فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال دوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرادعلی زارعی پور، خیرمحمد جدگال، فاطمه زارع، روح الله ولی زاده، موسی قلیچی قوجق * صفحات 1-13
    زمینه و هدف
    دیابت یک بیماری مزمن است که علاوه بر عوارض جسمی، برخی مشکلات روانشناختی به ویژه استرس نیز در افراد مبتلا به دیابت شایع است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین استرس درک شده و قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهرستان ارومیه می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی (توصیفی – تحلیلی ) می باشد که 330 نفر بیمار دیابتی نوع 2 از مراکز بهداشتی درمانی روستایی شهر ارومیه در سال 1395 به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. استرس با استفاده از پرسشنامه استرس درک شده کوهن و برای اندازه گیری قندخون از هموگلوبین گلیگوزیله و قند خون ناشتا بیماران دیابتی استفاده شد داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیزواریانس و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS v.21 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که استرس درک شده اکثر بیماران (70.9 درصد) در سطح پایین و میانگین استرس درک شده در آن ها هم در سطح پایین (7.6±24.22) بوده است. مطابق آزمون همبستگی پیرسون بین استرس درک شده و قند خون ارتباط آماری معنی دار و مثبت مشاهده شد. (p=0.001، r=0.28).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر تدوین برنامه ها و رویکردهایی در جهت کاهش استرس در بیماران مبتلا به دیابت در راستای کاهش و بهبود قند خون آنها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، استرس درک شده، سطح قند خون
  • زهره محمدی برتیانی *، محمدباقر محبی صفحات 14-24
    زمینه و هدف
    توسعه سیستم اطلاعات بیمارستان(HIS) به منظور بهبود قابلیت ها و ارزش های افزوده ی آن در زمینه تولید گزارشات و شاخص های آماری با توجه به نیاز کاربران، علاوه بر رضایتمندی آنان، نقطه ی آغاز بهبود توانایی های مدیریتی بیمارستان است. این مطالعه با هدف بررسی میزان انطباقHIS با «چارچوب سیستم اطلاعات آماری بیمارستانهای ایران»و تعیین میزان اهمیت شاخص های چارچوب از منظر کاربران انجام شد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی و از نوع توصیفی بود. که طی دو مرحله با استفاده از پرسشنامه حاوی 363 پرسش (در سه محور اصلی آمارهای بستری، اورژانسی و سرپایی)، ابتدا درصد انطباق HIS های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با «چارچوب سیستم اطلاعات آماری بیمارستانهای ایران»از طریق مشاهده و پرسش از مسئول آمار، سپس اهمیت هر کدام از مولفه های چارچوب مذکور در مقیاس لیکرت 5 گزینه ای، از منظر مسئولین آمار مراکز آموزشی درمانی شهر اصفهان تعیین و با کمک نرم افزار اکسل 2007 تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین میزان انطباق HIS های مورد مطالعه با چارچوب مدنظر 23.27 درصد بود. در این میان شاخص های بستری 23.16 درصد، شاخص های اورژانسی 19.01 درصد و شاخص های سرپایی 35.71 درصد با چارچوب آماری منطبق بودند. در حالی که 97.52 درصد شاخص های چارچوب از منظر کاربران بسیار مهم و مهم تلقی شدند.
    نتیجه گیری
    وضعیت HIS های مورد مطالعه در ارائه شاخص ها و گزارشات آماری مورد نیاز کاربران، نا مطلوب ارزیابی شد. بنابراین ضروری است HIS با طراحی زیر سیستم اطلاعات آماری با محوریت شاخص های بستری، اورژانسی و سرپایی توسعه یابد و دستیابی به شاخص ها و گزارشات آماری مورد نیاز در قالب جداول و نمودارهای مناسب، طبق چارچوب مورد نظر فراهم شود.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستان، سیستم اطلاعات آماری، آمار بیمارستان، کاربر
  • جعفر بشارتی، ایرج علی محمدی *، منوچهر امیدواری صفحات 25-34
    مقدمه
    امروزه سیاست گذاری ها و تصمیم گیری های کلان سازمانی بطور چشمگیری با سیستم مدیریت ایمنی ارتباط تنگاتنگی دارد بطوریکه اعمال هرگونه مداخلات سازمانی منجر به تغییر روند عوامل موثر بر شاخص حوادث می گردد. در این مطالعه به سیاست های انقباضی منابع انسانی بر روند شاخص حوادث در دو صنعت شرکت باتری سازی در بازه زمانی پنج ساله پرداخته شده است.
