فهرست مطالب

پیشرفت های نوین در علوم رفتاری - پیاپی 10 (امرداد 1396)

مجله پیشرفت های نوین در علوم رفتاری
پیاپی 10 (امرداد 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم نوری زاد میرآبادی، سهیلا خواستاری، سارا شیرمردی، سارا بامداد، آتوسا خسروی فارسانی صفحه 1
    رویکرد درمانی یکپارچه که یک رویکرد شناختی رفتاری متمرکز بر هیجان می باشد و هدف اصلی آن فرآیندهای هیجانی است، برای اختلالاتی که مولفه های هیجانی قوی دارند قابل اجرا است. هدف این پژوهش، هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی مداخله ی مبتنی بر تنظیم هیجان برگرفته از روش درمانی یکپارچه بر راهبردهای نظم دهی شناختی هیجانی و ناگویی هیجانی در بیماران مبتلا به نارسایی عروق کرونر قلب بود. روش پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به عروق کرونر قلب مراجعه کننده به مرکز قلب تهران بین ماه های خرداد تا مرداد 1395 بود. از این تعداد 30 نفر از بیماران در دو گروه آزمایش و کنترل با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ناگویی هیجانی تورنتو و پرسشنامه راهبردهای نظم دهی شناختی هیجانی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس صورت گرفت. تحلیل نتایج نشان داد که تفاوت دو گروه از نظر کاهش شدت تنظیم شناختی هیجانی منفی (0/05>P) و ناگویی هیجانی (0/01>P) و افزایش راهبردهای نظم دهی شناختی هیجانی مثبت (0/01< P) در بیماران عروق کرونر قلب از نظر آماری معنادار بود. نتایج پژوهش حاضر می تواند به پژوهش گران و درمان گران حیطه ناگویی هیجانی در زمینه عوامل تاثیرگذار بر آن در بیماران عروق کرونر قلب کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، راهبردهای نظمدهی شناختی هیجانی، بیماری عروق کرونر قلب
  • الهام باقری، الهام فروزنده صفحه 14
    هدف توان بخشی بازگرداندن تمامی کارکردهای جسمانی، روانی و اجتماعی آسیب دیده ناشی از بیماری هاست و منظور از توانبخشی شناختی یا نوروسایکولوژیک مجموعه ای از روش ها یا راهبردهای مداخله ای است که به منظور توانمندسازی درمان جویان یا بیماران روانپزشکی و خانواده های آنها صورت می گیرد. در این مقاله پس از معرفی دقیق توانبخشی شناختی، تاریخچه و انواع نظریه های موجود در این حیطه ارائه شده و سپس به مرور مطالعاتی پرداخته شده است که اخیرا از روش های توانبخشی شناختی در نمونه های مختلف بیماران و انواع اختلالات استفاده کرده اند و موثر بودن این روش های مداخله ای را گزارش نموده اند.
    کلیدواژگان: بازتوانی نوروسایکولوژیک، توانبخشی شناختی، شناخت
  • لیلا احمدخانی*، سولماز رجامند، مصطفی دهقانپور، زینب شاکریان، مریم نیک پور صفحه 28
    امروز بیماری های قلبی– عروقی به عنوان شایع ترین بیماری جدی در کشورهای پیشرفته در نظر گرفته می شود. این پژوهش با هدف تعیین رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه، راهبردهای نظ م دهی شناختی هیجانی و کمال گرایی با ناگویی هیجانی در بیماران قلبی بود. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران قلبی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اهواز در سال 1395 بود. از این تعداد 150 نفر از بیماران قلبی که شامل 70 مرد و 80 زن با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ناگویی خلقی اهواز AAS-26، مقیاس کمال گرایی، و پرسشنامه راهبردهای نظم دهی شناختی هیجانی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون صورت گرفت. یافته ها نشان داد که رابطه منفی معناداری بین تنظیم شناختی مثبت هیجان با ناگویی خلقی و رابطه مثبت معنی داری بین تنظیم شناختی منفی هیجان با ناگویی خلقی وجود دارد. همچنین رابطه مثبت معناداری بین مولفه نگرانی در مورد اشتباهات و تردید نسبت به اعمال و انتظارات والدین، انتقادات والدین، استانداردهای فردی، نظم و ترتیب وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که راهبردهای نظم دهی شناختی هیجانی و کمال گرایی پیش بینی کننده ناگویی خلقی در دانش آموزان بود. نتایج پژوهش حاضر می تواند به پژوهش گران و درمان گران حیطه ناگویی هیجانی در زمینه عوامل تاثیرگذار بر آن کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، راهبردهای نظم دهی شناختی هیجانی، کمالگرایی
  • علیرضا بابالویی*، دکترمجتبی انصاری شهیدی صفحه 43
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بین فردی بر میزان اضطراب کارکنان بانک انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون– پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه کارمندان بانک غرب شهر تهران مشغول به کار در سال 1395، بودند. حجم نمونه 30 نفر (15 نفر در هر گروه) بودند که با روش نمونه گیری به صورت در دسترس انتخاب شدند و قبل و بعد از انجام پژوهش با پرسشنامه های خودکارآمدی شرر (1982) مورد آزمون قرار گرفتند. تعداد 10 جلسه آموزش مهارت های ارتباطی بر روی گروه آزمایش انجام شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل کوواریانس یک متغیری انجام شد. مقایسه میانگین های تعدیل شده دو گروه آزمایش و کنترل نشان داد که اجرای متغیر مستقل باعث شده تا میانگین نمرات خودکارآمدی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل افزایش یابد (01/0>p)؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش های مهارت های ارتباطی، می تواند در افزایش خودکارآمدی موثر باشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مهارت های ارتباطی، کارمندان بانک
  • لیلا بهمئی * صفحه 52
    در این مقاله موضوع مهارت های زندگی به عنوان مجموعه ای از مهارت های شخصی و اجتماعی که شکل صحیح زندگی و رفتار موثر و شایسته را به افراد می آموزند. از منظر قرآن به روش توصیفی و تحلیلی موردبحث قرارگرفته است. این مطالعه باهدف یافتن مهارت های زندگی درآیات قرآن و معرفی آن ها به عنوان الگویی برای زندگی بهتر انجام شده است. برای رسیدن به این هدف سوالاتی از این قبیل مطرح شده که منظور از مهارت های زندگی چیست؟ آیا قرآن به عنوان کتاب دینی ما به مهارت های زندگی پرداخته است؟ آیات مربوط به این مهارت ها کدام هستند؟ این مهارت های معرفی شده چه نوع مهارت هایی هستند و قرآن این مهارت ها را چگونه دیده است؟ آنچه به دست آمد نشان می دهد که رویکرد قرآن بیشتر به فردیت انسان ها تاکید می کند، اینکه انسان ها به صورت فردی خلق شده و مبعوث می شوند و ضمن توجه به محیط اجتماعی درواقع این فرد است که باید رشد کند و به کمال برسد. این رویکرد تلاش می کند با دادن آگاهی، بصیرت و تاکید بر مهارت های زندگی، به خودآگاهی افراد تاکید کند و با توسعه عقلانیت و آگاهی فرد از موقعیتش در عالم هستی به او کمک کند.
