فهرست مطالب

پژوهشهای معرفت شناختی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی نجفی افرا، فاطمه مرتجی صفحات 7-24
    مبحث خیال که از مباحث مهم و اساسی در فلسفه و عرفان اسلامی است، بعد جهان شناختی و معرفت شناختی عظیمی دارد. ابن سینا از نخستین کسانی است که در این باب سخن گفته است. او خیال را در حوزه جهان شناسی واسطه عالم مادی و عقلی دانسته و در حوزه معرفت شناسی، با ایجاد تفاوت میان دو قوه ادراکی خیال و متخیله، با دو رویکرد متفاوت خیال معطوف به حس و خیال معطوف به عالم عقول را مورد توجه قرار داده است. ویژگی اتصاف به اوصاف و عوارض مادی، متعلق به خیال متصل معطوف به حس است و خیال متصل معطوف به عالم متعالی از ویژگی های متعالی، از جمله قدرت خلاقیت، تصرف در نفس و تصرف در عالم طبیعت برخوردار است. در این مقاله با روش اسنادی تحلیلی تلاش کرده ایم منزلت معرفت شناختی و وجودشناختی خیال را در اندیشه ابن سینا به تصویر کشیده و اثبات کنیم که تمام آنچه در عرفان و فلسفه های پس از وی در این باب گفته شده به نحوی متاثر از اندیشه های این بزرگ فیلسوف بوده است.
    کلیدواژگان: خیال منفصل، خیال متصل، حس مشترک، ابن سینا، متخیله
  • محمدرضا اسدی، سید سعید لواسانی صفحات 25-47
    نظریه علم دینی آیت الله جوادی آملی یکی از جدی ترین نظریات حوزه معرفت و علمی است که در سال های اخیر بیان شده است. صرف نظر از موافقت یا مخالفت با کل یا بعض اجزای این نظریه، هر کس در این حوزه فعالیت می کند ناچار است اطراف و اکناف آن را بررسی و تدقیق کند. نظریه علم دینی هم نقص علم جدید را روشن می کند و هم پایه های علم دینی را مشخص می نماید. این نظریه سه پایه دارد: علم لزوما مبانی فلسفی دارد، قوام و تمایز علوم به موضوعشان است و عقل از منابع دین و علم دینی است. آنچه مهم است و کمتر به آن توجه شده این نکته است که علی رغم نو و بدیع بودن این نظریه، بنیاد و پایه های آن ریشه در منظومه فکری علامه طباطبایی دارد. مقاله حاضر درصد تبین این مطلب و روشن کردن تاثیر علامه طباطبایی در نگرش استاد جوادی آملی است. بدین منظور ابتدا سه پایه نظریه مذکور تقریر می شود، سپس نسبت آن با مکتب فلسفی علامه سنجیده می شود اما نقد آن، جز در یک مورد، به نوشتاری دیگر واگذار می گردد.
    کلیدواژگان: علم دینی، فلسفه الهی، عقل، موضوع علوم، نقد علم جدید، جوادی آملی، علامه طباطبایی
  • رضا بنی اسدی صفحات 49-66
    یکی از نوآوری های مهم علامه طباطبایی در فلسفه، نظریه ادراکات اعتباری است. او ادراکات اعتباری را در سه بخش: کیفیت پیدایش علوم اعتباری از انسان، کیفیت پیدایش کثرت در علوم اعتباری و کیفیت ارتباط علوم اعتباری با آثار واقعی و حقیقی مورد بررسی دقیق قرار داده است. این نظریه در بعد معرفت شناسی، می تواند بر بسیاری از مسائل در علوم مختلف تاثیری عمیق بگذارد یا دست کم گمان شده که چنین است. این تاثیر به حدی است که می توان این نظریه را از حیث تاثیرگذاری بر مسائل مختلف با نظریه حرکت جوهری ملاصدرا مقایسه کرد. نوشتار حاضر تلاشی است در راستای تبیین تاثیرات این نظریه در علوم مختلف و در صدد است، ضمن تبیین اجمالی آن، به بررسی برخی از این تاثیرات در دو حوزه فلسفه و اخلاق و نقد بعضی دیدگاه ها در این باره بپردازد.
