فهرست مطالب

نشریه گردشگری شهری
سال پنجم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین یغفوری، ابوذر پایدار*، محسنه هادیزاده صفحات 1-20
    بحران های محیطی بر گردشگری تاثیرات مثبت و منفی دارد که تاثیرات مثبت آن شامل فرصت هایی در زمینه گردشگری سیاه، فرهنگی و مذهبی است. هدف پژوهش حاضر شناسایی فرصت های ناشی از زلزله دی ماه 1382 برای توسعه گردشگری و میزان استفاده موثر از این فرصت ها به منظور توسعه گردشگری شهر بم است. نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی، و شیوه گردآوری داده ها اسنادی و میدانی است. به منظور سنجش روایی و پایایی پرسشنامه، از نظرات کارشناسان و آلفای کرونباخ استفاده، و داده های گردآوری شده در محیط SPSS تحلیل شده است. جامعه نمونه 270 نفر از گردشگران داخلی هستند که در سال 1393 به شهر بم وارد شدند. روش توزیع جامعه نمونه تصادفی ساده است و یافته ها نشان می دهد مردم جهان بم را با ارگ و زلزله می شناسند و زلزله جزئی از هویت شهر شده است. درنتیجه، خرابه های ناشی از زلزله فرصت های مناسبی برای توسعه گردشگری شهر بم ایجاد کرده که البته هنوز بالفعل نشده و به طور موثر به کار نرفته است، با این حال مدیران به منظور بازگرداندن بازارها و محصولات گردشگری مقصد به پیش از فاجعه، بر رویکرد بازسازی کامل تاکید دارند. در این رویکرد گردشگرانی که به دلیل تغییر در ویژگی های مقصد افزایش می یابند، نادیده گرفته می شوند؛ مانند افرادی که به دیدن سایت های فاجعه و خرابی های ناشی از زلزله علاقه مند هستند یا افرادی که تمایل دارند روز گرامیداشت قربانیان را ببینند. درمجموع، زلزله بم ویژگی های مقصد گردشگران این شهر را تغییر داده و فرصت های نوینی را در زمینه توسعه گردشگری ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، زلزله، شهر بم، گردشگر ایرانی، گردشگری نوستالژیک
  • ایرج قاسمی، گلسا واشقانی فراهانی* صفحات 21-34
    برنامه ریزی گردشگری نیازمند درک تعامل میان عرضه و تقاضا و تاثیر و تاثر هریک در ارتباط با دیگری است؛ از این رو، برنامه ریزی مقصد گردشگری از عوامل مهم برنامه ریزی توسعه است. در سیستم گردشگری تنها تقاضا و افزایش تقاضا اهمیت ندارد، بلکه به عنوان عرضه کننده مدیریت مقصد به هماهنگ کردن و همیاری عناصر گردشگری نیاز است. در این بین، تحلیل شبکه از جمله به روزترین و کارآمدترین تحلیل هاست که از طریق پیوند کانون های کوچک، قدرت آن ها را در برابر مراکز برتر افزایش می دهد. با توجه به ضعف قدرت جاذبه و پراکندگی بسیاری از مقاصد گردشگری، ساماندهی آن ها در قالب شبکه به هم افزایی توان این مقاصد کمک می کند؛ از این رو، تحلیل شبکه ای و کاربردهای آن در توسعه گردشگری منطقه ای ضروری است. تاکنون جایگاه واقعی شهرستان کاشان با وجود جاذبه ها و پتانسیل های فرهنگی و گردشگری هنوز مشخص نشده و پراکندگی جاذبه ها و نزدیکی به کلان شهرهایی چون تهران و اصفهان سبب شده است بیشتر گردشگران سفری یک روزه به این شهر داشته باشند. در این مطالعه با هدف افزایش قدرت رقابت این جاذبه ها در چارچوب نظریه شبکه از روشتوصیفی-تحلیلیاستفاده، و داده های پژوهش با روشپیمایش میدانی گردآوری شده است. جامعه آماری را یک میلیون و 164 هزار و 124 گردشگر شهرستان کاشان در مدت یک سال گذشته تشکیل داده اند که با استفاده از مدل نمونه گیری کوکران، داده های این مطالعه از نمونه ای به تعداد 483 جمع آوری شده است. داده هابا استفاده از نرم افزارهای SPSS، NODEXL،UCINET،GIS تحلیل، و تراکم،درجه،تقابل،انتقال پذیری و E-I محاسبه و گراف روابطجاذبه ها ترسیم شده است. نتایج نیز بیان می کند که میزان ارتباط جاذبه ها ضعیف و کم است؛ به همین دلیل بیشتر گردشگران از جاذبه های شاخص منطقه بازدید می کنند. درنتیجه رسوب هزینه های گردشگران در منطقه کم، و برای توسعه منطقه ناکافی است؛ از این رو باید در مدیریت توسعه منطقه و گردشگری تلاش کرد تا با تقویت ارتباط بین جاذبه های منطقه، این شکاف کاهش یابد و با برقراری شبکه کامل و هم پیوند زمینه برای استفاده بهینه از جاذبه های منطقه فراهم شود.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، جاذبه، شهرستان کاشان، ظرفیت گردشگری
