فهرست مطالب

فصلنامه رویکردهای نوین در مهندسی عمران
سال دوم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی عباسی، رامین مشک آبادی * صفحات 1-15
    خرپاها مجموعه ای از اعضا هستند که همگی در یک صفحه قرار داشته و ترکیب آنها یک شبکه مثلثی ایجاد نماید. با توجه به اینکه در خرپاها فرض می شود که اعضا در انتهای خود به اعضای دیگر لولا شده اند بنابراین شکل مثلثی تنها شکل پایدار خواهد بود. در این تحقیق به بررسی تاثیر تغییر زوایای داخلی خرپا، مدول الاستیسیته اعضای خرپا، نیروهای وارد بر خرپا و همچنین قطر اعضای خرپا بر تغییر مکان گره های خرپا پرداخته شده است. بدین منظور تعداد 45 مدل جهت بررسی، در نرم افزار Sigma/w مدلسازی و تحلیل شده است. نتایج تحلیل بیانگر این مطلب می باشد که مصالح با مدول الاستیسیته کمتر تغییر مکان افقی و قائم بیشتری را خواهند داشت، همچنین تغییر مکان افقی تکیه گاه با 2 درجه آزادی بیشتر از تغییر مکان تکیه گاه با 1 درجه آزادی می باشد.
    کلیدواژگان: خرپا، پایداری، زاویه داخلی، مدول الاستیسیته، قطر، تغییر مکان گره
  • باقر زحمتی، سینا فرد مرادی نیا * صفحات 16-30
    انسان برای ادامه حیات به آب شرب سالم، پایدار و مطمئن در جهان امروز و بخصوص مناطقی همچون کشور نیمه خشکی چون ایران دارد. یکی از مهمترین منابع آبی که دارای چنین ویژگی هایی است منابع آب های زیرزمینی است. در طول دهه های گذشته اکثر آبخوان های موجود در سازندهای نرم در کشور استفاده شده است، این موضوع باعث شده اکتشاف آب در سازندهای سخت بیشتر مدنظر قرار گیرد. در این پژوهش نقش عوامل ساختاری در توسعه منابع آب محدوده اطراف شهر کلوانق مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. این شهر در جنوب شهرستان هریس قرار گرفته که در شمال رودخانه آجی چای قرار داشته و عمده مسیل های آن ازسرشاخه های بخش میانی رودخانه آجی چای می باشد که منشا آن ارتفاعات کوه ها ی قره داغ است. بررسی های صحرایی و جستجو در عکس های هوایی و ماهواره ای و نقشه های زمین شناسی کمک کرده است تا بخشهایی از محدوده مطالعاتی راکه فعالیتهای تکتونیک فعال مرتبط با گسلهای فعال که پتانسیل آب زیرزمینی می توانند داشته باشندشناسایی گردد. در ادامه از روش های ژئوفیزیکی کمک گرفته شده است وبا تهیه مقاطع ژئوالکتریک و برشهای شبه مقطع وجود وگستره تحت الارضی آبخوانها درمحدوده مورد مطالعه مشخص گردیده است. این مطالعات مشخص نموده که در بخشهای شرق و شمال شرقی منطقه مورد مطالعه مقاومتها عمدتا کم و در حد 10 تا 15 اهم متر می رسد که در ارتباط با سازند های قرمز، و سنگهای رس و مارن ناتراوا است. بررسی نتایج کاوشهای ژئوفیزیکی نشان داده است که محدوده مطالعاتی در بخشهای شمالی از سازندهای سخت ناتراوا یا بسیار کم تراوا تشکیل شده است و اغلب گسلهایی که در منطقه وجود دارد نیز زونهای گسلی ناتراوا ویا بسیار کم تراوایی دارند. با بررسی و مقایسه نتایج حاصله مشخص گردید که مناطق با پتانسیلهای بالا در بخشهای جنوبی منطقه وجود دارد. در نهایت در ارتباط با خصوصیات ابخوان اکتشاف شده موقعیت سونداژهای ژئوالکتریک 30و 26جهت حفرچاه بترتیب و بر حسب الویت پیشنهاد شده است. ضخامت زیاد آبخوان اکتشاف شده بخصوص در محل سونداژ 30 و خصوصیات آن این نوید را میدهد که چاه حفر شده آبدهی خوب و دائمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سونداژهای ژئوالکتریک، منطقه کلوانق هریس، سازندهای سخت، مدل ژئوالکتریک VES، نقشه RT