    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، نوآوری فلسفی، اخلاق، علامه طباطبایی
  • باقر گرگین، نجف یزدانی، علی نصر آبادی صفحات 67-95
    یکی از نظریه های توجیه معرفت که از دیرینه ای بلند برخوردار است، مبناگرایی حداکثری است. بیشتر فیلسوفان سنتی، از افلاطون و ارسطو در یونان تا فیلسوفان مسلمان و عقل گرایان و تجربه گرایان کلاسیک دوران جدید و شماری از فیلسوفان معاصر، آن را پذیرفته اند. ملاصدرا نیز در معرفت شناسی دیدگاهی مبناگرایانه دارد. البته نباید این نکته را فراموش کرد که مبناگرایی در معرفت شناسی غربی بر اساس تمرکز بر علم حصولی تصدیقی و رها کردن علم تصوری شکل گرفته است و بر این فرض استوار است که گویا علم صرفا تصدیق است نه تصور؛ اما دیدگاه صدرا در بستری شکل گرفته است که علم تصوری مرکز توجه بوده و در همین بستر نظریه علم حضوری شکل گرفته است. مهم ترین دلیل مبناگرایان بر مبناگرایی حداکثری، برهان تسلسل شناختی است که ملاصدرا با پذیرش دیدگاه مبناگرایانه تقریری از این برهان اقامه کرده است. او در توجیه معرفت به بدیهیات اولیه متوسل می شود و با استناد به وضوح و تمایز و بداهت آنها، به توجیه سایر باورها می پردازد. روش وی در رسیدن از نظریات به بدیهیات، قیاس برهانی است که کاملا بر نظریه مبناگرایی حداکثری منطبق است و در نتیجه، اشکالاتی از قبیل عدم معیار گزاره های پایه، محدود بودن گزاره های بدیهی، فقدان حد وسط مشترک در قضایای بدیهی و ارتباط بداهت و صدق که بر مبناگرایان وارد است، درباره نظریه صدرا نیز مطرح می شود. نگاه وجودی ملاصدرا به علم و نقشی که برای علم حضوری در معرفت شناسی در نظر می گیرد، به او این امکان را می دهد که به پاسخ گویی به اشکالات وارده بر گزاره های پایه مبادرت ورزد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، توجیه، مبناگرایی، علم حضوری، ملاصدرا
  • ابراهیم نوری، مرتضی عرفانی، محمود صیدی صفحات 97-121
    فخر رازی در اوایل حیات علمی خود سخت از نقش عقل در حوزه دین دفاع می کرد اما در دوران متاخر، برد عقل در حوزه الهیات را محدود دانسته و نقل و شهود را کارآمدترین ابزار می داند. او برهان، قرآن و عرفان و به تعبیری دینداری و خردورزی را با هم قابل جمع می بیند و به جایگاه برتر نقل و شهود اذعان می کند، فهم دین را به وسیله عقل لازم و یکی از مهم ترین کارکردهای عقل را فهم باورهای دینی و رفع تعارض و تناقض از مدعیات دینی می داند. تمام تعریف و تمجیدی که رازی از جایگاه خرد و خردورزی به عمل می آورد، به همین کارکرد عقل برمی گردد. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و انتقادی به ترسیم هندسه معرفت دینی رازی پرداخته و دیدگاه وی در باب جایگاه هر یک از اضلاع این شکل هندسی و چگونگی ترتب آنها بر یکدیگر مورد بررسی قرار گرفته و به این نتیجه می رسد که هندسه معرفت دینی وی مثلثی است که اضلاع آن را قرآن، عرفان و برهان تشکیل می دهد. عقل نقش مقدماتی و مبنایی برای حصول معرفت متعالی قرآنی و عرفانی دارد و کنار نهادن آن در هیچ مرحله ای موجه نیست.
