فهرست مطالب

مجله پیشرفت های نوین در علوم رفتاری
پیاپی 11 (شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام موحد زاده*، سودابه شاه ویسی صفحات 1-16
    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به شیوه گروهی بر افسردگی، کیفیت زندگی و امیدواری در مددجویان کمیته امداد شهرستان قروه بوده است. در یک طرح شبه آزمایشی، یک کار آزمایی کنترل شده تصادفی با سنجش در خط پایه پس از مداخله و پی گیری 2 ماهه با گروه کنترل انجام گرفت. تعداد 30 مددجوی کمیته امداد به صورت در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه، گروه آزمایش تحت درمان شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (n=15) و یک گروه کنترل (n=15) گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه کیفیت زندگی و پرسشنامه امیدواری، پرسشنامه افسردگی همیلتون را در سه مرحله خط پایه، پس از مداخله و پیگیری دوماهه تکمیل کردند. داده ها با مدل تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر چند متغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد پس از اتمام شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی تفاوت معناداری بین نمرات افسردگی، کیفیت زندگی و امیدواری در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به صورت گروهی باعث کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی و امیدواری در مددجویان پس از خاتمه جلسات درمانی و بعد از پیگیری 2 ماهه شده است.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، افسردگی، امیدواری، کیفیت زندگی، مددجویان، کمیته امداد
  • سمیه کیارسی*، آزاده کیارسی صفحات 17-37
    در دنیای امروز رسانه ها به یکی از اجزای اصلی جوامع بشری تبدیل شده اند، بنابراین آموزش سواد رسانه ای یکی از ملزومات اساسی برای همه مخصوصا مخاطبان جوان محسوب می گردد. هدف اصلی از آموزش سواد رسانه ای را می توان دسترسی، تجزیه وتحلیل و تولید ارتباط در اشکال گوناگون رسانه ای و مصرف انتقادی محتوای رسانه ها، کسب مهارت در مدیریت اطلاعات، شناخت تاثیرات ممکن در استفاده از رسانه ها و افزایش پتانسیل جهت انجام گفتمان دموکراتیک در جامعه جهانی دانست. اگر سواد رسانه ای را علم تنظیم کننده روابط میان مخاطب و رسانه ها بر اساس هنجارهای درونی شده بدانیم، نباید از بررسی جایگاه آن در سیاست های رسانه ای کشورها غافل شویم. در این پژوهش، بر اساس اصول برنامه سواد رسانه ای انتقادی و مولفه های مطرح در آن و روش اسنادی- تحلیلی، اسناد وزارت آموزش وپرورش به عنوان یکی از مهم ترین نهاد فرهنگی و آموزشی موردبررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که بیشترین میزان توجه در اسناد وزارت آموزش وپرورش، از میان مولفه های سواد رسانه ای انتقادی، تنها به مولفه فهم و درک انتقادی بوده و برای ارتقای مولفه توانایی ارتباطی، هیچ سیاستی تدوین نیافته است.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای انتقادی، وزارت آموزش و پرورش
  • کبری رحمانی*، بهمن توفیقی، محمدرضا بحرانی صفحات 38-54
    پژوهش حاضر با عنوان مقایسه رضایت زناشویی، کیفیت زندگی، بهزیستی روان شناختی و تاب آوری روانی زنان شاغل فرهنگی، شاغل غیرفرهنگی و زنان خانه دار شهر بوشهر انجام گرفته است. روش پژوهش علی- مقایسه ای از نوع پس رویدادی است. در این پژوهش جامعه آماری کلیه زنان شاغل فرهنگی، شاغل غیرفرهنگی و زنان خانه دار شهر بوشهر بودند را تشکیل داد که تعداد 1900 نفر زنان شاغل فرهنگی، 7269 نفر زنان شاغل غیرفرهنگی و 38504 نفر زنان خانه دار بودند. نمونه آماری بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایشامل تعداد 60 نفر از زنان شاغل فرهنگی و 60 نفر زنان شاغل غیرفرهنگی و همچنین 60 نفر زنان خانه دار را تشکیل می دهد. ابزارهای مورداستفاده پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و بهزیستی روان شناختی می باشد. نتایج پژوهش نشان دادند که زنان خانه دار نسبت به سایر گروه ها از رضایت زناشویی بیشتری برخوردار بودند. زنان شاغل فرهنگی نسبت به سایر گروه ها از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار بودند. زنان شاغل فرهنگی نسبت به سایر گروه ها از بهزیستی روان شناختی بیشتری برخوردار بودند. زنان شاغل فرهنگی نسبت به سایر گروه ها از تاب آوری بالاتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، کیفیت زندگی، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری روانی
  • معصومه نواصر*، سامان دریکوند، فرزانه نوریان، سارا بامداد صفحات 55-69
    بیماری های قلبی عروقی جزو بیماری های مزمن است. این نوع بیماری ها به خاطر ماهیتی که دارند باعث کاهش سلامت روان در بیماران می شوند. هدف پژوهش حاضر، تاثیر درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر سلامت معنوی، بخشش و راهبردهای مقابله ی مذهبی بیماران قلبی شهر اصفهان بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین کلیه بیماران مبتلابه بیماری های قلبی-عروقی که بین ماه های شهریور تا آذر 1395 در بیمارستان قلب شهید چمران اصفهان بستری بودند، 30 نفر به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی نفر از بین جامعه انتخاب شدند و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش قرار گرفتند و پرسشنامه های سلامت معنوی، بخشش و راهبردهای مقابله ای در میان آن ها اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری و تحلیل کوواریانس یک راهه و با نرم افزار spss-22 تحلیل شدند.