    کلیدواژگان: مهارتهای زندگی، مهارت های شخصیی، مهارت های اجتماعی، قرآن، کمال انسان و قرب الهی
  • لیلی محمدی زردخشویی*، سعید بختیارپور، الهه روانفر صفحه 63
    با توجه به عوامل استرس زایی که خاص محیط های بیمارستانی است و ارتباط دایم کارکنان این محیط ها، انتظار می رود شاغلین بخش درمانی در مقایسه با بخش غیر درمانی سلامت روان نامطلوب تری داشته باشند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه رضایت زناشویی و سلامت روانی کارکنان زن و مرد بخش های درمانی و غیر درمانی بیمارستان بزرگ نفت اهواز بود. طرح پژوهش از نوع علی- مقایسه ای از نوع پس رویدادی بود. نمونه این پژوهش مشتمل بر 300 نفر از کارکنان زن و مرد بخش های درمانی و غیر درمانی بیمارستان بزرگ نفت اهواز در سال 1395 که برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری دردسترس استفاده شده است. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه رضایتمندی زناشویی انریچ و پرسشنامه سلامت روان بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین کارکنان بخش های درمانی و بخش های غیر درمانی از نظر مولفه ی رضایت زناشویی (01/0>p و 97/5= F) تفاوت معنی داری وجود دارد اما تفاوت معنی داری از نظر سلامت روان (05/0

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سلامت روان، کارکنان، درمان

  • حمیدرضا صالحی چالشتری، فاطمه کیانی هرچگانی صفحه 73
    خانواده اصلی ترین و اساسی ترین رکن شکل گیری جامعه می تواند نقش مهمی در رشد و پیشرفت توانائی ها و استعدادهای اعضای خود داشته باشد و یکی از مهم ترین اعضای خانواده، زن است که می تواند نقش موثری در تعالی خانواده داشته باشد. در طی نیم قرن اخیر نقش زن در خانواده دچار تحولاتی شده که درنتیجه ورود زنان به بازار کار است. امروزه افسردگی تشخیص داده نشده یکی از مشکلات عمده بهداشتی است. افسردگی مسئله شماره یک سلامتی در دنیاست و یکی از شایع ترین مشکلات روانی است که باعث مراجعه بیماران به روان پزشکان و روانشناسان می شود. سیصد و چهل میلیون نفر از مردم جهان مبتلابه افسردگی می باشند و 25-10 درصد از افراد در مرحله ای از زندگی، به افسردگی دچار خواهند شد. شیوع افسردگی عمده در زنان بیشتر از مردان است. تشخیص به موقع و هنگام زود این بیماری، فرصتی برای پیشگیری اولیه و فراهم نمودن بهداشت روانی برای خانواده ها فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: افسردگی، زنان شاغل، اقدامات بهداشتی
  • ماهرخ هیرادآسا، دکترخدیجه ابوالمعالی* صفحه 83
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی امید بر اساس خلاقیت هیجانی و حمایت اجتماعی ادراک شده در دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد واحد رودهن بود. نمونه آماری این پژوهش 200 نفراز دانشجویان بود. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه های امید میلر، حمایت اجتماعی ادراک شده فیلیپس و خلاقیت هیجانی آوریل بود. داده ها پس از گردآوری به کمک رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی تحلیل شد. بررسی ضرایب رگرسیون نیز نشان داد که در متغیر حمایت اجتماعی ادراک شده حمایت دوستان، حمایت خانواده (0/05> p ) و حمایت سایرین (0/05> p ) به صورت مثبت و در سطح معناداری 0/05 امید را در دانشجویان پیش بینی می کنند. در متغیر خلاقیت هیجانی بعد اثربخشی/ صداقت در سطح معناداری 0/01 و بعد آمادگی در سطح معناداری 0/05 به صورت مثبت امید را در دانشجویان پیش بینی می کند. در مقابل ضرایب رگرسیون مربوط به بعد تازگی در سطح 0/05 معنادار نبود. می توان گفت به نظر می رسد فرد با دارا بودن حمایت اجتماعی ادراک شده بتواند بهتر از حل مشکلات برآید؛ چون می داند که در مواقع لزوم می تواند از این حمایت بهره مند می شود. دریافت حمایت اجتماعی ادراک شده می تواند باعث افزایش میزان امید شود که متعاقبا با امید در رویارویی با تنش های زندگی، خلاقیت هیجانی موثرتری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: امید، خلاقیت هیجانی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • محمود ابوالقاسمی، زهرا مسیبی*، اعظم مسیبی صفحه 96
    در سال های اخیر واژه سرمایه اجتماعی میان نظریه پردازان به طور مداوم مورداستفاده قرارگرفته است. سرمایه اجتماعی؛ اهمیت اساسی شبکه های قوی، روابط مبتنی بر اعتماد و همکاری را در اجتماعات آشکار می سازد. این سرمایه ها با آموزش توسعه پیداکرده و منجر به بهبود وضعیت سازمان خواهد شد. پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش آموزش های سازمانی ضمن خدمت بر توسعه سرمایه اجتماعی و مولفه های تشکیل دهنده سرمایه اجتماعی معلمان دوره متوسطه و فنی و حرفه ای شهر اصفهان، هست؛ که تعداد آن ها 4553 نفر است؛ و 351 نفر به عنوان نمونه، با استفاده از جدول مورگان انتخاب گردید. ابزار مورداستفاده، پرسشنامه محقق ساخته ای است که با توجه به ابعاد آموزش های بدو خدمت و ضمن خدمت و شاخص های موجود در سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی، ساخته شده است. پایایی این مقیاس با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ برابر 0/93 هست و روایی صوری و محتوایی آن توسط اساتید مربوطه مورد تایید قرارگرفته است. همچنین در تجزیه وتحلیل آماری برای بررسی تفاوت میانگین ها از آزمون t تک نمونه ای و جهت تحلیل واریانس از آزمون ANOVA و آزمون تعقیبی توکل استفاده شده است. نتایج نشان داد که آموزش های سازمانی ضمن خدمت نقش بیشتر از حد متوسط، مثبت و سازنده ای در توسعه سرمایه اجتماعی و مولفه های تشکیل دهنده سرمایه اجتماعی معلمان داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش سازمانی، ضمن خدمت، سرمایه اجتماعی
