فهرست مطالب

پژوهش در ورزش تربیتی - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهش در ورزش تربیتی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین پوزسلطانی زرندی*، حسین زارعیان، عصمت طاهرخانی صفحات 17-36
    هدف از انجام پژوهش حاضر، آسیب شناسی انجمن های ورزشی اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود. این مطالعه از نوع پژوهش های کیفی با رویکرد قراردادی است و برای جمع آوری داده های آن از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. برای تعیین طرح پژوهش، انتخاب شرکت کنندگان و جمع آوری داده ها، منظم سازی داده ها، تجزیه وتحلیل داده ها و نظریه پردازی و مقایسه با ادبیات تحقیق، از روش گراندد تئوری استفاده شد. روش نمونه گیری پژوهش حاضر از نوع زنجیره ای یا گلوله برفی است که با توجه به اشباع نظری داده ها تعداد (38= n)نفر تعیین گردید. نمونه آماری را همه مدیرکل های قبلی و مدیرکل فعلی اداره کل تربیت بدنی، تمام کارشناسان فعلی اداره کل تربیت بدنی و مسئولان انجمن های ورزشی تشکیل دادند.با توجه به نتایج به دست آمده از مصاحبه، 64 نشان در بخش کدگذاری باز، شناسایی شد. سپس در بخش کدگذاری محوری، چهارده مولفه طبقه بندی شد که عبارتند از: استقلال انجمن های ورزشی، ساختار سازمانی، آموزش و پژوهش، بودجه بندی، نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات، علاقه مندی دانشجویان به ورزش، برنامه ریزی سالانه انجمن ها، منطقه بندی دانشگاه ها، ورزش دانشگاهی، تعاملات سازمانی و آیین نامه ها، شرایط احراز مسئولیت، انتظارات از انجمن های ورزشی و نظارت و کنترل. با توجه به نتایج پژوهش، مهم ترین مولفه ای که می تواند هسته و مرکز همه مولفه ها قرار گیرد و بر اساس آن می توان نظریه کلی صادر کرد، مولفه استقلال انجمن های ورزشی است. سپس در بخش کدگذاری انتخابی، با توجه به مولفه شناسایی شده، «تثبیت جایگاه و مرجع قرار دادن انجمن های ورزشی در توسعه و پیشرفت رشته های ورزشی مربوط در ورزش دانشگاه های دولتی ایران» به عنوان نظریه کلی پیشنهادی تعیین گردید. در نهایت، پیشنهاد می شود انجمن ورزش دانشجویی با حفظ استقلال، زیر نظر اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و هماهنگ با فدراسیون ورزش های دانشجویی، به ادامه حیات سازمانی و فعالیت خود بپردازد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، انجمن های ورزشی، اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
  • حسین عبدالملکی*، زهراسادات میرزازاده، ابراهیم علی دوست قهفرخی صفحات 37-54
    یکی از جنبه های مشترک همه انسان ها صرف نظر از میزان تحصیلات، سطح درآمد، محل سکونت و غیره این است که همه آنها مصرف کننده هستند. نکته کلیدی موفقیت استراتژی بازاریابی، هم از منظر محلی و هم از حیث جهانی، درک رفتار مصرف کننده است. بنابراین، هدف از این پژوهش، بررسی نقش آمیخته بازاریابی بر رفتار مصرف کننده ورزشی بود. تحقیق حاضر توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را همه اعضای هیئت علمی دانشگاه های کشور با گرایش مدیریت ورزشی تشکیل می دهند. روش نمونه‏گیری تصادفی بود. حجم نمونه پژوهش در بازه 84 تا 154 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که از 38 سوال تشکیل شده بود. روایی پرسشنامه به لحاظ محتوایی و سازه‏ای تایید شد. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، مقدار 87/0 گزارش شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد مولفه های آمیخته بازاریابی، نقش مثبت و معنا داری بر رفتار مصرف کننده ورزشی دارند. همچنین، نتایج اولویت بندی مولفه های آمیخته بازایابی نشان داد که «محصول» با وزن نسبی 281/0 مهم ترین مولفه است و بعد از آن به ترتیب کیفیت خدمات (221/0)، قیمت (175/0)، مجاری توزیع (108/0)، ترویج و تبلیغات (108/0) و شخصیت برند (108/0) قرار دارند. در این پژوهش مشخص شد شرکت‏ها برای کسب مزیت رقابتی باید توجه زیادی به مشتریان و رفع نیازهای آنها (بهتر از رقبا) داشته باشند. از طرفی، مشتریان در خرید محصولات، گرایش های مختلفی دارند که باید در تنظیم استراتزی های بازاریابی به آنها توجه شود.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، بازاریابی ورزشی، رفتار مصرف کننده
