فهرست مطالب

پژوهشنامه زبان و ادبیات روسی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، 2018)

پژوهشنامه زبان و ادبیات روسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، 2018)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • والینتینا نیکولووا آورامووا * صفحات 11-25
    مقاله حاضر به بررسی مفهوم میهن و وطن در فرهنگ زبانی روسی و بلغاری می پردازد. بطور خلاصه ماهیت «مفهوم فرهنگی» به عنوان اصطلاح ارائه شده از طرف مولف مورد بررسی قرار میگیرد. در این پژوهش مولف به شناسایی و بررسی اشتراکات و تفاوت های کاربرد واحدهای زبانی مورد بررسی که در درک و واکاوی بیشتر فنومن های ملی، آشکار کردن هر چه بیشتر تصویر ساختار زبانی، و درک و فهم عمیق تر خصوصیات و ویژگی های فرهنگ های مختلف کمک شایانی میکند، توجه ویژهای دارد. در مقاله به بررسی معانی گوناگون اشاره شده در فرهنگ های لغت تفسیری، کلمات مترادف و فرهنگ های لغت ریشهیاب، متون منظوم و منثور و آثار فولکلور (ضرب المثل ها و اصطلاحات) پیرامون موضوع تحقیق پرداخته میشود. همچنین نظرات اندیشمندان برجسته در این حوزه نیز آورده شده است. از طرفی در این مقاله عوامل و پدیده های فرازبانی که این پدیده زبانی را بوجود آورده و آن را در زبان متداول کردهاند، مورد مطالعه قرار گرفته اند. در پژوهش حاضر از روش های عمومی همچون روش های توصیفی، منطقی، مقایسه ای و تطبیقی بهره گرفته شده است. از روش دیگری نیز به عنوان روش تحقیق تکمیلی به منظور مطالعه همه جانبه تمام معانی و مفاهیم موجود برای واحد زبانی- فرهنگی مورد مطالعه استفاده شده است. نتایج پژوهش اشتراکات و تفاوت های موجود در مفاهیم و معانی واحد زبانی مورد مطالعه در دو فرهنگ زبانی روسی و بلغاری را نشان دادهاند.
    کلیدواژگان: مفهوم فرهنگی، وطن، میهن، زادگاه، کشور زادگاه، سرزمین مادری
  • تاتیانا گریگارییونا آرکادییوا * صفحات 27-43
    مقاله حاضر به مطالعه ضرورت و اهمیت آموزش کاربردهای مهم ترکیبات فعل-اسم برای دانشجویان خارجی میپردازد. این امر در یادگیری زبان بسیار میسر است چرا که نه تنها در فراگیری بافت و ساختار زبانی برای زبان آموزان خارجی کمک میکند، بلکه آنها را به خوبی با ویژگی های ابزارهای زبانی برای بیان مفاهیم گوناگون آشنا میکند. ترکیبات فعل و اسم در بافت و ساختار زبان روسی به عنوان نظام زبانی از جهت ساختار واژه ساختی، معنایی و کاربردهای آنها مقوله زبانی- دستوری کاملا متفاوتی هستند. ترکیبات فعل و اسم کاربردهای گستردهای در زمینه های مختلف زبانی دارند، لذا آنها را میتوان در سطوح مختلف زبانی همچون: آوایی، واژه شناختی، عبارات و اصطلاحات و دستوری مورد بررسی و مطالعه قرار داد. در مقاله حاضر مولفان به اهمیت فراگیری و تسلط دانشجویان خارجی بر توانایی تشخیص ترکیبات فعل-اسم آزاد، پایدار، و کنای های و فراگیری تفاوت های آنها توجه ویژه ای دارند. برای رسیدن به این هدف مولفان تمرینات مختلفی را مورد بررسی قرار میدهند که این تمرینات در جلسات درس با دانشجویان خارجی مورد آزمایش قرار گرفته اند. در مقاله حاضر تاکید بسیار زیادی بر اهمیت تمرینات مربوط به ترکیبات فعل-اسم در سطح مبتدی آموزش زبان روسی و تمرینات زبانی با محوریت ایجاد ارتباط کلامی در سطح پیشرفته میگردد. این رویکرد در آموزش زبان خارجی کاملا موثر و مفید است چرا که قدرت تحلیل مطالب آموزشی را توسط زبانآموزان خارجی افزایش میدهد.
