فهرست مطالب

پژوهشهای معرفت شناختی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1396)

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قدرت الله قربانی صفحات 7-34
    استقراء و تجربه از مسائل مهم فلسفه علم در جهان معاصر است که در فلسفه ابن سینا و پوپر همواره مورد توجه بوده است. ابن سینا با استناد به مواردی چون اخذ ذاتی، قاعده اتفاقی و قیاس خفی، تلاش نمود تا تجربه را از استقراء جدا کند و برای آن یقین و کلیت مشروط خاصی را لحاظ کند؛ ضمن اینکه تقسیم او از استقراء به تام و ناقص نیز اهمیت خاص خود را دارد. پوپر با نظر به مشکل عدم امکان استنباطات کلی در استقراء، تلاش نمود با طرح اصل انتقال و نشان دادن همسانی نگرش منطقی و روانشناسی گری، مشکل استقراء را حل کند و سپس با معرفی معیار ابطال پذیری، معیاری کلی و تجربی برای تایید نظریات علمی ارائه دهد. شباهت دیدگاه ابن سینا و پوپر، مواجهه نقادانه با مسئله استقراء و تجربه و تلاش برای تبیین ابعاد معرفتی آنها در علم و زندگی عملی بشر است، اما درنهایت ضمن اینکه هر دو، روش علمی را در تجربه و استقراء محدود نمی کنند، پوپر درحالی تجربه را بعنوان یکی از معیارهای تفکیک علم از غیر علم می داند که برای تجربه هیچ مبنای محکمی درنظر نمی گیرد، ولی ابن سینا تاکید دارد که تجربه از بدیهیات اولیه است و بنابراین در شکل گیری مجموعه معرفت بشری نقش مهمی دارد. در نوشتار حاضر، با تبیین و تحلیل تطبیقی دیدگاه های ابن سینا و پوپر درباب تجربه و استقراء، تلاش می شود توانمندهای رویکرد ابن سینا نشان داده شود.
    کلیدواژگان: استقراء، تجربه، قاعده اتفاقی، اصل انتقال، قیاس خفی، ابطال پذیری
  • عباس گوهری صفحات 35-56
    نوشتار حاضر در پی آن است تا به این مسئله پاسخ گوید که چه نسبتی میان معرفت آرمانی و معرفت دینی وجود دارد. برای این منظور مباحث گوناگون و پراکنده ملاصدرا در باب علم، عالم و معلوم در چارچوبی منظم بازسازی شده است. در این بازسازی منظم، علاوه بر این که جزئیات جدیدی از نظر ملاصدرا مطرح می شود، با نگاه جدیدی از ملاصدرا مواجه می شویم که نتیجه و حاصل بررسی علم، عالم و معلوم آرمانی از منظر اوست. به نظر می رسد او در این مباحث در پی نزدیک کردن معرفت فلسفی به معرفت دینی بوده و درنهایت این دو را دو روی یک سکه به شمار آورده است و با مباحثی که در این باره مطرح کرده ما را به استنباط این مطلب رهنمون نموده است که گوهر دین چیزی جز حکمت نیست و مابقی امور صرفا صدفی جهت حفاظت از این گوهر گرانبها است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، معرفت آرمانی، معرفت دینی، علم، عالم، معلوم
  • علیرضا حسن پور، زهرا امامی صفحات 57-78
    فیلسوفان اسلامی، به خصوص مشائیان، براساس تبیینی که از رابطه نفس و بدن و ماهیت این دو به دست می دهند، علم و ادراک را فعل نفس و نه بدن می دانند. از نظر ایشان، علم نفس به بدن از سنخ علم حصولی است. اما براساس دیدگاه ملاصدرا علم نفس به بدن همانند خودآگاهی نفس است و از سنخ علم حضوری به شمار می آید. طبق نگرش صدرایی نه تنها بدن متعلق علم حضوری و خودآگاهی نفس قرار می گیرد، بلکه در تمام مراتب ادراک نیز حضور دارد و در هر کدام از آنها نقشی ایفا می کند؛ تا جایی که اگر اختلالی در بدن ایجاد شود تمام مراحل ادراک و حتی ادراک عقلی نیز دستخوش تغییر و تحول قرار می گیرد. در این نوشتار ابتدا به ذکر انواع بدن از منظر ملاصدرارا می پردازیم و سپس مسئله علم نفس به بدنو نقش بدن در ادراک از نظرگاه صدرایی را تبیین و تحلیل می کنیم و درنهایت به این نتیجه خواهیم رسید که بدن، مرتبه ای از مراتب نفس و نه جوهری جدای از آن است. این امر به ما امکان می دهد تا بپذیریم که حضور و نقش بدن در ادراک اگرچه به اندازه نفس نیست، اما کمتر از آن هم نیست و از این دیدگاه جمهور فلاسفه که معتقدند فقط نفس در ادراک نقش دارد فاصله بگیریم. در واقع، علم النفس صدرایی، فقط بررسی نفس نیست، بلکه تبیینی از ماهیت انسان است که بدون توجه به بعد جسمانی او ناکافی است.
