فهرست مطالب

گردشگری شهری - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1397)

نشریه گردشگری شهری
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله مستخرج از رساله دکتری
  • پرویز محمدزاده، حسین پناهی، سعیده صمدزاد * صفحات 1-16
    تصویر ذهنی (مثبت یا منفی) که ساکنان یک منطقه از محل سکونت خود دارند بر میزان حمایت آنها از گردشگری در آن منطقه تاثیر بسزایی داشته و میزان حمایت ساکنان محلی بر توسعه گردشگری میتواند نقش تعیین کننده ای داشته باشد. بنابراین در این مطالعه به بررسی میزان حمایت ساکنان از توسعه گردشگری و تبیین عوامل موثر بر سطح حمایت (تصویر ذهنی) پرداخته می شود. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – تحلیلی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از رویکرد معادلات ساختاری، روش حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده می شود. مدلسازی معادلات ساختاری بسط مدل خطی عمومی است که به محقق امکان می دهد مجموعه ای از معادلات رگرسیون را به گونه ای همزمان آزمون کند.
    ابزار اصلی گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد. بدین منظور تعداد 384 پرسشنامه به روش نمونه گیری طبقه ای ساده، در سه ماهه دوم سال 1395 (تیر ماه- شهریور ماه) بین جامعه آماری تحقیق که شامل سه گروه خانوارهای ساکن معمولی، فعالان بخش تجاری - خدماتی و مسئولین بخش عمومی بوده، توزیع گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد ارتباط مثبت و معناداری بین تصویر ذهنی ساکنان از شهر تبریز و حمایت آنان از توسعه گردشگری وجود دارد. بالاترین میزان حمایت از توسعه گردشگری به ترتیب مربوط به ساکنان شاغل در بخش تجاری و خدماتی (ضریب مسیر 376/0) ، ساکنان شاغل در بخش عمومی (ضریب مسیر 227/0) و در نهایت خانوارهای ساکن معمولی (ضریب مسیر 212/0) می باشد. حمایت اندک ساکنان از توسعه گردشگری می تواند ناشی از نگرانی های آنها نسبت به اثرات و پیامدهای نامطلوب توسعه گردشگری یا عدم بهره مندی از منافع حاصل از گردشگری در جامعه میزبان باشد. علی رغم اینکه هر سه گروه از توسعه گردشگری حمایت می کنند، میزان این حمایت اندک بوده و مسئولان امر باید سیاستگذاری های مناسبی جهت افزایش حمایت جامعه میزبان ترتیب دهند.
    کلیدواژگان: تصویر ساکنان از جامعه محلی، حمایت ساکنان، توسعه گردشگری، تبریز
  • مقاله مستخرج از طرح پژوهشی
  • سعدی محمدی، سوران منوچهری * صفحات 17-33
    گسترش و دوام اقسام مختلف گردشگری از جمله گردشگری جنگ به عنوان گونه ای جدید از بازار پرتنوع گردشگری در وهله اول، در گروه برآوردن نیازها و انگیزه های گردشگرانی است که با ایجاد تقاضا؛ آنها را به مقصد مورد نظر جذب می نماید. به منظور دستیابی به این امر در ابتدا نیاز است که مطالعات امکان سنجی به منظور شناسایی این انگیزه ها در مقاصد گردشگری انجام و سپس به دنبال حصول این شناخت؛ سعی در برآوردن آنها نمود. ضرورت این امر در گونه های جدید و خاص گردشگری به مانند گردشگری جنگ، اهمیتی دوچندان دارد. پژوهش کاربردی حاضر نیز که آمیخته ای از هر دو روش کمی و کیفی بوده ، به منظور دستیابی به این هدف، با روش توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است. در بخش کیفی با انجام مصاحبه نیمه ساختارمند با گردشگران، جهت شناسایی انگیزه هایشان و سپس تحلیل این مصاحبه ها با تکنیک تئوری بنیادی و در بخش کمی نیز، با توزیع پرسشنامه ای به صورت تصادفی در میان 400 نفر از گردشگرانی که به روش کوکران از حجم جامعه 360 هزار نفری بازدیدکنندگان مقاصد گردشگری جنگ استان کردستان، انتخاب شدند، اطلاعات گردآوری و مورد آزمون قرارگرفتند. تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه ها با بهره گیری از مدل سازی ساختاری در نرم افزار لیزرل، نشان داد که مهمترین انگیزه های گردشگران، در قالب 41 مفهوم،10 مقوله؛ شامل: انگیزه های یادگیری، نشر و یادآوری، جاذبه ها، کنجکاوی، نوستالوژی و بزرگداشت، خودشکوفایی، ملی گرایانه، ایدئولوژی و عقیده، مذهبی، کسب آرامش و لذت و در نهایت دو مقوله مرکزی و بعد اصلی انگیزه های کششی و فشاری که در بخش کیفی شناسایی و دسته بندی گردیدند؛ دارای ارتباط و اثرمعنی داری با عوامل و سازه مرتبط با خود بوده و در این میان انگیزه های ملی گرایانه در بخش انگیزه های فشاری و انگیزه های مربوط به بازدید از جاذبه ها در بخش انگیزه‏ های کششی، بیشترین تاثیر را در هدایت و ایجاد تقاضای گردشگران به مقاصد گردشگری جنگ استان کردستان دارا هستند.