    گروه به صورت معناداری روی سلامت مذهبی (0/001< ، P 74/97= F) و سلامت وجودی (0/01< ،P 26/7= F)، وجود احساس مثبت (0/01< ،P10/83= F )، فقدان راهبرد مثبت (0/05> ، P 7/21= F) و راهبرد منفی (0/01< ،P 16/27= F ) تاثیر دارد. گروه اثر معناداری بر فقدان احساس منفی (0/05< ،P 3/04= F) نداشت. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان از درمان مبتنی بر ذهن آگاهی در جهت افزایش سلامت معنوی، بخشش و راهبردهای مقابله ای مذهبی بیماران قلبی استفاده کرد؛ بنابراین انجام مداخله های روان شناسی برای بهبود سلامت معنوی، بخشش و راهبردهای مقابله ی مذهبی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، سلامت معنوی، بخشش، راهبردهای مقابله مذهبی، بیمار قلبی عروقی
  • مروارید بزرگپوری* صفحات 70-77
    این پژوهش باهدف بررسی رابطه کیفیت روابط و حمایت اجتماعی با سلامت روانی در دانشجویان انجام گرفت. این پژوهش از نوع پژوهش های همبستگی و رگرسیون بود. جامعه پژوهشی عبارت بود از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت که از بین آن ها به صورت نمونه گیری در دسترس 150 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مورداستفاده در این تحقیق عبارت بودند از پرسشنامه حمایت اجتماعی شربورن، کیفیت روابط پیرس و همکاران و سلامت عمومی گلدبرگ. بعد از آماده سازی، پرسشنامه ها در اختیار دانشجویان موردنظر قرار گرفت و از آن ها خواسته شد به سوالات پرسشنامه پاسخ دهند. در این پژوهش 65 نفر دانشجوی مذکر و 85 دانشجوی مونث به پرسشنامه ها پاسخ دادند. بعد از اتمام پاسخگویی به سوالات، پرسشنامه ها جمع آوری و جهت انجام تحلیل وارد نرم افزار spss شدند. یافته ها نشان داد بین حمایت اجتماعی و سلامت روانی دانشجویان و کیفیت روابط و سلامت روانی دانشجویان رابطه همبستگی مثبت و معنادار است و این دو متغیر به میزان 40 درصد از واریانس نمره سلامت روانی در دانشجویان را به صورت معناداری پیش بینی می کند. در پایان، می توان چنین نتیجه گیری کرد که شبکه اجتماعات انسانی و روابط باکیفیت دوستی فرد با خانواده و دوستان می تواند به وجود آورنده شرایط روانی و روحی مناسبی در فرد باشد که این شرایط سلامت روانی افراد را تضمین می کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت روابط، حمایت اجتماعی، سلامت روانی، دانشجویان
  • حمید تمیمی پور* صفحات 78-84
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین شادکامی و کمال گرایی در دانشجویان دختر و پسر موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان بود. فرضیه اصلی عبارت بود از این که بین شادکامی و کمال گرایی دانشجویان دختر و پسر موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی رابطه معناداری وجود دارد. آزمودنی های تحقیق شامل، 100 دانشجو (50 دختر و 50 پسر) بود به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین دانشجویان موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان انتخاب شدند. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است و برای سنجش متغیرها، از پرسشنامه شادکامی آکسفورد و مقیاس کمال گرایی APS به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. نتایج حاصل از روش ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین شادکامی و کمال گرایی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شادکامی، کمال گرایی، دانشجویان
  • علی محمدی صفحات 85-100
    اعتیاد زمینه ساز بسیاری دیگر از مشکلات و مسائل اجتماعی بوده و می تواند نقش مهمی در کم توسعه یافتگی داشته باشد. به علاوه با توجه به تبدیل شدن مواد مخدر و اعتیاد به ابزار جنگ نرم و تهدید علیه امنیت ملی از یک سو و منابع قابل توجه کشور خصوصا در حوزه های فرهنگی از سوی دیگر، در صورت پذیرش اصل اقدامات رویکرد اجتماعی کردن پیشگیری از اعتیاد به عنوان مهم ترین رویکرد در مصون سازی آحاد جامعه، چاره ای جز حمایت از سازمان های مردم نهاد و تیم های محله ای در این زمینه نیست. مطالعه حاضر که به روش مروری-کتابخانه ای انجام شده، درصدد است تا ضمن تبیین نقش