فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال سوم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرادعلی زارعی پور، نوشین نرمایون *، مهین علی نژاد، لیلا تقی زاده صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    سلامت اجتماعی ارزیابی و شناخت فرد از چگونگی عملکردش در اجتماع و کیفیت روابط وی با افراد دیگر، نزدیکان و گروه های اجتماعی می باشد هدف این مطالعه مقایسه سلامت اجتماعی مردان مجرم و عادی و عوامل مرتبط با آن می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بر روی 400 مرد (200 مرد مجرم و 200مرد عادی) انجام گرفت.. جهت سنجش سلامت اجتماعی از پرسش نامه سلامت اجتماعی Keyes و از پرسشنامه دموگرافیک مشتمل بر اطلاعات دموگرافیکی استفاده شد اطلاعات بصورت تصادفی ساده جمع آوری شده و توسط نرم افزار spss16 و با استفاده از آزمون های آنالیزواریانس یک طرفه و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سلامت اجتماعی با متغیرهای سن، تحصیلات، وضعیت تاهل، شغل و وضعیت اقتصادی ارتباط معنی دار داشت .(P<0.05)همچنین سطح نمره سلامت اجتماعی کل در مردان مجرم از مردان عادی کمتر بود اما این تفاوت از نظر آماری معنادار نبود. در دو بعد انسجام اجتماعی و شکوفایی اجتماعی سلامت اجتماعی مردان عادی بالاتر از مجرم و از نظر آماری معنادار بودند .(P=0.002 ،P=0.006)
    نتیجه گیری
    با توجه به عوامل موثر بر سلامت اجتماعی و پایین بودن سلامت اجتماعی مردان مجرم در دو بعد انسجام اجتماعی و شکوفایی اجتماعی ، لازم است، سیاست های ارتقا سلامت اجتماعی متناسب با عوامل ذکر شده اتخاذ گردد تا بدین طریق سایر ابعاد سلامت مجرمین ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، مردان مجرم، عادی
  • زهرا اقالری، حسن اشرفیان، محسن میرزایی، داوود للهی، سمیه جعفریان * صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    توجه به فاکتورهای فیزیکی، ایمنی و بهداشت مدارس عامل رشد طبیعی از نظر جسمی، روانی و فراگیری مطالب در دانش آموزان است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت بهداشت محیط و ایمنی مدارس شهرستان بابل انجام پذیرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی-توصیفی تحلیلی بوده که در سال 1394 در میان تمامی مدارس شهرستان بابل (552) بصورت سرشماری با استفاده از مشاهده، و چک لیست انجام شد. چک لیست دارای دو بخش جهت سنجش بهداشت و ایمنی مدارس تدوین شده بود. پس از جمع آوری داده های هر مدرسه، آنالیز داده ها با استفاده از Spss16 و آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    وضعیت مدارس مورد بررسی از نظر ایمنی و مهندسی انسانی(2/92درصد)، دستشویی(94درصد)، توالت (7/91 درصد) دفع زباله(4/97درصد) و دفع فاضلاب (4/91درصد) مطلوب و از نظر بوفه (4/58 درصد)، آب آشامیدنی (1/4درصد)، نا مطلوب بودند. بین وضعیت دفع زباله و فاضلاب، آبخوری در مدارس شهری و روستایی اختلاف معناداری مشاهده شد (001/0 > p). بین وضعیت بهداشتی مکان و ساختمان کلاس ها، دفع فاضلاب و آبخوری ها بر حسب نوع مدارس اختلاف معنادار مشاهده شد (001/0 > p).
    نتیجه گیری
    بیشتر مدارس مورد مطالعه از نظر وضعیت بهداشت محیط و وضعیت ایمنی بر اساس آیین نامه بهداشت محیط مدارس، به جز بوفه مدارس که در وضعیت ضعیفی قرار داشتند، دارای وضعیت خوب و مطلوب بودند.
    کلیدواژگان: ایمنی، بهداشت محیط، مدارس، بابل
  • سیده نسترن اسدزاده *، میترا هاشمی، محسن دولتی، مجید کرمانی صفحات 20-26
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا و آلاینده های ناشی از آن آسیب های زیادی بر روی انسان و محیط زیست می رساند. جهت کاهش آثار آلاینده های هوا باید پارامترهای موثر در آلودگی را شناخته که از عوامل موثر ویژگی های توپوگرافی محلی و شرایط اقلیمی می باشند. هدف از مطالعه حاضر، تغییرات ماهانه و فصلی آلاینده هاو ارتباط آنها با پارامترهای هواشناسی می باشد.
    مواد و روش ها
    در تحقیق حاضر، داده های هواشناسی از ایستگاه هواشناسی سینوپتیک و داده های آلاینده هوا از ایستگاه پایش آلودگی محیط زیست طی سال 1393 تهیه شده است. چگونگی تغییرات میانگین این پارامترها، همبستگی، مدل خطی آلاینده های زیست محیطی بر اساس پارامترهای هواشناسی با استفاده از نرم افزار آماریSPSS بدست آمده است.
