فهرست مطالب

پیشرفت های نوین در علوم رفتاری - پیاپی 9 (تیر 1396)

مجله پیشرفت های نوین در علوم رفتاری
پیاپی 9 (تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرجان طاهری صفحات 1-15
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه کارکرد های اجرایی و مهارت های تنظیم شناختی هیجان در نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک و عادی بود. پژوهش پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای و پس رویدادی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مددجویان نوجوان پسر 12 تا 16 سال کانون اصلاح و تربیت شهر تهران و کلیه دانش آموزان نوجوان پسر 12 تا 16 سال شهر تهران تشکیل می دهند. روش نمونه گیری دانش آموزان نوجوان 12 تا 16 سال بزهکار به صورت نمونه گیری در دسترس بود و تعداد 62 نفر به عنوان گروه سلوک انتخاب شدند. روش نمونه گیری نوجوانان عادی به صورت خوشه ایچند مرحله ای انجام شد. ابزار پژوهش آزمون عصب- روانشناختی کولیج و پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان بود. یافته های بدست آمده نشان داد که بین کودکان اختلال سلوک و عادی در مولفه های کارکرد های اجرایی و مهارت های تنظیم شناختی هیجان تفاوت اساسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، مهارت های تنظیم شناختی هیجان، اختلال سلوک
  • زهرا اطمینان *، سید موسی کافی صفحات 16-27
    در این پژوهش رابطه بین ترتیب تولد خانوادگی دانشجویان با سبک زندگی آنها بررسی شد. با این هدف 368 نفر از دانشجویان به شیوه خوشه ایاز میان 7 دانشکده ی دانشگاه گیلان انتخاب شدند و این افراد همزمان به پرسشنامه موفقیت بین فردی آدلری-نسخه ی بزرگسالان پاسخ دادند. بعد از جمع اوری پرسشنامه و با استفاده از تحلیل های رگرسیونی چند متغیری این نتایج به دست آمد. بین پیکربندی خانواده با پنج سبک اصلی زندگی (نیاز به تایید، کنار آمدن، مسئولیت پذیری، محتاط بودن و تعلق) رابطه معناداری بدست آمد و از میان پنج سبک فرعی زندگی، تنها دو سبک زندگی مستحق بودن و سختگیرانه با پیکربندی خانوادگی رابطه معناداری داشتند.
    کلیدواژگان: ترتیب تولد، سبک زندگی، دانشجویان
  • مهدی مال ویرانی * صفحات 28-36
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه سبک های هویت و عزت نفس با عملکرد تحصیلی دانش آموزان پیش دانشگاهی است. این پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی (غیر آزمایشی) است. در نمونه ای متشکل از 222 دانش آموز (147دختر و 75پسر) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند سیاهه سبک های هویت برزونسکی (1989) و پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت (1967) اجرا شد. سپس رابطه سبک های هویت و عزت نفس با عملکرد تحصیلی و مقایسه این مولفه ها در جنسیت و رشته ای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که سبک های هویت اطلاعاتی، هنجاری و سردرگم / اجتنابی با عملکرد تحصیلی رابطه معناداری دارند. عزت نفس و عملکرد تحصیلی دارای رابطه معناداری بودند. سبک هویت تعهد و عزت نفس با هم دارای رابطه معناداری بودند. همچنین رشته های مختلف در مقوله سبک هویت سردرگم/اجتنابی تفاوت داشتند و نهایتا عزت نفس دانش آموزان در رشته های مختلف مورد پژوهش به طور معناداری متفاوت بودند. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که سبک های هویت و عزت نفس دانش آموزان، عملکرد تحصیلی آنان را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: سبک های هویت، عزت نفس، عملکرد تحصیلی
  • مرجان طاهری * صفحات 37-49
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر بخشی بازی درمانی مبتنی بر کارکردهای اجرایی در توانایی برنامه ریزی و توجه انتخابی کودکان مبتلا به ADHD بود. در این پژوهش از روش نیمه تجربی پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد که در آن یک گروه آزمایشی و یک گروه کنترل وجود دارد. جامعه پژوهش حاضر شامل کودکان مبتلا به ADHD ساکن شهر تهران است. از این جامعه نمونه ای شامل 25 کودک دختر و پسر ADHD در رده سنی 7 الی 12 سال، که توسط حداقل یک روانپزشک و یک روانشناس بالینی تشخیص ADHD دریافت کرده اند، انتخاب شدند. افراد در هر دو گروه بدون سابقه بازی درمانی بود و داوطلبانه از سوی والدین انتخاب و به طور تصادفی در گروه های کنترل و آزمایشی تقسیم و بررسی شد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که بازی درمانی مبتنی بر کارکردهای اجرایی در توانایی برنامه ریزی و توجه انتخابی کودکان مبتلا به ADHD موثر است. در نتیجه می توان گفت کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به ADHD قابل ارتقاء است.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، کارکردهای اجرایی، برنامه ریزی، توجه انتخابی
