فهرست مطالب

تدریس پژوهی - سال چهارم شماره 2 (پاییز 1395)

نشریه تدریس پژوهی
سال چهارم شماره 2 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقصود فراستخواه* صفحه 1
    هدف
    هدف از این مطالعه، فهم دانشگاه به مثابه فضای اجتماعی است که روابط نسلی به صورت درون نسل ها و میان نسل ها در آن جریان می یابد و مدیریت، برنامه ریزی، یاددهی – یادگیری وتحقیق وخدمات تخصصی در آن را تحت تاثیر شدید خود قرار می دهد.
    روش
    روش مطالعه فراتحلیل کیفی و روش تحلیل است و تحلیل محتوای کیفی با استفاده از چک لیست به کار رفته است. قلمرو تحقیق اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه ها در سال 95-94 است.
    یافته ها
    مشخصات پنج نسل ایرانی به صورت سیستماتیک و متناظر با پنج نسل دنیای معاصر توصیف شده است. 1. نسل اول: نسل کهنه سربازان / در ایران: نسل مشروطه؛ 2.نسل دوم: نسل بومر/ نسل ناسیونالیسم ایرانی؛ 3. نسل سوم: نسل X/ نسل نوسازی ؛ 4. نسل چهارم: نسل y یا هزاره / نسل انقلاب اسلامی ؛ 5. نسل پنجم: نسل Z یا نت/ نسل پسا انقلاب. فاصله نسلی میان استاد و دانشجو عمدتا در دوره های کارشناسی و دکتری حرفه ای علوم پزشکی مشاهده می شود. بورکراسی زدایی و تمرکز زدایی، امکان توسعه فضاهای اقتضایی دانشگاه را فراهم می آورد که شبکه ای خود تنظیم هستند و نه سلسله مراتبی.
    کلیدواژگان: فضا، فرهنگ دانشگاهی، مناسبات درون نسلی و میان نسلی، فاصله نسلی، فرایند یاددهی و یادگیری
  • سعید رومانی*، غلام رضا حاجی حسین نژاد، علی حسینی خواه، نعمت الله فاضلی صفحه 29
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی و شناسایی نقش فرهنگ معلمان در مواجهه با تغییرات برنامه درسی استان لرستان انجام شد.
    روش
    تحقیق مورد استفاده ترکیبی و از نوع اکتشافی و از لحاظ هدف کاربردی است؛ نمونه مورد بررسی معلمان ابتدایی استان لرستان که در شیوه ی کیفی به صورت نظری و تا مرحله اشباع و در روش کمی به صورت تصادفی خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. در بخش کیفی، از مصاحبه و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته به عنوان ابزار جمع آوری داده استفاده گردید.
    یافته ها
    حاصل از تحقیق نشان داد که نوع تغییرات، ریشه تغییرات، عوامل تغییرات، نگرش تغییرات، خصیصه های فرهنگی، شاخص های هنجاری و فرهنگ مشارکت و ارتباط معلمان از نظر جنسیت، سابقه کاری، محل خدمت و مدرک تحصیلی با هم متفاوت می باشند. مواجهه با تغییرات برنامه درسی توسط ابعاد فرهنگ معلمان پیش بینی شد و بر اساس ضریب بتا (β)، ابعاد خصیصه های فرهنگی، شاخصه های هنجاری، فرهنگ مشارکت و ارتباط پیش بینی کننده معنادار مواجهه با تغییرات برنامه درسی معلمان بودند.از دستاوردهای این تحقیق شناسایی ارزش ها و اعتقادات بنیادین معلمان با فرهنگ متفاوت در ارتباط با تغییرات می باشد و این که فرهنگ در نگرش، نوع، عوامل و ریشه تغییرات در مناطق مختلف عامل موثری می باشد.
    کلیدواژگان: خصیصه های فرهنگی، عوامل تغییرات، تغییرات برنامه درسی، فرهنگ معلمان، قوم نگاری
  • مهدی صالحی*، کوروش فتحی واجارگاه، محمد قهرمانی، محمود ابوالقاسمی صفحه 55
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب اعضای هیات علمی از نخستین روزهای تدریس در دانشگاه از دیدگاه اساتید دانشگاه های دولتی غرب کشور انجام شده است.
