فهرست مطالب

مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران - سال ششم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال ششم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر فیروزجاییان، حیدر جانعلیزاده، بهزاد هاشمیان صفحات 1-20
    بیگانگی تحصیلی یا دانشگاهی، به عنوان یکی از اشکال بیگانگی، اصطلاحی برای توضیح جدایی دانشجویان یا دانش آموزان از فرایند یادگیری و تجربه منزوی بودن از یک گروه تحصیلی یا دانشگاهی است که شخص باید به آن تعلق داشته باشد یا درگیر آن باشد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه میان ناسازی در میدان دانشگاهی و بیگانگی دانشگاهی در میان دانشجویان دانشگاه مازندران انجام گرفته است. روش پژوهش، پیمایش و جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه مازندران در سال تحصیلی 93- 94 است که 390 نفر از آن ها براساس نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، انتخاب شدند و پرسشنامه بین آن ها توزیع شد. چارچوب نظری این پژوهش، نظریه ناسازی (هیسترسیس) بوردیو است. پس از جمع آوری اطلاعات، فرضیه های تحقیق در دو سطح توصیفی- استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS بررسی شد. مطابق نتایج ضریب همبستگی پیرسون، بین میدان درون دانشگاهی (هنجارهای محدودکننده، جامعه پذیری آموزشی ضعیف) با متغیر وابسته (بیگانگی دانشگاهی) تاثیر مستقیم و مثبت وجود دارد. همچنین براساس نتایج آزمون مدل نظری تحقیق که با روش معادلات ساختاری انجام شد، مولفه های میدان دانشگاهی، 40 درصد از تغییرات متغیر وابسته (بیگانگی دانشگاهی) را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: بیگانگی، بیگانگی دانشگاهی، دانشگاه، میدان، ناسازی
  • مریم قاضی نژاد، الهه سادات اکبرنیا صفحات 21-40
    وحدت و یکپارچگی، پذیرش یکدیگر در عین داشتن تفکر متفاوت و حتی مخالف، نداشتن رفتارهای تحقیرآمیز گروه های قومی، نژادی و دینی با یکدیگر و کاهش شکاف ها و فاصله های اجتماعی، از مسائل حائز اهمیت در تمامی ادوار و کشورها و مورد تاکید نهادها و مراجع فرهنگی ذی ربط است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه دینداری با فاصله اجتماعی در میان مسلمانان و مسیحیان شهر تهران، با تاکید بر مدارای اجتماعی به انجام رسیده است. چارچوب نظری، برایندی از نظریات دورکیم، رابرتز و آلپورت است. جامعه آماری، شامل مسلمانان و مسیحیان 18 سال به بالای شهر تهران است. روش تحقیق، پیمایش است و داده ها از میان 204 نفر نمونه به صورت خوشه ای، در شهر تهران جمع آوری شده است. نتایج رابطه سنجی میان متغیرهای تحقیق و متغیر وابسته نشان داد که بین میزان دینداری و فاصله اجتماعی مسلمانان و مسیحیان، رابطه مستقیم، و میان مدارای اجتماعی و فاصله اجتماعی، رابطه معکوس برقرار است. مطابق نتایج آزمون رگرسیون نیز متغیر (واسط) مدارای اجتماعی بیشترین تاثیر را بر فاصله اجتماعی دارد و پس از آن، دینداری و نوع دین، متغیرهای تاثیرگذار بر فاصله اجتماعی هستند. درمجموع، متغیرهای واردشده در معادله رگرسیون (نوع دین، دینداری، مدارای اجتماعی)، 49 درصد تغییرات متغیر فاصله اجتماعی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: اسلام، دینداری، فاصله اجتماعی، مدارای اجتماعی، مسیحیت
  • یوسف اباذری، محمد روزخوش صفحات 41-66
    هدف این پژوهش تاملی جامعه شناختی در رویکرد جناح «چپ سنتی» به «توسعه» در سال های پس از جنگ (1376- 1384) است. توسعه در این پژوهش به تغییر اجتماعی سازمان یافته تعبیر شده است. در این پژوهش، در قالب مطالعه ای موردی بر سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی- به عنوان یکی از مهم ترین و منسجم ترین و «ایدئولوژیک ترین» تشکل های این جناح- تمرکز شده است. سپس نقد آنان بر سیاست تعدیل اقتصادی و واکنش آنان به نسخه ای از همین سیاست و مشارکت آن ها در «پروژه توسعه سیاسی» در عصر اصلاحات در چارچوب