    کلیدواژگان: ترکیبات فعل، اسم، تمرینات زبانی، تمرینات ارتباط کلام، ی، زب، ان روس، ی ب، ه عنوان زبان خارجی، یادگیری زبان
  • تاتیانا الکساندرونا کاشمچوک * صفحات 45-63
    در مقاله حاضر به بررسی ویژگی های تغییر و تحول تمثال های انجیل در آثار سمبلیسم، که به صورت آگاهانه وارد مفاهیم الهیات شده است، پرداخته می شود. در این مقاله توجه ویژه ای به آثار م. والوشین به عنوان شاعر خالق اسطوره شده است. تمثال ادیان بزرگ دنیا – روز قیامت – مورد بررسی قرار می گیرد که بر اساس آن روش شناسی و مراحل آنالیز تمثال سنت در آثار شاعر سده نقره ای مورد مطالعه قرار می گیرند. هدف از آنها جلوگیری از خطاها و اشتباهات در فهم، درک، تفسیر و شناسایی پدیده های جدیدی است که شاعر به آنها در نظریات خود در نتیجه تحول تمثال ها میرسد. در مقاله حاضر به این مهم اشاره می شود که چگونه توضیحات اولیه، و مجموعه ای از اطلاعات پیرامون تمثال مورد آنالیز به دو بخش: اصلی و نزدیک به طرز تفکر والوشین؛ و فرعی تقسیم میشود. در بخش اول به تحول شناخته شده جدید تمثال که پیش از این وجود نداشت اشاره می شود. علاوه بر آن تفاسیر کاذبی نیز وجود دارند که با توجه به بطن کلی موضوع در آثار شاعر نمایان می گردد. در پایان دانش و معرفت جدیدی که شاعر ارائه می دهد، مورد بررسی قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: شعر در سده نقره ای، سمبلیسم، سنت، تفسیر، روز قیامت
  • زیناییدا آندره یونا خاریتانچیک * صفحات 65-79
    در مقاله حاضر به بررسی گروه های مختلف واحدهای واژگانی که در نتیجه فرایندهای اشتقاق واژه ساختی اعم از واژه سازی اشتقاقی و واژه سازی معنایی تولید می شوند، پرداخته می شود و اهداف و خاستگاه اینگونه واژه سازی اشتقاقی مورد بررسی قرار می گیرد. واحدهای واژگانی مورد مطالعه ویژگی های معنایی و دستوری گوناگونی دارند و به گروه ها و زیرمجموعه های مختلف منطقی تعلق دارند. از طرف دیگر، این واحدهای زبانی در کاربردهای استعاری و یا واژه ساختی به علت شباهت های ظاهری، شکل، مکان، رنگ و ویژگی های دیگر به لحاظ معنایی قرابت پیدا می کنند و زیر گروه های غیرتاکسونومیک را تشکیل می دهند که متفاوت با تاکسونومی های معنایی متداول است. در پژوهش حاضر گروه های مختلف غیرتاکسونومیک مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: واژه ها، تاکسونومی، زیرگروه غیرتاکسونومی، واژه س، ازی، واژه س، ازی معن، ایی، فضای همگرای نظری
  • ورانیکا ایگورونا آبرامووا * صفحات 81-99
    در مقاله حاضر به بررسی احساسات و عواطف نشان دادهشده در شخصیت قهرمانان رمان «قهرمان عصر ما» م.یو. لرمانتف پرداخته می شود. مولف به بررسی و تحلیل بخش هایی از متن اثر ادبی که در آن احساسات و عواطف شخصیت های زنان و مردان نشان داده شده است و توصیف شده است می پردازد. مثال ها و مصداق های موضوع مورد بررسی در این مقاله به صورت جدول ارایه شده اند. مولف عواطف و احساساتی چون: شادی، غم، تعجب، کینه، کنجکاوی، نفرت، شرم، حس گناه و ترس را مورد بررسی قرار می دهد. مولف به این نتیجه می رسد که احساسات و عواطف بیان شده در اثر «قهرمان عصر ما» عمدتا ویژگی هایی دارند که از مردسالاری نشات می گیرند. در این اثر قهرمانان مرد عواطف و احساسات بیشتری دارند، و بیشتر از قهرمانان زن از عبارات و جملات عاطفی استفاده میکنند. مولف علت این مسئله را در مرد بودن نویسنده این اثر ادبی می داند. دلیل دیگر آن میتواند نوع توصیف و روایت در اثر ادبی باشد که در دفتر خاطرات پیچورین وجود دارد.
