فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 30 (پاییز 1395)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 30 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • غلامرضا محفوظی، محمدتقی ابوالحسنی، رضا رستمی* صفحات 1-19
    تحقیقات اخیر در ارتباط با رفتار هزینه ها نشان داده است که هزینه ها متناسب با تغییرات سطح فعالیت حرکت نمی کنند و نسبت به تغییرات رو به بالا و رو به پایین سطح فعالیت از خود واکنش متفاوت نشان می دهند، این پدیده چسبندگی هزینه نامیده شده است. هدف از این پژوهش بررسی رفتار چسبنده بهای تمام شده کالای فروخته شده در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش تعداد 260 سال- شرکت در بازه زمانی 1390 - 1386 مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که به ازای 1% افزایش درآمد فروش، بهای تمام شده کالای فروخته شده 65% افزایش می یابد، ولی به هنگام کاهش 1% درآمد فروش، بهای تمام شده تنها 11% کاهش می یابد. همینطور شدت و عوامل چسبندگی بهای تمام شده کالای فروخته شده در صنایع مختلف باهم متفاوت بوده و چسبندگی بهای تمام شده، در تغییرات بالای 15% در درآمد فروش رخ داده و معنی دار میباشد.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، رفتار هزینه ها، بهای تمام شده کالای فروخته شده، شدت چسبندگی بهای تمام شده کالای فروخته شده
  • رضوان حجازی*، کیمیا اسلامی صفحات 21-38
    در این مقاله سعی شده تا با بررسی عوامل موثر در ایجاد آلایندگی و روش های دفع یا ممانعت از آلودگی پسماند،شاخص هایی برای محاسبه هزینه های زیست محیطی در حوزه پسماند استخراج شود؛ به گونه ای که در نهایت بتوان با ارائه مدلی جامع و فراگیر هزینه های زیست محیطی پسماند را محاسبه و در قالب گزارشات مالی به استفاده کنندگان ارائه داد. در این پژوهش ابتدا انواع پسماند و افراد درگیر با آن طبقه بندی شده و سپس به منظور شناسایی شاخص های آن، پرسشنامه هایی میان تصمیم گیرندگان (مدیران شهرداری و شهروندان) و متخصصان امر (حسابداران و متخصصان محیط زیست) توزیع شد تا بتوان متغیرهای مربوط به شاخص های محیط زیستی را شناسایی و در نهایت مدلی برای محاسبه هزینه های زیست محیطی پسماند ارائه نمود.
    کلیدواژگان: آلودگی پسماند، شاخص های آلایندگی، حسابداری محیط زیست
  • محمدرضا امامی نایینی*، فروغ رحیمی موگویی صفحات 39-53
    مدل های ارزشیابی اولسون(1995) و فلتهام-اولسون (1995) از جمله مدل های مبتنی بر داده های حسابداری است که در آن نرخ تنزیل، سود حسابداری و محافظه کاری بر ارزشهای برآورد شده تاثیرگذارند. نظریه چرخه عمر شرکت بیان می کند که یک شرکت، در مراحل مختلف چرخه عمر در برخی جنبه های بااهمیت ویژگی های متفاوتی از خود نشان می دهد و باتوجه به هر مرحله از حیات اقتصادی خود، سیاست و خط مشی مشخصی را دنبال می کند. این سیاست ها در اطلاعات حسابداری شرکت ها منعکس می شوند. پس منطقی است انتظار داشته باشیم اهمیت این متغیرها در مراحل مختلف چرخه عمر متفاوت باشد. هدف این پژوهش ارائه و آزمون نسخه های تعدیل شده ای از مدل های اولسون و فلتهام-اولسون با استفاده از طبقه بندی چرخه عمر دیکینسون (2011) است. برای ارزیابی تجربی مدل های ارائه شده از اطلاعات ترکیبی 143 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1388 تا 1393 استفاده شده و مدل های تعدیل شده با مدل های اولیه مقایسه گردید. نتایج پژوهش حاکی از برتری پیش بینی و ارزشیابی مدل های تعدیل شده نسبت به مدل های اولیه است.