  • مهدی حسام*، اسماعیل آقایی زاده صفحات 35-51
    شکل گیری گردشگری شهری الگویی فضایی است که نتایج مختلفی در شهرها دارد. در این بین یکی از موضوع های مهم گرایش روزافزون شهرها، افزایش گردشگران و مدت ماندگاری آنان در شهرها به همراه تلاش برای فراهم کردن شرایط محیطی و انسانی مناسب است؛ بنابراین، تمایل گردشگران برای ماندگاری بیشتر شاخصی مهم در ارزیابی توان شهرها در بهره برداری مناسب از مزایای گردشگری به شمار می آید. در این پژوهش، رشت یکی از مقصدهای گردشگری کشور در سالیان متمادی برای مطالعه موردی انتخاب شده است. از آنجا که به نظر می رسد یکی از مشکلات اساسی در گردشگری این شهر، ماندگاری اندک گردشگران است، در پژوهش حاضر با به کارگیری روش کیفی، دلایل تمایل اندک گردشگران به ماندگاری در این شهر با استفاده از تئوری بنیانی بررسی می شود. براساس روش نمونه گیری هدفمند، 43 نفر از گردشگران، متخصصان و شهروندان به عنوان نمونه انتخاب شدند. فنون به کار گرفته شده برای گردآوری داده ها و اطلاعات لازم نیز بر مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهدات میدانی تمرکز یافت و مصاحبه ها تا حاصل شدن مرحله اشباع تئوریک ادامه پیدا کرد. بر مبنای نظریه بنیانی، داده ها در سه مرحله کدگذاری تحلیل شدند و استخراج هفت مقوله هسته ای شامل تبلیغات، کیفیت مراکز اقامتی، هزینه، مدیریت و برنامه ریزی، ایجاد جاذبه ها، میراث فرهنگی و دسترسی به مکان ها از نتایج به دست آمده بود
    کلیدواژگان: تئوری بنیانی، رشت، گردشگری پایدار، گردشگری شهری، ماندگاری
  • پریسا بیکی، زهرا تردست* صفحات 53-68
    نواحی شهری به علت داشتن جاذبه های تاریخی و فرهنگی بسیار، اغلب مقصد گردشگریمهمی به شمار می آید، البته در صنعت نوین گردشگری دنیا یک مقصد تنها به دلیل وجود اماکن تاریخی، جلب کننده گردشگران نیست. مجموعه آرامگاه فردوسی واقع در شهر تاریخی توس، یکی از جاذبه های تاریخی مشهور است که علی رغم استقبال گردشگران و توجه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (به عنوان مهم ترین متولی امور گردشگری ایران) هنوز جایگاه ویژه ای بین مقاصد گردشگری پیدا نکرده است. یکی از دلایل عمده این مسئله بی توجهی به عناصر کلیدی مقصد و نشناختن و ارزیابی نکردن آن ها به منظور بهبود کیفیت مدیریت مقصد گردشگری این شهر است که در پژوهش حاضر به این مسئله پرداخته شده است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات به روش های کتابخانه ای و تکمیل پرسشنامه از گردشگران صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش نیز گردشگران داخلی بازدیدکننده توس در سال 1395 هستند که به روش تصادفی ساده 383 نفر از آن ها نمونه گیری شدند، همچنین پرسشنامه با استفاده از مقیاس گذاری لیکرت پنج گزینه ای در قالب شش مولفه و نوزده پرسش طراحی، و با استفاده از آزمون T تک نمونه ای و روش تحلیل مطلوبیت تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که به طورکلی مدیریت مقصد گردشگری در توس موفق نبوده است و گردشگران به بیشتر پرسش ها، نمراتی کمتر از میانگین داده اند. بر اساس این، بهترین وضعیت مولفه جاذبه های گردشگری مقصد با میانگین رتبه ای 07/4، و نامطلوب ترین مولفه نیز مدیریت منابع انسانی و قیمت است. مولفه های دسترسی، تصویر ذهنی گردشگران و تسهیلات رفاهی قلمروهایی است که وضعیت نسبتا مطلوبی دارند.