    روش کار
    در این مطالعه جهت مقایسه شاخص حوادث پنج ساله دو صنعت شرکت باتری سازی براساس استاندارد OSHA 1904 ، آمار اطلاعات مورد نیاز از سال 1389 تا سال 1393 جمع آوری شد و سپس نسبت به تعیین مقادیر شاخص های صنعت اقدام شد و در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 شاخص های حوادث در دو صنعت از نظر وجود اختلاف و ارتباط معنادار، با استفاده از آزمون های آماری کای دو و آزمون نسبت مورد بررسی قرار گرفت و ارتباط آن با کاهش نیروی انسانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد .
    یافته ها
    آنالیز اطلاعات نشان داده است که میزان شاخص حوادث در هر دو صنعت در سال 92 کمترین و در سال 93 بیشترین مقدار دارا بوده است و نسبت تعداد حوادث به تعداد کارکنان در دو صنعت 1و 2 در طی سال های 89 الی 92 معنادار بوده که میزان معناداری آن به ترتیب عبارت اند از سال 89 (0.002P value =)،سال 90 (0.000P value= )، سال 91 (0.004P value= )و سال 92 ( 0.011P value= ).عواملی همچون سیاست های انقباضی نیروی انسانی در حوزه HSE و پیمان سپاری فرآیندهای تولیدی از جمله سیاست هایی در تغییر روند شاخص حوادث بوده است.
    نتیجه گیری
    از یافته های این پژوهش می توان چنین نتیجه گیری نمود که کاهش و یا افزایش شاخص های حوادث به طور موثری با سیاست های انقباضی منابع انسانی سازمان ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: سیاست های انقباضی منابع انسانی، شاخص حوادث، ایمنی، باتری سازی
  • فرزاد فرجی خیاوی، محمد قلی پور * صفحات 35-49
    زمینه و هدف
    استفاده صحیح از زمان برای یک ویزیت مطلوب و موثر ضروری است. مهمترین مشکل در مدیریت یک مرکز سرپایی، زمان ویزیت است که این مقدار همواره بسیار کمتر از زمان انتظار بیمار می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه زمان ویزیت در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز با مقدار استاندارد و بررسی چرایی و چگونگی اختلاف بین این دو بود.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش کیفی بود که با روش تحلیل درونمایه ای انجام شد. با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختار یافته با 12 نفر از پزشکان شاغل در بیمارستان های اهواز مصاحبه شد. بعد از اتمام هر مصاحبه برداشت ها با شرکت کنندگان چک گردید و درنهایت متن مصاحبه های اولیه توسط یک عضو هیئت علمی تحلیل شد.
    یافته ها
    در مجموع در این مطالعه 51 تم فرعی و 7 تم اصلی از دیدگاه پزشکان درخصوص زمان ویزیت شناسایی شدند که عبارت از علل رعایت نشدن زمان استاندارد ویزیت، زمان ویزیت و کیفیت نسخه نویسی، زمان ویزیت و کیفیت ادراکی، مزایای افزایش زمان ویزیت برای بیمار، پزشک و بیمارستان، معایب افزایش زمان ویزیت برای آنان، شرایط اجرای زمان استاندارد ویزیت و اصول اجرای صحیح زمان استاندارد ویزیت بودند.
    نتیجه گیری
    در دهه های اخیر زمان ویزیت بیماران افزایش یافته است. از نظر اکثر شرکت کنندگان زمان ویزیت بستگی به پزشک و بیمار دارد و نمی توان زمانی را به صورت استاندارد برای آن تعیین کرد ولی درکل با توجه به ازدحام بیماران در بیمارستان های دولتی که از نقاط مختلف شهر، استان و استان های مجاور مراجعه می نمایند، زمان ویزیت 10 دقیقه به طور متوسط مناسب خواهد بود.
