فهرست مطالب

جامعه شناسی نهادهای اجتماعی - پیاپی 1 (زمستان 1392)

مجله جامعه شناسی نهادهای اجتماعی
پیاپی 1 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تقی آزاد ارمکی*، مجتبی ترکارانی، ایرج حق ندری صفحات 9-34
    توسعه یافتگی همواره یکی از دغدغه های جوامع در حال گذار بوده است. این جوامع در شناختن عوامل عقب ماندگی خویش به دلایل مختلفی متوسل شده اند. زبان و ادبیات عامیانه یکی از مواردی است که تجلی گاه لایه های زیرین شخصیت افراد است و از این دریچه می توان نگرش های افراد را نسبت به موضوع توسعه سنجید. برای بررسی نگرش توسعه ای لرستان از منظر فرهنگی رجوع به ضرب المثل های لری می تواند مبنای دقیقی را فراهم آورد. چارچوب نظری این تحقیق با استفاده از نظرهای متفکران دیدگاه نوسازی ساخته شده است. روش تحقیق در این مقاله، تحلیل محتوای تلخیصی است که در آن ضرب المثل ها به لحاظ مضمونی در مقوله های مختلف توسعه ای گنجانده شده و تعداد فراوانی ضرب المثل ها و هم جهت گیری مثبت و منفی مضمون هر یک از آن ها با توسعه واکاوی شده است. یافته ها نشان می دهد که به لحاظ تکرار، توصیه به عقل گرایی، ارزش های اخلاقی موید کار، گرایش به جمع گرایی، محافظه کاری و تقدیرگرایی در میان مثل ها، بیشترین تکرار را داشته اند. همچنین مقوله های ارزش های اخلاقی موید کار، عقل گرایی، جمع گرایی، دارای موارد مثبت بیشتری بوده و مقوله های محافظه کاری و سازگاری (عدم نیاز به پیشرفت)، تقدیرگرایی، جایگاه انتسابی، عام گرایی، نگاه به ثروت، نگاه جنسیتی و فردگرایی، دارای موارد منفی بیشتری هستند. در مجموع می توان گفت که غلبه ی مثل هایی با مضمون ناسازگار با توسعه، در میان ضرب المثل های لری بیشتر به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه ی لری، ضرب المثل ها، لرستان، نگرش توسعه ای
  • محمود شارع پور*، محمد فاضلی، الهه اقراریان صفحات 35-54
    شکل گیری دولت- ملت ها در عصر جدید، اهمیت روزافزون دولت ها را موجب شد که نقشی حیاتی در بیشتر پدیده های اجتماعی داشتند. اعتماد نهادی به طور عام و اعتماد به نهادهای رسمی به طور خاص، به عنوان سنگ بنای توسعه و از ملزومات دنیای مدرن تلقی می شود. اعتماد به نهادهای رسمی تاثیر حکومت ها را در ایفای نقش خود افزایش می دهد و بهره وری آن ها را بالا می برد. مقاله ی حاضر در یک بررسی میان کشوری، عوامل موثر بر شکل گیری اعتماد به نهادهای رسمی را واکاویده است. روش پژوهش از نوع تحلیل ثانویه بوده است. بدین منظور داده های پیمایش ارزش های جهانی، پیمایش جهانی شاخص های حکمرانی، پیمایش جهانی دموکراسی انتخاباتی (خانه ی آزادی) و پیمایش جهانی آزادی بر حسب رتبه بندی منطقه ای (خانه ی آزادی) در فاصله ی سال های 2000- 2005 مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا کشورهای مختلف از لحاظ میزان اعتماد به نهادهای رسمی، به شش گروه تقسیم شدند. یافته ها نشان داد که بین این شش گروه از کشورها، تفاوت میانگین معناداری از لحاظ متغیرهای: کنترل فساد، حاکمیت قانون، کارآمدی حکومت و اعتماد به نهادهای رسمی وجود دارد؛ اما بین این شش گروه، تفاوت میانگین معناداری از لحاظ دموکراسی انتخاباتی، حقوق سیاسی و آزادی مدنی، مشارکت اجتماعی با اعتماد به نهادهای رسمی وجود نداشت. در آزمون رگرسیون چندمتغیره، سه متغیر حکمرانی خوب (شامل شش شاخص)، مشارکت اجتماعی و آزادی سیاسی وارد شدند. این متغیرها مجموعا41درصد از واریانس متغیر وابسته یعنی اعتماد به نهادهای رسمی را تبیین نمودند. به علاوه متغیر حکمرانی خوب و آزادی سیاسی از قدرت بیشتری برای تبیین اعتماد به نهادهای رسمی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: اعتماد به نهادهای رسمی، اعتماد نهادی، حکمرانی خوب، کیفیت نهادها
