فهرست مطالب

جامعه شناسی نهادهای اجتماعی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

مجله جامعه شناسی نهادهای اجتماعی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حیدر جانعلیزاده چوب بستی*، نادر رازقی، معصومه کساییان صفحات 9-41
    فرزندان شهدا خاصه دانشجویان شاهد، هویت ایثارگری خود را پنهان می نمایند؛ چرا؟ هدف اصلی این پژوهش کاوش در چرایی اجتماعی پنهان سازی هویت ایثارگری دانشجویان شاهد مراکز آموزش عالی شهرستان بابلسر بوده است. مبتنی بر نظریه زمینه ای، تعداد 22 نفر از دانشجویان شاهد در پژوهش شرکت نمودند که 17 نفر (اکثریت) از این دانشجویان اقدام به پنهان سازی هویت ایثارگری نمودند. نتایج حاصله از مصاحبه های نیمه ساخت یافته نشان داده است که چرایی اجتماعی پنهان سازی هویت ایثارگری این دانشجویانمی تواند در مقوله های زیر خلاصه شود: داغ ننگ، توهم اجتماعی در ارائه تسهیلات به خانواده های شهدا، تفاوت نگرش خانواده ایثارگران و مردم نسبت به عادلانه بودن تسهیلات، کمرنگ شدن ارزش های ایثار و شهادت در مردم، احساس عدم درک اجتماعی از مسائل و مشکلات خانواده شهدا، احساس دور شدن مسئولین از ارزش های ایثار و شهادت، عملکرد ضعیف نهادهای متولی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، ، انتظار الگوی انسان کامل بودن از فرزندان شهدا، عدم سوء استفاده از هویت ایثارگری و جامعه پذیری.
    کلیدواژگان: چرایی اجتماعی پنهان سازی هویت ایثارگری، دانشجویان شاهد، نظریه زمینه ای
  • حسین صابر دمیرچی*، ابوالفضل ذوالفقاری، عبدالرضا باقری بنجار صفحات 43-77
    جامعه مدنی مجموعه ویژه ای از نهادهای مختلف غیر دولتی است که می تواند مانع از تسلط دولت بر جامعه و فعال ‏‏‏سازی سایر بخش های جامعه شود. این پژوهش با هدف شناخت تفاوت های نحوه ی بازنمایی مفهوم جامعه مدنی و صورت بندی گفتمانی آن در روزنامه های اصلاح طلب و اصول گرا انجام شده است. بدین منظور 85 متن (سرمقاله ها ، صفحات اندیشه) از میان روزنامه های پرتیراژ متعلق یه دو جریان سیاسی عمده کشور یعنی اصول گرایان و اصلاح طلبان (در میان سال های 1388-1393) انتخاب و تحلیل شده است. (در این پژوهش از روش گفتمان فرکلاف و مفصل بندی مفهومی لاکلائو و موفه برای تحلیل استفاده شده است). یافته ها نشان می دهد در مطبوعات ایران مفهوم جامعه مدنی با مفهوم مدینه النبی هم ارز قرار گرفته است. در این میان هر دو طیف در بازنمایی این مفهوم بر سه اصل دولت، شهروندی و مشارکت اجتماعی تاکید کرده اند. با این تفاوت که روزنامه های اصلاح طلب در مفصل بندی این مفهوم به قوانین مردمی و دموکراتیک متوسل می شوند. در مقابل روزنامه های اصول گرا در ساخت بندی گفتمانی از دال مرکزی جامعه- امت دینی استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، جامعه مدنی، مطبوعات، اصلاح طلبی، اصول گرایی
  • مسعود عالمی نیسی* صفحات 79-108
