فهرست مطالب

جامعه شناسی نهادهای اجتماعی - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1395)

مجله جامعه شناسی نهادهای اجتماعی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر علیوردی نیا*، داریوش قهرمانیان صفحات 9-42
    مراجعه به تحقیقات پیشین نشان دهنده شیوع قابل توجه رفتارهای انحرافی در میان دانشجویان می باشد. چهارچوب نظری پژوهش حاضر نظریه انتخاب عقلانی بوده و مدل ساختاری روابط بین متغیرها نیز بر مبنای آن تنظیم شده است. در نظریه انتخاب عقلانی از یک طرف تاکید بر منافع جرم و از طرف دیگر فرصت های جرم است که ترکیب این دو عامل با یکدیگر زمینه های وقوع جرم را مهیا می سازد. نظریه پردازان انتخاب عقلانی بر روی عوامل موقعیتی و هزینه ها و منافع ادراک شده از جرم به عنوان عوامل موثر بر انتخاب اهداف و تصمیم های مجرمانه تمرکز می کنند. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است، که در میان نمونه ای به حجم 435 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز و با استفاده از نمونه گیری طبقه بندی متناسب با حجم توزیع و گرد آوری شده است. نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری حاکی از برازش داده های مشاهده شده با مدل نظری تحقیق در کل نمونه می باشد. نتایج حاصل از تحقیق مبین این است که فرصت ها و نیاز منفعت گرایانه عامل اصلی رفتارهای انحرافی در میان دانشجویان می باشد. این دو عامل از طرف دیگر همان ویژگی های ساختاربندی انتخاب است که راه کاری برای پیش گیری از وقوع جرایم و رفتارهای انحرافی عمل می کند. زیرا ویژگی های ساختاربندی انتخاب نه تنها اطلاعاتی راجع به جرم را فراهم می کند، بلکه در مورد مجرم (نیازهایش، اولویت هایش، ویژگی های شخصیتی و ادراکاتش)، نیز اطلاعاتی در اختیار قرار می دهد.
    کلیدواژگان: انتخاب عقلانی، رفتارهای انحرافی، فرصت، نیاز منفعت گرایانه
  • مرضیه مردانی*، مجید موحد صفحات 43-71
    تا چند دهه قبل شکل مسلط خانواده در ایران، خانواده ی گسترده تابع سنت و مذهب بود، که ریاست اصلی آن در اختیار پدر بود، اما تغییرات اجتماعی ناشی از انقلاب صنعتی با ایجاد تغییراتی در نقش های اجتماعی زنان، زمینه را جهت تغییر ساختار قدرت در خانواده را فراهم نمود و سیستم مردسالاری سنتی را با چالش هایی مواجه ساخت. موقعیت زنان نیز از نظر تحصیلات و پایگاه اقتصادی اجتماعی بهبود یافت و به دستیابی آنان در کنترل منابع و قدرت تصمیم گیری در خانواده منجر گردید .با توجه به اصل مشورت، این واقعیتی غیرقابل انکار است که اگر هر دو همسر در تصمیم گیری ها مشارکت داشته باشند، نتایج بهتری نیز حاصل خواهد شد. پژوهش حاضر با استفاده از رویه ی پیمایش و پرسشنامه در شهر شیراز، انجام می شود. جمعیت نمونه 600 نفر از زنان متاهل هستند که از طریق نمونه گیری طبقه بندی سهمیه ای انتخاب شدند. واکاوی داده ها با استفاده از تکنیک های رگرسیون تک متغیره، چند متغیره و F تست نشانگر آن است که بین میزان پذیرش ارزش های دینی در باب خانواده، دینداری، تحصیلات زن، شوهر و والدین، منزلت شغلی مرد با ساختار قدرت در خانواده ارتباط معناداری وجود دارد. از بین این عوامل ارزش های دینی در باب و تحصیلات مادر به ترتیب بیشترین تاثیر را بر ساختار قدرت در خانواده دارند.