  • سید حسین سراج زاده*، جمال ادهمی، یونس اکبری صفحات 55-81
    مقاله ی حاضر به مطالعه ی اعتماد بین قومی و سنجش عوامل اجتماعی موثر بر آن می پردازد. اعتماد به عنوان یکی از مولفه های کانونی سرمایه ی اجتماعی و از موضوعات اصلی مورد توجه علمای اجتماعی در جهان معاصر است. در ایران نیز با توجه به شرایط زیست چند قومی بحث درباره عوامل و موانع اعتماد بین اقوام و اقلیت ها از یک طرف و اقوام و دولت مرکزی از طرف دیگر همواره از دغدغه های دولتمردان و محققان بوده است. درمقاله حاضر بعد از مرور دیدگاه ها و منابع تجربی موجود یک چارچوب نظری تنظیم گردید و در قالب آن فرضیه های اصلی مطرح شده است. پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه در مورد 400 نفر نمونه از دانشجویان آذری، فارس، کرد و لر دانشگاه خوارزمی (تربیت معلم سابق) تهران انجام شد. یافته ها نشان می دهد میانگین فرهنگ اعتماد بین قومی دانشجویان آذری، فارس و لر نسبت به یکدیگر بالاتر از حد متوسط است اما میانگین فرهنگ اعتماد بین قومی کردها نسبت به اقوام دیگر پایین تر از حد متوسط است و میانگین اعتماد همه اقوام نیز به استثنای آذری ها نسبت به کردها پایین تر از حد متوسط است. نتیجه تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که ضریب همبستگی چندگانه فرهنگ اعتماد بین قومی 55/0 می باشد و در مجموع به ترتیب متغیر های تصورات قالبی، اعتماد درون قومی، قوم مداری، اعتماد عام و اعتماد سیاسی 28 درصد تغییرات فرهنگ اعتماد بین قومی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: اعتماد بین قومی، اعتماد سیاسی، اعتماد عام، تصورات کلیشه ای، قوم مداری، هویت قومی
  • محمدرضا جوادی یگانه*، جلیل عزیزی، محمدرضا انصاری صفحات 83-102
    مسئله ی این مقاله، ناظر بر تاثیر استفاده از رسانه های جمعی بر احساس تعلق خاطر جوانان به هویت دینی است. گستردگی و عمق تاثیر نرم افزاری رسانه ها، باعث شکل گیری و رواج تعابیری نظیر دهکده ی جهانی و جهانی شدن فرهنگ، در ادبیات اجتماعی، فرهنگی و رسانه ای جوامع مختلف گردیده است. تعلق خاطر به عناصر هویتی از جمله حوزه های تاثیر پذیر عرصه ی فعالیت رسانه های جمعی است. مقاله ی حاضر که نتیجه ی پژوهشی تجربی در این حوزه است، به دنبال بررسی تاثیر استفاده از رسانه های جمعی جهانی (ماهواره و اینترنت) بر تعلق خاطر جوانان به هویت دینی است. به عبارت دیگر، پرسش اساسی پژوهش این است که آیا استفاده از رسانه های جمعی جهانی بر روی تعلق خاطر جوانان به هویت دینی تاثیر می گذارد یا خیر؟ و اگر تاثیر می گذارد، این تاثیرها از طریق چه سازوکار هایی صورت می پذیرد؟ جهت پاسخ به پرسش های فوق، پس از بررسی ادبیات موضوع، مدل علی تحقیق شامل متغیرهای سازوکاری ترسیم شد. جامعه ی آماری این پژوهش، کلیه ی دانش آموزان سال سوم دبیرستان های شهر شیراز است. روش مورد استفاده، میدانی و از تکنیک پیمایش به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. اعتبار متغیرها با استفاده از اعتبار صوری و روایی متغیرها با استفاده از آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون های مورد استفاده در این تحقیق، شامل همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر است. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد، میزان استفاده از رسانه های جمعی جهانی یک رابطه ی معنی دار منفی با هویت دینی دارد .
