فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1396)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 162
  • مقالات پژوهشی
  • عباس ثابت، حسین یدالهی خالص، سعید رازقی *، محمدحسین شاکری زاده شیرازی صفحه 163
    زمینه و هدف
    شناخت عوامل موثر در ایجاد و توسعه عملکرد شغلی اعضای هیات علمی در جهت انجام فعالیت های آموزشی، پژوهشی و درمانی بسیار مفید می باشد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل سازمانی و روانشناختی موثر بر توسعه و بهسازی عملکرد شغلی اعضای هیات علمی انجام شد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی و از منظر گردآوری اطلاعات و داده ها، از نوع همبستگی است. جامعه آماری را اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل دادند که از بین آنها 185 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها، در این مطالعه پرسشنامه بود. داده ها با بهره گیری از نرم افزار Lisrel 8.8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که اشتیاق شغلی، درگیری شغلی، آموزش، توسعه و حمایت مدیران، دارای تاثیر مستقیم و معنادار بر عملکرد شغلی اعضا هیات علمی بود. در این میان بعد اشتیاق شغلی با ضریب مسیر 32/0 بیشترین تاثیر را بر عملکرد شغلی داشت و درگیری شغلی با ضریب مسیر 18/0 کمترین تاثیر را دارا بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تایید تمامی فرضیه های موجود در این مطالعه، مدل مفهومی پژوهش حاضر، مدل مناسبی برای ایجاد و توسعه عملکرد شغلی در بین اعضای هیات علمی است. مدیران دانشگاه علوم پزشکی با اتکا به این یافته ها، می توانند در جهت بهبود عملکرد شغلی اعضای هیات علمی تصمیمات مناسبی را اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، اشتیاق شغلی، درگیری شغلی
  • هادی زمردی نیت، حسین ابراهیمی پور، الهه هوشمند، علی وفایی نجار * صفحه 173
    زمینه و هدف
    ابزاری که به وسیله آن تمامی افراد سازمان بتوانند در یک نمای کلی و کلان، استراتژی های سازمان را بفهمند و آن را درک نمایند، نقشه استراتژی نام دارد. هدف از این تحقیق تدوین نقشه استراتژی در بیمارستان منتصریه با رویکرد کارت امتیازی متوازن بود.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع کیفی و کاربردی بود که در سال 1395 در بیمارستان منتصریه مشهد انجام شد. ابتدا در جلسات بحث گروهی با تحلیل برنامه استراتژیک بیمارستان، چشم انداز، مضامین استراتژی و فهرستی از اهداف مرتبط با برنامه استراتژیک در 4 منظر کارت امتیازی متوازن یعنی مالی، مشتری، فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری دسته بندی و ارائه شد. با جمع بندی نظرات کارشناسان و بازنگری های مختلف، چگونگی تحقق این اهداف مشخص و روابط بین اهداف در مناظر تکمیل شد. در نهایت حدود 22 ارتباط مختلف از اثرگذاری اهداف مناظر بر یکدیگر تا رسیدن به اهداف نهایی و چشم انداز ایجاد گردید و نقشه استراتژی بیمارستان ترسیم شد.
    یافته ها
    با بازنگری در مناظر کارت امتیازی متوازن و ارتباط بین اهداف آن ها، منظر مشتریان در بالاترین سطح و به ترتیب مناظر مالی، فرآیندها و رشد و یادگیری قرار گرفتند. «کسب توانمندی های مورد نیاز» به عنوان زیر بنایی ترین هدف و «رضایت مشتریان» در بالاترین سطح نقشه استراتژی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    سرمایه گذاری در حوزه رشد و یادگیری، بسیار حایز اهمیت است چرا که در نهایت، این افراد سازمان هستند که بر فرایندها و نتایج سازمان اثر می گذارند و باعث تحقق اهداف سایر مناظر و دستیابی به چشم انداز بیمارستان می شوند.