    کلیدواژگان: زمان ویزیت، بیمارستان، مطالعه موردی
  • محسن سوری لکی *، سیامک پورعبدیان، حبیب الله دهقان، اکبر حسن زاده صفحات 50-62
    مقدمه
    تامین آب و الکترولیت باعث حفظ تعادل گرمایی بدن در مواجهه با گرما می شوند. هدف از این مطالعه تعیین میزان تاثیر نوشیدنی های مختلف بر تغییرات شاخص های فیزیولوژیکی در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 13 دانشجوی مرد در شرایط گرم خشک آزمایشگاهی(دمای40 درجه سانتی گراد، رطوبت 30 درصد) انجام شد. به افراد در 3 مرحله به مدت زمان 2 ساعت یکی از مداخله گرهای آب، آب و آبلیمو و شربت آبلیمو به مقدار 400 سی سی در 4 دفعه داده شد. هر 10دقیقه یکبار ضربان قلب،دمای دهانی و دمای پوست افراد اندازه گیری شد، در پایان مواجهه از افراد نمونه ادرار برای تعیین دما و کدورت گرفته شد، همچنین میزان تعریق محاسبه گردید. از آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و آزمون تعقیبی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین دمای ادرار (0/155p=)، کدورت ادرار(0/171p=)، ضربان قلب حین فعالیت (0/345p=)و شدت تعریق (0/988p=) تفاوت معناداری نداشتند ولی میانگین ضربان قلب در دقیقه سوم از هر 10 دقیقه استراحت(0/04p=)، دمای دهانی (0/007p=) و دمای پوست (0/005p=) تفاوت معناداری داشتند.
    نتیجه گیری
    تاثیر شربت آبلیمو نسبت به آب و آبلیمو و آب در کاهش استرین های گرمایی فیزیولوژیکی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: نوشیدنی، استرین فیزیولوژیکی، شرایط گرم و خشک آزمایشگاه
  • امید صفری، مریم اسماعیلی کیا، محمدصادق عابد زاده زواره، امین میرزایی، مرتضی منصوریان * صفحات 63-73
    زمینه و هدف
    سبک زندگی سالم راهی است برای زندگی سالم است که در تعامل بین ویژگی های فردی، روابط اجتماعی و شرایط محیطی زندگی افراد تعیین می شود. این مطالعه با هدف بررسی ابعاد ارتباط بین فعالیت فیزیکی، تغذیه، ارتباطات بین فردی و مدیریت استرس با پرفشاری خون در مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان ایلام در سال 1393 انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه مورد و شاهد بود. داده ها این پژوهش از طریق ابزار پرسشنامه استاندار رفتار های ارتقاء دهنده سلامت HPLP2 و با مراجعه مستقیم پرسشگر به پایگاه های بهداشتی شهر ایلام جمع آوری شد. پس از جمع آوری و دسته بندی پرسشنامه ها، داده ها وارد نرم افزارSPSS گردید و بوسیله آمار توصیفی و تحلیلی و آزمونها کای اسکوئر، تی تست و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میانگین نمرات کسب شده گروه مورد و شاهد در ابعاد فعالیت فیزیکی و مدیریت استرس بطور معنی داری اختلاف داشتند به طوری که نمره کسب شده در ابعاد ذکر شده در بیماران فشار خونی بطور معنی داری کمتر از افراد سالم بود. اما در ابعاد تغذیه و ارتباطات بین فردی این اختلاف معنی دار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشان داد که میانگین نمرات کسب شده گروه شاهد در ابعاد فعالیت فیزیکی و مدیریت استرس بطور معنی داری از گروه مورد بیشتر است، به نظر می رسد انجام مداخلات آموزشی در زمینه سبک زندگی سالم برای افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری فشار خون در کنترل این بیماری و کاهش بروز آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: فشار خون، فعالیت فیزیکی، مدیریت استرس، ارتباطات بین فردی
|
  • Moradali Zareipour, Kheirmohammad Jadgal, Fatemeh Zare, Rohollah Valizadeh, Mousa Ghelichi Ghojogh* Pages 1-13
    Background
    Diabetes is a chronic disease that in addition to physical complications, some psychological problems, especially stress is prevalent among people with diabetes. The aim of this study was to investigate the relationship between perceived stress and blood glucose in patients with type 2 diabetes in the city of Urmia.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study (descriptive - analytical) conducted with 330 patients with type 2 diabetes from in rural health centers of city urmia by random cluster sampling in 2016 year. Using Cohen perceived Stress questionnaire was used to collect information. Glycated hemoglobin (HbA1c) and fasting blood sugar (FBS) were used to measure blood sugar levels in diabetic patients. Data using descriptive statistics and independent t-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient were analyzed in SPSS v.21 software.