    کلیدواژگان: رسانه، اینترنت، ماهواره، هویت، هویت دینی
  • مسعود کوثری *، عباس عموری صفحات 103-124
    جامعه ی ما طی دو دهه ی گذشته تغییرات چشمگیری را در حوزه های فرهنگی و مسائل اخلاقی از سر گذرانده است. تعارض ها و چالش های سیاسی بین احزاب سیاسی (اصلاحگران و اصولگرایان) به غفلت از اخلاق اجتماعی، به ویژه در نهاد خانواده، منجر شد. در حقیقت، چالش ها برای دستیابی به قدرت سیاسی بیشتر، بین احزاب و مسئولان سیاسی، به غفلت از اخلاق اجتماعی در کل جامعه انجامید. این مقاله در صدد است تا بازنمایی اخلاق اجتماعی را در فیلم طلا و مس، فیلمی از همایون اسعدیان، از طریق تحلیل روایت، تحلیل کند. طلا و مس که حلقه ی سوم از یک تریلوژی (سه گانه) مشهور سینمای ایران (مارمولک و زیر نور ماه دو فیلم دیگر این سه گانه اند) است، به زندگی دینی و نقش اجتماعی روحانیون جوان می پردازد. فیلم در زندگی یک طلبه ی جوان و روابطش با همسر و مردم کوچه و بازار رسوخ می کند تا چهره ی حقیقی اخلاق را به تصویر بکشد. رضا، طلبه ی جوان فیلم، در پی آموختن درس اخلاق از یک استاد روحانی پیر در مدرسه ی دینی است؛ اما به زودی در می یابد که نمی توان اخلاق واقعی را در کتاب ها جست. قواعد اخلاقی ساده اند و تنها می توان آن ها را از خلال موقعیت های روزمره دریافت.