    کلیدواژگان: استراتژی، برنامه ریزی استراتژیک، بیمارستان
  • رحیم خدایاری زرنق، جعفر صادق تبریزی، حبیب جلیلیان *، هیمن خزمه، حسن جعفری، محمد کیهان سجادی صفحه 181
    زمینه و هدف
    عادات غذایی ضعیف و تغذیه ناسالم به همراه سطح فعالیت فیزیکی از علل عمده افزایش وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان می باشد. با توجه به اهمیت سلامت مدارس و تغذیه کودکان و نوجوانان، این مطالعه با هدف ارزیابی برنامه های بهداشت مدارس در حوزه رژیم غذایی و تغذیه سالم با استفاده از پروفایل سلامت مدارس از دیدگاه مدیران و مربیان مدارس شهر تبریز انجام شد.
    روش پژوهش: مطالعه ی حاضر، مطالعه ای مقطعی- کاربردی است که در سال 1396 در شهر تبریز انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و مربیان سلامت مدارس بود. نمونه گیری در مرحله ی اول به روش طبقه ای و در مرحله ی دوم به صورت تصادفی ساده انجام شد. تعداد 93 مدرسه وارد پژوهش شدند. ابزار جمع آوری داده ها پروفایل سلامت مدارس ویژه مدیران و مربیان سلامت مدارس بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و از طریق آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آمار تحلیلی (من- ویتنی و کروسکال والیس) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، 9/84 درصد مدارس دارای فروشگاه، غذا خوری یا بوفه برای تهیه میان وعده های غذایی، نوشیدنی ها و سایر خوراکی ها بودند. فعالیت های ترویجی از قبیل تشویق دانش آموزان به نوشیدن آب (6/94 درصد)، ترویج استفاده از میوه جات و سبزیجات در مدرسه و فراهم کردن اطلاعات مفید و ضروری برای دانش آموزان و خانواده های آنان (3/76 درصد) توسط اکثر مدارس اجرا می شد. 3/90 درصد مدارس مانع تبلیغات آبنبات و شیرینی، فست فود و نوشابه گازدار در محیط مدرسه شده بودند و 3/75 درصد مانع تبلیغات آبنبات و شیرینی، فست فود و نوشابه گازدار در نشریات و کوریکولوم آموزشی مدرسه شده بودند.
    نتیجه گیری
    اکثر مدارس در زمینه فراهم نمودن مواد غذایی و خوراکی های سالم و اختصاص فضایی مناسب جهت صرف صبحانه و میان وعده های غذایی فعالیت زیادی ندارند. عملکرد بیشتر مدارس در خصوص فعالیت های ترویجی و آموزشی، منع تبلیغات مواد غذایی مضر و دسترسی به منبع رایگان آب آشامیدنی سالم مناسب بوده است. یافته های این مطالعه می تواند به مدیران و مسئولان بهداشتی کمک نماید تا با شناخت وضعیت موجود، برنامه ها و اقدامات لازم را در راستای حل مشکلات و رفع نقاط ضعف انجام دهند.
    کلیدواژگان: بهداشت مدارس، سلامت مدارس، تغذیه سالم، پروفایل سلامت، سیاست تغذیه
  • هدایت الله عسگری، مریم خیرمند * صفحه 193
    زمینه و هدف
    نیازسنجی یک اقدام اساسی مدیریتی و در واقع پیش نیاز هر برنامه ریزی محسوب می شود. این طرح به منظور تعیین اولویت های پژوهشی مدیریت و اقتصاد سلامت تدوین شد.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه ای مقطعی بود که در سال 1396 انجام شد و در گردآوری و توصیف دادها از روش های کیفی و کمی (تکنیک طرح جامع نیازسنجی) استفاده شد. جمعیت مورد مطالعه، مدیران ارشد و ستادی معاونت بهداشتی (14 نفر) و مدیران ارشد و ستادی شبکه های بهداشت و درمان استان اصفهان (23 نفر) بودند و نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. ابزار جمع آوری داده، پرسشنامه با سوالات باز بود که قابلیت اعتبار آن با روش جمع آوری داده ها از طریق منابع متعدد تایید و برای پایایی یا دقت، تکنیک 2 محقق موازی و کمیته تخصصی نیاز سنجی به کار گرفته شد و با استفاده از الگوی طرح جامع نیاز سنجی و ترکیبی از تکنیک های علمی توافق سنجی (تکنیک دلفی، فیش باول،
    تل استار) تکمیل شد. تجزیه و تحلیل و اولویت بندی نیاز ها در برنامه نرم افزاری Excel و SPSS 16 انجام شد.