    Results
    The results of this study showed that the majority of the patients’ perceived stress (70.9%) were in low level and the perceived stress mean of them were in the low level (24.22±7.6).There was statistically significant relationship between perceived stress and blood sugar based on Pearson correlation test (p = 0.001, r =0.28).
    Conclusion
    According to the results of this present study, it is suggested to develop programs and approaches to reduce the perceived stress of patients with diabetes in order to decrease their blood sugar.
    Keywords: Type 2 Diabetes_perceived stress_Blood sugar levels
  • Zohreh Mohammadibertiani *, Mohammadbagher Mohebbi Pages 14-24
    Background
    HIS development in order to improve its capabilities in producing statistical indicators and reports according to user requirements, in addition to their satisfaction, is the starting point of improvement of the ability of hospital management.
    This study aimed to determine the compatibility of hospital information systems with " Statistical Information System hospital framework", and the importance of the frameworks indicators from the perspective of users.
    Methods
    The present study was an applied-descriptive study; that In two stages by using a questionnaire containing 363 questions (on three main pivots: inpatient, emergency and outpatient), determined first the compatibility of Isfahan University of Medical Sciences HIS with the " Statistical Information System Framework " through observation and question, secound the importance of each component of the framework by the 5-choice Likert scale, from the perspective of of statistics users. Then data analyzed with Excel 2007.
    Results
    average of compatibility between HIS and statistical information system framework was 23.27 percent, in outpatient indicators 35.71 percent, in inpatient indicators 23.16 percent and in emergency indicators 19.01 percent; While 97.52 percent of the indicators were considered very important and important from the perspective of hospital statistics experts.
    Conclusion
    presentation of statistical indicators and reports in HIS that required by users, was considered undesirable is therefore essential HIS by designed statistical information subsystems with a focus on indicators of statistical information inpatient, emergency and outpatient expand. And achieve statistical indicators and reports required in appropriate tables and graphs, in accordance with the framework to be provided.
    Keywords: Hospital information systems, statistical information systems, hospital statistics, user
  • Jafar Besharati, Dr. Iraj Alimohammadi *, Dr. Manoochehr Omidvari Pages 25-34
    Introduction
    Today's macro-organizational policies and decisions are significantly associated with the safety management system, therefore, any organizational intervention may lead to a change in the trend of factors affecting accident indicator. In current research, Spastic policy on the human resources on trend of accident indicator in two industries in the field of battery making in a five year period has been scrutinized.
    Methods
    In this study, The five-year study to compare the two events Index Industry Standard battery, according to OSHA 1904, statistical information required from 1389 to 1393 were collected , then, the indicators in industries were determined. In the next step, through an interview with experts in two industries, the impact of organizational policy making was examined and by using SPSS 20 software Indices of industrial accidents in terms of division and significant correlation in the years using chi-square test and comparison test was evaluated and its association with reduced manpower was analyzed.
    Results
    Analysis of information indicated that the rate of accident indicator in both industries in 1392 was the least and in 1393 was the most, and ratio of number of accidents to number of employees in two industries since 1389 to 1392 was significant and P value was respectively 1389 (P value =0.002), 1390(P value =0.000), 1391(P value=0.004) and 1392(P value =0.011). Factors such as spastic policies regarding human resources, allocation of specific budgets to HSE and contraction outsourcing of production processes are among the policy making strategies that lead to change in trend of accident indicators.