    کلیدواژگان: احساسات و عواطف، اسم، توصیف، بیان، نمود جنسیتی
  • تاتیانا آلکساندرونا آلپاتووا * صفحات 101-114
    مقاله به تحلیل دیدگاه ها و نظریات مختلف در مطالعه آثار ادبی د.ای. فانویزین که در مطالعات و پژوهش های ادبی روسیه و کشورهای خارجی بالغ بر دو سده است به عنوان نویسنده برجسته و تاثیرگذار در ژانر کمدی ادبیات سده هجدهم شناخته شده است، می پردازد. موضوع کامل بودن آثار ادبی فانویزین در تفسیر و تاویل آنها در مدرسه و دانشگاه مطرح می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر در ایجاد ارتباط نظام مند آثار کمدی فانویزین با آثار حفظ شده دیگر او و نوع متون آثار ادبی عصر کاترین به نتایج مهمی دست یافته است. در مقاله به موضوع جهت گیری های ارزشی آثار ادبی د.ای. فانویزین توجه ویژه ای شده است. این موضوع برای نخستین بار در «پیام به خادمانم...» (سالهای 60-70 سده هجدهم) مطرح شده و سپس در آثار درام و آثار منثور و مقالات نویسنده مورد بررسی قرار گرفته است. فلسفه هنری و ادبی فانوزین از بحران روحی و روانی هم عصران در درک ارزش های اخلاقی که انسان ها می توانند از آنها در شکل گیری شخصیت خود بهره گیرند نشات می گیرد. پاره ای از این ارزش ها عبارتند از: هویت ملی، تعلیم و تربیت، خانه و خانواده. این ارزش ها و هنجارها در نهایت به معنای کسب استقلال درونی است که رسیدن به آنها مهمترین هدف درباریان عصر کاترین به حساب می آمد.
    کلیدواژگان: د، ای، فانویزین، کلاسیسیزم، ژانر کمدی، آثار منظوم، عصر کاترین
  • آندری نیکالایویچ بیزروکوف * صفحات 115-137
    شناسایی ویژگی های سبکی و ادبی مولف در تحلیل زبانشناختی متون ادبی امری بسیار پیچیده و سخت است. در مقاله حاضر به بررسی و تحلیل زبانی اشعار غنایی کنستانتین بالمونت برپایه اصول زیباشناختی، ساختارگرایی و نظریه هرمنوتیک پرداخته می شود. پژوهش حاضر ویژگی ها و خصوصیات ریتمیک و اوزان آثار منظوم ک.د. بالمونت بر پایه واکاوی خصوصیات طبع ادبی و شعری شاعر را مورد مطالعه قرار میدهد. تحلیل و مطالعه اشعار شاعر نشان داده است که ک.د. بالمونت از عناوین زبان شعر به عنوان ابزاری موثر برای بیان مفاهیم شعری خود بهره می گیرد. لذا ارتباط میان شاعر و مخاطب هم در محدوده سیستم زبانی و هم تفسیر و تاویل درونمایه متن شکل می گیرد. از طرف دیگر نتایج حاصل از پژوهش حاضر حاکی از آن است که ویژگی های خاص سبک ادبی اشعار ک.د. بالمونت و تنوع و غنای آنها بیشتر بعد آوایی، ریتمیک، ملودیک و واج آرایی دارد.
