فهرست مطالب

نشریه مدیریت دانش سازمانی
پیاپی 3 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس چهاردولی صفحات 11-41
    اصولا هر برنامه راهبردی بدون توجه به وضعیت دانش موردنیاز در وضع موجود و مطلوب و تحلیل شکاف دانشی، عملا ناکارآمد خواهد بود.ضمن آنکه، رویکردهای تجویزی، توصیفی و ترکیبی در مدیریت راهبردی دانش در محیط ج.ا.ا. به دلیل ساختار و بافتار خاص آن دچار چالش ها و عدم قابلیت های جدی است. این مقاله تلاش دارد با ارائه مدلی باعنوان مدل شکیبا هادی ، باتکیه بر اصول دینی و اسلامی و رفع نواقص مدل های غربی ضمن به کارگیری رویکرد تعاملی، مدلی بومی و اقتضایی برای سازمان های سطح ملی ارائه دهد. این مدل با شناسایی ملاک های اصلی موفقیت، آنها را در 9 عامل و 198 شاخص باتمرکزبر حوزه های دانشی درقالب رویکرد نقطه مرجع، البته در دو گروه قابلیت سازان و مقوم ها منظور می نماید. همچنین داده ها به صورت کمی و کیفی درقالب عددی و با منطق فازی محاسبه و پس از دفازی شدن ازطریق آنتروپی شانون، نظر ممیزین و اوزان مدنظر ایشان، ازطریق حداقل مجذور مربعات تعیین می شوند. درضمن، برای تایید قابلیت کاربردی مدل، در یکی از صنایع دفاعی پیاده سازی شده است. نتایج حاصله نشان می دهد، سازمان مزبور از بین 9 عامل فقط به7 عامل اصلی و از 198 شاخص ارائه شده فقط به 20 شاخص نیاز دارد که نتایج حاکی از آن است که سازمان در عواملی نظیر اصولی، راهبردی و مکتبی در وضعیت ماند، و در عواملی نظیر فیزیکی و فرهنگی با مقدار 158/0 در وضعیت ممانعت کننده (پسرانه) قرار دارند. کل سازمان در وضعیت ضعیف قرار دارد، لذا پیشنهاد شده است پیش از هر اقدام راهبردی ابتدا عوامل ممانعت کننده (پسرانه ها) تبدیل به ماند و سپس پیشرانه شوند، ضمن آنکه، پیشرانه ها نیز باید تقویت شوند.
    کلیدواژگان: راهبرد، تدوین راهبرد دانشی، مدل سازی، رویکرد سیستمی، مدل شکیبا هادی
  • سید علیرضا میر محمد صادقی ، مهدی مغان، سعید حسین آبادی صفحات 43-76
    در این مقاله با بررسی و تحلیل جامع نقشه های دانش سازمان به عنوان یکی از ابزارهای اصلی مدیریت دانش، الگویی برای تدوین نقشه دانش مراکز رشد علم و فناوری توسعه داده شده است. بدین منظور، ابتدا پژوهش های انجام شده طی سال های 1998 تا 2018 میلادی مورد بررسی قرار گرفته و الگوهای مختلف تدوین نقشه دانش و عوامل اثرگذار بر تدوین آن با تحلیل محتوا استخراج شده است. ازسوی دیگر، با مطالعه ویژگی های مراکز رشد علم و فناوری، عوامل اثرگذار بر تدوین نقشه های دانشی این مراکز با در نظرگرفتن تاثیرگذارترین عوامل تدوین نقشه دانش ازنظر فراوانی و تناوب در پژوهش های محققان، شناسایی شده است. سپس یک الگوی کاربردی تدوین نقشه دانش با درنظرگرفتن این عوامل، در هفت گام اساسی و متناسب با ویژگی های مراکز رشد و مبنتی بر نقشه فرایند این مراکز، طراحی شد. برای پیاده سازی گام های پیشنهادی تدوین نقشه دانش مراکز رشد، کاربرگه های متناظر تهیه شد که مسیر و نحوه تدوین نقشه دانش را به صورت اجرایی و عملیاتی در این مراکز به طور مشخص نشان می دهد. در پایان، این الگوی تدوین نقشه دانش برای بخش خدمات پشتیبانی مرکز رشد علم و فناوری دانشگاه موردمطالعه به عنوان پایلوت، تهیه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نقشه دانش، نقشه فرایند، مراکز رشد علم و فناوری
  • محمد میلاد احمدی، اویس ترابی گلسفید ، مهدی صفیان صفحات 77-116
    بازی کاری، استفاده از تفکر مبتنی بر بازی برای تشویق افراد، ایجاد انگیزه و حل مسئله توسط آنهاست. ازسوی دیگر، اشتراک دانش یکی از حوزه های مهم مدیریت دانش است که در بطن پردازش دانش قرار دارد؛ جایی که دانش ایجاد می شود و مورد استفاده قرار می گیرد. مطابق یافته های بسیاری از پژوهشگران، سازمان ها در اجرای فرایند تسهیم دانش و ایجاد انگیزه برای کارکنان خود دچار چالش هستند. پژوهش حاضر درصدد است تا با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری، شاخص ها و مولفه های اثرگذار بازی کاری بر تسهیم دانش را که در تحقیقات پیشین استخراج شده است، بررسی نماید و وجود ارتباطات معنی دار میان آنها را بسنجد. جامعه آماری پژوهش، خبرگان، پژوهشگران و دانشجویان دانشگاه های منتخب شهر تهران است که ازاین میان، 120 نفر آشنا به مفهوم بازی کاری با رویکرد خوشه بندی و به طور