فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال سوم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زاهد رضایی، ناصح قادری، الهام نوری، بیژن نوری، امید صفری، طاهره پاشایی * صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین معیارهای تعیین کننده ی سلامت، سبک زندگی ارتقاءدهنده ی سلامت می باشد. بنابراین هدف این مطالعه بررسی وضعیت سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1394 بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلیبا مشارکت 152دختر و 98 پسر از دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد.روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده بود. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد سبک زندگی ارتقادهنده سلامت Walker استفاده شد. در تحلیل داده ها نیز از آزمون های Mann-Whitney U، Kruskal-Wallis و ضریب همبستگی Spearman استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره سبک زندگی ارتقادهنده ی سلامت 01/18±28/134از حداکثر نمره قابل اکتساب 208 به دست آمد که نشان دهنده وضعیت متوسط است. بالاتریننمرهکسبشدهدرزیرگروهرشدمعنوی 77/4±08/27 و کمترین نمرهدرزیرگروهفعالیتجسمانی41/4±06/16بود. بین سبک زندگی ارتقادهنده با متغیرهایوضعیت تاهل و رشته تحصیلی ارتباط معنی دار وجود داشت. ولی بین میانگین سبک زندگی ارتقادهنده سلامت کل با متغیر های جنسیت و تحصیلات و شغل والدین ارتباط معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که وضعیت سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در خوابگاهای دانشگاه علوم پزشکی کردستان متوسط است. بنابراین نیاز به برنامه ریزی های دقیق تر جهت بهبود وضعیت سبک زندگی ارتقاءدهنده ی سلامت در این دانشجویان احساس می شود.
    کلیدواژگان: ارتقا سلامت، سبک زندگی، دانشجو، خوابگاه
  • مرادعلی زارعی پور، حسن محمودی، منیره رضایی مرادعلی، سمیرا محمدی، فاطمه زارع * صفحات 13-23
    زمینه و هدف
    سرطان پوست یکی از شایع ترین سرطان ها در جهان می باشد و در دهه های اخیر بروز آن به میزان زیادی افزایش یافته است. با این وجود این نوع سرطان به میزان بسیار زیادی از طریق رفتارهای حفاظتی قابل پیشگیری است. هدف از این مطالعه تعیین مهمترین پیش بینی کننده های موثر بر رفتارهای محافظتی، بر اساس مدل بزنف در دانشجویان مامایی شهر ارومیه بود.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است که بر روی 100 دانشجوی مامایی صورت گرفته است. نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی اخذ گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دموگرافیک و سازه های مدل (نگرش، عوامل قادرکننده، نرم ها ی انتزاعی، قصد رفتار و رفتار بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون های همبستگی اسپرمن ، رگرسیون با استراتژی Backward انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سن افراد شرکت کننده در این مطالعه 68/1 ±15/21 بود. نتایج نشان داد بین وضعیت تاهل، وضعیت اقتصادی و سطح تحصیلات مادران و سابقه سوختگی با رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان، همبستگی مستقیم و معنی داری وجود داشت. همچنبن متغیرهای سطح تحصیلات مادران و پدران، هنجارهای ذهنی و عوامل قادر کننده بطور متوسط 49% از رفتارهای پیشگیری از سرطان پوست را پیش گویی کرد.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود به منظور پیشگیری از سرطان پوست، در طراحی و اجرای مداخلات روی جوانان بیش از همه فاکتورهای قادر کننده و هنجارهای انتزاعی مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سرطان پوست، مدل بزنف، پیش بینی کننده، دانشجو
  • فرزاد فرجی خیاوی، محمد قلی پور *، زهرا دشتی نژاد، ایمان میر صفحات 24-35
    زمینه و هدف
    استفاده صحیح و مناسب از زمان برای یک ویزیت مطلوب و موثر ضروری است. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط زمان ویزیت و کیفیت خدمات ویزیت بیماران سرپایی در بیمارستان های آموزشی اهواز در سال 1394 انجام شد.
