فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1397)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یک آیه، یک برداشت
  • راضیه منتظر الفرج * صفحات 1-1
    پیام اصلی این کلام نورانی یادگیری مادام العمر می باشد. کسب دائم علم و یادگیری از موضوعات موکد دین مبین اسلام است. در همین راستا، واژه ای که در دو دهه اخیر در کتاب ها و منابع معتبر مدیریتی توسط صاحبنظران بنام مدیریت به کرات مورد استفاده قرار گرفته «سازمان یادگیرنده» می باشد. سازمان یادگیرنده لزوم یادگیری پیوسته و مداوم جهت اصلاح و بهبود افراد را خاطر نشان می سازد که به عنوان مزیت رقابتی، شرط موفقیت و بقاء سازمان های امروزی است، به طوریکه یادگیری به عنوان یک ارزش، دغدغه همگانی و همیشگی تمام مدیران و کارکنان سازمان می باشد.
    کلیدواژگان: حدیث، پیامبر اکرم، نهج الفصاحه
  • نامه به سردبیر
  • وجیهه رمضانی درح * صفحات 2-4
    نظام های ارائه دهنده ی مراقبت های سلامت، در طول حیات خود با تغییرات بسیاری در زمینه های مختلف مواجه اند که بر چگونگی انجام وظایف آن ها تاثیرگذار می باشند. نظام سلامت ایران نیز مانند بسیاری از این نظام ها با این تغییرات مواجه بوده است. یکی از آخرین و مهمترین تغییرات در نظام سلامت ایران اجرای طرح تحول نظام سلامت است که منجر به تغییرات گسترده ای در رابطه با چگونگی انجام فعالیت های آن شده است. اما آنچه که مشخص است این است که این طرح نیز با چالش هایی روبرو است. از جمله مهمترین چالش های پیش روی طرح تحول سلامت، مسایل مربوط به عدالت و پایداری منابع مالی طرح می باشند. به عبارت دیگر تنها با افزایش مخارج نظام سلامت در نظامی که عملکرد ضعیفی داشته باشد لزوما نمی توان انتظار بهبود کارکردهای آن نظام در جامعه را داشت. یکی از مهمترین راهکارهای ارائه شده برای بهبود کارکردهای نظام های سلامت استفاده از رویکرد توانمندسازی نظام های سلامت (Health Systems Strengthening (HSS)) است.
    HSS در ابتدا توسط سازمان بهداشت جهانی به منظور تسهیل رسیدن به بخش های مرتبط با سلامت در اهداف توسعه ی هزاره ارائه شد. HSS، دربردارنده ی راهبرد ها، پاسخ ها و فعالیت هایی به منظور توسعه ی پایدار نظام سلامت کشورهای مختلف می باشد. این رویکرد شامل مولفه های تامین مالی نظام سلامت، منابع انسانی، اطلاعات سلامت، ارائه خدمات، زنجیره ی عرضه دارو، و رهبری و حاکمیت نظام سلامت است. فرض اصلی HSS این است که نظام های سلامت ضعیف منجر به این می شوند که اثربخشی مداخلات دولت ها و الگوهای بین المللی مربوط به دسترسی و استفاده از خدمات سلامت محدود شوند. به کارگیری HSS منجر به گسترش منابع به خصوص منابع مورد استفاده برای بهبود حداقل در یک و یا تعداد بیشتری از کارکردهای نظام سلامت به صورتی پایدار خواهد شد. نکته ی مورد توجه این است که تعیین مولفه های HSS به تنهایی منجر به بهبود عملکرد نظام سلامت نمی گردد و سیاست گذاران باید با تفکری سیستمی به HSS بنگرند و روابط چندگانه و تقابل این مولفه ها با همدیگر را به صورت یک سیستم در نظر بگیرند. به عبارت دیگر، استفاده از HSS به منظور توانمندسازی مولفه های نظام سلامت با در نظر داشتن تفکر سیستمی منجر به بهبود عملکرد این نظام های سلامت خواهد شد.