    از جمله نگرانی ها پیرامون سیاست افزایش باروری در ایران، آینده شغلی نسلی است که به دنیا خواهد آمد. باور عمومی این است که با افزایش زادوولد، نسلی که جمعیت آن بیش از نسل های گذشته است، در آینده دچار معضل بی کاری خواهد شد. پرسش پژوهش آن است که آیا واقعا اگر جمعیت یک نسل بیش تر باشد، هنگامی که به سن اشتغال می رسند، بی کاری در میان آن ها بیش تر از نسل های قبلی است؟ آیا این یک گزاره عام و جهان شمول است؟ برای پاسخ به سوال، تحقیقات تجربی پیرامون جمعیت نسل و بی کاری در همان نسل را در کشورهای مختلف مورد بررسی قرار داده و روی آن ها با استفاده از روش شمارش قاعده مند تحلیل انجام شد. تحقیقات موردی کشورهای مختلف نتایج متنوعی را نشان می دهد، به گونه ای که نمی توان گفت گزاره فوق قاعده ای عام است. همچنین تحقیقات آماری روی کل کشورهای جهان درباره رابطه جمعیت نسل و بی کاری نیز هیچ گونه رابطه معناداری میان این دو متغیر نشان نمی دهد و یافته تحقیقات موردی را تایید می کند. آنچه در تبیین این یافته بدست آمد آن است که رابطه جمعیت نسل و بی کاری تحت تاثیر عوامل سومی است که وضعیت آن ها در کشورهای مختلف متفاوت است؛ از جمله انعطاف پذیری نهاد بازار کار، آموزش و کارایی فرایند تطبیق میان موقعیت شغلی و افراد جویای شغل. وجود عوامل واسط، به سیاست گذاران نشان می دهد که با افزایش جمعیت جوان در یک کشور، از طریق برنامه ریزی پیرامون این متغیرها، نه تنها ممکن است بی کاری افزایش پیدا نکند، بلکه امکان کاهش آن نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: جمعیت نسل، نرخ بی کاری، شمارش قاعده مند، مطالعه تجربی
  • بهزاد امیری *، ابوالفضل شاه آبادی صفحات 109-128
    تاثیر نهادها در کاهش هزینه های مبادله و نااطمینانی و ریسک، موجب شد از دهه 90 میلادی به بعد توجه به نهادها در تاثیرگذاری بر دیگر متغیرها از جمله رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری، تورم و نابرابری و غیره مورد توجه محققان قرار گیرد. در همین راستا بررسی عوامل موثر بر نهادها نیز از اهمیت خاصی برخوردار است که کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. از جمله متغیرهای اثرگذار بر نهادها، می توان توسعه را نام برد. در این مطالعه تاثیر توسعه بر نهادها (که توسط شاخص حکمرانی نشان داده می شود) برای کشورهای اسلامی عضو گروه D8 طی دوره 2014-1996، با استفاده از روش خودرگرسیون برداری بررسی شده است. نتایج مطالعه نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار توسعه بر نهادها است. همچنین متغیرهای سرمایه انسانی و وفور منابع طبیعی نیز به ترتیب تاثیر مثبت و معنی دار و منفی و معنی دار بر نهادها دارند.
    کلیدواژگان: توسعه، نهادها، سرمایه انسانی، منابع طبیعی، کشورهای اسلامی گروه D8
  • حسین میرزایی*، حسین اکبری، علی رفیعی صفحات 129-154
    تحقیق حاضر با هدف مطالعه ترجیحات شغلی دانشجویان و شناخت عوامل اجتماعی مرتبط با آن صورت گرفته است. روش تحقیق مورد استفاده پیمایشی و جامعه آماری مورد بررسی کلیه دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد می باشد که 400 نفر از آنها از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شد. یافته ها نشان داد جامعه مورد مطاله در موضوع ترجیحات شغلی، در سه تیپ کلی قرار دارند: تیپ یک در انتخاب شغل بیشتر بر ابعاد درونی، تیپ دو بر ابعاد بیرونی و تیپ سه به طور همزمان بر ابعاد بیرونی و درونی تاکید دارند. نتایج دیگر موید آنست که متغیرهای خانواده، باورهای دینی و رسانه های جمعی ارتباط معنادار با ترجیحات شغلی در ابعاد بیرونی و درونی داشته اند اما متغیر آموزش صرفا با بعد درونی و متغیر دوستان با بعد بیرونی ترجیحات شغلی ارتباط معنادار و مثبت داشته اند.
