فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1395)

پژوهشنامه حج و زیارت
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمهدی علیزاده موسوی صفحه 7
  • یوسف مهربان سیدآبادی، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحه 11
    هرچند توسعه اماکن مناسک حج، به دلیل افزایش روزافزون حج گزاران، امری ضروری و اجتناب ناپذیر می نماید، که دولت سعودی با جدیت بدان می پردازد، لیکن باید توجه داشت که حج، به عنوان یک واجب شرعی، دارای محدوده معین و مضبوطی است و بدون اذن شارع و وجود دلائل شرعی متقن، نمی توان محدوده آن را توسعه داد؛ به نحوی که به انجام دادن مناسک در غیر مواضع منجر گردد. با تتبع در ادله فقهای اهل سنت در توجیه علل جواز توسعه های صورت گرفته، ظاهرا و مع الاسف، دلیل صحیح السند و الدلاله ای بر این امر موجود نیست؛ چراکه عمده مستمسک آنان قاعده ای معروف به «الهواء تابع للارض و القرار» است که مطابق بررسی مبسوط صورت گرفته، این قاعده ادعایی بیش نبوده و در منابع شرعی، پایه و اساس استواری ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه اماکن حج، قاعده الهواء تابع للارض، طواف از طبقات فوقانی، سعی از طبقات فوقانی
  • سیدمحمدعلی هاشمی صفحه 45
    حج از عبادات مهم، و از فروع دین مبین اسلام است که دارای ابعاد متعدد فردی و اجتماعی است. حج، عبادتی مناسک محور است و حج گزاران تنها در سرزمین حجاز می توانند این عبادت را انجام دهند. از این رو حکومت سعودی، نسبت به حج گزاران مسلمان، تعهدات ویژه ای دارد. این مقاله عهده دار تبیین تعهدات و تکالیف دولت عربستان، در برابر حج گزاران، از منظر حقوق بین الملل است. این مهم در سه مبحث «حقوق بین الملل؛ تعهدات و تکالیف دولت پذیرنده حجاج»، «تعهدات اعلامی موسس دولت سعودی نسبت به حج و حرمین، در ابتدای شکل گیری دولت» و «معاهدات مرتبط با حج و حج گزاری یا روابط ایران و عربستان» به سامان می رسد. فرایند این پژوهش، به بایسته های روشی دانش حقوق بین الملل وفادار است؛ چنان که در کنار استفاده از اسناد نوشتاری، به برخی از گزارشات تاریخی نیز توجه می شود.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، تعهدات دولت پذیرنده، حج، حقوق حجاج، حج گزاران ایرانی
  • حمید کمالی اردکانی صفحه 71
    برائت از مشرکان و اعلان آن، مورد تاکید فقهای اسلام، اعم از شیعه و سنی، است. آنچه باعث شده این واجب سیاسی، محل اختلاف قرار بگیرد، انجام آن در فریضه حج است. مطالبی برای تبیین این فریضه نگاشته شده، ولی کمتر به ابعاد فقهی آن پرداخته شده، و بیشتر آثار سیاسی اجتماعی و خاستگاه آن مورد بحث قرار گرفته است. نگارنده بر این اعتقاد است آنچه باعث شده شبهاتی حول این مسئله پدید آید، عدم توجه به واژه مشرک و رابطه آن با برائت، در یک خاستگاه فقهی است. به نظر می رسد با توجه به آیات قرآنی، دو نوع مشرک و به تبع آن، دو گونه برائت داریم که تفکیک این دو عنوان از یکدیگر برای تبیین این واجب فقهی سیاسی، یعنی برائت از مشرکان، می تواند بسیار رهگشا باشد. به نظر می رسد برائت از مشرکانی که مورد تاکید قرآن کریم بوده و فقه اسلامی بدان حکم نموده است، برائت از نظام و جبهه ای است که به تقابل با جبهه اسلام برخاسته است.