    کلیدواژگان: کنستانتین بالمونت، تفسیر و تاویل متن، سبک شعر، زبان شعر، ملودی، ری، تم، بار معنایی متن، گفتمان ادبی
  • سرگئی الکسئی یویچ و ولکف * صفحات 139-158
    از نظر مولف مقاله، «من» نویسنده همان معرفی نویسنده در ساختار معنایی اثر منظوم است که در آنالیز مفهومی متن، یعنی تفسیر افکار و اعتقادات نویسنده که در اثر انعکاس یافتند، و در مجموع های ازعناصر نمادین و تمثال ها آشکار می گردند، تحقق می یابد. «تفسیر» «من» نویسنده بر اساس شعر منظوم ولیمیر خلبنیکوف شاعر عصر نقره ای («پسر آسیا» همانگونه که او خود را می نامید) تحت عنوان «قرآن بهاری» از طریق تفسیر و تاویل مفاهیم مرتبط با ریشه ها و انگیزه های نویسنده در استفاده از تمثال های نمادین مشخص از قبیل تمثال های دینی یا اسطورهای اسلامی و مسیحی انجام میگیرد. «من» خلبنیکوف در اثر «قرآن بهاری» جهان بینی و اعتقادات درونی نویسنده را به خوبی نشان می دهد، به ویژه جستجوی حقیقت از طریق معرفت و پذیرش مفاهیم دینی و ایمان به عدل الهی. از اینجا می توان دریافت که «من» نویسنده شیوه هنری و ادبی واحد نویسنده در جستجوی حقیقت و بیان آنها و برابری تمثال های ادبی و خود نویسنده است. موضع مولف مقاله از طریق تفسیر تمثال های مشابه هم و نمادهای روحانی، درخت تبریزی، تور ماهیگیری، شاخ، ماهی، ستون، آسمان، رنگ سبز و آبی و غیره به اثبات میرسد.
    کلیدواژگان: من نویسنده، آنالیز مفهومی، رویکرد فرهنگی، زبانی، متن منظوم، نماد
  • آبتین گلکار، محمدرضا محمدی *، محبوبه علیاری شوره دلی، مجید استیری صفحات 179-196
    این مقاله به بررسی آن دسته از جملات بدون شخص روسی اختصاص دارد که فاعل واقعی آنها در حالت مفعول مستقیم بوده و وضعیت جسمانی شخص و موجود زنده را بیان می کنند. تلاش شده است این جملات روسی با ساختارهای معادل شان در زبان فارسی آن تطبیق داده شوند. جملات بدون شخص بررسی شده به خاطر ساختارهای ویژه خود (استفاده از فاعل واقعی در حالت مفعول مستقیم به جای فاعل واقعی در حالت مفعول باواسطه که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد، عدم تناسب ساختار نحوی این جملات با زبان مادری فارسی و غیره) ممکن است مشکلات مختلفی را برای دانشجویان فارسی زبان به وجود آورند. در مقاله نشان داده شده است که برای بسیاری از جملات روسی که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرند می توان معادلی فارسی پیدا کرد که در ساختارشان فاعل واقعی با نهاد برابری نکند. استفاده از این ساختارها در زمان آموزش (به جای جملاتی با ساختارهای قاعده مند و فصیح تر از دید سبک شناسی زبان فارسی) می تواند در فراگیری موثرتر ساختارهای جملات بدون شخصی روسی برای دانشجویان فارسی زبان مثمر ثمر باشد.
