فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی پناهی ، رسول رضوی صفحات 7-33
    برائت به معنای دوری کردن از چیزی که همراهی با آن ناپسند است، در عرف متشرعه از بغض دشمنان دین آغاز، و به عداوت و مبارزه با آنها منتهی می گردد و در مقام اعتقاد و عمل به صورت اصلی مهم و مسلم، مورد استناد و استفاده مومنان قرار می گیرد. اما به علل گوناگون سیاسی و اجتماعی، ریشه های اعتقادی این آموزه و همچنین قلمرو کاربرد آن مورد بررسی کافی و مطلوب پژوهشگران قرار نگرفته است. برای یافتن زیربنای اعتقادی این باور و عمل صحیح بر طبق آن، بررسی آیات و روایات این باب ضروری است و این کار نیازمند استقرای منقولات شرعی و تحلیل آنهاست.
    کلیدواژگان: مبانی، توحید، برائت، بغض، عداوت
  • اصغر قائدان صفحات 35-65
    در مورد زیارت قبر رسول خدا (ص) در میان اهل سنت چهار نظر وجود دارد: عده ای برآن اند که مستحب موکد تا حد وجوب است؛ دسته ای دیگر آن را مباح، دسته سوم مکروه و حرام مقید، و گروه چهارم آن را حرام مطلق می دانند. در این میان سلفیه و وهابیه، که در گروه سوم و چهارم قرار می گیرند، زیارت قبور، از جمله مرقد رسول خدا (ص) را بر دو نوع می دانند: زیارت شرعی و زیارت بدعی و حرام. در این میان گروهی مثل ابن تیمیه، ابن قیم و پیروانشان تحت عنوان سلفیه، معتقدند ابتدا در اسلام زیارت قبور نهی شده و سپس پیامبر (ص) آن را نسخ کرده اند و فرمان به زیارت قبور داده اند. بنابر این حرمت آن مقید و مشروط بر آن است که اولا «شد الرحال» بر آن مترتب گردد و ثانیا اعمال خلاف شرع در کنار آن، مثل توقف کنار قبر، حاجت خواستن، شفاعت طلبیدن و نیاحه و استلام قبر و…، انجام شود؛ وگرنه مشروع و جایز است. گروه چهارم از جمله ابن بطال، ابن بطه، ابن سیرین، ابراهیم نخعی و شعبی و نیز علمای وهابیه معاصر، زیارت آن حضرت را مطلقا، حتی بدون «شد الرحال» ، حرام می دانند. در این تحقیق بر آنیم تا ابتدا ضمن بررسی عقاید و آرای چهارگانه، با ارائه روایاتی از رسول خدا9، عملکرد صحابه، تابعین و علمای مذاهب اسلامی در متون روایی و تاریخی اهل سنت درباره زیارت قبر آن حضرت، به این مسئله پاسخ دهیم که چه تفاوت دیدگاهی و رفتاری بین قاطبه اهل سنت و سلفیه و وهابیه در مورد این موضوع وجود دارد. نتیجه این تحقیق نشان می دهد ضمن آنکه روایاتی در خصوص استحباب و سفارش اکید برای زیارت قبر رسول خدا9 در متون روایی اهل سنت وجود دارد، همواره صحابه، تابعین، فقها و بزرگان مذاهب اسلامی به زیارت آن حضرت می رفته اند و شد الرحال را منافی آن نمی دانستند. بنابراین در این خصوص تفاوت آشکار و معناداری بین آرای اهل سنت به طور عام، و جریان سلفیه و وهابیه به طور خاص دیده می شود.
