هملتیسم بار و محتوای جدیدی می یابد که اغلب ماهیتی اتوبیوگرافیکی دارد و به طور خاص ویژه آثار بلوک است.
    کلیدواژگان: هملت، هملتیسم، م، لرمانتف، آ، بلوک، مقایسه، صنایع ادبی
  • یلنا پاولوونا کراسیلنیکووا* صفحات 57-74
    مقاله حاضر به بررسی تصویر ادبی جهان در رمان «سال پروردگار» نوشته «ای.س. شملیوف» براساس تصورات ویژه نویسنده درباره مقوله های زمانی و مکانی روایت داستان، نظام زبانی شخصیت ها و خصوصیات سبک ادبی می پردازد. ازجمله به این مسئله اشاره می شود که به واسطه شاخص های مکانی در رمان، سیستم ارزش های نویسنده تبیین می گردد؛ در این سیستم، به طور هم زمان دو جهان از اهمیت ویژه ای برخوردارند: جهان مادی و جهان معنوی-مذهبی. نویسنده با استفاده از نظام دگرگونی تدریجی تصاعدی، بر مشترکات زمینی و آسمانی تاکید می کند. میزان پر بودن فضا در این رمان اهمیت بسیار دارد. درون مایه تجدید به واسطه استفاده از تکرار عباراتی چون: «حیاط جدید» و «سال جدید را می بینم» و از این قبیل نمایانده می شود. اوج و شدت احساسات تازه شخصیت اصلی اثر، از طریق کاربرد افعال زمان حال بیان می شود که بر مشارکت تمام اندام های حسی برای درک واقعیت جدید جهان دلالت می کنند. نمی توان با قاطعیت تمام در مورد نوع سبک این رمان اظهارنظر کرد؛ تلفیق و ترکیب نشانه های سبک ادبی، هم در ساختار جریان داستان و هم در شیوه منحصربه فرد روایت افسانه محور که مختص نویسنده رمان است و نیز در تنوع سبک شناختی لایه های گفتاری مختلفی که در رمان به کاررفته اند، ظهور و بروز پیدا می کند.
    کلیدواژگان: تصویر ادبی جهان، نظام مکانی-زمانی متن، ویژگی های سبک اثر، نظام زبانی اثر
  • آللا فیرسونا کارلیاکووا* صفحات 75-88
    مقاله حاضر به بررسی مسائل مربوط به ویژگی های ملی جزء ارزشی در معنای واژه ها می پردازد. بر پایه تعاریف علمی نوین، زبان ابزاری شناختی برای درک جهان، حفظ و بازنمایی تجربیات و ارزش های فرهنگی یک ملت به شمار می آید. یکی از اجزای مهم تشکیل دهنده تصویر زبانی جهان، مقوله ارزش گذاری یا به عبارتی نظام ارزش های جامعه و شخصیت ها است که در واحدهای مختلف زبانی نمود پیدا می کند. برخی از دانشمندان اهمیت مقوله ارزش گذاری را به عنوان یکی از مقوله های درک زبانی آن قدر بالا می دانند که در کنار تصویر زبانی جهان، از تصویر ارزش محور جهان به طور مجزا یاد می کنند که شامل مهم ترین مفاهیم یک فرهنگ می شود؛ مجموعه این مفاهیم نوع معینی از فرهنگ را که در زبان حفظ و پشتیبانی می شود، تشکیل می دهد. بنابراین، در مقاله حاضر، مسائل شکل گیری جوانب ارزشی در سطوح مختلف زبانی، به ویژه ویژگی های ملی ارزش گذاری که تاکنون کمتر به آن پرداخته شده است، مطالعه و بررسی می شود. ازآنجا که ویژگی های اخلاقی و ارزشی یک ملت تعیین کننده نوع جهان بینی آن است و وجود اختلاف در آن ها موجب می شود نمایندگان فرهنگ های مختلف دچار کج فهمی یا درک ناقص این مفاهیم شوند، بنابراین مطالعه جزء ارزشی در معنای واژگان و گوناگونی آن در جوامع مختلف انسانی موضوع مهمی است که ضرورت دارد به آن پرداخته شود. مقاله به نتایج به دست آمده از پژوهشی زبان شناختی که با هدف مطالعه ویژگی های تصورات اخلاقی و رفتاری منتسب به واژه «نفرت» در جامعه روسیه انجام شده است، استناد می کند.