    کلیدواژگان: جملات بدون شخص، وضعیت جسمانی، حالت مفعول مستقیم، زبان روس، ی، زبان فارسی
  • معصومه معتمدنیا * صفحات 197-214
    مقاله حاضر به بررسی ویژگی ساختاری نثرهای کوتاه اولیتسکایا بر پایه داستان های «برونکا»، «خوشبختی» و «خویشاوندان فقیر» می پردازد. در داستان های کوتاه اولیتسکایا توجه خاصی به توصیف زمان، به ویژه زمان گذشته شده است که نویسنده برای درک بنمایه ها و خصوصیات اخلاقی قهرمانان آثارش گاهی آن را مهمتر از زمان حال یا آینده می داند. قهرمان اولیتسکایا در گذشته سیر می کند. نثر او سرشار از لحنی نوستالژیک است و این تا حد زیادی نتیجه توجه نویسنده به ارزش های دنیای سپری شده، به دنیای روشنفکری مسکوی قدیم و شوروی نوین، مقایسه و تقابل مابین آنهاست. صمیمیت خانوادگی در نثر وی که در چارچوب زندگی جداگانه افراد (خانواده) دیده می شود بیانگر ویژگی بارز کرونولوپ بودن اثر وی است. دریافت یک تصویر گذشته نگر که اجازه می دهد مرزهای زمان در اثر گسترش یابد، روال معمول داستان های اولیتسکایا است. جریان زمان در روایت اولیتسکایا متناوب و ناهمگن است و مبتنی بر رویدادهای کلیدی سوژه و رویدادهای کم اهمیتتر از نقطه نظر نویسنده است. فضای صمیمی دنیای درونی قهرمانان و نگرش نوستالوژیک حاصل از تجربیات آنها، ویژگی منحصر بفردی در نثر کوتاه اولیتسکایا ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: نثر کوتاه، اولیتسکایا، خویشاوندان فقیر، برونکا، خوشبختی، کرونول، وپ
  • رضوان حسن زاده * صفحات 215-233
    مقاله به بررسی کاربرد اسامی خاص اشخاص در نقش کلمات خطاب در زبان روسی و فارسی میپردازد. و در حقیقت این مقاله بر مطالعه قواعد حاکم بر کاربرد کلمات خطاب بیان شده با اسامی خاص افراد در موقعیت های گوناگون گفتاری موجود در هر دو زبان متمرکز است. مطالعه و بررسی تطبیقی ویژگی های فرهنگی زبان های مردم روسیه و ایران ضرورت انتخاب موضوع این مقاله را بوجود آورده است. نوآوری پژوهش حاضر در آن است که در این پژوهش برای اولین بار کاربرد اسامی خاص اشخاص به عنوان کلمات خطاب در زبان روسی و فارسی از دریچه ویژگی های فرهنگی-زبانی این دو زبان مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که انتخاب کلمات خطاب به عواملی چون: میزان آشنایی با شخص مورد خطاب، رسمی یا غیررسمی بودن موقعیت گفتاری، سن، سطح اجتماعی، جنسیت و حتی ویژگی های فرهنگی، شخصیتی و اعتقادی دو طرف ارتباط گفتاری بستگی دارد. نتایج حاصل از این پژوهش میتواند نه تنها برای زبان آموزان و دانشجویان زبان روسی در کشورمان بلکه برای زبان آموزان و دانشجویان روسزبان که به امر فراگیری زبان فارسی به عنوان زبان خارجی مشغول هستند، مفید واقع گردند. در انجام این پژوهش از روش های تحقیق توصیفی و تطبیقی-مقایسه ای زبان شناسی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: زبان روسي به عنوان زبان خارجي، کلمات خط، اب، فرهن، گ گفت، ار و س، خن، آداب سخن، اسامي خاص اشخاص، زبان فارسي
|
  • Valentina Avramova Nikolova* Pages 11-25
    The article deals with the accumulation of the Motherland in Russian and Bulgarian linguocultures. The essence of the term we have proposed is explained. Attention is drawn to the similarities and differences in the use of the units under consideration, which serve to solve the national phenomenon, expand the concept of the linguistic picture of the world, and understand the specific features of different cultures. In the paper, the values ​​of the accumulation in explanatory, synonymous, etymological dictionaries, prosaic and poetic texts, folklore (proverbs and sayings) are stated, as well as statements and thoughts of personalities with national authority. Attention is also drawn to the extralinguistic factors that led to the emergence and use of this phenomenon. Descriptive, taxonomic, comparative-historical and comparative methods are used in the work as general methods of linguistic research. As, an auxiliary component analysis was used to identify all the semantic parts of the linguistic unit that represents the accumulation. The results of the study showed a common and different in the accumulation in question in two linguocultures - Russian and Bulgarian.