    کلیدواژگان: ترجیحات شغلی، انتخاب شغل، کار، شغل، دانشجو
  • محمد صادق مهدوی*، فاطمه مدیری صفحات 155-187
    این مقاله به بررسی نسلی ارزش های پست مدرن خانوادگی و عوامل موثر بر آن با تاکید بر نقش دین داری پرداخته است. جامعه آماری پژوهش افراد بالاتر از 18 سال شهر تهران بوده و با نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، 600 نمونه انتخاب شده است. به لحاظ نظری از تئوری های تاثیر دین داری بر حوزه خانواده و تغییر نسلی ارزش های اینگلهارت و در تجزیه تحلیل آماری از آزمون های تفاوت میانگین، تحلیل واریانس، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد: ارزش های پست مدرن خانوادگی در نسل اول در 19/9 درصد افراد و محدود به پذیرش سقط جنین و لذت فردی بوده، در نسل دوم در 49/14 درصد و در نسل سوم در 71/21 درصد مشاهده شده و به پذیرش تساهل و تسامح در امور جنسی نیز تسری یافته است. ارزش های پست مدرن خانوادگی در هر سه نسل متاثر از مجموعه ای از متغیرهای اقتصادی اجتماعی و دین داری بوده و در نسل سوم به طور معناداری متاثر از مصرف رسانه نیز هست. در هر سه نسل اگرچه دین داری اثرگذارترین عامل بوده ولیکن توان تبیین آن از نسل اول به سوم کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: ارزش های پست مدرن خانوادگی، دین داری، نسل، جوامع فراصنعتی، مصرف رسانه
  • صفیه خدایاری مطلق*، محمود شارع پور، نوین تولایی صفحات 189-225
    حق به شهر، یک حق بشری، شامل تعلق شهر به شهروندان و مشارکت آنان در امورشهری است. قرارگرفتن این حق در چارچوب حقوق بشر بجای حقوق مدنی بدین معناست که هر انسانی صرف نظر از جنس، سن، نژاد و ویژگی های اجتماعی- فرهنگی، تنها به دلیل انسان بودن شایسته بهره مندی از این حق است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شاخص های مطلوبیت فضای شهری بر میزان تحقق حق به شهر است. بدین منظور از نظریه ی حق به شهر لوفور و نظریه شاخص های مطلوبیت فضای شهر لینچ به عنوان چارچوب اصلی پژوهش حاضر استفاده شد. روش مطالعه از نوع پیمایشی است که از تکنیک پرسشنامه با حجم نمونه 305 نفر، استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که؛ مولفه ی مشارکت در شهر با ضریب تاثیر استاندارد شده 21 درصد ، مولفه ی اختصاص دهی 18 درصد و شاخص های مطلوبیت فضای شهر (روانشناسی 19 درصد ، اجتماعی 16 درصد) بیشترین سهم را در پیش بینی متغیر وابسته ی میزان تحقق حق به شهر داشتند.
