فهرست مطالب

گردشگری شهری - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1397)

نشریه گردشگری شهری
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله مستخرج از پایان نامه
  • ابوالفضل قنبری* ، فرشته احمدیان صفحات 1-16
    برندها به عنوان یکی از با ارزش ترین دارایی های ناملموس به حساب می آیند. برندسازی ایده ی خلق ویژگی منحصر به فرد برای متمایزسازی، یکی از اجزای ضروری در برنامه های گردشگری و از ابزارهای مهم توسعه ی جوامع است. همان گونه که یک محصول و یا خدمت برند می شود و فرآیند برندسازی را طی می کند تا در ذهن و قلب مشتری قرار بگیرد و سهمی از ذهن و فکر مشتری را به خود اختصاص دهد، مکان های گردشگری هم از این قاعده مستثنی نیستند. با توجه به این که برای موفقیت در زمینه ی ساخت برند، شناسایی عوامل آن یکی از گام های نخستین است، در تحقیق حاضر سعی شده است با استفاده از مدل معادلات ساختاری، به بررسی عوامل موثر در معرفی بازار تاریخی تبریز به عنوان برند گردشگری پرداخته شود. برای این منظور از نرم افزارهای LESREL و SPSS 22 کمک گرفته شده است. این تحقیق بر مبنای نوع پژوهش، کاربردی و روش پژوهش توصیفی و تحلیلی است. در این تحقیق جمع آوری داده ها از طریق توزیع پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته است. جامعه ی آماری این تحقیق، ساکنان محلی بالای 15 سال شهر تبریز است که برای تعیین حجم نمونه و روش نمونه گیری، به ترتیب از روش تعیین حجم نمونه ی کوکران و نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، اهمیت نسبی، هویت برند با ضریب بتای (318/0) ، تسهیلات با ضریب بتای (311/0) ، تصویر مقصد با ضریب بتای (247/0) و تمایز با ضریب بتای (147/0) می باشد و این متغیرها به ترتیب بیش ترین تا کمترین تاثیر را در ساخت برند بازار تبریز داشته اند.
    کلیدواژگان: برندسازی مکان، هویت برند، تصویر مقصد، بازار تبریز
  • لیلا وثوقی *، محمدرضا یزدانی، عاطفه توانایی صفحات 17-31
    فضاهای شهری از مهم ترین فضاهایی هستند که همواره موردتوجه و بازدید گردشگران قرار دارند و فرصت های بسیاری را جهت رشد و توسعه شهرها فراهم می آوردند. درعین حال فضاهای شهری بخش مهمی از عناصر و اجزاء اصلی هویت را برای گروه های مختلف جامعه می سازند. هویت عامل تمایز و تفاوت یک شهر با شهرهای دیگر است. ارزش و اهمیت هویت شهر و توسعه گردشگری در این است که اغلب، مولفه های هویت شهر به عنوان جاذبه های گردشگری عمل می کنند؛ لذا در راستای توسعه گردشگری، باید به رضایت گردشگران توجه ویژه ای داشت. با توجه به اهمیت هویت شهر در توسعه گردشگری، هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر ابعاد هویت شهر بر توسعه گردشگری با سنجش میزان رضایت و وفاداری در شهر کرمان است. روش تحقیق، تحلیلی – همبستگی است. داده های موردنیاز به صورت میدانی از طریق پرسشنامه و همچنین به صورت کتابخانه ای جمع آوری شده است. 285 نفر از گردشگران ورودی به شهر کرمان در فروردین ماه 1396، بر اساس جدول مورگان به روش تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه نزد آنان توزیع و تکمیل شد. مدل مفهومی پژوهش بر اساس الگوی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل موردسنجش قرار گرفت. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان داد هویت شهر عامل بسیار مهمی در ارتباط گردشگر و مقصد است و بر رضایت از مقصد (43/0) و وفاداری گردشگر (58/0) اثر مستقیم و معناداری دارد. همچنین رضایت از مقصد بر وفاداری (38/0) و هویت شهر بر وفاداری با میانجی گری رضایت (81/0) اثر غیرمستقیم و معناداری دارند.