  • پریسا قاسمی نیا *، نسرین سادات رنجبر قدیم صفحات 50-63
    مرگ به عنوان بزرگ ترین حادثه زندگی، مفهومی پیچیده دارد و میتواند با درد و رنج زیادی همراه باشد. نوع واکنشهای هیجانی افراد در مواجهه با مرگ و پذیرش آن، بستگی کامل به اعمال، رفتار، افکار، ساختار شخصیتی و توان مقابله ای او با مسائل و مشکلات گذشته در طول حیات دارد. روانشناسی، تلاش میکند یک مرگ خوب، بدون رنج، درد و فشار را ایجاد نماید. تعداد غیرقابل درک و زیادی از مطالعات مذهبی- تاریخی، فلسفی و روانشناسی در حوزه ی مرگ وجود دارد. می توان با اطمینان گفت که آگاهی از مرگ به عنوان یک پدیده در فضای فرهنگی جهان معمولا در ارتباط با یک موقعیت بحرانی (از دست دادن یک عزیز، مبتلا شدن به یک بیماری) یا پیر شدن بیان می شود که این پدیده ی مرگ نیز در موقعیت های مختلف، جالب می باشد. در نهایت، اقدامات زیادی را میتوان برای استفاده از مفاهیم و دانش تجربی پذیرش مرگ برای جمعیت های بالینی و کلینیکی انجام داد تا پذیرش با مرگ آسان گردد. این مسئله ی خاص، برخی تلاش های اولیه در راستای بهره بری از مرز جدید روانشناسی مثبت پذیرش مرگ را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: روانشناسی مرگ، آگاهی مرگ، پذیرش، روانشناسی مثبت
  • کلارا کریم نژاد بدوستانی * صفحات 64-74
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت زندگی براساس خوش بینی در بیماران هموفیلی بود. روش این پژوهش با توجه به ماهیت موضوع، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه بیماران مبتلا به بیماری هموفیلی بود که در نیمه اول سال 1395 عضو انجمن هموفیلی ایران بودند که از این میان تعداد 290 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش به وسیله فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و پرسشنامه سبک های اسنادی جمع آوری شدند. داده های جمع آوری شده به وسیله آزمون همبستگی و رگرسیون چندمتغیره و با استفاده از SPSS-20 تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که سبک کلی، سبک ثابت کیفیت زندگی را پیش بینی نمودند. همچنین به ترتیب سبک کلی (233/0-= β) و سبک ثابت (133/0-= β) بیشترین قابلیت پیش بینی کیفیت زندگی را دارند. با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان داشت که خوش بینی در کیفیت زندگی بیماران هموفیلی نقش دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خوش بینی، هموفیلی
  • ناصر امینی، اعظم ابراهیمی صفحات 75-89
    توجه به عوامل مرتبط و تاثیرگذار بر سازگاری زناشویی، صمیمیت و تاب آوری آن ها از مهمترین کارها در زمینه ارتقاء کارکردهای مثبت خانواده می باشد. باتوجه به همین امر، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر آموزش ایماگوتراپی بر تاب آوری، صمیمیت زناشویی و افزایش سازگاری زناشویی پرداخته است. پژوهش نیمه تجربی (آزمایشی) از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش همه زوجین شهر بوشهر در سال 1394 بودند. ابتدا به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 32 زوج انتخاب شد، سپس به روش تصادفی در دوگروه آزمایش و گواه جای گذاری شدند. ابتدا پیش آزمون اجرا شد و شرکت کنندگان به مقیاس تاب آوری کانر و دیوید سون، پرسشنامه صمیمیت باگاروزی و مقیاس سازگاری زناشویی پاسخ دادند، پروتکل آموزشی اجرا شد و سپس از گروه آزمایش، پس آزمون گرفته شد. داده های دریافتی توسط فرمول های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-20 مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که آموزش تصویرسازی متقابل بر تاب آوری، سازگاری و صمیمیت زناشویی تاثیر معنادار دارند.
