فهرست مطالب

پژوهشهای معرفت شناختی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1395)

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عین الله خادمی*، علی حیدری صفحه 7
    فطرت، مبنای انسان شناسی دینی است. بر اساس مبانی حکمت متعالیه می توان تبیینی قابل دفاع از فطرت ارائه نمود. فطرت به معنای خاص، بینش ها و گرایش های رتبه خاص هستی انسان است. به فطرت از دو حیث وجودشناختی و معرفت شناختی می توان نگریست. فطرت در معرفت شناسی عام، مبنایی قابل دفاع برای دیدگاه مبناگروی درباره ابتنای گزاره های نظری بر گزاره های پایه و بدیهی ارائه می نماید و بر مبنای آن می توان از تئوری مطابقت، که نظریه ای واقع گرایانه در باب صدق است، دفاع نمود. فطرت در مباحث معرفت شناسی اخلاق نیز لوازم مهمی در پی دارد. بر پایه آن می توان از نوعی مبناگروی در اخلاق (فطری بودن اصول اخلاقیات) دفاع کرد.
    همچنین، چون اخلاق مبتنی بر فطرت ریشه ای تکوینی دارد، می توان از نوعی واقع گرایی اخلاقی حمایت نمود که ثمرات آن، شناخت گرایی اخلاقی، صدق و کذب پذیری، استدلال پذیری، مطلق گرایی و پذیرش داوری اخلاقی است. مکاتب اخلاقی از منظری به دو دسته وظیفه گرا و غایت گرا تقسیم می شوند. اما با تکیه بر پیوند عقل و شهود فطری می توان به نوعی نظام سازی اخلاقی پرداخت که جامع مزایای وظیفه گرایی و غایت گرایی باشد. در غایت گرایی، از بررسی نتایج افعال اختیاری انسان با غایت مدنظر، اخلاقی بودن فعل توجیه می شود ولی اثبات اخلاقی بودن غایت مدنظر، که شکافی ترمیم نشدنی در طبیعت گرایی اخلاقی جلوه می کرد، در اخلاق مبتنی بر فطرت، از طریق جهت گیری الزامات فطری به خوبی تبیین شده و طراوت و پویایی زبان اخلاق نیز به لحاظ درگیری وجودی عامل اخلاقی با الزامات فطری تامین می گردد.فطری بودن مبنای دین و اخلاق، ارتباط موجهی بین این دو مقوله برقرار نموده است؛ حکم اخلاقی ضروری حقانیت دین (صادق بودن خدا) را تامین می کند و زمینه حضور گزاره های ارزشی دین در حوزه اخلاق هنجاری، غنای محتوایی این حوزه را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: فطرت، معرفت شناسی، مبناگروی، گزاره های اخلاقی
  • غلامرضا حسین پور*، محمد سعیدی مهر صفحه 35
    بنا بر قول مشهور، هر علمی نیاز به موضوع دارد و بحث از موضوع یک علم، برای تعین و تشخص آن علم، امری ضروری است. از این رو، موضوعات علم در خود آن علم مورد بررسی قرار نمی گیرند و این مهم بر عهده فلسفه آن علم است. اما علم بودن عرفان به دلیل آنکه از مقوله کشف و شهود است، همیشه معرکه آرای اهل نظر بوده است و عرفا هم برای اینکه علم بودن آن را ثابت کنند، در برخی از کتب عرفان نظری، به بحث درباره موضوع و مبادی و مسائل این علم پرداختند. از جمله منظم ترین و تحلیلی ترین کتابی که در آن موضوع علم عرفان مورد مداقه قرار گرفته است، می توان از مفتاح الغیب صدرالدین قونوی نام برد. از نظر قونوی موضوع علم عرفان، حق تعالی است و اسماء ذات، مبادی آن البته بر اساس اصول مشهود عرفا اسماء صفات و افعال از مسائل علم عرفانند. اما از نظر امام خمینی اساسا علوم، به شهادت تدوین تاریخی شان، نیاز به بیان موضوع ندارند و تمایز آنها هم به سنخیت ذاتی شان برمی گردد و لذا موضوع علم عرفان نیز از نظر امام، چون ذات حق تعالی است، شخصی و جزئی است، نه حقیقی و کلی.