  • مهدی طالب پور *، محمدعلی صاحبکاران، محمد مصلی نژاد، مجتبی رجبی صفحات 55-70
    هدف این پژوهش بررسی مقایسه ای عوامل موثر بر نهادینه سازی ورزش در بین دانشجویان بود. این پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی پیمایشی است که به صورت میدانی انجام شده است. به منظور دستیابی به هدف اصلی پژوهش، همه دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند که تعداد آنها 24078 نفر بود. بر اساس فرمول کوکران و با در نظر گرفتن خطای 05/0=α، 380 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه جامی الاحمدی (1393) بود که از پنج عامل اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، مدیریتی، زیرساخت ها و اماکن ورزشی و انگیزاننده ها تشکیل شده است. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه را صاحبنظران تایید کردند و همچنین متوسط پایایی درونی برای پنج عامل پرسشنامه 812/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (شامل درصد، میانگین، انحراف استاندارد و منحنی احتمال نرمال) و آمار استنباطی (شامل آزمون استودنت تک نمونه ای، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که از دیدگاه دانشجویان هر پنج عامل اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، مدیریتی، زیرساخت ها و اماکن ورزشی و انگیزاننده ها می‏توانند بر نهادینه سازی ورزش در بین دانشجویان موثر باشند. از این روی، لازم است مسئولان به این موضوعات توجه کافی داشته باشند.
    کلیدواژگان: نهادینه سازی، ورزش همگانی، دانشجویان
  • احسان محمدی ترکمانی*، قدرت الله باقری، حسن زارعی متین، حسین معینی، حسین خنیفر صفحات 71-96
    امروزه سبک زندگی ورزشکاران نخبه در مرکز توجه همگان قرار دارد. این پژوهش کیفی با هدف بازتولید مفهوم سبک زندگی ورزشکاران نخبه ایرانی با استفاده از رویکرد گلیزری نظریه داده بنیاد انجام شده است. رویکرد گلیزری به دنبال کشف نگرانی عمده مشارکت کنندگان و فرایند اجتماعی پایه جهت حل آن است. برای این منظور 19 نفر از خبرگان آشنا با حوزه سبک زندگی ورزشکاران ایرانی به صورت هدفمند و گلوله برفی برای مصاحبه های عمیق ساختارنیافته انتخاب شدند و داده ها به صورت هم زمان با استفاده از مجموعه ای از کدگذاری های باز، نظری، انتخابی و یادنوشت نگاری تحلیل شدند. چهار تن از مشارکت کنندگان با تایید یافته های پژوهش، روایی و پایایی آن را ارزیابی کردند. نتایج نشان داد مهم ترین نگرانی های مشارکت کنندگان عبارت بود از رعایت نشدن اصول حرفه ای در زندگی ورزشکاران ایرانی، مقوله محوری پژوهش (یعنی تفکر حرفه ای) و فرایند اجتماعی پایه پژوهش (یعنی حرکت به سمت حرفه ای گرایی). شایستگی های عاطفی، چشم انداز زندگی، سواد مالی، مسئولیت پذیری، مصرف، گذران اوقات فراغت، مسائل شخصی و رفتارهای مذهبی نیز به عنوان دیگر مقولات سبک زندگی تعیین شدند که تحت تاثیر تفکر حرفه ای قرار می گیرند. مقولات فرایند اجتماعی پایه نیز در سه سطح کلان، متوسط و خرد طبقه بندی شدند که می توانند در طول زمان نگرانی مشارکت کنندگان را حل کنند. به طور کلی سبک زندگی ورزشکار نخبه، راهنمای کنش او در مسائل ورزشی و غیرورزشی زندگی است. یافته های پژوهش می تواند برای بررسی ابعاد مختلف سبک زندگی ورزشکاران نخبه از عوامل موثر تا مولفه های عینی سبک زندگی به کار برده شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، ورزشکار نخبه، رویکرد گلیزری، حرفه ای گرایی
  • رسول فرجی*، مهدی بشیری، یوسف یاوری، فرهاد خوشنویس صفحات 97-114