    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، الگوی سبک زندگی، بازنمایی، فلیم سینمایی، سیاست فرهنگی
  • وحید قاسمی*، صمد عدلی پور، سید احمد میرمحمدتباردیوکلایی صفحات 125-150
    حضور در شبکه های اجتماعی اینترنتی همچون فیس بوک بنا به ویژگی ها، خصوصیات، امکانات و کارکردهای خاص این فضا و با عنایت به وضعیت اجتماعی، سیاسی، فرهنگی جوانان در کلان شهرهای در حال گذار ما، تاثیرات عمیقی را بر جنبه های متفاوت هویت و به تبع آن، بر سبک زندگی کاربران ایرانی و خصوصا جوانان به مثابه ی بزرگ ترین طیف مخاطبان و فعالان این فضا خواهد گذاشت. در حقیقت کاربران ایرانی با توجه به ساختارهای عینی و ذهنی موجود در جهان واقعی خود و بنا به نوع و میزان استفاده شان از شبکه های اجتماعی اینترنتی، تاثیرات و تغییرات گسترده ای را به طور تدریجی خواهند پذیرفت. بدین لحاظ پژوهش حاضر، رابطه ی حضور و تعامل در شبکه ی اجتماعی فیس بوک با هویت اجتماعی جوانان را مورد مطالعه قرار می دهد. پژوهش حاضر پیمایشی است و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و بهره گیری از پرسشنامه ی محقق ساخته صورت گرفته است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کاربران جوان فیس بوک شهر تبریز تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از جدول لین، 424 نفر برآورد شده است. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که حضور و تعامل در فیس بوک عاملی تاثیرگذار بر هویت اجتماعی کاربران است و این شبکه باعث تضعیف برخی از ابعاد هویت اجتماعی چون هویت خانوادگی، دینی و ملی و همچنین باعث تقویت هویت مصرفی کاربران شده است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک، هویت، هویت اجتماعی
|
  • Taghi Azad Armaki *, Mojtaba Tarkarani, Iraj Haghnadri Pages 9-34
    Development has been one of the major concerns in transitional societies undergoing change. In order to understand different factors in their underdevelopment, there are different reasons that should properly studied. Language and folklore literature especially proverbs show the deep layers of people’s personalities and through studying these two we can estimate the attitudes of the local people towards such development. The study of developmental attitude of the Lors could give us a precise basis for such an investigation. The theoretical model is based on the ideas of developmental thinkers. The proverbs have been analyzed by qualitative content analysis and we focused on the frequencies of proverbs as well as the meaning of positive and negative orientations. Findings show that rationalism, work-related values, collectivism, conservatism and fatalism were the most frequently used themes among the proverbs. The proverbs were grouped under two headings: 1- positive attitude, including rationalism and collectivism 2- negative attitude, including conservatism, fatalism, ascribed position, universalism, need to achievement, gender belief and individualism. To sum it up, it was concluded that a majority of Lori proverbs were concerned with a lack of or improbability of development and improvement in people’s lives.
    Keywords: developmental attitude, Lori folklore, proverbs, Lorestan, Content Analysis
  • Mahmoud Sharepour*, Mohammad Fazeli, Elahe Eghrarian Pages 35-54
    The formation of nation-states in modern days has increased the importance of governments which play vital role in many social phenomena. Institutional trust in general and trust in formal institutions in particular is the cornerstone of development and a requirement of modern world. Trust in formal institutions increases the impact of governments and their productivity. The present paper examined the factors affecting the formation of trust in formal institutions. The research method was a secondary analysis and in doing so, the data of World Values Survey (WVS), the Survey of Good Governance (WGI), and the data of Freedom House for 2000-2005 were used. Countries were classified in terms of their trust in formal institutions into six categories. The findings revealed that there was a significant difference between these six groups in terms of corruption control, rule of law, and government efficacy. However no significant differences were found between these six groups of countries in terms of election democracy, political rights, civil rights, and social participation. In multiple regression analysis, the composite index of good governance, social participation, and political rights were used. The variables explained 41 percent of variations in the dependent variable namely trust in formal institutions. In addition, it was found that good governance and political rights had more explanatory power to explain the trust in formal institutions.
    Keywords: trust to formal institutions, Institutional Trust, Good Governance, quality of institutions
  • Hossien Serajzadeh*, Jamal Adhami, Yonens Akbari Pages 55-81
    This paper studies the culture of trust among ethnic groups and measures its effective social factors. To do so, after reviewing the theoretical perspectives and empirical sources, an appropriate framework was prepared in which the basic assumptions are discussed and tested. The research was conducted based on multiple research methods (survey and documentation methods) in which 400 students from four ethnic groups including, Azeri, Persian, Kurd and Lor were sampled and tested by using a questionnaire at the Tarbiat Moallem University. Results show the average level of culture of trust among ethnic Azeri, Persian and Lor students, is higher than the average. But the average of culture of trust between Kurds is less than the moderate level and the mean of trust in other three ethnic groups excepting the Azeries is lower than moderate level. Regression analysis showed that the subsequent multiple correlation co-efficient regarding the culture of trust among the ethnic groups is 0.55. Also, there are some factors influencing the inter-ethnic trust including: the variables stereotyping 36%, inter-ethnic confidence 27%, general confidence or trust 10%, political trust 10% and ethnicity is 14%. The result showed that such variables as the sense of ethnic identity, ethnocentrism, and perceived discrimination, ethnic and inter-ethnic interaction are not effective in reducing or increasing the trust between ethnic groups.