    کلیدواژگان: خانواده، زن، ساختار قدرت، دموکراتیک بودن
  • آرمان حیدری *، حمیده دهقانی صفحات 73-95
    یکی از مهمترین مسائل زنان شاغل متاهل که کمتر با روش کیفی مورد واکاوی قرار گرفته پیامدهای ایفای همزمان دو نقش خانه داری و شغلی و تاثیر زمینه های مرتبط با آن بوده است. مقاله حاضر با روش نظریه زمینه ای آثار اشتغال زنان متاهل مادر، بسترهای مرتبط با آن و استراتژی های کنشی/ واکنشی آنها را در بین معلمان اداره آموزش و پرورش شهر دلوار تحلیل کرده است. روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند با حداکثر تنوع بوده و ابزار دستیابی به داده ها، مصاحبه عمیق و نیمه ساخت یافته فردی و گروه مرکز بوده است. بر اساس تحلیل مصاحبه ها، اشتغال همزمان دستاوردها و آسیب هایی برای این زنان به همراه داشته و تجربهآنان بسته به کیفیت بسترهای اجتماعی محلی – جهانی و توانایی های فردی شان متفاوت بوده است. مقوله هسته توصیف گر وضعیت این زنان « وضعیت متناقض اما مدیریت پذیر زنان شاغل متاهل و بسترهای تعدیل کننده آن» انتخاب شد. بدین معنی که اشتغال این زنان چهره ای دو سویه داشته و دستاوردها/ هزینه هایی برای آنها داشته؛ پیامدهای اشتغال بسته به کیفیت بسترهای خانوادگی، سازمانی و جهانی متفاوت بوده است؛ و همه این زنان بسته به توانایی ها و امکانات مادی، شناختی و عاطفی شان توانسته اند به شیوه های متفاوتی وضعیت خاص خود را مدیریت نمایند.
    کلیدواژگان: زنان شاغل متاهل، معلمان، پیوند کار - خانواده
  • مسعود چاری صادق*، علی اکبر مجدی صفحات 97-131
    این پژوهش با بهره گیری از نظریه ارزشی شوارتز (SVS)، نظریه ارزش های سازمانی اریلی و همکاران (OCP)، نظریه انواع و کیفیت تعارض آیوکو و پکرتی به دنبال بررسی ارتباط ارزش های فردی و گروهی بر تعارض و اعتماد کاری و همچنین تاثیر عامل تعدیل گر «گشودگی ارتباط» بر رابطه تعارض (وظیفه ای، ارتباطی، فرایندی، شدت و مدت) بر اعتماد بوده است. روش اجرای این پژوهش، پیمایش (کمی) و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد، جامعه آماری کلیه پرسنل سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به تعداد 550 نفر و حجم نمونه 225 نفر بود. نتایج آزمون آلفای کرونباخ از سطح قابل قبول ضریب پایایی حکایت نمود و روایی آن توسط روایی صوری تایید گردید.یافته ها نشان می دهد که میزان درآمد با «واکنش سازنده به تعارض» و ارزش های فردی موفقیت و خوداتکایی ارتباط مستقیم دارد. ادراک اعتماد و ارزش فردی موفقیت در بین کارمندان زن بیشتر بوده و انواع تعارض و کیفیت تعارض (مدت و شدت) در بین آنها کمتر بوده است. علیرغم همبستگی معنادار ارزش های فردی و سازمانی، اما هیچگونه رابطه معناداری بین ارزش های سازمانی و انواع مختلف تعارض و همچنین کیفیت تعارض بدست نیامد.