    تحلیل کیفیت خدمات، مدیریت سازمان را قادر می سازد ضمن جلوگیری از کاهش کیفیت، منابع محدود مالی را به حوزه هایی اختصاص دهد که اهمیت بیشتری دارند؛ از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی کیفیت خدمات ارائه شده در اماکن ورزشی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان با استفاده از مدل سروکوال بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود که 327 نفر از کاربران اماکن ورزشی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان (دانشجویان، کارکنان و استادان) به عنوان نمونه در آن شرکت کردند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه 22گویه ای سروکوال جمع آوری شد که پنج بعد کیفیت خدمات (عناصر عینی، قابلیت اعتماد، پاسخ گویی، تضمین و همدلی) را در دو بخش ادراکات و انتظارات می سنجد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ویلکاکسون و فریدمن نشان داد که در بخش ادراکات (وضعیت موجود)، بعد تضمین (38/59±1/4) بهترین وضعیت را دارد. بعد‏های پاسخ گویی، قابلیت اعتماد، همدلی و عناصر عینی نیز به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفتند. در بخش انتظارات (وضعیت مطلوب) نیز بعد تضمین (98/15±0/6) در رده اول تاکید پاسخ دهندگان بود. پس از آن نیز به ترتیب بعد‏های همدلی، پاسخ گویی، قابلیت اعتماد و عناصر عینی مورد تاکید قرار گرفتند. همچنین، نتایج نشان داد که در همه ابعاد کیفیت خدمات در اماکن ورزشی این دانشگاه شکاف منفی کیفیت وجود دارد (05/0>P). بیشترین شکاف منفی کیفیت مربوط به بعد همدلی (00/2-) و کمترین آن مربوط به بعد تضمین (88/1-) بود. به نظر می رسد شکاف منفی در تمام ابعاد کیفیت بیانگر وجود مسئله در کیفیت ارائه خدمات اماکن ورزشی دانشگاه مورد مطالعه باشد. این امر، در راستای رفع موانع و بهبود کیفیت خدمات، ضرورت توجه به آن را ناگزیر می‏سازد. بهبود نقاط ضعف شناسایی شده در این پژوهش می تواند رضایتمندی کاربران، بازگشت مجدد و در نهایت افزایش مشارکت ورزشی آنها را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: اداراکات، انتظارات، اماکن ورزشی دانشگاهی، کیفیت خدمات، مدل سروکوال
  • حسام رمضان زاده* صفحات 115-134
    پژوهش حاضر بر اساس مدل مشهور فرانظری تغییر رفتار (پروچسکا و همکاران، 1983) به بررسی فرایندهای تغییر رفتار تمرینی در دانشجویان پرداخته است. 292 دانشجو (144 پسر و 148 دختر) به صورت خوشه‏ای چندمرحله‏ای انتخاب شدند. برای ارزیابی مراحل تغییر رفتار از مقیاس مراحل تغییر رفتار کاردینال (1997) و برای بررسی فرایندهای تغییر از پرسشنامه نیگ و همکاران (1999) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون‏های تحلیل واریانس یک سویه و تحلیل تابع تشخیصی چندگانه استفاده شد. ننایج نشان داد در فرایندهای رفتاری (نه شناختی) بین مراحل تغییر رفتار تمرینی تفاوت معنا‏داری وجود دارد (0.05 کلیدواژگان: مراحل تغییر رفتار تمرینی، فرایندهای تغییر رفتار تمرینی، مدل فرانظری تغییر رفتار، فرایندهای شناختی، فرایندهای رفتاری
|
  • Hosein Poorsoltani Zarandi *, Hosein Zareian, Esmat Taherkhani Pages 17-36
    The Purpose of the present study was pathology of sport associations in Physical Education Administration of Ministry of Science, Research and Technology. This study is a qualitative research which conducted through half-structured interviews for data gathering. Grounded theory approach was implied to determine research scheme, selecting participants and gathering data, arranging data, analyzing and theory making. Sampling method was snowball approach which 38 people were determined according to theoretical saturation. Statistical samples included past and current managers of physical education administration, all the current staff of this department and administers of sport associations. According to the results of interviews was identified 64 signs in the open coding. Then in the axial coding Were classified 14 Components which were independency of sport associations, sport structure, research and education, budgeting, human resource, facilities, student desire for sport, annual planning for associations, categorizing universities, university sport, organizational interactions and guidelines, qualification, expectation from sport associations, monitoring and control. According to the findings, the most important factor that could be the core factor was independency of sport associations. Then in selective coding, with respect to the components identified, the general theory proposed, Appointed strengthen of situation of sport associations and refer them in development and progress of sports in Iran's university sport. Eventually is proposed to maintain independence, Student Sports Association under the supervision of the Physical Education Department of the Ministry of Science, Research and Technology and coordinated by Student Sports Federation to the survival of the organization and operation pay.
