فهرست مطالب

زبان فارسی و گویش های ایرانی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1396)

نشریه زبان فارسی و گویش های ایرانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد راسخ مهند*، طاهره ثمری صفحات 7-21
    عوامل تاثیرگذار بر توالی صفات در زبان فارسی از مسائل مهم این پژوهش است. برای این منظور، از پیکره ای نوشتاری و گفتاری، 3136 صفت بررسی شد. عوامل بررسی شده عبارت اند از: طول صفت، مشخصه اسمی (اسمی بودگی)، نزدیکی معنایی، مقایسه ناپذیری، طبقه بندی معنایی دیکسون، درجه بندی انتزاعی- عینی، تجانس معنایی و بار عاطفی، بسامد پیکره ویژه و بسامد. نتایج تحلیل نشان می دهد تمام متغیرهای فوق به غیر از متغیر معنایی دیکسون بر توالی صفات در زبان فارسی اثرگذارند. برای تعیین میزان تاثیر هریک از عوامل به بررسی چندعاملی پرداختیم. تحلیل آماری نشان داد که متغیر واجی مهم ترین عامل در پیش بینی توالی صفات است. عامل کاربردی بسامد پیکره ویژه در جایگاه دوم قرار دارد و عوامل معنایی شامل تجانس معنایی و بار عاطفی و متغیر درجه بندی انتزاعی- عینی در رتبه سوم. قدرت پیش بینی تحلیل برابر با 63 % بود، یعنی با استفاده از متغیرهای مذکور می توان تا میزان 63% توالی صفات را در زبان فارسی پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: توالی صفات، مشخصه اسمی، نزدیکی معنایی، تجانس معنایی
  • بهزاد برکت* صفحات 23-39
    «زنانگی نوشتار» برساخته ای است که این قلم در گفت وگو با مفهوم «نوشتار زنانه» الن سیزو، منتقد فرانسوی پیشنهاد کرده است. این اصطلاح برخلاف نوشتار زنانه، از یک شیوه قوام یافته نوشتار سخن نمی گوید، بلکه زمینه ها و کلیت نوعی شیوه نگارش را پیشنهاد می کند که می کوشد خود را به استناد هویت زنانه تعریف کند. براساس اصطلاح «نوشتار زنانه» به عنوان امر مفروض نوعی شیوه نگارش خاص زنان، مقالات متعددی نوشته شده و در نشریات معتبر فارسی زبان چاپ شده است. مقاله حاضر، ضمن رد چنین پیش فرضی، می کوشد نشان دهد که نگاهی دیگر به نسبت زبان و جنسیت، هرگونه الگوی پیشینی را که کاربرد شماری از صورت های آوایی و واژگانی را نمود زبان زنانه تلقی می کند، با دیده تردید می نگرد، ضمن آنکه توضیح می دهد که آنچه اصطلاحا «نوشتار زنانه» نام گرفته، نوعی گزینش زبانی بافت محور است که مستند به پیشینه ای نگارشی و مقتضیات اجتماعی- فرهنگی است و به این اعتبار تعین مجموعه ای از مختصات کلان ساختاری و ژرف ساختی به حساب می آید.
    کلیدواژگان: زنانگی نوشتار، نوشتار زنانه، زبان و جنسیت، روش شناسی
  • یوسف آرام *، مهرداد مشکین فام صفحات 41-63
    گفتمان نما ها از عناصر مهم نظام زبان، به ویژه زبان محاوره و غیررسمی اند. امروزه، مطالعه گفتمان نما ها از مباحث مهم و جدید در زبان شناسی است. از این رو، کلام بدون این عناصر صراحت کافی ندارد و ناقص و نامفهوم می نماید. این واحد های زبانی، نقش های متفاوتی در نظام زبان ایفا می کنند که نقش تاکیدی یکی از آنهاست. با استفاده از گفتمان نما ها، گوینده بر بخش خاصی از گفتمان و گاه بر کل آن تاکید می کند. البته، تاکید مساله پیچیده ای در نظام زبان است که از ابزار های متفاوتی در بیان آن استفاده می شود. گفتمان نما ها یکی از این ابزار ها هستند. در پژوهش حاضر، بر بنیاد رویکرد نقش گرایی و در حوزه کاربرد شناسی، طبق الگوی دولایه ای برینتون، به بررسی کیفی و کمی گفتمان نما هایی که ایفاکننده نقش تاکیدی هستند پرداخته ایم. به همین منظور، پیکره ای گفتاری متشکل از سه فیلم تلوزیونی؛ «پنج تا پنج»، «یه بلیط شانس» و «عموجان هیتلر» برگزیده شده است.
