فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1396)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • زهرا کاووسی، فاطمه دهقان میمندی، عرفان خوارزمی صفحه 3
    زمینه و هدف
    نوبت کاری، پدیده ای اجتماعی و از جمله عوامل موثر بر عملکرد کارکنان شاغل در حوزه مراقبت های بهداشتی است که اثراتی مهم بر سلامتی آنان می تواند داشته باشد. از این رو، مطالعه حاضر، با هدف تعیین تاثیر نوبت کاری بر بروز مشکلات بهداشتی و همچنین ریسک فاکتور های ایجاد کننده آن در پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شیراز انجام شد.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر به صورت تحلیلی مقطعی بر روی 189 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های نمازی و شهید فقیهی شیراز که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد Survey of Shift Workers بود. داده ها از طریق نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بالاترین میزان شیوع مشکلات ناشی از نوبت کار مربوط به اختلال در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی نوبت کاران بود. همچنین، انتخاب اجباری نظام نوبت کاری، رضایت شغلی را کاهش داده است (001/0 = p).
    نتیجه گیری
    با توجه به آثار و عوارض احتمالی جسمی چون بیماری های قلبی- عروقی و اختلال در آهنگ سیرکادین و نیز بروز اختلالات روانی در پرستاران، لازم است مدیران پرستاری در برنامه ریزی های کاری دقت نظر بیشتری در رابطه با عواملی همچون سن و سابقه کاری افراد در انتخاب شیفت ها داشته باشند.
    کلیدواژگان: نوبت کاری، بیمارستان، عوارض روانی، پرستار
  • بیتا زمان زاده، وحید راشدی، مهشید فروغان صفحه 12
    زمینه و هدف
    رکن اصلی رشد و توسعه هر جامعه ای نیروی انسانی ماهر و متخصص آن جامعه است و در این میان رهبران سازمان مهم ترین نقش و بیشترین تاثیر را در فرایند سازماندهی امور، دارا هستند. هدف از این مطالعه، تعیین همبستگی سبک های رهبری با رضایت شغلی و میزان شادکامی در کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت بود.
    روش پژوهش: تحقیق حاضر یک مطالعه کاربردی و از نوع تحلیلی می باشد و به صورت مقطعی در سال های 1395-1394 انجام گرفته است. جامعه پژوهش کارکنان بهداشتی- درمانی بهداری صنعت نفت استان های مرکزی و لرستان (290 نفر) بودند که نمونه گیری به صورت سرشماری انجام پذیرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS 20 شد و به منظور تجزیه و تحلیل متغیرهای تحلیلی از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    براساس یافته ها، سبک رهبری رابطه گرا (04/22 ± 15/66)، سبک رهبری غالب بود که با رضایت شغلی (49/32 ± 58/176) کارکنان توانبخشی، درمانی و مراقبتی بهداری صنعت نفت مرکزی و لرستان همبستگی معنی داری داشت (01/0 > p، 579/0 = r).
    نتیجه گیری
    سبک رهبری رابطه گرا، همبستگی مستقیمی با رضایت شغلی کارکنان داشت. لذا توجه بیشتر به سبک رهبری رابطه گرا به منظور افزایش رضایت شغلی کارکنان و نیز پژوهش بیشتر جهت تعیین سبک رهبری مناسب در محیط های کار و تلاش در جهت ارتقاء آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، شادکامی، رهبری
  • محمد امین بهرامی، محسن پاکدامن، محمد رنجبر، ستاره یوسف زاده، محمود کاظمی نسب، ریحانه ایزدی، مهدی مختاری صفحه 20
    زمینه و هدف
    افزایش هزینه های سلامت در بیشتر کشورهای جهان، چالشی بزرگ را پیش روی دولت ها وخانوارها قرار داده است؛ به همین دلیل، بسیاری از پژوهش ها در دهه گذشته به بررسی عوامل موثر بر هزینه ها ی بخش سلامت پرداخته اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین مخارج سلامت با کیفیت محیط زیست و رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و کمترتوسعه یافته بود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، مطالعه ای تحلیلی از نوع همبستگی است که به بررسی تاثیر برخی شاخص های زیست محیطی، بهداشتی و اقتصادی بر مخارج سلامت پرداخته است. داده های مورد نیاز برای 109 کشور از سال 2011-1995 میلادی از وب سایت های بانک جهانی و سازمان جهانی بهداشت جمع آوری شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از تکنیک های اقتصاد سنجی و نرم افزار Stata 13 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که درکشورهای توسعه یافته دسترسی به سیستم های فاضلاب بهداشتی به میزان 72/3 - )00/0p = ) و شدت مصرف انرژی به میزان 42/2 - )01/0p = ) بر سرانه مخارج سلامت تاثیر گذار هستند. در کشورهای درحال توسعه، دسترسی به سیستم های فاضلاب بهداشتی به میزان 17/9 - )00/0p = ) بر سرانه مخارج سلامت تاثیر گذار بود و در کشورهای کمتر توسعه یافته هیچ متغیری، ارتباط معناداری با سرانه مخارج سلامت نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت سرمایه گذاری بر حفظ و بهبود کیفیت محیط زیست می تواند منجر به کاهش مخارج سلامت شود.