    Keywords: Pathology, Sport Associations, Physical Education Administration of Ministry of Science, Research, Technology
  • Hosein Abdolmaleki *, Zahra Sadat Mirza Zadeh, Ebrahim Alidoust Ghahfarokhi Pages 37-54
    One common aspect of all human beings, regardless of education level, income level, location and so on, is that they are consumers. The key of success in marketing strategy both in terms of local and global aspects is understanding consumer behavior. So aim of this study was to investigate the role of mix marketing on sports consumer behavior. This research was survey- descriptive. The study population were included all sports management faculty members in the country. The sampling method was random. Based on the PASS statistical software, research sample size was determined in the range of 84 to 154 people. Data collection instrument was a questionnaire consisting of 38 questions. The validity of questionnaire was content and constructs validity. Reliability of questionnaire according to Cronbach alpha was 0.87. In order to data analyzing was used structural equation modeling and analytic hierarchy process (AHP). The results showed that mix marketing have a significant positive effect on sports consumer behavior. Also social factors prioritize results showed that product with the relative weight of 0.281 is the most important component of mix marketing and then are located service quality (0.221), price (0.175), place (0.108), promotion (.0108) and brand character (0.108). In this study found companies to gain competitive advantage should have be given to customers and meet their needs (better than competitors). In addition, customers buy products with different trends that should be considered in formulating marketing strategies.
    Keywords: Mix marketing, Sport Marketing, Consumer Behavior
  • Mahdi Talebpour *, Mohammad Ali Sahebkaran, Muhammad Mosala Nejad, Mojtaba Rajabi Pages 55-70
    The purpose of this study was to comparison study to the factors affecting on institutionalization of sport among students. This research is an empirical descriptive survey. The population of this study consisted of all the students attending Ferdowsi University of Mashhad (24078 students). Using Cochran Formula and an alpha level of 0.05, 380 students were selected as the sample of the study. Jami's questionnaire (2015) including economic, social, cultural, managerial, infrastructural, and motivational factors and also sports places was used to gather the data of the study. The content validity and reliability of the questionnaire were confirmed by experts and also the mean internal reliability for the five factors included in the questionnaire was 0.812. Descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation, normal probability curve) and inferential statistics (Including one sample t test and repeated measure and Bonferroni post-hoc) were used to analyze the data. The results showed that all the five factors mentioned before are effective for the institutionalization of sport among the students and the authorities should pay attention to such factors.