    کلیدواژگان: عایدات غیرعادی، ارزشیابی شرکت، چرخه عمر شرکت
  • سلاله نصیری پوردری، بهمن بنی مهد، حمید احمدزاده صفحات 55-65
    هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط میان بیش اعتمادی مدیران و بیش نمایی سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. دوره زمانی تحقیق از سال 1382 تا 1392 مورد بررسی قرار گرفت. مبانی نظری پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها با استفاده از رگرسیون چند متغیره لاجستیک باینری انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد هر چه بیش اعتمادی مدیران افزایش یابد، در آن صورت مدیریت سود از توع حداکثر سازی سود افزایش می یابد. هم چنین نتایج بیانگر آن است که رابطه ای منفی و معنی دار بین نسبت بدهی و اندازه شرکت با مدیریت سود از نوع حداکثر سازی سود وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیش نمایی سود، بیش اعتمادی مدیران، رگرسیون لاجستیک
  • مهدی بهار مقدم، ساسان خادمی* صفحات 67-86
    پژوهش های اخیر درباره رفتار هزینه، بر خلاف مفروضات سیستم هزینه یابی سنتی که بر رفتار متقارن هزینه ها نسبت به تغییر سطوح فعالیت تاکید دارد، حاکی از رفتار نامتقارن انواع هزینه ها می باشد. رفتار نامتقارن هزینه ها می تواند از لحاظ چسبندگی یا ضدچسبندگی و میزان و شدت آن در ادوار مختلف تجاری شامل دوره های رونق، رکود یا بحران اقتصادی متفاوت باشد. هدف این پژوهش بررسی رفتار نامتقارن هزینه های اداری، عمومی و فروش و بهای تمام شده کالای فروش رفته طی سال های 1380 الی 1393 و همچنین بررسی رفتار این هزینه ها از لحاظ چسبندگی یا ضد چسبندگی به طور جداگانه در هر یک از دوره های رونق و رکود این بازه زمانی می باشد. بدین منظور داده های 189 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به صورت مشاهدات ترکیبی سال-شرکت در کل دوره زمانی مورد مطالعه و همچنین دوره های رونق و رکود اقتصادی، با استفاده از رگرسیون چند متغیره مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که رفتار هزینه های یاد شده در کل دوره مورد مطالعه نامتقارن است. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که دوره های رونق و رکود اقتصادی کشور تاثیر چندانی در نگرش مدیران شرکت ها نداشته و از این رو رفتار هزینه های اداری، عمومی و فروش در تمامی دوره ها شامل دوره های رونق و رکود اقتصادی چسبنده و رفتار بهای تمام شده کالای فروش رفته در تمامی ادوار تقریبا ضدچسبنده می باشد.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، ضدچسبندگی هزینه ها، رفتار هزینه ها، رونق اقتصادی، رکود اقتصادی
  • زهرا دیانتی دیلمی*، امیر علم بیگی، مرتضی برزگر صفحات 87-96
    در محیط تجارت کنونی برای کسب مزیت رقابتی، باید از رویکردهای نوین حسابداری مدیریت استفاده نمود. این انتظار وجود داردکه استفاده صحیح از رویه های مناسب حسابداری مدیریت، شرکت ها را حتی در شرایط وقوع رکودهای اقتصادی، درسطح قابل قبولی نگه دارد. وجود ابزارهای نوین حسابداری مدیریت، مدیران را در دستیابی بهتر به اهداف شرکت یاری می کند که در راس این اهداف، افزودن ثروت سهام داران وارزش شرکت است. دستیابی به اهداف مطرح شده را می توان ازطریق بازارهای سرمایه مورد سنجش قرار داد و این امر به وسیله تجزیه وتحلیل صورت های مالی و شاخص های مالی صورت می گیرد. از این رو هدف این تحقیق بررسی رابطه بین ابزارهای نوین حسابداری مدیریت و معیار اقتصادی ارزش افزوده اقتصادی می باشد. در این مقاله از رگرسیون چندگانه استفاده شده است و داده های این تحقیق، از صورت های مالی و پرسشنامه 48 شرکت پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران که تاریخ پذیرش آنها قبل از سال1387 می باشد و تا سال 1392 به طور مستمر به فعالیت خود ادامه داده اند، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار PLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که اثر بکارگیری ابزار های نوین حسابداری مدیریت بر شاخص ارزش افزوده اقتصادی مثبت و برابر 263/0 است. از اینرو، می توان گفت بکارگیری ابزار های حسابدرای مبتنی بر ارزش توانسته باعث بهبود عملکرد شرکت از بعد شاخص ارزش افزوده اقتصادی شود.