    روش
    رویکرد تحقیق و راهبرد آن از نوع کیفی براساس نظریه داده بنیاد است. تعداد افراد مشارکت کننده در پژوهش شامل 54 نفر از اساتید دانشگاه های غرب کشور (بوعلی سینای همدان، لرستان، ایلام، رازی کرمانشاه و کردستان) بودند که به صورت هدفمند و نظری به مشارکت دعوت شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختمند بود که به صورت دیداری و شنیداری ضبط و محتوای آن ها به صورت متنی پیاده سازی شد. داده های مصاحبه در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفتند تا مفاهیم و مقوله ها طبقه بندی گردند.
    یافته ها
    تحلیل ها نشان داد که مقوله های اصلی برخاسته از مصاحبه ها عبارتند از 1) بهسازی عوامل درون زاد (شامل مفاهیم ویژگی های روانی فردی اساتید جدیدالورود؛ و تبادل تجارب حرفه ای بین همکاران)؛ و 2) توسعه عوامل برون زاد (شامل مفاهیم بازنگری در اجرای دوره های آموزشی؛ و اصلاح موانع و پشتیبانی دوره های آموزشی). با درنظر گرفتن این عوامل برخاسته از تجارب اعضای هیات علمی از روزهای آغازین تدریس، یک الگوی مفهومی داده بنیاد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تجارب نخستین تدریس، اعضای هیات علمی، دانشگاه های غرب کشور، نظریه داده بنیاد
  • اسماعیل سلیمانی*، فیروزه سپهریان آذر، علی قادری صفحه 79
    هدف
    این تحقیق با هدف مقایسه اثربخشی روش تدریس جیگ ساو و سنتی بر اضطراب ریاضی، نگرش به ریاضی و عملکرد درس ریاضی دانش آموزان نهم متوسطه اول شهرستان سردشت با استفاده از روش تحقیق شبه آزمایشی انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان نهم متوسطه اول شهرستان سردشت به تعداد 682 نفر بود که 40 نفر در دو گروه 20 نفری به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند.
    روش
    برای گردآوری داده ها از مقیاس اضطراب ریاضی بالوگلو و زل هارت (2007)، مقیاس نگرش ریاضی فنما – شرمن (2000) و آزمون معلم ساخته عملکرد تحصیلی درس ریاضی استفاده شد و جهت آگاهی از میزان اثربخش بودن یا نبودن یادگیری مشارکتی از الگوی یادگیری مشارکتی جیگ ساو استفاده گردید. مداخله تدریس ریاضی با روش جیگ ساو به مدت 12 جلسه گروهی (هر هفته دو جلسه) به صورت جلسات 40 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آنالیزکواریانس یکراهه با رعایت پیش فرض ها تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین الگوی یادگیری مشارکتی جیگ ساو و سنتی بر اضطراب ریاضی، نگرش به ریاضی و عملکرد درس ریاضی تفاوت معناداری وجود دارد و نتیجه گیری می شود الگوی یادگیری مشارکتی جیگ ساو به عنوان یکی از روش های موثر در مدارس جهت کاهش اضطراب ریاضی، نگرش مثبت به ریاضی و افزایش عملکرد درس ریاضی دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، عملکرد ریاضی، نگرش به ریاضی، جیگ ساو
  • صلاح الدین ابراهیمی*، رضوان حکیم زاده، الهه حجازی صفحه 95
    هدف
    در پژوهش حاضر رابطه بین مولفه های هوش چندگانه با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر وپسر رشته های تحصیلی علوم انسانی، تجربی و ریاضی مقطع پیش دانشگاهی شهرستان مهاباد بررسی شده است. تعداد 320 نفر (176 نفر دختر و 144 نفر پسر) به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند.
    روش
    روش پژوهش در این مطالعه، توصیفی- همبستگی است. اطلاعات مربوط به متغیرهای تحقیق از آزمون هوش چندگانه گاردنر به دست آمد. و جهت سنجش پیشرفت تحصیلی از میانگین نمرات دروسی که دانش آموزان در پایان سال تحصیلی کسب می کنند استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مولفه های هوش ریاضی و کلامی رابطه مثبت معناداری معناداری با پیشرفت تحصیلی دارند و هوش موسیقایی رابطه منفی معناداری با پیشرفت تحصیلی دارد. نتایج رگرسیون نشان داد که به ترتیب مولفه های هوش ریاضی و هوش کلامی بیشترین سهم را در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دارند. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نیز نشان داد که بین مولفه های هوش چندگانه گاردنر برحسب رشته های تحصیلی تفاوت وجود دارد و آزمون تعقیبی Tukyدر مورد مقایسه میانگین سه گروه نشان دهنده تفاوت معنادار بین میانگین نمرات رشته انسانی با رشته ریاضی و علوم تجربی در هوش کلامی و بین میانگین نمرات رشته ریاضی با رشته انسانی و علوم تجربی در هوش ریاضی بود. همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین مولفه های هوش چندگانه گاردنر در دو جنس دختر و پسر تفاوت وجود دارد و این تفاوت در هوش های ریاضی و کلامی معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: هوش های چندگانه، رشته تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • آرش شهبازیان خونیق*، ابوالفضل فرید، رامین حبیبی کلیبر صفحه 113
    هدف
    پژوهش حاضر، تبیین دیدگاه و تجربیات دانش آموزان متقلب در خصوص علل گرایش به تقلب تحصیلی و روش های تقلب تحصیلی است.