سازمان های مردم نهاد در برنامه های پیشگیرانه و اهداف اصلی رویکرد اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر، با ایجاد حساسیت افزون تر در بین مسئولین و سازمان های مردمی، ضرورت ایجاد یک نهضت عمومی و فراگیر در پیشگیری از اعتیاد را روشن نماید؛ و مبارزه با مواد مخدر از طریق مبارزه ی اجتماعی با ورود و مشارکت تمام افراد جامعه ازجمله خانواده ها و سمن ها به عنوان یک سیاست ارجح برای هر دولتی در کشور ما باشد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از اعتیاد، مبارزه با مواد مخدر، رویکرد اجتماعی کردن، سازمان های مردم نهاد، اجتماع محور
|
  • Bahram Mohammdzade*, Soodabe Shahveici Pages 1-16
    The present study aimed to examine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and group on depression, quality of life and hope in infertile Nurses. With a quasi-experimental design, a randomized controlled trial with assessment in baseline, after intervention and two- month follow-up was conducted on participants of control group. A total of 30 female patients with infertility diagnosis among patients who referred to the Infertility Center of Shariati hospital in Tehran were selected in an available way and were assigned randomly into the experimental (n=15) and control groups(n=15). All participants completed demographic questionnaire, quality of life questionnaire, Hamilton depression Scale and hope questionnaire in three phases of baseline, after treatment and follow-up. Data were analyzed using multivariate repeated measurement variance analysis model. Finding showed that there was a significant difference between experimental and control group after finishing mindfulness-based cognitive therapy treatment sessions and 2-month follow up compared to the pre-test in terms of Depression, quality of life and hope significantly compared to the pre-test. Group mindfulness-based cognitive therapy has decreased depression and improving quality of life and hope in infertile women after finishing the treatment sessions and 2-month follow-up.
    Keywords: Nurses, mindfulness-based cognitive therapy, depression, hope, quality of life
  • Somayeh Kiaresy, Azade Kiaresy Pages 17-37
    In today's world, media have become one of the main components of human societies, so educating media literacy is one of the basic requirements for everyone, especially young audiences. The main purposes of media literacy training can be known as access, analysis and production of communication in various forms of media and the critical consumption of media content, the acquisition of skills in information management, the recognition of possible effects on the use of the media and the increase of the potential for the conduct of democratic discourse in the international community. If we consider media literacy as the science of regulating relationships between the audience and the media based on internalized norms, we should not ignore its position in governments’ media policies. In this research, the documents of the Ministry of Education as one of the most important cultural and educational institutions were studied and analyzed based on the principles of critical media literacy program and its components and documentary-analytical method. The results of the research show that the most attention in the documents of the Ministry of Education, among the components of critical media literacy, is only on a component of critical perception and understanding, and no policy has been developed to improve the component of communication ability.