هدف مند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق این پژوهش، تحلیلی توصیفی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و ابزار سنجش، پرسشنامه پنج گزینه ای مبتنی بر مقیاس لیکرت است. برای بررسی پایایی ابزار گردآوری داده ها از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) و برای بررسی روایی از ابزار AVE استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ابعاد بازی گونه (شامل سازوکارها، دینامیک ها و زیبایی شناسی)، بستر بازی کاری (شامل پلتفرم، درآمدها، هزینه ها، بازی کنندگان و...) و عوامل پشتیبانی (شامل حمایت مدیریت، ارزیابی پروژه، فرایند تسهیم دانش و...) بر تسهیم دانش موثر است که دراین میان، عوامل پشتیبانی، بیشترین بار عاملی را داراند، لذا مراکز دانشگاهی باید توجه ویژه ای به این عامل داشته باشند. البته دو عامل دیگر بازی کاری (ابعاد بازی گونه و بسترهای بازی کاری) نیز، مطمئنا سهم بالایی در تسهیم دانش دارند. درآخر، به مراکز دانشگاهی توصیه می شود ضمن توجه به ابعاد بازی کاری، از آن درراستای تسهیل تسهیم دانش، استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: بازی کاری، تسهیم دانش، مدیریت دانش، مدل سازی معادلات ساختاری مراجع
  • مهران کشتکار هرانکی ، صدیقه پورمظاهری صفحات 117-145
    شبکه های اجتماعی به لحاظ گسترش و نفوذ بین کاربران، برقراری ارتباط خصوصی و شخصی، فارغ بودن از کنترل مرجع قدرت و سهولت تبادل، اشتراک گذاری و دسترسی به دانش، تجارب و درس آموخته های کاربران، به وسیله ای بی بدیل در عرصه ارتباطات تبدیل شده و زمینه های تاثیرگذاری زیادی را فراهم ساخته اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر نوآوری اجتماعی است. براین مبنا، سوال اصلی عبارت است از اینکه شبکه های اجتماعی چه تاثیری بر نوآوری اجتماعی دارند؟ برای پاسخ به این سوال، جامعه آماری به تعداد 140 نفر شامل دانشجویان سطوح مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری پنج دانشگاه منتخب شهر تهران به روش تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه برای دریافت پاسخ آنها ارسال شد. نوع پژوهش، کاربردی؛ روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. در این پژوهش، دو پرسشنامه شبکه های اجتماعی و نوآوری اجتماعی با طیف پنج گزینه ای، تهیه و روایی صوری و محتوایی و نیز پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی، مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان داد در سطح اطمینان 95 درصد، «شبکه اجتماعی مجازی» با ضریب معنی داری مسیر برابر 34/5 بر «ایده پردازی جهت حل مسئله»، 71/4 بر «اثربخشی محصول و دستاورد نهایی»، 66/4 بر « شناخت مسئله» و 96/3 بر «پیاده سازی و نهادینه سازی ایده ها» تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، نوآوری اجتماعی، معادلات ساختاری
  • سپیده دادخواه، عاصفه عاصمی ، محمدرضا عابدی، فرشته مشهدی صفحات 147-184
    این پژوهش با هدف بررسی میزان زیرساخت های سازمانی و فناوری مدیریت دانش در شرکت پالایش نفت اصفهان از دیدگاه کارکنان شرکت، انجام شد. روش تحقیق حاضر، توصیفی- پیمایشی و جامعه پژوهش، شامل تمام مدیران و کارکنان شرکت پالایش نفت اصفهان با تحصیلات دیپلم و بالاتر (2454 نفر) بود. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول نمونه گیری عمومی کوهن استفاده و تعداد 368 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. روش نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته، با مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود. روایی محتوایی پرسشنامه توسط اساتید و متخصصان موضوعی تایید و به منظور پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 93/0 به دست آمد. برای بررسی نتایج از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد؛ در سطح آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمون های t تک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که زیرساخت های سازمانی و فناوری مدیریت دانش در شرکت پالایش نفت اصفهان وجود دارد (مقدار احتمال کوچک تر از 05/0) اما میزان پیاده سازی آنها کم تر از حد متوسط است. همچنین مقایسه میانگین رتبه ها نشان می دهد که ترتیب میزان پیاده سازی زیرساخت های مدیریت دانش ازنظر کارکنان شرکت پالایش نفت اصفهان براساس: 1. نرم افزار، 2. دانش سازمان، 3. پروتکل، 4. فرهنگ سازمان، 5. سخت افزار و 6. مردم است.
