فهرست مطالب

فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکرم سادات نعیمی، جنت سرمد، نازنین راهنما، سیده فاطمه فلاح صفحه 1
    اثرات تابش UV بر ترکیبات زیستی طی سه دهه گذشته، از زمان نخستین گزارش ها درباره تغییرات ایجاد شده توسط بشر در لایه ازون استراتوسفری که سطح زمین را از اشعه مضر فرابنفش محافظت می کند، به یک موضوع مهم تبدیل شده است. هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه اثر شدت های مختلف اشعه UV بر برخی شاخص های فیزیولوژیکی ریزجلبک های یوکاریوتی سبز Chlorella sp. و پروکاریوتی سبز- آبی Anabaena sp. است. پس از تهیه نمونه های خالص، نمونه های ریزجلبک های سبز- آبی Anabaena sp. و سبز Chlorella sp. به محیط کشت مناسب خود منتقل شدند و سپس در معرض پرتو UV-C در بازه های زمانی مختلف (1، 3، 6 و 12ساعت) با سه تکرار قرار گرفتند. نمونه ها در اتاقک کشت در شرایط مطلوب از نظر دما °C2±25، شدت نوری 2500 لوکس و تناوب نوری روشنایی- تاریکی 12:12ساعت در شرایط هوادهی به مدت 12 روز قرار داده شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که با افزایش شدت پرتو UV-C تا 12 ساعت، میزان رشد بر حسب وزن خشک، نرخ رشد، محتوای رنگیزه فتوسنتزی و محتوای پروتئین کل در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی داری در ریزجلبک های .Chlorella sp و Anabaena sp. کاهش یافت. همچنین محتوای مالون دی آلدهید (MDA) در هر دو ریزجلبک در کلیه تیمارها در مقایسه با شاهد افزایش پیدا کرد. به علاوه مقایسه دو ریزجلبک مشخص کرد که در همه پارامترهای مورد بررسی، ریزجلبک پروکاریوتی سبز- آبیAnabaena sp. نسبت به ریزجلبک یوکاریوتی سبز Chlorella sp. کاهش بیشتری نشان داد و این امر نشان دهنده حساسیت بیشتر ریزجلبک پروکاریوتی سبز- آبیAnabaena sp. است.
    کلیدواژگان: پرتو UV، Chlorella، Anabaena، پروتئین کل، مالون دی آلدهید
  • طیبه عنایت غلامپور، ولی الله جعفری، محمدرضا ایمانپور، حامد کلنگی صفحه 27
    آروماتاز P450 (CYP19(a)) یک آنزیم استروئیدوژنیک کلیدی در تبدیل آندروژن به استروژن است که نقش مهمی را در تمایز جنسی و تکامل گناد ایفا می کند. از این رو، در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاه پنج انگشت بر عملکرد تولیدمثلی، نسبت جنسی و بیان یکی از مهمترین ژن های مرتبط با جنسیت (CYP19(a))، با استفاده از روش RT-PCR در ماهی گورخری پرداخته شد. لاروها پس از تفریخ با جیره غذایی آزمایشی در چهار سطح 0 (گروه شاهد 0T)، 5 (1T)، 10 (2T) و 15 (3T) گرم عصاره در هر کیلوگرم غذا به مدت 45 روز تغذیه شدند. به منظور انجام بیان ژن، نمونه برداری از ماهیان در روزهای 4، 7، 10، 15، 30 و 45 پس از تفریخ، صورت گرفت. نرمال سازی بیان ژن هدف با استفاده از ژن مرجع β-actin و آنالیز نتایج بیان ژن با استفاده از روش ∆∆CT- 2 صورت گرفت. عملکرد تولیدمثلی در تیمارهای 2T و 3T به طور معنی داری بهتر از سایر تیمارها بود؛ به طوری که هماوری مطلق، شاخص گنادی و طول و وزن لاروها در این تیمارها بالاتر بود (05/0>P). با افزایش غلظت عصاره در جیره، نسبت جنس ماده به نر افزایش یافت (05/0>P). به طوری که در تیمار 3T، منجر به تولید 23/87 درصد جنس ماده شد. تحت تاثیر عصاره بیان ژن CYP19(a) نیز افزایش یافت، به طوری که در زمان تمایز گنادها (45 روز پس از تفریخ) بالاترین بیان این ژن ها صورت گرفت. در مجموع، می توان استفاده از تیمار 3T را برای دستیابی به بهترین عملکرد تولیدمثلی و درصد بالاتری از جنس ماده در ماهی گورخری به عنوان گونه مدل در آبزی پروری، پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: تولیدمثل، CYP19(a)، گیاه پنج انگشت، ماهی گورخری