    روش
    مطالعه حاضر به روش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی تاویلی صورت گرفت. بدین منظور مصاحبه های نیمه ساختار یافته از 32 دانش آموز پسر و دختر متقلب با مقاطع تحصیلی مختلف انجام شد که طی آن دانش آموزان متقلب تجربه های خود را در خصوص این پدیده بیان کردند. دو مضمون اصلی و بیست ویک زیر مضمون از یافته ها استخراج شدند که توانستند علت های تقلب تحصیلی را از دیدگاه دانش آموزان متقلب به تصویر بکشند.
    یافته ها
    این مضمون ها عبارت اند بودند از: 1- عامل های فردی و درونی: داشتن ضعف درسی، عدم اعتماد به دانسته ها، تحقیر نشدن پیش دوستان و نمره کم نگرفتن، لذت بردن از تقلب، احساس غرور و افتخار کردن بعد از تقلب، راهی آسان برای نمره گرفتن، بالا بردن نمره ها و سطح امتحان و... .2- عامل های بیرونی و موقعیتی: سخت بودن تکالیف و دروس، تاثیر جو کلاس و همکلاسی ها، فشار والدین و... هم دانش آموزان دختر و هم دانش آموزان پسر بیشتر، علت های داشتن ضعف درسی، تقلب کردن دوستان و همکلاسی ها، تحقیر نشدن پیش دوستان و نمره کم نگرفتن، بالا بردن نمره ها و سطح امتحان، تاثیر جو کلاس و همکلاسی ها، سخت بودن تکالیف و دروس را عامل های تقلب مطرح کردند. بیشترین روش های مورداستفاده برای تقلب تحصیلی عوض کردن ورقه ها و روی دستمال کاغذی و کاغذ نوشتن، نگاه به ورقه بغل دستی، روی دست نوشتن و ذخیره کردن اطلاعات در ماشین حساب، گذاشتن کتاب زیر ورقه امتحانی بود.
    کلیدواژگان: تقلب تحصیلی، پدیدارشناسی، دیدگاه، تجربیات، دانش آموزان
  • یحیی صفری، کیوان عزیزی، نسرین یوسف پور*، اسلام محمدی گلینی صفحه 129
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تحول ناشی از رویکرد تدریس مشارکتی از نوع تکنیک جیک ساو بر رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان در دروس زبان انگلیسی و عربی صورت پذیرفت. مطالعه به روش شبه تجربی انجام شد. جامعه آماری، شامل کلیه دانش آموزان پسر سال سوم دوره متوسطه اول شهرستان سرپل ذهاب در سال تحصیلی 1395 بود. به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، تعداد120 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل فهرست بررسی ارزیابی مهارت های اجتماعی کودکان ماتسون و همکاران (1983) بود.
    روش
    به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش ها و تکنیک های آمار توصیفی و استنباطی مختلف ازجمله روش های آماری میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده های حاصل در قالب آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که کاربرد تدریس مشارکتی از نوع تکنیک جیک ساو بر رشد مهارت های اجتماعی و خرده مقیاس های آن در دانش آموزان مورد مطالعه مورد تایید قرار گرفت .یافته های پژوهش نشان داد بین گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون، تفاوت معنادار یافت شد (p=0.001). همچنین بین گروه ها در تمام خرده مقیاس های مهارت های اجتماعی تفاوت معنی دار یافت شد(p<0/05). براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت ارائه مداخله مبتنی بر آموزش براساس تکنیک جیکساو بر افزایش میزان رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان موثر بوده است؛ لذا این پژوهش استفاده از آموزش، براساس تکنیک جیکساو را به منظور افزایش میزان مهارت های اجتماعی دانش آموزان پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، تدریس جیک ساو، مهارت اجتماعی، دانش آموزان
|
  • M. Farasatkhah* Page 1
    Purpose
    in it the intergenerational / intragenerational relations and affect the management¡ planning¡ teaching- learning research and specialized services in the university. The research method is qualitative meta-analysis.