    کلیدواژگان: آرامگاه فردوسی، شهر توس، مدیریت مقصد، مقصد
  • حامد قادرمرزی* صفحات 69-82
    سنجش رضایتمندی گردشگران از کیفیت خدمات مقاصد گردشگری، بسیار مهم است؛ زیرا تمایز در این کیفیت سبب توجه بیشتر گردشگران به مقصد و رونق اقتصادی شهرها می شود. در پژوهش حاضر به سنجش عوامل موثر بر میزان رضایتمندی گردشگران از تفرجگاه پیراشهری پارکآبیدر سنندج پرداخته شده است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری مورد مطالعه نیز گردشگرانی بودند که تفرجگاه گردشگری آبیدر را مقصد گردشگری خود انتخاب کردند. حجمنمونه384نفر محاسبهشد و نمونه گیری نیز تصادفی ساده بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار spss تحلیل شد و نتایج حاصل از آزمون پیرسون نشان داد کیفیت خدمات تفرجگاه آبیدر (دسترسی، جذابیت، تصویر مقصد، تسهیلات) با رضایتمندی گردشگران از نظر آماری معنادار است و همبستگی مثبتی دارد؛ به طوری که همبستگی بین جذابیت، دسترسی، تصویر ذهنی و تسهیلات با میزان رضایت گردشگران به ترتیب 845/0، 831/0، 762/0 و 691/0 است که نشان می دهد این عوامل بیشترین همبستگی را با عامل رضایتمندی گردشگران داشته است، همچنین نتایج حاصل از مدل رگرسیون چندمتغیره بیانگر رابطه مثبت و معنا داری بین متغیرهای کیفیت خدمات تفرجگاه آبیدر با رضایتمندی گردشگران است.
    کلیدواژگان: تفرجگاه پیراشهری، پارک آبیدر، رضایتمندی، کیفیت خدمات
  • مصطفی محمدی، شکوفه اسدی* صفحات 83-99
    یکی از عوامل اساسی رکود گردشگری در ایران اطلاع رسانی نکردن و تبلیغات نامناسب در عرصه داخلی و خارجی است. با توجه به نقش تبلیغات در جذب و حفظ گردشگران، و مبالغ زیادی که سالانه صرف امور تبلیغاتی می شود، مصرف صحیح اعتبارات و اثربخشی این مسئله اهمیت بسیاری دارد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، و از لحاظ ماهیت توصیفی-پیمایشی است. اثربخشی تبلیغات در این پژوهش در چهار بعد توجه، علاقه، تمایل و اقدام ارزیابی شده است. جامعه آماری این پژوهش نیز گردشگرانی بودند که در دوره زمانی اسفندماه 1394 و فروردین ماه 1395 رامسر را مقصد گردشگری خود انتخاب کرده بودند.در این پژوهش حجم نمونه از طریق فرمول کوکران384 نفر محاسبه شد و برایتجزیه وتحلیل داده ها آزمون معادل سازی معادلات ساختاری (SEM)و تحلیل عاملی تاییدی (CFA)در دو بسته نرم افزاری SPSS و LISRE به کار رفت. یافته ها نشان داد تبلیغات دیداری بر جلب توجه افراد، ایجاد تمایل و درنهایت انتخاب مقصد اثرگذار است، اما بر علاقه گردشگران به مقصد تاثیری ندارد، همچنین تاثیر توجه به متغیرهای جمعیت شناختی بر میزان اثربخشی تبلیغات از دیگر نتایج این پژوهش است. در میان تبلیغات دیداری مورد آزمون نیز تلویزیون، بیلبوردها، تبلیغات اینترنتی و بوروشور و مجلات به ترتیب بیشترین درجه اهمیت را در جذب گردشگران دارند. علاوه بر این، باید توجه داشت که برنامه ریزی بازاریابی و تبلیغات گردشگری باید مستمر و به طور فرایندی صورت گیرد و به طور دائم با روش ها و ابزارهای جهانی و بین المللی و با نگاه منطقه ای به روز شود.
