فهرست مطالب

سیاست پژوهی ایرانی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1397)

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا صیاد، محمد علی خسروی *، علی شیرخانی، ملک تاج خسروی باب اناری صفحات 1-25
    فرهنگ سیاسی دولت گرا نوعی از فرهنگ سیاسی است که بر اساس آن مردم با دوری از عرصه ی فعالیت های سیاسی و اجتماعی وظایف و اختیارات خود را در عرصه ی عمومی به دولت واگذار می کنند و نخبگان سیاسی نیز با پذیرش این وظایف و اختیارات انتظارت و توقعات فزاینده ای را از دولت ها به وجود می آورند. . با توجه به این که فرهنگ سیاسی نحوه نگرش و بینش هر فرد نسبت به نظام و شخصیت های سیاسی و کارکردها و وظایف آن ها و همچنینی نگرش شخصیت های سیاسی نسبت به نقش و جایگاه مردم در نظام سیاسی تعریف می شود می توان بیان داشت این نوع از فرهنگ سیاسی فرهنگ غالب بسیاری از کشورهای منطقه خاورمیانه از جمله کشور ایران می باشد. به همین منظور هدف از انجام این پژوهش آن است که با استفاده از روشی توصیفی و تحلیلی به دنبال یافتن پاسخی برای این سوال باشد: چه عواملی موجب شکل گیری فرهنگ دولت گرا می شود و این نوع از فرهنگ سیاسی، چه تاثیری بر الگوهای رفتار سیاسی و اجتماعی جوامع می گذارد؟ در پاسخ به این سوال فرضیه زیر مورد آزمون قرار می گیرد: ماهیت رانتیر دولت - تاریخ طولانی استبداد پادشاهی و استمرار فرهنگ پاتریمونیال، مهم ترین عوامل شکل گیری فرهنگ سیاسی دولت گرا می باشد و این نوع از فرهنگ سیاسی موجب وابستگی مردم به دولت می گردد. نتایج پژوهش ضمن تائید فرضیه فوق گویای آن است که فرهنگ سیاسی دولت گرا به دلیل وابسته نمودن مردم به دولت ویژگی های عزلت گزینی و فرهنگ تابعیت- بی اعتمادی به دولت-مسئولیت گریزی و اسطوره سازی و اسطوره کشی را در الگوی رفتار سیاسی و اجتماعی این جوامع موجب گردیده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، دولت گرایی، پاتریمونیالیسم، دولت رانتیر، بی اعتمادی
  • محمد ترابی * صفحات 27-52
    از دیر باز تعریف مفاهیمی نظیر جامعه،فرهنگ،تمدن، ملت و… با دشواری های بسیار روبه رو بوده و آثار زیادی درباره این دو مفهوم به رشته تحریر در آمده است. اندیشمندان ونظریه پردازان با رویکردهای متفاوت واز زوایای گوناگون آن را مورد کاوش وباز بینی قرار داده اند و درمعرض تفسیرهای گوناگون ومتنوع قرار داده اند. نویسندگان ومحققان مختلف هریک از منظر خود با آن دست وپنچه نرم کرده اندوتفسیری دلخواه ازآن داشته اند. به گونه ای که گاه ان را مترادف و گاه دو مفهوم جدا و مستقل فرض کرده اند. این تحقیق دراساس به دومفهوم فرهنگ وتمدن می پردازد و شناساندن وسنجش اندیشه های متفاوت وهمسو ومخالف را هدف می گیرد. پرسش اصلی این است که چه نوع رابطه یا نسبتی میان این دو مفهوم وجوددارد. فرضیه تحقیق براصل جدایی واستقلال این دو تاکید دارد واین استقلال را باتوجه به تحولات نظام جهانی مطلوب ومناسب می داند. در این مقاله با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای به بررسی رابطه میان این دو مفهوم پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: تمدن، فرهنگ، نظام چهانی، عقلانیت
  • حبیب عشایری * صفحات 53-87