    کلیدواژگان: شاخص های مطلوبیت فضای شهر، میزان تحقق حق به شهر، اختصاص دهی، مشارکت در شهر، هانری لوفور
  • حسن دلاکه *، حسین ثمره محسن بیگی، احمد شاهیوندی صفحات 227-252
    تاب آوری اجتماعی ظرفیت یک جامعه یا اجتماع برای مقابله و انطباق با اختلالات و تغییرات است. تاب آوری اجتماعی به مشخصات اجتماعی یک جامعه از جمله سن، جنس، معلولیت، وضعیت اجتماعی و اقتصادی پرداخته و بحث سرمایه اجتماعی را مطرح می کند. شهر اصفهان علی رغم داشتن پیشینه تاریخی، فرهنگی و اجتماعی از بزهکاری اجتماعی، جرم و بیکاری رنج می برد. هدف این پژوهش سنجش میزان تاب آوری اجتماعی در مناطق پانزده گانه شهر اصفهان است. پس از مروری بر مبانی نظری 22 شاخص استخراج شده و به عنوان مبنای سنجش تاب آوری اجتماعی محسوب می شوند. روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی است. داده ها از طریق سرشماری 1390، سالنامه آماری1394، نتایج برخی از طرح های پژوهشی (طرح نیازسنجی عمومی شهروندان، شهرداری اصفهان) و مقالات مرتبط جمع آوری شده است. تکنیک سنجش و ارزیابی، تکنیک Topsis و نرم افزار Topsis Solver می باشد. نتایج نشان می دهد که تاب آوری اجتماعی، منطقه 3 اصفهان به دلیل تعداد مطلوب مراکز مذهبی- تاریخی، مراکز بهداشتی-درمانی، رضایت از دسترسی به حمل ونقل عمومی، خدمات اینترنتی و امنیت؛ خیلی بالا است و به عنوان بهترین منطقه تاب آور اجتماعی محسوب می شود و پس از آن مناطق 5 و 1 در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. مناطق 2 و 6 به دلیل بیکاری، جرائم و رفتار اجتماعی نامناسب، به عنوان ضعیف ترین منطقه، سایر مناطق دارای تاب آوری اجتماعی ضعیفی می باشند.
    کلیدواژگان: ویژگی های اجتماعی، تاب آوری اجتماعی، تعادل بخشی، تکنیک تاپسیس، شهر اصفهان
  • رحمت الله معمار* صفحات 253-283
    مقاله پیش رو بخشی از یک پژوهش ملی و معطوف به مساله تاثیر میزان دینی بودن و نوع مذهب برمیزان مشارکت سیاسی در ایران است که از طریق یک تحقیق مقایسه ای درون کشوری با واحد تحلیل شهرستان ودر یک مقطع زمانی 16 ساله صورت پذیرفته است.مدعای کلی ما آن بود که میزان دینی بودن شهرستان ها بر میزان مشارکت سیاسی آنها تاثیر مثبت و معناداری می گذارد؛ اما با توجه به تفاوت های مذهبی در ایران (از حیث موقعیت نهادی، آموزه های مذهبی و ظرفیت سازمانی مذاهب مختلف) چنین فرضیه سازی کردیم که تاثیر میزان دینی بودن در میزان مشارکت سیاسی برای شهرستان های شیعه نشین (مذهب مسلط و غالب) مثبت و برای شهرستان های سنی نشین (مذهب اقلیت) معکوس می باشد. یافته های این تحقیق نشان داد که میانگین میزان مشارکت در شهرستان های شیعه نشین و سنی نشین در مقطع مورد بررسی، تفاوت معناداری با یکدیگر داشته اند. اما برخلاف انتظار نظری و فرضیه تحقیق، ضرایب استاندارد رگرسیونی سازه دینی بودن و مشارکت سیاسی برای هر دو دسته شهرستان های شیعه نشین و سنی نشین، هم جهت و بلحاظ شدت قریب به یکدیگر محاسبه شده اند. حاصل آن که می توانیم در بررسی ارتباط میان دینی بودن و مشارکت سیاسی، عامل نوع مذهب را کنار بگذاریم و ارتباط میان این دو را به طور کلی و صرف نظر از تنوع مذهبی بسنجیم.