    Method
    Qualitative content analysis is applied by using the checklists. The area of study is the faculty members and students of universities in 95-94.
    Findings: Characteristics of the five generations are systematically described ¡ Corresponding to five generations in the contemporary world: 1. The first generation: generation of veterans/ in Iran: constitutional generation; 2. Baby boomers/ Iranian nationalism generation; 3. X generation / modernization generation; 4.Y generation (millennium generation )/ Islamic revolution generation; and 5. Z or Net generation/ Post Revolution generation. The generation gap between students and faculty is mainly can be seen mainly in undergraduate courses and professional doctorate in medical sciences. Debureaucratization and decentralization provide a possible conditions for developing contingency spaces at the University ¡ Which are self-regulation network rather than hierarchical.
    Keywords: space, academic culture, intergenerational, intragenerational relations, teaching –learning process
  • S. Roomani*, Gh. Haji Hosainnezhad, A. Hosaini, N. Fazeli Page 29
    The aim of this study was exploring and identifying the role of teacher’s culture in the face of curriculum changes in Lorestan Province. Mixed method and exploratory study is used as research methodology and this study is an applied research in terms of purpose. The Sample of study was elementary teachers of Lorestan province; in qualitative method the sample were selected theoretically until saturation stage and in the quantitative method the sample were selected by random cluster sampling method. In qualitative section¡ interview was used as tools of gathering data and a Self-made questionnaire was used in the quantitative section. The research result in the qualitative method showed that the type of change¡ root of changes¡ Agents of Change¡ attitude of changes¡ cultural traits¡ normative indicators and teachers’ culture of Participation and Communication are deferent in terms of gender¡ work experience¡ work place and degree of education. The curriculum changes were predicted by Teachers'' culture factors. According to beta coefficient (β) it’s observed that cultural traits¡ normative factors¡ teacher’s culture of Participation and Communication were the significant predictor in the face of curriculum changes. The achievement of this research is identifying the values and basic beliefs of teachers with different cultures in relation with changes. Other achievement returns to Culture that is an effective factor in attitudes¡ types¡ causes and roots of changes in different regions.
    Keywords: cultural traits change Agents, curriculum changes, teacher's culture, ethnographic
  • M. Salehi*, K. Fathi Vajargah, M. Ghahramani, M. Abolghasemi Page 55
    Purpose
    The present study aimed to investigate the faculty members’ experiences of the first days of teaching at public Universities in Western Iran.
    Method
    The present study employed qualitative research method based on Grounded theory. Theoretical saturation index was employed to select the participants who were 54 university professors in four different universities¡ including University of Kurdistan¡ Lurestan University¡ Ilam University¡ Razi University and Bu-Ali Sina University. Data were collected through semi-structured audiovisual recording interviews and their content was transcribed. The interview data were analyzed in three stages¡ including open¡ axial and selective coding steps¡ and categorized as concepts and themes.
    Findings: The analeses of the present study indicate that the main themes grounded from interviews are: (1) the development of endogenous factors (including concepts like: individual psychological characteristics of novice faculty members¡ and the exchange of professional experiences among colleagues); and (2) the development of exogenous factors (including concepts like: a revision of the implementation of training courses; and modification of obstacles and supporting the training courses). Based on these factors¡ given from the experiences of faculty members from the first days of teaching¡ the Grounded conceptual model has been presented.
    Keywords: The first days of teaching experience, Faculty members, Universities of western Iran, Grounded Theory
  • E. Solimani*, F. Sepehrianazar, A. Ghaderi Page 79
    Purpose
    This study was carried out to compare the effectiveness of cooperative and traditional learning on the mathematics anxiety¡ attitudes towards mathematics and mathematics performance of the ninth grade high school students of Sardasht city by using a quasi-experimental study. The statistical population included 682 individuals that were all the ninth grade high school students. And 40 individuals were selected in two 20 individual groups by multistage cluster random sampling method.