    یافته ها
    اولویت های پژوهشی شامل طرح تحول در نظام سلامت (93/0 ± 40/3)، حوادث و بلایا (90/0 ± 14/3)، اقتصاد سلامت (00/1 ± 06/3)، مدیریت و بهره وری در نظام سلامت (82/0 ± 00/3)، نیاز آموزشی (12/1 ± 60/2)، محیط زیست و توسعه پایدار (16/1 ± 56/2) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش از طریق استخراج اولویت های پژوهشی مدیریت و اقتصاد سلامت، راهنمایی جهت هدایت و تامین مالی تحقیقات نظام سلامت در اختیار سیاستگذاران و مدیران سلامت قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اولویت گذاری پژوهشی، اقتصاد سلامت، مدیریت سلامت
  • محمد حکاک *، سیدعلی حزنی، ندا شاه سیاه، طاهره اخلاقی صفحه 201
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر متولیان نظام سلامت در دنیا برای افزایش کیفیت و ایمنی خدمات درمانی و ارزیابی آن استانداردهای اعتباربخشی را به کار گرفتهاند که در ایران نیز از اولویت های وزارت بهداشت است. این پژوهش جهت طراحی مدل کاربردی اعتباربخشی بیمارستانی انجام شد.
    روش پژوهش: این مطالعه بخشی از یک مطالعه کیفی با رویکرد گراندد تئوری و با هدف تبیین تجربیات و درک افراد آگاه و مسئول در فرآیند اعتباربخشی بیمارستانی با استفاده از مصاحبه بود که در سال 1395 در بیمارستان های استان گیلان انجام شد. نمونه گیری هدفمند شامل 3 پرستار، 4 مترون، 3 مدیر و 5 کارشناس آگاه در اعتباربخشی بودند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار یافته و عمیق بود. برای تحلیل داده ها از کدگذاری 3 مرحلهای باز، محوری و انتخابی و نرم افزار MaxQDA 10 استفاده شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از 2 روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    داده ها پس از تجزیه و ترکیب در قالب 134مولفه، 32 مفهوم و 6 مقوله اصلی دسته بندی گردید و مدل کاربردی طراحی گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت اعتباربخشی و فقدان پژوهش، با رویکرد مدل سازی و کاربردی لازم است برنامه ریزان در سطح کلان به موارد و مشکلات ارائه شده توجه و دقت کافی نمایند.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، بیمارستان، مدل
  • قربان صفاییان، یعقوب زنگنه، فهیمه مینایی، مینا نوری *، رقیه پناهی لایین صفحه 215
    زمینه و هدف
    یکی از جنبه های برجسته عدالت اجتماعی، توزیع فضایی متعادل امکانات و خدمات مختلف، به ویژه خدمات بهداشتی و درمانی است، چرا که دسترسی مناسب و سریع به این خدمات نقش اصلی را در تامین سلامت افراد جامعه ایفا می کند. گام نخست برای برنامه ریزی جهت توزیع فضایی عادلانه خدمات بهداشتی، تعیین سطح برخورداری مناطق مختلف از این امکانات است. پژوهش حاضر با هدف تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان خراسان بر اساس شاخص های بهداشتی– درمانی انجام گرفته است.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه ای تحلیلی بود، به این ترتیب که با به کارگیری 2 روش تاکسونومی عددی و روش موریس و با استفاده از 15 شاخص بهداشتی– درمانی، سطح توسعه یافتگی 24 شهرستان استان خراسان رضوی تعیین و رتبه بندی شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و به روش کتابخانه ای از طریق مراکز درمانی و شبکه های بهداشت شهرستان ها به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که بر اساس هر 2 روش تاکسونومی عددی و روش موریس شهرستان چناران از شهرستان های با توسعه یافتگی بالا و شهرستان های جوین، جغتای، زاوه و بینالود از شهرستان های با سطح توسعه یافتگی پایین بودند.