  • علی قمری، لیلا حسین زاده * صفحات 31-52
    در ساختمان های بلند با افزایش تعداد طبقات، طراحان ناگزیر به استفاده از سیستم لوله ای یا ترکیب آن با سایر سامانه هستند. پدیده لنگی برش (shear lag) در سیستم لوله ای و مشکلات معماری به دلیل فاصله کم ستون ها از کاستی های این سامانه می باشد. مهاربندهای کلی از نوع مهاربندهای همگرا به دلیل داشتن سختی برشی بالا در ترکیب با سیستم لوله ای، رفتار این سامانه در خصوص معایب ذکر شده را بهبود می بخشند. اما عیب اصلی این سامانه تغییرات ناگهانی تغییر شکل جانبی در برابر باد و زلزله می باشد. در این مقاله یک ایده جدید معرفی شده است که در آن از دیوار برشی فولادی در دو انتهای قاب و از مهاربندهای کلی بین آنها استفاده می شود. این دو دیوار به عنوان یک بازوی لنگر قوی در برابر لنگر واژگونی عمل کرده و با توجه به سختی بالا، عمده برش را جذب می کنند. بنابراین لنگی برش کاهش پیدا می کند. نتایج نشان می دهد در سامانه پیشنهادی، تغییر شکل جانبی کاهش پیدا کرده همچنین نیروهای محوری و لنگر خمشی نیز کاهش قابل ملاحظه ای دارد که نشان از کارآیی بالای این سیستم دارد.
    کلیدواژگان: سازه های بلند، سیستم لوله ای، مهاربند کلی، دیوار برشی فولادی، لنگی برش
  • غلامرضا عندلیب *، وحید نورانی، الناز شرقی صفحات 53-69
    در این تحقیق با استفاده از روش معکوس مکان و شدت تغییرات کاربری و پوشش گیاهی در حوضه آبریز LRW که در کشور آمریکا قرار گرفته مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، از قابلیتهای هوش مصنوعی و محاسبات نرم از جمله موجک و آنتروپی بهره گرفته شد؛ بطوریکه در ابتدای کار با استفاده از GIS زیرحوضه بندی و استخراج اطلاعات حوضه آبریز صورت گرفته، سپس با استفاده از دبی های خروجی مشاهداتی از زیرحوضه ها به واسنجی مدل بارش-رواناب حوضه آبریز در نرم افزار HEC-HMS پرداخته شد. با اعمال تغییرات در مقدار پارامتر ضریب مخزن واسنجی شده برای زیر حوضه ها در مدل مفهومی کلارک، روانابهای خروجی متفاوتی از هر زیر حوضه حاصل گشت تا بتوان ارتباط بین مقادیر پارامتر ضریب مخزن زیرحوضه ها با رواناب خروجی از حوضه را توسط مدلهای هوش مصنوعی شبکه عصبی و ماشین بردار پشتیبان برقرار کرد. برای جلوگیری از ورود اطلاعات نوفه به مدلها و حداقل رساندن ابعاد اطلاعات و ساده سازی مدل، قبل از مدل سازی پیش پردازش ورودی ها توسط موجک-آنتروپی صورت گرفت. در نهایت مدل به دست آمده برای تعمیم به سالهای آتی با رویداشت دینامیکی پوشش گیاهی و کاربری حوضه آبریز و تخمین آن مورد استفاده قرار گرفت. برای نمونه در حوضه آبریز LRW افزایش وسعت مزارع و کاهش میزان جنگل با کاهش ضریب مخزن از سال 1990 تا 2013 هم بستگی بالایی نشان داد بطوریکه کاهش 26 درصدی ضریب مخزن در یکی از زیرحوضه های پایین دست با کاهش 53 درصدی مساحت جنگل و افزایش مساحت 21 درصدی مزارع همراه بود.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری حوضه آبریز، مدل مفهومی بارش-رواناب، ضریب مخزن، هوش مصنوعی، موجک-آنتروپی