    کلیدواژگان: تبلیغات دیداری، شهرستان رامسر، گردشگری، مقصد گردشگری
  • آزاده کاظمی*، محمدرضا گیلی صفحات 101-111
    علی رغم مزایای فراوان صنعت گردشگری در بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی مردم، چنانچه گسترش این صنعت با سیاست گذاری ها و برنامه های منطبق بر نگرش زیست محیطی همراه نباشد، همچنین بر پایداری توسعه تاکید نکند و به صورت مجموعه ای همه جانبه و پویا مدنظر قرار نگیرد، در میان مدت تاثیرات منفی فراوانی بر محیط زیست می گذارد. در همین راستاانجام مطالعات ارزیابی اثرات محیط زیستی، از جمله روش های مطلوب دستیابی به اهدافتوسعه پایدار به شمار می رود. منطقه نمونه گردشگری دره گردو با وسعت 100 هکتار در جنوب شهر اراک قرار دارد. به منظور ارزیابی اثرات زیست محیطی اجرای پژوهش حاضر ابتدا وضعیت موجود این منطقه شناسایی، سپس با جمع آوری اطلاعات مورد نیاز (شامل موقعیت جغرافیایی اقلیم منطقه، زمین شناسی، مسائل زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره) اثرات اجرای پروژه در دو فاز ساختمانی و بهره برداری مشخص شده است، همچنین براساس تجزیه وتحلیل چک لیست، اثرات گزینه اجرا یا اجرانکردن پروژه با ملاحظات زیست محیطی بررسی، و روش ماتریس ایرانی (ماتریس لئوپلد اصلاح شده) برای ارزیابی زیست محیطی پروژه انتخاب شد. نتایج نشان داد آثار پروژه در فاز ساختمانی 95/0+، در فاز بهره برداری 62/0+ و جمع جبری 57/1+ است؛ بنابراین، در صورت رعایت تمام ملاحظات محیط زیستی و پایش مداوم، امکان اجرای این طرح میسر است
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات، درهگردو، گردشگری، ماتریس ایرانی
  • لیلا صیاد بیدهندی*، مهدی قرخلو صفحات 113-125
    گردشگری به مثابه پدیده ای تمدنی، با تاثیرات متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی همراه است و رونق و رشد آن به عواملی متعددی مانند وضعیت آب و هوایی مطلوب، فرهنگ غنی ملت ها، مناظر دیدنی، بهره مندی از شبکه های ارتباطی، دردسترس بودن مراکز تفریحی و از همه مهم تر آثار تاریخی و تمدن های گذشته بستگی دارد. در این بین، استان اردبیل از جمله استان هایی است که پتانسیل های بسیار زیادی در زمینه گردشگری دارد و ارزیابی ویژگی های جغرافیایی گردشگری و جاذبه های تاریخی و معماری شهرستان های این استان گامی برای ورود به توسعه نواحی محروم این منطقه است. گفتنی است شناخت جاذبه های گردشگری موجود و رتبه بندی نواحی گردشگری از ابعاد مهم و گام های اولیه برای برنامه ریزی گردشگری به شمار می آید. در پژوهش حاضر با استناد به منابع کتابخانه ای و مشاهدات میدانی و به منظور رتبه بندی شهرستان های استان اردبیل از نظر جاذبه های گردشگری، از نوزده شاخص در سه گروه جاذبه های ژئوتوریستی، جاذبه های تاریخی- معماری و حیات وحش و مناطق حفاظت شده استفاده شده است. روش تحلیل سلسله مراتبی نیز به منظور تعیین اوزان شاخص ها و روش پرومته، برای رتبه بندی شهرستان ها به کار رفته است. از بین شاخص های استفاده شده در انجام رتبه بندی، وجود چشمه ها و آبگرم های معدنی، مهم ترین و تاثیرگذارترین شاخص از بین شاخص های ژئوتوریستی و تاریخی- معماری تلقی می شود. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد شهرستان سرعین با وجود کمبود برخی جاذبه های مهم تاریخی- معماری، در رتبه اول شهرستان های استان قرار گرفته و شهرستان های اردبیل، مشکین شهر، نمین، پارس آباد، بیله سوار، نیر، گرمی، کوثر و خلخال در رتبه های بعدی این مقایسه جای گرفته اند. درنهایت به منظور افزایش توانمندی جذب گردشگران با عنایت به نتایج مطالعه، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استان اردبیل، تحلیل سلسله مراتبی، سطح بندی، گردشگری، مدل پرومته