  • |
    • Maryam Nurizadeh Mirabadi, Soheyla Khastari *, Sara Shirmardi, Sara Bamdad, Atousa Khosravi Farsani Page 1
      The Unified treatment approach (UP), an emotion-focused cognitive-behavioral therapy that holds emotional processes as a central target of treatment, is applicable for disorders with strong emotional components. The aim of this study was to examine the effectiveness of emotion regulation intervention derivative from the UP on emotional problems and cognitive emotion regulation strategies among patients with coronary heart disease. The study was a randomized clinical trial. The study population included all patients with coronary heart disease referred to Tehran Heart Center between June and July in 2016. Of these 70 patients, including 30 patients were selected using convenience sampling method. To collect data, Alexithymia Toronto scale, and cognitive emotion regulation strategies questionnaire were used. Data were analyzed using descriptive statistics and covariance analysis.
      The findings suggest that insecure attachment style, and avoidance positive, and also secure attachment style has negative relationship with alexithymia. And there is significant negative relationship between positive cognitive emotion regulation with alexithymia and significant positive relationship between negative cognitive set with alexithymia. The regression results also showed that attachment styles, cognitive emotion regulation strategies predicted alexithymia in patients. The results can researchers and therapists area of alexithymia on the factors influencing it helpful.
      Keywords: Emotion Regulation Intervention, alexithymia, cognitive emotion regulation strategies, coronary heart disease
    • Leila Ahmadkhani*, Sulmaz Rajamand, Mostafa Dehghanpour, Zeynab Shakerian, Maryam Nikpour Page 28
      today's most common diseases as cardiovascular disease in developed countries is considered to be serious. This study aimed to determine the relationship between the domains of early maladaptive cognitive emotion regulation strategies and perfectionism, alexithymia in patients with heart failure. The research method was descriptive and correlational. The sample included all cardiac patients referred to medical centers in Ahvaz in 2016. Of these, 150 heart patients, including 70 male and 80 female were selected using a sampling method. To collect data, alexithymia Ahvaz AAS-26, perfectionism scale, and cognitive emotion regulation strategies questionnaire was used. Data analysis and regression analysis was performed using Pearson's correlation coefficient. The results showed a significant negative correlation between positive cognitive emotion regulation and positive relationship with alexithymia significantly between negative cognitive regulation of emotion there with alexithymia. The positive relationship between components worry about mistakes and doubts about actions and expectations of parents, parent feedback, personal standards, there is clarity. The results showed that cognitive emotion regulation strategies and perfectionism predictor of alexithymia in students. The results of this study can help researchers and therapists in the field of alexithymia factors affecting helpful.
      Keywords: alexithymia, cognitive emotion regulation strategies, perfectionism
    • Alireza Babalouei *, Mojtaba Ansari Shahidi Page 43
      Purpose
      The purpose of this study was to determine the effectiveness of interpersonal communication skills training on the anxiety level of bank employees.
      Method
      The present study was semiexperimental with pre-test and post-test design with control group. The research population consisted of all employees working in the banks in west of Tehran in 2016. The sample size was 30 people (15 people in each group) who were selected by available sampling method and were tested before and after the research with Sherer Self-efficacy Questionnaire (1982). Ten sessions of communication skills training were conducted on the experimental group. Covariance analysis of single variable was used to analyze the information.