    کلیدواژگان: برائت، مشرک، کافر، اهل کتاب، سازمان شرک
  • محمدسعید نجاتی صفحه 97
    حضور الزامی همه حج گزاران در منا باعث شده که از دیرباز، مسئله ازدحام جمعیت، به عنوان یکی از چالش های جدی آیین های ویژه منا، تلقی شود و به دنبال آن، فقه اسلامی ، با جامعیت خاص خود، با ارائه راهکار، به مقابله با این آسیب بپردازد. راهکارهایی که مورد توجه قرار گرفتن آن می توانست مانع فجایعی باشد که تا امروز رخ داده است. در این پژوهش، این راهکارها به اجمال و با محوریت مناسک پر ازدحام منا، یعنی رمی جمرات، قربانی و بیتوته، عرضه شده است. بررسی این راهکارها نشان دهنده توجه شارع مقدس به امنیت جان حجاج در این مراسم و پیشگیری از فاجعه انسانی در آن است. می توان این راهکارها را در سه محور توسعه زمانی، توسعه مکانی و توسعه فاعلی دسته بندی کرد. فتاوای توسعه زمان رمی و توسعه محل و مکان رمی و پیشنهاد عدم وجوب ترتیب در اعمال منا در ضرورت، در محور رمی بررسی شده و فتاوای توسعه مکان قربانگاه و جواز وکالت در آن، در محور قربانی، توسعه تعبدی منا، رفع وجوب بیتوته برای معذوران، توسعه مکانی آن با مخیر بودن بین عبادت در مکه، بیتوته در منا و توسعه زمانی آن، با کفایت بیتوته در نیمی از شب و پیشنهاد وجوب کفایی ساخت و ساز در بیتوته در منا طرح شده است.
    کلیدواژگان: منا، ازدحام، بیتوته، قربانی، راهکار، ساخت و ساز در منا، معذوران
  • علی شریف، علی اکبر ترابی اصفهانی صفحه 121
    شارع مقدس درباره سه مسئله دماء، اعراض و اموال مردم، حساسیت داشته و برای حفظ آن، احکامی وضع نموده که از جمله آنها دیه است و جنبه بازدارندگی از جنایت دارد. مقدار دیه قتل، در شریعت مقدس اسلام، در شرائط خاص، به مقدار یک سوم افزایش می یابد و این افزایش، شامل قتیل ازدحام نیز می باشد. به اتفاق آرای فقهای شیعه و به نظر شافعیه و حنابله و برخی صحابه و تابعین از علمای اهل سنت، دیه قتل در ماه های حرام، به مقدار یک سوم افزایش می یابد. اما درباره دیه قتل در حرم الهی، قول به تغلیظ، مطابق اکثر و مشهور فقهای شیعه و برخی فقهای اهل تسنن مانند شافعیه و حنابله و برخی از صحابه و تابعین ایشان است که همگی، به غیر از شافعیه، آن را به مقدار یک سوم افزایش می دهند. اجتماع دو سبب تغلیظ، به نظر مشهور فقهای شیعه و به نظر احمد بن حنبل و تابعین از اهل سنت، باعث تعدد تغلیظ می شود.
    کلیدواژگان: شهر حرام، حرم، دیه، تغلیظ
  • رضا عندلیبی، روزبه برکت رضایی صفحه 141
    فقهای امامیه در ترتیب بین سه عمل رمی جمره عقبه، ذبح قربانی و حلق یا تقصیر در سرزمین منا، دیدگاه های متفاوتی دارند. لذا با توجه به مقتضیات زمان معاصر، از قبیل ایجاد ازدحام و...، بررسی دقیق ادله هر یک از دیدگاه ها و تشخیص نظریه حق، ضروری به نظر می رسد. هر چند در مورد حکم تکلیفی ترتیب بین رمی و قربانی، میان فقها دو نظریه وجوب ترتیب و عدم وجوب آن مطرح است، اما مشهور قریب به اجماع قدما، ترتیب را از نظر وضعی واجب نمی دانند که این اختلاف، از اختلاف بدوی مدلول روایات نشئت می گیرد؛ اما با توجه به اینکه ادله وجوب رعایت ترتیب بر حکم تکلیفی و ادله عدم لزوم آن، بر حکم وضعی حمل می شود، این اختلاف از بین می رود؛ همان طور که مشهور فقها، حکم وضعی را عدم اشتراط ترتیب بین ذبح و حلق می دانند و در مورد حکم تکلیفی آن، سه نظریه وجوب، عدم وجوب و تفصیل بین وجوب تهیه قربانی و عدم آن را مطرح کرده اند. با توجه به اینکه ادله نظریه اول، ناظر به حکم تکلیفی، ادله نظریه دوم ناظر به حکم وضعی و ادله نظریه سوم، حاکم بر ادله نظریه اول است، در نتیجه تهیه قربانی، در حکم انجام قربانی خواهد بود. بنابراین حکم اولی ترتیب بین هر سه عمل، وجوب تکلیفی و عدم اشتراط وضعی است. افزون بر این، در صورت حصول عناوین ثانویه، از قبیل حرج و...، حکم ثانوی تکلیفی نیز عدم وجوب رعایت ترتیب است که می توان با تکیه بر آن، تا حدودی مشکل تبعات ازدحام را نیز حل کرد.