  • نسیبه محمدپور*، علی رجب زاده، عادل آذر، حمید ضرغام بروجنی صفحات 127-141
    امروزه صنعت گردشگری یکی از مهم ترین فعالیت های درآمدزا و اشتغال زا در سطح بین المللی است. در این بین، یکی از ذی نفعان مهم در این حوزه، جوامع و ساکنان مقاصد گردشگری هستند که هم از این صنعت تاثیر بسیاری می پذیرند و هم در توسعه و پیشرفت آن تاثیرگذار هستند. در این پژوهش تلاش شده است عوامل تاثیرگذار بر سطح رضایت جوامع محلی از توسعه گردشگری با استفاده از روش تحلیل مسیر و آزمون مدل مفهومی مستخرج از ادبیات بررسی شود. متغیرهای اصلی مدنظر با توجه به پرسش های پژوهش عبارت است از ابعاد فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در جوامع میزبان و اثرات ادراک شده مثبت و منفی ساکنان محلی؛ همچنین تلاش شده است تا چگونگی تاثیرپذیری این متغیرها بر یکدیگر و نیز تاثیرات آن ها بر میزان رضایت جامعه میزبان از گردشگری بررسی شود. برای بررسی روایی، پایایی و شناسایی متغیرهای اصلی و تاثیرگذار از روش تحلیل عامل استفاده شده است و به منظور بررسی چگونگی روابط بین متغیرهای پنهان این پژوهش بر یکدیگر، روش مدل سازی معادلات ساختاری به کار رفته؛ تحلیل داده های پژوهش نیز با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS23 و AMOS 18 صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد یکی از عوامل مهم در میزان رضایتمندی، بعد اجتماعی با ضریب تاثیر 9/0 است و آثار ادراک شده مثبت نیز با ضریب تاثیر 748/0 به صورت مستقیم بر رضایتمندی تاثیرگذار است؛ یعنی آثار اجتماعی و متعاقب آن آثار مثبتی که ساکنان محلی درک کرده اند، به اندازه ای تاثیرگذار است که موجب رضایت می شود و آن ها را برای مشارکت در فعالیت های مرتبط با توسعه گردشگری ترغیب می کند.
    کلیدواژگان: اثرات مثبت و منفی گردشگری، جامعه میزبان، رضایت از توسعه گردشگری، گردشگری
  • ناصر بیات*، مهدی مقیمی، محمد اسدی فرد صفحات 143-159
    از نیمه دوم سده بیستم میلادی خدمات صنعت گردشگری به یکی از عوامل کلیدی برای پیشرفت اجتماعی-اقتصادی تبدیل شده است و امنیت گردشگری یکی از مهم ترین نیازهای اساسی رشد و توسعه آن شناخته می شود. مسئله پژوهش حاضر بر رشد اقامتگاه های گردشگری غیررسمی به عنوان یکی از عوامل تهدید ساز ایمنی و امنیت گردشگری در ایران تمرکز دارد. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحقیقات آمیخته (کیفی-کمی) در چارچوب روش شناسی ترکیبی کیو است. در مرحله مطالعه کیفی هرگونه سند و مدرک و اثر علمی مرتبط با موضوع به عنوان منبع داده گردآوری و سرانجام 25 رهیافت استخراج گردید. در مرحله کمی از مشارکت 40 نفر از اهالی فضای گفتمان برای مرتب سازی نمودار بهره گیری شد و روش های تحلیل خوشه ایو تحلیل تشخیص برای تجزیه وتحلیل به کار رفت. یافته های پژوهش دربردارنده 4 الگوی ذهنی درزمینه ساماندهی اقامتگاه های گردشگری غیررسمی است. گروه یک 6 نفر، گروه دو 26 نفر، گروه سه 2 نفر، و گروه چهار 4 نفر از مشارکت کنندگان را در برمی گیرد. از مجموع 25 گزاره کیو در 20 مورد تفاوت معناداری میان دیدگاه 4 گروه یا خوشه مشاهده شد. رهیافت های مبتنی بر «آموزش ذینفعان» در اولویت گروه یک، رهیافت های مبتنی بر «تعامل و وحدت رویه بین سازمانی» در اولویت گروه دوم به عنوان الگوی ذهنی غالب با اکثریت 70 درصدی از مشارکت کنندگان، رهیافت های مبتنی بر «آموزش ذینفعان» در کنار «مدیریت یکپارچه» در اولویت الگوی ذهنی گروه سوم، رهیافت های مبتنی بر«آموزش ذینفعان» و «کنترل انتظامی پلیس» در اولویت گروه چهارم جای دارند.