    نتیجه گیری
    شهرستان های استان خراسان رضوی از نظر توسعه یافتگی در یک سطح نبوده و اختلاف فاحشی در ضریب موریس و روش تاکسونومی عددی مشهود می باشد. پیشنهاد می گردد به منظور ایجاد توازن در خدمات بهداشتی و درمانی، شهرستان های کمتر توسعه یافته مورد توجه مسئولین قرار گیرد و منابع و بودجه مناسبی به آن ها تخصیص داده شود.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، شاخص بهداشتی درمانی، روش تاکسونومی عددی، ضریب موریس
  • محمود رضا اسماعیلی، فاطمه اکبری پشم *، زهرا سلگی صفحه 224
    زمینه و هدف
    امروزه بسیاری از سازمان ها با رقابت فزاینده روبه رو هستند و محیط های بازار و نیازهای مشتریان به شدت تغییر یافته است. لذا هدف پژوهش حاضر، تحلیل اثر چابکی سازمانی بر ویژگی های توانمند شناختی کارکنان با توجه به نقش فراموشی و سکوت سازمانی در نظر گرفته شد.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر، پژوهشی کاربردی و تحلیلی بود که به طور مقطعی در سال 1396 انجام شد. جامعه آماری پژوهش 400 نفر از پرسنل بالینی بیمارستان شفا شهر خرم آباد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به حجم 196 نفر انتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. در تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه بین متغیرها، روش مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون بوت استراپ جهت سنجش برازش مدل پژوهش و آزمون فرضیه ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS 22 و Amos 22 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است (907/0 GFI =،
    965/0 CFI =، 065/0RMSE = ) چابکی سازمانی بر ویژگی های توانمند شناختی کارکنان تاثیر دارد (432/0 = r و000/0 = p). فراموشی و سکوت سازمانی نیز در این رابطه نقش داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که چابک سازی سازمان می تواند عاملی مهم جهت مدیریت فراموشی سازمان و در نتیجه ارتقاء ویژگی های توانمند شناختی کارکنان محسوب شود.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، فراموشی سازمانی، سکوت سازمانی، توانمند شناختی کارکنان
  • حسین درگاهی *، ملیحه مرشدی تربتی صفحه 234
    زمینه و هدف
    انجام رفتار شهروندی سازمانی برای هر سازمانی لازم و ضروری است زیرا با متغیرهای رضایت شغلی و تعهد سازمانی ارتباط دارد. سازمان های ارائه کننده مراقبت بهداشتی درمانی نیازمند توسعه و توانمند سازی نیروی انسانی خود به ویژه پرستاران در جهت ارتقای رفتار شهروندی سازمانی می باشند. لذا این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی با رضایت شغلی و تعهد سازمانی پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر پیمایشی بود که به صورت مقطعی بر روی 375 پرستار شاغل در تعداد 5 بیمارستان عمومی که به روش نمونه گیری متناسب با تعداد پرستاران به طور تصادفی در هر بیمارستان انتخاب شدند، انجام شد. از 3 پرسشنامه رضایت شغلی، تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 20 و از آزمون های آماری t، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون جهت ارائه نتایج تحلیلی استفاده گردید.