    کلیدواژگان: رضایت از مقصد، توسعه گردشگری، وفاداری گردشگران، هویت شهر، کرمان
  • علمی - پژوهشی مستقل
  • عادل شری زاده *، رحیم حیدری، مازیار حسین پور، مهدی هریسچیان صفحات 33-48
    بنا به گزارش سازمان جهانی گردشگری، صنعت گردشگری بعد از صنعت نفت به عنوان دومین اقتصاد جهان، درآمدهای بسیاری را برای کشورهای مختلف در پی دارد و از طرفی چون به گسترده ترین صنعت دنیا نیز تبدیل شده است، لذا به یکی از مولفه های تفکیک ناپذیر زندگی انسان معاصر نیز تبدیل شده است. ارزشگذاری مناطق توریستی در شهرها در راستای اتخاذ راهبردها و سیاست های اقتصادی از مهمترین مقولات توسعه و برنامه ریزی صنعت گردشگری به شمار می-آید. پارک های ائل گلی و باغلارباغی واقع در استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز به دلیل دارا بودن جاذبه های زیاد، از مناطق توریستی و گردشگری مهم شهر تبریز می باشند. لذا مطالعه ارزش توریستی آن می تواند در پیش بینی نیاز ها و رفع کمبود ها و توسعه گردشگری در این شهر موثر باشد. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است. هدف پژوهش حاضر برآورد ارزش توریستی پارک های ائل گلی و باغلارباغی با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط CVMبوده که در این راستا با استفاده از مدل لوجیت و پرسشنامه انتخاب دوگانه به بررسی عوامل موثر در پذیرش تمایل به پرداخت برای بازدید از این پارک ها می پردازد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 320 نمونه برای پارک ائل گلی و تعداد 150 نمونه برای پارک باغلارباغی انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که 65 درصد بازدیدکنندگان پارک ائل گلی و 67 درصد بازدیدکنندگان پارک باغلارباغی حاضر به پرداخت مبلغی برای بازدید از این جاذبه های توریستی می باشند. متغیر های مبلغ پیشنهادی، میزان تحصیلات، درآمد، رضایت، بعدخانوار، سن و جنسیت عوامل موثر در احتمال پذیرش تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان از این پارک ها می باشند. متوسط تمایل به پرداخت گردشگران در ازای استفاده از خدمات گردشگری پارک ائل گلی 12000 ریال برای هر نفر و پارک باغلارباغی 10000 ریال برای هر نفر است و با در نظر گرفتن این میزان متوسط ارزش کل تفریحی سالانه پارک ائل گلی 1. 069. 409. 952. 000 میلیارد ریال و ارزش کل تفریحی سالانه پارک باغلارباغی 63. 894. 732. 000 میلیارد ریال برآورد می شود. . لذا با توجه به ارزش و اهمیت بالای این پارک ها، می بایست برنامه ریزان برای توسعه گردشگری و بالا بردن رفاه بازدیدکنندگان به این منطقه توجه بیشتری داشته باشند
    کلیدواژگان: پارک های توریستی، ارزشگذاری مشروط CVM، پارک ائل گلی، پارک باغلارباغی، شهر تبریز
  • مقاله مستخرج از رساله دکتری
  • حسین جمالی، سجادی ژیلا* ، محمد تقی رضویان، جهانگیر حیدری صفحات 49-64
    گردشگری شهری ترکیب پیچیده ای از فعالیت های مختلفی است که از به هم پیوستن ویژگی های محیطی و میزان توانمندی جاذبه های شهری در جذب بازدیدکنندگان و ارائه خدمات مناسب شکل می گیرد. نخستین شرط موفقیت هر شهر در توسعه گردشگری، وجود زیرساختهای مناسب شهری، یکپارچگی همه سازمان های ذیربط و مدیریت عاقلانه و مدبرانه در عرصه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است. از طرف دیگر تنسیق و آمایش جاذبه های شهر، استفاده پایدار از منابع گردشگری، ایجاد امکانات و تسهیلاتی است که دسترسی به جاذبه ها را تسهیل می کند، دومین شرط لازم در توسعه گردشگری رضایت خاطر بازدیدکنندگان و کنترل محلی است. هدف این تحقیق، ارزیابی عوامل تاثیرگذار بر رضایت مندی گردشگران از توسعه گردشگری پایدار در شهرهای ساحلی استان بوشهر است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات از طریق روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه می باشد. داده های پژوهش از350 پرسشنامه گردآوری و با روش آمار توصیفی و تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که چهار عامل، کیفیت امکانات و خدمات زیرساختی، کیفیت محیطی، کیفیت رفتار جامعه میزبان و کیفیت خدمات می توانند بیش از 59 درصد واریانس کل متغیرهای مورد بررسی را تبیین نمایند. به این ترتیب با وجود تعداد زیاد متغیرهای مورد مطالعه، عوامل شناسایی شده می توانند تصویر نسبتا روشنی از دیدگاه ها و میزان رضایت گردشگران وارد شده به شهرهای ساحلی استان بوشهر را ارائه نمایند. همچنین دراین تحقیق مشخص گردید که بین شاخص ها و میزان رضایت گردشگران همبستگی معناداری وجود دارد. در پایان تحقیق راهکارهایی جهت افزایش میزان رضایت گردشگران و توسعه گردشکری پایدار شهرهای ساحلی استان بوشهر ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی رضایتمندی، توسعه پایدار، گردشگری ساحلی، استان بوشهر، تحلیل عاملی
  • علمی - پژوهشی مستقل
  • علی شمس الدینی *، سروش سنایی مقدم صفحات 65-82
    عناصر اقامتی اگرچه عامل جذب گردشگر به شهرها نمی باشند؛ اما همواره نقش بارزی در ماندگاری و به تبع آن هزینه های توریست ایفا می کند. هدف این پژوهش ارزیابی و رتبه بندی هتل ها و مسافرخانه های شهر زنجان می باشد. روش تحقیق توصیفی – مقایسه ای و نوع آن کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای – اسنادی است. در این پژوهش ابتدا با تهیه ی پرسشنامه در دو سطح برای گردشگران و مدیران ذیربط و همچنین بر اساس استانداردهای بین المللی شاخص های موثر برای عناصر اقامتی مشخص گردید. سپس با انجام مقایسه ی دو دویی در مدل تحلیل سلسله-مراتبی وزن نسبی هر یک از شاخص ها تعیین شد. مقایسه ی بین شاخص ها نشان داد که هزینه ی اقامت بیشترین تاثیر را در انتخاب گردشگران برای اقامت در هتل ها و مسافرخانه های شهر زنجان دارا می باشد. این مسئله حاکی از این واقعیت است که اکثر گردشگرانی که وارد شهر زنجان می شوند؛ از طبقه ی متوسط یا حتی پایین تر می باشند که تمایل چندانی برای پرداخت هزینه های بالا و اقامت در مکان های لوکس ندارند. در مرحله ی بعد به منظور رتبه بندی عناصر اقامتی از مدل TOPSIS استفاده گردید. نتایج حاصله از مدل تاپسیس نشان داد که هتل بزرگ با وزن 72/0 با اختلاف فاحش نسبت به سایر هتل های شهر زنجان در رتبه ی اول قرار دارد. این هتل از نظر شاخص های مهمی همچون زیبایی ظاهری و فضای داخل هتل، داشتن سوئیت، رستوران، کافی شاپ، اینترنت و ماهواره بالاترین وزن را در بین سایر هتل ها برخوردار است. مسافرخانه حافظ نیز با وزن 694/0 در بین مسافرخانه ها در رتبه اول قرار دارد. کیفیت بهتر فضای میهمان سرا، داشتن سوئیت و تعداد خدمه از جمله مهم ترین امتیازات این مسافرخانه نسبت به سایر مسافرخانه های دیگر می باشد.
