فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت ساخت - پیاپی 1 (بهار 1395)

نشریه مهندسی و مدیریت ساخت
پیاپی 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد علی نکویی، اروین مانقاساریان* صفحه 7
    روش های نوین اجرای پروژه های ساخت جهت افزایش کیفیت، کاهش زمان و در نتیجه کاهش هزینه همواره مد نظر مهندسین ساخت و ذینفعان در پروژه بوده است. یکی از این روش ها و فناور ی های نوین مدلسازی اطلاعات ساختمان ( BIM ) می باشد. هدف این تحقیق، بررسی و تحلیل روش مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) و اولویت بندی عوامل موثر بر ایجاد چالش در استقرار این سیستم در کشور می باشد. بدین منظور، ضمن تعیین عوامل شکست در پیاده سازی سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان طبق نظر متخصصین و خبرگان و از طریق پرسشنامه، وزن و اهمیت این عوامل با استفاده از مدل فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) تعیین و عوامل مورد نظر اولویت بندی گردید. نتایج به دست آمده با توجه به نظرات خبرگان و طبق مقایسه دودویی معیارهای اصلی مورد مطالعه نشان داد که بیشترین عواملی که موجب عدم تحقق BIM در پروژه های عمرانی می شود به ترتیب شامل مشکلات فنی، مالی، منابع انسانی و زمان می باشد. سایر نتایج نشان داد که چهار زیر معیار پراکندگی اطلاعات و نبود سیستم یک پارچه با وزن 0.2277 ، فضای پیچیده برنامه ها با وزن 0.1634، بالا بودن هزینه طراحی با نرم افزارهای BIM با وزن 0.1578 و نیاز به نیروهای مختلف مقیم دفتری برای پروژه با وزن 0.1352 به ترتیب بیشترین اهمیت و در نتیجه بیشترین تاثیر را در اولویت بندی عوامل عدم تحقق BIM را داشته اند. با شناسایی علل موثر در بروز چالش های عدم تحقق BIM می توان تدابیر پیشگیرانه برای جلوگیری از شکست این گونه پروژه ها و قرار دادن آنها در مسیر موفقیت را فراهم نمود. با توجه به عواملی که مانع تحقق BIM در پروژه های عمرانی بوده است، می توان اظهار داشت مدلسازی اطلاعات ساختمان در پروژه های عمرانی نیاز به حمایت مدیران ارشد از اجرای آن دارد که این امر نیز خود به دلایلی که ذکر شد وابسته است. چرا که با برطرف نمودن موانع پیش روی آن، به منظور مدیریت بهینه منابع و زمان و...، چه بسا مدیران راغب به استفاده از آن شوند.
    کلیدواژگان: ساخت و ساز، سازمان های پروژه محور، اولوی تبندی عوامل شکست پروژه، BIM، ANP
  • کیوان زندیه، روح الله طاهرخانی*، رضا ضیایی موید صفحه 13
    مسئله ایمنی همواره بدلیل سابقه حوادث در صنعت ساخت و ساز از دیرباز به طور چشم گیری مورد توجه محققین بوده است و مطالعات بسیاری در زمینه های مختلف مرتبط با ایمنی صورت گرفته است. مسائلی از قبیل: معرفی استانداردهای ایمنی، بررسی استانداردها و قوانین ایمنی و تطبیق آنها با شرایط موجود در کشور، ارزیابی ایمنی به روش های مختلف با ارائه مدل ها و چارچوب هایی برای استفاده در پروژه های آینده و عوامل محیطی ایمنی، بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. تنوع و گستردگی مطالعات در زمینه ایمنی با موضوعات مختلف باعث شده تا ارائه یک مرور ادبیات در این زمینه به ضرورتی تبدیل شود که دسترسی به اطلاعات شاخه های مختلف ایمنی در صنعت ساخت و ساز برای محققین در آینده تسهیل گردد. بنابرین در این مقاله مرور ادبیاتی بر مقالات موجود در زمینه ایمنی در صنعت ساخت و ساز در مقالات فارسی صورت گرفته است. تقسیم بندی موضوعات در تحقیقات ایمنی موجود را میتوان به 3 دسته تقسیم کرد: گروه اول از منظر مدیریت ایمنی به موضوع ایمنی وارد شده است؛ برای مثال ارزیابی ایمنی و برنامه ریزی ایمنی در این دسته قرار میگیرند.گروه دوم ویژگی های فردی و گروهی عوامل درگیر را هدف قرار داده است؛ برای مثال نگرش و رویکرد کارگران، رفتار کارگر و عوامل محیطی ایمنی را میتوان در این دسته از مطالعات قرار داد؛ گروه سوم نیز به مسائل پیرامون مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست می پردازد. در نهایت این مقالات در دوره های مختلف مورد بررسی قرار گرفتند. 2 یافته مهم تحقیق شامل: رویکردهای تحقیقات ایمنی در ساخت، و شاخه ها و مسائل روز تحقیقات ایمنی در ساخت که تمایل به کار روی آن ها در اوج خود است، می باشد. در گام پایانی نیز 3 خلاء موجود که باید تحقیقات بیشتری روی آنها صورت گیرد معرفی گشتند.