    نظام سلامت هر کشور با چالش ها و اولویت های متفاوتی روبرو است و نسخه ی جامعی از اصلاحات برای تمامی کشورها وجود ندارد. نظام سلامت کشور ایران و به خصوص طرح تحول سلامت نیز، نیازمند ابزارها و راهبردهای مختص خود به منظور شناسایی چالش ها و ارائه راه حل های مورد نیاز می باشد. از اینرو انتظار می رود با به کارگیری راهبردها، فعالیت ها و پاسخ های HSS و با اتخاذ رویکرد تفکر سیستمی در چهارچوبی از چرخه ی پایش، ارزیابی و یادگیری بتوان بهبود کارکردهای طرح تحول سلامت را شاهد بود و به مقابله موثر با مشکلات این طرح و در نهایت نظام سلامت به طریقی پایدار و منسجم دست یافت.
    کلیدواژگان: توانمندسازی نظام سلامت، تفکر سیستمی، پایش، ارزیابی
  • مقالات پژوهشی
  • ابوالفضل مشکینی، محمد ابراهیمی * صفحات 5-16
    زمینه و هدف
    یک جامعه زمانی پایدار خواهد بود که نیازهای اساسی تمام شهروندان آن برآورده شود. از طرفی جمعیت رو به افزایش نواحی شهری، تقاضا نسبت به خدمات عمومی مخصوصا خدمات درمانی را افزایش داده است. امروزه موضوع عدالت فضایی مفهومی است که سطح و میزان دسترسی ساکنین به خدمات را بر مبنای آن محاسبه می کنند. تحقیق حاضر با هدف تحلیل میزان تحقق عدالت فضایی در دسترسی به مراکز خدمات درمانی منطقه 7 شهر تهران بر مبنای معیار نیاز صورت گرفته است.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع کاربردی است و از نظر مکانی منطقه 7 شهر تهران را شامل می شود. به منظور سنجش الگوی توزیع مراکز درمانی از روش نزدیکترین فاصله همسایگی و همچنین از معیار نیاز (گروه های سنی مستعد استفاده از خدمات درمانی، ضریب بیکاری و تراکم جمعیت) به منظور محاسبه دسترسی به خدمات استفاده شده است. این تحقیق بر پایه پایگاه داده مکانی و نرم افزار 10.2.2 Arc Gis صورت پذیرفته است.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد، میزان دسترسی به خدمات درمانی از نظر فاصله بلوک های ساختمانی و همچنین جمعیت تحت پوشش کاملا متفاوت است و تنها 9 درصد جمعیت منطقه در فاصله استاندارد از بیمارستان ها و 25 درصد در فاصله استاندارد از درمانگاه ها قرار گرفته اند. نسبت میانگین نزدیکترین همسایگی به ترتیب در الگوی پراکنش فضایی بیمارستان ها، درمانگاه ها و داروخانه ها 0/95، 1/15 و 1/34 محاسبه شد که نشان داد، بیمارستان ها و درمانگاه ها دارای الگوی تصادفی و داروخانه ها دارای الگوی پراکنده (منظم) هستند. اما در خصوص توزیع داروخانه ها که شرایط به ظاهر مناسبتر است، نتایج نشان داد زمانی که در سنجش عدالت فضایی، معیار نیاز دخالت داده می شود، از کل جمعیت تنها حدود 13 درصد کاملا برخوردار و 39 درصد از لحاظ دسترسی به داروخانه ها غیر برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش می توان از طریق ایجاد مراکز ارائه مراقبت های سلامت و همچنین ارائه مجوز جهت تاسیس داروخانه به ترتیب در مناطق نابرخوردار و کمتر برخوردار دسترسی جمعیت منطقه مورد مطالعه به خدمات درمانی را عادلانه تر کرد.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، مرکز درمانی، دسترسی
  • مریم جهانبخش، احمدرضا رئیسی *، الهام جواهری کیان صفحات 17-32
    زمینه و هدف
    برای داشتن یک سیستم اطلاعات بهینه در بیمارستان، باید شاخص های عملکردی مورد نیاز برای ارزیابی آن را شناخت. زیرا تعریف شاخص های عملکردی مناسب، یکی از اصول مهم در بهینه کاوی است. این مطالعه با هدف شناسایی شاخص های بهینه کاوی عملکرد سیستم اطلاعات بیمارستان انجام شده است.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه ای کیفی از نوع تحلیل محتوا می باشد که در سال 1396-1395 انجام شده است. جامعه پژوهش شامل کارشناسان واحد فن آوری اطلاعات بیمارستان و فرابری داده ها در بیمارستان های تامین اجتماعی استان تهران (110 نفر ) بود. پژوهش حاضر در 3 مرحله از طریق مصاحبه و بحث گروهی متمرکز انجام گردید. در مرحله اول مرور متون به منظور گردآوری شاخص های بهینه کاوی سیستم اطلاعات بیمارستان صورت پذیرفت. سپس در مرحله دوم با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی، به صورت هدفمند افراد خبره انتخاب شده و از طریق مصاحبه با آن ها شاخص های عملکردی شناسایی شد. روش تحلیل داده ها در قسمت مصاحبه به صورت تحلیل کیفی محتوایی صورت گرفت. نتایج مرحله سوم حاکی از تایید محورها و زیر محورهای شناسایی شده در مرحله اول و دسته بندی شاخص ها بود.