    روش کار
    مطالعه به صورت توصیفی-مقطعی روی 550 بیمار سرپایی مراجعه کننده به پزشکان بیمارستان های آموزشی اهواز انجام پذیرفت. کیفیت درک شده با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی و زمان ویزیت هر بیمار اندازه گیری شد و برای تحلیل آن از همبستگی و رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین کلی زمان ویزیت و کیفیت درک شده به ترتیب 40/1±88/4 دقیقه و 38/0±96/2 بود. بیشترین و کمترین میانگین زمان ویزیت بیمار به ترتیب مربوط به تخصص روانپزشکی با 61/8 دقیقه و پزشک عمومی با 40/3 دقیقه بود. بیشترین و کمترین امتیاز کیفیت درک شده به ترتیب مربوط به متخصصان روان پزشکی (34/0±31/3)‏ متخصصان مسمومیت ‏‏(34/0±67/2) بود.‏ بین زمان ویزیت بیمار با ابعاد «ارتباط و تعامل» (0001/0›p)، «داشتن اختیار» (0001/0›p)، «استمرار خدمات» (0001/0›p)، «احترام» (0001/0›p)، «ایمنی» (0001/0›p)، «پیشگیری» (0001/0›p) و «اعتماد» (0001/0›p) و نیز کیفیت خدمات کلی درک شده (0001/0›p) همبستگی معنی دار وجود داشت. برازش معادله رگرسیون، رابطه خطی بین زمان ویزیت و کیفیت خدمات ویزیت ادراکی توسط بیمار سرپایی را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    افزایش زمان ویزیت بیماران سرپایی، کیفیت درک شده توسط بیمار را در تمامی ابعاد ویزیت بالا می برد، ارائه برنامه زمانی مشخص در بیمارستان های دولتی و افزایش تعداد پزشکان با ارائه تسهیلات ترغیب کننده برای آنان، موجب بهبود زمان ویزیت و کیفیت درک شده خواهد شد.
    کلیدواژگان: سرپایی، بیمارستان، زمان ویزیت، کیفیت خدمات ادراکی
  • حسین ابراهیمی، پروین نصیری، ایرج علی محمدی، سعید موسوی، کمالدین عابدی، مهندس فاطمه دانش * صفحات 36-42
    سابقه و هدف
    پارامترهای زیادی بر روی میزان مواجهه رانندگان اتوبوس با صدا تاثیر می گذارد که می توان به نوع اتوبوس، نوع سوخت، عمر اتوبوس و سرعت اتوبوس اشاره نمود. هدف از این مطالعه مدل سازی میزان مواجهه رانندگان شرکت واحد اتوبوس رانی شهر تهران با صدا به روش شبکه عصبی می باشد.
    مواد و روش ها
    تراز صدا در 90 اتوبوس که در 3 گروه مجزا (1) 30 اتوبوس ایکاروس (2) 30 اتوبوس مان (3) 30 اتوبوس شهاب قرار داشتند و به صورت تصادفی انتخاب گردیده بودند اندازه گیری گردید. نتایج حاصل از اندازه گیری ها و پارامترهای نوع اتوبوس، عمر اتوبوس و مدت زمان کار رانندگان به وسیله آنالیز شبکه عصبی مدل سازی گردید.
    یافته ها
    از پارامترهای مورد بررسی، عمر اتوبوس ها بیشترین اهمیت (700/0) را در میزان مواجهه رانندگان با صدا داشتند. بعد از عمر اتوبوس، محل قرارگیری موتور (174/0) و مدت زمان کار رانندگان (125/0) به ترتیب در میزان مواجهه رانندگان با صدا نقش داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که عمر اتوبوس و محل قرارگیری موتور از فاکتورهای تاثیر گذار بر شدت مواجهه رانندگان با صدا می باشد که مشابه با نتایج مطالعات پیشین در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: صدا، مدل سازی، شبکه عصبی، رانندگان اتوبوس
  • ندا خاصی *، بیتا خاصی، فایق یوسفی، نمامعلی آزادی صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    خشم یکی از مهم ترین هیجان ها در زندگی انسان بوده و نظریه پردازان آنرا در فهرست هیجان های اصلی انسان ذکر کرده اند. در مدارس خشم مفرط با مشکلات بسیاری همراه است. با توجه به اینکه خشم به عنوان یک عامل هیجانی از طریق آموزش قابل کنترل است و این امر در مدارس بر عهده معلمان است، هدف از این پژوهش سنجش خشم صفت معلمان مدارس ابتدایی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی می باشد. جامعه آماری معلمان مدارس ابتدایی شهر کرمانشاه است که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. حجم نمونه 285 نفر از معلمان شهر کرمانشاه می باشد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد خشم صفت- حالت 2 جمع آوری شد. . داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS-18 نرم افزارR تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بالاترین میانگین های خرده مقیاس های خلق و خوی و واکنش خشمگینانه به ترتیب 70/2±24/7 و 58/3±76/11 و متعلق به معلمان پایه ششم می باشد. نتایج نشان داد که بین نوع مدرسه و خشم معلمان ارتباط معنادار وجود دارد (01/0> p). ماتریس ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که ارتباط معناداری بین خرده مقیاس های خشم صفت وجود دارد (01/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان از بالا بودن خشم صفت دارد که زیرمقیاس بروز خشم است و تاثیر بالایی بر آن دارد. کنترل و مدیریت خشم صفت در معلمان شهر کرمانشاه بسیار حائز اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: میزان خشم صفت، مدارس ابتدایی، معلمان، شهر کرمانشاه
  • فرناز اسلامی مهر، فاطمه رخشانی *، علی رمضانخانی، سهیلا خداکریم، سمانه مظفریان صفحات 53-66
    زمینه و هدف