    یافته ها
    ارتباط مثبت و معناداری بین رفتار شهروندی سازمانی با رضایت شغلی و با تعهد سازمانی
    (01/0 =p ) مشاهده شد. همچنین بین رضایت شغلی با تعهد سازمانی نیز ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت (01/0 = p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نامطلوب بودن ابعاد مورد بررسی در میان پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران، ارتقای کیفیت زندگی کاری در ابعاد تندرستی و روان درستی، جلوگیری از فرسودگی شغلی و ایجاد جو سازمانی مناسب جهت نگهداری پرستاران در محیط کار پیشنهاد می شود. اگرچه عدالت سازمانی و دیگر متغیرها باید به منظور بهبود رفتار شهروندی سازمانی مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، پرستار، بیمارستان
|
  • Abbas Sabet, Hossein Yadolahi Khales, Saeed Razeghi *, Mohammad Hossein Shakarizadeh Shirazi Page 163
    Background
    Knowing factors affecting the creation and development of faculty member's job performance is very useful for educational, research and therapeutic activities. This study aims to investigate the organizational and psychological factors affecting the development and improvement of faculty member's job performance.
    Methods
    The present study is an applied research in terms of purpose and in terms of gathering information and data is correlation. The statistical community consisted of Shiraz Medical Sciences University faculty members, among which 185 were selected by simple random sampling. Data gathering tool was a questionnaire in this study. Data were analyzed using Lisrel 8.8 software.
    Results
    The results of the hypothesis test showed that job enthusiasm, job involvement, education, and manager's support and development have a direct and significant impact on faculty member's job performance. Accordingly, Job enthusiasm with a coefficient of 0.32 had the greatest effect on job performance; however, job involvement with the coefficient of 0.18 had the least effect.
    Conclusion
    Considering the confirmation of all hypotheses in this study, the conceptual model of the research is an appropriate model for creating and developing faculty member's job performance. Based on these findings, the managers of the medical sciences university can make appropriate decisions in order to improvement faculty member's job performance.
    Keywords: Job performance, Job enthusiasm, Job involvement
  • Hadi Zomorrodi-Niat, Hossein Ebrahimipour, Elaheh Hooshmand, Ali Vafaee-Najar * Page 173
    Background
    A tool by which all individuals in an organization can understand the strategies of the organization in an overview is a strategy map. The purpose of this research is to formulate a strategy map in Montaserieh Hospital with a balanced scorecard approach.
    Methods
    This is a qualitative and applied study that was conducted in Montaserieh Hospital of Mashhad in 2016. Initially, in group discussions with the analysis of the hospital's strategic plan: the Vision, strategy themes, and a list of goals related to the strategic plan were categorized into 4 perspectives of the balanced scorecard: financial, customer, internal processes, and learning and growth. By summarizing expert's opinions and various reviews, the way of achieving these specific goals and the relationship between goals in the perspectives were completed. Finally, about 22 different relationships were made which were related to the impact of perspective goals on each other and to reach the ultimate goals and vision. Therefore, the hospital strategy map was drawn up.
    Results
    By reviewing the level of balanced scorecard perspectives and linking their goals, customer's perspective was at the highest level and, respectively, financial perspectives, processes, and growth and learning at the next levels. "Empowering the required" as the most basic goal and "customer satisfaction" was at the top of the strategy map.
    Conclusion
    Investing in the field of growth and learning is very important since the employee ultimately affects the organization's outcomes and process and the goals of other perspectives and the vision of the hospital are realized by them.
    Keywords: Hospital, Strategy, Strategic planning
  • Rahim Khodayari-Zarnaq, Jafar Sadegh Tabrizi, Habib Jalilian *, Himan Khezmeh, Hasan Jafari, Mohammad Keihan Sajadi Page 181
    Background
    Poor nutritional habits along with physical activity levels are among the main causes of obesity and overweight in children and teenagers. Considering the importance of school health and nutrition for children and teenagers, this study was conducted to assess school health activities and programs in the field of healthy diet and nutrition.