    یافته ها
    شاخص های شناسایی شده برای بهینه کاوی و سنجش عملکرد سیستم اطلاعات بیمارستان به 9 محور اصلی و 121 زیر محور در 3 گروه کلیدی ساختار، فرایند و نتایج دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    می توان از نتایج این تحقیق به عنوان پایه و اساسی برای بهبود کیفیت در فرایند ارزیابی سیستم های اطلاعات بیمارستان استفاده نمود و با برنامه ریزی برای بهبود شاخص ها، انتظار ارتقاء کیفیت و بهره وری در سیستم را داشت.
    کلیدواژگان: شاخص عملکرد، سیستم اطلاعات بیمارستان، بهینه کاوی
  • مهدیه ترکاء بیدختی، کامران حاجی نبی *، کتایون جهانگیری صفحات 33-43
    زمینه و هدف
    ایمنی بیمار به عنوان یک موضوع بسیار مهم و حیاتی در نظام های سلامت کشورهای مختلف به شمار می آید. کار گروهی و ارتباطات در پیشگیری و کاهش خطاهای پزشکی بسیار مهم هستند. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین کار گروهی پرستاران و ایمنی بیمار در بخش های مراقبت ویژه و جراحی بیمارستان های منتخب استان گیلان انجام شده است.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع تحلیلی بود که در سال 1395 در 30 بیمارستان منتخب استان گیلان انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه و جراحی (600 نفر) و مسئولین ایمنی 30 بیمارستان منتخب بودند. داده های کار گروهی توسط پرسشنامه ارزیابی کار گروهی و داده های ایمنی بیمار نیز با استفاده از چک لیست استانداردهای الزامی بیمارستان های دوستدار ایمنی بیمار جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون اسپیرمن و به کمک نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    طبق نتایج این مطالعه بین ایمنی بیمار و کارگروهی پرستاران ارتباط معنی دار (0/05 > p) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنی دار کار گروهی با ایمنی بیمار، سرمایه گذاری این مراکز در جهت افزایش فرهنگ کار گروهی، می تواند از وارد آوردن آسیب ها و عوارض احتمالی جدی به بیماران جلوگیری نموده و برای بیمارستان ها بازگشت سرمایه را نیز به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، کار گروهی، بیمارستان
  • سلیمه زارع عبداللهی، رضا توکلی *، محمد علی مروتی شریف آباد صفحات 44-55
    زمینه و هدف
    نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین به خانه های بهداشت عملکردی است که انجام صحیح و مرتب آن توسط بهورزان تاثیر قابل توجهی در تامین و حفظ سلامت روستاییان دارد، لیکن وضعیت انجام این رفتار تابه حال در تحقیقات مورد توجه قرار نگرفته است. این مطالعه با هدف بررسی تعیین کننده های رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین به خانه های بهداشت در بهورزان شهرستان تفت بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در سال 1395 انجام شد.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 90 نفر از بهورزان شهرستان تفت که به صورت سرشماری در مطالعه وارد شدند، در سال 1395 انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته با 8 زیر مقیاس آگاهی، حساسیت، شدت، منافع و موانع درک شده و نیز راهنما برای عمل، خود کارآمدی و رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا بود که روایی آن توسط نظرات خبرگان و پایایی آن توسط انجام یک مطالعه مقدماتی بر روی 20 نفر و محاسبه آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از شاخص های میانگین و انحراف معیار توصیف شد و رابطه بین سازه ها و متغیر های جمعیت شناختی با استفاده از آزمون های همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    20 درصد از بهورزان گزارش نمودند که همیشه نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا را به صورت صحیح انجام می دهند و فقط 13/3 درصد از بهورزان گزارش کردند که همیشه از کلیه موارد مشکوک به این بیماری نمونه گیری می کنند. میانگین نمره آگاهی 9/37 ± 55/71 (از دامنه نمره 66-22)، حساسیت 3/24 ± 28/88 (از دامنه نمره 50-10)، شدت 1/44 ± 12/01 (از دامنه نمره 15-3)، منافع 5/26 ± 25/59 (از دامنه نمره 35-7)، موانع 9/87 ± 42/34 (از دامنه نمره 55-11)، راهنما برای عمل 2/81 ± 11/62 (از دامنه نمره 15-3) و خود کارآمدی 7/54 ± 45/03 (از دامنه نمره 50-10) بود. سازه های مدل توانستند 14 درصد از واریانس رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین مشکوک به وبا را پیش بینی کنند که در این میان حساسیت درک شده (0/271 = β) و راهنما برای عمل (0/377 = β) پیش بینی کننده های معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    سطح آگاهی بهورزان از نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین مشکوک به وبا در خانه های بهداشت در سطح نسبتا مناسبی قرار داشت ولی رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا چندان مناسب نبود و الگوی اعتقاد بهداشتی چهارچوب نسبتا مناسبی برای ارتقاء این رفتار می باشد. ادامه و تقویت برنامه های آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی با تاکید بر استفاده از راهنما برای عمل مناسب و افزایش حسایت بهورزان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، بهورز، نمونه گیری مدفوع، وبا
  • علی محمد مصدق راد، مریم سعادتی * صفحات 56-68
    زمینه و هدف
    خلاقیت کارکنان نقش بسزایی در بهره وری بیمارستان ها دارد. عوامل متعدد فردی و سازمانی بر خلاقیت کارکنان تاثیر می گذارد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت فردی کارکنان در بیمارستان های شهر قزوین انجام شد.
    روش پژوهش: برای انجام این پژوهش همبستگی و مقطعی از 2 پرسشنامه فرهنگ سازمانی و خلاقیت فردی استفاده شد که بین کارکنان بیمارستان های شهر قزوین بر اساس نمونه گیری سهمیه ای- تصادفی طبقه ای توزیع شد. تعداد 687 پرسشنامه کامل شده دریافت شد. تحلیل داده های پژوهش در 2 سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS 16 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز خلاقیت فردی کارکنان برابر با 2/37 از 3/00 امتیاز (در حد متوسط) و میانگین امتیاز فرهنگ سازمانی بیمارستان ها برابر با 2/95 از 5/00 امتیاز (در حد متوسط) بود. رابطه آماری معناداری بین خلاقیت فردی کارکنان و ابعاد فرهنگ سازمانی به دست آمد. ابعاد ریسک پذیری، توجه به جزئیات و فاصله قدرت فرهنگ سازمانی به میزان 4/00 درصد بر خلاقیت کارکنان بیمارستان ها اثر گذاشته است.
    نتیجه گیری
    مدیران بیمارستان ها با توجه به ارتباط بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت کارکنان، می توانند با تقویت ابعاد کار گروهی، ریسک پذیری و نوآوری فرهنگ سازمانی، خلاقیت کارکنان را تقویت نموده و زمینه های خلق ایده های جدید را در سازمان افزایش دهند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، فرهنگ سازمانی، بیمارستان
  • مهناز عنایتی، محسن گل پرور * صفحات 69-79
    زمینه و هدف
    سرمایه گذاری جمعی عاطفی و سرمایه عاطفی 2 سازه نوین مثبت نگر هستند که می توانند پیامدهای مثبتی را برای سلامت روانی و جسمی پرستاران به همراه آورند. این پژوهش با هدف تعیین رابطه سرمایه گذاری جمعی عاطفی با بهزیستی روان شناختی در پرستاران با توجه به نقش میانجی سرمایه عاطفی اجرا شد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، یک مطالعه از نوع همبستگی است که در بیمارستان امین اصفهان انجام شد. 218 نفر از پرستاران این بیمارستان وارد مطالعه شدند. داده های مورد نیاز توسط پرسشنامه های سرمایه گذاری جمعی عاطفی، سرمایه عاطفی و مقیاس بهزیستی روان شناختی جمع آوری و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگو سازی معادله ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سرمایه گذاری جمعی عاطفی با سرمایه عاطفی و بهزیستی روان شناختی رابطه مثبت و معنی دار (0/01p < ) و بین سرمایه عاطفی با بهزیستی روان شناختی نیز رابطه مثبت و معنی دار (0/01p < ) وجود دارد. نتایج مدل سازی معادله ساختاری و تحلیل میانجی (واسطه ای) نشان داد که سرمایه عاطفی متغیر واسطه (میانجی) کامل در رابطه سرمایه گذاری جمعی عاطفی با بهزیستی روان شناختی است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد با تمرکز بر سرمایه گذاری جمعی عاطفی در محیط های بیمارستانی، می توان به 2 هدف ارزشمند دست یافت؛ یکی ارتقاء سرمایه عاطفی و سپس ارتقاء بهزیستی روان شناختی پرستاران.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری جمعی عاطفی، سرمایه عاطفی، بهزیستی روان شناختی، پرستار
  • اکبر بهمنی، علی فرهانیان * صفحات 80-89