    کلیدواژگان: عناصر اقامتی، رتبه بندی، TOPSIS، گردشگری، زنجان
  • نازنین تبریزی *، سهند نوذراصل، مریم نقوی، مجید اسماعیلی صفحات 83-99
    الگوی جمعیت جهانی روندی رو به رشد به سوی سالمندی دارد و این منجر به یک پدیده جهانی در قرن 21 شده است. روند پیری به صورت موازی با روند امروز شهرنشینی پیش می رود. یکی از فعالیت های مناسب برای افراد مسن به منظور ارتقا ابعاد جسمانی و روحی خود، گردشگری است. گردشگری موجب تحرک این افراد شده و آن ها را وادار می سازد از انزوا و خانه نشینی خارج شوند. گردشگری شهری یکی از کارکردهای اصلی از شهرها می باشد و در صورتی که بتواند تقاضا و خواسته های گردشگران سالمند را فراهم آورند و شهری دوستدار سالمند را ایجاد کند رضایتمندی آنان را از مقصد گردشگری موجب می شود. این پژوهش در پی آن است که اثرگذاری مولفه های شهر دوستدار سالمند بر میزان رضایت و وفاداری گردشگران سالمند شهر مشهد بر مبنای مدل اروپایی بررسی کند. تعداد 183 پرسشنامه پاسخ داده شده توسط گردشگران سالمند این مقصد مورد بررسی قرار گرفت؛ و داده ها بر اساس مدل مفهومی پیشنهادی بر مبنای مدل اروپایی و با استفاده از نرم افزار spss جهت سنجش وجود رابطه از آزمون اسپیرمن و تحلیل مسیر رگرسیون مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان از وجود رابطه مثبت میان فاکتورهای تصویر مقصد، انتظارات، کیفیت مقصد و ارزش درک شده در میزان رضایتمندی و وفاداری به مقصد می باشد. رابطه ای که با افزایش میزان هریک از چهار عامل نامبرده و دو شاخص رضایتمندی و در پی آن وفاداری افزایش می یابند. در ادامه تحلیل مسیر، اثرگذارترین عامل بر وفاداری به این مقصد به صورت مستقیم و غیرمستقیم تصویر مقصد می باشد؛ و علاوه بر آن رضایتمندی به صورت مستقیم و کیفیت درک شده به صورت غیرمستقیم در ایجاد وفاداری گردشگران سالمند به این مقصد مذهبی و فرهنگی موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: گردشگری سالمند، شهر دوستدار سالمند، رضایتمندی، مشهد
  • شهربانو گلچوبی دیوا *، اسماعیل صالحی صفحات 101-115
    با افزایش جمعیت و کاهش دسترسی شهروندان به محیط های باز و طبیعی، نیاز به گردش و تفریح و توسعه تفرجگاه های شهری بیش از پیش احساس می شود. صنعت گردشگری دارای مزایای متعددی است. از جمله این مزایا نقش چشمگیر این صنعت در بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی مردم است. گردشگری در محیط طبیعی، فرهنگی و اجتماعی صورت می پذیرد و دارای تاثیرات متعدد و متنوعی است که تاثیر بر محیط زیست یکی از آن هاست. چنانچه توسعه گردشگری بر اساس نگرش های زیست محیطی و پایداری توسعه نباشد در طول زمان اثرات منفی بسیاری بر محیط زیست وارد می شود و تخریب ان را بدنبال دارد. انجام مطالعات ارزیابی اثرات محیط زیستی از جمله روش های شناسایی اثرات محتمل توسعه و کاهش اختلالات زیست محیطی و اطمینان از پایداری توسعه گردشگری است. یکی از رایج ترین روش های ارزیابی اثرات زیست محیطی، ماتریس لئوپولد است. اثرات اجرای پروژه در دو فاز ساختمانی و بهره برداری مشخص گردید. همچنین چک لیست اثرات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که پروژه چه در مرحله ساختمانی و چه در مرحله بهره برداری دارای پیامد منفی با میانگین رده بندی 1/3- نمی باشد، در نتیجه توسعه منطقه گردشگری مروارید شهر نکا با در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی و راهکارهای کاهش اثرات منفی و ضعیف تایید می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات، گردشگری شهری، ماتریس لئوپولد اصلاح شده، ماتریس ایرانی
  • محمدحسین سرایی *، میثم افشاری پور صفحات 117-130
    گردشگری پزشکی از ترکیب دو شاخه پردرامد، گردشگری و خدمات درمان به وجود امده و به یک صنعت چند میلیارد دلاری در عرصه جهانی تبدیل شده است. موضوع گردشگری پزشکی با توجه به سیاست ها و برنامه ها هر کشوری متفاوت است و انجام پژوهش های دقیق و جامع در داخل کشور برای مشخص شدن واقعیت مسئله لازم و ضروری است. شهر مشهد دومین کلانشهر و پایتخت معنوی ایران است که توانمندی های پزشکی، قدمت دانشگاه علوم پزشکی و زیرساخت های درمانی ازجمله بیمارستان فوق تخصصی رضوی و زیرساخت های جذب گردشگری پزشکی در کنار گردشگری مذهبی را داراست. هدف پژوهش حاضر ارزیابی ساختار گردشگری پزشکی براساس مدل الماس پورتر در مشهد از منظر گردشگران داخلی است. تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری شامل گردشگران داخلی است که حجم نمونه طبق فرمول کوکران 380 نفر به دست امد و با مراجعه به هتل ها، زائرسراها و مراکز درمانی در مشهد، به صورت تصادفی انتخاب و گزینش شدند. جهت تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای الماس مزیت پورتر در شکل گیری ساختار گردشگری پزشکی مشهد تاثیرگذار است. در زمینه سنجش وضع موجود، متغیر رقابت پذیری بهترین عملکرد را داشته و در زمنیه ی تاثیرگذاری، متغیر شرایط عامل از مهم ترین فاکتورها و اولویت اول تلقی شده است. همچنین یافته ها نشان داد، ابعاد شرایط عامل و تقاضای مطلوب، باعث شده تا کلان شهر مشهد از مزایای متعددی برای پیشرو بودن صنعت گردشگری پزشکی در سطح ملی و منطقه ای برخوردار باشد؛ اما در ابعاد راهبردی و رقابتی نیازمند توسعه است. همچنین باید از نظر صنایع وابسته و پشتیبان، تقویت شود.