    کلیدواژگان: فخر رازی، معرفت دینی، قرآن، عرفان، برهان
  • راضیه موحدی نیا، حسام الدین ربانی صفحات 123-150
    تاریخی نگری یکی از روش های فیلسوفان غربی در بررسی متون دینی است که طی دهه های اخیر در میان روشنفکران مسلمان نیز رواج یافته است. در این نگرش، معرفت دینی تاریخ مند تلقی شده و به هیچ وجه قابل تسری به زمان های دیگر نیست؛ به تعبیر دیگر میان دوره های معرفتی نوعی گسست وجود دارد. بر همین اساس قرآن که متن اصلی مسلمانان محسوب می شود نیز همواره در معرض تفاسیر و برداشت های مختلف قرار گرفته است اما هیچ کدام از این خوانش ها مطلق نیست بلکه هر فهمی از این متن تاریخ مند بوده و تحت تاثیر زمینه های متن در دوره های زمانی متفاوتی شکل گرفته است. طرف داران این نگرش در دنیای اسلام، تاکید می کنند که قرآن یک محصول فرهنگی و مختص عصر نزول است و نمی تواند در زمان های بعدی نیز یک متن مرجع قرار گیرد؛ بر این اساس، باید رویکرد جزم اندیشانه نسبت به هر نوع معرفت دینی متخذ از قرآن را کنار نهاد و به قهرآن به عنوان یک پدیده تاریخی نگریست. بررسی ادعاهای طرف داران این نگرش نشان می دهد که برخی مبانی تاریخی نگری مخدوش و قابل نقد است و گرچه این رویکرد در برخی تعالیم دینی و به ویژه فقهی قابل پیگیری است، چراکه در تاریخ اندیشه اسلامی و روش های فهم در متون دینی چنین سابقه ای وجود دارد، اما نمی توان آن را به همه آموزه های دینی تسری داد و با عینک تاریخی به همه تعالیم دینی نگریست.
    کلیدواژگان: معرفت دینی، تاریخی نگری، قرآن
|
  • Mehdi Najafi Afra, Fatemeh Mortaji* Pages 7-24
    Discussing on imagination is an important and vital issue in Islamic philosophy and mysticism. It has numerous ontological and epistemological dimensions. Avicenna was the first philosopher who cosmologically has distinguished imaginary world from material and intellectual ones. Epistemologically, he has made a distinction between imagination and imaginative taking two approaches to imagination which tends to the sense and tends to intellectual world. The material characters are devoted to the imagination tending towards sense but the imagination which tending towards the transcendental world is creative and immaterial which is able to change the things in the natural world. We, at this paper, by analytical and descriptive research method, have attempted to survey Avicenna’s approach to the imagination who has affected the next mystics and philosophers.
    Keywords: imagination, continuous, discontinuous imagination, Avicenna, common sense
  • Mohammad Reza Asadi*, Seyyed Saeid Lawasani Pages 25-47
    Ayatollah Javadi Amoli’s theory on the religious knowledge is one of the most significant theories articulated in recent decades. Whether we agree or disagree with the elements of this theory entirely, it is inevitable for the scholars to analyze and speculate its contexts. This theory illustrates the shortcomings of modern sciences, specifying the pillars of religious knowledge. This theory is based on three principles: science unavoidably is bounded by the philosophical presuppositions; the sciences are separated from each other by their subjects; and the intellect is one of the resources of religion and of the religious sciences. The important thing which has been mostly neglected is that although this theory is new and creative, but his theory and principles are rooted in Allameh Tabatabai’s intellectual school. This article attempts to explain this issue and to illustrate how Allameh Tabatabai has influenced Ayatollah Javadi Amoli. At this article, three principles of the theory will be explained while its critics are deferred to another article.
    Keywords: Religious Knowledge, Divine philosophy, Intellect, The subject of science, Critic of modern science, Ayatollah Javadi Amoli, Allameh Tabatabai
  • Reza Bani Asadi Pages 49-66
    One of Allameh Tabatabai’s significant innovations in the philosophy is derivative Perceptions Theory. In this theory, he has classified the derivative perceptions into three categories: the quality of the emerging of derivative sciences by human being, the quality of the origination of multiplicity in the sciences and the quality of the relationship between derivative sciences and real and true effects. Epistemologically, this theory can affect profoundly many issues in several sciences, or at least it is supposed to have such impacts on some areas. As far as effectiveness is concerned, the theory can be compared to or at least be considered close to Mollasadra’s Theory of substantial movement. This paper attempts to explain the impacts of this theory on different sciences, it briefly explains the impacts of derivative perceptions theory on philosophy and ethics. Some critics about these impacts are also addressed in the paper.