    کلیدواژگان: ارزش های فردی، ارزش های گروهی، تعارض وظیفه ای، فرایندی و اجتماعی، اعتماد
  • حسین صمدی میارکلایی*، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 133-157
    هدف از این پژوهش بررسی و تبیین تاثیر رضایت شغلی بر تعهد سازمانی کارکنان صنایع نساجی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی- پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. پایایی سوالات با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تعیین شد و روایی پرسشنامه ها بوسیله خبرگان مدیریت منابع انسانی و رفتار سازمانی مورد تائید قرار گرفت. هم چنین بر اساس نتایج، مسیر ارتباط متغیرهای این پژوهش تائید و نتایج پژوهش با استفاده از روش آماری مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که میان کارکنان جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران رضایت شغلی پیش بینی کننده معنی داری برای تعهد سازمانی کارکنان و ابعاد آن است. امروزه سازمان ها برای بهبود عملکرد و اثربخشی نیازمند به کارکنان متعهد هستند تا به اهداف خود در جهت رشد و بهره وری برسند، از این رو باید حرکت و توجه بیشتر به سمت رضایت شغلی بیشتر در کارکنان از وظایف اصلی سازمان ها باشد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، جمعیت هلال احمر، رضایت شغلی، نهاد اجتماعی
  • محمد اسماعیل ریاحی *، زینب محمودآبادی صفحات 159-193
    مقاله ی حاضر به ارزیابی رویکردهای جامعه شناختی درباره ی تفاوت های جنسیتی در شکل گیری و تشدید افسردگی مردان و زنان و آثار آن در نهاد خانواده می پردازد. پرسش آن است که «نقش های جنسیتی» چگونه و با چه سازوکاری می توانند منجر به بروز میزان های متفاوتی از افسردگی در بین مردان و زنان متاهل شوند؟ به این منظور، با تلفیق نظریه های «نقش»، «قدرت و جنسیت» و «خودخاموشی» مدل نظری تحقیق تدوین شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر که به روش پیمایش انجام شده است، زنان و مردان متاهل 20 تا 45 ساله ساکن شهر تهران هستند که با استفاده از روش «نمونه گیری تصادفی خوشه ای» ساده، تعداد 720 نفر از آنان، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه خوداجراء بوده است و داده ها، پس از کدگذاری و استخراج به وسیله نرم افزار SPSS با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که در مجموع، میزان افسردگی بر اساس «نقش های جنسیتی زنانه و مردانه» متفاوت است؛ بدین معنی که «نقش های جنسیتی زنانه ی غالب»، افراد را مستعد افسردگی می کند، در حالی که نقش های «جنسیتی مردانه ی غالب»، مانند سپری در مقابل افسردگی عمل می کند. هم چنین یافته ها نشان می دهد که بین میزان خودخاموشی و میزان افسردگی، رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: تفاوت های جنسیتی، نقش های جنسیتی، افسردگی، نهاد خانواده، خودخاموشی
  • فرامرز بریمانی*، حمید جلالیان، وحید ریاحی، مرتضی مهرعلی تبار صفحات 195-228
    امروزه در جهت ایجاد نظامی کارآمد برای تامین مالی روستایی متناسب با رویکرد اجتماع محور، نهادسازی های جدید و بازساخت نهادهای مالی فعلی از ضروریات مهم تامین مالی روستایی در جهت نیل توسعه روستایی شناخته شده است. در این راستا؛ مطالعه حاضر با بهره گیری از پارادایم کیفی و روش تحلیل محتوا سعی در شناخت ابعاد اجتماعی – اقتصادی تاثیرگذاری انجمن های مالی بر توسعه روستایی دارد. از اینرو 30 نفر از اعضاء انجمن ها به شیوه گلوله برفی انتخاب شده و با مصاحبه های نیمه ساختاریافته عمیق و مشاهده مستقیم، داده ها گردآوری شده و در چارچوب تحلیل محتوای کیفی (رهیافت قیاسی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. داده های پژوهش شامل متن مصاحبه ها؛ بصورت واحدهای معنی تقسیم و سپس با فشرده سازی در ذیل مضمون های اصلی ای که از ادبیات نظری پژوهش انتزاع شده اند؛ دسته بندی گردیده اند. یافته ها نشان می دهد که در بعد اجتماعی، انجمن ها بر سرمایه های انسانی (بهداشت، آموزش، مهارت)، اجتماعی (مشارکت، حمایت، اعتماد، انسجام، آگاهی)، فرهنگی (آشنایی با افراد و مکان ها، حفظ سنت های بومی، حفاظت از محیط زیست و ابنیه فرهنگی) و نهادی (تسهیل بازاریابی، تامین اجتماعی، تقویت عملکرد شورای روستا، آشنایی با مسئولان محلی و عمکلردشان) و در بعد اقتصادی بر سرمایه های مالی (اعتبار، بیمه و پس انداز) و اقتصادی (تنوع درآمدی، کاهش هزینه اقتصادی، امکانات مادی) تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: تامین مالی روستایی، سازمان مالی اجتماع محور، انجمن اعتبار و پس انداز، شهرستان بابل
  • محمد امین کنعانی*، مهدی حمیدی فر، حمیده محمدزاده صفحات 229-256
    هدف پژوهش حاضر بررسی تفاوت ها و شباهت های موجود در معیارهای همسرگزینی بین مردان و زنان ازدواج کرده شهر رشت است. این پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته در بین 400 نفر از مردان و زنان ازدواج کرده با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای سیستماتیک انجام گرفته است. یافته ها نشان می دهند که مردان به معیارهای جسمانی و زنان به معیارهای اقتصادی- اجتماعی توجه بیشتری دارند و در سایر معیارها از جمله معیارهای عاطفی و شخصیتی تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. تحلیل عاملی معیارهای همسرگزینی نشان داد که معیارهای به کار گرفته شده در پژوهش حاضر به شش دسته تقسیم می شوند که این شش معیار نیز به دو دسته معیارهای درونی و بیرونی قابل تقلیل هستند. این دسته بندی ها در مورد مردان مطابق با دیدگاه نظری پژوهش است اما برای زنان صدق نمی کند. از آنجا که در جامعه ایران هنوز مردان نقش انتخاب کننده و زنان نقش انتخاب شونده را دارند، تفاوت های موجود در انتخاب همسر ممکن است به مشارکت پایین زنان در امر همسرگزینی و وابستگی آنان به انتخاب شدن از طرف مردان ارتباط داشته باشد. بنابراین، مردان و زنان در معیارهای درونی برای همسرگزینی مشابهت دارند، اما در معیارهای بیرونی، بر الگوهای متفاوتی تاکید دارند.