    انجام تحقیقات گسترده در زمینه میزان آگاهی ، نوع نگرش و رفتار در زمینه سلامت بلوغ و تلاش در جهت ارتقاء سطح آن ، در واقع سرمایه گذاری برای رسیدن به سلامت فردی و اجتماعی است. هدف این مطالعه پیش بینی رفتارهای بهداشتی دوران بلوغ در چارچوب نظریه رفتار برنامه ریزی شده در دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر خمیر بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بود که در بین 120 نفر دانش آموز دختر متوسطه اول انجام گردید. نمونه گیری به روش تصادفی بود. ابزار پژوهش پرسشنامه ای خودایفا مشتمل بر سوالات اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 و با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون های تحلیلی در سطح معنی داری 05/0>P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    سطح آگاهی 8/85% از دانش آموزان در حد متوسط بود. همچنین اکثر دانش آموزان (7/81%) عملکرد متوسطی در دوران بلوغ داشتند. تجزیه وتحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که نگرش پیش بینی کننده قصد انجام رفتارهای بهداشتی دوران بلوغ می باشند. همچنین تجزیه وتحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که قصد انجام رفتارهای بهداشتی دوران بلوغ و آگاهی، پیش بینی کننده رفتارهای بهداشتی در دوران بلوغ است.
    نتیجه گیری
    قصد رفتاری و آگاهی، پیش بینی کننده رفتارهای بهداشتی است. لذا در طراحی مداخلات آموزش بلوغ برای افزایش رفتارهای بهداشتی، بهتر است بر متغیر قصدرفتاری و آگاهی بیشتر توجه کرد.
    کلیدواژگان: رفتارهای بهداشتی دوران بلوغ، مونث، نظریه
|
  • Zahed Rezaei, Naseh Ghaderi, Elham Noori, Bijhan Noori, Omid Safari, Tahere Pashaei * Pages 1-12
    Introduction
    One of the most important factors determining health, are health-promoting lifestyle.The purpose of thisresearch was to Study of the Health-Promoting Lifestyle status of Students that Living in dormitories of Kurdistan University of Medical Sciences in 2016.
    Materials And Method
    In this cross-sectional study, a sample of 152 female and 98 male studentsresiding in the dormitories of Kurdistan University of Medical Sciences were selected bystratified random sampling method in 2016. All the included students completed aquestionnaire with two parts, sociodemographic information and the standard Walker’slifestyle questionnaire. Data were analyzed by the independent samples t-test, Mann-WhitneyU test, Kruskal-Wallis, and Spearman correlation coefficients.
    Results
    The mean score of health promoting lifestyle was 124.22 ± 17.98 from a maximum scoreof 208, indicating a moderate situation. The highestmean in the subscales was (23/94±4/42) for physical activity and the lowest was (16/40±4/80) for spiritual growth. There were significant associations between health promoting lifestyle (HPL) and marital status and field of study, but no significant associations between health-promoting lifestyle and gender Education and parental occupation.
    Conclusion
    This study showed that the score of health-promoting lifestyle is average among the students of Kurdistan University of Medical Sciences. Therefore, targeted interventions should be made to promote health-promoting lifestyle among these students.
    Keywords: Health promotion, Lifestyle, Student, Dormitory
  • Fateme Zare *, Samira Mohamadi Pages 13-23
    Background
    Skin cancer is one of the most common cancers in the world and in the past decades its incidence has increased a lot. However, this type of cancer is largely preventable through protective behaviors. This study aimed to determine the most important predictors that effect on protective behaviors based on BAZNEF model in midwifery students in Urmia.
    Methods
    This Descriptive analysis study was conducted on 100 midwifery students. The samples were collected using stratified random sampling method. We used a questionnaires for collecting the dada that consists of two parts: demographic characteristics and model structures (attitude, enabling factors, the subjective norms, behavioral intention and behavior). Data were analyzed with using Spearman correlation test and regression with use the backward strategy.
    Results
    The results showed that the Mean age of participants was 68/1 ± 15/21 and there was a significant direct correlation between marital status, economic status and maternal education level and History of burn with preventable behaviors from cancer. Mother and fathers educational level, subjective norms and enabling factors predicted 49% of preventable behaviors of skin cancer.
    Conclusion
    Based on the results of this study was suggested that enabling factors and subjective norms for designing and implementing of interventions were used in youth more than another factors to skin cancer prevention.