    کلیدواژگان: گفتمان نما، تاکید، کاربرد شناسی، نقش گرایی، فارسی
  • شادی داوری*، مهرداد نغزگوی کهن صفحات 65-97
    هم آیندی حالت هنگامی رخ می دهد که حالت های مختلف دستوری در یک صورت واجی واحد تظاهر یابند. با آنکه برخی زبان شناسان بر اتفاقی بودن آن توافق دارند، از دیدگاه درزمانی، صورت واجی مذکور، بازمانده یک نظام حالت چندعضوی است که به اعتقاد نگارندگان با وجود تمایزات صوری و نقشی، همگی از یک هسته معنایی مشترک برخوردار بوده اند. در این مختصر برآنیم تا با بررسی نقش های معنایی متفاوتی که حالت غیرفاعلی در گویش تالشی به نمایش می گذارد، چندمعنایی را به عنوان انگیزه رخداد هم آیندی، و نقش معنایی مالک را به عنوان هسته معنایی مشترکی معرفی نماییم که در بازنمایی دیگر حالت ها دستخوش بسط استعاری شده است. پیرو رویکرد بسط استعاری هاینه و همکاران (1991) و نقشه معنایی نروگ و ملچوکف (2009) این روند بسط استعاری و در نتیجه چندمعناشدگی حالت را شاهدی بر حضور فرایند دستوری شدگی می دانیم.
    کلیدواژگان: هم آیندی حالت، حالت غیرفاعلی، گویش های ایرانی شمال غربی، حالت اضافی
  • سپهر صدیقی نژاد* صفحات 99-123
    قلعه گنج و رودبار جنوب از شهرستان های جنوبی استان کرمان، خاستگاه و گستره رواج گونه های منطقه ای گویش کرته، از گروه گویش های بشاگردی و وابسته به خانواده گویش های ایرانی جنوب غربی هستند. این گویش به لحاظ جغرافیایی در نقطه مرزی رواج خانواده زبانی خود و محل برخورد آن با گروه گویش های بلوچی مکرانی، از اعضای خانواده زبان های ایرانی شمال غربی واقع گردیده و علی القاعده، از حیث مختصات زبان شناختی نیز حلقه پیوند این دو خانواده زبانی محسوب می گردد. از منظری هم زمانی و براساس تحلیل پیکره زبانی مستخرج از گفتار دو زن و سه مرد 35 تا 78 ساله و کم/ بی سواد کرته زبان، پژوهش حاضر می کوشد دستگاه فعلی گونه زبانی کرته رایج در شهرستان قلعه گنج را توصیف نماید. برای این هدف، مقولات دستوری مرتبط با فعل شامل مقولات واژنحوی زمان دستوری، نمود، وجه، مطابقه و جهت در این گونه زبانی بررسی و توصیف شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد دستگاه فعلی این گویش از سازوکارهای واژنحوی مجزا و متنوعی برای نمایش تمایزات مربوط به مقولات پنج گانه بالا بهره می گیرد.
    کلیدواژگان: گویش کرته، ساختواژه تصریفی، دستگاه فعلی، مقولات واژنحوی
  • علی نصرتی سیاهمزگی* صفحات 125-145
    واژه های خویشاوندی از اساسی ترین عناصر زبان اند که به آنها از منظرهای گوناگون نگریسته اند. در این جستار، ضمن گردآوری واژگان خویشاوندی تالشی جنوبی (شفت)، آنها را به بنیادی، ترکیبی، ناتنی و ساختگی بخش کرده ایم. ساخت و ارجاعی یا خطابی بودن آنان را بررسیده و از ساختار زبانی راه به ساختار اجتماعی برده ایم؛ استواری یا سستی پیوند خویشاوندی، ارجمندی و بی ارجی، خوشایندی یا ناخوشایندی برخی خویشان، جنسیت، برترنهادن خویش پدری یا مادری، ساختار قدرت در خانواده، تاثیر خانواده گسترده و هسته ای بر واژگان خویشاوندی، تنوع واژگانی یا نبود واژه برای برخی خویشان را پژوهیده ایم. شیوه مقاله توصیفی و تحلیلی است، هم از پژوهش کتاب خانه ای بهره برده ایم، هم میدانی. در تالشی جنوبی شفت پیوند خویشاوندی گسترده و استوار است، الگوی قدرت پدرسالارانه، تنوع واژگانی پدر بسیار، و الگوی اقامت پدرمکانی است. جنسیت برجستگی دارد و دگرگونی اجتماعی برخی واژگان خویشاوندی را برانداخته است. پدر، مادر و خواهر گونه اهریمنی هم دارند. برخی پیوندهای خویشاوندی واژه ندارند و صرفا توصیف می شوند.