  • Kobra Rahmani*, Bahman Tofighi, Mohammad Reza Bahrrani Pages 38-54
    The present study was carried out to compare marital satisfaction, quality of life, psychological well-being and psychological resilience of education sector and non-education sector employed women and housewives of Bushehr. The research method is a comparative-scientific, post-event type. In this research, the statistical society constituted of all education sector employed women, non-education sector employed women and housewives of Bushehr city which consisted 1900 education sector employed women, 7269 non-education sector employed women and 38504 housewives. The statistical sample is based on a cluster sampling method consisting of 60 education sector employed women and 60 non- education sector employed women as well as 60 housewives. The tools used were ENRICH Marital Satisfaction Questionnaire, Conner & Davidson Resilience Scale, Quality of Life of the World Health Organization and psychological well-being. The results showed that housewives had more marital satisfaction than other groups. Education sector employed women had higher quality of life than other groups. Education sector employed women had more psychological well-being than other groups. Education sector employed women had higher resilience than other groups.
    Keywords: Marital satisfaction, Quality of life, Psychological well-being, Psychological resilience
  • Masoumeh Navaser*, Saman Darikvand, Farzaneh Nourian, Sara Bamdad Pages 55-69
    Cardiovascular diseases are chronic diseases. This is due to the nature of their disease and reduce mental health disease. The purpose of this study, the effect of mindfulness-based therapy on the spiritual, religious forgiveness of cardiac patients and coping strategies in Isfahan. This was a quasi-experimental study with pre-test and posttest scheme and control group. Among all patients with cardiovascular disease between September to December 2016 in Isfahan Chamran Hospital were hospitalized martyr were divided randomly into experimental and control groups. spiritual health questionnaires, forgiveness and coping strategies were among them. Data using multivariate analysis of covariance and covariance analysis and software SPSS.22 were analyzed. Group significantly on spirituality Health (F=47.97, P
    Keywords: Mindfulness-based therapy, spiritual health, forgiveness, religio
  • Morvarid Bozorgpouri* Pages 70-77
    The aim of this study was to investigate the relationship between quality of relationships and social support with mental health in students. This research is a correlation and regression research. The research population consisted of students from Marvdasht Islamic Azad University, among whom 150 were selected as convenience sampling. The research tools used in this research were Sherbourne Social Support, Pierce and Associates Quality of Relationship and Goldberg General Health questionnaires. After the preparation, questionnaires were provided to the students and they were asked to answer the questionnaire questions. In this study, 65 male and 85 female students responded to the questionnaires. After completion of answering the questions, the questionnaires were collected and entered into the SPSS software for analysis. Findings showed that there is a positive and significant relationship between social support and mental health of students and the quality of mental health and quality of relationships of students; and these two variables significantly predict 40% of the variance in mental health score in students. In the end, it can be concluded that the network of human communities and the relationships with the quality of friendship of a person with family and friends can create psychological and mental conditions in a person that ensures the mental health of individuals.
    Keywords: Relationship Quality, Social Support, Mental Health, Students
  • Hamid Tamimipour* Pages 78-84
    The purpose of this study was to investigate the relationship between happiness and perfectionism among male and female students of Institute for Higher Education ACECR Khouzestan. The main hypothesis was that there is a meaningful relationship between happiness and perfectionism among male and female students of Institute for Higher Education ACECR. The research subjects included 100 students (50 girls and 50 boys) whom were selected by simple random sampling method from students of Institute for Higher Education ACECR Khouzestan. The research design was descriptive and correlational and to measure the variables, Oxford Happiness Questionnaire and APS perfectionism scale were used as a research tools. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a significant relationship between happiness and perfectionism.
    Keywords: happiness, perfectionism, Students
  • Ali Mohammadi Pages 85-100
    Addiction underlie many of the social problems and issues and it can play an important role in low development. In addition, due to the emergence of drug and addiction as the tools of soft warfare and threats to national security on the one hand, and the country's significant resources, especially in cultural areas on the other hand, if the principle of measures of the socialization approach of preventing addiction is accepted as the most important approach in the protection of the community, there is no other way other than supporting NGOs and neighborhood teams in this area. The present study, conducted by the review-library method, seeks to clarify the role of NGOs in prevention programs and the main objectives of socialization of approach to the fight against drugs, by creating more sensitivity among authorities and grassroots organizations, clarifies the need for a comprehensive and inclusive movement in preventing addiction, and the fight against drugs should be through social attempts, with the entry and participation of all people in society, including families and NGOs, as a preferred policy for any government in our country.
    Keywords: Drug addiction prevention, Fight against drugs, Socialization approach, Non-governmental organizations (NGOs), Community-based