    کلیدواژگان: اقامتگاه غیررسمی، گردشگری، ایمنی و امنیت، ساماندهی، روش کیو
|
  • Hossein Yaghfouri, Abouzar Paydar*, Mohseneh Hadizadeh Pages 1-20
    Environmental crises have positive and negative impacts on tourism, whose positive impacts include opportunities for black, cultural and religious tourism. This study is to identify the opportunities created by the earthquake in January 2003 for the tourism development and the effective use of these opportunities for the development of tourism in the city of Bam. This research is descriptive–analytic, and the method of data collection is documentary and field. In order to assess the validity and reliability of the questionnaire, experts’ opinions and Cronbach's alpha were used, and the collected data were analyzed by SPSS. The sample population is 270 tourists who arrived in Bam in 2014. The distribution method of the random sample population is simple random. Findings show that the people over the world know Bam with the citadel and earthquake, and the earthquake has become a part of the town’s identity. As a result, the earthquake ruins have created opportunities for the tourism development of in Bam, which has not yet been effectively implemented. However, directors emphasize the full reconstruction approach in order to restore the tourism markets and products of destinations tourism. In this approach, tourists who are increasing due to changes in destination characteristics are being ignored, such as those who are interested in visiting catastrophic sites and earthquake failures, or those who wish to see the victims’ day. In general, the Bam earthquake has changed the characteristics of the town’s tourists and created new opportunities for tourism development
    Keywords: Tourism Development, Earthquake, Bam Town, Iranian Tourist, Nostalgic Tourism
  • Iraj Ghasemi, Glasa Vashaqani Farahani Pages 21-34
    Tourism planning requires understanding the interaction between supply and demand and their mutual effect on each other; hence, tourism destination planning is one of the most important factors for development planning. In the tourism system, only demand and demand increase is not important. But in supply, destination management needs to coordinate and co-operate with the tourism elements. Meanwhile, network analysis is one of the most up-to-date and most efficient analyses that, through the use of small hotspots, boosts their power over the top centers. Due to the weakness of gravity and the dispersion of many tourism destinations, organizing in a network will help to achieve these goals; hence, network analysis and its applications for regional tourism development are essential. Until now, the actual position of Kashan town, despite the cultural and tourist potential and attractions, has not yet been determined, and the dispersion of attractions and proximity to metropolises such as Tehran and Isfahan have caused most tourists to have a one-day trip to this city. In this study, in order to increase the competitiveness of these attractions in the framework of network theory, descriptive-analytic research method was used and data were collected using field survey method. The statistical population consisted of 1,164,124 tourists from Kashan over the past year. According to the Cochran sampling model, the data was collected from the sample of 483 people. The data were analyzed using SPSS, GIS, UCINET, and NODEXL software, and its density, degree, contrast, transmissibility, and E-I were computed, and gravitational graphs were illustrated. Results indicate that the attraction connections are weak and low, which is why most tourists visit the main attractions of the region. As a result, the deposition of tourists’ spending in the region is low and inadequate for the region development; hence, in managing regional development and tourism, efforts should be made to reduce this gap by strengthening the link between the region’s attractions, and provide a background for optimal use of the region’s attractions by establishing a full interconnected network.
    Keywords: Network Analysis, Attraction, Kashan Town, Tourism Capacity
  • Mehdi Hesam*, Esmaeil Aghaeizadeh Pages 35-51
    Urban tourism formation is a spatial pattern that has different outcomes in cities. One of the most important issues in the increasing tendency to cities, is the increase of tourists and the duration of their stay in cities, as well as efforts to provide appropriate environmental and human conditions; therefore, the tourists’ willingness to remain more, is an important index in assessing the cities’ capacity to properly utilize the tourism benefits. In this research, Rasht has been chosen as one of the country’s tourist destinations for many years as a case study. Since it seems that one of the main problems in this city’s tourism is the tourists’ short stay, in this study, using the qualitative method, the reasons for the tourists’ low tendency to stay in this city are studied based on basic theory. Based on targeted sampling, 43 tourists, experts and citizens were selected as samples. The techniques used to collect the data and information were focused on semi-structured interviews and field observations, and interviews continued until the theoretical saturation stage was over. Based on the basic theory, the data were analyzed in three stages of coding, and extraction of seven nuclear categories including advertising, quality of residential centers, costs, management and planning, creating attractions, cultural heritage and access to places were some results
    Keywords: Basic Theory, Rasht, Sustainable Tourism, Urban Tourism, Sustainability
  • Parisa Beiki, Zahra Tardast* Pages 53-68