    کلیدواژگان: علم حضوری، علم نفس به بدن، بدنمندی ادراک، بدن مثالی، ملاصدرا
  • بهروز محمدی منفرد صفحات 79-106
    در دهه های اخیر، شاهد سطحی از انسجام اخلاقی با عنوان «موازنه متاملانه گسترده» هستیم که از درجه اعتماد بالاتری نسبت به سطح محدود انسجام اخلاقی برخوردار است؛ زیرا برای توجیه یک باور اخلاقی، علاوه بر انسجام آن با باورهای اخلاقی دیگر، ضروری است آن باور اخلاقی با باورهای غیراخلاقی مناسب و مرتبط از قبیل باورهای روان شناختی، زیست شناختی، جامعه شناختی و انسان شناختی نیز منسجم باشد. آنچه اهمیت دارد این است که چنین سطحی از انسجام نیز با چالش هایی مواجه بوده و نسبت به نظریه رقیب، یعنی مبناگرایی اخلاقی موفق نیست. این نوشتار می کوشد پس از تبیین سطح گسترده انسجام اخلاقی، یعنی موازنه متاملانه گسترده، این رویکرد کلی را نقد کند. درنهایت روشن خواهد شد که اگر تصور شود یک باور اخلاقی در موازنه متاملانه گسترده، موجه است، اما این باور تنها به طور مسامحه ای موجه است؛ یعنی تا این اندازه موجه است که فاعل دلیلی معرفتی برای پذیرش یا رد آن گزاره ندارد و لذا نمی توان آن را به طور معرفتی موجه دانست.
    کلیدواژگان: انسجام اخلاقی، توجیه باور اخلاقی، انسجام سطح گسترده، موازنه متاملانه گسترده، راولز
  • مسلم شیروانی ناغانی، محمد رحیم عیوضی صفحات 107-128
    سرعت بالای تغییرات و افزایش عدم اطمینان و پیچیدگی در شرایط محیطی هزاره جدید، موجب پرهیز از برنامه ریزی و تصمیم گیری با پیش فرض خطی بودن تغییر در پارامترهای مختلف و روی آوردن هرچه بیشتر به آینده پژوهی در سطوح و حوزه های گوناگون شده است. اما مطالعات مربوط به آینده، همواره با چالش های معرفت شناسی مواجه بوده اند. در این پژوهش، ابتدا به نقد نظریه وندل بل در معرفت شناسی آینده پژوهی، به عنوان یکی از شهیرترین نظریه پردازان در این عرصه، پرداخته شده و سپس عقلانیت آینده نگاری راهبردی به عنوان رویکردی عملگرا در آینده پژوهی، مورد واکاوی قرار گرفته است؛ بدین معنا که گزاره هایی که با رویکرد آینده نگاری راهبردی از مطالعات مربوط به آینده مستخرج می شوند، چقدر عقلانی هستند. یافته های پژوهش، ضمن احصاء مهم ترین ایرادات وارد بر نظریه بل، نشان می دهند که «حل مسئله نمودن»، «دقت در پیش بینی»، «توازن بین موضوعات»، «سادگی»، «گستردگی» و «سازگاری» در کنار «ارزش گرایی» معیارهایی هستند که آینده نگاری راهبردی را به عنوان رویکردی موجه و معقول معرفی می نمایند که می تواند به موفقیت دراز مدت مطالعات مربوط به آینده کمک شایانی نماید. بر این اساس، پیشنهاداتی در راستای توسعه و بکارگیری آینده نگاری راهبردی به متصدیان امر در دانشگاه ها و صنایع و متولیان دولتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، عقلانیت ارزشی، عقلانیت تجربه گرا، عملگرایی، واقع گرایی انتقادی
  • فاطمه قوانلو، حامد ناجی اصفهانی صفحات 129-153
    علم حضوری انسان به خودش، بنیان حضور وی نزد خود و شهود مستقیم هستی است. ملاصدرا با تکیه بر نفس به عنوان هستی که عین شناسایی و قلمرو تلاقی وجود و علم است، آدمی را از ورطه تقابل غیرقابل رفع ذهن و عین نجات می دهد. آدمی با حضور نزد خود، هستی خویش را متصل به عالم خارج می یابد. یافتن خود در میان موجودات و داشتن نسبت خاصی با هستی، به معنای داشتن «عالم» است. هایدگر نیز با تکیه بر نسبت خاص انسان با هستی و توانایی انسان بر تفسیر و ارزیابی هستی و فرارفتن از هستی، مسئله حضور و عالمداری را مطرح می کند. بنابراین می توان گفت حضور آدمی نزد خود، بنیان عالمداری اوست و از این لحاظ، ملاصدرا و هایدگر مشابهت بسیاری به یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: حضور، عالمداری، هایدگر، ملاصدرا، علم حضوری