    کلیدواژگان: گردشگری جنگ، گردشگری سیاه، انگیزه های گردشگران، استان کردستان
  • عبدالمجید احمدی اورامان، مریم رضایی، ماندانا مسعودی راد * صفحات 35-51
    یکی از گونه های نوظهور و نوین در جهت جذب گردشگر و افزایش مناطق دارای پتانسیل گردشگری در جهان، گردشگری سیاه یا تلخ (Dark Tourism) است. گردشگری سیاه یا تلخ در دنیا مفاهیم و معانی متفاوتی دارد؛ ولی بیشتر از مصیبت های غیرعادی همچون زلزله، جنگ، زندان و… بحث می کند. این گونه از گردشگری در صورت بومی سازی و استفاده ی بهینه از پتانسیل های موجود در کشورمان می تواند یکی از گزینه های مناسب جهت توسعه ی گردشگری و جذب توریست باشد. لذا هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی موانع توسعه گردشگری سیاه در مناطق زلزله زده ی ایران با تاکید بر منطقه ی بم و ارائه ی راهکارهای مناسب جهت بهبود وضع موجود است. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی به صورت توصیفی- تحلیلی است و برای جمع آوری داده ها از روش پیمایشی و کتابخانه ای استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و بهره گیری از آزمون هایی همچون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون T تک نمونه ای و نیز رگرسیون چندگانه است. نتایج آزمون T بیانگر آن است که ابعاد بازاریابی و ابعاد زیرساختی هر دو با میانگین (20/4) و ابعاد اقتصادی- سرمایه گذاری (10/4) بیشترین میانگین را به خود اختصاص داده اند؛ کمترین میزان میانگین نیز به شرایط طبیعی منطقه (55/3) و ابعاد فرهنگی منطقه ی گردشگر پذیر (58/3) متعلق بوده است. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد، عواملی همچون بازاریابی- تبلیغات، ابعاد اقتصادی و سرمایه گذاری و ابعاد و زیرساخت های توسعه، با ضریب بتای (568/0) بیشترین نقش را در عدم توسعه ی گردشگری سیاه در محدوده مورد مطالعه داشته اند؛ همین طور نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد ابعاد بازاریابی- تبلیغات (با ضریب همبستگی 731/0) ابعاد و زیرساخت های توسعه (با ضریب همبستگی 50/0) بیشترین میزان همبستگی را با عدم توسعه ی گردشگری سیاه در منطقه ی بم داشته اند.
    کلیدواژگان: گردشگری سیاه، موانع توسعه، زلزله بم، مناطق زلزله زده، ایران
  • مقاله پژوهشی
  • ابوالفضل مشکینی *، سمیه علیپور، مریم حاجی زاده صفحات 53-69
    صنعت گردشگری پس از نفت به عنوان دومین اقتصاد جهان، درآمدهای بسیاری را برای کشورهای مختلف در پی دارد و از طرفی این گسترده ترین صنعت دنیا در حال حاضر به یکی از مولفه های تفکیک ناپذیر زندگی انسان معاصر نیز تبدیل شده است. صنعت گردشگری به علت سازوکار منحصر به فرد اقتصادی خود به عنوان صادرات نامرئی نیز یاد می شود. گردشگری به عنوان پدیده ای چند بعدی و فرا بخشی از عناصر و اجزایی تشکیل شده است که ارتباطات متقابل و چند سویه ی آن ها در قالب یک سیستم یکپارچه و واحد، قابل درک و شناخت است. گردشگری از تلفیق و ترکیب سه حوزه فرهنگ، اقتصاد و سیاست در متن شرایط طبیعی به وجود می آید. هدف تحقیق بررسی میزان تاثیر رسانه های مجازی و شبکه های اجتماعی در توسعه گردشگری می باشد. نوع تحقیق کاربردی و ماهیت آن توصیفی تحلیلی می باشد. گردآوری اطلاعات صورت اسنادی و میدانی و با استفاده از پرسشنامه می باشد. جامعه آماری مخاطبان رسانه های اجتماعی و مجازی بوده و پرسشنامه به صورت اینترنتی ارائه شده است. تجزیه و تحلیل یافته ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین توسعه صنعت گردشگری و افزایش استفاده از رسانه های مجازی یک خلا یا فاصله وجود دارد ولی با توجه به دیدگاه پرسش شونده ها می توان گفت که با افزایش فعالیت آن ها و گسترش دامنه تبلیغات و خدمات در صنعت گردشگری می توان امید داشت که کاربران این شبکه ها و گردشگران استفاده به از این رسانه ها روی بیاورند و سبب توسعه نوآورانه گردشگری شوند.