    کلیدواژگان: ساختار گردشگری، گردشگری پزشکی، مدل الماس پورتر، کلان شهر مشهد
  • عیسی ابراهیم زاده* ، حمیده اسفندیاری مهنی صفحات 131-142
    خیابان مخصوص عابر پیاده یک شکل از برنامه ریزی حمل و نقل است که به طور گسترده ای با فرهنگ شهری مرتبط است. امروزه در ایران، با سلطه تدریجی حرکت سواره بر فضاها و معابر شهری، از ارزش ها و جاذبه های اجتماعی فرهنگی فضاهای شهری رو به نزول رفته است، ازاین رو موضوع گسترش فضاهای پیاده و ساماندهی آن ها به ویژه در شهر های بزرگ، موردتوجه بیشتری قرار گرفته است. از سال 1388 خیابان 15 خرداد در شهر تهران، با ارائه طرح مسدود شدن عبور وسایل نقلیه از چهارراه گلوبندک تا خیابان ناصرخسرو، به پیاده راه تبدیل شد. مقاله حاضر با عنوان بررسی نقش پیاده راه سازی در توسعه گردشگری پایدار در پی ارزیابی این پیاده راه در توسعه اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و کالبدی منطقه 12 تهران است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و داده های آماری آن به روش پیمایشی جمع آوری شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری همچون آزمونt تک نمونه ای، آزمون ANOVA، رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون انجام شده است. یافته های به دست آمده از توزیع پرسشنامه میان گردشگران موید تاثیر غیرقابل انکار پیاده راه 15 خرداد در توسعه اجتماعی، اقتصادی و کالبدی منطقه 12 تهران است. میانگین های هر یک از مولفه ها بیانگر اثرگذاری بالاتر از حد متوسط پیاده راه ها در امنیت منطقه، جذب گردشگران و افزایش آگاهی مردم نسبت به جاذبه های گردشگری و بیانگر توسعه اجتماعی- فرهنگی این محور از دید گردشگران است. از دید کارشناسان نیز نقش پیاده سازی در توسعه اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی بالاتر از حد متوسط است همچنین بین پیاده راه سازی و توسعه کالبدی، اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی در منطقه 12 تهران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در نتیجه پیاده راه 15 خرداد جز تاثیر در افزایش امکانات و خدمات موجود در منطقه توانسته است هم ازنظر اقتصادی (وجود بازار) و هم ازنظر اجتماعی و فرهنگی موجبات گسترش و تسهیل گردشگری شهری و توسعه منطقه 12 تهران را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: پیاده راه، توسعه گردشگری، گردشگری پایدار، خیابان 15 خرداد
  • مقاله مستخرج از رساله دکتری
  • علی احمدی *، علی شماعی، اسماعیل علی اکبری، علی موحد صفحات 143-160
    یکی از مهمترین مسائل در حوزه گردشگری شهری و تحلیل فضایی اثرات، بازتابها و الگوهای فضایی آن در فضاهای شهری می باشد. به نحوی که می توان به این وسیله شناخت با ارزشی را از نحوه تاثیر گذاری گردشگری و الگوهای خلق شده فضایی حاصل از آن بدست آورد. شهر بانه یکی از شهرهای میانه اندام شمال غرب کشور است که طی سالهای اخیر بر اثر رشد گردشگری تجاری در سطح شهر شاهد تغییرات وسیع فضایی در داخل خود بوده است. این تغییرات از الگوی خاصی پیروی کرده اند که با توجه به تحلیل ها و مطالعات صورت گرفته کاربری های جدید و یا رشد کاربری های مرتبط با گردشگری از بارزترین اثرات رشد این صنعت در شهر بانه بوده است. هدف از مقاله حاضر تحلیل الگوهای فضایی گردشگری و نحوه خلق آثار و پدیده های جغرافیایی در مکانهای جغرافیایی می باشد. در این تحقیق با استفاده از مدل های فضایی مانند موران سراسری و موران محلی به بررسی نحوه توزیع کاربری های گردشگری و الگوهای فضایی آنها در سطح شهر پرداخته ایم. که نتیجه بررسی ها و تحلیل های فضایی نشاندهنده خوشه ایبودن نحوه توزیع کاربری های ثانویه گردشگری در شهر بانه است. کاربری های گردشگری و یا مرتبط با بخش گردشگری از الگوی خوشه ایتبعیت کرده و در یک یا دو بخش از شهر توزیع شده اند. که این توزیع در رابطه با موقعیت کاربری ها و ارتباط کارکردی آنها با همدیگر می باشد. به عبارتی فضای شهری متاثر از فعالیت گردشگری در شهر بانه شکل گرفته و کاربری های گردشگری تحت تاثیر این فعالیت در بخش خاصی از شهر و در مجاورت همدیگر قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: گردشگری تجاری، شاخص موران، خودهمبستگی فضایی، تابع K، شهر بانه
|
  • Fereshteh Ahmadian * Pages 1-16
    Brands are one of the most valuable and intangible assets. Place branding, proposed the idea of creating a unique feature to differentiate one place from another, to achieve competitive equity. Branding is one of the essential components of tourism programs and tools for development of societies. As a product or service brand in the process of branding and in order to be in the heart and mind of customer and occupy part of his/her heart and mind, tourism places are not excluded from this rule. To be successful in the field of branding, the first step is identifying the factors. Therefore in this research we used structural equation modeling to study the effects of factors in introduction of Tabriz market as a tourism brand. LISREL and SPSS software are applied in this research. This research is applied and analytic and questionnaires are used for data collection. The statistical society are, the residents of over 15 years old of Tabriz. Cochran method is used for sample size determination and Choronbach alpha has tested the validity and reliability utilizing of the questionnaire. Due to results, coefficient beta of brand identity is equal to 0.318, for tourism facilities is 0.311, destination image is 0.247 and differentiation is 0.147. These factors have the maximum to minimum impacts on the brand constructing of Tabriz market.