      Results
      The comparison of the averages of the two experimental and control groups showed that the implementation of the independent variable increases the mean of self-efficacy scores in the experimental group compared with the control group (p
      Conclusion
      Therefore, it can be concluded that communication skills training can be effective in increasing self-efficacy.
      Keywords: self, efficacy, communication skills, bank employees
    • Leila Benamie * Page 52
      In this paper, the topic of life skills is discussed as a set of personal and social skills that are considered to be the proper form of life and effective and appropriate behavior from the point of view of the Quran through descriptive and analytical methods. The study aims to find skills in the Quran and introduce them as a model for better life. To achieve this goal, the following questions are mentioned: What is the meaning of life skills? Does the Quran as a religious book devote to life skills? Which verses are related to these skills? What skills do these skills represent and how do these skills be seen? The findings showed that the Quran's approach emphasizes the people’s individuality, which human beings are created and received individually and, in the context of the social environment, it is in fact a person who must grow and be perfected. This approach tries to emphasize individual self-awareness by giving consciousness, insight and emphasis on life skills, and help him develop the rationality and awareness of his position in the world.
      Keywords: life skills, personal skills, social skills, Quran, human perfection, divine glory
    • Leili Mohammadi Zardkhashouei *, Saeid Bakhtiarpour, Elahe Ravanfar Page 63
      Due to specific environmental factors that cause stress and constant contact hospital staff this environment, we expect the health sector employment in the sector have more adverse mental health treatment. The aim of this study was to compare marital satisfaction and mental health of employees and non-hospital treatment of male and female parts of Ahvaz oil. This study was causal-comparative. The sample consisted of 300 male and female parts of medical and non medical staff Hospital Ahwaz oil in 1395 to choose from available sampling method is used. Tools marital satisfaction and mental health questionnaire was used. For data analysis, multivariate analysis of variance test was used. The results showed that the medical and nonmedical staff in terms of component marital satisfaction (F=5.97, P0.05) between the two groups do not exist. The results of this research will be to understand the causes of marital satisfaction and mental health of their employees for strategies to increase marital satisfaction and mental health of employees helped.
      Keywords: marital satisfaction, mental health, staff, treatment
    • Hamid Reza Salehi Chaleshtari, Fatemeh Kiani Kharchegani Page 73
      Families can play an important role in the growth and development of their own abilities and talents, and woman is one of the most important member of the family that can play an important role in family teaching. During the last half century, the role of women in the family has changed as a result of women's entry into the labor market. Today, not diagnosed depression is one of the major health problems. Depression is the number one issue in the world and is one of the most common psychological problems that causes referral of patients to psychiatrists and psychologists. Three hundred and forty million people in the world are suffering from depression and 10-25% of people will be depressed at a lifetime. The prevalence of major depression in women is higher than that of men. Timely and early diagnosis of the disease provides an opportunity for early prevention and mental health for families.
      Keywords: depression, employed women, health measures
    • Mahmoud Abolghasemi, Zahra Mosayebi *, Azam Mosayebi Page 96
      In recent years, the term social capital has been used consistently among theorists. Social capital, the underlying importance of strong networks, reveals relationships of trust and cooperation in communities. These capitals will be developed with training and will lead to improvements in the status of the organization. The purpose of this study is to investigate the role of in-service training in the development of social capital and the components of social capital of secondary and vocational school teachers in Isfahan city; their total number is 4,553; and 351 as a sample, using Morgan table were selected. The used tool is a researcher-made questionnaire, which is based on the dimensions of initial of service and in-service trainings and indicators in intellectual capital and social capital. The reliability of this scale, using the Cronbach's alpha coefficient, is 0.93, and its formal and content validity has been confirmed by the relevant professors. Also, in the statistical analysis, one-sample t-test and ANOVA test and Tukey's post hoc test were used for analyzing the differences. The results showed that in-service organizational training plays a more than moderate, positive and constructive role in the development of social capital and components of the social capital of teachers.
      Keywords: Organizational, In, Service Training, Social Capital