    کلیدواژگان: معیارهای همسرگزینی، معیارهای درونی، معیارهای بیرونی، تحلیل عاملی، رشت
|
  • Akbar Aliverdinia *, Daryoush Ghahraminian Pages 9-42
    The present study aims to investigate the type and the extent of the spread of deviant behaviors. The theoretical framework of this study is based on rational choice theory. The structural model has also been adjusted on the basis of the relationships between the variables. This study employs a survey that including a sample of 435 students of Tabriz University who have been chosen by the method of proportionate stratified random sampling. Generally speaking, the research findings of this analysis accord with the theoretical model. Furthermore, the research findings confirm that the dependent variable is significantly affected by investment, opportunity, curiosities-excitement, and utilitarian need variables. However, the results do not support the significant effects of continuity, moral beliefs, self-control and punishment variables. More specifically, the effects of opportunity variable are significant in all aspects of deviant behaviors. Finally, the detailed analysis identifies that the rational choice theory can only explain deviant behaviors among male students as it does not apply to female gender.
    Keywords: Rational choice, deviant behaviors, opportunity, utilitarian need
  • Marzieh Mardani *, Majid Movahed Pages 43-71
    In the past, the extended family has been the prevalent form of family that was driven by tradition and religion and headed by father. Today, this pattern has been substantially affected by social changes upon industrial revolution. It has also changed women’s status in family and weakened the traditional form of power structure in the family based on patriarchy. These substantial changes are also becoming increasingly more visible and predominant in Iran. This can be clearly observed in the substantial progress of women’s education in more recent decades which will also lead to their higher socio-economic status and greater position on power control and decision-making in the family. This study is based on a survey which includes a sample of 600 married women in Shiraz City. The multivariate results of this study illustrate that the structure of power in the family is significantly associated with such determinants as the acceptance level of religious values related to family, religiosity, the education of couples and parents, and men’s occupational status. More specifically, women’s education and religious values related to family play the greatest effects on the power structure of family.
    Keywords: family, power structure, women's status, patriarchy, social changes, religiosity, education
  • Arman Heydari *, Hamideh Dehghani Pages 73-95
    The literature review on women’s employment shows that the challenges associated with balancing works inside and outside the home have not been sufficiently investigated from a qualitative perspective. The present analysis attempts to contribute fulfilling this research gap. It is based on the method of in-depth and open-ended interviews with a sample of 19 school teachers in Delvar City. The research findings illustrate the general pattern that the combination of works insides and outside the home provides some opportunities for these working women and imposes some challenges on their life. These contradictory consequences are partly moderated through appropriate contexts, facilities and support provided by family and society. As a result, all of the female teachers included in this analysis have been able to cope with the disturbing challenges arising from the combination of women’s works insides and outside the home.