    Brands are one of the most valuable, intangible assets. Place branding, proposed the idea of creating a unique feature to differentiate one place from another place, to achieve competitive equity. Branding is one of the essential components of tourism programs and is one of the important tools for developing of societies. As a product or service branded and passes the process of branding, to be in the heart and mind of customer and occupied part of his heart and mind, tourism places are not excluded from this rule too. To be successful in the field of branding, the first step is identifying the factors. So in this research, effecting of factors in introduction of Tabriz market as a tourism brand, has been studied.
    Introduction
    Today, tourism is considered more than other industries. In recent year's cities due to rapid changes in technology and changes from the local to the global, in order to create an attractive tourist destination, workplace, place of rich cultural and other reasons have to compete with each another.
    Keywords: Branding locations, brand identity, Destination image, Tabriz Market
  • Laila vossoughi *, Mohammadreza yazdani, Atefeh Tavanaei Pages 17-31
    Urban areas are one of the most significant areas which are visited by tourists, and create many chances in order to develop and to advance cities. Yet, urban areas make main significant part of ingredients and components of identity for different levels of society. Identity is a factor which differ a city from the other. Urban identity is an important factor of development and advance. The value the importance of urban identity and tourism development are that these urban identity components act as tourism attractions and sightseeing, so we should pay special attention to tourism satisfaction to result in loyalty. Although there are many researches about urban identity, but none of them study about the relation of urban identity with the destination satisfaction and tourist loyalty. According to the significance of city in order to develop tourism; purpose of this research is study influence of urban identity on tourism develop by measurement of amount of satisfaction and loyalty in Kerman city. Correlation-descriptive is method of this study. The data is collected by questionnaire (presence at places) and library. According to the Morgan table, by simple random methods, 285 persons of domestic tourists on Mrch 2017 in Kerman city is chosen, and they complete the questionnaire. The conceptual model of study is measured by pattern of the structural equation by use of Lisrel software.The results of the structural equations model show that the urban identity is an important factor of destination and tourist relationship, and influence straightly and meaningfully on the destination satisfaction (0.43), and on the tourist loyalty (0.58). The destination satisfaction (0.38) influences straightly and meaningfully on tourists’ loyalty. Whereas Kerman is a historical city, the tourism should be developed in domestic and local industry. Aspects of identity perform the impressive role of value to the city; they are one of the important factors of tourism development. These aspects should perdure desirable image of identity and cultural on tourists’ mind. According to the importance of tourism industry in Kerman city, as an industry which is significant because of making busyness and economic rise; keeping historical view, gentility and identity of the city is emphasized, in order to attract and satisfy tourist. So, satisfaction results in tourist loyalty, and afterwards development of tourism. Thus whatever the urban identity aspects retain their attraction and their quality, the tourist loyalty will increase and result in tourist development, with the satisfaction intermediation.
