فهرست مطالب

فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان - سال چهارم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم ایزددوست کردمحله، حسین غفوری*، سجاد صاری خان، بهروز حیدری صفحات 1-12
    گروهی مهمی از چاپرون ها که به پروتئین های شوک حرارتی (Hsp) معروف هستند، وظیفه اصلی آن ها نظارت بر تاخوردگی پروتئین های درون سلولی است. پروتئین Hsp90 که فراوان ترین پروتئین در سلول های یوکاریوتی نیز است )حدود ٪2-1 از کل پروتئین های سلول) علاوه بر نقشی که ذکر شد در امور دیگر مانند ایجاد کمپلکس پروتئین های مسیرهای انتقال پیام، حائز اهمیت است. در این پژوهش Hsp90 گونه Rutilus frisii kutum ماهی سفید که گونه بومی ایران است مورد بررسی قرار گرفت. از آنجایی که اطلاعاتی در مورد توالی ژن hsp90 در ماهی سفید در دست نبود ابتدا توالی این ژن به کمک تکنیک PCR و توالی یابی محصول PCR به دست آمد. نتایج نشان داد که این توالی همولوژی بالای 97 درصد با hsp90 گونه های Cyprinus carpio و Gobiocypris rarus داشت. طول کامل ژن hsp90 مورد مطالعه 2181 نوکلئوتید مطابق با 727 ریشه آمینو اسید به دست آمد.
    کلیدواژگان: چاپرون، پروتئین شوک حرارتی، Hsp90، Rutilus frisii kutum
  • بابک رمضانی عاقله، محدث قاسمی*، حجت الله زمانی صفحات 13-28
    در میان عوامل بیماری زای آبزیان، نقش ویروس ها از همه بارزتر بوده، خسارات وارده به علت درمان ناپذیری، سرایت پذیری شدید و تشخیص دشوار مهم تر از سایر عوامل بیماری زا است. در این مطالعه اثر ضدویروسی نانوذرات نقره بر ویروس Rhabdovirus carpio، عامل ویرمی بهاره کپور (SVCV)، از طریق مواجه سازی سلول هایEPC آلوده به ویروس با نانوذرات نقره بررسی شد. در ابتدا سمیت سلولی نانوذرات نقره بر روی تیره سلولی تعیین شد و از غلظت های پایین تر از غلظت نیمه سمی (CC505/0) برای مواجه سازی استفاده شد. مواجه سازی سلول های آلوده به ویروس با نانوذرات نقره به دو روش تلقیح همزمان و تلقیح با تاخیر چهار ساعته انجام شد. سلول های تلقیح شده، به مدت شش روز، از نظر بروز آثار آسیب سلولی و تغییرات جمعیت سلول های زنده بررسی شدند. بر اساس نتایج، غلظت نیمه سمی نانوذرات نقره در سلول های EPC mg/L62 تعیین شد. همچنین، میزان تلفات سلولی در دو تیمار تلقیح همزمان و تاخیری به ترتیب %39 و %26 بود، در حالی که در این مدت %100 سلول های شاهد آلوده با ویروس خالص تخریب شدند. بر اساس این مطالعه، نانوذرات نقره در غلظت های با سمیت کم از قابلیت مناسبی در غیرفعال سازی ویروس ویرمی بهاره کپور برخوردار است و می تواند به عنوان یک عامل ضدویروسی در مهار عفونت SVCV در آبزی پروری مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آبزی پروری، عامل ضدویروسی، ویرمی، نانوذره
  • حسین گورانی نژاد، نرگس جوادزاده*، مجتبی علیشاهی صفحات 29-45