  • تهمینه شیخ بگلو، محمدحسن پور صدقی *، ناصر عبدی صفحات 70-82
    یکی از پدیده هایی ژئوتکنیک لرزه ای، وقوع روانگرایی در لایه هایی خاکی است . این پدیده در رسوبات ماسه ای اشباع سیلت دار غیر متراکم صورت می گیرد که در آن خاک اشباع در اثر تنش شدیدی که به آن وارد می شود مقاومت و سختی خود را به طور کامل از دست می دهد و مانند یک مایع رفتار می کند. این تنش وارده می تواند در اثر تکان های ناشی از زمین لرزه یا دگرگونی های ناگهانی در شرایط تنش خاک باشد. در این حالت مقاومت برشی خاک برابر صفر می شود و توانایی باربری خود را از دست می دهد. مقاومت روانگرایی خاکها را میتوان به روش های آزمایشگاهی وصحرایی تعیین نمود. هدف اصلی دراین تحقیق، مقایسه میزان پتانسیل روانگرایی براساس روش آزمون مقاومت نفوذ مخروط (CPT) و آزمون مقاومت نفوذ استاندارد (SPT) در محدوده سد باراندوز ارومیه می باشد. در ادامه شاخص پتانسیل روانگرایی لایه های خاکی برای هر دو روش جهت تعیین میزان خطر روانگرایی ارزیابی شده است. در تحقیق حاضر، 13 حلقه گمانه و 118 لایه خاکی، باتوجه به نوع وجنس خاک وسطح آب زیر زمینی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده از تحقیق حاضرنشان می دهد که محدوده مورد مطالعه دارای روانگرایی بالایی بوده و بیشترین خاکهای روانگرا شده مربوط به خاکهای شنی وماسه ای سیلت دار میباشد و همچنین روش آزمون مقاومت نفوذ مخروط (CPT)، دارای شاخص پتانسیل روانگرایی بیشتری نسبت به روش آزمون مقاومت نفوذ استاندارد(SPT ) برخوردار است.
    کلیدواژگان: روانگرایی، سد باراندوز، ارومیه، مقاومت نفوذ مخروط (CPT)، مقاومت نفوذ استاندارد(SPT)
  • فهید توفیق آذری، روزبه دبیری * صفحات 83-93
    امروزه استفاده از مواد نوین جهت بهبود ظرفیت باربری خاک کاربرد فراوانی دارد. نوعی از مصالح جدید مورد استفاده در این زمینه ژئوسنتتیک ها است. بلوک های ژئوفوم نوعی از ژئوسنتتیک ها بوده و کارایی مناسبی داشته و جایگزین خاکریز پشت دیوار حائل یا لایه های روسازی راه می شود. هدف اصلی در تحقیق حاضر بررسی تاثیر میزان ذرات ژئوفوم بر روی بهسازی ظرفیت باربری خاکهای ماسه ای گردگوشه و تیز گوشه است. میزان ذرات ژئوفوم 05/0، 1/0و 15/0 درصد وزنی مصالح مورد مطالعه در نظر گرفته شده است. به منظور ارزیابی میزان تاثیر گذاری ذرات ژئوفوم برپارامترهای ژئوتکنیکی خاکهای ماسه ای مخلوط شده با ژئوفوم آزمونهای آزمایشگاهی تراکم، برش مستقیم (تحت اثر تنش های قائم 1، 2 و 3 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) و نفوذ پذیری انجام گرفته است. نتایج بدست آمده از تحقیق نشان دهنده آن است که در حالت کلی با افزودن 15/0 درصد وزنی ژئوفوم به مصالح مورد مطالعه سبب بهبود وزن مخصوص خشک حداکثر، کاهش نفوذپذیری و افزایش مقاومت برشی شده است. اگرچه تاثیر ذرات ژئوفوم در خاک ماسه ای تیز گوشه به مراتب بیشتر از خاک ماسه ای گرد گوشه می باشد.