    زمینه و هدف: امروزه نظام سلامت در ایران با چالش های بزرگی روبروست. لذا هدف پژوهش حاضر، تحلیل چالش های اثرگذار بر طرح تحول نظام سلامت از دیدگاه کارمندان و مدیران بیمارستان های استان تهران در نظر گرفته شد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کارمندان و مدیران بیمارستان های استان تهران بودند. حجم نمونه طبق فرمول نمونه گیری جامعه نامحدود برابر با 384 نفر در نظر گرفته شد و از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. پایایی پرسشنامه به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و روایی پرسشنامه با استفاده از روایی همگرا تایید شد. تحلیل داده ها با آزمون t برای بررسی وضعیت متغیرها، تحلیل عامل تاییدی و همچنین مدل معادلات ساختاری جهت سنجش برازش مدل پژوهش و بررسی فرضیه ها و با استفاده از نرم افزارهای SPSS 22 و Amos 22 انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که عوامل آموزشی با ضریب رگرسیونی 5/18، کیفیت خدمات با ضریب رگرسیونی 6/93، حمایت مالی با ضریب رگرسیونی 3/35 و وضوح ارتباطات با ضریب رگرسیونی 1/49 بر طرح تحول سلامت در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معناداری دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که آموزش، کیفیت خدمات، حمایت مالی و وضوح ارتباطات به عنوان عواملی راهگشا جهت رفع چالش های موجود در طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان ها و مراکز درمانی می باشند.
    کلیدواژگان: آموزش، کیفیت خدمات، حمایت مالی، وضوح ارتباطات، طرح تحول سلامت
|
  • Razieh Montazeralfaraj * Pages 1-1
  • Vajihe Ramezani, Doroh * Pages 2-4
    Weaknesses of health systems limit their performance. Health System Strengthening (HSS) is an approach which made of strategies, responds and activities and aimed to sustainable improvement of health system's performance. The HSS helps policy-makers to achieve the improvements by stimulating the system thinking. Furthermore, effective monitoring, evaluation, and learning are important factors in the effectiveness of the HSS.
    Keywords: Health system strengthening, System thinking, Monitoring, Evaluation
  • Abolfazl Meshkini, Mohammad Ebrahimi * Pages 5-16
    Background
    A society will be sustainable when the basic needs of all its citizens are met. On the other hand, the increasing population of urban areas has increased the demand for public services, especially health services. Today, the level and extent of resident's access to services are calculated on the basis of spatial justice. This study aimed to analyze the extent of realization of spatial justice in access to health centers in Tehran 7th district based on the need criterion.
    Methods
    The present applied study was located in the 7th district of Tehran. In order to measure the pattern of treatment centers distribution, the nearest neighboring distance method as well as the need criterion (age groups that are prone to use of health services, unemployment rate and population density) were used to calculate access to services. This study was conducted using Arc Gis 10.2.2 software.
    Results
    The results showed that the amount of access to health care services is quite different in terms of the distance between the building blocks and the covered population. Furthermore, only 9 % of the population is located within the standard distance from the hospitals and 25 % within the standard distance from the clinics. The ratio of the nearest neighborhood average was 0.95, 1.15, and 1.34, respectively, in the spatial distribution pattern of hospitals, clinics and pharmacies. It showed that hospitals and clinics have random pattern and pharmacies have scattered pattern. However, regarding the distribution of pharmacies that seems to be more appropriate, the results showed that when in the spatial justice the need criterion is required to intervene, only 13 % of the total population has full access and 39 % do not have access to pharmacies.