    کلیدواژگان: گردشگری، رسانه های مجازی، شبکه های اجتماعی، سطوح شهری
  • مرتضی اسمعیل نژاد، صادق کریمی *، فهمیه شهرکی صفحات 71-85
    از آنجا که گردشگران با هر انگیزه ای، معمولا در جستجوی آب و هوای مطلوب هستند؛ لذا، اقلیم از دیدگاه برنامه ریزی گردشگری بسیار با اهمیت است. استان سیستان و بلوچستان با گستردگی 5 درجه عرض جغرافیایی، داشتن شهرهایی با تنوع فرهنگی و طبیعی، تاریخی و برخورداری از سواحل زیبا در جنوب، از پتانسیل بالایی در زمینه جذب گردشگر برخوردار است. در این پژوهش شهرهای مهم گردشگرپذیر استان که دارای مهمترین مکان های طبیعی، ملی، مذهبی و انسانساخت جاذب گردشگر است، با کمک مطالعات میدانی و طرح جامع گردشگری استان شناسایی شد. سپس داده های مورد نیاز برای محاسبه 12 شاخص اقلیمی موثر بر زمان بندی اقلیمی سفر در یک دوره 20 ساله (1391-1371) تهیه شد. نتایج پژوهش نشان می دهد شرایط مساعد اقلیمی برای گردشگری در شهرهای استان طی زمستان، بهار و پاییز برقرار است؛ در حالی که، شهرهای استان در فصل تابستان به علت دارا بودن بیشترین تنش حرارتی، مستعد گردشگری نیست. در دوره سرد سال، شهرهای جنوبی مانند چابهار، کنارک و سرباز مقصد گردشگری تعیین شد. در بهار و پاییز نیز شهرهای عرض های بالاتر یعنی زاهدان، خاش و زابل به عنوان مقصد گردشگری انتخاب شد؛ بنابراین، می توان بر اساس زمان سفر بر پایه خروجی مدل های زیست – اقلیمی، مقصد سفر را تعیین کرد. با توجه به شاخص های زیست – اقلیمی، کانون گردشگری زمستانه، جنوب استان و کانون های گردشگری بهاره و پاییزه، مرکز و شمال استان است.
    کلیدواژگان: تقویم اقلیمی، زمان بندی سفر، آسایش اقلیمی، گردشگری شهری
  • سید عباس رجایی، سعیدرضا اکبریان رونیزی * صفحات 87-99
    گردشگری به عنوان یکی از فعالیتهای مهم در جهان بشمار می آید که همواره توسعه آن مورد توجه کشورها و صاحبنظران توسعه می باشد. در فرآیند توسعه و بازاریابی گردشگری، وفاداری به مقصد از عوامل کلیدی و مهم بشمار می آید. باید توجه داشت عوامل مختلفی می تواند بر وفاداری گردشگران به مقصد تاثیرگذار باشد. هدف این پژوهش بررسی و سنجش وفاداری گردشگری در شهر قشم و عوامل موثر بر آن است. تحقیق حاضر از نوع هدف کاربردی و روش انجام آن توصیفی تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز بر اساس روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) تهیه شده است. جامعه آماری پژوهش را گردشگرانی تشکیل می دهند که از شهر قشم دیدن کرده اند. نمونه آماری پژوهش شامل 322 گردشگر می باشد. داده های گردآوری شده بر اساس روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد پردازش قرار گرفته اند. نتایج بدست آمده نشان می دهد که سطح وفاداری گردشگران بالاتر از حد متوسط می-باشد و در بین مولفه های موثر بر وفاداری بیشترین میزان تاثیر مربوط به مولفه آگاهی از مقصد و کمترین میزان تاثیر مربوط به مولفه تصویر مقصد می باشد.
    نتایج بدست آمده نشان می دهد که سطح وفاداری گردشگران بالاتر از حد متوسط می-باشد و در بین مولفه های موثر بر وفاداری بیشترین میزان تاثیر مربوط به مولفه آگاهی از مقصد و کمترین میزان تاثیر مربوط به مولفه تصویر مقصد می باشد.