    کلیدواژگان: مدیریت ایمنی، صنعت ساخت و ساز، مرور نظام مند، تحلیل تاریخچه، تحلیل عناوین
  • سعید برات*، امیرحسین حاجی بابایی صفحه 21
    ایجاد شرایط لازم برای یک زندگی مطلوب، همواره هدف انسان بوده است. در حال حاضر به علت طراحی و استفاده نامناسب از ساختمان ها، مقدار زیادی از انرژی ورودی به این ساختمانها تلف میگردد که این اتلاف انرژی، علاوه بر از بین بردن منابع طبیعی کشور باعث آلوده سازی هوای شهرها نیز میگردد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی نقاط ضعف، قوت، فرصتها و تهدیدات صنعت ساختمان سبز در ایران انجام گرفت. بدین منظور، با بررسی مسائل و مشکلات پیرامون مقوله ی ساختمان سبز در ایران، چالشها و فرصتهای استفاده از ساختمانهای سبز به کمک روش SWOT و ANP ، در قلمروی تحقیقاتی شهر تهران، مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت، به تدوین استراتژی های مناسب در این زمینه پرداخته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که استراتژی کنترل و جهت یابی سیاستهای دولتی در زمینه اعطای تسهیلات پیرامون استفاده از صنعت نوین ساختمان، با ارزش وزنی معادل0.33 به عنوان اولین استراتژی و راهکار موثر در بهبود صنعت ساختمان سبز در ایران میباشد. استراتژی ها شامل ارتقای سطح کیفی صنعت ساخت و ساز در جهت بهینه سازی انرژی از طریق امکانات دولتی، با ارزش معادل 0.27، شناخت هزینه های واقعی و استفاده از جایگزینهای مناسب، با ارزش معادل 0.20 و توسعه آموزش و فرهنگ سازی پیرامون فناوری نوین ساختمان سبز، با ارزش معادل 0.16 در اولویت های بعدی قرار دارند. با توجه به نتایج حاصل، استراتژی سیاست های دولتی در زمینه اعطای تسهیلات و تخفیفات مالیاتی در جهت تقلیل هزینه ها و بهره مندی از مزایای اقتصادی بلندمدت، در راس استراتژی های مورد بررسی، موجبات گسترش صنعت ساختمان سبز را در ایران فراهم خواهد آورد. به طور کلی، یافته های این پژوهش حاکی از آن است که هزینه بالای ساختمان سبز از موانع قوی در گسترش ساخت و ساز با روش های نوین محسوب شده و تقلیل مسائل مالی پیرامون این حوزه از طریق ارائه تسهیلات و تخفیفات نقش بسزایی در گسترش آن خواهد داشت.
    کلیدواژگان: چالش های صنعت ساختمان، اتلاف انرژی، تسهیلات دولتی، ساخت و ساز، شهر تهران
  • مریم بیات*، فائزه طاهرخانی صفحه 29
    در سال های اخیر بدلیل رشد فزآینده جمعیت و به تبع آن نیاز به مسکن، ضرورت خارج شدن ساخت و ساز از حالت سنتی و روی آوردن به روش های نوین ساخت و صنعتی سازی در اجرای پروژه های مسکن امری ضروری به نظر می رسد. مزایای ساخت و ساز صنعتی ساختمان سبک سازی، مقاوم سازی، صرفه جویی در مصالح، مصرف بهینه انرژی در دوران ساخت و بهره برداری، افزایش عمر و کیفیت ساختمان، قطعات و اجزای آن، پیش بینی کیفیت ساختمان و کاهش دوره ساخت و ساز و در نتیجه کاهش هزینه های ساخت است. جهت کاهش زمان به بهینه ترین حالت از سیستم برنامه ریزی و کنترل در پروژه ها می توان استفاده نمود . بدیهی است بهره برداری از فن آوری های نوین ساختمانی و استفاده از روش های مدیریت پروژه در این عرصه می تواند دستیابی به این هدف را امکان پذیر سازد .یکی از کمبود های اساسی در زمینه مدیریت ساخت وساز و صنعت ساختمان در کشور ما عدم برقراری یک سیستم معین جهت محاسبه و تعیین هزینه های واقعی و مدیریت مالی بخش های مختلف در حین انجام پروژهای ساختمانی می باشد. در این مقاله ضمن مرور عناصر تاثیر گذار در کاهش زمان پروژه، به مقایسه روش سنتی و صنعتی ساختمان از نقطه نظر هزینه میپردازیم.