    پروبیوتیک ها مکمل های غذایی زنده ای هستند که از طریق بهبود بار میکروبی روده میزبان ، تاثیرات سودمندی را در آن ایجاد کرده، سبب بهبود جذب مواد غذایی از روده می شوند. هدف از این مطالعه بررسی اثر تجویز خوراکی سطوح پروبیوتیک Lactobacillus casei (PTCC1608) بر برخی آنزیم های گوارشی ماهی قزل آلای رنگین کمان است. از این رو، 4800 قطعه بچه ماهی قزل آلا، با وزن متوسط 5/5±6/32 گرم در چهار تیمار با سه تکرار به صورت تصادفی تقسیم شدند (هر تکرار با 400 قطعه ماهی). ماهیان تیمارهای A، B و C به ترتیب با جیره های غذایی حاوی 106×5، 107×5 و CFU/mL108×5 L. casei به مدت 60 روز غذادهی شدند. یک تیمار نیز به عنوان تیمار شاهد با شرایط کاملا مشابه اما بدون اضافه کردن باکتری به خوراک در نظر گرفته شد. با اندازه گیری فعالیت آنزیم های آلفا آمیلاز، ترپسین و کموتریپسین در روز 60 مشخص شد تیمارهایی که از پروبیوتیک با جیره حاوی CFU/mL106×5 L. casei تغذیه شده بودند در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی دار داشتند (05/0P˂). اما در سایر تیمارهایی که با غلظت های دیگر پروبیوتیک تغذیه شده بودند، اختلاف معنی داری در فعالیت این آنزیم ها نسبت به گروه شاهد مشاهده نشد (05/0P>). همچنین فعالیت آنزیم های آلکالین فسفاتاز، لیپاز و پروتئاز در تیمارهای که از پروبیوتیک با غلظت های 106×5 و CFU/mL107×5 استفاده شده بود، افزایش معنی داری را نسبت به شاهد نشان داد (05/0P˂). بر اساس نتایج این مطالعه، افزودن پروبیوتیک L. casei با غلظت CFU/mL106×5 به خوراک ماهی قزل آلای رنگین کمان انگشت قد، به عنوان مناسب ترین غلظت، باعث بهبود فعالیت آنزیم های گوارشی ماهی قزل آلا می شود، ولی غلظت های بالاتر آن، اثرات منفی بر ماهی قزل آلا دارد.
    کلیدواژگان: Lactobacillus casei، Oncorhynchus mykiss، آنزیم های گوارشی، پروبیوتیک
  • الهام جرفی، محمدرضا کلباسی*، مجید صادقی زاده، سیروس امیری نیا صفحات 47-68
    در دهه اخیر، مطالعه نشانگرهای خنثی در برابر انواعی که نماینده تنوع سازشی هستند مورد اقبال قرار گرفته است که شاخص ترین آن ها، مجموعه ژن های MHC است. در مطالعه حاضر نشانگر MHC به همراه 8 نشانگر ریزماهواره بر روی 138 قطعه کپور نقره ای در استان های مختلف کشور شامل گلستان، مازندران، گیلان، خوزستان و نمونه های وارداتی از کشور چین، مورد بررسی قرار گرفت. میانگین غنای اللی، هتروزیگوسیتی مورد انتظار و شاخص شانون به ترتیب برای ریزماهواره ها 04/5، 682/0 و 32/ 1 و جایگاه MHC 21/4، 674/0 و 23/1 به دست آمد. آنالیز AMOVA در جایگاه های ریزماهواره و MHC به ترتیب 2 و 3 درصد از واریانس تنوع ژنتیکی را به تفاوت های بین جمعیتی اختصاص داد. با اجرای آزمون وضعیت تعادل در جمعیت های مورد مطالعه با استفاده از مدل SMM، بروز تنگنای ژنتیکی تایید نشد. با توجه به افزایش معنی دار هتروزیگوسیتی در هر دو نوع جایگاه در مقایسه با مدل هاردی- وینبرگ و برتری نسبی MHC در ایجاد تمایز بین جمعیت ها می توان نقش به گزینی تعادلی را به این جایگاه نسبت داد. جمع بندی نهایی مبین آن است که تنوع اللی جایگاه های مذکور در جمعیت های مورد بررسی طی چندین دوره تکثیر و پرورش حفظ شده است. غنای اللی بالاتر جایگاه MHC-DAB در میان نمونه های چینی در کنار سطح هتروزیگوسیتی و تنوع بالای درون جمعیتی می تواند به عنوان نقطه قوت این گروه به شمار آید.