    Keywords: Urban identity, destination satisfaction, tourists’ loyalty, Tourism Development, Kerman city
  • adel sherizadeh*, rahim haydari, maziyar hoseinpour, mahdi herischian Pages 33-48
    According to a report from International Tourism Organization, after oil industry tourism industry, as the second prosperous industry of the world, is followed by many revenues for different countries and on the other hand whereas it has been converted into the widest industry of world therefore it is turned into one of the integrated elements in contemporary human life as well. In the course of taking economic strategies and policies, valuation of touristic zones in cities is assumed as one of the foremost contexts of development and planning of tourism industry. Elgoli and Baghlar Baghi Parks locating in Tabriz in Eastern Azerbaijan Province are some of important touristic regions of this city due to possessing a lot of attractiveness. Thus, study on touristic value of this region may be efficient in prediction of requirements and removal of shortages and developing tourism in this city. The method of current research is of descriptive- analytic type. The present study aims to estimate touristic value of Elgoli and Baghlar Baghi Parks using CVM conditional valuation technique where in this regard it examines the effective factors in acceptance of tendency to pay for visiting of these parks by means of LOGIT model and double- choice questionnaire. Using randomized simple sampling method, 320 samples were selected from Elgoli Garden and 150 samples from Baghlar Baghi Garden. The results of study indicate that 65% of visitors in Elgoli Garden and 67% of visitors from Baghlar Baghi were inclined in payment of fund to visit these touristic attractive regions. These variables include offered fund, educational degree, income, satisfaction, family dimension, age, and gender which are effective factors in probable acceptance for payment for these parks by the visitors. The average fund for which the visitors are inclined to pay to use touristic services by any person is 12’000 Rials and 10’000 Rials respectively to visit Elgoli and Baghlar Baghi Parks. By considering this mean payment rate, the total annual recreational values are estimated 1’069’409’952’000 Rials and 63’894’732’000 Rials respectively for Elgoli and Baghlar Baghi Parks. Thus with respect to high value and importance of these parks, the planners should more notice development of tourism and enhancing welfare for the visitors of this region.
    Keywords: Touristic parks, CVM conditional valuation, Elgoli Park, Baghlar Baghi Park, Tabriz city
  • hosin jamali, Jila Sajadi *, Mohammad Taghi Razavian, jahangir heydari Pages 49-64
    Urban tourism is a complex combination of different activities that is from combining the environmental characteristics with the ability and attractiveness of the city to attract visitors and provide services. The first condition for the success of each city is the development of tourism, the existence of an appropriate urban infrastructure, the integrity of all relevant organizations and wise and efficient management in the political, cultural and social areas. On the other hand, arranging and preparation of the city attractions, the sustainable use of tourism resources, the creation of facilities and facilities that facilitate access to attractions, the satisfaction of visitors and local control, is the second prerequisite for the development of tourism. The purpose of this research is to evaluate the affecting factors on the satisfaction of tourists from sustainable tourism development in coastal cities of Boushehr province. In terms of method, this research is survey and based on the use of a questionnaire. The research data were collected from 350 questionnaires and analyzed using descriptive statistics and factor analysis. The results show that the four factors of the quality of facilities and infrastructure services, environmental quality, the quality of the behavior of the host society and the quality of services can account for more than 59% of the variance of the variables under study. Thus, despite the large number of studied variables, the identified factors can provide a fairly clear picture of the views and the amount of satisfaction of tourists entering the coastal cities of Boushehr province. Also, there was a significant correlation between indices and satisfaction of tourists. At the end, there are some strategies to increase the satisfaction of tourists and sustainable development of coastal cities in Boushehr province
    Keywords: Satisfaction Evaluation, Sustainable Development, Coastal Tourism, Boushehr Province, factor analysis
  • ali shamsoddini*, soroush sanaeei Pages 65-82
    However residential element are not an attraction on tourist to cities but always plays significant role in the survival and consequently at tourist spending The purpose of this research, to evaluate and ranking hotels and motels in the city of Zanjan. The research method is descriptive-comparative and its type is applicable. The information gathering method is also a library-documentary. by preparing a questionnaire for tourists and executives on both relevant and effective measures were determined based on international standards for residential elements. Then with compared binary hierarchical analysis was to determine the relative weight of each indicator. Compare the cost of living index showed the greatest impact on tourists choose to stay in hotels and motels in the city of Zanjan. This reflects the fact that most of the tourists who come into the city of Zanjan are from lower or middle class are willing to pay high fees and do not have the luxury of staying in places. Then TOPSIS model was used to rank the residential elements. The results from TOPSIS model showed that Great hotel weight 0.72 have very high differences with compared to other hotels in Zanjan and had first rank. This hotel is considered as an important indicator of physical beauty and space inside the hotel, with suites, restaurant, coffee shop, internet and satellite has the highest weight among other hotels. Also Hafez motel with 0.694 weighing have first rank in among motels. Better quality of guest room, suites and a crew of the most important advantages compared to other motels.The results from TOPSIS model showed that Great hotel weight 0.72 have very high differences with compared to other hotels in Zanjan and had first rank. This hotel is considered as an important indicator of physical beauty and space inside the hotel, with suites, restaurant, coffee shop, internet and satellite has the highest weight among other hotels. Also Hafez motel with 0.694 weighing have first rank in among motels. Better quality of guest room, suites and a crew of the most important advantages compared to other motels. Also Hafez motel with 0.694 weighing have first rank in among motels. Better quality of guest room, suites and a crew of the most important advantages compared to other motels.