    کلیدواژگان: واژگان خویشاوندی، تالشی جنوبی شفت، ساخت واژه، زبان شناسی اجتماعی
  • اسفندیار طاهری *، الهه حسینی ماتک صفحات 147-161
    گیلکی از گویش های شمال غربی ایران است که در کرانه های جنوب غربی دریای خزر در استان گیلان صحبت می شود و به همراه تالشی، مازندرانی و سمنانی گروه گویش های خزر را تشکیل می دهد. این گویش گونه های مختلفی در رشت، لاهیجان و لنگرود دارد، اما گونه کهن تر و اصیل تر آن؛ گالشی، گویش برخی کوه نشینان شرق گیلان است. این گویش از زبان فارسی تاثیر زیادی گرفته است. تاثیر فارسی بر واژگان و ساخت آوایی گیلکی چنان است که ویژگی های آوایی شمال غربی آن تا اندازه زیادی از میان رفته یا تنها در برخی ساخت های کهن مانده است. هدف مقاله بررسی گونه های مختلف گیلکی برای یافتن و بررسی ویژگی های آوایی شمال غربی در این گویش است. با بررسی واژگان گیلکی به ویژه در گونه های اصیل تر آن مانند گالشی سعی کرده ایم واژه ها و ساخت های کهنی که ویژگی شمال غربی گیلکی را نشان دهد بیابیم.
    کلیدواژگان: گیلکی، گویش های شمال غربی، ویژگی های آوایی، گویش های خزر، گالشی
  • جهاندوست سبزعلیپور* صفحات 163-184
    جاینام شناسی یا بررسی نام های جغرافیایی، از زیرشاخه های زبان شناسی است که اصول و قواعد خاصی دارد. این علم در ایران در دهه های اخیر رواج یافته، اما هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است. جاینام ها در گویش های ایرانی کمتر از زبان فارسی بررسی شده است. تاتی عنوانی کلی از گویش های ایرانی است که در نواحی مختلف ایران و خارج از ایران رواج دارد و به دو دسته شمالی و جنوبی تقسیم می شود. بررسی جاینام های تاتی به شناخت بیشتر این گویش ها کمک می کند. هدف این مقاله ضمن طرح مسائل کلی در جاینام شناسی ایرانی، انواع جاینام های منطقه تات زبان شاهرود خلخال، با تمرکز بیشتر بر روستای «درو» dərav مطالعه شده و ویژگی های زبانی آنها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: زبان تاتی، توپونیمی، جاینام شناسی، گونه دروی، شاهرود خلخال
  • رویا کمالی عنبران* صفحات 185-197
    تالشی از زبان های ایرانی نو و متعلق به شاخه شمال غربی زبان های ایرانی است. از نظر ویژگی های گویشی و محدوده جغرافیایی به سه گویش شمالی ، مرکزی و جنوبی تقسیم می شود و به دلیل حفظ ویژگی های زبانی دوران باستان و میانه و نیز قرار گرفتن در زمره زبان های در خطر ، اهمیت ویژه ای در مطالعات گویش شناسی دارد. در مقاله حاضر پربسامدترین فرایندهای واجی تالشی شمالی (گونه عنبرانی)، طی تحول از ایرانی باستان و در مقایسه با فارسی نو بررسی شده است. از جمله این فرایندها حذف واکه پایانی، افراشتگی، مرکزی شدگی، حذف کشش، تضعیف یا نرم شدگی و تقویت یا سخت شدگی است. داده های گویشی به روش میدانی و بر پایه اطلاعات نگارنده که خود گویشور این گونه زبانی است و نیز مصاحبه با گویشوران بومی گردآوری شده است . داده های ایرانی باستان و فارسی میانه به روش کتابخانه ای گردآوری شده است. اگر واژه هایی در اسناد مکتوب وجود نداشت و یا دسترسی به آنها ممکن نبود، به ناچار بازسازی شده اند.