    کلیدواژگان: مخارج سلامت، شاخص زیست محیطی، شاخص بهداشتی، رشد اقتصادی
  • مهدیه عابدی، روح الله عسکری، محمد امین بهرامی صفحه 29
    زمینه و هدف
    با وجود منابع اختصاص یافته به بیمارستان ها، بین منابع در دسترس و مورد نیاز شکاف وجود دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی کارآیی بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال 1391 انجام شد.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر، تحلیلی بوده و به صورت مقطعی و گذشته نگر انجام گرفت. جامعه پژوهش، بخش های مراقبت ویژه 7 بیمارستان بود که به وسیله روش تحلیل فراگیر داده ها به ارزیابی کارایی در بخش مراقبت های ویژه پرداخته شد. متغیرهای نهاده شامل تعداد پزشک، پرستار، تخت فعال، تجهیزات (ونتیلاتور) و متغیرهای ستانده شامل بیماران ترخیص شده سالم، درصد اشغال تخت و اطلاعات اقتصادی شامل قیمت تخت و دستمزد پزشک و پرستار بودند. اطلاعات از طریق مطالعه اسناد و مدارک بخش ها جمع آوری شد، سپس به نرم افزارDeap 2.1 وارد و انواع کارآیی در این واحدها محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین کارایی مقیاس، مدیریتی، فنی، تخصیصی و اقتصادی بخش های مراقبت ویژه در سال 1391 به ترتیب برابر با 991/0، 890/0، 883/0، 956/0و 866/0بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه هزینه های مازاد منابع انسانی و سرمایه ای باری بر دوش بیمارستان ها می باشد و کاهش عوامل تولید مازاد نقش عمده ای در کاهش این هزینه ها در بیمارستان ها ایفا میکند، پیشنهاد می شود واحدهای دارای کارایی کمتر از 1، به تعداد مازادهای خود از مقادیر اولیه نهاده ها کم کنند تا به سطح کارایی مطلوب دست یابند.