|
  • Qodrat Allah Qorbani Pages 7-34
    Experience and induction are of the basic issues of contemporary philosophy of science that have been considered by Ibn Sina and Popper’s philosophies. Ibn Sina by referring to some principles including essential derivation, the accidental rule and the hidden syllogism, tries to separate experience from induction, and consider for experience a kind of conditioned certainty and universality. Moreover, his division of induction into complete and incomplete ones has its specific significance. Popper, by considering the problem of impossibility to obtain universal inferences through induction, tries to resolve the problem of induction by introducing the principle of transference indicating equality of logical approaching and the principality of psychology. He, then, through theory of Falsification, renders a universal and empirical criterion for testing empirical theories. Popper and Ibn Sina’s resemblance is their critical approach to the problems of experience and induction by struggling for explaining their epistemic aspects in sciences and practical human life. But finally although they both have not restricted scientific method to experience and induction, but some differences can be found among them. Popper, while, has regarded the experience as a criterion for separating science from non-science, but does not consider any authentic base for it. Ibn Sina, however, believes that experience is one of self evidences which played an effective role in growth of human knowledge. In this paper, by comparative explaining and analyzing Ibn Sina and Popper’s viewpoints concerning induction and experience, has been tried to show merits and efficacies of Ibn Sina’s points of view.
    Keywords: induction, experiment, accidental rule, principle of transition, hidden syllogism, falsification
  • Abbas Gohari Pages 35-56
    This paper has attempted to answer the question: what is the relationship between ideal and religious knowledge? In order to obtain this aim, Mulla Sadra's various and scattered discussions are integrated about knowledge, knower and known in a proper framework. By this approach In addition to the new details have been represented in Mulla Sadra's thought, we encounter a new doctrine which is resulted in study of ideal knowledge, knower and known. It seems that Mulla Sadra by this discussion has wanted to make the philosophical knowledge close to the religious knowledge, and finally he believed that the both of them are two sides of one reality which can lead to conclude the essence of religion is nothing but wisdom and the rest served merely as a shell to protect this precious core.