    Keywords: Accumulation, Homeland, Motherland, Fatherland, Tatkovina, Native Country
  • Tatyana Arkadyeva Grigoryevna * Pages 27-43
    In this article, authors talk about the relevance of the training of foreign students in verbal-nominal combinations in different spheres of functioning. It is important for language adaptation. Language adaptation depends on how students know the system of language and the feature of language expression of sense. Verbal-nominal combinations are used in different spheres therefore they can be studied at the phonetic, lexical, phraseological, grammatical levels. Authors pay attention to the development of foreign students of abilities to differentiate the free, steady, phraseological verbal-nominal combination. Authors offer standard tasks that have already been practiced in occupations in foreign audiences. It is especially important to use language exercises for studying verbal-nominal combinations at the first stage of studying the language. At the second stage it is necessary to use communicative exercises more. Such an approach helps to form foreign students with the ability to analyze language material.
    Keywords: Verbal-Nominal Phrases, Language Exercises, Communicative Exercises, Russian as Foreign, Language Adaptation
  • Tatjana Koshemchuk Alexandrovna * Pages 45-63
    The article deals with transformations of biblical images in the poetry of symbolism, wishing to break into the sphere of theology. Mythological poetry of M. Voloshin is in the center of the article. The image of the great religions of the world, the Last Judgment is analyzed. The main attention is focused on the stages and methods of analyzing the image of tradition in the poetry of the Silver Age. Their aim is to avoid mistakes in interpretation and evaluation, to identify the new that the poet gives in his conception as a result of transformation of the image. The process is shown to start with traditional wide commentary of the image, then all the material is divided into the essential and close to the poet’s ideas and not important for him; then we see the new idea of the poet and the old components given in previous transformations of the image, by the way the wrong interpretations of the image are eliminated when we take into account the whole conception of the poet. As the important result we observe the new creation as the new knowledge given by the poet.
    Keywords: Silver Age Poetry, Symbolism, Tradition, Interpretation, Last Judgment
  • Zinaida Kharitonchik Andreevna * Pages 65-79
    The paper is focused on classes of lexical units which arise as a result of derivational processes – word formation and semantic transfers, acting either in isolation or together, on the basis of common semantic foundations that bind targets and sources of derivation. The lexical items which constitute the classes under study vary in their denotative characteristics and due to their categorical semantic components belong to different taxonomic classes and subclasses. Nevertheless, in metaphoric transfers or word formation processes they get semantically drawn to one another since similarity in appearance, form and other perceptual features, locative, temporal, etc. properties and form specific non-taxonomic subsystems which differ from known semantic taxonomies. Some types of non-taxonomic classes of the Russian lexicon are described.
    Keywords: Lexicon, Taxonomy, Non-Taxonomic Subsystem, Word Formation, Semantic Derivation, Conceptual Blend
  • Veronika Abramova Igorevna * Pages 81-99
    The article deals with emotions represented through images of the characters of M.Y. Lermontov’s novel A Hero of Our Time. The author consecutively analyzes elements of the text, in which emotions of male and female characters are nominated, directly expressed and described. The number of lexical units and text elements involved in the representation of a particular emotion is recorded in tables. The author found and described in detail representation of the following emotions: joy, sadness, surprise, anger, curiosity, contempt, disgust, shame, guilt, fear. The author comes to the conclusion that an androcentric emotional picture of the world is created in the novel A Hero of Our Time. The male characters represent a wider range of emotions, in greater quantity; use more expressive means in this picture of the world than the female characters. The author explains this by the fact that the writer, who created the novel, as well as the narrator characters in the text, is a man. In addition, representation of emotions is affected by a form of the narration (Pechorin’s diary) and a cultural context.