    در مدینه فاضله افلاطونی سلسله مراتب به حسب مرتبه دانشی که افراد دارند، مشخص می شود. از این رو فرمانروایان حکیم، نمایندگان «علم شهودی» اند و نگهبانان دستیاران آنان هستند و تجزیه و تحلیل مسائل و راهنمایی درست افکار مردمان را به عهده دارند. مردمان عادی نیز به ایمان و عقاید درستی که علما به آنان می آموزند بسنده می کنند. بر این اساس، افلاطون معتقد است توده مردم به سختی و استحکام مفرغ، طبقه نگهبانان دستیار همچون نقره ارزشمند و حاکمان همانند طلا کمیابند. مدینه افلاطون، مدینه مردمان خردمند، شجاع، خویشتن دار و عادل است. بنابراین، برقراری حکومت قسط و عدل در روح، به این معنی خواهد بود که دو قوه خشم و شهوت به زیر حکم عقل روند تا نظمی مبتنی بر کمال، سراسر وجود انسان را دربر گیرد نظریه عدالت جان راولز که در سنت کانتی قرار دارد، معطوف به ساختار جامعه و نهادهای تشکیل دهنده آن است. جوهر اندیشه او همان عدالت به مثابه انصاف است. به طور خلاصه انصاف به روش اخلاقی رسیدن به اصول عدالت مربوط می شود و عدالت به نتایج تصمیم گیری منصفانه. روش این تحقیق توصیفی وتحلیلی است.
    کلیدواژگان: عدالت، مثال خیر، افلاطون، جان راولز، عدالت به مثابه انصاف
  • محمدرضا آدابی، داوود کیانی *، ماشالله حیدرپور صفحات 89-120
    منطقه خاورمیانه از مناطق پراهمیت جهان است که از زمان های بسیار دور مورد توجه قدرتهای جهان بوده است. ویژگی بارز این منطقه برخورداری از ذخائر بزرگ نفت و گاز است. اما موضوعی که در سده بیستویکم پررنگ شده است، خیزش چین و تلاش این کشور آسیایی پس از گذراندن دوره اصلاحات برای حضور پویا و موثر در مناطق استراتژیک جهان از جمله خاورمیانه است و چون این کشور برای رشد اقتصادی خود به منابع انرژی این منطقه نیازمند است، میکوشد از راه های گوناگون از جمله برقراری روابط گسترده با کشورهای این منطقه نفوذ خود را در آن افزایش دهد. براین اساس، پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این پرسش میباشد که چرا در چند دهه گذشته روند حضور چین در خاورمیانه بیشتر شده است؟ مقاله پیش روی که بر روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر چارچوب نظری وابستگی متقابل پیچیده استوار است، این فرضیه را در پاسخ به سوال اصلی خود مورد آزمون قرار داده است که: افزایش اتکا اقتصاد چین به واردات سوخت های فسیلی بدلیل نیاز روزافزون این کشور به انرژی خاورمیانه در جهت توسعه اقتصادی و صنعتی؛ متغیر اصلی تحول تدریجی سیاست چین در قبال خاورمیانه بالاخص با دو کشور غنی و سرشار از انرژی ایران و عربستان سعودی، از اصل عدم مداخله به سیاست گسترش تعاملات اقتصادی- سیاسی می باشد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، چین، امنیت انرژی، ایران، عربستان سعودی
  • محسن عامری شهرابی، محمود شهیدی * صفحات 121-143
    توافق میان ایران و گروه 5+1 به ویژه آمریکا در حد تعدیل رفتار ایران است یا می تواند -یا باید -فراتر رفته و به تغییرات ماهوی بیانجامد؟ اساسا تعاملات در متن ساختارهای اجتماعی از یک سو و مقاصد کارگزاران از سوی دیگر شکل می گیرند؛ یعنی باید علاوه بر نقش زیربناهای ساختاری اجتماعی ، نقش روبناها یعنی نعاملات کارگزاران دولتی 5+1 لحاظ شود تا بتوان مهمترین «زایش» یعنی "توافق " میان 5+1 و ایران را تبیین نمود. تبیین این توافق نشان می دهد که ماهیتا کدامیک از موارد هماهنگی ، همکاری، مشارکت یا همگرایی مطرح بوده است ؟ دراینجا این سئوال تردید آمیز مطرح می شود که آیا ادامه همکاری ایران با غرب بر مبنای نقش آفرینی ساختارهای اجتماعی -در کنار کارگزاران - می تواند نوعی گذار از منطق هابزی به سوی آنارشی لاکی یا در نهایت کانتی را نشان دهد؟!