    کلیدواژگان: میزان دینی بودن، نوع مذهب، مشارکت سیاسی، نرخ رای دهی، مطالعه ملی - مقطعی
  • حمیدرضا محمدزاده*، ابراهیم حاجیانی صفحات 284-307
    وضعیت و ابعاد تاثیر مدرنیته بر جامعه ایران یکی از مسائل محوری رشته جامعه شناسی از بدو شکل گیری این رشته در ایران بوده است. این مقاله حاصل تلاشی است در راستای توصیف مفهوم مدرن-شدن و شیوه سنجش متناسب با آن در جامعه ایران. بر اساس نظریه هویت اجتماعی به طرح متغیر هویت مدرن، با بررسی مفاهیم بدیل به تعریف و مرزبندی این متغیر، با بررسی یافته های موجود به گسترش ابعاد و گذار از تعریف به مدل مفهومی و با گردآوری داده های تجربی به اعتباریابی و اصلاح مدل پرداخته شده و به تناسب هر بخش، از مطالعات اکتشافی، پیمایش و مدل سازی ساختاری استفاده شده است. یافته تحقیق عبارتست از مدل هفت مولفه ای سنجش وضعیت هویت مدرن. این مدل در سطح جامعه ایران و با حجم نمونه 1291 بر اساس روش چند مرحله ای بین استان ها و تصادفی درون استان ها اعتباریابی شده و با استفاده از شاخص های برازش مطلق و مقتصد، اصلاح و نهایی شده است.
    کلیدواژگان: هویت مدرن، مدرنیته، جامعه ایرانی
|
  • Heydar Janalizadei Choobbasti *, Nader Razeghi, Masomeh Kasaeian Pages 9-41
    The children of martyrs, notably those who are university students, conceal their sacrificial identity. Accordingly, the key question here is ‘why this happens?’. The present study primarily aims to investigate the social determinants of the concealment of sacrificial identity among martyr students (Shahed) in higher educational centers. Theoretically, this study is based on the grounded theory. Methodologically, this study employs semi-structured interviews with a sample of 22 martyr students (Shahed) in higher educational centers of Babolsar.
    The preliminary results of this study indicate that approximately 77 per cent of these students tend to conceal their sacrificial identity. Furthermore, more detailed analysis illustrate that the concealment of sacrificial identity among martyr students (Shahed) in higher educational centers is significantly associated with a wide range of determinants. This includes such key determinants as social stigmatization, social illusion on the families of martyrs’ special advantages over the public, varying attitudes towards the special advantages amongst the families of veterans and the public, the waning of the values of martyrdom and sacrifice in the society, the lack of social sympathy with the situations of martyr families, the growing distance of authorities with the values of martyrdom and sacrifice, the poor performance of the officials responsible for the propagation of the culture of martyrdom and sacrifice, insufficient propaganda about issues related to the eight-year war, an unreachable social expectation over the martyrs’ children to appear as perfect individuals, religious factors and socialization.
    Keywords: Social determinants of concealment of sacrificial identity, martyr students (Shahed), Grounded Theory
  • Hossien Saber Damirchi *, Abulfazl Zolfagari, Abdolreza Bagheri Bunjar Pages 43-77
    Civil society and democracy still remain as the most important characteristics of many countries in the contemporary world. Civil society consists of a range of none-governmental institutions that can impose powerful influence on the state. The key research question in the present analysis refers to how the concept of civil society has been represented in the press of Iran. The analysis focuses on the press of two main political parties in Iran: Reformists and Fundamentalists.
    Generally speaking, the research findings of the present analysis indicate that the representation of civil society in the press occurs through its three main components: state, citizenship, social participation. This general pattern applies similarly to the newspapers of both reformists and fundamentalists. However, more detailed analysis explores that this common pattern has been represented differently in the press of these two main parties: on the one hand, the representation of the concept of civil society in the reformist newspapers is significantly connected with democratic measures and public regulation. On the other hand, religious measures play a more evident predominant role in the representation of the concept of civil society in the fundamentalist newspapers, leading to the creation of a religious term for civil society so-called ‘Madianatol-Nabi’ (the city of the Prophet Mohammad). Finally, political discourse also imposes a powerful influence on the representation of these key concept and term in both reformist and fundamentalist press.