    کلیدواژگان: بقيع، زيارت قبور، مرقد شريف پيامبر(ص)، قبرستان بقيع، قبور شهداي احد، سلفيه، وهابيه
  • محمود سامانی صفحات 67-88
    با ضعف دستگاه خلافت عباسی که در پی سلط ترکان شروع شد و به عصر دوم عباسی شناخته می شود، برخی از خاندان های ایرانی مانند طاهریان و صفاریان که موفق به تشکیل دولت در ایران شده بودند، به مناصبی چون عمل الحرمین دست یافتند و اقداماتی در حرمین انجام دادند. کسانی نیز در این مدت عهده دار قضاوت شدند و برخی نیز به منصب شیخ حرم دست یافتند. افزون بر آنان در عصر اول عباسی نیز برخی ایرانیان صاحب منصب در دستگاه خلافت، مانند حسن بن سهل، با حرمین ارتباط داشته و در تحولات آن موثر بوده اند. این مقال بر آن است تا به شناسایی این افراد انگشت شمار در بازه زمانی سال های 132334 قمری، و مناصبی که در حرمین عهده دار آن بوده‏اند و نیز اقدامات آنان در این کانون های معنوی مسلمانان بپردازد. روش این تحقیق، توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات مستندمحور است. برآیند تحقیق حاکی از آن است که در عصر دوم عباسی در مقایسه با عصر اول، افراد شاخصی از ایرانیان به مناصبی در حرمین دست یافتند و منشا برخی اقدامات در این کانون های معنوی شدند. اما در عصر اول که خلفای عباسی اقتدار داشتند، حتی الامکان از سپردن مناصب جز به خویشاوندانشان دریغ می کردند.
    کلیدواژگان: حرمین، امارت، عمل الحرمین، قضاوت، عمرو لیث، حسن بن سهل، ابوساج
  • علی اکبر عباسی صفحات 89-105
    در چهار مراسم حج در دوران خلافت امیرالمومنین، علی (ع) منصب مهم امیرالحاج از سوی آن بزرگوار به فرزندان عباس بن عبدالمطلب واگذار شد. موقعیت عباس و فرزندانش در مکه نسبتا ممتاز بود. در آخرین حج دوران خلافت امیرالمومنین (ع) این مسئولیت به قثم بن عباس واگذار شد، اما معاویه هم به فکر افتاد که امیرالحاجی را از طرف خود به مکه ارسال کند. این تصمیم معاویه به بحرانی در امر حج منجر شد و خطر درگیری و خونریزی در حرم امن الهی به وجود آمد. اما هدف معاویه از دامن زدن به این بحران چه بود و چه عواملی در جلوگیری از خونریزی در کعبه موثر واقع شد؟ در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی زمینه های ایجاد این بحران و چگونگی حل آن می پردازیم. در واقع استحکام قدرت معاویه در شام و بیشتر از آن نافرمانی مردم کوفه از امام علی (ع) پس از نهروان باعث تصمیم معاویه در غارت قلمرو حکومت امام بود و یکی از این غارت ها فرستادن امیرالحاجی در برابر امیرالحاج خلیفه منتخب مهاجر و انصار در سال 39 قمری برای بهره برداری سیاسی و تبلیغی به نفع امویان بود و درایت قثم بن عباس، نماینده امام علی (ع) و حاکم مکه و نرمخویی یزید بن شجره، نماینده معاویه نسبت به سایر سرداران غارتگر وی و نیز پادرمیانی بزرگان مکه، مانع از خونریزی بزرگی در حرم امن الهی شد و بحرانی را که یاغی شام در برابر نماینده خلیفه وقت به وجود آورد، بدون خونریزی در حرم امن الهی پایان داد.