تغییر مناسبات سیاسی و ایدئولوژیک پی گرفته شده است. این تشکل پیش از دوم خرداد منتقد جدی سیاست تعدیل اقتصادی بود و آن را «پروستاریکای نظام جمهوری» اسلامی می شمرد. قرارگرفتن در جایگاه اپوزیسیون قانونی، فروپاشی شوروی و «بحران» در ایدئولوژی چپ، تغییرات اجتماعی و فرهنگی و برآمدن ارزش ها و خواست ها و نیروهای اجتماعی جدید در کشور و مواجهه با بحث های تازه فکری، سازمان را در مدار تحول قرار داده است، اما آنچه معنا و مسیر و نمای بیرونی این تغییر را تعیین می کند، رخدادی پیشامدی و حادث است: دوم خرداد. پس از دوم خرداد سازمان هویتی اصلاح طلبانه می یابد و بازسازی نظم سیاسی را در صدر اهداف خود می نشاند، اما به عنوان عضوی مهم از ائتلاف اصلاح طلبی و با منطق اولویت دادن به بازسازی نظم سیاسی، لاجرم از بخشی از اهداف خویش، به طور عمده در حیطه اقتصاد، پس می نشیند و بر این انگاره تکیه می کند که هر تحولی از مسیر توسعه سیاسی و اصلاح ساخت قدرت می گذرد. این رویکرد پیامدهای متنوعی چه در عرصه نظر و چه در حیطه پرکتیس های سیاسی و اجتماعی دارد. در پژوهش حاضر، سویه های مختلف این رویکرد و ناسازه های مضمر در آن نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: تعدیل اقتصادی، توسعه سیاسی، جامعه مدنی، چپ خط امام، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی
  • سارا شریعتی، زهره سروش فر صفحات 67-89
    پژوهش حاضر به بررسی سیاست گذاری های جمهوری اسلامی ایران درمورد زمان، از خلال توجه به تقویم می پردازد. تمامی حکومت ها برای تعریف هویت خود و مشروعیت یافتن از این طریق، نیازمند مشخص کردن مرزهای خود در مکان و یافتن جایگاه خود در زمان هستند. تقویم یکی از مولفه هایی است که سیاست های زمانی در قالب آن نمود می یابد. تغییرات دائمی در تقویم ایران، تورم بیش از حد مناسبت ها و ایجاد نهادی خاص برای تعیین مناسبت ها و نظارت بر تقویم، نشانگر توجه جمهوری اسلامی به تقویم ایران و سیاست های مشخصی است که بر آن اعمال می شود. رویکرد نظری پژوهش پیش رو از نظریات دورکیم درمورد تمایزگذاری میان دو زمان قدسی و عرفی، نظریه حافظه جمعی هالبواکس و دیدگاه اریک هابزبام درمورد برساخت حافظه و سنت به وسیله حکومت ها اخذ شده است. برای بررسی سیاست های حاکم بر تقویم ایران، از روش تاریخی و مطالعه اسناد و مدارک موجود در شورای فرهنگ عمومی استفاده شد. یافته های پژوهش بیانگر وجود سیاستی است که بیش از هر چیز، رو به گذشته جامعه دارد و تلاش می کند روایتی خاص را براساس منافع و شرایط زمان حال خود از گذشته ارائه دهد. مناسبت های تقویم بر این مبنا انتخاب شده اند.
    کلیدواژگان: تقویم، حافظه جمعی، زمان عادی، زمان فوق العاده، سیاست زمانی
  • رضا همتی، زهرا پیرنیا صفحات 91-117
    بیگانگی تحصیلی به جدایی عاطفی یا شناختی از جنبه های مختلف بستر آموزشی مانند فرایند تحصیل و یادگیری، فضای دانشگاه، استادان، دانشجویان دیگر و احساس جدایی از تولیدات علمی شان و در یک کلام، انسان دانشگاهی مطلوب اشاره دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان بیگانگی تحصیلی در میان دانشجویان دانشگاه اصفهان و برخی از عوامل موثر بر آن است. این پژوهش با روش پیمایشی روی دانشجویان رشته های مختلف مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد صورت گرفته است. یافته های حاصل از اندازه گیری بیگانگی تحصیلی در پنج بعد بی قدرتی، بی معنایی، بی هنجاری، بدبینی و انزوای اجتماعی نشان می دهد میانگین بیگانگی تحصیلی دانشجویان کمی بالاتر از حد متوسط است و میزان احساس بی قدرتی و بدبینی دانشجویان در مقایسه با ابعاد دیگر بیشتر است. همچنین، براساس نتایج تعامل با استادان، انگیزه تحصیلی و دیدگاه دیگران مهم به تحصیل تاثیر مستقیم بر کاهش بیگانگی تحصیلی دانشجویان دارند و رضایت از رشته تحصیلی، نگرش به آینده شغلی و خودپنداره تحصیلی تاثیر غیرمستقیم بر کاهش بیگانگی تحصیلی دانشجویان دارند.