    کلیدواژگان: کپور نقره ای، تنوع ژنتیکی، MHC، ریزماهواره
  • ایمان زارع حقیقی، افشین قلیچی*، سارا جرجانی صفحات 69-88
    این مطالعه برای ارزیابی تاثیر اسیدهای چرب بر بافت کبد و همچنین تغییرات آنزیم های کبدی سرم خون ماهی قزل آلای رنگین کمان در هنگام جایگزینی کامل روغن ماهی با روغن های گیاهی انجام شد. برای این منظور چهار تیمار شامل تیمار 1 (شاهد): جیره حاوی روغن ماهی، تیمار 2: جیره حاوی روغن سویا، تیمار 3: جیره حاوی روغن آفتاب گردان و تیمار 4: جیره حاوی روغن کانولا، در نظر گرفته شد. 25 قطعه ماهی با وزن متوسط 13/1±12/65 گرم در هر حوضچه (برای هر تیمار 2 حوضچه) به صورت تصادفی توزیع و به مدت 50 روز تغذیه شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، اختلاف معنی داری از لحاظ وزن نهایی بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. مقادیر آنزیم های کبدی (AST، ALT و LDH) در تیمار حاوی %100 روغن ماهی به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. بافت کبد در تمامی تیمارها ضایعاتی از قبیل دژنرسانس چربی، هیپرتروفی، نکروز سلولی، پرخونی و خونریزی داشت. این ضایعات در تیمار شاهد بیش تر بود. با توجه به نتایج به دست آمده، اکسیداسیون روغن ماهی در جیره باعث آسیب دیدن کبد و بالا رفتن مقادیر آنزیم های کبدی سرم خون می شود. در نتیجه گیری نهایی می توان بیان کرد که حداقل بخشی از روغن جیره می تواند از منابع گیاهی تامین شود. همچنین در هنگام استفاده از روغن ماهی در جیره باید به کیفیت آن توجه زیادی شود.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، روغن ماهی، روغن سویا، روغن آفتاب گردان، روغن کانولا
  • سید مهدی اجاق *، اسماعیل عبدالله زاده، بهاره شعبانپور، معظمه کردجزی، رویا خسروی قلعه صفحات 89-110
    استفاده از تکنولوژی نگهداری زیستی به کاهش استفاده از نگهدارنده های شیمیایی برای تولید غذاهای طبیعی با حفظ خواص ارگانولپتیکی کمک می کند. در این پژوهش، تغییرات میکروبی و کیفیت حسی گوشت چرخ شده ماهی فیتوفاگ تحت تاثیر اسانس های مرزنجوش، پونه کوهی و شوید، نایسین و اسید استیک طی نگهداری در یخچال به مدت 12 روز مورد بررسی قرار گرفتند. تیمار بندی ها شامل تیمار شاهد، گوشت تلقیح شده با اسانس های پونه کوهی، مرزنجوش و شوید در غلظت های 2/0، 4/0، 6/0، 8/0 و 1 درصد، نمک، نایسین و تیمارهای ترکیبی (مرزنجوش- پونه کوهی، پونه کوهی- اسید استیک و مرزنجوش- اسید استیک) بودند. با توجه به نتایج، مرزنجوش بیشترین قطر هاله عدم رشد و تاثیر را روی Listeria monocytogenes از خود نشان داد. همچنین میزان MIC این اسانس μL/mL5/2 و MBC در حد μL/mL75/3 گزارش شد. شاخص حسی کلیه نمونه ها طی نگهداری، کاهش پیدا کردند که در نمونه شاهد بیشتر از نمونه های تیمار شده با اسانس بود. در آزمایش کدورت سنجی، اثر تیمار و زمان معنی دار بود و همه تیمارها نسبت به شاهد تفاوت معنی داری نشان دادند. کمترین کدورت مربوط به اسید استیک و بیشترین کدورت مربوط به تیمار شاهد بود. بنابراین، کاربرد توام نایسین با اسانس های گیاهی برای تامین ایمنی غذایی، مطلوب و مناسب است.
    کلیدواژگان: Lactococcus lactis، Listeria monocytogene، اسانس های گیاهی، فیتوفاگ، خواص ضدمیکروبی
  • الهه چهارده بالادهی*، علی اکبر هدایتی، حامد کلنگی میاندره، طاهره باقری صفحات 111-132
    این مطالعه به بررسی اثر آلاینده نوظهور نانوذره اکسید روی (ZnO) بر روی بافت کبد و آبشش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و به دنبال آن بررسی اثر ایمنی ویتامین C بر شکستگی DNA پس از اعمال نانوذره پرداخته است. برای این منظور از ترکیب سطوح مختلف نانوذره روی (0، 40 و 80 میلی گرم در لیتر) و ویتامینC (0، 400 و 800 میلی گرم در کیلوگرم) استفاده شد (9 تیمار هر یک با سه تکرار) و ماهیان با میانگین وزنی 10±170 گرم به مدت 10 روز تحت تیمار با جیره های آزمایشی قرار گرفتند. نمونه گیری در روزهای پنجم و دهم آزمایش از بافت کبد و آبشش صورت گرفت. نمونه های مورد نظر پس از جداسازی در میکروتیوپ های حاوی الکل %96 نگهداری شدند. استخراج DNA به روش شکستگی DNA با الکتروفورز انجام گرفت، سپس با ژل الکتروفورز اجرا شد و در پایان با دستگاه ژل داک عکس برداری شد. درصد شکستگیDNA با استفاده از میانگین وزنی تعیین شد. بر طبق نتایج، اثر غلظت ZnO و ویتامین C و اثر متقابل زمان- غلظت بر روی سطح آسیب DNA در بافت کبد و آبشش بین تیمارهای مختلف کاملا معنی دار بود. بیشترین آسیب در بافت کبد و آبشش در غلظت80 میلی گرم بر لیتر نانوذره اکسید روی در روز پنجم مشاهده شد. همچنین در هر دو بافت در روز دهم میزان شکستگی DNA کاهش یافت. به علاوه، حضور ویتامین C موجب کاهش شکستگی DNA شد.