    کلیدواژگان: منا، ترتیب، رمی جمره، ذبح، حلق، تقصیر، حکم تکلیفی، حکم وضعی
|
  • Yusuf Mehraban Seyedabad Mohammadreza Kazemi Golvardi Page 11
    Although the development of places for rites of hajj, for reasons of daily increase of the pilgrims is a obligatory command and inevitable that the Saudi Arabian government look serious towards; however we should pay attention that hajj as an obligatory act with certain boundaries and is recorded and with out legal permission and legit legal excuses, cannot develop in a way that leads to doing the rituals in some other places. Research shows that in the reasoning of the jurisprudents of the Sunni school of thought in explaining the reasons for extensions apparently doesnt exist justified expectable reasons, reasons from Sahihus Sanad and Dilalah (content) for this matter. Because they have a ground basis ruling also known as “al-Hawa Tabeun lil Ardh wa al-Qarar” that according to a research has expanded. This rule wasn’t more than just a saying .and this doesn’t have a strong base in the legal .
    Keywords: Places of Pilgrimage development, the Rule of “al, Hawa Tabeun lil Ardh”, Circulating from higher floors, trying (Say) form the higher floors
  • Seyyed Mohammad Hashemi Page 45
    Pilgrimage is one of the important devotions and branches of Islam that has multiple dimensions of individual and social. Hajj is a ritual centered worship and pilgrims only can perform such worship in the land of Hijaz. Thus, the Saudi government has special obligations to Muslim Pilgrims. This article shall ex plain the obligations and duties of the Saudi government for pilgrims from the perspective of international law. This important issue regulates in three discussions of “international law, obligations and duties of the host state for the pil grims “, “public commitment of the Sa’udi government establisher concerning the pilgrimage and shrine, in the founding of the State” and “relevant treaties concerning hajj and pilgrims or relations between Iran and Saudi”. This research process is loyal to the required methodology of international law knowledge, .as in the use of written documents, also will apply some historical reports .
    Keywords: international law, the obligations of the host State, Hajj, pilgrims rights, Iranian Pilgrims
  • Hamid Kamaali Ardakaani Page 71
    Innocence from the pagans and the announcement on this issue is reassur ance for the jurisprudents of Islam both Shia and Sunni. What has caused this political obligatory issue become a conflicting one is accomplishment of the announcement in the incident of Hajj. Being innovative, the absence of pa gans in the modern Hijaz and the non-pagans of the followers of the Book and other issues including issues that caused this must to happen in hajj via Imam Khomeini was founded; And till today continues with challenges. The duty ex plained in this event is written but seems to be less about the jurisprudence side of things and more on the political and social effects. The writer believes that what caused the emergence of misconceptions in this regard was the lack of attention to the word “pagan” and its relation with innocence in one jurispru dential perspective. Seems that in the ayahs of the Holy Quran there are two types of Pagans and consequently we have two innocence that the separation of these two from each other in terms of explaining this “political jurisprudential obligatory” i.e. innocence from the pagans can be opening. It seems as though that innocence from the pagans that is emphasized on the Holy Quran and the Islamic jurisprudence is for the innocence from the front system and the one in .contrast with the way Islam has raised .