    یافته ها
    نتیجه بررسی تغییرات فصلی آلاینده ها برای آلاینده هایی نظیر CO،PM10 نشان دهنده دو بیشینه یکی در تابستان و دیگری در زمستان می باشد. بیشترین غلظت میانگین آلاینده های PM10-CO-NO2 همگی در دمای بیش از 30 درجه سانتی گراد رخ داده است ولی برای آلاینده SO2 بیشترین غلظت در دمای کمتر از 10 درجه می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به معنی داری بودن ارتباط بین پارامترهای هواشناسی و آلاینده ها مشخص گردید که پارامترهای هواشناسی می توانند در میزان آلایندگی هوای شهر بجنورد موثر باشد.
    کلیدواژگان: پارامترهای هواشناسی، آلاینده های هوا، شهر بجنورد
  • مهدی بیگلو، محمد رفیعی، اکبر اسکندری * صفحات 27-35
    زمینه و هدف
    امروزه با افزایش جمعیت، کاهش سرانه ذخیره منابع آبی و افزایش آلودگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبی آب، بحران آب به عنوان یکی از معضلات بزرگ جهانی مطرح شده است. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت میکروبی آب آشامیدنی روستاهای تحت پوشش استان البرز بود.
    روش کار
    این مطالعه بصورت توصیفی- مقطعی در سال 1395 انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه 69 روستا و سه مجتمع بزرگ اقامتی - تفریحی، در طول جاده کرج - چالوس در بخش آسارا بود. نتایج مطالعه با عنایت به آمار اخذ شده از آزمایشگاه آب و فاضلاب استان البرز طی سالهای 1386 تا 1394 و انجام 342 مورد نمونه برداری در سال 1395 مطابق با استاندارد WHOو سنجش کیفیت میکروبی طبق آخرین ویرایش کتاب روش های استاندارد بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در طول ده سال مورد مطالعه، 51/77 درصد نمونه ها فاقد کلر باقیمانده بود. همچنین در طول این مدت و به طور میانگین 98/54 درصد نمونه ها سالم، 68/27 درصد نمونه ها آلوده به کلیفرم و 34/17 درصد نمونه ها آلوده به کلیفرم گرماپایی بود که بیشترین آلودگی به کل کلیفرم در سال 1391 برابر با 24/35 درصد و بیشترین آلودگی به کلیفرم گرماپایی در سال 1388 برابر 4/23 درصد بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج، کیفیت میکروبی آب آشامیدنی در برخی از روستاهای استان البرز به واسطه عدم کلرزنی مناسب نامطلوب بوده و بایستی مسئولین ذیربط اقدامات لازم را در خصوص بهبود کیفیت میکروبی و بهسازی منابع آب و همچنین آموزش آبدارچیان جهت تزریق مقدار کلر بهینه به منابع آب را انجام دهند.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، کیفیت میکروبی، کلر باقیمانده، مناطق روستایی البرز
  • فخرالدین چابکسوار *، مژگان ایراندوست، سید فهیم ایراندوست، غلامرضا شریفی راد، فرزاد جلیلیان، سعیده خلیلی صفحات 36-43
    مقدمه و هدف
    در دهه گذشته مصرف خودسرانه دارو به صورت بی رویه ای در کشور افزایش یافته است که می تواند عوارض متعددی را در پی داشته باشد. این مطالعه با هدف افزایش آگاهی، نگرش و عملکرد مادران به منظور پیشگیری از مصرف خود سرانه دارو با آموزش دانش آموزان و با انتظار انتقال اطلاعات و مهارت فراگرفته شده به خانواده هایشان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مداخله ای و از نوع نیمه تجربی می باشد که حجم نمونه 126 نفر بود (گروه مداخله 62 نفر و گروه کنترل 64 نفر) . در پژوهش حاضر روش گرد آوری اطلاعات پرسشنامه تنظیم شده شامل سوالات آگاهی، نگرش و چک لیست عملکرد مادران در خصوص مصرف خودسرانه داروها بود. بعد از 2 ماه آموزش به دانش آموزان، اقدام به جمع آوری اطلاعات بعد از مداخله شد. نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون های توصیفی( تعداد، درصد، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون tزوجی) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادکه تفاوت آگاهی میان دو گروه مداخله و کنترل از لحاظ آماری معنادار بوده است (p<./001) و تفاوت نگرش هم میان دو گروه مداخله و کنترل از لحاظ آماری معنادار بوده است (p<./001) و همچنین تفاوت عملکرد میان دو گروه مداخله و کنترل از لحاظ آماری معنادار بوده است (p<./001).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که دانش آموزان مقطع ابتدایی می توانند نقش موثری در انتقال دانش و مفاهیم بهداشتی به مادرانشان داشته باشند.