  • عصمت محمدی، بهاره شعبان پور، معظمه کردجزی صفحه 43
    با توجه به توانایی جلبک ها در تولید متابولیت های ثانویه، می توان آن ها را به عنوان یک منبع بالقوه از ترکیبات طبیعی برای توسعه تولید دارو و درمان بسیاری از بیماری ها به کار برد. از این رو، مطالعه حاضر به منظور تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی عصاره آبی جلبک قهوه ای Iyengaria stellata از سواحل قشم انجام شد. برای ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره جلبک، اثر مهارکنندگی رادیکال هیدروکسیل، توانایی شلاته کنندگی یون آهن و فعالیت آنتی اکسیدانی کل، مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت ضد باکتریایی عصاره بر چهار سویه باکتری بیماری زا شامل Escherichia coli، Salmonella typhimurium، Bacillus cereus و Staphylococcus aureus، به روش انتشار از دیسک مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آن با آنتی بیوتیک های استاندارد مقایسه شد. بر اساس نتایج به دست آمده فعالیت آنتی اکسیدانی کل (67/1±69/23)، توانایی مهار رادیکال هیدروکسیل (62/2±84/84) و توانایی شلاته کنندگی یون آهن (45/0±14/91) در جلبک I. stellata بالا بود. اما نتایج حاصل از آزمایش های ضدمیکروبی نشان داد که عصاره آبی این جلبک فاقد اثر ضد باکتریایی علیه باکتری های استفاده شده بود. طبق نتایج این مطالعه، جلبک قهوه ای Iyengaria stellata می تواند به عنوان یک منبع بالقوه از ترکیبات آنتی اکسیدانی در صنایع غذایی و پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: Iyengaria stellata، آنتی اکسیدان، ضدباکتریایی، خلیج فارس
  • سیده آیناز شیرنگی، محمدرضا کلباسی، صابر خدابنده، حجت الله جعفریان صفحه 59
    در این مطالعه تاثیر انتقال مستقیم از آب شیرین (FW) به آب لب شور دریای خزر (CSW، شوری ‰11) بر توان تنظیم یونی در یچه مارپیچی در روده بچه تاس ماهی ایرانی Acipenser persicus (41/0±55/2 گرم) بررسی شد. مکان یابی پروتئین های انتقال دهنده یون مانند Na+،K+-ATPase (NKA)، Na+،K+،2Cl– (NKCC) و Cystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator (CFTR) پس از 10 روز انتقال مستقیم از FW به CSW به روش ایمونوهیستوشیمی انجام شد. مکان یابی همزمان NKA و NKCC در سیتوپلاسم دریچه مارپیچی ماهیان نگهداری شده در FW و CSW نشان داد که این دو پروتئین تحت تاثیر شوری قرار نگرفتند. به علاوه، کانال آنیونی CFTR نیز در سیتوپلاسم انتروسیت ها و بیشتر متمایل به قسمت راسی سلول شناسایی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، دریچه مارپیچی روده بچه تاس ماهیان ایرانی بیشتر در جذب مواد غذایی نقش داشت و به طور غیر مستقیم در تنظیم یونی شرکت می کرد. به علاوه، این اندام در بچه ماهیان (با وزن 3-2 گرم) از لحاظ تکامل فیزیولوژیکی در وضعیت مناسبی قرار داشته، آمادگی بچه ماهیان را برای مواجه شدن با شوری آب دریای خزر فراهم می کند.