    کلیدواژگان: صنعتی سازی، روش سنتی، هزینه، مدیریت مالی، زمان
  • حسن پیری*، حامد حسن نژاد، مهدی اکبرفخرآبادی صفحه 34
    با توجه به وجود زمینه تهدیدات بالقوه و خطراتی که امنیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی کشور را نشانه گرفته، ضرورت توجه به پدافند غیرعامل در اولویت قرار دارد. این موضوع به قدری مهم و ضروری است که برنامه ریزی هایی میان مدت و بلند مدت را جهت تحقق آن از سوی مراکز مربوطه می طلبد. مقاوم سازی ساختمان ها به ویژه ساختمان های خدماتی - درمانی که به هنگام اعمال تهدید از سوی دشمن و وقوع بحران نقش اساسی را در برقراری امنیت و آرامش روحی و روانی عموم مردم علی الخصوص مصدومین حوادث، ایفا می کنند. از اینرو اهمیت مقاوم سازی بیمارستان ها جهت کاهش آسیب پذیری آنها در برابر تهدیدات محتمل، امروزه بر کسی پوشیده نیست، لذا مقاوم سازی مراکزی چون مراکز درمانی امری ضروری و غیر قابل انکار می باشد. بدیهی است مقاوم سازی چندین بیمارستان به طور همزمان امری غیر منطقی بوده و از صحت و دقت کار خواهد کاست به همین خاطر اولویت بندی آنها می بایست به صورت اصولی و مناسب صورت گیرد تا بتوان جهت مقاوم سازی آنها اقدام نمود. در این پژوهش الگویی مبتنی بر اولویت بندی بیمارستان ها جهت مقاوم سازی آنها ارائه شده است. در این الگو اولویت سنجی بیمارستان ها براساس شاخص های تعداد طبقات، نمره کیفی سازه، میزان مصرف فضا، خطر نسبی زلزله، سال ساخت و میزان بهره برداری انجام می گیرد که وزن دهی به خود این شاخص ها طبق معیارهای مقاومت در برابر انفجار، قابلیت بهره برداری، تداوم عملکرد، میزان بازدهی، قابلیت اطمینان و قابلیت انعطاف در مقاوم سازی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: مقاوم سازی، بیمارستان، پدافند غیرعامل، آسیب پذیری و مدیریت ساخت
  • امین مرادی*، علی اکبر پوری رحیم، امیر محمودزاده صفحه 38
    آلودگی آب یک مشکل بزرگ جهانی است که به ارزیابی مداوم و تجدیدنظر در سیاست منابع آبی در همه سطوح احتیاج دارد (از آب های بین المللی تا آبهای درون مرزی و چاه ها). همواره اشاره شده است که آلودگی آب علت مرگ و میر در سراسر جهان است. 99٫9 ٪ درصد آب خالص پس از استفاده به فاضلاب خانگی تبدیل می شود، و فقط 0٫1 درصد از سهم این آب را دیگر آلایندها تشکیل می شوند. اگرچه این مقدار آلاینده در غلظت های پایین یافت می شود با این وجود در مقیاس بزرگ (منطقه، شهر) می تواند خطرساز باشد . انسان برای زندگی از منابع مختلف، که از طریق ضایعات کارش بدست می آید ، استفاده می کند. استفاده از منابع آبی بسته به نوع مصرف خانگی، صنعتی و شهری سبب تولید فاضلاب می شود. مدیریت یکپارچه منابع آبی راه های سودمندی را که در این بخش مسکوت مانده است را نشان می دهد شامل مدیریت فاضلاب ومسئولیت قسمتهای مختلف آن شامل : کشور، جوامع محلی، کاربران، اپراتورها و سازمان های غیر دولتی مرتبط با منابع آبی. این مقاله قوانین و اهمیت مدیریت یکپارچه آب شهری را ارائه میدهد. روند دنبال شده در مدیریت فاضلاب تلاش میکند روش جدیدی را در این زمینه نشان دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، فاضلاب، توسعه مداوم، مدیریت ضایعات، منابع آبی
|
  • Ervin Manghasarian*, Mohammad Ali Nekooie Page 7
    Modern methods of construction projects to improve quality¡ reduce time and therefore always consider reducing the cost of manufacturing engineers and stakeholders in the project. One of these methods and technologies fashion new teeth Lsazy building information (BIM) is. The aim of this study was to investigate and analyze building information modeling (BIM) and prioritize the factors affecting the challenges in deploying this system in the country. For this purpose¡ different factors of failure in the implementation of Building Information Modeling According to the specialists and experts¡ through questionnaires¡ weight and importance of these factors by using analytical network process (ANP) determine and prioritize the factors considered were. the highest importance and thus have the greatest impact on the prioritization of non-fulfillment had BIM. Because by removing obstacles to it¡ in order to optimize management time and resources and¡ perhaps managers are willing to use it.