    کلیدواژگان: ایماگوتراپی، صمیمیت زناشویی، تاب آوری، سازگای زناشویی
  • مریم برهمن، فاطمه خدابخشی صادق آبادی* صفحات 90-104
    کودکی یکی از دوران های سرنوشت ساز و حساس زندگی انسان می باشد. در دنیایی که بسیاری از افراد بزرگسال از ناراحتی جسم و روان و تبعات آن رنج می برند، توجه به دوره های حساس کودکی و نوجوانی برای آموزش فلسفه به افراد، امری ضروری به نظر می رسد. برای آموزش تفکر به کودکان برنامه های متعددی تدوین و استفاده شده است. یکی از موفق ترین و پرکاربردترین برنامه های موجود برنامه «فلسفه برای کودکان » است. فلسفه برای کودکان، شاید تازه ترین و بزرگترین گامی است که در راستای تلاش برای کاربردی کردن فلسفه و آموزش عملی تفکر انتقادی و با هدف تقویت و بالا بردن مهارت های استدلال، داوری و قدرت تمیز برداشته شده است. این برنامه، نمونه روشنی از کاربرد فلسفه در تربیت است اما با دیگر برنامه های فلسفه کاربردی تفاوت اندکی دارد و آن اینکه این برنامه می خواهد به شاگردان کمک کند تا خودشان کار فکری انجام دهند و مسائل را خودشان حل کنند در ادامه به رویکردهای حاکم بر برنامه درسی فلسفه برای کودکان اشاره شد. هدف کلی برنامه فلسفه برای کودکان، ایجاد مباحثه فلسفی به وسیله آفرینش اجتماع پژوهشی در سطح کلاس است. در ادامه ضمن ذکر پژوهش های متعدد در این زمینه نتیجه گرفتیم آموزش فلسفه برای کودکان قابل انجام و ضروری است و پیشنهاد می شود به عنوان یکی از برنامه های درسی اجباری برای دانش اموزان در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آموزش فلسفه، کودکان
|
  • Z. Etminan *, M. Kafi Pages 16-27
    This study examined the relation between birth order with life stylein Student''s. The purpose of thisstudy is to determine the role of birth order variable on life style variance. With this aim¡ 368 students were selected from between seven Colleges of Guilan University with style of clustery sampling. Each of these students filled out questionnaires (Basic Adlerine Scale for interpersonal Success - adult form (BASIS-A). After Collecting questionnaires and analyzingfindings by using multi variable regression analytic method correspondent with hypothesesof this study¡ results indicated that there is a signtificant relation between all of main life styles (wanting Recognition¡ going along¡ taking charge¡belonging social interest being cautious)with provident variables such as birth order¡ sex and education of parents.
    Keywords: birth order, life style, Students
  • P. Ghaseminiya *, N. Ranjbar Pages 50-63
    Death as the greatest incident of life has a complex concept and can be accompanied by a lot of pain and suffering. The type of emotional reactions of individuals in the face of death and accepting it entirely depend on actions¡ behaviors¡ thoughts¡ personality and individual’s coping ability with previous issues and problems during life. Psychology tries to create a desirable death without suffering¡ pain and pressure. There are a lot of religious-historical¡ philosophical and psychological studies in the field of death. Certainly¡ it can be said that awareness of death as a phenomenon in the cultural space of the world is usually expressed in relation to a critical situation (losing a loved one¡ being afflicted with a disease) or aging that this phenomenon of death is also interesting in different situations. Finally¡ many measures can be applied to use concepts and experimental knowledge of accepting death for clinical populations in order to make easier death acceptance. This particular issue shows some early attempts to take advantage of the new boundary of positive psychology of death acceptance.
    Keywords: Psychology of Death, Awareness of Death, Acceptance, Positive Psychology
  • K. Karimnejhad * Pages 64-74
    The aim of this study is to predict the quality of life based on optimism was in hemophiliacs. Due to the nature of this study is descriptive correlational. The study population included all patients with hemophilia is that in the first half of 1395 were members of the Iranian Hemophilia Society¡ of which 290 were selected by random sampling. Research data by the questionnaire of the World Health Organization Quality of Life and questionnaires were collected documentary style. The data collected by correlation and multivariate regression analysis was performed using SPSS-20. The results showed that overall style¡ constant style a total of 44/1 percent of the variance in quality of life were predicted. Also¡ the overall style (β= 0/233 ) and style Fixed (β= 0/133 )¡ have the greatest ability to predict quality of life. According to the results¡ it should be stated that optimism plays a role in the quality of life of patients hemophilia.
    Keywords: quality of life, optimism, hemophilia
  • M. Berahman, F. Khodabakhshi * Pages 90-104
    Childhood is one of the critical stages of human life. In the world that many adults suffer from physical and mental diseases¡ attention to sensitive stages of childhood and adolescence for teaching philosophy to people is a necessity. For teaching thinking to children¡ one has used various plans. One of the most effective plans which has been widely used is plan of philosophy for children. Philosophy for children may be the newest and biggest step for trying the operationalizing the philosophy and practical training of critical thinking with the aim of fostering the skills of reasoning and judgment and ability to distinguishing. This plan is an obvious example for application of philosophy in didactics¡ however it has a slight difference with other plans of practical philosophy and that is this plan tends to help the students to do the act of thinking by themselves and solve the problems on their own. In the following¡ one points out the attitudes dominating on philosophy curriculum for children. The general objective of philosophy curriculum for children is establishing philosophic discussions through creating research society at classroom level. Meanwhile¡ one mentions various studies in this area¡ and we concluded that teaching philosophy for children is viable and necessary and it is recommended to consider it as one of compulsory curriculums for students.
    Keywords: teaching philosophy, children