    کلیدواژگان: گویش تالشی شمالی، فرایندهای واجی، افراشتگی، تضعیف، تقویت
|
  • Mohammad Rsekh Mahand *, There Samari Pages 7-21
    This paper is concerned with the question of which factors govern the adjective order (AO) in Persian. To do so, 3136 adjectives were used based on written-spoken corpus. The variables were length, nouniness, semantic closeness, non-comparability, Dixon`s semantic classes, Subjectivity-objectivity gradience, semantic congruity and affective load, corpus-specific frequency and frequency.
    Data analysis showed that all of the factors except Dixon`s semantic classes had impact on AO. To determine the effect size of each variable, multifactorial analysis was done. The results showed that the phonological variable is the most important variable for predicting the AO. The pragmatic one including corpus-specific frequency was at second level of importance. And the third level had been devoted to the semantic variables including semantic congruity, affective load and subjectivity-objectivity gradience. At last, the prediction power of the analysis was 63%. In fact, using given variables we could predict up to 63% of the AO.
    Keywords: Adjective Order (AO), Nouniness, Semantic Closeness, Subjectivity-Objectivity Gradience, Semantic Congruity
  • Behzād Barkat* Pages 23-39
    Gynesis is a concept related to gender studies that can be seen more as a practical term compared to Cixous’s “l’ecriture feminine” which is a maximal and idealistic concept. Gynesis is mainly concerned with the general principles of a writing that tends to meet the needs of women self-identification. The present article rejects this assumption that “l’ecriture feminine” is a pre-shaped linguistic framework that can be materialized by definite sets of phonological and morphological patterns; meanwhile, it strongly believes that gynesis can be seen as the first step to a long way that desires to end in l’ecriture feminine.
    Keywords: Gynesis, Lecriture Feminine, Language, Gender, Methodology
  • Youssef rm *, Mehrdd Meshkinfm Pages 41-63
    Discourse markers are of the most important elements of the language system, especially the conversational and informal language. Today, the study of discourse markers is one of the newest and most important topics in linguistics. This is important because speeches which lack these linguistic units are incomprehensible, imperfect and not clear enough. These linguistic units perform different functions in a language system and "the emphatic function" is one of them. Speakers emphasize on a specific part or the whole of a discourse using these discourse markers. Of course, based on the fact that "emphasis" is a complex issue in the language system, different tools are used to express it. Discourse markers are one of these tools. In this research, the emphatic discourse markers are analyzed qualitatively and quantitatively based on the two-fold framework of Brinton (1996), according to functional approach, and in pragmatics sphere. For this purpose, a colloquial corpus has been selected, which consists of three telefilms such as "panj ta panj", "ye bilit šāns", and "amu jān hitler".
    Keywords: Discourse Marker, Emphasis, Pragmatics, Functionalism, Persian
  • Shdi Dvari *, Mehrdd Naghzguye Kohan Pages 65-97
    Syncretism is a common process among inflectional languages. This happens when different grammatical cases are encoded through a single phonological unit. Although some linguists have consensus on its being accidental, from a diachronic viewpoint, the related phonological form is the remnant of a multi-member case system which according to the authors, despite the formal and functional distinctions, they may have a common semantic nucleus. This contribution bears an attemt to investigate the various semantic roles represented by oblique case in Talishi. We try to ascribe the present syncretism to polysemi and introduce the genitive case as the nucleus meaning which has undergone metaphorical extension. Following the lines of Heine et al (1991) and Malchukov and Narrog`s (2009) semantic map, we argue that the process of metaphorical extension and therefore polysemi of cases emerge within grammaticalization process
    Keywords: Syncretism, Oblique, North-western Iranian Dialects, Talishi, Genitive
  • Sepehr Seddiqi-Nejād* Pages 99-123
    Regional variants of Korta Dialect, a member of Bashāgardi dialect group are origionally spoken by people of Qale-ganj and Rudbār-e Janub, the two southern townships of Kermān Province and they belong to the south-western Iranian Language Family. Geographically, this dialect is spoken at the borderline of its linguistic family domain and at its contact point with Makrāni Baluchi Dialect Group, a member of north-western Iranian language family. Henceforth, from a linguistic properties viewpoint, it is regarded as the linking loop of these linguistic families, too. Synchronically and based on the analysis of a linguistic corpus extracted from the speech of two women and three men of low-educated/illiterate 35-78 year-old Korta informants, this study attempts to linguistically describe the verbal system of Qale-ganji variant of Korta Dialect.