    Keywords: Mulla Sadra, Ideal knowledge, Religious Knowledge, knowledge, knower, known
  • Ali Reza Hassan Pour, Zahra Emamy Pages 57-78
    Islamic philosophers, particularly, Peripatetic, on the basis of relation between the soul and the body and their essence, have regarded the perception as the act of the soul, not of the body. Accordingly, the soul's knowledge to the body is the acquired knowledge. However, Mulla Sadra maintains that the soul's knowledge to the body is like a self-consciousness which should be considered as knowledge by presence. He holds that the body is not only the object of the soul's knowledge by presence and its self-consciousness, but also it contributes to all levels of perception; so far once the body has been faced a disorder, every level of perception, even the rational one, will be subjected to change. In this paper, firstly, Sadra’s doctrine on the types of body will be explained, and then we will deal with the problem of soul's knowledge to the body and the role of body in perception. Secondly, we will come to the conclusion that the body is the one stage of the soul's various levels, not a substance separated from it. This allows us to assert that the role and the contribution of the body in perception, though not the same as that of the soul in perception, it is not less than that; and one detaches from the idea that the soul plays the role in perception solely. In fact, Sadra’s knowledge of the soul is not merely a suvey of the soul; it is also an explanation of the human essence which is not plausible without paying attention to corporeal dimension of human being.
    Keywords: knowledge by presence, soul's knowledge of the body, corporeality of perception, Ideal body, Mulla Sadra
  • Behrooz Muhammadi Munfared Pages 79-106
    Recently, the wide reflective equilibrium can be considered consistent with the wide moral coherentism and seen to be more reliable than the narrow moral coherency in the ethics, since to justify the moral beliefs, in addition of coherency with the other ethical beliefs, they should be coherent to the related immoral beliefs such as psychological, biological, sociological and anthropological achievements. It is important that this level of coherency faced the challenges and has not provided better explanation than the fundamentalism to justify moral belief. In this article, after explaining the moral coherentism and wide reflective equilibrium, the general approach to the moral coherencies will be criticized. Finally, it will be clear that even if assumed that a moral belief in a wide coherency is justified, but this belief is justified only neglectfully, that which is meant that the agent has no epistemic reasons to accept or reject that propositions and therefore they cannot be justified epistemologically.
    Keywords: Moral coherenticism, Moral belief justification, Wide coherency, Wide reflective equilibrium, Narrow reflective equilibrium
  • Moslem Shirvani Naghani, Mohammad Rahim Eivazi Pages 107-128
    Rapid changing, the enhance of uncertainty and the complicated environmental conditions in the present century led to avoiding taken-for-granted linear change in planning and decision-making in various parameters and tending to use futures studies in different levels and areas instead. However, studies related to the future were always faced the cognitive challenges. In this study, the theory of Wendell Bell in cognitive futures studies, as one of the most famous theories in the area, was critically investigated. Then, the rationality of strategic foresight as a pragmatic approach to the future studies was analyzed. IN other words, the rationality of proposition that extracted from the future study by strategic foresight approach was investigated. Besides recognizing the most influential weaknesses of his theory, the findings of the research revealed that “the problem-solving”, “accuracy in predicting”, “balance between issues”, “simplicity”, “expansion”, and “compatibility” along with “being value-oriented” are criteria which introduce strategic foresight as a rational and wise approach which can significantly help long-term studies related to the future. Hence, to develop and apply the strategic foresight, the suggestions are provided for the academic researchers, industrial, and administered authorities.
    Keywords: Strategic Foresight, Value-Based Rationality, Experimental Rationality, Pragmatism, critical realism
  • Fatemeh Ghowanloo, Hamed Naji Isfahani Pages 129-153
    Human’s knowledge by presence to himself is the foundation of his presence in his sight and direct intuition of the being. Mulla Sadra has rescued human being from the insurmountable gap of contradiction between subject and object relying on the self as a being which identifies the being and knowledge. The mankind by his presence finds his existence connected to the external world. Finding the self in the midst of creatures and having a specific relation with the world means being in the world. Heidegger also raises the issue of presence and being in the world regarding human’s specific relation with the world and his ability to interpret and evaluate the existence and being beyond-existence. Therefore, it can be said that human’s presence in itself is the basis of his being in the world. By this consideration, there are many similarities between Sadra and Heidegger’s doctrine.
    Keywords: Presence, being in the world, Mulla Sadra, Heideggers, Human's knowledge