    کلیدواژگان: ابزارهای پیشرفته حسابداری مدیریت، مراحل تکاملی حسابداری مدیریت، ارزش افزوده اقتصادی (EVA)1، بورس اوراق بهادار تهران
  • فریدون رهنمای رودپشتی، راحله همایونی راد صفحات 97-113
    در این مقاله، همگرایی حسابداری مدیریت (MA[i]) و حسابداری مالی(FA[ii]) با تاکید بر پیشرفتهای فناوری اطلاعات(IT[iii]) بررسی شده است، و این موضوع که چگونه این همگرایی در دامنه فنی و تکنولوژیکی ظاهر می شود و چگونه در حوزه سازمانی و رفتاری انعکاس می یابد، مورد بررسی قرار گرفته است.طراحی مدل تحلیلی توسط همر و لابرو(2008) با چشم انداز آینده نگر حسابداری مالی، منجر به حرکت رو به جلو در حسابداری مدیریتگردید و یک چارچوب مفهومی برای تحلیل این همگرایی ایجاد نموده. مطابق با این چارچوب، فناوری اطلاعات(IT) به عنوان یک تسهیل کننده، کاتالیزور، محرک یا عامل بهبود در جهت همگرایی حسابداری مدیریت باحسابداری مالی بکار گرفته می شود. همگرایی پدیده ای بسیار گسترده تر از آن چیزی است که توسط همر و لابرو ایجاد گردیده است. این همگرایی در حوزه فنی و تکنولوژی شامل یکپارچه سازی عمدی سیستم های اطلاعاتی و نرم افزاری، وترکیب روش ها و استانداردها است.در حوزه سازمانی و رفتاری نیز شامل رفتارهای عمدی یا سهوی مطابق با نقش ها و فرآیندها، و همچنین همگرایی عمدی و یا سهوی مطابق با کار و وظایف می باشد. بر اساس مشاهدات بدست آمده، چنین نتیجه گیری شد که حرکت روبه جلوی عناصر حسابداری مالی، اغلب با حسابداری مدیریت در هم تنیده هستند و بالعکس، و به نظر می رسد همگرایی در حوزه فنی و تکنولوژی جلوتر از دامنه رفتاری و سازمانی است. در بیشتر مشاهدات ، فناوری اطلاعات نقش مهم و یا حتی در برخی موارد نقش تعیین کننده در فرایند همگرایی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: حسابداری مالی، حسابداری مدیریت، همگرایی حسابداری مالی و حسابداری مدیریت، فناوری اطلاعات
|
  • Gh. Reza Mahfoozi, M. Taghi Abolhasani, Reza Rostami * Pages 1-19
    Recent studies in cost behavior find that, costs do not move proportionately to the activity levels and costs respond differently to upward and downward changes in activities, This phenomenon is called sticky costs. The purpose of this paper is study of the Sticky Behavior of Cost of goods sold in companies listed on Tehran stock exchange. In this study, 260 years - firm the period from 2007 to 2011 were examined. findings show that, for 1% Increase in sales level, Cost of goods sold increased by 65%,while that for 1% decrease in sales level, Cost of goods sold decreased by 11%, The results also show that Intensity and factors of the cost of goods sold sticky Not the same in different industries together. We also find that cost of goods sold are sticky when revenues change by more than 15%, Is significant
    Keywords: sticky costs, cost behavior, Cost of goods sold, Sticky Behavior of Cost of goods sold
  • Rezvan Hejazi *, Kimiya Eslami Pages 21-38
    Main goal is following to identify indicators for calculation of environmental expenditures in waste area, with review effective factors to creation pollution and prevention of pollution ways. Such that calculating environmental expenditures and render financial reporting to users. At this research, first classification creation pollution methods and human correlate with this and then distributed questionnaires among decision makers (municipal executives and citizens) and specialist (accountant and specialists of environmental) than by analyzing they and by SPSS could be identify environmental indicators.
    Keywords: Waste Pollution, Contamination Indicators, Environmental Accounting
  • M. Reza Emami Naeini *, Forogh Rahimi Mougouei Pages 39-53
    Ohlson (1995) and Feltham-Ohlson (1995) valuation modelsare accounting based models that affect from accounting income, discount rate and conservatism. The Life Cycle Theory says that company show different characteristics in some important aspects during different stages of its life and has specific politics in each stage of its economic life. These policies are reflected in the company's accounting information. So investors and analysts consider different importance to these variables at different stages of the life cycle. The aim of this study is to achieve adjusted versions of the ohlson and Feltham-Ohlson prediction and valuation models using the Dickinson’s life cycle classification (2011). For comparative assessment of the initial and adjusted models the panel data of the 143 firms listed on Tehran Stock Exchange between 2009 and 2014 is used. The results show that the adjusted models have better performance in both predicting abnormal earnings and firm’s valuation compared to the initial models.