    کلیدواژگان: علم عرفان، مبادی عرفان، اسماء ذات، امام خمینی، قونوی، فناری
  • اعلی تورانی* صفحه 51
    یکی از مکاتب جدید فلسفی، مکتب پدیدارشناسی است. بر اساس دیدگاه محوری این مکتب، تنها فنومن یا پدیدارهای امور متعلق شناسایی هستند. در مقاله حاضر نسبت مکتب پدیدارشناسی با مقوله معناداری بررسی می شود و بررسی خواهد شد که آیا با توجه به رویکردی که این مکتب نسبت به عالم و شناخت آن دارد، می توان برای عالم معناداری قائل شد؟ بررسی های این مقاله نشان می دهد که با رویکرد پدیدارشناسی هرمنوتیکی که پدیدار شناسی را به تجربه دینی و در نهایت جنبه هرمنوتیکی آن بازمی گرداند، نمی توان معناداری را توجیه کرد اما با دیدگاه الهیات سیستماتیک که به لحاظ قبول معنا، جزو پدیدارشناسی دینی و از رویکرد های دیگر در پدیدار شناسی شمرده می شود می توان بحث معناداری را اثبات نمود.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، معناداری، هرمنوتیک، الهیات سیستماتیک
  • انشاءالله رحمتی* صفحه 67
    مراد از «حکمت نبوی» در اینجا نظام فکری و فلسفی ای است که معتقد است پیامبر و فیلسوف نور معرفتشان را از مشکات و منبع واحد می گیرند و معرفت یقینی فقط از آن منبع افاضه می شود. بنابراین، در این نوشتار کیفیت دستیابی به این معرفت از جانب پیامبر و فیلسوف مورد بحث قرار می گیرد. با اینکه به واسطه این منشا واحد می توان وحدت نبوت و حکمت را نتیجه گرفت ولی نشان خواهیم داد که هرگز از آن لازم نمی آید که فیلسوف نیز مقامی هم تراز با مقام پیامبر داشته باشد بلکه فیلسوف حتی در بالاترین مرتبه، از اسوه پیامبر تقلید می کند و راه او را ادامه می دهد.
    کلیدواژگان: حکمت، نبوت، عقل قدسی، خیال قدسی
  • سید مصطفی شهرآیینی*، مریم غازی صفحه 95
    در نظام فلسفی دکارت خدا نقشی محوری ایفا می کند. برای تضمین اعتبار معرفتی که تامل گر دکارتی به دست می آورد، اثبات وجود خدای غیر فریبکار ضروری است. به عقیده دکارت، وجود چنین خدایی را نه به واسطه حواس که گاه ما را می فریبد و اعتمادپذیر نیست بلکه باید به نحو شهودی، یعنی به نحو پیشینی، اثبات کرد. با توجه به این نکته، شیوه رویگردانی اوگوستینوس از حواس برای تامل در باب خدا، راهگشای دکارت در کشف اصول اولیه فلسفه خود، بدون توسل به حواس بود.
    برای بررسی نقش خدا در کسب معرفت نزد دکارت و اوگوستینوس، باید به این نکته توجه داشت که اوگوستینوس، همانند افلاطون، کلیات معقول را اصل و اساس عالم واقع می داند که در پرتو اشراق الهی از آنها آگاه می شویم. در واقع، اوگوستینوس خدا را نوری می داند که بدون او شناخت برای انسان ناممکن است، درحالی که به نظر دکارت، اساس عالم واقع، امور ریاضی، یعنی جزئیات معقول است که نه در خدا بلکه در ذهن انسان جای دارد و متعلق شهود قرار می گیرد و نقش خدای غیر فریبکار، جز تضمین اعتبار همین معرفت شهودی نیست. با این حال، دکارت در اثبات وجود این خدای غیر فریبکار از تقسیم بندی مراتب ادراک نزد اوگوستینوس بهره می برد.
    در مقاله پیش رو، با توجه به همین تقسیم بندی، به تفاوت نقش خدا و میزان دخالت فرد در کسب معرفت نزد این دو متفکر می پردازیم.