  • Masoud Chari Sadegh *, Ali Akbar Majdi Pages 97-131
    This study uses the Schwartz’s theory of values, ​​OReilly et al. theory of organizational values, and Ayoko and Pekerti’s theory of types and quality of conflict. On the basis of these theories, the present study aims to examine the effects of individual and group values on occupational trust and conflict. It also aims to explore how the association between conflict and trust is affected by the adjustment of communication openness. Methodologically, this study is based on a survey that includes a sample of 225 employees of Agriculture Organization in Khorasan Razavi Province. The research findings indicate that the level of income is significantly and positively associated with constructive reaction to conflict and individual values of success. While individual and organizational values were found significantly correlated, the results do not support a significant relationship between organizational values and varying types and quality of conflict. It was also observed that process conflict, communication conflict, duration and strength of conflict are significantly and negatively correlated with trust. Moreover, the communication openness decreases the effects of process conflict, communication conflict, duration and strength of conflict on the perception of organizational trust.
    Keywords: Individual values, organizational values, process, communication conflict, trust
  • Hossein S. Amadi Miarkolaei *, Hamzeh Samadi Miarkolaei Pages 133-157
    This study primarily aims to explain the effects of occupational satisfaction on organizational commitment. It is based on a survey conducted among the employees of Red Crescent of the Islamic Republic of Iran. The study also employs Structural Equation Model (SEM). The underlying conclusion of the present analysis refers to the fact that occupational satisfaction accounts for a critical predictor of organizational commitment. Furthermore, it is important to emphasize the fact that the contemporary organizations are required committed employees in order to improve their productivity and to approach their organizational goals. Accordingly, the organizations need to pay more attention to promoting the employees’ occupational satisfaction.
    Keywords: Organizational commitment, red Crescent, occupational Satisfaction
  • Mohammad Esmaeil Riahi *, Zeynab Mahmoudabadi Pages 159-193
    This study evaluates the sociological approaches on gender differences in shaping and strengthening the depression of men and women. The key research question of this study is how do gender roles lead to varying levels of depression among married men and women? Theoretically, this study is based on a combination of the theories of role, power and gender, and self-silence. The research findings discussed in this article are based on a survey conducted in Tehran City. It includes a sample of 720 married men and women aged 20-45 years old. Generally speaking, the research results indicate the key fact that the level of depression varies substantially by male and female gender roles. This suggests that female gender roles increase the likelihood of being depressed, whereas male gender roles protect people against depression. Furthermore, the results show that the levels of self-silence and depression are positively and directly correlated.
    Keywords: Sociological approaches, gender differences, depression, self-silence
  • Faramarz Barimani *, Hamid Jalalian, Vahid Riyahi, Morteza Mehralitabar Firozjaei Pages 195-228
    This study focuses on community-based financial organization and examines their efficiency on socio-economic development of rural areas. The sample of analysis includes 30 members of the financial institutions in the rural areas of Babol. The research data were collected through the methods of in-depth interviews and participant observations. Then, the data were analyzed using qualitative content analysis. This analysis categorizes the effects of financial institutions into two major aspects. First, social aspects that refer to human capital (education, skill, health), social capital (participation, support, trust, solidarity, awareness), cultural capital (knowing people and places, keeping local traditions, protecting environment and cultural buildings), institutional capital (marketing, social security, enhancing rural council, publicizing local officials and their activities). Second, economic aspects that refer to financial capital (credit, insurance, saving) and economic capital (multiple sources of income, reducing economic expenditures, material resources). The key research findings indicate that the financial institutions have significant effects on both social and economic aspects as detailed above.
    Keywords: financing rural areas, community, based financial organizations, savings, credit associations, rural areas of Babol
  • Mohammad Amin Kanani *, Mehdi Hamidifar, Hamideh Mohammaqdzadeh Pages 229-256
    The present study aims to examine the differentials and similarities in mate selection criteria among married men and women. The study is based on a survey conducted in Rasht City. It includes a sample of 400 married males and females who were selected on the basis of the method of multistage systematic cluster sampling. The results indicate that physical criteria are more important for men, whereas women give greater importance to socio-economic criteria. However, there are not significant differences between men and women in emotional and personality criteria. Further, factor analysis of mate selection criteria shows that they can be categorized into two major groups: internal and external criteria. While these categories for men accord with the theories and literature, they do not apply to women. Males in Iran still play an active role in the process of mate selection, whereas females hold a passive role that places them to the situation of being selected by males. This also leads to a lower participation of females in the mate selection process. Accordingly, although males and females share the same internal criteria, they differ in terms of external criteria in the mate selection process.
    Keywords: Mate selection criteria, internal criteria, external criteria, Factor analysis, Rasht