    Urban areas are often considered an important tourist destination due to historical and cultural attractions. In the modern tourism industry of the world, a destination is not attractive to tourists only due to historic sites. The Ferdowsi tomb complex located in the historic city of Tous is one of the most famous historical attractions that, despite welcoming the tourists and the attention of the Cultural Heritage Organization (as the main trustee of the tourism affairs of Iran) have not yet found a special place among the tourist destinations. One of the main reasons for this issue is neglecting the key elements of the destination and not identifying and evaluating them in order to improve the quality of tourism management in this town, which has been addressed in this study. The research method is descriptive-analytical, and data was collected by library methods and completion of a questionnaire by tourists. The statistical population of the study consisted of domestic tourists visiting Tous in 2016 with simple random sampling of 383 people. The questionnaire was calculated by employing the five-component Likert scale in the form of 6 components and 19 questions, and was analyzed by using the T-test and methods Analysis of utility. Results showed that tourism destination management in Tous was not generally successful, and tourists had scores below the average for most questions. Accordingly, the best status belongs to the component of destination tourism attractions with an average rating of 4.07, and the most unfavorable component is human resource management and price. The components of access, the tourists’ mental image, and welfare facilities which have a relatively favorable situation
    Keywords: Ferdowsi Tomb, Tous City, Destination Management, Destination
  • Hamed Ghadmourzzi* Pages 69-82
    Measuring the tourists’ satisfaction from the services quality for tourist destinations is very important. Because the distinction in this quality will attract more tourists’ attention to the destination and economic prosperity of cities. In this study, the factors affecting the tourists’ satisfaction from the environs vacationland of Abidar Park in Sanandaj have been evaluated. The research method is descriptive-analytical and it is applied in terms of purpose. The statistical population was tourists who chose environs vacationland of Abidar as their tourism destination. The sample size was 384, and the sampling was simple random. Data were analyzed using SPSS software. Results of Pearson test showed that Abidar service quality (accessibility, attractiveness, destination image, and facilities) was statistically significant and positively correlated with tourist satisfaction. So that the correlation between attractiveness, accessibility, mental image, and facilities with the satisfaction of tourists was 0.845, 0.831, 0.762 and 0.691 respectively, which shows that these factors had the highest correlation with the tourists’ satisfaction. Also, the results of multivariate regression model indicated a positive significant relationship between the variables of Abidar environs service quality and the tourists’ satisfaction
    Keywords: Environs Vacationland, Abidar Park, Satisfaction, Service Quality
  • Mostafa Mohammadi, Shokoufeh Asadi* Pages 83-99
    One of the main causes of tourism recession in Iran is lack of informing as well as inappropriate advertising in the domestic and foreign arenas. Considering the role of advertising in attracting and retaining tourists, and the many sums spent on advertising every year, the correct use of credit and its effectiveness is important. This research is applied in terms of its purpose, and descriptive-survey in terms of nature. The effectiveness of advertising in this research has been evaluated in four dimensions: attention, interest, willingness and action. The statistical population of this study was tourists who had chosen Ramsar as their tourism destination during the period of March, 2015. In this study, the sample size of 384 people was calculated using Cochran's formula. For analyzing the data, the structural equation modeling (SEM) and confirmatory factor analysis (CFA) were used to analyze the data in two SPSS and LISRE software packages. Findings showed that visual advertising is effective on people’s attention, inclining and eventually choosing a destination, but has no effect on the tourists’ interest in destinations. Also, the effect of paying attention to demographic variables on the advertising effectiveness is another result of this research. Among the visual ads tested, TV, billboards, internet advertising, brochure, and magazines have the most important role in attracting tourists. In addition to this, it should be noted that marketing planning and advertising of tourism should be carried out continuously and in a systematic way and constantly updated with global and international methods with a regional perspective
    Keywords: Visual Advertising, Ramsar Town, tourism, Tourism destination
  • Azadeh Kazemi*, Mohammad Reza Gilly Pages 101-111
    Despite the vast benefits of tourism industry in improving people’s economic and social conditions, if the expansion of this industry does not accompany with environmental policies and plans, also does not emphasize the sustainability of development, and is not considered as a comprehensive dynamic range, it can have many negative effects on the environment in the medium-run. In this regard, environmental impact assessment studies are among the most appropriate ways to achieve the goals of sustainable development. The sample region of Darreh-Gerdoo with an area of 100 hectares is located in the south of the Arak city. In order to assess the environmental impacts of the present research, first, the existing status of this region was identified, then by collecting the required information (including geographical, climatic, geological, environmental, economic, social, cultural, etc. location of the region) the effects of project implementation in the two phases of construction and operation was determined. Also, based on the checklist analysis, the effects of implementing or not implementing the project with environmental considerations were investigated, and the Iranian matrix (modified Leopold Matrix) method was selected for environmental assessment of the project. Results showed that the project effect in the construction phase is .95, in the exploitation phase is .63, and its algebraic sum is .57; therefore, if all environmental considerations and continuous monitoring are observed, it will be possible to implement this project