    کلیدواژگان: زیرساخت های سازمانی، زیرساخت های فناوری، مدیریت دانش سازمانی، دانش سازمانی، اشتراک دانش، شرکت پالایش نفت اصفهان
  • احمدرضا اعتمادی، احمدرضا کسرایی صفحات 185-205
    امروزه مدیریت زنجیره تامین به عنوان یک عامل موثر در دستیابی به مزیت رقابتی در سازمان های مختلف مطرح است. می توان گفت این سازمان ها نیستند که با یکدیگر رقابت می کنند، بلکه زنجیره های تامین جهت کسب بیشتر بازار با یکدیگر در رقابت هستند. ازسوی دیگر، سازمان ها دریافته اند که دانش، راهبردی ترین منبع سازمانی و محور رقابت و بقا محسوب می شود.
    مدیریت دانش و پیاده سازی آن در زنجیره تامین، می تواند به عنوان یک عامل اثربخش درجهت افزایش کارایی زنجیره تامین لحاظ شود. هدف این مطالعه که در یکی از بزرگ ترین و اصلی ترین شرکت های فعال در حوزه فراساحل نفت وگاز اجرا شد، تعیین نقش مدیریت دانش در کارایی زنجیره تامین است. در این مطالعه، براساس ادبیات تحقیق، مدل مفهومی، ارائه و برمبنای آن فرضیه ها تدوین شد. جامعه آماری این تحقیق مدیران و کارشناسان شرکت تاسیسات دریایی بوده و نمونه براساس رویکرد غیراحتمالی هدف مند انتخاب شد که بالغ بر 33 نفر بوده است. به دلیل تعداد محدود نمونه آماری، برای آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار smart PLS نسخه (2) بهره گرفته شده است. باتوجه به تحلیل داده ها تمام فرضیه ها تایید شد و براساس بارهای عاملی نیز اولویت بندی ها صورت گرفت. براین اساس، درمورد مدیریت دانش، شاخص «حفظ دانش» با ضریب 612/0 موثرترین و شاخص «تسهیم دانش» با ضریب 311/0 کم ترین تاثیر را در کارایی زنجیره تامین دارد. باتوجه به اهمیت بالای شاخص حفظ دانش، می توان با ایجاد زیرساخت های مناسب فناوری اطلاعات و نیز ذخیره به موقع دانش ازطریق این زیرساخت ها و سیستم ها، درجهت کارایی هرچه بیشتر زنجیره تامین، اقدام کرد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، مدیریت دانش، فراساحل نفت وگاز
|
  • abbas chahardoli Pages 11-41
    Basically, any strategic plan results in practical ineffectiveness without considering the state of present knowledge and the desired situation, and making an analysis of knowledge gap. In the meantime, prescriptive, descriptive and combination approaches to the strategic knowledge management have come across great challenges and incapability in the Islamic Republic of Iran due to their specific structure and texture. Relying on religious and Islamic principles and reducing the defects of Western models, this research is intended to propose an indigenous and contingency model for national level organization through interactive approaches. Identifying the main criteria of success, this model considers 9 factors and 198 indicators with emphasis on the reference point approach. Of course, they are presented in two groups of authorizers and stabilizers as variables. The data were then measured quantitatively and qualitatively, and were defuzzificated through the Shannon entropy. The opinion of the auditors and their weights were determined by the least squares. Meanwhile, the model was put to practice in one of the defense industries to confirm its applicability. The results indicated that the organization needed only seven main factors out of the nine ones and 20 indicators were required from 198 ones. The results also showed that the organization remains in the static situation regarding basic, strategic and religious factors. Yet, with regard to physical and cultural factors, it was in the state of inhibitor (withdrawal) with a value of 0.158. All in all, the whole organization is in a weak position, therefore, the researcher suggest that the inhibitor factors change into static situation and then make progress and move to the driver situation, while the drivers are supposed to be strengthened.