    کلیدواژگان: کارایی، بیمارستان آموزشی، بخش مراقبت ویژه، تحلیل فراگیر داده
  • ژیلا نجف پور، محمدرضا جعفری، مریم حاتمی زاده، سوسن رحیمی، زهرا بیگدلی، عباس همایونی صفحه 39
    زمینه و هدف
    ترخیص با رضایت شخصی، ترک بیمارستان با وجود توصیه های پزشکی است که می تواند نشانگر نارضایتی بیماران و یک چالش قابل توجه مدیران نظام سلامت باشد. این پژوهش به بررسی دلایل ترخیص با رضایت شخصی پرداخته و نتایج را با گروه شاهد (ترخیص با نظر پزشک) نیز مقایسه نموده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر یک مطالعه مورد- شاهدی می باشد که تعداد 280 نمونه به روش طبقه ای تصادفی در 2 گروه بیماران ترخیص شده با مسئولیت شخصی و ترخیص شده با نظر پزشک انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سنجش میزان رضایت بیماران– همراهان در واحدهای بیمارستان استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که متغیرهای سن، دارا بودن بیمه پایه و مکمل، روز مراجعه، تحصیلات و شاغل بودن بیمار دارای تفاوت معنی دار در 2 گروه بودند و از این میان متغیرهای بیمه پایه (020/0 = p)، سن (020/0 = p) و وضعیت اشتغال (030/0 = p)، بر ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی تاثیر گذار بود. مهمترین علل ترخیص با مسئولیت شخصی از دیدگاه بیماران عدم تعیین تکلیف وی، مشکلات شخصی، احساس بهبودی نسبی و عدم رسیدگی از سوی پزشکان در بیمارستان بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد علت مشکلات پیرامون تصمیم بیمار بر ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی، فقدان نظارت لازم بر عملکرد خدمات پزشکی و پرستاری و نیز عدم انگیزه لازم در پرسنل جهت پیشگیری از این امر است. لازم است مسئولین در جهت کسب رضایت بیماران، زمینه های لازم را جهت ارتقاء سطح کیفیت ارائه خدمات فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: رضایت بیمار، بیمارستان، بیمار
  • ناهید حاتم، الهام سیاوشی، محمد قربانی، علیرضا یوسفی صفحه 48
    زمینه و هدف
    نابرابری جنسیتی نشان دهنده کاهش توسعه انسانی درنتیجه نابرابری بین زنان و مردان است که آسیب پذیری نسبت به بیماری ها را شکل می دهد. لذا در این مطالعه نابرابری جنسیتی در کشورهای جهان بر اساس درآمد آن ها بررسی و رابطه این نوع نابرابری با شاخص های مربوط به کودکان مورد تحلیل قرار گرفت.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه ای تحلیلی بود که تمامی کشورهای جهان را از نظر شاخص های نابرابری جنسیتی و شاخص های مربوط به کودکان مورد بررسی قرار داد. داده ها مربوط به سال 2013 بود که از سایت های سازمان های بانک جهانی و ملل متحد استخراج گردید. برای بررسی ارتباط بین متغیرها بر حسب نیاز از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20انجام گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، تفاوت آماری معنی داری از نظر نابرابری جنسیتی در کشورهای با سطوح درآمد مختلف وجود دارد (05/0 p <). همچنین، بین شاخص نابرابری جنسیتی با مرگ و میر کودکان زیر 5 سال و مرگ و میر نوزادان در کشورهای با سطوح درآمدی مختلف رابطه آماری معنی دار مثبتی وجود دارد. این ارتباط آماری معنی دار در مورد متغیر درصد کودکان 32-12 ماهه واکسینه شده علیه سرخک در کشورهای با درآمد بالا وجود نداشت (389/0p = و 932/0p = ).
    نتیجه گیری
    افزایش نابرابری جنسیتی موجب افزایش مرگ و میر نوزادان و کودکان زیر 5 سال شده و درصد پوشش واکسیناسیون در کودکان را کاهش می دهد. این موضوع در کشورهایی با درآمد کمتر، بیشتر است. بنابراین، برای کاهش مرگ و میر کودکان فقط انجام مداخلات بهداشتی و درمانی کافی نیست و بایستی به عوامل فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی توجه شده و سیاست های بین بخشی تدوین و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: نابرابری، جنسیت، مرگ و میر کودکان، واکسیناسیون، درآمد
  • امین ترابی پور، حامد نظری، سمیه کریمی، رضا جهانگیری صفحه 57
    زمینه و هدف
    استفاده موثر و بهینه از منابع نظام سلامت مستلزم اولویت بندی موضوعات پژوهشی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین اولویت های پژوهشی رشته های مدیریت، اقتصاد و سیاستگذاری سلامت است.
    روش پژوهش: این مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوا در سال 1394 انجام گرفت. 30 نفر از اساتید، مدیران و صاحب نظران حوزه های مدیریت و سیاستگذاری سلامت در سطح کشور به روش هدفمند انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری شدند. سپس یافته ها در قالب حوزه ها، حیطه ها و موضوعات مختلف دسته بندی شدند.