    کلیدواژگان: ماسه، تیز گوشه، گرد گوشه، ژئوفوم، نفوذپذیری، بهسازی
|
  • Mehdi Abbasi, Ramin Moshkabadi* Pages 1-15
    Trusses is one of most usable structures in engineering. Truss is combination of bar elements created. Triangle shape is most stable possible are formed by bar elements in truss. In this research, effects of variations in internal angles, elastic modulus, diameters and loading on truss members and displacement in joints were evaluated. For this purpose, 45 models in Sigma/w analyzed. Results of present study showed that with decreasing elastic modulus in members, vertical and horizontal displacement in joints increase. Also, horizontal displacement in supports with two freedom degree is more than supports including one freedom degree.
    Keywords: Study of Material, Diameter, Loading, Internal Angles Effects on Joints Displacements in Truss Members
  • Bagher Zahmati, Sina Fard Moradi Nia* Pages 16-30
    Necessity of the human to the safe and permanent water sources is one of the important problems today, especially in Iran that is a buried region. One of the permanent water sources is groundwater. In the last decades, soft rock aquifers of country mainly are used; therefore, this causes to exploration the groundwater in the hard rocks. Tectonics and faults one of the important factors to crush the rocks and formations and make and develop the faulted aquifers. Therefore in this study the role of the structures is researched in development of the water sources in Kelvanaq city area. This city is in the South of Heris city that located in the North of the Ajichai River and its main subdivisions are middle part sources of this river that itself sourced from Ghare-Dagh Mountains. In this study, first field studies, geological maps and search in remote sensing and photo maps help to select area have active tectonics in relation by active faults. Study the hydrologic specifications of the basin, in connection by high potential regions of groundwater are guided. After, geophysical methods helps exploration, and geoelectrical sections and pseudo-sections are shown the fault related aquifers and their developments. Research and compare the resistivity maps and sections in this study, shown the extent of aquifers and shown that in the eastern and north-eastern part of the study area, resistivity are mainly very low and are in 10-15 Ὡm range, that are in relation by impermeable clay and marl stones of Red-Formation. Geophysical exploration results have shown that the northern part of the study area mainly formed by impermeable or low-permeable hard rocks, and faults of the study area mainly are impermeable or low-permeable fault zones. But study and compare the results have shown that high potential regions are in the southern parts of the region. Finally in relation by the explored aquifers, location of the number 26 and 30 geoelectric wells, respectively proposed for drilling. Large thickness of the explored faulted aquifer and its specifications, promising good Q for the proposed wells.
    Keywords: Geoelectric sounding, Heris- Kolvanag area, Hard formations, VES geoelectric Model, RT map
  • Ali Ghamari, Leila Hosseinzadeh* Pages 31-52
    In high-rise buildings, by increasing the number of floors, designers are forced to use the tubular system or to combine it with other systems. The “shear lag” phenomenon and also architectural problems due to the low distance between the columns are disadvantages of this system. Concentrically bracings due to their high shear-stiffness combining with tubular system improve the behavior of this system due to the disadvantages mentioned. But the main disadvantage of this system is the sudden change of lateral deformation against wind and earthquake forces. In this paper, a new idea is introduced that uses a steel shear wall at the two ends of the frame and a general bracing between them. These two walls act as a strong moment anchor against overturning moment of building, and due to their high stiffness, absorb the major shear forces. So, the shear lag decreases. The results show that lateral deformation is reduced in the proposed system, and the axial forces and bending moment also have a significant reduction, which indicates the high efficiency of this system.