    کلیدواژگان: بیگانگی تحصیلی، تعامل با استادان، خودپنداره تحصیلی، دیدگاه دیگران مهم به تحصیل، رضایت از رشته، نگرش به آینده شغلی
  • زینب کاوه فیروز، بیژن زارع، صادق جهانبخش گنجه صفحات 119-143
    در پژوهش حاضر تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی و فرهنگی بر نگرش زوجین در آستانه ازدواج شهر تهران درمورد فرزندآوری بررسی می شود. در این پژوهش که به روش پیمایش انجام گرفته است، 400 زوج در آستانه ازدواج مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای طبقه ای انتخاب و با کمک ابزار پرسشنامه بررسی شدند. متغیرهای مستقل استفاده شده برای تبیین نگرش زوجین در آستانه ازدواج درمورد فرزندآوری عبارت اند از: اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شبکه روابط اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، مصرف محصولات فرهنگی، سرمایه فرهنگی نهادی و سرمایه فرهنگی تجسم یافته. تحلیل مدل رگرسیونی نشان داد متغیرهای بررسی شده حدود 16 درصد از تغییرات نگرش درمورد فرزندآوری را تبیین می کنند. همچنین براساس تحلیل مسیر، در بین متغیرهای مورد بررسی مهم ترین متغیر اثرگذار بر نگرش درمورد فرزندآوری، متغیر مشارکت اجتماعی با ضریب بتای 329/0 بوده است و بعد از این متغیر، متغیرهای شبکه های اجتماعی مجازی، سرمایه فرهنگی نهادی و سرمایه فرهنگی تجسم یافته به ترتیب بیشترین سهم را در نگرش زوجین شهر تهران درمورد فرزندآوری دارند. همچنین، متغیر مصرف محصولات فرهنگی به عنوان یک متغیر میانی اثرگذار بر متغیر وابسته، بیشترین تاثیرپذیری را از سایر متغیرها داشته است.
    کلیدواژگان: زوجین در آستانه ازدواج، سرمایه اجتماعی و فرهنگی، شهر تهران، فرزندآوری، نگرش
  • شیرین احمدنیا، آتنا کامل قالیباف صفحات 145-168
    اداره شهر فقط در نهادهای رسمی مدیریت شهری خلاصه نمی شود. در این پژوهش، بحث درباره مشارکت با تمرکز بر دو نهادی صورت می گیرد که نقش مهمی در جلب مشارکت های مردمی دارند: سازمان های مردم نهاد به عنوان نماینده ای از جامعه مدنی و شورایاری ها به عنوان نماینده ای از دولت محلی. هدف این پژوهش بررسی تجربیات و تلاش های عینی پیرامون جلب مشارکت های مردمی در پهنه مرکزی شهر تهران (مناطق 6، 7، 11 و 12) است. روش تحقیق کیفی است و از تکنیک مصاحبه عمیق برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. مصاحبه ها با یازده نفر از مسئولان سازمان های مردم نهاد و همچنین هشت نفر از اعضای شورایاری محلات انتخابی در مناطق مرکزی تهران انجام گرفته است. پس از پیاده کردن تمام مصاحبه ها، تحلیل از طریق کدگذاری دستی داده ها براساس مقولات مشخص شده از قبل صورت پذیرفت. براساس یافته های این پژوهش، تعامل مثبت و سازنده ای میان سازمان های مردم نهاد و شورایاری ها از یک طرف و میان این دو نهاد با بخش دولتی و حکمرانی شهری از طرف دیگر ایجاد نشده است. سازمان های مردم نهاد تخصصی و شورایاری ها که هر دو درباره مشکلات و مسائل اجتماعی و شهری آگاهی و شناخت خوبی دارند، در روابط قدرت نهادهای شهری و دولتی، جدی گرفته نمی شوند. در محلات قدیمی تهران به ویژه در مناطق 12 و 11، حس تعلق به فضاهای محلی کم شده است. بخشی از این مسئله به دلیل انباشته شدن آسیب های اجتماعی، زوال سرمایه اجتماعی محلی و مهاجرت ساکنان قدیمی به محلات بهتر است. نبود تعلق خاطر و کاهش سرمایه اجتماعی محلی، عدم مشارکت را به همراه می آورد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، سازمان های مردم نهاد، شورایاری، محله، مشارکت مردمی
|
  • Ali Asghar Firozjaeian, Heydar Janalizadeh, Behzad Hashemian Pages 1-20
    Educational or academic alienation as one of the forms of alienation mean the separation of students from the learning process and the experience of isolation from a school or college group that a person must belong to it or involved in it. The present study tries to analyze the relationship Hysteresis between internal academic field and alienation among Mazandaran University was academic. The present study tries to analyze the academic alienation. The method is survey and questionnaire was used for collecting data. Statistical population consists of all students of the University of Mazandaran in the academic year 94-95 .we selected 390 students by Cochran formula as sample with classified sampling. The theoretical framework of this study is the theory of Bourdieu's incompatibility (Hysteresis). After collecting the data, the research hypothesis examined in two levels of descriptive and inferential statistics by SPSS and AMOS packages. According to the results of Pearson's correlation coefficient between internal university field (restricting norms, weak educational sociability) with dependent variable (academic alienation), there is a positive and direct impact. With the theoretical model test research of structural equation methods (AMOS), it was also internal academic field, accompanied their indexes, and could show % 40.of independent variable (academic alienation) changes.