    Keywords: Skin Cancer, BAZNEF Model, Predictors, Student
  • Dr Farzad Faraji Khiavi, Mohammad Qolipour *, Zahra Dashtinejad, Iman Mir Pages 24-35
    Background And Objectives
    For an effective visit, the correct and appropriate use of time is necessary. The aim of this study was to determine relationship between outpatients’ visit length and perceived ýservice quality in teaching hospitals of Ahvaz.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted participating 550 outpatients referring to teaching hospitals of Ahvaz in 2015. Each outpatients’ visit length was measured and also their perceived service quality was assessed using a SERVQUAL questionnaire (Chronbach’s Alpha=0.84). The data were analyzed using correlation and regression modeling.
    Results
    The mean of visit length and the perceived service quality were 4.88±0.12 minutes and 2.96±0.38, respectively. The longest visit time (Mean= 8.61 minutes) was related to Psychiatry. Pearson correlation test between outpatients’ visit length and dimensions of "communication and interaction" (p
    Conclusion
    There was a relationship between outpatients’ visit length and perceived service quality. Observing the health sector evolution standards about visit length could be the way to improve perceived service quality.
    Keywords: Outpatients, hospital, visit length, service quality
  • Dr Hossein Ebrahimi, Dr Parvin Nasiri, Dr Iraj Alimohammadi, Dr Saeid Mousavi, Dr Kamaledin Abedi, Fatemeh Danesh * Pages 36-42
    Background
    Many parameters effect on the noise exposure of bus drivers, which can be noted the bus type, where the engine, fuel type, age of buses and speed. The object of this study is the neural network modeling of noise exposure in Tehran bus transportation drivers.
    Material and
    Methods
    Noise levels in 90 buses were sampled in three separate sub-sample including (1)30 Ikaroos buses (2)30 Man buses (3)30 Shahab buses, which were selected by simple random sampling. The results of the measurements and parameters of the bus type, age of buses and work duration of the bus drivers was modeled by neural network analysis.
    Results
    From the investigated parameters, the age of buses had the most importance (0.700) in the noise exposure of bus drivers. After the age of buses, the location of the engine (0.174) and work duration of the drivers (0.125), were importance in the noise exposure of bus drivers, respectively.
    Conclusion
    Results showed that the age and type of buses were effective factors in driver's noise exposure levels, which was consistent with previous studies in this field.
    Keywords: Noise, Modeling, Neural network, Bus drivers
  • Neda Khasi *, Bita Khasi, Fayegh Yousefi, Namamali Azadi Pages 43-52
    Background
    Anger is one of the most important excitement in human life and theorists have mentioned it in the list of basic human emotions. Excessive anger in schools with Many problems associated. Given that anger as an emotional factor can be controlled through education and this at school is the teachers. The aim of this study was to determine trait anger in teachers of primary schools.
    Materials And Methods
    This study is descriptiv. The population of primary school teachers in Kermanshah city that randomly selected. The sample size is 285 teachers in Kermanshah city. The data collecting instruments were standard questionnaire, State-Trait Anger Expression(staxi2) Inventory. The data were analyzed using SPSS version 20 and R software.
    Results
    The highest averages in measures of mood and angry reaction, respectively 7.24±2.70, 11.76±3.58, it is in the sixth grade teachers. The results showed that there is a significant relationship between type of school and teachers anger(P
    Conclusion
    The results showed the trait anger is high that is anger subscale and a high impact on it. Control and anger management is very important as the teachers in Kermanshah city and has to be considered.
    Keywords: Trait anger, Primary school, Teachers, Kermanshah city
  • Fateme Rakhshani *, Ali Ramezankhani, Soheyla Khodakarim Pages 53-66
    Background And Objectives
    Conducted extensive research in the field of knowledge, Type of attitude and behavior on Puberty health and efforts to promote it, In fact, investment to achieve personal and social health. The purpose of this study was to predict the puberty health behaviour in female secondary school students based on the theory of planned behavior (TPB) in Khamir city.
    Materials And Methods
    Cross-sectional study was conducted among 120 female secondary school students. Sampling was random sampling.  The data were collected by a questionnaire including demographic characteristics and a questionnaire based on the TPB constructs. The collected data was analyzed using SPSS version 22 and t-test, ANOVA and Pearson's Correlation Coefficient and linear regression to predict the behavior in a significant level of p
    Results
    About 85.8% of students were moderately aware about this period. Also, the majority of students (81.7%) produced a moderate performance in their adulthood. Multiple regression analyses revealed that attitude could predict the intention for puberty health behaviour. Furthermore, behavioral intention and knowledge predicted puberty health behaviours.
    Conclusion
    Based on the results, the behavioral intention and knowledge predicted the puberty health behaviours. Therefor in designing puberty education interventions aiming at increasing health behaviors in this group, it is better to put more emphasis on strategies to promote behavioral intention and knowledge students.
    Keywords: puberty, health behavior, female, theory