    کلیدواژگان: CFTR، تاس ماهی ایرانی، دریچه مارپیچی، تنظیم یونی، Na+، K+، ATPase، انتقال دهنده هم جهت، Na+، K+، 2Cl
  • سید حسین نبوی، بهروز ابطحی، ولی الله جعفری شموشکی، رسول قربانی صفحه 79
    هدف بررسی حاضر یافتن تاثیر غلظت های زیر حدکشنده دیازینون و آندوسولفان (آفت کش های کشاورزی) بر پاسخ بویایی بچه تاس ماهیان ایرانی (Acipenser persicus) انگشت قد بود. در این مطالعه، محدوده وزنی بچه ماهیان 9-7 گرم و دامنه طولی 13-10 سانتی متر بود. برای مطالعه کمی و کیفی اثرات محیطی بر پاسخ های بویایی، از اسیدهای آمینه گلیسین و آلانین (با غلظت 001/0 مول بر لیتر به عنوان محرک بویایی)، عصاره دافنی (شاهد مثبت) و آب معمولی (شاهد منفی) هر یک با پنج تکرار استفاده شد. پاسخ های بویایی بچه ماهیان در آب معمولی کارگاه و غلظت های زیر حدکشنده 10LC و 50LC1/0 دیازینون و آندوسولفان بعد از 24، 48 و 96 ساعت نگهداری، مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج، پاسخ های بویایی به محرک های بویایی در هر دو غلظت 10LC و 50LC1/0 دیازینون با افزایش غلظت و گذشت زمان نسبت به شاهد روند کاهشی نشان داد. غلظت 50LC1/0 آندوسولفان، موجب کاهش بیشتری در پاسخ بویایی نسبت به شاهد شد. این نتایج پیشنهاد می کنند که عوامل محیطی بر پاسخ های بویایی در تاس ماهی ایرانی موثر هستند.
    کلیدواژگان: پاسخ بویایی، رفتار تغذیه ای، دیازینون، آندوسولفان، تاس ماهی ایرانی
  • مهدی نیکو، ثنا ربیعی، مسعود رضایی، محمد خضری صفحه 99
    تولید غیرقابل کنترل رادیکال های آزاد سبب تخریب اکسیداتیو مواد غذایی و مشکلات سلامتی انسان می شود. از ترکیبات ضداکساینده (Antioxidant) سنتزی در صنایع غذایی و دارویی به منظور پیشگری و ممانعت از اکسیداسیون استفاده می شود ولی به دلیل اثرات احتمالی سمیت و سرطان زایی، میزان استفاده آن ها به شدت کنترل می شود. موجودات دریایی که تقریبا نصف تنوع زیستی جهان را شامل می شوند، منبع ارزشمندی از ترکیبات زیست فعال از جمله پپتیدها هستند که می توانند در تولید فرآورده های غذایی فراسودمند مورد استفاده قرار گیرند. مطالعه حاضر مروری بر مطالعات صورت گرفته در رابطه با پپتیدهای ضداکسایشی از منابع دریایی، روش های مورد استفاده برای خالص سازی و شناسایی آن ها، ساختار و مکانیسم اثر گذاری آن ها در شرایط آزمایشگاهی و در موجود زنده داشته است. این مطالعه نشان داد که پپتیدهای استخراج شده از منابع دریایی خاصیت ضداکسایشی بالقوه ای را در محیط آزمایشگاهی، سامانه های غذایی و همچنین موجود زنده نشان می دهند. اندازه پپتیدها، نوع اسیدهای آمینه، قرارگیری اسیدهای آمینه در موقعیت های مختلف زنجیره و قابلیت آبگریزی مهمترین عواملی هستند که بر مکانیسم ضداکسایشی پپتیدها تاثیر می گذارند. پپتیدهای ضداکسایشی می توانند به عنوان ترکیبات فراسودمند برای ممانعت از اکسیداسیون چربی و پروتئین محصولات غذایی استفاده شوند. این پپتیدها فرآیندهای اکسایشی را کنترل می کنند و اهمیت بالقوه ای در درمان و کنترل بیماری ها دارند.