    یافته ها
    89 موضوع به عنوان اولویت های پژوهشی انتخاب شدند. این موضوعات شامل 42 موضوع در رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، 24 موضوع در رشته اقتصاد سلامت و 23 موضوع در رشته سیاستگذاری سلامت بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه اولویت های تحقیقاتی پیشنهاد شده منطبق با مشکلات و چالش های نظام سلامت کشور می باشند، فراخوان تحقیقاتی منطبق با این اولویت ها باید در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اولویت پژوهشی، مدیریت خدمات سلامت، سیاستگذاری، اقتصاد، سلامت
  • معصومه حسنلو، منصور مهاجری، رزاق عصفوری صفحه 67
    زمینه و هدف
    پس از اجرای قانون ارتقاء بهره وری پرستاران، به درستی مشخص نیست که این قانون تا چه حد بر میزان رضایت شغلی پرستاران موثر واقع شده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی رضایت شغلی پرستاران پس از اجرای قانون ارتقاء بهره وری انجام شد.
    روش پژوهش: این مطالعه تحلیلی بین 410 پرستار شاغل با استفاده از نمونه گیری آسان و در دسترس و بر اساس نسبت تعیین شده در هر یک از بیمارستان ها اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه تنظیم شده ای در 2 بخش اطلاعات جمعیت شناختی و ابعاد رضایت شغلی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و آمار توصیفی (میانگین و فراوانی) و آمار تحلیلی (رگرسیون) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه بیشتر پرستاران در بخش اورژانس فعالیت داشتند و نمره رضایت شغلی پرستاران با میانگین (74/12 ± 46/43) مورد ارزیابی قرارگرفت که بیشترین نمره با میانگین (50/18 ± 80/61) مربوط به عوامل ارتباطی و کمترین نمره با میانگین (18/7 ±90/18) در ارتباط با سبک مدیریتی بود. در آنالیز رگرسیون خطی چندگانه، پیش بینی کننده های مهم رضایت شغلی شامل سن، جنس و درآمد بود که از نظر آماری معنی دار بودند (00/0 =p ).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط بین کیفیت مراقبت و رضایت شغلی پرستاران، ارزشیابی سالیانه رضایت شغلی و عوامل مرتبط با آن به منظور افزایش رضایت و بقاء بیشتر نیروی انسانی، بهبود سبک مدیریتی سازمان و استانداردسازی حقوق و مزایا به خصوص در افراد دارای سابقه کار زیاد در این حرفه تاکید می شود.
    کلیدواژگان: پرستار، رضایت شغلی، بهره وری، متغیر جمعیت شناختی
|
  • Zahra Kavosi, Fatemeh Dehghan Meymandi, Erfan Kharazmi Page 3
    Background
    Shift work as a social phenomenon is one of the effective factors on operation of health workers which can have significant impacts on their health. Hence, the current study was conducted to determine the effect of shift working on health problems and the risk factors causing these disorders among nurses.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on 189 nurses selected randomly from Shahid Namazi and Shahid Faghihi hospitals. The data collection tool was the "Survey of Shift Worker" standard questionnaire. Data were then analyzed by SPSS 16 software using Pearson coefficient of correlation test.
    Results
    The results showed that the highest prevalence of problems caused by shift work was related to individual, family, and social life disorders. Moreover, the compulsory selection of shift work system has reduced job satisfaction (p = 0.001).
    Conclusion
    Based on the findings, shift working could be associated with physical complications such as cardiovascular diseases and disturbances in circadian rhythm, as well as mental disorders in nurses. Therefore, it is necessary for nursing authorities to plan shifts more precisely regarding factors such as employee's age and job experience.
    Keywords: Shift work, Hospital, Psychological disorders, Nurse
  • Bita Zamanzadeh, Vahid Rashedi, Mahshid Foroughan Page 12
    Background
    Expert human resources have a key role in development of the community; among the multiple factors influencing this development, the community leaders who are organizing the resources have the most prominent role. This study aimed to investigate the relationship of leadership style with job satisfaction and happiness among the health personnel of the Oil Industry Health Organization.
    Methods
    The present applied study is a descriptive-analytical one which was implemented cross- sectionally on all 290 health personnel of the Oil Industry working in the Provinces of Markazi and Lorestan. The Fiedler Leadership Style questionnaire, Chrome's Job Satisfaction questionnaire, and Oxford Happiness questionnaire were used to gather the data. The data were then analyzed by Pierson's correlation test.