    To do so, the grammatical categories relating to finite verbs including the five morpho-syntactic categories of tense, aspect, mood, agreement, and voice have been investigated and described in this linguistic variant. Findings indicated that the verbal system of this dialect utilizes various morpho-syntactic strategies to manifest the distinctions related to those five categories
    Keywords: Korta Dialect, Inflectional Morphology, Verbal System, Morpho-Syntactic Categories
  • Ali Nosrati Siyhmezgi * Pages 125-145
    Kinship terms are the most essential elements of language that have been considered from different viewpoints. In this article, while collecting southern Tālishi kinship terms, they have been divided into fundamental, compound, half-blood, and synthetic. Their structure and their status of being referential or addressive have been examined and through their linguistic structure, their social structure has been discovered. Also, stablity or insecurity of kinship relationship, venerability and worthlessness, pleasantness or unpleasantness of some relatives, sexuality, giving superiority to paternal or maternal kinfolk, the authority structure in family, the effect of extended and nuclear family on kinship terms, lexical variability or lack of terms for some relatives have been studied. It was a descriptive-analytical study, using library and field research. In southern Tālishi of Shaft, the kinship link is extensive and stable. The authority pattern is patriarch and the variability of father's term is high and the residence pattern is patri-local. Gender is prominent and social change led in the disappearance of some kinship terms. In Siyāhmezgi Tālishi, the words of father, mother, sister, wife and husband have devil or undevil versions. Some kinship links have no words and they are just described
    Keywords: Sociolinguistics, Kinship Terms, Structure, Siy?hmezgi T?lishi
  • Esfadyr Theri *, Elhe Hoseini Mtak Pages 147-161
    Spoken in southwestern shores of Khazar Sea in Guilan Province, Guilaki is a northwestern Iranian dialect, and together with Māzandarāni and Semnāni dialects constitute Khazar group of Northwestern Iranian dialects. Gilaki has varieties in diverse regions in Guilan province such as Rasht, Langerud, Anzali, but its archaic variety is Gāleshi, spoken in mountainous area in the east of Guilan. The vocabulary and sound system of this dialect is profoundly affected by Persian, so that most of its northwestern features were disappeared or only may be seen in archaic variety of Guilaki such as Gāleshi. The aim of this paper was to examine the vocabulary of Guilaki varieties to find the northwestern phonological features of this dialect by looking at certain characteristics of its historical phonology. Findings showed that Guilaki has basic northwestern features, though exhibit some of them only in one word, or though these characteristics are best seen in archaic varieties of Guilaki such as Gāleshi.
    Keywords: Guilaki, Khazar Dialects, Northwestern Features, Historical Phonology
  • Jahndoost Sabzalipoor * Pages 163-184
    Toponymy or the study of geographical names is one of the linguistic fields that follow specific Principles. This type of study became prevalent in the current decades; however it was not in focus, yet. Toponymy has been investigated in Iranian dialects less than Persian. Tāti is one of the northwestern Iranian languages which is spoken in Iran and outside the Iran’s borders and it has two branches, i.e., southern and northern. The study of toponymy in Tāti can help us to better understand the dialects of this language. Throughout this paper, while discussing the general issues in Iranian toponymy, the types of geographical names in Khalkhāl's Tāti spesker regions – with more focus on the Dərav village- was studied and their linguistic features have been investigated.
    Keywords: T?ti language, Toponymy, Deravi Dialect, T?ti of khalkh?l
  • Roy Kamli Anbarni * Pages 185-197
    Tālishi is one of the northwestern Iranian dialects, spoken in southwest borders of Caspian Sea in Guilān, and also in Ardebil and the Republic of Azerbāijān. Considering dialectical and geographical characteristics, it can be classified into three major groups: northern, central and southern. No linguistic description about Anbarāni variety of northern Tālishi dialect has yet been carried out, while it’s an endangered Iranian dialect, saving characteristics of old and middle Persian. In this paper, the most frequent phonological processes of northern Tāti (Anbarāni variety) have been investigated according to changes from Old Persian and compared to Modern Persian. The phonological processes included final vowel omission, raising, centralization, length reduction, weakening or lenition amd strengthening or fortition. The data were collected through field study and based on the author’s linguistic intuition as a native speaker and also through interview with native speakers. The Old and Middle Persian data have been collected through library research. If there was none of the required words in the written documents, or if they were not accessible, they have been reconstructed.
    Keywords: Northern T?lishi Dialect, Phonological Processes, Raising, Weakening, Fortition