    کلیدواژگان: حج، امیرالحاج، قثم بن عباس، یزید بن شجره، علی(ع)، معاویه
  • مهناز موسوی مقدم تربتی email ، عباس سرافرازی، علی ناظمیان فرد صفحات 107-135
    حج، علاوه بر جنبه عبادی، از همان روزگار پیامبر9 برای حکومت اسلامی اهمیت سیاسی بسیاری داشت؛ زیرا تسلط بر مکه، نشانه مشروعیت حکومت تلقی می شد. ازاین رو خلفا یا خود مسئولیت حج را بر عهده می گرفتند، یا در انتخاب امیرالحاج بسیار تامل می کردند. این منصب در سال نهم هجری به ابوبکر و به روایتی به علی7 اختصاص یافت. بعد از آن و در زمان خلفای بعدی نیز این وظیفه به یکی از امرای خاندان خلافت سپرده می شد و این در صورتی بود که خلیفه شخصا آن را عهده دار نمی شد. با تسلط بویهیان بر خلافت، این اختیار از خلیفه سلب شد و امرای بویهی امیرالحاج را انتخاب می کردند. بویهیان در تمام دوران خود، این منصب را در متن حکم نقابت، به سادات علوی سپردند. چرایی اختصاص این منصب به سادات و تدوام آن، عمده ترین مسئله ای است که این مقاله می کوشد تا با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی، پاسخی برای آن جست وجو کند. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که آل بویه برای حذف تدریجی مقام خلافت، از سادات در امور مهم حکومتی استفاده می کردند. عملکرد موفق سادات نیز ماندگاری آنان را در این مناصب را تضمین کرد.
    کلیدواژگان: آل بویه، حج، امیرالحاج، امرای سادات
  • مهدی قائمی اصل ، سجاد رجبی ، هادی غیاثی صفحات 137-174
    یکی از بسترهای همگرایی و وحدت جهان اسلام استفاده از ظرفیت های عظیم شهرهای زیارتی است. ایده همگرایی شهرهای زیارتی یکی از موثرترین راهکارهاست که نیازمند فراهم کردن زمینه های فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دخیل در این مسئله است. مسئله این پژوهش، شناسایی مولفه ها و عوامل اقتصادی دخیل در همگرایی شهرهای زیارتی و رتبه بندی و تحلیل روابط میان آنهاست. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، و از لحاظ گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی به شمار می رود. داده های اولیه بر پایه توزیع پرسشنامه در نمونه ای متشکل از 47 نفر از مدیران، استادان، نخبگان و کارشناسان حوزه مدیریت شهرهای زیارتی ایران و تحلیل اطلاعات بر اساس تلفیق روش های دیمتل فازی و فرایند تحلیل شبکه ای صورت گرفته است. بر اساس نتایج این پژوهش پنج مولفه مدیریت اوقاف و نذورات، خدمات رفاهی زائران، خدمت رسانی به محرومان، ساخت و به سازی حرم ها و در نهایت حمل و نقل زمینی و هوایی، از مولفه های اقتصادی تاثیرگذار در همگرایی شهرهای زیارتی به شمار می روند که از میان آنها مولفه خدمات رفاهی زائران دارای بالاترین اولویت، و مدیریت اوقاف و نذورات دارای بالاترین تعامل و اثر خالص است. همچنین بالاترین میزان اثرپذیری متعلق به خدمات رفاهی زائران، و بالاترین میزان اثرگذاری مربوط به مولفه مدیریت اوقاف و نذورات است. ازاین رو تاکید بر جذب پشتوانه مردمی و توجه به ورودی های درآمد اقتصاد شهرهای زیارتی از مهم ترین راهبردها در بعد اقتصادی همگرایی شهرهای زیارتی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: همگرایی شهری، اقتصاد شهری، مولفه های همگرایی، دیمتل فازی، فرایند تحلیل شبکه ای
|
  • ali panahi email , RASUL RAZAVI Pages 7-33
    Barā’ah [disavowal] means warding off something which having it is disliked. In the ‘urf [communal understanding] of religious lawmakers, it begins with having hatred for the enemies of religion, and ends with bearing animosity and fighting them. In belief and practice, it is referred to and practiced by believers as an important and definitive principle. However, owing to various political and social reasons, the doctrinal roots of this teaching as well as the domain of its function have not been studied adequately and the desired results of researchers have not been obtained. In order to find the doctrinal infrastructure of this belief and the correct way of practicing it based on that belief, studying the verses and narrations on this subject is necessary. This task requires inductive reasoning and analysis of religious transmissions.