    کلیدواژگان: آبزی، آلودگی، بهبود مقاومت، نانو سم شناسی
|
  • Maryam Izaddoust Kordmahaleh, Hossein Ghafoori *, Sajjad Sarikhan, Behrooz Heidari Pages 1-12
    Chaperones are a group of proteins responsible for controlling proper protein folding in the cell. Heat shock proteins are a group of chaperones, and heat shock protein 90 (Hsp90) are one of the most important members of them as they are the most abundant protein found in a cell (1-2% of total protein). Hsp90 is also responsible for other cellular tasks such as cell signaling. In the present study, research was conducted on Hsp90 from Rutilus frisii kutum. Since there were no data available regarding the sequence of the desired gene, nucleotide sequence analysis of this protein was carried out using PCR technique after cDNA synthesis by using of RNA extracted from the fish liver tissue. The sequence showed high homology with some species such as Cyprinus carpio and Gobiocypris rarus (97% of sequence similarity). Data also showed that the desired protein has 727 amino acids and the gene encoding the protein includes 2181 nucleotides.
    Keywords: Chaperone, Heat Shock Protein, Hsp90, Rutilus frisii kutum
  • Babak Ramezani Agheleh, Mohades Ghasemi *, Hojjatolah Zamani Pages 13-28
    Among aquatic animal pathogens, viruses have the most sensible role and cause higher mortalities than other pathogens due to the high infectivity, difficult diagnosis and high severity. In this study, antiviral activity of silver nanoparticles (Ag-NPs) against Rhabdovirus carpio, the etiological agent of spring viraemia of carp (SVC), in epithelioma papulosum cyprini (EPC) cell line was monitored. Cytotoxic concentration 50% (CC50) of Ag-NPs in EPC cells was determined and the concentration 0.5 CC50 was used. Viral exposure to Ag-NPs was performed using simultaneous and delayed inoculation of the virus and Ag-NPs onto EPC cells. The inoculated cells were monitored for six days for any cytopathic effects and mortalities. According to the results, the CC50 of Ag-NPs was determined 62mg/L. In addition, mortalities of simultaneous and delayed inoculated cells were recorded 39% and 26% respectively, while in the meantime 100% of the cells inoculated with pure SVCV were died. Thus, it could be concluded that Ag-NPs have an appropriate antiviral activity against SVCV in their less toxic concentrations and could be employed as an antiviral agent in aquaculture.
    Keywords: Aquaculture, Antiviral Agent, Viraemia, Nanoparticle
  • Hossein Gooraninejad, Narges Javadzadeh*, Mojtaba Alishahi Pages 29-45
    Probiotics are generally defined as live microbial food supplement which improves the balance of the host animal’s intestinal flora and the absorption of nutrients from the intestine. The aim of this study was to evaluate the effect of different levels of Lactobacillus casei (PTCC1608) on some digestive enzymes of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)fingerlings. Four thousand eight hundred fingerlings (average weight 32.6±5.5g) were randomly divided into 4 groups with three replicates (each with 400 fish). The control group fed with basal diet and the other groups were fed with 5×106 (A), 5×107 (B) and 5×108(C) CFU/mL L. casei for 60 days. Activities of digestive enzymes were examined at 0 and 60 days of study. Results showed significantly increased intestine enzymes (α-amylase, trypsin, chemotrypsin) of rainbow trout (P0.05). Alkaline phosphatase, lipase and protease activity at 5×106 and5×107CFU/mL concentration on day 60 showed significantly difference compared to the control group (P
    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Lactobacillus casei, Intestinal Enzyme, Probiotic
  • Elham Jorfi, Mohammad Reza Kalbassi *, Majid Sadeghizadeh, Cirous Amirinia Pages 47-68
    During the last decade studying of adaptive markers in contrast to neutral types, has been welcomed. The most famous member of these genes, MHC, along with 8 microsatellites was analyzed in spatial groups (138 individuals) of silver carp from different provinces including Golestan, Mazandaran, Guilan, Khouzestan in addition to line samples imported from China. Mean allelic richness, expected heterozygosity and Shannon Index estimated for microsatellites as 5.04, 0.682 and 1.32, and MHC as 4.21, 0.674 and 1.23, respectively. About 2% and 3% of differentiation among populations was observed for microsatellites and MHC respectively. No significant bottleneck signals were detected in all of studied populations. Given to significant excess heterozygosity revealed in both of MHC and microsatellites in contrast to hardy-Weinberg model and proportional higher degrees of differentiation between populations in MHC, a balancing selection function can be attributed to this locus. Finally, it can be concluded that studied populations in this research have been able to maintain their genetic diversity in these loci through several stages of propagation in the hatcheries. Higher allelic richness of MHC-DAB loci in Chinese samples beside high levels of heterozygosity and diversity within population can be considered as the strength of this group.