    Keywords: High-rise buildings, Tubular system, General bracing, Steel shear walls, Shear lag
  • Gholamreza Andalib *, Vahid Nourani, Elnaz Sharghi Pages 53-69
    This research investigated LULC changes and its effect on outlet runoff by detecting LULC changes location and severity via an inverse method for the Little River Watershed, USA. In this research, the artificial intelligence and soft computing capabilities such as wavelet-entropy were employed for this aim, as extraction of sub-watershed delineation and watershed information was done in geographic information system. Thereafter, a conceptual rainfall-runoff model (Clark method) was simulated via HEC-HMS. Different watershed outflow hydrographs were generated by variation of storage coefficient parameters of sub-watersheds in the conceptual Clark model. Then the relationship between storage coefficients (as the representative of land use/cover)-watershed outflow was also modeled by artificial intelligence models (artificial neural network and support vector machine). Whereas wavelet-entropy was utilized to avoid importing noise-full information and reducing huge volume of information to the model. Finally, the obtained model detected watershed land use/cover changes in the future years with dynamic watershed assumption. For the validation, the results were compared with recorded changes via normalized difference vegetation index extracted from landsat images. For instance, the comparison approved the ability of the proposed method for LULC change detection of the LRW in a way that deforestation and cropland increasing of the sub-watersheds from 1990 to 2013 were aligned with the SC reduction e.g., 26% decrease of SC for downstream sub-watershed versus 53% decrease and 21% increase of forest and crop lands, respectively.
    Keywords: Watershed Land Use Change, Conceptual Rainfall-Runoff Model, Storage Coefficients, Artificial Intelligence, Wavelet-Entropy
  • Tahmineh Sheikhbaglou, Mohammad Hasanpour Sedghi *, Naser Abdi Pages 70-82
    One of the important problems in earthquake geotechnical engineering is liquefaction phenomenon that happens in loose saturated granular soils. Liquefaction resistance of soils can be evaluated with using laboratory tests such as cyclic simple shear test, cyclic triaxial tests and cyclic torsional test or field tests for example standard penetration test (SPT), cone penetration test (CPT) and shear wave velocity (Vs). Main aim in this study, comparison results of soils liquefaction potential evaluation in the Barandouz Dam in Urumieh between SPT and CPT tests. In continue, liquefaction potential index (LPI) for both method assessed. In this study, 13 boreholes from Barandouz Dam collected and evaluated. Results of research showed that there is no good agreement between two methods. Also, value of LPI based on CPT is more than SPT.
    Keywords: Liquefaction, Barandouz Dam, Urumieh, Cone Penetration Test (CPT), Standard Penetration Test (SPT)
  • Fahid Tofigh Azari, Rouzbeh Dabiri* Pages 83-93
    Nowadays new materials for improving bearing capacity of soils are widely used. Kind of new materials used in this regard are geosynthetics. Geofoam panel type of geosyntethic materials is useful and alternative for backfill in retaining wall or pavement layers. Main idea in this research is study geofoam particles effects on improvement bearing capacity of sand. Geofoam particles effects on sand in 0.05, 0.1 and 0.15% percent were considered and sand was considered in granular and angular conditions. In order to evaluating geofoam particles influence in geotechnical properties of sandy soils some laboratory tests such as compaction, direct shear (in vertical stresses 1,2 and 3 kG/cm2) and permeability tests were performed. Results of this study showed that with increasing 0.15% percent geofoam in sandy soils maximum dry density went up, permeability decreased and shear strength of specimens increased. Although, geofoam particles is more effective in angular sandy soil than granular sand.
    Keywords: Sand, Angular, Granular, Geofoam, Permeability, Improvement