    Keywords: foundations, monotheism, disavowal, hatred, animosity
  • asghar qaedan email Pages 35-65
    As for visiting the tomb of the Prophet (ṣ), four viewpoints exist among the Sunni: Some say that it is an emphatically recommended act or even obligatory; another group says that it is mubāḥ (allowed but without any reward or punishment); the third group says it is makrūh [disliked] and conditionally prohibited; and the fourth and final group says that it is absolutely prohibited. The Salafis and Wahhabis who constitute the fourth group, consider visiting tombs including the shrine of the Prophet (ṣ) as being of two types: religiously sanctioned visit and heretic and prohibited visit. Meanwhile, a group of people known as Salafis such as Ibn Taymiyyah, Ibn Qayyem, and their adherents believe that from the very beginning of Islam, visiting the tombs of people has been forbidden. Then, the Prophet (ṣ) has abrogated that law and enjoined people to visit the tombs of people. Therefore, its prohibition is conditional when first, [the hadith] shadd al-riḥāl [setting out on journey] is applied to it, and second, when religiously prohibited acts are committed near them such as stopping near the grave, making requests, seeking intercession, and eulogizing and sending peace. Otherwise, it is lawful and permissible. The fourth group including Ibn Baṭṭāl, Ibn Baṭṭah, Ibn Sīrīn, Ibrāhīm Nakha‘ī, Sha‘bī, and contemporary Wahhabi scholars view visiting the tomb of the Prophet as absolutely prohibited even without shadd al-riḥāl. In this research, we aim to answer this question as to what ideological and behavioral differences exist between the whole of the Sunni and the Salafis and Wahhabis on this subject. To do so, the beliefs and views of the four groups will be studied by presenting narrations from the Prophet (ṣ) as well as by considering behavior of the Prophet’s companions, the tā’ibīn [the contemporaries of the companions who did not see the Prophet], and scholars of the Islamic denominations in narrational and historical texts of the Sunni about visiting the Prophet’s tomb. The results of this study show other than the existence of narrations which speak of the desirability [istiḥbāb] and emphatic recommendation of visiting the tomb of the Prophet (ṣ) in hadith books of the Sunni, additionally the companions of the Prophet (ṣ), the tā’ibīn, jurists, and grand figures of Islamic denominations would visit the Prophet and did not consider shadd al-riḥāl as contradictory to it. Therefore, on this subject, a marked and meaningful difference can be observed between the views of the Sunni in general, and the Salafi and Wahhabi strand of thought in particular.
    Keywords: Baq?‘, visiting tombs, the holy shrine of the Prophet (?), Baq?‘ cemetery, the tombs of the martyrs of the battle of U?ud, Salafi, Wahhabi
  • mahmood samani email Pages 67-88
    With the decline of the Abbasid’s power which began as a result of the domination of the Turks and was known as the second age of the Abbasid rule, some Iranian dynasties such as the Tahirids and Saffarids who had been successful in forming a government in Iran, had secured positions such as becoming the operatives of the two holy shrines and had taken certain measures in the two shrines. In addition, in the first age of the Abbasids, some Iranian officials in the machinery of government such as Ḥasan ibn Sahl had connections with the two shrines and were influential in its developments. This study aims to identify these few individuals who lived during 132-334 AH, and to explore the positions which they held in the two shrines as well as the measures taken by them in these two Muslim spiritual centers. The method of this research is descriptive-analytical and the accumulation of information is documentary-oriented. The results show that in the second age of the Abbasids compared to the first age, prominent individuals among Iranians held positions in the two shrines and became the source of certain measures in these spiritual centers. However, in the first age when the Abbasids were powerful, they refused to appoint anyone except their relatives to certain posts.