    کلیدواژگان: یاری کودک به خانواده، مصرف خود سرانه، دارو
  • محمدسعید جدگال، سعیده صادقی، مرادعلی زارعی پور، طاهره کریمی، مریم تاتاری، زهرا حبیب پور، هادی علیزاده سیوکی * صفحات 37-45
    زمینه و هدف
    یکی از شایع ترین بیماری های کودکان دبستانی، پدیکولوزیس (شپش سر) می باشد. بر اساس گزارش های سازمان های بهداشتی علیرغم تلاش های بسیار و صرف هزینه های هنگفت، هنوز بیماری در کشورهای مختلف در حد قابل قبولی کنترل نشده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان در مورد پدیکلوزیس سر در مدارس دخترانه مقطع ابتدایی تربت حیدریه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی از نوع مداخله ای شاهد دار، 272 دانش آموز (137 نفر در گروه مداخله و 135 نفر گروه کنترل) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد «ارزشیابی برنامه آموزش بهداشت به منظور کاهش میزان آلودگی به شپش سر در بین دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی» در مطالعه ضاربان و همکاران بود. برنامه آموزشی شامل سخنرانی، بحث گروهی و ایفای نقش بود که تنها در گروه مداخله اجرا گردید و در گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت. پرسشنامه ها قبل و بعد از مداخله، توسط نمونه های پژوهش در دو گروه تکمیل شدند. داده ها با استفاده از آنالیز کواریانس و با کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین گروه های مداخله و کنترل، از لحاظ نمرات پس آزمون، نمرات آگاهی(001/0>P)، نمرات نگرش(002/0=P) و نمرات عملکرد(001/0>P) بین دو گروه کنترل و مداخله تفاوت معنی دار آماری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    آموزش مدون موجب بهبود آگاهی، نگرش و عملکرد و در نتیجه کاهش میزان آلودگی به پدیکلوزیس می گردد، بر این اساس توصیه می شود آموزش بهداشت فردی به صورت مدون در کتابهای آموزشی گنجانده شود.
    کلیدواژگان: آموزش، پدیکلوزیس سر، دانش آموزان
|
  • Morad Ali Zareipour, Noshin Narmayoun *, Mahin Alinejad, Leila Taghizadeh Pages 1-10
    Background And Objectives
    Social health is the evaluation and recognition of the individual's performance in the community and the quality of his relationship with other people, relatives and social groups. The purpose of this study was to compare the social health of offended and Normal men And related factors.
    Material and
    Method
    This descriptive-analytical study was performed on 400 men (200 offenders and 200 non-offenders). Keye's social health questionnaire was used for measuring social health and a demographic questionnaire including demographic information was used. Data collected was analyzed by SPSS16 software using one-way ANOVA and independent T tests.
    Results
    The results showed that social health had a significant relationship with age, education, marital status, occupation and economic status. Also, the level of total social health scores was lower in offended men than non- offended men, but this difference was not statistically significant. In two dimensions of social cohesion and social flourishing, the social health of non- offended men was higher than offenders and statistically significant.
    Conclusion
    Considering the factors affecting social health and the low level of social health of offended men in two dimensions of social cohesion and social flourishing, it is necessary to adopt social health promotion policies in line with the abovementioned factors in order to promote other dimensions of the health of offenders.
    Keywords: social health, male offenders, non, offended male
  • Zahra Aghalari, Hasan Ashrafian Amiri, Mohsen Mirzaei, Davood Lelahi, Somayeh Jafarian * Pages 11-19
    Background And Objectives
    Attention to physical factors, safety and health of schools is a factor in physical, mental, and student learning. Therefore, the present study was conducted with the aim of evaluating the health and safety of the schools of Babol.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive-analytic study was conducted among all schools in Babol (552) using census sampling and checklist. The checklist comprised two parts for assessing the health and safety of schools. After collecting data from each school, data analysis was performed using Spss16 and descriptive statistics.
    Results
    The status of schools in terms of safety and human engineering (%92.2), toilet (%94), toilet (%91.7) waste disposal (%97.4) and waste disposal (%91.4) were favorable and in terms of buffet (%58.4), drinking water (%4.1), were unsatisfactory. There was a significant difference between waste disposal and sewage systems, drinking water in urban and rural schools (p
    Conclusion
    Most of the schools studied in terms of environmental health status and safety status were based on the School Environment Health Regulations, except for poorly designed school buffets, with a good and desirable situation.
    Keywords: Safety, Environmental Health, Schools, Babol
  • Nastaran Asadzadeh *, Mitra Hashemi, Mohsen Dowlati, Majid Kermani Pages 20-26
    Background And Objective
    Air pollution can harm humans and the environment. To reduce the effect of these parameters in the emissions of air pollutants known to the local topographical features and climatic conditions are factors. The purpose of this study, monthly and seasonal variations are contaminants and their relationship with meteorological parameters.