    Method
    Math Anxiety Scale (Baloglu & Zelhart¡ 2007)¡ Mathematics Attitude Scale (Fennema-Sherman 2000)¡ and Teacher-Made tests of mathematics academic performance were used to collect data. And the Jigsaw cooperative learning model was used to monitor the effectiveness of the presence or absence of cooperative learning and data were analyzed by SPSS software and analysis of one-way covariance (ANOVA).
    Findings: In this study three hypotheses were formulated that their results indicated that There is a significant difference between the Jigsaw cooperative and traditional learning models learning on the math anxiety¡ attitudes towards math and mathematics performance of the ninth grade high school students of Sardasht city and It is concluded that Jigsaw cooperative learning model can be used as one of the effective methods in schools to reduce mathematics anxiety¡ positive attitude towards mathematics and to enhance the ninth grade students’ mathematics performance.
    Keywords: mathematics anxiety, mathematics performance, mathematics attitude, Jigsaw
  • S. Ebrahimi*, R. Hkimzadeh, E. Hejazi Page 95
    Purpose
    This study aimed at studying the relations of multiple intelligence to male and female high school students majoring at Humanities¡ Mathematics or Science. 320 students (176 male and 144 female) were selected through cluster sampling.
    Method
    The methods used in this study is descriptive. Samples responded to questionnaires which assessed multiple intelligence. Student''s achievement was assessed by their GPA (Grade Point Average) at the end of the academic year.
    Findings: Pearson Correlation analysis showed Mathematics Intelligence¡ Visual Intelligence and Verbal Intelligence were significantly and positively related to academic achievement while the relation between musical intelligence and academic achievement was negative. On the other hand¡ No relations were found between other components of intelligence¡ including visual¡ intrapersonal¡ physical and natural intelligence and academic achievement. Results of Multiple Stepwise Regression Analysis revealed Math intelligence and Verbal intelligence¡ as components of multiple intelligence were respectively the most powerful predictors of academic achievement. Multivariate Analysis of Variance also revealed there was significant difference among the three groups in terms of their major of studies. Tukey follow -up test showed students majoring in humanities had significantly higher mean scores in verbal intelligence as compared to the two other groups. In addition¡ Math students outperformed the two other groups in math intelligence scores. MANOVA also indicated a significant difference between male and female students.
    Keywords: multiple intelligence, major of study, academic achievement
  • A. Shahbazian Khonig*, A. Farid, R. Habibi Klibr Page 113
    Purpose
    The aim of this research was the explanation of cheater student’s experience and perspective regarding.
    Method
    methods and causes of tendencies to academic cheating .research method was qualitative with Interpretive phenomenology. Procedures were semi-structured interviews that were done upon 32 cheater students from different gender and grades. In this method¡ cheater students state their experiences on this subject.
    Findings: two main theme and 21 sub-themes extracted from data that could become cheating causes from the student’s perspective. the themes were:1-internal and personal factors; academic weakness¡ lake of trust in information¡ not being humiliated among friends¡ not obtaining low scores¡ Try to improvement the score and recovery Test level¡ and....2-contextual and external factors; difficulty of tasks and lessons¡ class and classroom atmosphere¡ parents press and....both male and female students declare academic weakness¡ cheating of classmates¡ not contempt among friends and Not low score¡ Improve scores¡ effect of classroom climate and classmates¡ and difficulty of tasks and lessons as academic cheating causes. The most widely used methods for academic cheating were; Replacement sheet of examination¡ writing answers on Kleenex¡ writing from friends sheets¡ writing answers in the hands¡ registration on the calculator¡ and cheating by stealthy use of textbooks.
    Keywords: academic cheating, Phenomenology, perspective, experiences, students
  • Y. Safari, K. Azizi, N. Yousefpour*, E. Mohammadi Golini Page 129
    Purpose
    The present study was conducted according to the analysis of the Changes resulting from Jigsaw Cooperative Learning Method on development of social skills of students in English and Arabic courses. The study was experimental. The population consisted of all the male students in the third grade of secondary school in Sarpole zahab city in academic year of 2017.(120 students) were selected by multi stage random sampling. Matson evaluation of social skills with youngsters (Matson¡ et al¡ 1983) was used to measure social skills.
    Method
    Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means¡ standard deviations and covariance analyses.
    Findings The analysis of the data in the form of covariance analysis test showed that using Jigsaw Cooperative Learning Method on promotion social skills of students and sub scales on the studied students. The findings of the research showed that there was a significant difference between control group and experiment group in the after the test (p=0/001).There were also significant differences between groups based on the social skills (p
    Keywords: Theory, Cooperative Learning, Jigsaw Method, social skills, Students