    Keywords: the two shrines, palace, operatives of the two shrines, judicature, ‘Amr Layth, ?asan ibn Sahl, Ab?s?j
  • ali akbar abbasi email Pages 89-105
    In four hajj ceremonies during the caliphate of the Commander of the Faithful ‘Alī (‘a), the important position of guardianship of the pilgrims of hajj [amīr al-ḥāj] was given to the sons of ‘Abbās ibn ‘Abd al-Muṭṭalib. The situation of ‘Abbās and his sons was rather excellent in Mecca. In the last hajj ceremony during the caliphate of the Commander of the Faithful (‘a), this responsibility was placed on Qutham ib ‘Abbās. However, Mu‘āwiyah also thought about sending a guardian of pilgrims to Mecca. This decision by Mu‘āwiyah created a crisis with respect to hajj and posed the danger of conflict and bloodshed in the Divine sanctuary. However, what was the goal of Mu‘āwiyah by deepening this crisis and what factors were effective in preventing bloodshed near the Ka‘bah? In this study, by use of the descriptive-analytical method we will analyze the factors leading to this crisis and how it was resolved. In fact, the strengthening of Mu‘āwiyah’s control over the Levant and worse than that the disobedience of the people of Kufa to Imam ‘Alī (‘a) after the battle of Nahrawān made Mu‘āwiyah intent on usurping the region under the control of Imam ‘Alī and one of these usurpations was sending a guardian of pilgrims vis-à-vis the guardian of pilgrims of the caliph who was selected by the Muhājir and Anṣār in 39 AH for the purpose of political exploitation and propagandizing in favor of the Umayyads. It was the prudence of Qutham ibn ‘Abbās, the representative of Imam ‘Alī (‘a) as well as the governor of Mecca and the gentle character of Yazīd ibn Shajarah, the representative of Mu‘āwiyah compared to the other usurping commanders of his and also the mediation of the great figures of Mecca which prevented a great bloodshed in the sanctuary of Allah and put an end to the crisis which the outlaw of the Levant had created against the caliph of the time.
    Keywords: hajj, guardian of pilgrims [am?r al-??j], Qutham ibn ‘Abb?s, Yaz?d ibn Shajarah, ‘Al? (‘a), Mu‘?wiyah
  • mahnaz mousavi moghadam torbati email , abas sarafrazi, ali nazemian fard Pages 107-135
  • Mahdi Ghaemi asl email , , sajjad Rajabi , hadi ghiasi Pages 137-174
    One of the bedrocks of convergence and world Muslim unity is the use of the great capacities of ziyārah cities. The idea of congergence of ziyārah cities is one of the most effective solutions which needs providing the cultural, economic, and political means for it. The problem of this study is identifying the economic elements and factors involved for convergence of ziyārah cities as well as for ranking and analyzing their relations. The aim of this study is a practical one and the data have been collected using a descriptive survey. The initial data have been collected by using questionnaires given to a sample consisting of 47 individuals among directors, teachers, elites, and experts in the domain of management of ziyārah cities in Iran. The information has been analyzed based on the combination of the two methods DEMATEL-ANP and Fuzzy as well as a network based analysis. Based on the results of this study, the five elements of management of endowments and vows, welfare services to pilgrims, offering service to the deprived, construction and enhancement of shrines, and finally ground and air transportation are considered to be among the effective economic elements in convergence of ziyārah cities, which, among them the element of welfare services to pilgrims had the highest priority, and management of endowments and vows had the highest level of interaction and pure effect. Moreover, the highest level of coming under influence pertained to welfare services to pilgrims, and the highest level of exerting influence pertained to the element of managing endowments and vows. Therefore, emphasis on attracting popular support and paying attention to the sources of income in ziyārah cities is considered as one of the most important strategies from the economic aspect for convergence of ziyārah cities.
    Keywords: Urban Convergence, Urban Economics, Convergence Components, Fuzzy DEMATEL, Analytic Network Process (ANP)