    Keywords: strategy, designing knowledge strategy, modeling, systems approach, Patient-Guide model
  • Seyed Alireza Mir Mohammad Sadeghi , Mahdi Moghan, Saeed Hossein Abadi Pages 43-76
    Conducting a comprehensive study on organizational knowledge maps as a main technique for knowledge management, a model of knowledge map of science and technology incubators is developed. Given this purpose, we reviewed all related investigations and models between 1998 and 2018, we identified the knowledge maps models and the factors affecting them through content analysis. Moreover, having studied the characteristics of science and technology incubators and the factors affecting the design and development of incubator’s knowledge maps, we identified the components according to frequency of their repetition in the researches. Considering these factors, an applied model for developing knowledge maps was developed in 7 stages in accordance with suitable conditions for incubators. The model is consistent with the incubator's features, and is developed in seven steps. To implement the proposed steps of developing incubator’s knowledge map, the corresponding work sheets were made ready to show practically and executively the process and methods of developing knowledge maps in such centers. The proposed model for the development of knowledge map is implemented in the servicing department of a particular university as a pilot study.
    Keywords: knowledge management, knowledge map, process map, science, technology incubators
  • Mohammad Milad Ahmadi, Owais Torabi Golsefid , Mahdi Safian Pages 77-116
    Gamification refers to the use of game-based thinking for motivating people and for solving problem. Besides, knowledge sharing is a key field of knowledge management that lies at the heart of knowledge processing, where knowledge management rooted in the nature of knowledge processing. According to many researchers, organizations are confronting problems in the implementation of knowledge sharing and creating motivation for their employees. This research is intended to investigate the indicators and components of the impacts of Gamification on knowledge sharing through Interpretive Structural Modeling to find out their significant relationship. Research population includes experts, researchers and students of selected universities in Tehran from whom 120 people, familiar with the concept of the Gamification were selected as the sample through purposive clustering approach. This research follows a descriptive analytic method using Interpretive Structural Modeling tool and a questionnaire based on Likert’s five-choice scale. To test the reliability of the data gathering tool, Cronbach's Alpha and Combined Reliability (CR) were used. The AVE tool was used to test the validity of the research tools. The results indicated that the platform dimensions (including mechanisms, dynamics and aesthetics), work platform (including platform, revenues, costs, players, etc.) and supporting factors (including management support, project evaluation, knowledge sharing process, etc.) were effective on knowledge sharing. Furthermore, the supporting factors were identified as the most significant factor, so university centers are supposed to pay particular attention to this factor. Of course, the other two factors of gaming (gaming dimensions and playing field), showed great contribution to knowledge sharing. Finally, it is recommended that university centers facilitate knowledge sharing while considering the dimensions of the Gamification.