    کلیدواژگان: اجزای معنایی، ارزش گذاری، تصویر جهان، ارزش های اخلاقی و رفتاری، نفرت
  • تاتیانا ولادیمیرونا سافونووا* صفحات 89-106
    مقاله حاضر به مطالعه یکی از روش های تاویل گروه _واژه های پایدار (ضرب المثل ها، اقوال معروف، کلمات قصار و جملات کلیشه ای مشابه) در زبان معاصر روسی و کوتاه شدن ساختار ترکیبی آن ها (اختصار و تلخیص) می پردازد. تغییرات کمیتی در ساختار گروه-واژه های پایدار از منظر گوناگون گروه-واژه شناختی بررسی و تحلیل می شود. دراین مقاله دیدگاه های نویسنده با هدف حل مسائل مورد مناقشه، پیرامون مفاهیمی چون «گونه های مختلف واژه»، «الگوواره گونه»، «مشتقات حاصل از گروه-واژه ها و اصطلاحات» بیان شده است. همچنین به رابطه کوتاه شدن گروه-واژه های پایدار با فرایندهای گونه سازی و اشتقاق سازی موجود و جاری در زبان پرداخته شده است. توجه ویژه نویسنده مقاله به توصیف قواعد حاکم بر ساخت گونه های مختلف واژه و مشتقات گروه-واژه های پایدار از طریق تلخیص شکل ظاهری معطوف بوده و به بررسی انواع گونه های کمیتی واحدهای گروه-واژه ای ارائه شده و واحدهای جدید مشتق شده از ترکیبات پایدار پرداخته است.
    کلیدواژگان: گروه واژه پایدار، گونه سازی، مشتق سازی، مترادف، گونه واژه، مشتق، تلخیص، حذف به قرینه
  • تاتیانا آلکساندرونا سیروتکینا* صفحات 107-123
    پژوهش حاضر بر این فرض استوار است که هر انسانی خود را جزئی از یک ملیت مشخصی می پندارد و دیگران را بر اساس ویژگی های ملیتی و قومی از هم متمایز می کند. مقوله قومیت گرایی نقش بسزایی در فرآیند مورداشاره دارد. به اعتقاد نویسنده این مقاله درواقع قومیت گرایی شامل پدیده فراگیر زبان محوری می شود که به واسطه آن، هر فردی تعلق خود و دیگران را به یک ملیت یا قومیتی تعیین می کند. مقاله حاضر، بر مبنای واقعیات قومیت شناسی منطقه «پرم» به بررسی و مطالعه کاربرد نام های قومی در حوزه های مختلف زبانی می پردازد و نام های قومی- محلی مختلف در متون تجاری، گویش محلی و ادبی را که درواقع آینه فرآیندهای تاریخی-قومیتی جاری در منطقه هستند، بررسی می کند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد مطالعه کارکرد نام های قومی در حوزه های مختلف زبانی بخش قومیتی علاوه بر آنکه تصویری روشن از یک منطقه از جهان را به دست می دهد، درباره روابط بین قومی مردمان منطقه موردبررسی نیز ما را به نتایج مفیدی می رساند؛ همچنین کلیشه های قومی و باورهای ملیتی مرسوم در بین نمایندگان فرهنگ های مختلف را بازنمایی می کند.
    کلیدواژگان: واژگان قومی-محلی، حوزه های زبانی، تصویر منطقه ای از جهان، کلیشه های قومی و ملیتی
|
  • Liudmila Korneeva Nikolaevna * Pages 7-28
    The article systematizes the modern achievements of pushkinistics and of studies in prosody and literary genres as they deal with Pushkin’s sonnets. It makes an attempt to recreate the real picture of the sonnet experience of A.S. Pushkin as a complete and permanently developing artistic and aesthaetic phenomenon, presenting an ever-lasting treasure of the Russia style. Making reference to the difficulties and vicissitudes of the process of determination, and the extent and value of Pushkin’s sonnet creation, the work shows the complex way to the scientific truth in the historical-literary process.
    Keywords: A. Pushkin, The European Canon, Russian Sonnet, Free Sonnet, The Pushkin Sonnet
  • Grigoriy Tokarev Valeriyevich *, Marzieh Yahyapour Pages 29-40

    The article considers the representation of war in Leo Tolstoy's artistic and journalistic work. The concept of "War" is a key notion in the writer's works. The paper describes the lexicon embodying the topic. To express the essence of the concept, Leo Tolstoy uses such words as sumasshestviye (madness), zlo (evil), and nasiliye (violence). The article analyzes the evolution of attitudes towards war. It studies linguistic ways of argumentation by Leo Tolstoy. Peculiarities of Leo Tolstoy's thesaurus are regarded in the aspect of war conceptualization. Tolstoy's creativity is characterized by condemnation of war. However, if early on, Tolstoy makes exceptions for people's liberating war, later Tolstoy believes any war to be a manifestation of evil and violence. The author's evaluation of the reality of militar patriotism has changed. The article presents a model of the writer's fragment concept sphere, where the war is the result of power and state institutions.