    کلیدواژگان: وفاداری، رضایت مندی، تصویرمقصد، آگاهی از مقصد، ارزش درک شده، قشم
  • سمیه شهرکی ده دسوخته *، مصطفی خبازی، سمانه سارانی صفحات 101-119
    در دهه های اخیر رشد و گسترش سریع شهرنشینی و استفاده از وسایل حمل و نقل، سبب افزایش چشمگیر بازدید از مناطق طبیعی شده است. در این پژوهش جهت مکانیابی دهکده گردشگری 12 معیار تاثیرگذار در مکانیابی، جهت ایجاد دهکده گردشگری تعیین شد و از طریق فرایند تحلیل شبکه ای که یکی از جدیدترین روش های تصمیم گیری در این حوزه به حساب می آید ارتباط بین معیارها و میزان اهمیت آن ها در مکانیابی مشخص شد. سپس در GIS برای هر معیار نقشه مورد نظر تهیه و با ترکیب نقشه ها با استفاده از شاخص همپوشانی و روش منطق فازی با عملگرهای AND و GAMMA، نقشه نهایی مکان های بهینه جهت ایجاد دهکده گردشگری مشخص شد. روش تحقیق در این پژوهش ترکیبی از روش های تحلیلی، توصیفی، اسنادی و میدانی است. برای تکمیل داده ها و اطلاعات از مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه جهت تجزیه و تحلیل استفاده شده است. نتایج نشان دادند که استفاده از عملگر AND و GAMMA مناطق مساعدتر و بهینه تری نسبت به شاخص همپوشانی مشخص می کنند در نهایت با استفاده از پرسش گیری شرطی در GIS مکان مورد نظر در ضلع شمالی جزیره قشم در کنار چشم انداز ساحلی و جنگل های حرا می باشد که علاوه بر داشتن قابلیت به منظور ساختن تاسیسات و تجهیزات رفاهی و گردشگری، می تواند در زمینه توسعه جاذبه-های طبیعت گردی، ورزشی و تفریحی مکمل نیز کارآمد باشند. به طور کلی، می توان بیان داشت که تسهیلات مورد نیاز گردشگران با استقرار در نواحی شمالی کارایی بیشتری خواهند داشت. همچنین نتایج مباحث آماری در نرم افزار SPSS نشان داد که سطح معنی داری آن برابر با صفر است، بنابراین می-توان نتیجه گرفت که توانمندی ها و پتانسیل های جزیره قشم، توانایی و پتانسیل ایجاد دهکده گردشگری را دارا می باشد. به طور کلی با توجه به نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت روش مناسب جهت مکانیابی دهکده گردشگری در جزیره قشم، مدل های فازی ANP نسبت به GIS هستند.
    کلیدواژگان: جزیره قشم، گردشگری، گردشگری شهری، دهکده گردشگری
  • اسماعیل نصیری هنده خاله *، نسرین گنجی صفحات 121-134
    بوستان نهج البلاغه کلان شهر تهران با مساحت بین از 35 هکتار پذیرای افراد زیادی در ایام مختلف سال است. این بوستان به دلیل جاذبه های گردشگری و تفریحی، توانمندی بسیار بالایی در جذب گردشگر دارد. وعلیرغم دارا بودن زمینه های مناسب برای جذب گردشگری شهری، متاسفانه هنوز از جایگاه مناسبی برای افزایش و توسعه گردشگری شهری برخوردار نیست. یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در این مقوله، نارضایتی گردشگران از کیفیت خدمات شهری در فضای بوستان نهج البلاغه است. این پژوهش در پی بررسی سنجش رضایتمندی گردشگران از کیفیت خدمات شهری بر اساس مدل کانو در سه طیف نیازهای انگیزشی، اساسی و عملکردی گردشگران است. نوع پژوهش کاربردی و به روش توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش گردشگرانی هستند که برای گذران اوقات فراغت به بوستان شهری نهج البلاغه مراجعه می نمایند. تعداد نمونه بر اساس روش کوکران 360 نفر تعیین شدند. روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای-پیمایشی است. داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه مدل کانو در قالب نیازهای اساسی، عملکردی و هیجانی بعد از کد گزاری در نرم افزار SPSS وارد شده و از آمار ناپارامتری و پارامتری جهت تحلیل یافته ها استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می هد، گردشگران از بازدید از بوستان نهج البلاغه در زمینه تامین نیازهای اساسی، با سنجش شاخص های امنیت (615/0) ، کیفیت شرایط زیست محیطی مناظر و چشم اندازها (610/0) و زیبایی و طراحی محیط بوستان نهج البلاغه (603/0) بیشترین رضایتمندی را داشته اند و کمترین رضایتمندی در قالب نیازهای عملکردی با شاخص نیاز سنجی رفتار فضایی گردشگران (493/0) فضای آرام همراه با نشاط (428/0) و برپایی نمایشگاه های هنری و صنایع اقوام مختلف (470/0) اظهار شده است. بیشترین نارضایتی گردشگران در ردیف نیازهای عملکردی طبقه بندی می شوند، همچنین تحلیل آماری آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که، همبستگی معناداری بین شاخص امنیت (92/0) ، کیفیت و شرایط محیطی (843/0) و زیبایی طراحی بوستان (618/0) وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، گردشگری، خدمات شهری، مدل کانو، بوستان نهج البلاغه
  • مقاله مستخرج از رساله دکتری
  • احمد پوراحمد *، کرامتاللهزیاری، حسین حاتمی نژاد، حسن رضایی نیا صفحات 135-159
    یکی از چالش های حاکم بر فضاهای عمومی معاصر که پیامدهای آن در سال های اخیر، گردشگری شهری را تحت تاثیر قرار داده است، خصوصی سازی فضای عمومی است که از بارزترین نمودهای آن، می توان به ظهور و توسعه پروژه های بزرگ مقیاس گردشگری شهری اشاره کرد. در این مقاله با هدف شناخت ویژگی های این نوع فضای عمومی و نحوه تولید آن، به مطالعه دو پروژه بزرگ مقیاس باغ کتاب تهران و بوستان ولایت پرداخته شد. در این راستا، نظریه تولید اجتماعی فضا به عنوان مدل نظری پشتیبان پژوهش، مورد آزمون تجربی قرار گرفت. گردآوری داده ها براساس روش اسنادی، مشاهده، گفتگو و پرسشگری انجام گردید. نمونه آماری تحقیق شامل اسناد، گزارش ها، سخنرانی ها و متون موجود در خصوص دو پروژه مذکور و همچنین 100 نفر از کاربران فضای عمومی هر سایت بودند. برای تجزیه و تحلیل از روش های آماری و روش تحلیل محتوای کیفی بر مینای نظریه داده بنیاد استفاده شد. نتایج نشان دادند که بازنمایی فضای عمومی در محیط فکری سازندگان پروژه باغ کتاب مبتنی بر سه گفتمان « فضای یاددهنده» ، « ماندگاری پروژه» ، « مقیاس انسانی طراحی و معماری» و در پروژه بوستان ولایت شامل « توسعه جنوب شهر» ، « کنترل فضای عمومی» ، « تفریحی سازی فضای عمومی» و « توجه به ایدئولوژی اسلامی در طراحی فضای عمومی» می باشد. این گفتمان ها هر کدام به نحوی، منجر به شکل گیری، هدایت و کنترل کنش های فضایی در این دو پروژه شده اند. این کنش های فضایی به دلیل داشتن برخی ویژگی های منفی، موجب نارضایتی کاربران از تجربه حضور در این فضاها شده و نهایتا به طرد کاربران و عدم استفاده دائمی و مستمر آن ها از فضای عمومی منجر شده اند.