  • Maryam Ghazinejad, Elaheh Sadat Akbarnia Pages 21-40
    Having unity, mutual acceptance and tolerance, lack of humiliating behaviors among ethnic and religious groups as well as bridging gaps and social distance are important issues particularly for institutes and cultural references, specially religious one in all ages and countries. Because the solidarity between these groups not only is necessary for improvement of human being life but also maintains border identity and integrity of each and every country. The aim of this research is to illustrate the relation between the level of religiosity and the social distance of Muslims and Christians in Tehran, with a considerable emphasis on tolerance.The theory framework is based on collective theories of Durkeim, Robertz and Alport.The statistical society includes Muslims and Christians over 18 years old who reside in Tehran.The survey method is used for this research. Data gathering has been performed from 204 individuals (cluster selected sample) and has been analyzed via SPSS software. The results show that there is direct relation between the level of religiosity and social distance between Muslims and Christians, while between the level of tolerance and social distance there is an inverse relation. Based on regression results, the level of social tolerance has the most effect on social distance. Additionally the level of religiosity and the type of religion are significant factors on social distance. Consequently all variables show 49 percent of social distance changes.
    Keywords: Religion(islam-Christianity), religiosity, Social tolerance, Social distance, Tehran
  • Yousef Abazari, Muhammad Roozkhosh Pages 41-66
    The aim of this article is sociological reflection the traditional left's approach to "development" in Iran's post war period(1988–2005).The research is the Case Study one and focus on sazman mojahedin enghelab eslami; One of the most important and ideological party in Iran's reformist movement. before Khatami's election in 1997,This organization is critic of economic adjustment policy. Turn into the legal opposition, the Soviet collapse and the crisis of leftist ideology, social and cultural changes in Iran and the rise of new values and and new social forces and dealing with new intellectual debate changes sazeman's approach to development.
    After this election, The organization becomes a reformist party and gives priority to the modernization of political order( political development, The rule of law, civil society and etc) .This approach has broad implications in the theory and in the the political and social practices. This article examines the process.
    After this election, The organization becomes a reformist party and gives priority to the modernization of political order( political development, The rule of law, civil society and etc) .This approach has broad implications in the theory and in the the political and social practices. This article examines the process.
    Keywords: Economic Adjustment, Social justic, political development, civil society, sazman mojahedin enghelab eslami
  • Sara Shariati, Zohre Sorooshfar Pages 67-89
    This study examines the policies of the Islamic Republic of Iran about time through “calendar”. Governments all over the world need to have clear boundaries to define their “identity” and gain legitimacy; furthermore they should find and demonstrate their origins in time. Calendar is a place for representing the politics of time. There are some signs that inform us of special policies that Iran’s revolutionary state have for calendar like continuos changes of calendar, inflation of special days in it and monitoring the changes of it.
    My theoretical approach includes: Durkheimian difference between sacred and profane time, Hallbwachs’ theory of collective memory and Hobsbawm’s theory of invention of tradition.
    I use historical and documentary methods for gathering the information. Research results indicate that calendar policies focused on our society’s “past”. This special approach about history represent a narrative of it which is based on the interests of particular groups and individuals.