    Keywords: residential element, Ranking, TOPSIS, tourism, zanjan
  • nazanin tabrizi*, sahand nozarasl, maryam naghavi, majid esmaeeli Pages 83-99
    The pattern of the global population growing trend toward older adults and this has led to a global phenomenon in the 21st century. The increasing burden of demographic aging presents unique challenges to families, communities, and nations, as well as to the promotion of health and well-being in later life. The process of ageing goes on in parallel with today’s trends of urbanization. The risks of city living impact everyone but seniors (defined as those aged 65 years or above) are particularly vulnerable due to age-related needs and preferences (e.g. to stay in their own homes, and/or near their children and grandchildren). Tourism is one of the Suitable activities for the elderly in order to improve their physical and mental aspects. Tourism compels them to mobility and come out of isolation and inactivity. Urban tourism becomes one of the main functions of the cities. If it can provide the demand and expectations of elderly tourist and create age-friendly city, it will lead to Tourist Satisfaction of tourism Destination. Making cities more age-friendly is a necessary and logical response to promote the wellbeing and contributions of older people and keep cities thriving. An age-friendly city encourages active ageing by optimizing opportunities for health, participation and security in order to enhance quality of life as people age.
    This study seeks to examine the relationship and effectiveness of the components of age-friendly city on satisfaction and loyalty of Mashhad elderly tourist based on the European Customer Satisfaction Index (ECSI) model. 183 questionnaires answered by the elderly tourist of this destination were investigated. Data were tested based on the proposed conceptual model and European model to measure correlation by using Spearman test and Regression path analysis. The results show a positive association between image destination, expectations, and perceived quality and, perceived value in the level of satisfaction and loyalty of destination. By increasing the amount of each of the four factors, satisfaction and subsequently loyalty index increase. In the Following the path analysis, image destination is the most influential factor on loyalty of this destination directly and indirectly. In addition, Satisfaction directly and perceived quality indirectly have been effective to create elderly tourists loyalty to the religious and cultural destination.
    Keywords: Elderly Tourism, age-friendly city, satisfaction, Mashhad
  • shahrbanoo golchubi diva*, Esmail Salehi Pages 101-115
    With the increase in population and the reduction of citizens' access to open and natural environments, the need to circulate and recreate urban sprawl is felt more and more. The tourism industry has several advantages. One of these benefits is the industry's remarkable role in improving the economic and social conditions of the people. Tourism is conducted in the natural, cultural and social environment, and has many and varied impacts that impact on the environment is one of them. If tourism development does not develop on the basis of environmental and sustainable development, over time, many negative impacts on the environment will be generated and destroyed. Environmental impact assessment studies are among the ways to identify potential impacts of development and reduction of environmental disruptions and ensure the sustainability of tourism development. One of the most common methods for assessing environmental impacts is the Leopold matrix. The effects of project implementation were identified in two phases of construction and operation. The effects checklist was also analyzed. The results of the research showed that the project, both in the construction phase and in the exploitation phase, has no negative outcomes with a mean score of 1/3, as a result of the development of the Nevada pearl tourism area taking into account environmental considerations and negative impact reduction strategies, poorly approved.
    Keywords: Impact Assessment, Urban Tourism, Leopold Matrix, Iranian Matrix
  • Mohammad Hossein Saraei*, Meysam Afsharipoor Pages 117-130
    Medical tourism has been a combination of two major branches, tourism and treatment services, and has become a multibillion-dollar industry in the global arena. The subject of medical tourism varies according to the policies and programs of each country, and it is a matter of urgency to carry out thorough and comprehensive research within the country to determine the reality.
    The city of Mashhad is the second largest metropolis and spiritual capital of Iran, Moreover Mashhad has specific capabilities including medical infrastructure, Razavi Super Speciality Hospital and its unique history of the medical sciences university and the infrastructure for attracting medical tourism along with religious tourism in the city.