    Keywords: trust among ethnic groups (cultural, empirical), sense of ethnic identity, ethnocentrism, political trust, general trust, stereotype interactions, inter, ethnic orientation
  • Mohammad Reza Javadi Yeganeh*, Jalil Azizi, Mohammad Reza Ansari Pages 83-102
    The current article studies the influence of mass media on religious identity of young people of Shiraz. The breadth and depth of the soft power of media has caused the prevalence of expressions such as global village and globalization of culture in the social, cultural and media literature in various societies. Belonging to identity elements is one of the most affected areas in the sphere of mass media activities. This article is the result of empirical research in this area and wants to investigate the effects of global mass media (satellite TV’s and internet) on belonging to the religious identity of the youth. In other words, the main question is whether the use of global mass media effects the youth with religious background. And if the answer is yes, what are the influential mechanisms? To answer these questions, after reviewing the literature, causal models include mechanism variables, was constructed. The population of this study comprised students in the third year of high school in Shiraz. The method used in this research was survey and validity of variables measured by formal validity and variables reliability measured by Cronbach's alpha. The statistical hypothesis testing used in this article included Pearsons correlation, ANOVA, multivariable regression and path analysis. Correlation analysis showed a negative significant relation between the amount of international mass media use and religious identity.
    Keywords: Media, internet, satellite, identity, religious identity
  • Masoud Kowsari *, Abas Amoori Pages 103-124
    Our society has experienced dramatic changes in the cultural arenas and social morality issues during the past two decades. The Political conflicts and challenges between the political parties (the Reformists and the Hardliners) led to an ignorance of social morality in particular in the family institution. In fact, challenges in gaining more political power between the political parties and authorities led to a negligence of social morality in the whole society. This article tries to analyze the representation of social morality in Gold and Copper, a film by Homayun Asadian, through a narrative analysis. Gold and Copper is the third part of a famous trilogy (Marmulak and Under the Moonlight are the two others) about the religious life and the Iranian clergies. Gold and copper pays attention to the social morality and acting moral in the real social positions, and criticizes the formal ethical rules that one can find in religious and ethical books. The film penetrates into the life of a young clergyman and his relationships with his wife and other people to depict the real face of morality. He seeks to learn the ethical lessons from an old famous master teaching ethics in a religious school, but he soon finds that one cannot find the real morality in books. Morality rules are simple and one can only find them in everyday situations.
    Keywords: social morality, Life style, representation, cultural policy
  • Vahid Ghasemi *, Samad Adlipour, S. Ahmad Mir Mohammadtabar Pages 125-150
    Participation of young people in such social networks as Facebook can deeply influence different aspects of their identity and lifestyle; this can particularly affect youth who are the largest active group of such an environment. This largely happens due to particular features, facilities and functions of this environment regarding the social, political and cultural situation of the youth in megacities. In fact, Iranian Facebook users are gradually influenced and affected by changes brought by various social networks. Therefore, the present research is to investigate the relationship between the presence and interaction of youth in Facebook social network and its impact on their social identity. The present study is a survey and was carried out applying multi-stage cluster sampling and a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study includes 424 young users of Facebook in Tabriz which was determined using Lin Table. The findings of this research indicate that the presence and interaction with Facebook social network can have an important influence on the user's social identity and this social network will weaken some aspects of social identity such as family, religious and national identities of users. On the other hand, it will increase the consuming aspect of users as well.
    Keywords: social network, Facebook, identity, social identity