    Conclusion
    Based on the results of this study, the population of the studied district could have more equitable access to health care services through establishing health care centers as well as licensing for the establishment of pharmacies in no access and less access areas, respectively.
    Keywords: Spatial justice, Health center, Accessibility
  • Maryam Jahanbakhsh, Ahmad Reza Raeisi *, Elham Javaheri Kian Pages 17-32
    Background
    To have an optimal hospital information system, performance indicators used for evaluation must be recognized. Since defining proper performance indicators is one of the important principles in benchmarking. This study aimed to identify key indicators of hospital information system performance benchmarking.
    Methods
    This qualitative content analysis study was conducted in 2016-2017. The study population consisted of experts working in hospital Information Technology and data processing units in Tehran Province Social Security Hospitals (110). The present study was conducted in 3 stages using interview and focused group discussion. In the first stage, a review of the literature was carried out to collect the benchmarking indexes of the hospital information system. Then performance indicators were identified using the targeted snowball sampling. The experts were selected and identified by performance indicators. The data analysis method was conducted as a qualitative content analysis in the interview. The results of the third stage indicated confirmation of the identified main themes and sub- themes in the first stage and categorization of indicators.
    Results
    The identified indicators for optimization and benchmarking of hospital information system were classified into 9 main themes and 121 sub-themes in three key groups of structure, process and results. The data analysis method was conducted as a qualitative content analysis in the interview. In the last stage, the results were organized and classified into 3 main categories of structure, process and results through focused group discussion.
    Conclusion
    The results of this study can be used as a basis for quality improvement in evaluation process of hospital information systems. By planning to improve the indicators, it is expected to have quality improvement and productivity in the system.
    Keywords: Performance indicator, Hospital information system, Benchmarking
  • Mahdieh Torka Beydokhti, Kamran Hajinabi *, Katayoun Jahangiri Pages 33-43
    Background
    Patient safety is one of the most important and vital issues in the health systems of different countries. Team working and communication are very important in preventing and reducing medical errors. This Study aimed to investigate the relationship between the patient's safety and nurse's team working in surgical and intensive care units in Gilan province selected hospitals.
    Methods
    This analytical study was conducted in 30 selected hospitals in Gilan province in 2015. The statistical population of the study consisted of all nurses working in surgical and intensive care units (n = 600), and safety authorities of 30 selected hospitals. Team working data were collected by the teamwork assessment questionnaire and the patient's safety data by the checklist of mandatory standards of patient safety. Data were analyzed by spearman correlation and SPSS 16 software.
    Results
    According to the results, there was a significant relationship between the patient's safety and nurse's team working (p
    Conclusion
    According to relationship between team working and patient's safety, financing in teamwork culture promotion can prevent serious injuries and possible complications from patients and returns the investment to the hospital.
    Keywords: Patient safety, Team working, Hospital
  • Salime Zare Abdollahi, Reza Tavakoli *, Mohammad Ali Morowatisharifabad Pages 44-55
    Background
    Stool sampling for cholera diagnosis of clients to health homes has significant effects on provision and maintenance of rural people health if it is done properly and regularly. However, the status of doing this behavior have not addressed in the studies. Therefore, this study aimed to examine determinates of stool sampling behavior for cholera diagnosis of clients to health homes among health workers in Taft city based on the Health Belief Model (HBM).
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on 90 health workers of Taft city which entered the study by census in 2016. Date collection tool was a researcher made questionnaire including the subscales of knowledge, susceptibility, severity, perceived benefits and barriers as well as cues to action, self-efficacy, and stool sampling behavior for cholera diagnosis. Its validity was approved by a panel of expert and its reliability was approved by accounting Cronbach alpha in a pilot study (n = 20). Data were analyzed by SPSS 22 and using mean and standard deviation and the relationship between constructs and demographic variables were analyzed by correlation coefficient and regression tests.