    کلیدواژگان: خدا، شهود، اشراق، شناخت، عقل
  • عبدالله صلواتی*، شهناز شایان فر صفحه 119
    در تلقی نگارنده، ادراک شنیداری متافیزیکی، به عنوان یکی از محمولات فلسفی، ادراکی است که عامل غیر مادی و غیر فیزیولوژیک به مثابه تمام کننده ادراک شنیداری در آن حضور دارد. در آثار فیلسوفان مسلمان به طور عام و در آثار ملاصدرا به طور خاص، درباره ادراک شنیداری متافیزیکی به عنوان یکی از راه های شناخت، مباحث مستقل و منسجمی مطرح نشده است. پژوهش مستقلی نیز در این باره صورت نگرفته است.
    جستار حاضر در صدد آن است که بر اساس امکانات درونی فلسفه ملاصدرا و اقوال پراکنده او در این زمینه، مولفه ها و مختصات ادراک شنیداری متافیزیکی را مورد واکاوی قرار دهد. پرسش های محوری این پژوهش عبارت است از: چه سطوح و معانی ای از ادراک شنیداری متافیزیکی در آثار ملاصدرا مطرح شده است؟ چگونه می توان با استفاده از امکانات درونی فلسفه ملاصدرا تبیینی وجودی از سطوح غیر متعارف شنیدن متافیزیکی انسان ارائه داد؟
    نتیجه به دست آمده از این جستار اینکه از آثار ملاصدرا می توان سه سطح ادراک شنیداری متافیزیکی و پنج ویژگی برای این ادراک استخراج و استنباط نمود. همچنین، بر اساس امکانات درونی فلسفه ملاصدرا می توان ویژگی دیگری با عنوان «شهود خدا در هر شنیده ای» را نیز رصد کرد که در قالب دو تقریر اثبات شده است.
    کلیدواژگان: ادراک شنیداری، ادراک شنیداری متافیزیکی، ادراک حسی، ملاصدرا
|
  • Einolla Khademi*, Ali Heydari Page 7
    Primordial nature, is the basis of Islamic anthropology. According to the principles of transcendental philosophy could provide a tenable explanation of the nature. The nature in its specific sense is Insight and tendencies of human nature. Primordial nature can be regarded in terms of both ontological and epistemological notions. The nature in general epistemology could be defensible on the basis of foundationalism in which based the theoretical propositions on the self evident ones. Accordingly, the correspondence theory on the truth - realistic approach to the truth- could be defensible. The primordial nature leads to the vital consequences in ethical epistemology. Moreover, a kind of foundationalism in ethics – being the natural of the principles of ethics – can be accepted, and since the natural (fitri) ethics has ontological root, it could be a kind of moral realism. Its fruits are including moral cognition, accepting truth and false, being demonstrative, moral absolutism and accepting by moral judgment. Moral schools are divided into: deontological and teleological. By relying on the nexus intellect and innate intuition can achieve to a ethical order which comprehends ethical system benefits of task- oriented and teleological. In teleological system, by reviewing the results of voluntary actions comparing to the purpose, the morality of the act has been justified. It must be, however, considered that the ultimate proof of morality - which detects a gap in ethical naturalism- by orientation of the natural ethics requirements are well explained, and also the freshness and dynamism of language of ethics, in terms of existential engagement of moral agent with the instinctive requirements will be served. Theory of primordial nature provides severe basis for the religion and ethics , by which reasonable relationship between them will be established ; necessary moral judgment proves the truth of religion - accepting God as a truth- and provides the presence of the religious valuable propositions in the area of normative ethics , and enrich the contents of the ethics as well.
    Keywords: primordial nature, epistemology, Foundationalism, ethical propositions
  • Gholam Reza Hossein Pour*, Mohammad Saeedi Mehr Page 35
    According to a well-known traditional view, any specific human knowledge needs to have a specific subject-matter by which specified and characterized. Moreover, no scientific discipline should discuss of its own subject-matter but this is a task must be undertaken by another discipline prior to it. As to Islamic mysticism there have been controversial whether it is a scientific discipline with a certain subject-matter or not. Some Muslim mystics such as Qunawi, believe that God is the subject-matter of mysticism and the Names of the Essence are its principles, and the Names of his Attributes as well as His Acts are its problems. According to Imam Khomeini’s view, however, different branches of human sciences, on the testimony of their historical development, don’t need to have a unique subject-matter. In this point of view, the difference between several branches returns to their intrinsic authenticity. Then the subject of mysticism is God who is a personal and particular, not a universal.