    Results
    The correlation-oriented leadership (66.15 ± 22.04) was the dominant leadership style which had a significant association with job satisfaction (176.58 ± 32.49) of the rehabilitation, treatment, and care staffs of oil industry in Markazi and Lorestan provinces, (r = 0.579, p
    Conclusion
    The relationship-oriented leadership style has a significant association with job satisfaction. So, designing and implementing interventions to promote relationship – oriented style of leadership is recommended. More extended studies in the similar contexts could be helpful.
    Keywords: Job satisfaction, Happiness, Leadership
  • Mohammad Amin Bahrami, Mohsen Pakdaman, Mohammad Ranjbar, Setare Yousefzade, Mahmood Kazeminasab, Reyhane Izadi, Mehdi Mokhtari Page 20
    Background
    Rise in health expenditures is one of the main concerns of householders and policymakers. In this regard, many studies were conducted to assess the determinants of expenditures and environmental quality from a macroeconomic point of view. The goal of this paper was to examine the relationship of health expenditure with environmental quality and economic growth in developed, developing, and less developed countries.
    Methods
    This analytical and correlational study examines the impact of environmental, health, and economic indicators on health expenditure. The required data for 109 countries were collected from the World Health Organization from 1995 to 2011. The collected information was then analyzed with econometric techniques and software Stata 13.
    Results
    According to the results, access to sanitary sewage systems index – 3.27, (p = 0.00) and energy intensity index – 2.42, (p = 0.01) affected the per capita health expenditure in developed countries. Access to sanitary sewage systems index had effect on per capita health expenditure; - 9.71, (p = 0/00) in developing countries. However, in less developed countries, none of the variables had significant relationship with per capita health expenditures.
    Conclusion
    According to the results, it can be said that investing in maintenance and improvement of environmental quality can lead to reduced health care costs.
    Keywords: Health expenditure, Environmental indicator, Health indicator, Economic grow
  • Mahdieh Abedi, Roohollah Askari, Mohammad Amin Bahrami Page 29
    Background
    Despite the resources allocated to hospitals, there is a gap between resources at hand and those needed in hospitals. This study aimed to evaluate the efficiency of intensive care unit departments of hospitals affiliated with Yazd University of medical sciences in 2012.
    Methods
    This descriptive, analytical, cross-sectional, and retrospective study employed data envelope analysis (DEA) to examine efficiency in a sample of ICU departments in 7 selected hospitals. In this study, input variables included the number of physicians, nurses, beds, and medical equipment (Ventilators), while the output variables consisted of the number of discharged healthy patients, bed occupancy rate, economical information such as bed price, as well as physicians and nurse's fees. Data were collected through the study of documents, then, they were imported into the DEAP 2.1 software and various efficiencies were calculated.
    Results
    The efficiency means of scale, managerial, technical, allocative, and economic calculated for ICU wards were respectively about 0.991, 0.890, 0.883, 0.956, and 0.866 in 2012.
    Conclusion
    Excess human and capital resources costs are a heavy burden for hospitals to bear and surplus production factors paly a substantial role in decreasing hospitals’ costs. So, intensive care units with efficiencies of less than 1 are recommended to decrease their excess resources to achieve the optimal efficiency.
    Keywords: Efficiency, Educational hospital, Intensive care unit, Data envelopment analysis
  • Zhila Najafpour, Mohammad Reza Jafari, Maryam Hatamizadeh, Sousan Rahimi, Zahra Bigdeli, Abbas Homauni Page 39
    Background
    Discharge against medical advices is leaving hospital despite medical advice, which can be a sign of the patient's dissatisfaction and a significant challenge for health system managers. This study examined the reasons for discharge against medical advices and compared the results with the control group (discharge with the doctor's opinion).
    Methods
    The present study is a case-control study in which 280 samples were selected randomly in two groups of patients discharged against medical advices and those who discharged with doctor's opinion. Data were collected through the questionnaire measuring patient-companion satisfaction in different wards of the hospital. Data were then analyzed using Chi-square and linear regression tests by SPSS 16 software.