    Keywords: Assessment of Effects, Darreh, Gerdoo, tourism, Iranian Matrix
  • Leila Sayad Bidhendi *, Mahdi Gharakhloo Pages 113-125
    Tourism as a civilizational phenomenon is associated with numerous economic, social, cultural and environmental influences, and its prosperity and development are due to several factors such as favorable climate conditions, rich culture of nations, spectacular landscapes, utilization of communication networks, accessibility of recreation centers and, most important of all, historical works and civilizations of the past. Meanwhile, Ardabil is one of the provinces with a great potential in tourism, and the evaluation of its geographical characteristics of tourism, and its historical attractions and architecture is a step towards the development of its deprived areas. Recognition of existing tourist attractions and ranking tourist areas are the important dimensions and initial steps for tourism planning. In this research, based on library resources and field observations, in order to rank Ardebil towns in terms of tourist attractions, 19 indices have been employed in three groups of geo-tourism attractions, historical–architectural attractions, and wildlife and protected areas. Analytic hierarchy process was used to determine the indices weights, and Prometheus method was used to rank towns. Among the indices used in performing the ranking, the presence of springs and mineral springs, the most important and most influential index is considered among the indices of geo-tourism and historical–architectural. Results indicate that despite the lack of some important historical–architectural attractions, Sarein has been ranked first in the towns of the province, and Ardebil, Meshkinshahr, Namin, Parsabad, Bilehsavar, Nair, Germi, Kowsar, and Khalkhal are in the next ranks of this comparison. Finally, suggestions have been made to increase the tourist attraction by reference to the study results
    Keywords: Ardabil Province, Analytic Hierarchy Process, Leveling, tourism, Prometheus Model
  • Nassibeh Mohammadpour*, Ali Rajabzadeh, Adel Azar, Hamid Zargham Boroujeni Pages 127-141
    Today, the tourism industry is one of the most important activities of income and employment generation at the international level. Meanwhile, the important groups of stakeholders in this domain are communities and residents in tourism destinations that both are much affected by this industry and affect its development. In this research, we tried to examine the main factors affecting the level of local communities’ satisfaction with tourism development using the path analysis method and the test of a conceptual model extensively used in literature. The main variables due to research questions are cultural, economic, social and environmental dimensions in host societies and the positive and negative perceived effects by local residents. Also, attempts have been made to determine how these variables affect each other, and their effects on the level of host community’s satisfaction with tourism. Factor analysis was used to investigate the validity, reliability and identification of the main influential variables. In order to investigate the relationship between the hidden variables of this research on each other, structural equation modeling was used. Data analysis was performed using SPSS 23 and AMOS 18 software. Results indicate that one of the important factors in satisfaction’s measure, is the social dimension is social satisfaction with the effect coefficient of 0.9, and the positive perceived effects have a direct effect on satisfaction with the effect of 0.774; that is, the social effects and, consequently, the positive effects that local residents perceive have been affecting the local communities and encouraging them to participate in activities related to tourism development
    Keywords: positive, negative effects of tourism, host society, satisfaction with tourism development, tourism
  • Naser Bayat*, Mahdi Moghimi, Mohammad Asadi Fard Pages 143-159
    From the second half of the twentieth century tourism services industry become as one of the Key factors in social and economic progress in many countries, and tourism safety and security is known as one of the most important needs of its growth and development. The issue of this research focuses on the growth of informal tourism accommodations as one of the threats to safety and security of tourism industry in Iran. Research in terms of purpose is applied research and in terms of data processing is a mixed research type (qualitative-quantitative) within the framework of Q-Methodology. In qualitative study stage any evidence and scientific work related to the topic were collected as data source and finally extracted 25 general attitudes towards informal tourist accommodations in Iran. In the quantitative study stage was participated 40 people in the discourse space for Q-sort and then went to work cluster analysis methods and discriminant analysis. The findings of the study included 4 mental patterns for regulating of informal tourist accommodations. The clustering of participants in 4 groups is as follows: first group 6 people, second group 26 people, third group 2 people, and the fourth group 4 people. Of the 25 Q-statements in 20 cases there was a significant difference between attitudes of 4 groups or clusters. Priorities of mental patterns in 4 groups are as follows: first group “stakeholder training requirements”, second group as the majority group and the dominant discourse “Interaction and inter-organizational coordination”, third group “stakeholder training” and “integrated management approach”, fourth group "Stakeholder training" and "Police controlling actions"
    Keywords: informal tourist accommodations, Touris, safety, security, regularize, Q, methodology