    Keywords: Abnormal earnings, Firm Valuation, Firm Life Cycle
  • Solaleh Nasiripour Dori, Bahman Banimahd, Hamid Ahmadzadeh Pages 55-65
    The main objective of this study is to investigate the relationship between earnings management and managerial overconfidence in listed firms on the Tehran Stock Exchange. This study has attempted to answer the question as to whether that overconfidence from the chief executive officer can impact firm's earnings management. To answer the question of this study, we have investigated 915 year-firm observations from listed firms on Tehran Stock Exchange from 2004-2014. Data analysis and hypothesis testing was performed by using binary logistic regression. The results confirmed that as managerial overconfidence increased, then the earnings overstatement will increases. In addition, the results indicated that there is a significant and negative correlation between debt ratio and size of the firms with maximization of earnings management.
    Keywords: Earnings Overstatement, Managerial Overconfidence, Logistic Regression
  • Mehdi Baharmoghaddam, Sasan Khademi * Pages 67-86
    Unlike the traditional cost system which basically focuses on symmetric cost behaviors with respect to change in level of activity, a good deal of recent research show asymmetric behavior of various costs. asymmetric cost behavior might differ in various respects such as stickiness and anti-stickiness, the degree and intensity of it in different business cycles including prosperity, recession or economic crisis. this study aims to investigate asymmetric behaviors of selling, general and administrative costs (SG&A) and cost of good sold (COGS) during 2001 and 2014. It also investigates cost behavior with respect to their stickiness and anti-stickiness separately in each prosperity and recession cycles in the mentioned period. For this purpose, data gathered in the form of combined firm-year observation from 189 firms listed in Tehran stock exchange has been examined in the period studied, as well as prosperity and recession cycles by multiple regression test. The results reveal that behavior of mentioned costs is asymmetric in the whole period. Also findings of this study highlighted that prosperity and recession cycles do not affect managers᾿ perspectives, therefore, SG&A in all cycles including prosperity and recession cycles is sticky and COGS is approximately anti-Sticky in all cycles.
    Keywords: Costs Stickiness, Costs anti, Stickiness, Costs Behavior, Economic Prosperity, Economic Recession
  • Zahra Dianati Deilami *, Amir Alambeigi, Morteza Barzegar Pages 87-96
    In order to gain competitive advantage in current trade environment, modern management accounting approaches must be used. Correct use of proper management accounting procedure is expected to maintain companies in an acceptable level even in happening of depressions. Existence of modern management accounting tools (MATs) helps managers to achieve company goals better and in these goals increasing shareholders’ wealth and value of company is above all. Achieving the aforementioned goals can be put to test via capital markets and this matter is done by analyzing financial statements and via financial indices. Hence aim of this research is investigating the relation between modern management accounting tools and economic value added (EVA). In this article multiple regression is used and the data are collected from financial statements and questionnaire of 48 companies which were accepted at Tehran stock exchange before the year 1387 and have continued their activity constantly until the year 1392, and these data are analyzed by PLS. Results show that applying modern management accounting tools has positive effect which is equal to 0.263, on index of EVA. Thus, it can be said that applying accounting tools which are value-based, has led to improvement in performance of company in terms of index of EVA.
    Keywords: Advanced Management Accounting Tools, Stages of development of management accounting (SDMA), Economic Value Added (EVA), Tehran Stock Exchange (TSE)
  • Ferydoon Rahnamay Roodposhti, Rahele Homayooni Rad Pages 97-113
    In this article we investigate and conceptualize the recent convergence of management accounting (MA) and financial accounting (FA) with the advancements in information technology (IT), and illustrate that how this convergence is manifested in the technical and technological domain, and how it is reflected in behavioral and organizational domain.
    Designing the analytical model by Hemmer and Labro (2008) with forward-looking of financial accounting leads to forward-looking managerial accounting, and lead to build a conceptual framing to analyze this convergence. According to this framing, information technology serves as a facilitator, catalyst, motivator or even as an enabler for the convergence of MA and FA. We further argue that convergence is a much broader than claimed by Hemmer and Labro. This convergence in technical and technological domain, including the intentional integration of information systems and software, intentional combinations of methods or standards, and in behavioral and organizational domain including (un)intentional alignment regarding both work and functions.
    Based on observations, it is concluded that the forward-looking FA elements are often intertwined with MA, and vice versa, and that convergence in technical and technological domain appears to precede convergence in the behavioral and organizational domain. In most of observations, IT plays an important or even crucial role in this convergence process. Also, suggested several avenues for further research.
    Keywords: financial accounting, management accounting, convergence of management accounting, financial accounting, information technology