    The purpose of this study was to evaluate the structure of medical tourism based on the porter's diamond model in Mashhad from the perspective of domestic tourists. The present research is an applied and descriptive-survey target. The statistical society includes domestic tourists were taken by Cochran Model. The sample of 380 people was selected randomly by referring to hotels, hospitals and health centers in Mashhad. To analyze the data, a single sample t test was used. The results of the research indicate that Porter's diamond variables are influential in shaping the tourism structure of Mashhad. In terms of assessing the status quo, the variable of competitiveness has the best performance and in the context of the impact of the variable, the operating conditions are considered as the most important factors and priorities. Also, The results show that the dimensions of operating conditions and desirable demand have made Mashhad's metropolis more beneficial for the progress of the medical tourism industry at the national and regional levels, but requires strategic development in a strategic and competitive dimension. It should also be strengthened in terms of supporting industries.
    Keywords: Tourism Structure, Medical Tourism, Porter's Diamond Model, Mashhad Metropolis
  • Isa Ebrahimzadeh*, hamideh esfandyarimehni Pages 131-142
    Introduction
    In recent years the development and organization of pedestrian spaces, particularly in big cities, have been greatly considered. In Tehran and in the area of 12 of Tehran road with pedestrian streets since of 15 Khordad good opportunity for development and urban tourism facilities are provided. This is a significant point in research on Pedestrian, Yet Particular the effects of tourism on city sidewalks nothing has been done; So do the necessary research To check how much effectiveness necessary to improve the level of tourism.
    Materials and Methods
    This work is a descriptive-analytic research and The survey method was conducted.Information Information Required from Various sources of literature AndField studies. By using three types of questionnaires to three groups of tourists, businessmen and experts are Achieved data analysis Spss21 software using statistical methods such as one-sample t-test, ANOVA, multiple regression was done.Discussion and
    Results
    The findings indicated the undeniable impact of Panzdah-e-Khordad pedestrian zone in the social, economic and spatial development of District 12, Tehran. The mean of each component represents the above-average impact of pedestrian zones on area security, tourist attraction, and increased awareness of people to the tourism attractions as well as the socio-cultural development of Panzdah-e-Khordad Street from the viewpoints of tourists.The effects of the implementation of Pedestrian in increasing employment diversification, adjustment of prices of goods, creating new job opportunities and economic development Region is too moderate;So in terms of tourists sidewalks of 15 Khordad could not play an important role in the economic development of the Zone of 15 Khordad From the perspective of experts, the impact of pedestrian zones establishment on the spatial, economic and socio-cultural development is above average. Pearson correlation coefficient findings show that there is a significant and positive relationship between pedestrian zones establishment and spatial, economic and socio-cultural development of District 12, Tehran, from the perspective of shopkeepers.
    Conclusions
    One of the urban tourism development solutions is the use of various potentials of pedestrian zones, as the tourists often walk in urban areas to perceive the landscape, aesthetic elements, and historical, cultural, artistic and social influence of the city. Today in Iran, with gradual domination of cars over the urban spaces and roads, the socio-cultural values and attractions of the urban spaces have been declined. Hence, the development and organization of pedestrian spaces, particularly in big cities, have been greatly considered. In 2009, the Panzdah-e-Khordad Street turned to the pedestrian zone by blocking the passage of vehicles from Galoobandak Crossroads to Naser Khosrow Street. This article entitled “Examining Impact of Pedestrian Zones Establishment on Sustainable Tourism Development” evaluates the Panzdah-e-Khordad pedestrian zone in the economic, socio-cultural and spatial development of District 12, Tehran.
    Keywords: pedestrian, development of, tourism Sustainable Tourism, pedestrian of 15 Khordad
  • Ali Ahmadi*, Ali Shamaei, Esmaeil Ali akbari, Ali Movahed Pages 143-160
    Tourism as a human activity deep impact on geographical areas and local communities to leave home. This activity, which is cited as an invisible export Tasyrgzarv industry, in recent decades as a base industry contributes to the urban economy. The city has a land area of tourism is attracting tourists to space. On the other hand, users secondary focus of tourism in places that are accessible to tourists. Space includes natural processes altered by human and social conditions of production and the division of labor in the total regular. One of the most important issues in the field of tourism, urban and spatial analysis of the effects, reflections and spatial patterns in urban spaces is. So that it can be a valuable means of understanding the impact of space tourism and created patterns obtained from it. Baneh in the middle of one of the parts of the North West in recent years due to the growth of business tourism in the city has witnessed vast changes in its own space. These changes follow a specific pattern that according to studies create new applications or applications growing tourism growth of tourism in the town of Baneh. The purpose of this paper is to analyze spatial patterns of tourism and the creation of geographic locations and geographic phenomena. The purpose of this paper is to analyze spatial patterns of tourism and the creation of geographic locations and geographic phenomena. In this study, using spatial models such as Moran Moran National and local tourism study of the distribution and spatial patterns of land use in the city studied. The result of research and spatial analysis showed a cluster of tourism in the city of Baneh secondary distribution applications. Tourism land use related to tourism or tourism cluster pattern followed in one or two parts of the city have been distributed. The distribution of land in relation to the position and functional relationship they have with each other. So tourism urban space and land in the city of Baneh form of tourism in certain parts of the city and in close proximity to each other.
    Keywords: business tourism, Moran index, spatial autocorrelation, K function, Baneh