    Keywords: Institutionalization, Sport for All, Students
  • Ehsan Mohamadi Torkamani *, Qodratullah Bagheri, Hasan Zarei Matin, Hossein Moeini, Hossein Khanifar Pages 71-96
    Today, elite athlete’s lifestyle is at the center of public attention. The goal of this qualitative study reproduces the concept of Iranian elite athlete’s lifestyles by using Glaserian Approach of Grounded Theory to be done. Glaserian Approach wants to discover main concern of participants and basic social process to solve it. For this purpose, 19 experts aware of the Iranian athletes’ lifestyle selected by targeted and snowball for depth unstructured interviews and the data simultaneously analyzed by using a set of open, theoretical, selective coding and memos. The validity and reliability of research were evaluated with confirmation of findings by four participants. The results showed that the main concern of participants was “lack of professional in Iranian athlete’s life, the core category of study was “Professional Thinking” and the basic social process was “moving towards Professionalism”. Emotional Competencies, Life Visions, Financial Literacy, Responsibility, Consumption, Leisure, Personal Issues and Religious Behaviors were determined other categories of lifestyle that are affected by professional thinking. The categories of basic social process classified in three levels of macro, meso and micro that can fix the main concern of participants over time. Overall, elite athlete lifestyle is a guide for action in sport and non-sport issue of life. The findings can be applied for examine different aspects of elite athletes’ lifestyle such as effective factors and objective components.
    Keywords: Lifestyle, Elite Athlete, Glaserian Approach, Professionalism
  • Rasoul Faraji *, Mahdi Bashiri, Yousef Yavari, Farhad Khoshnevis Pages 97-114
    Analysis of service quality enables management not only to prevent quality decline but also allocate the limited financial resources to more important areas. Therefore, the aim of this study was to investigate the quality of services in the Sports facilities of Azerbaijan Shahid Madani University using SERVQUAL model. This survey was descriptive which 327 users of the university facility (students, staff and teachers) participated in it as sample. Data were collected using 22-items SERVQUAL questionnaire that measures five dimensions of service quality (Tangibles, reliability, responsiveness, assurance and empathy) in perception and expectation sections. Analyzing using statistical tests of Wilcoxon and Friedman indicated that in the perception section (existing situation), Assurance dimension (4.59±1.38) was at the best situation followed by responsiveness, reliability, empathy and tangibles in order of priority. In the expectation section, also, Assurance dimension (6.15±0.98) was in first rank of responders’ emphasis. After that the dimensions of empathy, responsiveness, reliability and tangibles, were highlighted respectively. Moreover, the results showed that there are negative significant gaps between existing and desired situations in all five dimensions of service quality of the university’s sport facilities (P
    Keywords: Perceptions, Expectations, University Sport's Facilities, Service Quality, SERVQUAL Model
  • Hesam Ramezanzade * Pages 115-134
    This study investigates Processes of Exercise Behavior Change on the basis of famous Trans theoretical model (Prochaska et al, 1986). The number of 292 students (144 boys and 148 girls) were selected by multi-stage clustered. Then, they completed Stages of Exercise Behavior Change (SEBC) (Cardinal, 1997, and Processes of change (Nigg, 2001) questionnaires. For data analysis, ANOVA and Multiple Discriminant Function Analysis tests were used. The results showed that in behavioral processes (no cognitive) there was significant difference between SEBC (P
    Keywords: Stages of Exercise Behavioral Change, Processes of Exercise Behavior Change, Trans Theoretical Model, Cognitive Processes, Behavioral Processes