    Keywords: Silver Carp, Genetic Diversity, MHC, Microsatellites
  • Iman Zare Haghighi, Afshin Ghelichi *, Sara Jorjani Pages 69-88
    This study was conducted to evaluate the effect of replacement of fish oil (FO) by vegetable oils on liver histology and serum hepatic enzymes of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Four experimental diets were formulated with complete replacement of FO (treatment 1) with soybean oil (treatment 2), sunflower oil (treatment 3), and canola oil (treatment 4). Twenty-five fish (65.12±1.13g mean weight) were allotted for each treatment tanks in duplicates groups at random and were fed for 50 days. There were no significant differences in the final weight of fish in any treatment. The results showed that serum AST, ALTand LDH levels were higher in fish fed the FO diet than the other fish. Hepatic lesions in liver tissue of all fish were characterized as hydropic degeneration, hepatocytes hypertrophy, necrosis, congestion and bleeding. Besides, liver tissues of treatment 1 (control) showed higher degree of liver lesions. These results indicate that oxidation of fish oil can cause hepatic lesions and increasing of serum hepatic enzymes in rainbow trout. In conclusion, mix of vegetable oils and fish oil can replace the sole use of fish oil in rainbow trout diet. Also, when using fish oil in the diet should be a lot of attention to its quality.
    Keywords: Rainbow Trout, Fish Oil, Soybean Oil, Sunflower Oil, Canola Oil
  • Seyed Mahdi Ojagh*, Esmail Abdollahzadeh, Bahareh Shabanpour, Moazameh Kordjazi, Roya Khosravi Ghaleh Pages 89-110
    Biopersevation technology can reduce the use of chemical preservatives in food products and promote the organoleptic properties of food. In this study, the microbiological and sensory quality of minced meat produced from silver carp (Hypophthalmichtys molitrix) were investigated under the influence of essential oils, salt, nisin and acetic acid in refrigerated storage for 12 days. The treatments were including control, oregano essential oil (EO), marjoram EO, dill EO (0.2, 0.4, 0.6, 0.8 and 1%), salt, nisin and the combined groups (marjoram- oregano
    Keywords: Lactobacillus lactis, Listeria monocytogenes, Herbal Essential Oils, Silver Carp, Antibacterial Activity
  • Elahe Chahardeh Baladehi *, Ali Akbar Hedayati, Hamed Kolangi Miandareh, Tahereh Bagheri Pages 111-132
    This study was to evaluate the effect of emerging pollutant nanoparticles of zinc oxide (ZnO) and safety effects of vitamin C on the DNA breakage in the liver and gill cells of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish were exposed to nanoparticles on three levels (0, 40 and 80 mg/L) and three levels of vitamin C (0, 400 and 800 mg/Kg) in 9 treatments with 3 replications. Fish with average weight 170±10g were treated in 10 days. Liver and gill tissues were sampled in the fifth and tenth days. After the isolation, target samples were stored in microtubes contain alcohol 96%. DNA extraction was run with gel electrophoresis. At the end of the test, it was photographed with Gel-doc. Breakage of DNA was determined using the weighted average. According to the results, in liver and gill, effect of zinc oxide nanoparticle, vitamin C and interaction with time-concentration were quite significant on the level of DNA damage. Most damage on liver and gill tissues in 80 mg/L of zinc oxide nanoparticles were on the 5th day. Also in both tissues, DNA breakage rate was on the 10th day. However, vitamin C was reduced DNA breakage.
    Keywords: Aquatic, Pollution, Improve Resistance, Nano-toxicology