    Methods
    the present study, synoptic meteorological data from weather stations and air pollution data from environmental pollution monitoring stations have been provided during 2015. How changes of parameters, solidarity, environmental pollutants linear model based on meteorological parameters were obtained using statistical SPSS software.
    Results
    The results of seasonal changes to emissions of pollutants such as CO, PM10 represents the highest one in summer and one in winter. The highest average concentration of all pollutants PM10-CO-NO2 occurred at more than 30 ° C but the highest concentration of SO2 pollution is at a temperature lower than 10 degrees.
    Discussion and
    Conclusion
    Given the significance of the relationship between meteorological parameters and meteorological parameters can be determined that pollutants in the air pollution Bojnurd be effective.
    Keywords: The meteorological parameters, Air pollutants, bojnurd city
  • Mahde Begloo, Mohammad Rafiee, Akbar Eskandari * Pages 27-35
    Background and Objective
    Today, with increasing population, reducing the per capita amount of water resources and increasing the physio-chemical and microbial contamination of water, water crisis is one of the major global problems .The purpose of this study was to evaluate the microbial quality of drinking water in the villages covered by Alborz province.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 1395. The statistical population consisted of 69 villages and three large recreational complexes along the Karaj-Callous road in Asmara .The results of this study are based on the statistics from the Laboratory of Water and Wastewater of Alborz Province during the years 1386 to 1394 and performed 342 samples in 1395 according to the WHO standard and microbiological quality assay according to the last edition of the standard book.
    Results
    The results showed that during the ten years studied, 77.51% of the samples lacked chlorine. 54.98% of the samples were healthy, 27.68% of the samples were infected with chlorophyll and 17.34% of the samples were contaminated with warm-blooded calf. The highest total coliform infection in 1391 was 35.24 Percentage and maximum infiltration of thermal energy in 1388 was 23.4%.
    Conclusion
    drinking water in some villages in the province of Alborz is undesirable due to lack of chlorination, and the relevant authorities should take the necessary measures to improve the microbial quality and improve water resources as well as water instructors to inject the optimum amount of chlorine to water resources.
    Keywords: Drinking water, microbial quality, remaining chlorine, Alborz rural areas
  • Fakhreddin Chaboksavar *, Mozhgan Irandost, Saied Fahim Irandost, Gholamreza Sharifirad, Farzad Jalilian, Saeede Khalili Pages 36-43
    Introduction and
    Purpose
    Arbitrary consumption of drugs has increased in the past decade that can have several complications.This study aimed at increasing awareness, attitude, and performance of mothers in order to prevent self-medication through training students and transforming their information and skills to the family.
    Method
    This quasi-experimental and interventional study was that sample size 126 people (intervention group 62 persons and kontrol group 64 persons). Data were collected through a questionnaire consisting of knowledge and attitude questions and a performance checklist on sel-fmedication which was used in order to evaluate the effectiveness of the educational program. Finally two months after the last educational sessions for students, information was gathered. The results were analyzed via descriptive tests (number¸ percent¸ average¸ standard deviation) and analytical (paired T-test).
    Results
    the findings showed there was significant difference in knowledge between two intervention and control group (p
    Conclusion
    the results of this study showed that grade elementary students can have effective role in knowledge transfer and health concept their mothers.
    Keywords: helping child to family¸ self, medication¸ drug
  • Mohammad Saeed Jadgal, Saeedeh Sadeghi, Moradali Zareipour, Tahereh Karimi, Maryam Tatari, Zahra Hibib Pour, Hadi Alizadeh Sioki * Pages 37-45
    Background And Aim
    One of the most common diseases of primary school children is pediculosis (head lice). According to Health Organization reports, despite many efforts and spending a great deal, the disease has not yet been adequately controlled in different countries. The aim of this study was to investigate the effect of educational intervention on knowledge, attitude and practice of students about head pediculosis among primary school girls in Torbat Heydariyeh.
    Materials And Methods
    In this semi experimental, controlled trial study, 272 students (136 individuals in each group) were selected by cluster random sampling. The data collection tool was a valid and reliable questionnaire. The educational program included lecture, group discussion and role play, which was performed only in the intervention group and did not intervene in the control group. Questionnaires were completed in two groups before and after the intervention. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics and analyzed by SPSS software.
    Results
    The results of the study showed that the mean scores of knowledge, attitude and practice of students after training in the intervention group increased and had a significant difference with the pre-training scores (p
    Conclusion
    Modified education improves knowledge, attitude and practice and thus reduces the amount of infection to pediculosis. Accordingly, it is recommended that individual health education be included in educational books.
    Keywords: education, head pediculosis, students