    Keywords: Fanari, Imam Khomeini, Names of the Essence, The principles of mysticism, The science of mysticism, Qunawi
  • Aela Toorani* Page 51
    One of modern philosophical schools is phenomenology which is based on the exclusive subject of the knowledge is phenomenon. At this article, the relation between phenomenology and semantics has been discussed investigating that does it possible to regard a semantic world when the approach of this school to the world and its knowledge is considered? It will be clarified that by the hermeneutical phenomenology which is referring the phenomenology to the religious experience will not be able to justify a semantic world. However by the systematic theology in terms of accepting semantic has been considered as religious phenomenology and regarded as the other approach of phenomenology, the semantic will be approved.
    Keywords: phenomenology, semantic, hermeneutic, systematic theology
  • Enshallah Rahmati* Page 67
    By prophetic theosophy here is meant the philosophical and thinking order which believes that the prophet and philosopher have been taking the light of their knowledge from one source and Light and the certain knowledge must be emanated by that source. Then at this article the quality of obtaining to the knowledge will be discussed. However the one reference will lead to the unity of prophecy and wisdom, but as it will be shown that it cannot be resulted to considering the prophet and theosophers have had the same level, rather the theosophers in the heist level imitate the prophet continuing their ways and teachings.
    Keywords: wisdom, prophecy, sacred intellect, sacred imagination
  • Sayyed Mostafa Shahraeeni*, Maryam Ghazi Page 95
    Cartesian philosophical system, God has a pivotal role. To secure the credibility of all knowledge the Cartesian meditators acquire, it is necessary to prove there is non-deceiving God. Existence of such God not through belief but via must be proved by intuition that is a priori. Prior to Descartes, thinkers like Augustine, Anselm, Bonaventure, anand Thomas Aquinas, among others, have tried to prove God via philosophical arguments.And Descartes’ contemporaries would hint critically to the effect of Augustine in his thought, especially with regard to God and His role in human knowledge. Setting aside the sense-data to meditate on God by Augustine has inspired Descartes in discovering his own first principles of philosophy without getting help from senses. For Augustine, the intelligible universals, i. e. the Platonic Ideas, are the basis of real world by which we became aware in the light of the divine illumination, while the basis of real world, for Descartes, is but the intelligible particulars, i. e. the mathematical objects. The former are placed within Gods’ Mind, while the latter within the human mind. While the intelligible Universals can not be grasped by Cartesian intuition, the intelligible particulars are only things can readily be intuited “here and now” (using the Hegelian terminology). By studying critically the theory of Illumination and that of Intuition, respectively, in Augustine and Descartes, the present paper tries to show the role of God and that of man in knowledge.
    Keywords: God, Intuition, Illumination, Knowledge, Reason
  • Abdollah Salavati*, Shahnaz Shayan Far Page 119
    According to the authors, metaphysical auditory perception, as one of the philosophical Predications, is a perception in which immaterial agent presents as the complimentary of the auditory perception. There are no coherent and independent discussions in the Muslim philosophers’ works in general and Mulla Sadra particularly on the metaphysical auditory perception as one of the ways of understanding. So far, Independent research has not been written in this field. At this query based on interior possibilities of Mulla Sadra’s metaphysics and his scattered sayings - component and elements of metaphysical auditory perception has been considered. The main questions, in the research are: What meanings and levels of metaphysical auditory perception, have been proposed in Mulla Sadra’s philosophy? How can we explain unusual levels of metaphysical auditory perception by using his own metaphysics? Some achievements of the query include: in Mullasadra’s theosophy, three levels of metaphysical auditory perception and five features of the perception can be found and concluded. Also, accordingly another characteristic entitled "God witnesses on all hearings" in metaphysical auditory perception has been observed and approved in two approaches.
    Keywords: Auditory Perception, Metaphysical Auditory Perception, sensory perception, Mulla Sadra