    کلیدواژگان: پروژه بزرگ مقیاس، گردشگری شهری، کیفیت فضای عمومی، تولید اجتماعی فضا
  • مقاله پژوهشی
  • صدیقه کیانی سلمی *، محسن شاطریان، علی مهرابی صفحات 161-179
    رضایت گردشگر مقوله ای است که سبب وفاداری گردشگر برای تداوم مسافرت به مقصد و تشویق و ترغیب دوستان و آشنایان به دیدار از شهر مقصد می گردد و به این ترتیب موجبات رونق، تداوم و پایداری گردشگری در مقاصد گردشگری فراهم می آید. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر رضایتمندی گردشگران باغبهادران است. بدین منظور از مدل سنجش رضایتمندی کانو استفاده شده و در ادامه با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری عوامل اثرگذار بر رضایتمندی گردشگران اولویت بندی شده است. جامعه آماری کلیه گردشگران وارد شده به شهر باغبهادران می باشد و حجم نمونه محاسبه شده با فرمول کوکران381 نفر است. عوامل موثر بر رضایتمندی گردشگران با توجه به مدل کانو به سه بخش الزامات عملکردی، اساسی و انگیزشی تقسیم بندی شده است. نتایج حاصل از مدلسازی معادلات ساختاری بیانگر آن است، الزامات عملکردی با بار عاملی 98/0 بیشترین تاثیر را بر رضایتمندی گردشگران داراست. الزامات انگیزشی با بار عاملی 91/0 و الزامات اساسی با بار عاملی 89/0 به ترتیب در جایگاه های دوم و سوم قرار گرفته اند. همچنین با توجه به نتایج حاصل از مدل کانو در بین عوامل عملکردی، امنیت با ضریب رضایتمندی 765/0 بیشترین اثر را بر رضایتمندی گردشگران داشته است. در بین عوامل الزامات انگیزشی، سیستمهای ارتباطی مناسب با ضریب رضایت 536/0 و در بین الزامات اساسی تنوع در فعالیتها با ضریب رضایت 339/0 اثرگذار ترین عامل برانگیزاننده احساس زضایت تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: عوامل انگیزشی، عوامل عملکردی، عوامل اساسی، مدل کانو، مدلسازی معادلات ساختاری
|
  • Saeedeh Samadzad * Pages 1-16
    Mental image (positive or negative), that residents of a region have from their habitat, have significant impact on their support of tourism on that region and the amount of local resident’s support could have determinative role on tourism development. Therefore, the aim of this study is to survey the amount of local residents support from tourism development and explain affective factors on support level (mental image). In the terms of purpose and data collection method, this study is practical and analytical- descriptive research, respectively. Partial Least Square (PLS) is used in order to analyze research data from structural equations modeling approach. Structural equations modeling, is expanding of general liner model which allow researcher to examine collection of regression equations simultaneously. Also, the main data collection tool is questionnaires. For this purpose, in the second quarter of year (21 June 2016 to 21 September 2016), 384 questionnaires in the method of simple stratified sampling have been distributed among research statistics community that contains three groups: the households with common living, commercial- services sector and public sector officials. The results of study show that there are significant and positive relationship between mental image of Tabriz residents and their tourism development support. The highest level of tourism development support is related to residents of commercial- services sector (0.367 path coefficient), residents of public sector officials (0.227 path coefficient) and finally the households with common living (0.212 path coefficient). Residents little support of tourism development can be due to their concern of undesirable tourism development or non-utilization of benefits that result from tourism in host community. Therefore, although all three groups support tourism development, but this support was low and authorities should arrange proper policies to increase host community support.