    Keywords: Concept, L.N. Tolstoy, War, Conceptualization, Categorization
  • Beata Trojanowska * Pages 41-56
    The author of the article aims to explain world literature through such concepts as the concept of Hamletism and the character of Hamlet in relation to selected works of Russian Romanticism, in particular, the beginning of realism and symbolism as an outstanding current of the Silver Age. Subject of a careful comparative analysis is the works of Mikhail Lermontov ("Demon" and "Masquerade"), then the selected poetic texts of Alexander Blok. In the article, the author tries to show the functioning of Hamlet and the concept of Hamletism referring both to the selected creators, their author's code, and to the general trends in the assimilation of Shakespeare's literature on Russian soil, especially in the era of Romanticism, the formation of Realism and Symbolism. The article shows artistic transformations in their presentation, referring primarily to the reception of amplification in Lermontov and the use of role-playing lyrics and mask lyrics in Blok's poetry. In both cases, Hamlet as a literary character, and the very notion of Hamletism are supplemented with a new content, often of an autobiographical nature, which is especially characteristic of Blok.
    Keywords: Hamlet, Hamletism, M. Lermontov, A. Blok, Comparison, Artistic Means Of Expression
  • Elena Krasilnikova Pavlovna * Pages 57-74
    The article looks into the global literary perspective presented in I. S. Shmelev’s novel “The Lord’s Summer” through the author’s special organization of the time scene, the characters’ language or speech system and genre specific features as well. In particular, it is noted that, through spatial reference points the author's system of values is expressed, in which The two worlds, materialistic and spiritually-religious, are simultaneously meaningful. To emphasize the commonality of the two worlds, ascending gradation is used. The space plenum degree is also significant in the work. The renewal motive is realized through the recurrent use of phrases: a new yard”, “a new summer I see” and etc. protagonist’s inner poignancy is represented by the use of verbs of the present time, nominating all sensory organs of the renewed reality. The novel genre cannot be determined precisely. The contamination of genre features is manifested in the compositional structure, the fantastic manner of the narration, and the stylistic diversity of the vocabulary represented in the novel.
    Keywords: Art Space Worldview, The Time Scene Text Organization, Genre Originality, Language Structure Of The Work
  • Alla Korliakova Firsovna * Pages 75-88
    The present paper deals with the national specifics of the assessment aspect in the meaning of the words. A modern scientific paradigm considers the language as a cognitive tool of understanding the world and keeping and representing people’s experience and values which reflect the people’s vision of the world (“the world picture). Usually linguistics understands the language world picture as a way of understanding reality fixed in the language and typical of a given language group. One of the most important language world picture components is the category of assessment of a system of social and personal values objectified in language units. Problems of assessment exist at different language levels (morphological, lexical, syntactical).However, the national assessment specifics are still not studied enough. Since man’s world view is based on the assessment components of sense in the world picture, ignoring them makes it hard or impossible for representatives of different cultures to understand each other, which makes the research of sense assessment components and their variations in different societies an urgent problem. The article considers the results of a linguistic experiment aimed at finding shades of meaning and personal implications correlated with the word hatred in moral and ethical conceptions of Russian society. The analysis of the experiment results allowed us to partially reconstruct the world picture of the Russian culture representatives and reveal the phenomenon assessment aspect.
    Keywords: Sems, Assessment Aspect, The Language World Picture, Moral, Ethical Conceptions, Hatred
  • Tatiana Safonova Vladimirovna * Pages 89-106
    The Article is devoted to one of the methods of the conversion of fixed expressions (proverbs, sayings, aphorisms and such cliché’ sentences) in the modern Russian language – to reduce their component composition (implizieren, implications). Question quantitative changes in the steady phrases are considered in the aspect of the General problem of phraseological variability. The article offers the author's position in resolving disputes regarding the definition of "variant", "variant" paradigm, "other services derivative", the connection of impliciture phrases with the process of variation and derivational tendencies operating in language and speech. Special attention is paid to the description of the formation of variants and derivatives of the phrases sustainable by reducing their external forms, are the types of quantitative variants phrasal units and describe the new unit that produces base and a sustainable phrase.
    Keywords: Steady-Phrases, Variation, Derivation, Variant, Derivative, Impliciture, Ellipse
  • Tatyana Sirotkina Alexandrovna * Pages 107-123
    The basic premise of the proposed study is that each person is aware of himself as part of a certain ethnos, and also identifies other people on the basis of ethnicity. An important role in this process is played by the category of ethnicity, under which the author of the article understands such a language as universal by means of which a person determines the belonging of himself and others to one or another ethnic group. In the article on the ethnonym of Perm Krai, the functioning of ethnonyms in different types of discourse is considered. The ethnonimicon of the business, scientific, dialectal, and artistic text is analyzed, ethnoanthroponyms and ethnotoponyms are considered which mirror the ethnohistorical processes that took place on the territory of the region. In conclusion, the conclusion is that the consideration of the functioning of ethnonyms in different types of discourse reflects the ethnic fragment of the regional picture of the world, allows one to draw conclusions about interethnic contacts of ethnoses of the investigated area, represents ethnic stereotypes and associations associated with representatives of different cultures.
    Keywords: Ethnonyms, Discourse, Regional Picture Of The World, Ethnic Stereotypes