    Conclusion
    Results of this study showed that reduction or increase in accident indicators are considerably related to human resources policy Spastic making.
    Keywords: Human resources policy Spastic, Accident indicator, safety, Battery making
  • Dr Farzad Faraji Khiavi, Mohammad Qolipour * Pages 35-49
    Background And Objective
    Proper use of time is essential for an optimal and effective visit. The most important difficulty in managing an outpatient center is the amount of visit time that it is always much lower than expected time. The aim of this study was to compare visit time in Ahvaz teaching hospitals and its standard value and, assessing why and how did this difference create.
    Methods
    This qualitative study was conducted using thematic analysis. With 12 physicians employed in hospitals of Ahvaz were interviewed using semi-structured questionnaire. At the end of each interview, data were checked by participants. Finally, context of early interviews were analyzed by a faculty member.
    Results
    In this study, 51 sub-themes and 7 main themes were identified from physicians’ view on causes about visit time. These themes included: reasons of not observe standard visit time, visit time and the quality of prescribing, visit time and perceived quality, benefits of increasing time visit for patients, physicians and hospitals, disadvantages of increasing visit time for them, the implementation conditions of standard visit time and, proper implementation principles of standard visit time.
    Conclusions
    In recent decades, visit time was increased. According to the most participants’ view, amount of visit time depends on the doctor and patient and cannot determined standard value to it. But in general, due to the overcrowding of patients in public hospitals that they refer from different areas of city, province and neighboring provinces, 10-minute visit time would be appropriate on average.
    Keywords: Visit time, Hospital, Case study
  • Mohsen Soury Laky *, Siyamak Pourabdian, Habibollah Dehghan, Akbar Hasanzadeh Pages 50-62
    Introduction
    Water and electrolytes can maintain thermal balance of the body at encounter to heat. The purpose of the present study was to determine the effect of different drinks on changes in physiological indexes in laboratory conditions.
    Materials And Methods
    This clinical trial study was conducted on 13 male students under hot and dry Laboratory condition (40 ° C, humidity 30%). People in 3 steps within 2 hours ate the interferences water, lemonade and lemon juice in the amount of 400 cc at 4 times. . Every 10 minutes, heart rate, oral temperature and skin temperature were measured. At the end of encounter, urine samples were taken to determine the temperature and turbidity, as well as the sweat was calculated.Repeated Measures ANOVA and LSD(Least significant difference) was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that the average temperature of the urine (p=0.155), turbidity of urine (p=0.171), heart rate during activity (p=0.345) and severity sweating (p=0.988) no significant difference but mean heart rate in the third minute from every 10 minutes rest (p=0.04), oral temperature (p=0.007) and skin temperature (p=0.005) were significantly different.
    Conclusion
    The effect of lemon juice compared to water lemonade and water was major to reduce physiological heat strain.
    Keywords: Drink, Physiological strain, hot, dry Laboratory condition
  • Omid Safari, Maryam Esmaeilikia, Mohammad Sadegh Abedzadeh Zavareh, Amin Mirzaei, Morteza Mansourian* Pages 63-73
    Introduction and aim: Healthy and unhealthy behaviors of the ppeople that affects on their health condition. The aim of this study was survey of the relationship between physical activity, stress management and interpersonal relationship with hypertension in people referred to health centers of Ilam.
    Materials And Method
    This study was a case-control study. The data were collected by standard d questionnaire (hplp2) and by directly questioning from referred people to the health services center of Ilam city. After collecting and sorting questionnaires, the data were entered in to SPSS software and analyzed by using descriptive statistics and chi-square test, t-test, and logistic regression.
    Result
    Results of the analysis showed that the mean scores of the two groups in physical activity and stress management are significantly different (pDiscussion and
    Conclusion
    The results of our study showed that the mean scores in the control group on physical activity and stress management dimensions is significantly higher than the control group. So it seems having educational intervention about physical activity and stress management at risk people can affect in control of hypertension disease.
    Keywords: hypertension, physical activity, stress management, interpersonal relationship