    Therefore, this study explores the role of residents' place image in shaping their support for tourism development. The tested model proposes that residents' place image affects their perceptions of tourism impacts and in turn their support for tourism development. Moreover, while residents' place image has been largely neglected by tourism development studies, the findings of this study reveal its significance in shaping residents' perception of tourism impacts as well as their level of support.
    Keywords: Residents' Image of Local Community, Tourism Development, Support of Tourism, Tabriz city
  • soran manoochehri * Pages 17-33
    Expansion and durability of different types of tourism, including war tourism as a new Kind of diverse tourism industry, depends on meeting the needs and motivations of tourists that with creating demand attract them to their destination. In order to achieve this, primarily it is need the feasibility studies for identifying the motives in tourist destinations done, after achieving this, tried to meet them. The importance of such measures, especially in tourism war, is crucial. This Applied research is also a mix of both qualitative and quantitative methods that In order to achieve this objective, descriptive - analytic method used. In the qualitative section by using semi-structured qualitative interviews with tourists to identify their motives and then the interviews with the fundamental theory technique analyzed. In the quantitative section, a random sampling of 400 tourists selected by distributing a questionnaire with the method of Cochran from among about 360 thousand visitors to the tourism destinations of Kurdistan. Consequently, Data collected and tested. The analysis of data from questionnaires by utilizing structural modeling software LISREL showed that the most important motivations of tourists in 41 conceptions and 10 categories including Motivation, learning, publishing and reminding, attractions, curiosity, nostalgia and celebration, nationalist self-actualization ideology and religious belief, relaxation and fun. Finally, two central issues and the main aspect of tensile and compressive motivations, which identified and classified in qualitative section have an effect relationship with the factors and their related structures. The nationalist motives in section of compressive and visiting motivations in tensile section have had the greatest impact on guidance and creating tourism demand to Kurdistan’s war tourist destinations. which identified and classified in qualitative section have an effect relationship with the factors and their related structures. The nationalist motives in section of compressive and visiting motivations in tensile section have had the greatest impact on guidance and creating tourism demand to Kurdistan’s war tourist destinations.which identified and classified in qualitative section have an effect relationship with the factors and their related structures. The nationalist motives in section of compressive and visiting motivations in tensile section have had the greatest impact on guidance and creating tourism demand to Kurdistan’s war tourist destinations.
    Keywords: War Tourism, Tourists’ Motivations, Kurdistan, province
  • mandana masoudi rad *, abdolmajid ahmadi, maryam rezaee Pages 35-51
    One of the new and innovative methodologies in order to attract tourists and extend the number of potential tourism areas in the world is “dark Tourism”. Dark tourism covers a large range of concepts with different meanings in the world, but it more often refers to disasters such as earthquakes, wars, prisons and … .This type of tourism is a good candidate to develop tourism industry and also attract tourists from all over the world. To achieve this target, two requirements have to be accomplished: tourism localization and optimal use of existing potential in our country. The aim of this study is, to identify and prioritize difficulties on the direction of dark tourism development in earthquake-torn areas of Iran with an emphasis on Bam and consequently, providing appropriate solutions to improve the existent situation. The research is applied and methodology is analytic-descriptive. It’s remarkable that, to collect the data, the Libraries and Survey method has been used. In data analysis SPSS software is used and also tests such as Pearson correlation coefficient, T test, Simple Linear Regression and Multiple Regressions are considered. Obtained results of T Test indicate that, marketing and infrastructural dimensions both with the average of (4.20) and investment economic factors with average of (4.10) are ranked at the top. The natural conditions of the region (3.55) and cultural aspect of tourist area (3.58) also are of the parameters which have the least effect. The results of multi-variation regression analysis imply that, marketing- advertising, economic and investment and undeveloped infrastructures with beta coefficient of (0.568) are of major elements which play an important role in lack of development of dark tourism in the Study area. Also the results of Pearson correlation test shows marketing- advertising dimensions(With a correlation coefficient 731/0) and dimensions and development infrastructures(With a correlation coefficient50/0) the most correlation with Lack of development of dark tourism tourism in the region of Bam are.
    Keywords: Dark Tourism, Obstacles in development, Bam earthquake, earthquake-torn regions, Iran.