    Results
    Results showed that patient's age, having basic and complementary insurance, day of referring to hospital, education, and occupation made significant differences between the two groups. Among these factors, the most effective ones for discharge against medical advice were basic insurance (p = 0.020), age (p = 0.020), and occupation (p = 0.030). The most important reasons for discharge against medical advice from patient's viewpoints were failure to determine the patient's status, personal problems, feeling relative relief and partial recovery, as well as lack of physician's considerations in that hospital.
    Conclusion
    It seems that patients decide to discharge against medical advices due to lack of necessary supervision over the performance of medical and nursing services, and also lack of motivation in personnel to prevent from this event.
    In order to earn patient's satisfaction, managers are required to improve the hospital's services.
    Keywords: Patient's satisfaction, Hospital, Patient
  • Nahid Hatam, Elham Siavashi, Mohammad Ghorbani, Alireza Yusefi Page 48
    Background
    Gender inequality index shows reduction in human development due to inequality between men and women, which results in vulnerability to diseases. Therefore, this study aimed to investigate gender inequality in all countries with different levels of income and analyze the relationship between gender inequality index and indicators related to children.
    Methods
    The present ecological study assessed all countries of the world in terms of gender inequality index and indicators related to children. All countries were analyzed by census method. The collected data were related to year 2013 and were extracted from the reports of World Bank and United Nations. Spearman correlation coefficient and one way ANOVA tests were used to check the relationship between variables. Data were analyzed using SPSS 20 software.
    Results
    There was a significant difference in terms of gender inequality in countries with different levels of income (p
    Conclusion
    Increase in gender inequality can enhance the mortality of infants and children less than five years; it also can decrease the percentage of vaccination coverage in children. However, gender inequality happens more in countries with less income. Therefore, to reduce child mortality, not only health interventions, but also socio-cultural and economic activities are required. Hence, Cross-sectoral policies should be developed and implemented.
    Keywords: Inequality, Gender, Child mortality, Vaccination, Income
  • Amin Torabipour, Hamed Nazari, Somayeh Karimi, Reza Jahangiri Page 57
    Background
    Effective and efficient use of health system resources requires prioritization of research issues. The aim of this study was to determine research priorities in the fields of health management, economic, and policy.
    Methods
    This qualitative study was conducted based on content analysis method in 2015. The population included 30 health managers, experts, and teachers of health economic, management, and policy at national level. Data were collected through a semi-structured interview. Then, results were categorized based on different themes and domains.
    Results
    After taking all comments into account, 89 topics were determined as research priorities. These topics included: 42 topics in health services management field, 24 topics in health economics field, and 23 topics in health policy field.
    Conclusions
    The results showed that research priorities of health services administration, health economic, and health policy fields were compatible with the current problems and challenges of Iranian health system.
    Keywords: Research priority, Health services administration, Policy making, Economic, Health
  • Masoumeh Hasanlo, Mansour Mohajeri, Razzagh Osfori Page 67
    Background
    The implementation effect of nurse's efficiency improvement law on their job satisfaction is still not clear. Therefore, the aim of this study was to investigate nurse's job satisfaction after execution of the efficiency improvement law among them.
    Methods
    This analytic study was carried out among 410 clinical nurses selected through a convenient and accessible sampling method and based on the assigned ratio in each of the hospitals. A questionnaire designed in 2 parts of demographic information and job satisfaction dimensions was applied to collect data. Data were analyzed using SPSS 20 software through descriptive (mean and frequency) and analytical (regression) statistics.
    Results
    Based on the results, most nurses were in the emergency department and their job satisfaction score was evaluated with the mean score of 43.46 ± 12.74. The highest mean scores (61.80 ± 18.50) was related to communication factors; while the lowest score (18.90 ± 7.18) was attributed to management style. In multiple linear regression analysis, important predictors of job satisfaction were age, gender, and income, which were statistically significant. (p = 0.00)
    Conclusion
    Regarding the relationship between care quality and job satisfaction of nurses, annual evaluation of job satisfaction and its related factors is recommended to increase the satisfaction and survival of human resources, improve the management style of the organization, and standardize the rights and benefits, especially for people with long work experience in this occupation.
    Keywords: Nurse, Job satisfaction, Efficiency, Demographic variable