    Keywords: representation, civil society, press, reformism, fundamentalism
  • Masood Alamineisi * Pages 79-108
    The pronatalist-oriented population policies can bring about varying consequences including the challenges associated with job opportunities needed for the new birth cohorts as they approach the working ages. The present study aims to examine whether such challenges truly happen to the large cohorts and whether such economic outcomes apply to all countries. In order to examine these two key questions highlighted above, this study employs a meta-analysis approach and reviews the contemporary literature conducted in varying contexts from around the world.
    The results of this analysis show that there are varying patterns about the effects of cohort size on unemployment rate. This suggests that such economic outcomes as unemployment are not exclusively the consequence of cohort size. In other words, the results emphasize the point that in order to explain properly the association between cohort size and unemployment rate, it is also important to consider a wider range of determinants. In sum, the large cohort of young population does not cause economic challenges for the society per se, rather it can open a demographic window of opportunity for economic growth subject to appropriate policies and timely planning.
    Keywords: Cohort, population, unemployment rate, empirical studies
  • Behzad Amiri *, Abolfazl Shahabadi Pages 109-128
    Since 1990s researchers have demonstrated increasing interest in studying the association between institutions on one hand, and other issues including economic growth and development, investment, inflation and inequality on the other hand. This mainly lies in the fact that institutions play substantial role in reducing the costs of exchange, insecurity and risks. This evidently echoes the importance of studying the determinants of institutions, which has not received sufficient attention in the existing literature. Development accounts for a key determinant of institutions. The present study examines the effect of development on institutions on the basis of the governance index. The examination focuses on the Islamic countries of D8 during 1996-2014 and employs the auto-regressive method. The results of this study support the statistically significant and positive effects of development and human capital on institutions. On the contrary, institutions are negatively affected by abundant natural resources.
    Keywords: Development, Institutions, Human capital, natural resources, Islamic countries of D8
  • Hossein Mirzaei *, Hossein Akbari, Ali Rafiee Pages 129-154
    The present research focuses on the university student's occupational preference and examines its social determinants. The results discussed in this article are based on a survey which includes a sample of 400 students at Ferdosi University in Mashhad.
    According to the research findings of this analysis, three major types of occupational preference can be identifies: internal-oriented type of occupational preference, external-oriented type of occupational preference, and a combination of both internal-oriented and external-oriented types of occupational preference. Furthermore, the research findings indicate that occupational preferences are significantly associated with family factors, religious beliefs, and mass media.
    Keywords: Occupational preferences, job selection, career, work, university student
  • Mohammad Sadegh Mahdavi *, Fateme Modiri Pages 155-187
    This paper examines the patterns and determinants of postmodern family values from a generational perspective. The discussion of this paper is based on a survey conducted in Tehran city. The survey includes 600 individuals aged 18 years old and over who were selected on the basis of multistage cluster sampling method. Theoretically, the paper employs the theory developed by such scholars as Inglehart so-called ‘intergenerational values change’.
    According to the results of this analysis, the following patterns can be highlighted. First, the prevalence rates of postmodern family values among the first, second and third generations are 9.19 per cent, 14.49 per cent, and 21.71 per cent, respectively. Second, while the postmodern family values of the first generation are only limited in positive attitudes towards abortion and individual pleasure, those of the third generation include an additional value, that is, tolerance towards sexual affairs. Third, the postmodern family values among all three generations are significantly affected by religiosity. However, the strength of religiosity effect varies across the generations: the older the generation, the stronger the effect. Finally, the consumption of media plays an important role in the postmodern family values particularly among the first generation.