    Keywords: Emotion, Nomination, Description, Expression, Gender Representation
  • Tatiana Alpatova Aleksandrovna * Pages 101-114
    The report is devoted to the analysis of directions in the study of D.Fonvizin's literary works, which developed in Russian and foreign literary criticism in more than two centuries of recognizing the comedian as a key figure in Russian literature of the 18th century. The problem of the integrity of the Fonvizin’s heritage in the school and university interpretation is posed; conclusions were drawn on the significance of such an approach for establishing the systemic links between the Fonvizin’s comedies and other surviving works of the writer, as well as the historical and literary context of Catherine's time. In the center of the report is the problem of the value orientations of D.Fonvizin's creativity. For the first time she was raised in the “Message to my servants ...” (early 1760s) and subsequently developed in both drama and prose, and the journalism of the writer. Fonvizin's artistic philosophy develops from the comprehension of the spiritual crisis of contemporaries to the discovery of values that can be based on the building of one's personality: national self-awareness, education and upbringing, home and family, which ultimately means the possibility of internal independence, which the Russian nobility has become the main cultural the task of Catherine's time.
    Keywords: D. Fonvizin, Classicism, Comedy, Poetics, Catherine's Time
  • Andrey Bezrukov Nikolaevich* Pages 115-137
    Identifying the features of the individual author's style is one of the most difficult procedures for the linguistic evaluation of the author's text. In article presents the analysis of the language of lyric poetry by Konstantin Balmont from the position of receptive aesthetics, principles of structuralism, and hermeneutic theory. This research concerns the peculiarities of rhythmic and melodies of poetic texts by K.D. Balmont, which fixate the author's individual manner of artistic thinking. Analysis of the poems showed that K.D. Balmont nomination of poetic language uses as an effective form of realization of semantic potential. Consequently, the contact between the author and the reader are carried out both within the universal language system and is corrected by the contextual reception of the text. Also in the work it was determined that the poetic dominants of the individual author's style K.D. Balmont, his diversity and richness to a greater extent receives an effective fixation at the level of phonetics, melodies, rhythmic and sound organization.
    Keywords: Konstantin Balmont, Reception of the Text, Poetic Style, Poetic Language, Melody, Rhythm, Semantic of the Text, Literary Discourse
  • Sergey Volkov Alexandrovich * Pages 139-158
    Author's self-concept within our meaning is the self-presentation of rhymes in the content-related structure and reveals itself in the context of intentional interpretation of the poetic text, i.e. decoding the subject-matter and ideology rooted in it, complex of imageries and symbolic components. Hitting a target in seeking the key to the author’s self-concept is undertaken through the case study work with The Spring Quran, a piece of poetry by the poet of the Silver Age of Russian literature (1890 – 1922), “the son of Asia” Velimir Khlebnikov and is confined in interpreting implications used by the author in connection with the certain sources and motives, i.e. symbolic performance as of mythological and religious (both Christian-like and Muslim). Khlebnikov’s “I” – self-concept – in the poem The Spring Quran implicates the author’s creed, aiming for the veracity through the tree of knowledge and admitting the religious values, faith in divine justice. Therefore the author’s self-concept is the artistic oneness of truth-centered postulates and author’s intentions to give utterance to them, identity of imageries and oneself. Interpreting the imageries and symbols of theologian, poplar, horn, sky, green, blue, etc. interlaced in the poem proves our case.