    Results
    In this study, 20 % of the participants reported that they always do stool sampling for cholera diagnosis correctly and only 13.3 % reported that they always do sampling for the suspected cases to the disease. The mean score of knowledge, susceptibility, severity, benefits, barriers, cues to action, self-efficacy were 55.71 ± 9.37 (22-66 possible range), 28.88 ± 3.24 (10-50 possible range), 12.01 ± 1.44 (3-15 possible range), 22.59 ± 5.26 (7-35 possible range), 42.34 ± 9.87 (11-55 possible range), 11.62 ± 2.81 (3-15 possible range) and 45.03 ± 7.54 (10-50 possible range), respectively. The HBM constructs accounted for 14 % of variance in stool sampling behavior which amongst perceived susceptibility (β = 0.271) and cues to action (β = 0.377) were the significant predictors.
    Conclusion
    The knowledge level of health workers in health homes regarding stool sampling for cholera diagnosis was at desirable level; however, the behavior was not so adequate. The Health Belief Model is a relatively suitable framework for promoting the behavior. Continuing and reinforcement of the HBM based programs with emphasizing on cues to action and perceived susceptibility are recommended.
    Keywords: Health belief model, Health worker, Stool sampling, Cholera
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Maryam Saadati * Pages 56-68
    Background
    Employee?s creativity has a critical role in hospitals productivity. Numerous individual and organizational factors influence employee?s creativity. This study aimed to examine the relationship between organizational culture and employees? creativity in Qazvin city hospitals, Iran.
    Methods
    2 questionnaires (i.e., organizational culture and employees? creativity) were used for conducting this descriptive, correlational and cross-sectional study. The questionnaire was distributed among 687 hospital employees using stratified random sampling method. Descriptive and inferential methods were used for data analysis using SPSS 16 software.
    Results
    The mean score of hospital employees? creativity was 2.37 out of 3.00 (moderate level). The mean score of hospitals organizational culture was 2.95 out of 5.00 score (moderate level). There was a meaningful statistical relationship between organizational culture dimensions and employees? creativity. Risk taking, attention to details and power distance dimensions of organizational culture explained 4 % of variation in employees? creativity.
    Conclusion
    Hospital managers should promote teamwork, risk-taking and innovation and stimulate a conductive organizational culture that encourages employees? creativity.
    Keywords: Creativity, Organizational culture, Hospital
  • Mahnaz Enayati, Mohsen Golparvar * Pages 69-79
    Background
    Affective-collective investment and affective capital are 2 innovative positive constructs that can bring positive outcomes for the psychological and physical health of nurses. This study aimed to investigate the relationship between affective-collective investments with psychological wellbeing among nurses due to the mediating the role of affective capital.
    Methods
    The present study was a correlational study conducted in Amin hospital in Isfahan city. 218 nurses from the hospital entered the study. Data were collected by affective-collective investment and affective capital questionnaires and psychological well-being scale. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling.
    Results
    The results revealed that there is a positive significant relationship between affective-collective investment with affective capital and psychological wellbeing (p
    Conclusion
    The results of this study showed that by focusing on affective-collective investment in hospital settings, 2 worthwhile goals can be achieved; the promotion of affective capital, and then the promotion of psychological well-being of nurses.
    Keywords: Affective-collective investment, Affective capital, Psychological wellbeing, Nurse
  • Akbar Bahmani, Ali Farhanian * Pages 80-89
    Background
    Today, the health system in Iran is struggling with many challenges. Therefore, this study aimed to analyze the challenges affecting the health system development plan from the perspective of hospital managers and employees in Tehran province.
    Methods
    The present study was applied in terms of the purpose, and in terms of data collection method, was survey. The statistical population in this study included Tehran province hospital employees and managers. The sample size according to community sampling formula was 384, using cluster sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The validity of the questionnaire was confirmed using convergent validity. In analyzing data, single-sample t-test for checking the status of variables, confirmatory factor analysis, and also structural equation modeling method for measuring the fit of the research model and examining hypotheses using SPSS 22 and Amos 22 software.
    Results
    The findings of the study indicate that educational factors with a regression coefficient of 5.18, service quality with a regression coefficient of 6.93, financial support with a regression coefficient of 3.35 and communication clarity with a 1.49 regression coefficient on health promotion plan, at 95 % confidence level, have a significant effect.
    Conclusion
    The results show that training, The quality of services, financial support, and clarity of communication are the key factors in solving the challenges in the development of the health system in hospitals and treatment centers.
    Keywords: Training, Quality of services, Financial support, Communication clarity, Health development plan