    Keywords: Postmodern family values, religiosity, Generation, postindustrial societies, media consumption
  • Safye Khodayari Motlagh *, Mahmoud Sharepour, Novin Tavallai Pages 189-225
    Right to city, as a key component of human rights, means that city belongs to its citizens who commit themselves to participate in their city. Right to city is recognized as a human right and not as a civil right. This suggests that human beings can enjoy of such a right, irrespective of their gender, age, race and socio-cultural characteristics. The present study examines the effects of desirability of urban space indicators on the right to city. It employs the Lefebvre's theory and the measures of Linch's Desirability of Urban Space. The examination is based on a survey including a sample of 305 individuals. According to the multivariate results of this analysis, the most important determinants of the realization of the right to city include participation in city indicator, allocation indicator, psychological and social indicators of urban space quality desirability, with standardized coefficients (Beta) of 21 per cent, 18 per cent, 19 per cent, and 16 per cent, respectively.
    Keywords: Utility index of urban space, the realization of the right to the city, allocation, participation in the city, Henri Lefebvre
  • Hasan Delake *, Hosein Samare Mohsen Beigi, Ahmad Shahivandi Pages 227-252
    Social resilience refers to the capacity of a society to cope and adjust with challenges and changes. It relates to such social characteristics as age, gender, disability, socio-economic status, and social capital. The field of this study is the city of Isfahan that holds substantially high rates of unemployment and crime, despite its long and rich historical and socio-cultural backgrounds. This study aims to examine whether and how the rate of social resilience varies across the fifteen areas of this city. Methodologically, the present research employs a descriptive-analytic approach. It uses secondary data provided mainly through the 2011 population census. The data have been analyzed on the basis of TOPSIS technique and TOPSIS SOLVER software.
    The results of this analysis illustrate that the area 3 holds the highest rate of social resilience. This tends be mainly associated with a relatively larger number of religious-historical places and health clinics, transportation access, Internet services and safety. Then, the areas 5 and 1 hold the next highest ranks in terms of social resilience. The opposite applies to the areas 2 and 6 that indicate their lowest rate of social resilience, which can be explained by substantial prevalence of unemployment and crime in these areas.
    Keywords: Social characteristics, social resilience, balancing effect, TOPSIS technique, Isfahan city
  • Rahmatollah Memar * Pages 253-283
    This article examines the effects of religiousness and religious affiliation on political participation in Iran. It is based on a nationally-representative survey that has been conducted during 16 years. The key idea of this research relies primarily on the fact that the political participation rate is significantly associated with the level of religiousness. However, such an association has been hypothesized differently among two major Islamic sects in this analysis: it has been considered as a positive association between religiousness and political participation in Shia-dominated areas, whereas the association has been considered negative in Sunni-dominated areas.
    Generally speaking, the results of this analysis have indicated that Shia-dominated and Sunni-dominated areas hold a significantly different rate of political participation. However, this difference does not sit well with the research hypothesis outlined above. This suggests that the effects of religiousness on political participation are almost similar in Shia-dominated areas and in Sunni-dominated areas.
    Keywords: Religiousness, religious affiliation, political participation, voting rate, nationally-representative, cross-sectional study
  • Hamidreza Mohammadzadeh *, Ebrahim Hajiani Pages 284-307
    The place and effects of modernity on Iranian society have been a vital issue since the formation of Sociology discipline in Iran. This study focuses mainly on the concept of modernity and seeks an analytical model in order to measure this key concept in the Iranian society. Theoretically, this study is based on the social identity theory associated with the variable of modern identity. In addition, methodologically the present study relies mainly on several methods including exploratory studies, survey and structural modeling.
    Generally speaking, the key results of this study refer to the presentation of a specific model consisting of seven components for the purpose of measuring the place of modern identity in the context of Iran. The model has been developed on the basis of a sample of 1291 cases. The sample includes the cases both between the provinces and within them selected on the basis of the methods of multistage sampling and random sampling, respectively. Finally, the model has been adjusted based on the means of absolute and parsimonious fit indices.
    Keywords: Modern identity, modernity, Iranian society