    کلیدواژگان: پپتیدهای دریایی، ویژگی ضداکسایشی، غذای فراسودمند
|
  • Akram Sadat Naeemi, Jannat Sarmad, Nazanin Rahnama, Seyed Fatemeh Fallah Page 1
    Effects of ultraviolet (UV) radiation on biological matter became an important issue over the past three decades since the first reports of man-made changes in stratospheric ozone layer, which covers and protects the earth’s surface from harmful ultraviolet radiation. The aim of this study was to evaluate and compare the effects of different intensities of UV radiation on the physiological indices of microalgaes Chlorella sp. and Anabaena sp. After preparation of pure samples Anabaena sp. and Chlorella sp. were transferred to flasks containing the appropriate medium and then exposed to UV-C radiation at various time intervals (1, 3, 6 and 12 h) with three replicates. The treated and control samples were placed to growth chamber in favorable conditions of temperature 25±2°C, with light intensity of 2500 lux and light period of 12 hours light and 12 hours darkness in aerated condition for 12 days. The results showed that by increasing the intensity of UV-C radiation up to 12 hours factors like the growth, growth rate, content of photosynthetic pigments and total protein content based on dry weight was significantly reduced when compared to control. Also, in both microalgae, Malondialdehyde (MDA) content was increased in comparison with control group. Furthermore, comparison of the two microalgae revealed that, Anabaena sp. showed more reduction in examined parameters which indicated that the Anabaena sp. is a more sensitive species.
    Keywords: UV Light, Chlorella, Anabaena, Total Protein, Malondialdehyde
  • Tayebeh Enayat Gholampour, Valiolah Jafari, Mohammad Reza Imanpour, Hamed Kolangi Miandare Page 27
    P450 aromatase (CYP19(a)) is the key steroidogenic enzyme responsible for conversion of androgens to estrogens which play a critical role in developmental and sex differentiation. Hence, this study was done to evaluate the effect of Vitex agnus castus hydroalchoholic extract on reproductive performance, sex ratio and expression of CYP19(a), one of the most important gene related to gender, using RT-PCR method in zebrafish. The larvae were fed post-hatching with diets containing extracts of four levels included 0 (control group T0), 5 (T1), 10 (T2) and 15 (T3) g/Kg food for 45 days. For gene expression studies, samples of larvae at 4, 7, 10, 15, 30 and 45 days post-hatching were collected. Expression of β-actin housekeeping genes was normalized as reference gene. Gene expression was evaluated by using 2-ΔΔCT method. The reproductive performance was significantly better in T2 and T3 than other treatments (P
    Keywords: Reproduction, CYP19(a), Vitex agnus castus, Danio rerio
  • Esmat Mohammadi, Bahareh Shabanpour, Moazameh Kordjazi Page 43
    Due to the ability of algae in production of secondary metabolites, they can be a potential source of natural compounds used for drug development and treatment of many diseases. Therefore, present study has been performed to determine the antioxidant and antibacterial activity of aqueous extract of brown algae Iyengaria stellata from the coast of Qeshm, Iran. The evaluation of antioxidant activity of algae extract, investigated by measuring the inhibitory effect of hydroxyl radicals, chelating ability of ferrous ions and total antioxidant activity. Antibacterial activity of extract against four strains of pathogenic bacteria, including Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus, was evaluated by disc diffusion method and the results were compared with standard antibiotics. The total antioxidant activity, hydroxyl radical scavenging ability and the ability of ferrous ions chelating were high in algae. But the results of antimicrobial tests showed that the aqueous extract of Iyengaria stellata had no antibacterial effect on studied bacteria. According to the results, brown algae Iyengaria stellata can be used as a potential source of antioxidant compounds in food and pharmaceutical industries.