  • abolfazl meshkini *, somayeh Alipour, Maryam hajizade Pages 53-69
    The tourism industry, after oil as the second largest economy in the world, has many revenues for different countries and on the other hand, this world's largest industry has now become an inseparable component of human life. The tourism industry is also known as invisible exports due to its unique economic mechanism. Tourism is formed as a multidimensional phenomenon and a component of elements that can be understood by their interconnections and their multiplicity in the form of an integrated system. Tourism combines the three domains of culture, economics, and politics in the context of natural conditions. The purpose of the study is to investigate the impact of virtual media and social networks on tourism development. The type of research is applied and its nature is analytical descriptive. Data gathering is done by documentary and field survey using a questionnaire. The statistical population is a social and virtual media audience and the questionnaire is provided online. The data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests using SPSS software. Research findings indicate that there is a gap between the development of the tourism industry and the increased use of virtual media But according to the viewers of the questioned, it can be said that by increasing their activity and expanding the scope of advertising and services in the tourism industry, it would be hoped that users of these networks and tourists would use these media and bring about an innovative development of tourism.The tourism industry, after oil as the second largest economy in the world, has many revenues for different countries and on the other hand, this world's largest industry has now become an inseparable component of human life. The tourism industry is also known as invisible exports due to its unique economic mechanism. Tourism is formed as a multidimensional phenomenon and a component of elements that can be understood by their interconnections and their multiplicity in the form of an integrated system. Tourism combines the three domains of culture, economics, and politics in the context of natural conditions. The purpose of the study is to investigate the impact of virtual media and social networks on tourism development. The type of research is applied and its nature is analytical descriptive. Data gathering is done by documentary and field.
    Keywords: tourism, virtual media, Social Networks, urban levels
  • Morteza esmailnejad, Sadegh Karimi *, Fahimeh Shahraki Pages 71-85
    Because tourists with all motives are usually looking for good weather, the climate is very important in terms of tourism planning. Sistan and Baluchestan Province has a high potential for attracting tourists with a latitude of 5 degrees, having cities with diverse cultural, natural, historic and beautiful beaches in the south. In this research, the most important tourist cities in the province which have the most important natural, national, religious and human places attract tourists, was identified with the help of field studies and tourism comprehensive plan of the province. Then, the data needed to calculate 12 climate indicators influencing the travel climate climates during a 20-year period (1992-2012). The results of the research indicate that favorable climate conditions for tourism in the cities of the province occur during winter, spring and autumn; while the province's cities are not prone to tourism in the summer due to the highest thermal stress. In the cold season, southern cities such as Chabahar, Konarak and the tourist destination were determined. In the spring and autumn, the cities of higher latitudes Zahedan, Khash and Zabul were selected as tourist destination; therefore, it was possible to determine the destination of the trip based on the trip time based on the output of the biochemical models. According to the climate and climate indicators, winter tourism center, south of the province and tourism centers are spring and autumn, the center and Northern provinces.
    The results of the research indicate that favorable climate conditions for tourism in the cities of the province occur during winter, spring and autumn; while the province's cities are not prone to tourism in the summer due to the highest thermal stress. In the cold season, southern cities such as Chabahar, Konarak and the tourist destination were determined. In the spring and autumn, the cities of higher latitudes Zahedan, Khash and Zabul were selected as tourist destination; therefore, it was possible to determine the destination of the trip based on the trip time based on the output of the biochemical models. According to the climate and climate indicators, winter tourism center, south of the province and tourism centers are spring and autumn, the center and Northern provinces.
    Keywords: Climate Calendar, Timing of Trips, climate comfort, Urban Tourism
  • s abbas Rajaie, saeed reza akbarian ronizi * Pages 87-99
  • somayeh shahraki dehsoukhteh *, mostafa khabazi, samaneh sarani Pages 101-119
    In recent decades, the rapid growth of urbanization and the use of means of transport has led to a significant increase in visits to natural areas. In this research, for determining the location of the tourist village, 12 criteria for locating the tourism were determined. And through the network analysis process, which is one of the newest decision-making methods in this area. The relationship between criteria and their importance in locating was determined. Then, in GIS, for each mapping criterion, a map of the optimal locations for creating a tourist village was identified by combining the maps using the overlap index and the fuzzy logic method with the operators AND and GAMMA. The research method in this research is a combination of analytical, descriptive, documentary and field methods. To complete the data and information, field studies were completed and a questionnaire was completed for analysis. The results showed that the use of AND and GAMMA operators indicate more favorable and optimal regions than the overlap index Finally, using conditional questioning in GIS, the location is located on the northern side of Qeshm Island, along with coastal landscape and mangrove forests. In addition to having the ability to build facilities and facilities for welfare and tourism, it can also be effective in developing the attractions of nature tourism, sports and recreational recreation. In general, it can be argued that the facilities needed by tourists will be more effective with deployment in the northern regions. Also, the results of statistical discussions in SPSS software showed that its significance level is zero, Therefore, it can be concluded that the capabilities and potential of Qeshm Island have the potential and potential of creating a tourist village. In general, according to the results of this research, it can be concluded that an appropriate method for locating the tourism village in Qeshm Island is fuzzy ANP models relative to GIS.
    Keywords: Qeshm Island, Tourism Village, tourism, City tour
  • esmael nasiri hendehkaleh *, nasrin ganj Pages 121-134
     Nahjolbalagheh boostan with an area of 35 hectares is welcomed by many people in different years of the year. This boostan has a great potential for attracting tourists due to tourist and recreational attractions. Bowestan Nahj-ol-Balaghah, the municipality of Tehran's 2nd district despite having a suitable background unfortunately, in order to attract urban tourism, it still does not have a good place to increase urban tourism. One of the most important factors in this category is the tourists' dissatisfaction with the quality of urban services in the Nahj al-Balaghah booth.