    Methods
    This cross-sectional and applied study was conducted in 2017. The statistical population consisted of all school health principals and teachers in Tabriz city. Sampling was done in the first stage by stratified method and in the second stage; a simple random sampling was utilized on 93 schools. The data collection tool was the school health principals and teachers profile. Data were analyzed by SPSS 22 software using descriptive statistics (percentage and frequency/mean ± SD) and analytical tests (U Mann Whitney and Kruskal-Wallis Tests).
    Results
    According to the findings, 84.9 percent of schools had a store, dining room or buffet for snacks, drinks, and other meals. Promotional activities such as encouraging students to drink water (94.6 %), promoting the use of fruits and vegetables in schools, and providing useful and necessary information for students and their families (76.3 %) were conducted by most schools. 90.3 % of schools prevented the advertisement of candy, sweets, fast food and carbonated soft drinks in the school environment, and 75.3 % prevented the advertisement of candy, sweets, fast food and carbonated drinks in publications and school curriculum.
    Conclusion
    Most schools do not have much activity in providing healthy food and allocating space for breakfast and meals. Most schools have a good performance profile in terms of educational and training activities, the prohibition of harmful food promotions, and the availability of clean drinking water. Findings of this study can help health managers and health authorities to take the necessary steps to solve the problems based on the status quo.
    Keywords: School health, Healthy nutrition, Health profile, Nutrition policy
  • Hedayatalah Asgari, Maryam Kheirmand * Page 193
    Background
    Needs assessment is an essential prerequisite for any planning and management. This plan is designed to determine the priorities of research management and health economics.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study has been used in collecting and describing data using qualitative and quantitative methods (comprehensive needs assessment model) which was done in 2017. The study population was consisted of senior managers and headmasters of the health department (14 people) and senior managers and headmasters of Isfahan health care networks (23 people). Sampling was done by census method. An essay typed questionnaire was used as the data instrument and its validity was verified by data collection method through multiple sources and for reliability or accuracy, the technique of 2 parallel researcher and specialized need committee were used. It was completed using a model of the needing comprehensive plan and a combination of scientific harmonization techniques (Delphi technique, Fischer Bowl, Tele Starr). Analyzing and prioritizing needs were done in the Excel and SPSS 16 software.
    Results
    Research priorities were respectively: the developmental plan in the health system (3.40 ± 0.934), accidents and disasters (3.14 ± 0.907), health economics (3.06 ± 1.00), management and efficiency in the health system (3.00 ± 0.824), educational needs (2.60 ± 1.12), environment and sustainable development (2.56 ± 1.16).
    Conclusion
    This research, by extracting the research priorities of health economics management, provides guidance to policy makers and health managers to guide and fund health system research.
    Keywords: Key words: Research priority setting, Health economics, Healthcare management
  • Mohammad Hakkak *, Seyed Ali Hozni, Neda Shahsiah, Tahereh Akhlaghi Page 201
    Background
    Recently, health authorities in the world have been applying accreditation standards to improve the quality and safety of healthcare services, which is also a priority of the Ministry of Health in Iran. This study was conducted to design a hospital accreditation model.
    Methods
    This study was part of a qualitative study with Grounded Theory approach aimed at explaining the experiences and understanding of knowledgeable and responsible people in the hospital accreditation process using interviews which was conducted in 2015 in the hospitals of Gilan province. The targeted sampling consisted of 3 nurses, 4 matrons, 3 managers, and 5 accredited experts. In-depth and semi-structured interviews were conducted to collect the data. Data analysis was carried out using 3 steps coding model (open, axial, selective) by MaxQDA 10 software. To obtain data validity and reliability, 2 methods of reviewing participants and reviewing non-participating experts in the study were used.
    Results
    Data were analyzed and categorized in 134 components, 32 concepts and 6 main factors and the applied model was designed.
    Conclusion
    Considering the importance of accreditation and lack of research, with a modeling and applied approach, it is necessary for planners to pay attention to the presented issues and problems at the macro level.