    Keywords: innocence, pagan, non, believer, followers of the Book, the organization of pagans
  • Muhammad Saeed Nejaati Page 97
    The required presence of all the pilgrims in Mina was the cause to the late response to the crowd of people, as one of the most important rituals of Mina, should be treated and followed by Islamic jurisprudence with its own crowd, with its own solutions, should get to this destruction. The solutions for this issue that is attracting our attention could’ve been the barrier to this tragedy that till today because of the crowdedness and swarm of people has occurred. In this research these solutions in all with focus on the rites with the mina crowd meaning com posed of Jamarat, sacrifice of the sheep, and night vigil. The analysis of these solutions indicates the attention of the divine laws to the security of the lives of the pilgrims in this ritual and prevention from human tragedies in it. We can split these solutions into three categories: time, place, and people. The fatwa for time extension for rami and extension of place of rami and suggestion of no order in the rituals of Mina in need has been analyzed in the axis of rami. The fatwa for extension of place of sacrifice and the lawyer’s license in the axis of sacrifice and extension of Mina and to relieve of obligation of night vigil for the excused and the extension of place of being empowered between worship in Mecca and night vigil in Mina and the extension of time sufficient night vigils for half of the night .and suggesting obligation in night vigil in Mina is mentioned .
    Keywords: crowdedness, Mina, night vigil, sacrifice, solution, development in Mina, the excused
  • Ali Sharif, Ali Akbar Torabi Esfahani Page 121
    Holy legislator, about three issues of blood, honor and property of the people is sensitivities and imposed sentences to maintain them including blood money which is assumed as a deterrence of crime. The blood money for killing, In Is lam, in certain circumstances, could increase to the amount of one third and this increase includes the victim in the crowd as well. Shia scholars unanimously with Shafi’i and Hanbali jurists and Sunni scholars and some companions and their followers, believe in the increase of blood money of killing in the sacred months to one-third. . But about the blood money of killings at the Divine Shrine, the idea of increase (Taghliz) is accepted according to the majority and the famous Shiite jurists and Some Sunni jurists like Shafi’i and Hanbali and some of the Companions and their followers who, with the exception of Shafi’i, .will increase the amount of blood money to one-third The gathering of two increase factors causes the multiplicity of increase accord.ing to the famous Shiite jurist and Ahmad ibn Hanbal and followers of the Sunni .
    Keywords: Sacred month, Shrine, blood money, Increase
  • Reza Andalibi, Rouzbeh Barakat Rezai Page 141
    The order between the three actions of “Rami Jamarah 'Aqaba”, "sacrifice", and "shortening or shaving of the hair in the land of Mina", is a matter of differ ence amongst Imamia jurisprudents, which with attention to the consequences of the requirements in this age, for instance the causing of crowdedness, etc., analyzing the reasoning of each opinion and deciphering the correct opinion, seems to be obligatory. Although in the case of obligatory ruling between rami and sacrifice, amongst the jurisprudents two opinions of obligatory order and opposite of that is mentioned. But ancient scholars compared to the contem porary ones know the order not to be vazee obligatory, that this difference is a difference of primitive significance but with attention to the reasoning that obligates order for obligatory ruling and the reasoning for the nonexistent obligation takes precedence over the vazee ruling so now this difference is over ridden. Just like the majority of the jurisprudents, the vazee ruling is known as the opposite in the stipulation of order between the sacrifice and shaving and in the case of the obligatory ruling of it, three opinions of obligation, no obligation
    and the detail between the preparation of the sacrifice and not doing it. With attention to the reasoning of the first opinion, with respect to the obligatory ruling, the reasoning of the second opinion with respect to the vazee ruling and the reasoning for the third opinion, overrides the reasoning of the first opinion resulting in preparation of the sacrifice would be in the ruling of doing sacrifice. Therefore the first ruling is the order between each three of the actions, obli gation and the lack of stipulation. Moreover in the case of the resulting of the second case for instance sinning, etc., the secondary ruling of obligation also is the non-following of order that by leaning towards that to a certain point can .resolve the issue of over crowdedness .
    Keywords: Mina, order, Rami Jamarah, sacrifice, shaving, shortening, obligatory ruling, vazee ruling