    Keywords: derivative perceptions, AllamehTabatabai, philosophical innovation, ethics
  • Bagher Gorgin, Najaf Yazdani, Ali Nasr Abadi Pages 67-95
    Strong foundationalism is considered as one of the theories of epistemic justification with a long-standing history. Most of traditional philosophers including Plato and Aristotle in Greece to the Muslim philosophers, rationalists and empiricists in the modern classic era, and some contemporary philosophers have accepted this doctrine. Mulla Sadra is also a foundationalist epistemologically. It should be also pointed that the foundationalism in the western epistemology is based on a concentration on judgmental acquired knowledge rather than conceptual knowledge. It is assumed that the knowledge is merely a matter of judgment than conceptual. However, Mulla Sadra’s view has been established when conceptual knowledge was in the center of attention and on the basis of this knowledge, sapiential knowledge has been considered. For the most important reason for strong foundationalism is based on the notion of cognitive regress infinitum. He by acknowledging the foundationalism, has defended this theory. Mulla Sadra justified the knowledge by the self- evident knowledge and based on their clarity and distinct transparency, he tries to justify the other own beliefs. His approach to pass from self- evident knowledge to the speculative is in fact demonstrative syllogism completely adjust to the strong foundationalism. As a result, it could be claimed that Sadra's theory is susceptible to be unfettered from the problems such as non-standard basic propositions, the limitation of the self- evident statements, the lack of common middle term in the self- evident propositions and the relationship between the self- evident and truth which could be also raised against foundationalism. However, Mullasadra’s existential outlook to the knowledge and the role of knowledge in presence in his epistemology let him to answer the questions raising against the basic propositions.
    Keywords: epistemology, justification, foundationalism, knowledge in presence, Mulla Sadra
  • Ebrahim Nouri, Morteza Erfani, Mahmood Seydi Pages 97-121
    Fakhr Al-Din Razi in his early scientific life has supported hardly the role of reason in the religious studies, but later he has limited his idea on applying of reason in theology and considered the transmitted sciences and intuition the most effective in religious understanding. Moreover, according to his opinion, proof, Quran and Mysticism and on the other words, faithfulness and Wisdom can be integrated. He has also admitted that the transmitted sciences and intuition are the best way to understand the religious issues. Accordingly, rational understanding of the religion is necessary and one of the most important functions of reason is to elucidate religious beliefs and resolve the oppositions and contradictions in the religious claims. Razi has only admired and praised reason and wisdom for this function. This research, by descriptive-analytic method and critical approach is going to draw the geometry of Razi’s religious knowledge, studying his point of view about the position of each side of the geometric shape and how they affecting each other. Finally, it concludes that his geometry of religious knowledge is like a triangle that its sides are including: Quran, Mysticism and proof. The reason has the primary and basic role to achieve the Quranic and mystical transcendental knowledge which never can be left.
    Keywords: Fakhr Razi, Religious Knowledge, Quran, Mysticism, Reason
  • Razieh Movahedi Nia*, Hesam Al Din Rabbani Pages 123-150
    The Historicism in Western Philosophy is considered as a research method in religious texts which has been expanded among the Muslim Intellectuals recently. Accordingly, religious episteme is a historical phenomenon and has not been transmitted to the other periods and on other words, there is a gap between the epistemic periods. Hence the QURAN is the central text of Muslims which is interpreted in different manner, while none of them are not absolute one. In fact, all interpretations of Quran are historical and have been affected by the contexts. Its proponents argued that the Quran is cultural and contextual text, so dogmatic approaches on religious episteme that has been received through Quran, should be abandoned. It must be taken into consideration as a historical phenomenon. Assessment of their claims shows that certain principles of historicism is ambiguous and capable to be criticized; Although This approach rooted in the history of Islamic thought and methods of the text understanding but it will not be able to be applied to all religious teachings and evaluated by historical method.
    Keywords: religious episteme, historicism, Quran