  • Keyvan Zandiye, Roohollah Taherkhani*, Reza Ziaie Moayed Page 13
    have taken. Therefore¡ in this review of the literature available literature on safety in the construction industry Persian literature has been made. involved targeted¡ for example attitude and approach to workers¡ worker behavior and safety¡ environmental factors can be placed in this category of studies; the third group with the issues facing the management of safety¡ health and environment pays. Finally¡ these articles were examined at different periods. In the final step 3 vacuum that more research needs to be done on them were introduced.
  • Said Barat*, Amirhossein Hajibabaei Page 21
    Creating the conditions for a decent life¡ has always been the goal of man. The present study aimed to identify weaknesses¡ strengths¡ opportunities and threats green building industry in Iran. Therefore¡ by examining the problems surrounding the concept of green building in Iran¡ challenges and opportunities of green buildings by using SWOT and ANP¡ in the realm of research in Tehran¡ studied and finally¡ to develop proper strategies in this field. Strategies include improving the quality of construction in order to optimize the energy industry through state resources¡ with a value of 0.27¡ to recognize the real costs and the use of alternatives¡ with a value of 0.20 and development of education and culture surrounding green building technology¡ the next priorities are the equivalent value of 0.16. According to the results¡ the strategy of the state policy in the field of lending and tax relief in order to reduce costs and benefit from long-term economic benefits¡ on top of search strategies¡ the development of green building in Iran will bring industry.
  • Maryam Bayat*, Faezeh Taherkhani Page 29
    The benefits of light industrial building construction¡ retrofitting¡ savings in materials¡ energy efficiency during construction and operation¡ increase longevity and quality of the building¡ parts and components¡ the prediction quality of the building and reduce the construction period and in thereby reducing the cost of construction. In order to reduce the time to the most optimal planning and control system can be used in projects. specific system to calculate and determine the true cost and financial management of the project during construction. In this article we review the elements of an impact in reducing project time¡ compared to traditional methods and construction industry in terms of cost of pay.
  • Hassan Piri*, Hamed Hassan Nejad, Mahdi Akbar Fakhrabadi Page 34
    With regard to the potential threats and risks to national security¡ sovereignty and territorial integrity targeted attention to passive defense is a priority. Retrofitting buildings¡ especially building services - health when applied by the enemy threat and crisis mental role in establishing security and peace of the public¡ especially victims of accidents¡ play. In this study¡ a model based on prioritizing hospitals to retrofit them is provided. operation¡ continuity of performance¡ productivity¡ reliability and flexibility in retrofitting has been done.
  • Amin Moradi*, Ali Akbar Pourrahim, Amir Mahmoudzadeh Page 38
    Has been noted that water pollution is the leading cause of death worldwide. 99. 9% of domestic sewage into pure water after use¡ and just 0. 1% of this water are other pollutant formed. Although the amount of pollutants in low concentrations found¡ however¡ large-scale (region¡ city) can be dangerous. Human life from different sources¡ obtained through his waste¡ uses. Use of water resources depending on the type of household consumption¡ industrial and municipal wastewater would be generated. This article provides the rules and the importance of integrated management of urban water. Following the process of wastewater management is trying a new approach in this field show.