    Due to the fact that the purpose of tourists to use urban spaces is to achieve mental and psychological relaxation, the lack of quality of urban services will displease and hinder the sustainability of urban tourism. In this regard, the aim of the study is to assess the factors affecting quality urban services, and, finally, measuring the satisfaction of tourists using the Cano analytical model.
    Data were collected from 360 questionnaires collected through descriptive and analytical methods of SPSS software and analytical methods of nonparametric statistics. The results of the research show that in the form of Kano model analysis, the basic needs of motivational and functional are the most important factors Effective on the satisfaction of tourists is stated.
    The most dissatisfaction of tourists is classified in the row of functional needs. Also, statistical analysis of Pearson correlation test showed that there was a significant correlation between safety index (0.92), quality and environmental conditions (0.843) and beauty design of boustan (0.618). Increasing the satisfaction of tourists, in addition to reducing their complaints, will double the ground for their loyalty and trust in Nahjulbalagheh's recreational complex. Thus, the satisfaction of tourists from the Nahj al-Balagh district can never be a product of one event, but with a policy Step-by-step program-based actions in order to qualify, service, and fix hair Preventing step.
    Keywords: satisfaction, tourism, Urban Services, Kano model, Nahjolbalaghe Boostanah
  • Ahmad Pourahmad *, Keramatollah Ziari, Hossein Hataminejad, Hassan Rezaeinia Pages 135-159
    In recent years, One of the challenges facing contemporary public spaces, is the privatization of public space, which its consequences have affected the urban tourism; However, one of the most striking examples of this challenge is the emergence and development of large-scale urban tourism projects. In this paper, with the aim of understanding the production and characteristics of this type of public space, two large-scale projects of Tehran Book Garden and Velayat Park were studied. In this regard, the theory of social production of space as a Theoretical research support model was tested experimentally. Data collection was carried out based on the documentation method, observation, dialogue and questioning. The statistical sample of the study included documents, reports, lectures and texts on the two projects, as well as 100 users of the public space of each site. For analysis, statistical methods and qualitative content analysis method based of Grounded Theory have been used. The results showed that the representation of the public space in the intellectual environment of the Book Garden project builders was based on three discourses: the "instructive space", "project durability", "the human scale of design and architecture" and in the Velayat Park project, including "development of south city", "control of Public space", "making recreational public space" and "attention to Islamic ideology in the design of public space". Each of these discourses has somehow led to the formation, guidance and control of spatial practices in these two projects. Due to some negative features, these spatial practices have caused users to be discontented from the experience of these spaces and ultimately lead to the exclusion of users and the lack of their continued and persistent use of public space.
    Keywords: Large Scale Project, Urban Tourism, Quality of Public Space, Social Production of Space
  • sedigheh kiani salmi *, mohsen shaterian, ali mehrabi Pages 161-179
    Satisfaction of tourists is Category that of loyalty Tourists to continue of Travel To destination And encourage friends To visit From destination city is. and In this way, Cause Boom, Continuity and Tourism sustainability Is provided in the Tourist areas. The aim of this study is On Factors affecting for Satisfaction of tourists in the part of bahgbahadoran In a descriptive-analytic approach. For this purpose used The model Kano satisfaction evaluation and In the following Been prioritized Factors influencing tourists' satisfaction by using Structural Equation Modeling. Statistical Society is All tourists entering the section Baghbahadoran and The sample size calculation With Cochran formula is 381 people. According to the Kano model Factors affecting tourists' satisfaction Divided Into three parts, Functional Requirements, Basic and motivational. The results of Structural Equation Modeling Suggests Functional requirements with the load factor 0/98 The greatest impact on Tourists' satisfaction is. Motivational factor load requirements 0/91 And basic requirements with coefficient of 0/89 In the second and third positions were Respectively. Also according to the results of the Kano model in the functional elements Security Had the greatest influence on tourists' satisfaction 0/7659 satisfaction index. Among the factors motivational requirements Appropriate communication systems by a factor of satisfaction 0/536 And among the basic requirements Diversity in activities with satisfaction factor 0/3395 Recognized The most effective triggers a sense of satisfaction.
    Satisfaction of tourists is Category that of loyalty Tourists to continue of Travel To destination And encourage friends To visit From destination city is. and In this way, Cause Boom, Continuity and Tourism sustainability Is provided in the Tourist areas. The aim of this study is On Factors affecting for Satisfaction of tourists in the part of bahgbahadoran In a descriptive-analytic approach. For this purpose used The model Kano satisfaction evaluation and In the following Been prioritized Factors influencing tourists' satisfaction by using Structural Equation Modeling. Statistical Society is All tourists entering the section Baghbahadoran and The sample size calculation With Cochran formula is 381 people. According to the Kano model Factors affecting tourists' satisfaction Divided Into three parts, Functional Requirements, Basic and motivational. The results of Structural Equation Modeling Suggests Functional requirements with the load factor 0/98 The greatest impact on Tourists' satisfaction is. Motivational factor load requirements 0/91 And basic requirements with coefficient of 0/89 In the second and third positions were Respectively.
    Keywords: Motivational factors, Functional factors, Major factors, Kano model