    Keywords: Accreditation, Hospital, Model
  • Ghorban Safaeian, Yaqoub Zanganeh, Fahimeh Minaei, Mina Nouri *, Roghaye Panahi Laeen Page 215
    Background
    One of the outstanding aspects of social justice is the balanced distribution of various facilities and services, especially health services, because proper and quick access to these services plays a key role in providing community health. The first step in planning for a fair distribution of health services is to determine the level of access to these facilities. The present study was conducted to determine the development degree of cities in Khorasan Razavi province based on health indicators.
    Methods
    In this analytic study 2 methods of numerical taxonomy and Mauritius method and 15 health-therapeutic indicators were utilized to determine and rank the level of development in 24 districts of Khorasan Razavi province. The data were gathered using researcher made questionnaire and by a library method in health centers of cities.
    Results
    The results of this study indicate that based on both methods of numerical taxonomy and Mauritius method, Chenaran area is among the developed cities and the cities of Jouvein, Goghatay, Zavve and Binalood have low level of development.
    Conclusion
    The cities of Khorasan Razavi province were not at the same level of development, and there was a significant difference between the Mauritius coefficient and the numerical taxonomic method. It is suggested that less developed cities should be considered by authorities to provide a balance in health services, and appropriate resources and funds should be allocated to them.
    Keywords: Development, Health indicator, Mauritius coefficient, Numerical taxonomy
  • Mahmood Reza Esmaeili, Fatemeh Akbari Pasham *, Zahra Solgi Page 224
    Background
    Today, many organizations are facing increasing competition and market environment and customer's needs have significantly changed. The purpose of this study is to analyze the effect of organizational agility on employee's empowerment characteristics regarding the role of forgetting and organizational silence.
    Methods
    The present study is an applied and analytical research which was conducted periodically in 2017. The statistical population of this study was 400 Shafa hospital personnel of Khorramabad who were selected by simple random sampling of 196 individuals. The data gathering tool was a standard questionnaire whose validity and reliability were confirmed. Pearson correlation test was used in order to investigate the relationship between variables, furthermore, Structural Equation Modeling and Bootstrap Method were utilized in order to measure the research model and test hypothesis using SPSS 22 and Amos 22 software.
    Results
    The results showed that the research model has a good fit (GFI = 0.907, CFI = 0.965, RMSE = 0.065). Organizational agility has an impact on staff empowerment characteristics (r = 0.432, p = 0.000). Furthermore, forgetting and organizational silence played a role.
    Conclusion
    The results showed that organizational agility can be considered as an important factor in organizational forgetting management and enhancement of staff empowerment which is a necessary requirement for managers to adapt to today's dynamic environment.
    Keywords: Organizational agility, Organizational forgetting, Organizational silence, Staff empowerment
  • Hossein Dargahi *, Malihe Morshedi Torbati Page 234
    Background
    Organizational citizenship behavior is an essential tool for success of all organizations, since it is related variables of job satisfaction and organizational commitment. The organizations providing healthcare needs to develop their human resource especially nurses in order to promote organizational citizenship behaviors. Therefore, this study was aimed to determine the relationship of nurses’ organizational citizenship behavior with their job satisfaction and organizational commitment in public hospitals of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 375 nurses of 5 public hospitals. The sampling was proportional to the number of nurses who were randomly selected in each hospital. The research tools were 3 questionnaires including organizational citizenship behavior, nurses’ job satisfaction and organizational commitment. Data was analyzed using SPSS 20 software and t-test, ANOVA, Pearson coefficient were utilized to provide analytical results.
    Results
    There was a positive and significant correlation between organizational citizenship behavior with job satisfaction, and with organizational commitment among nurses (p = 0.01). Moreover, there was a positive and significant relationship between job satisfaction and organizational commitment (p = 0.01).
    Conclusion
    Considering the undesirable aspects of the research among nurses of Tehran University of Medical Sciences hospitals, It is recommended to improve the quality of work life, preventing burnout and creating an appropriate organizational atmosphere for nurses in the workplace. However, organizational justice, and other organizational variables should be assessed for improving of organizational citizenship behavior.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Job satisfaction, Organizational commitment, Nurse, Hospital