    Keywords: Author's Self-Concept, Intentional Interpretation, Linguistic, Culturological Approach, Poetic Text, Symbols
  • Vera Fedotova Sergeevna * Pages 159-177
    For the foreign student it is very important to own skills of the academic letter. It is an important indicator of professional and research competence of the student. The mobility of foreign graduates of the Russian higher education institutions depends on their level of proficiency in the academic Russian letter as communications between the educational and scientific organizations extend at the international level. Research objective — scientific justification of research tasks for training of foreign students in the academic Russian letter. Research tasks are a modern tutorial of foreign students. The author in article offers-level structure of research tasks of training of foreign students in the academic Russian letter. The author offers three levels of complexity of research tasks. Selection criteria of maintenance of research tasks for training of foreign students in the Russian academic letter — the ideas contextual, activity and personal focused approaches. The author gives a research task, directed to formation of skills of the academic letter in Russian. The author draws a conclusion, that in educational process it is necessary to organize continuity of system research tasks. It helps to create at the foreign student complex ideas of style and features of the academic Russian letter, Skills of the academic letter is a basis for good scientific and professional written and oral communication in Russian.
    Keywords: Academic Russian Letter, Foreign Student, Russian, Research Tasks, Scientific Text
  • Abtin Golkar, Mohammad-Reza Mohammadi *, Mahboubeh Aliyari Shorehdeli, Majid Estiri Pages 179-196
    In this article, considering impersonal sentences with the subject in the accusative case, which conveys the physical state of a living being, an attempt is made to compare them with the Persian correlates. This type of impersonal sentences can cause different problems for the Persian-speaking students due to their grammatical specificity (e.g. the uses of the subject in the accusative, rather than in the more common dative case, the dissimilarity of their syntactic structure with the native, Persian, language, etc.). The article shows that for many of the analyzed Russian sentences there can be found Persian correlates in which the real semantic subject of the sentence does not coincide with the grammatical subject. The use of such structures during the learning process can contribute to the more effective teaching of this model of Russian sentences to the Iranian students.
    Keywords: Impersonal Sentences, Physical State, Accusative Case, Russian Language, Persian Language
  • Masoumeh Motamednia * Pages 197-214
    The features of the composition of small prose by L. Ulitskaya (on the example of the stories "Bronka", "Happy", "Poor Relatives") are analyzed. Particular attention is paid to the features of picturing time in stories, to the past which is sometimes more important for understanding the motives and characters of L. Ulitskaya’s heroes than the present and even the future. Heroes of L. Ulitskaya live in the past; her prose is permeated with nostalgic intonation. In many respects this is due to the author's attention to the values ​​of the departed world, the world of the old Moscow intelligentsia and the new Soviet intelligentsia, due to their comparison and opposition. Family intimacy in his prose, seen in the context of the separate lives of the family members, reveals the characteristic feature of his work as a kronelope. Getting a retrospective image that lets the boundaries of time to extend is the routine of Ulitskaya's stories. The flow of time in Ulitskaya's narrative is intermittent and heterogeneous, and is based on the key events of the subject and less important events from the author's point of view. The intimate atmosphere of the inner world of the heroes and the nostalgic attitudes resulting from their experiences create a unique feature in Ulitskaya's short prose.
    Keywords: Short prose, Ulitskaya, Poor relatives, Bronka, Happiness, Kronelope, Nostalgic tone
  • Rezvan Hasanzadeh * Pages 215-233
    This study delved into the application of proper nouns as terms of address in Russian and Persian. In other words, it examined the rules governing the application of terms of address expressed as the names of individuals in different speech situations in both languages. The comparative study of the cultural features of languages spoken by Russians and Iranians called for the investigation of this subject. This is the first study to examine the application of proper nouns as terms of address in Russian and Persian focusing on their cultural-linguistic features. The findings suggest that the choice of terms of address depends on factors such as the degree of familiarity with the person being addressed, formality and informality of the speech situation, age, social status, gender, and even cultural, personality, and religious characteristics of those involved in the speech communication. The results of this study can benefit not only Iranian students who learn Russian, but also Russian speakers who learn Persian as a foreign language. This study employed descriptive and comparative linguistics research methods.
    Keywords: Russian as a Foreign Language_Terms of Address_Speech_Speech Culture_Manners of Speech_Proper Nouns_Persian