    My theoretical approach includes: Durkheimian difference between sacred and profane time, Hallbwachs’ theory of collective memory and Hobsbawm’s theory of invention of tradition.
    I use historical and documentary methods for gathering the information. Research results indicate that calendar policies focused on our society’s “past”. This special approach about history represent a narrative of it which is based on the interests of particular groups and individuals.
    Keywords: Politics of Time, Calendar, Ordinary Time, Extraordinary Time, Collective Memory
  • Reza Hemmati, Zahra Pirnya Pages 91-117
    Academic alienation refers to emotional or cognitive separation from various aspect of the educational context such as the process of education and learning, campus, professors, other students and sense of separation from scientific production and briefly ideal homo-academic. The aim of this study was to evaluate the degree of academic alienation among students of the University of Isfahan and some of its determinants. The aim of this study was to evaluate the degree of academic alienation among students of the University of Isfahan and some of its determinants. This research has been done paradigm in the positivistic framework and survey method on undergraduate and graduate students in different fields as well. Academic alienation measured in five dimensions: powerlessness, meaninglessness, anomie, cynicism and social isolation, and the findings show that the average of academic alienation of students is slightly above average and the degree of feeling of powerlessness and cynicism is more than other aspects. The results also show that interaction with professors, academic motivation and Attitude of significant other towards education has a direct impact and Satisfaction of major, attitude towards career future and educational self-concept has the indirect impact on reducing student's academic alienation. Finally, some suggestions and recommendations are provided for policy making.
    Keywords: Alienation, Interaction, Satisfaction, self-concept, motivation
  • Zeinab Kave Firouz, Bijan Zare, Sadegh Jahanbakhsh Ganje Pages 119-143
    The attitude of Tehran’s couples related to childbearing with emphasis determinant of socio-cultural capitals. Considering the significant role of social and cultural capital components,the present research was designed by the aim to investigate the attitudes of couples in marriage to childbearing pay in Tehran.for the purpose of research, survey and questionnaires were used. according to the multi-stage stratified sampling ,400 couples who referred to health centers in Tehran were selected as sample. Theoretical framework based on Bourdio and Patnam. the variables used to explain attitudes toward childbearing are:social trust, social support, social participation, network of social relations, social networks, consumption of cultural products, institutional cultural capital and embodied cultural capital. regression analysis showed that studied variables explain about 15 percent of the changes in attitudes toward childbearing. path analysis also showed that the most important determinant of attitudes toward childbearing is social participation variable with beta coefficient 0/329, and after this variable, the variables of social networks, institutional cultural capital and embodied cultural capital have the highest share in the attitudes of couples toward childbearing in Tehran.
    Key words: attitude, fertility, social trust, social support, social participation, network of social relations, social networks, consumption of cultural products, institutional cultural capital and embodied cultural capital, couples in marriage, Tehran.
    Keywords: attitude, childbearing, socio-cultural capital, couples in marriage, Tehran city
  • Shirin Ahmad Nia, Atena Kamel Ghalibaf Pages 145-168
    Public institutions are not the only agents who take part in the process of urban governance. Focusing on two other institutions namely NGOs and city councils, this research probes the issue of participation. Throughout the study, NGOs stands for civil society and city councils represents local government. In this regard, governance approach emphasises on the relations between local government, private sectors and civil society. It shows that informal groups, private actors and volunteers would participate in the urban management if there were any independent public sphere available. The aim of this research is to study the way in which people participate in the above mentioned process. To do so, we will concentrate on different districts of Tehran, namely 6, 7, 11, and 12 districts. we drew on qualitative research as the method and conducted 11 in-depth interviews with people from varied NGOs and 8 people from city councils of the above 4 districts.
    The result shows that there is no significant constructive relation between NGOs and city councils, on the one hand, and between these two and the public institutions on the other hand. Neither is there any proper context for the NGOs and city councils with considerable expertise to participate in the urban affairs. One can also witness the decreasing sense of belonging to the neighborhood even within the traditional districts such as 11 and 12. The paper argues that part of this is due to the increasing rate of social problems and decaying social capital. Furthermore, the massive wave of immigration takes role in disappearing of this sense of belonging. This situation, in turn, tore apart the basis for citizen participation. Accordingly, it became clear that the participation was exhausted to writing letters to the officials. With the deep distrust to the officials, these letters most of the time do not help solving problems.
    Keywords: public participation, NGOs, City council, Governance, district