    Keywords: Iyengaria stellata, Antioxidant, Antibacterial, Persian Gulf
  • Seyedeh Ainaz Shirangi, Mohammad Reza Kalbassi, Saber Khodabandeh, Hojatollah Jafarian Page 59
    In this study, the effect of abrupt transfer from freshwater (FW) to the Caspian Sea Water (CSW, 11‰) on ion-regulation capacity of intestine spiral valve were investigated in juvenile Persian sturgeon Acipenser persicus (2.55±0.41g). Immunofluorescence localization of ion transporter proteins including Na,K+ATPase (NKA), Na,K,2Cl– (NKCC) and cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR) were performed 10 days after abrupt transfer. Co-localization of NKA and NKCC in the cytoplasm of enterocytes for both FW- and CSW-acclimated fish indicated that these two proteins were not affected by salinity transfer. Furthermore, CFTR was also found in the cytoplasm but mostly in apical membrane of spiral intestine enterocytes. Based on the obtained results, the main function of spiral valve is nutrient absorption and indirectly has a minor role in ion regulation in juvenile Persian sturgeon. Furthermore, this organ has good physiological development condition in 2-3g fish and it prepares their ability to expose to the Caspian Sea water salinity.
    Keywords: Persian Sturgeon, Spiral Valve, Ion, Regulation, K+, ATPase, Na+, K+, 2Cl– Cotransporter, CFTR
  • Seiyed Hossein Nabavi, Behrooz Abtahi, Valiollah Jafari Shamushaki, Rasul Ghorbani Page 79
    The purpose of the present study was to find the sub-lethal effects of Diazinon and Endosulfan on olfactory responses in Persian sturgeon fingerlings (Acipenser persicus). The fingerlings used in this study were in the range of 7-9 g in weight and 10-13cm in length. For qualitative and quantitative study of environmental effects on behavioral responses, the amino acids glycine and alanine (At the concentration of 0.001 mol per liter as of olfactory stimuli) and Daphnia extract (positive control) and tap water (negative control) each with five replicates were used. Olfactory responses of juveniles in tap water and the sub-lethal concentration (LC10 and 0.1LC50) of the diazinon and endosulfan, after 24, 48 and 96 hours, were evaluated. The average percentage of olfactory responses to olfactory stimuli in both concentrations of LC10 and 0.1LC50 of diazinon with increasing concentration and time compare to the control was decreased. The concentration of 0.1LC50 endosulfan, Showed a greater reduction in the percentage of the average responses of olfaction compare to control. The results suggest that environmental factors are affecting olfactory responses in the Persian sturgeon.
    Keywords: Olfactory Preference, Feeding Behavior, Diazinon, Endosulfan, Persian Sturgeon
  • Mehdi Nikoo, Sana Rabiei, Masoud Rezaei, Mohammad Khezri Page 99
    Uncontrolled generation of free radicals can lead to oxidative damage of food and human health problems. Synthetic antioxidants are commonly used in the food and pharmaceutical industries to retard lipid oxidation but their application is strictly controlled due to toxicity and carcinogenicity. Marine organisms that comprise half of the world's diversity are rich sources of bioactive compounds such as peptides, which can be used in the production of functional food. This study reviewed the studies conducted on the antioxidant peptides from marine sources, methods used for their purification and identification and their structures and mechanisms of antioxidant activity, both in vitro and in vivo .Review of studies showed that peptides derived from marine sources show potential antioxidant activity in vitro, in animal models and in food systems. Peptides size, type of amino acids, position of amino acids within peptides and hydrophobicity can influence antioxidant activity of peptides. Antioxidant peptides can be used as functional ingredients to control oxidation of fat and protein in food products. These peptides control the oxidation processes and have potential impact in the treatment and control of human diseases.
    Keywords: Marine Peptide, Antioxidant Properties, Functional Foods