    Keywords: Gamification, knowledge sharing, knowledge management, structural equation modeling
  • Mehran Keshtkar , Sedighe Pour Mazaheri Pages 117-145
    Due to the expansion and influence of social networks among users, creating private and personal communication, freedom from control, ease of access, easy sharing, access to knowledge, experience and instructions of others, they have turned into outstanding areas of communication and have paved the way for great effects. This research is intended to investigate the impact of social networks on social innovation. Hence, the main question relates to how social networks affect social innovation. The statistical population of this research consists of 140 students of associate, bachelor, master and Ph.D. degrees who were selected randomly in five certain universities in Tehran and were given questioners to participate in the study. This applied descriptive research follows correlation method based on structural equation modeling. In this research, two social network and social innovation questionnaires with five options were employed to collect data. The face validity and content validity, and the reliability of the questionnaires were confirmed by Cronbach’s alpha and factor analysis. The results indicated that at 95% confidence level, the "virtual social networks" was effective on "theorizing for problem solving" with a significant path coefficient of 5.34, on "product effectiveness and final achievement" with an amount of 4.71, on "problem finding" as much as 4.66, and on "implementation and institutionalization of ideas" as much as 3.96.
    Keywords: social networks, social innovation, structural equations
  • Sepideh Dadkhah, Asefeh Asemi , Mohammad Reza Abedi, Fereshteh Mashhadi Pages 147-184
    This research is conducted for evaluating the extension of organizational infrastructure and knowledge management technology in Oil Refining Company of Isfahan from the views of the employees. This is a descriptive-survey research whose population includes all managers and staff of the company having high school, or higher education degrees (2454 people). To select the sample, Kuhn's general sampling formula was employed and 368 people were selected randomly. Data was collected through a researcher-made questionnaire with Likert’s five grade scale. Content validity of the questionnaire was verified by experts of the subjects. Its reliability was tested by Cronbach's alpha coefficient, which turned into 0.93. Descriptive and inferential statistics, were employed to evaluate the results. For descriptive statistics level, mean and standard deviation were used, and for inferential statistics, t-test and Friedman test were employed. The results indicated that there are organizational infrastructures and KM technology in Isfahan Oil Refining Company (probability less than 0.05). Yet, their implementation rates are less than average. Furthermore, comparison of average rankings indicates that the order of implementation of KM infrastructure in the views of the employees of the company are as follows: 1. Software 2. Organizational knowledge 3. Protocol 4. Organizational culture, 5. Hardware and 6. People.
    Keywords: organizational infrastructure, technological infrastructure, organizational knowledge management, organizational knowledge, knowledge sharing, Isfahan Oil Refining Company
  • Ahmadreza Etemadi , Ahmadreza Kasraei Pages 185-205
    Supply chain management is now regarded as an effective factor in achieving competitive advantage in different organizations. It can be suggested that it is not the organizations which compete against one another. Rather, it is the supply chains which are competing for extensive markets. Organizations have found out that knowledge is the most strategic source and is regarded as the axis of competition and survival. Knowledge management and its implementation in the supply chain can be viewed as an effective factor in increasing the efficiency of the supply chain. The purpose of this study, which was conducted in the largest and most active company in the field of offshore oil and gas, is to investigate the role of knowledge management in the effectiveness of the supply chain. Based on the research literature, a conceptual model was designed according to which the hypotheses are proposed. The statistical population of this study includes managers and experts of the Marine Construction Engineering Company, 33 people of whom were selected based on the purposive nonrandom targeting approach. Due to the limited number of statistical sample, structural equations and Smart PLS software 2 were resorted to test the hypotheses. According to data analysis, all hypotheses were confirmed and priorities were established on the basis of factor loadings. For knowledge management, it is the knowledge Management Index with the coefficient of 0.612 which is regarded as the most effective, and it is the "knowledge sharing" index with the coefficient of 0.391 which has the least effect on the efficiency of the supply chain. Due to the significant role of maintaining knowledge indicators, we can effectively support supply chain by the establishment of an appropriate information technology and timely storage of knowledge through these infrastructures and systems.
    Keywords: supply chain, knowledge management, offshore gas, oil