    کلیدواژگان: هسته ای، توافق، ساختار، ایران
  • سعید جهانگیری *، ابوالقاسم طاهری، علیرضا ازغندی، احمد ساعی صفحات 145-161
    انقلاب اسلامی ایران را می توان یکی از مهم ترین پدیده های قرن بیستم دانست. در روابط سیاسی- اجتماعی جوامع مدرن، نقش پذیری طبقه متوسط جدید در مشارکت های سیاسی، فرهنگی جامعه نکته ای قابل کتمان می باشد. این طبقه، کانون فعالیت های سیاسی و فرهنگی در درون جامعه شهری جدید است و این در حالی است که طبقه متوسط جدید به لحاظ جایگاه اجتماعی و اقتصادی بینابینی خود گرفتار حفظ موقعیت و تراکم و انباشت نا محدود ثروت نیست و به خاطر موقعیت های شغلی خود بار اصلی انقلاب ها، تحولات و اصلاحات آن را بر دوش دارد. تلاش رژیم پهلوی برای حفظ نظام سیاسی پدرشاهی نوین خود که عملا با مشارکت طبقات اجتماعی منافات داشت و ورود اکثر کشورهای جهان در عرصه توسعه و نوسازی که موجب برانگیختن احساس جمعی طبقه متوسط جدید در ایران گردید رژیم را با معضلات خاصی مواجه ساخت و عملا حکومت را واداشت تا در برخورد با طبقات اجتماعی سیاست دوگانه ای اتخاذ نماید و به مهار و کنترل طبقات اجتماعی اقدام نماید. در همین راستا روند نوسازی که در دوران پهلوی دوم تشدید گردید، بی توجهی به طبقه متوسط جدید در روند عملکرد حزب رستاخیز در بیگانه سازی هرچه بیشتر این طبقه از حکومت و ساختار پدرشاهی نوین قدرت که با ظهور و قدرت یابی طبقه متوسط جدید مخالف است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، پهلوی، طبقه متوسط جدید، امام خمینی(ره)
  • هادی همتی نژاد *، مقصود رنجبر، مهدی عسکری، سید وحید حسینی صفحات 163-188
    مساله توسعه مانند برخی مسائل، امری کامل و جامع است؛ که نیازمند مشارکت همه جانبه مردم در سیاستگذاری توسعه کشور می باشد. لذا در شرایط کنونی امکان تحقق اهداف دولت ها در زمینه توسعه، بدون مشارکت آحاد جامعه وجود ندارد. این مقاله به بررسی نقش سازمان های غیر دولتی در افزایش سرمایه اجتماعی و تاثیر آن بر توسعه در ایران می پردازد. محدوده مورد مطالعه استان قم بوده است. نتایج به دست آمده حاکی ازآن است که سازمان های غیر دولتی ضمن افزایش و ارتقاء سطح ابعاد، شاخص ها و مولفه های سرمایه اجتماعی موجب تسهیل فرآیند توسعه در جامعه می گردند. روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی– توصیفی است؛ و با استفاده از اطلاعات اسنادی و مطالعات میدانی (فن پرسش نامه) که 93 سازمان غیر دولتی جامعه آماری آن را تشکیل می دهند، انجام گردیده است. داده های جمع آوری شده از پرسش نامه ها با استفاده از نر م افزار «SPSS» در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین سازمان های غیر دولتی و سرمایه اجتماعی و تاثیر آنها بر توسعه، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سازمان های غیر دولتی، توسعه، جامعه مدنی، سرمایه اجتماعی
|
  • mohammadreza sayad, mohammadali khosravi *, malektaj khosravibabanari Pages 1-25
    A state-political political culture is a kind of political culture in which people, departing from the realm of political and social activities, assign their duties and powers to the state in public, and the political elites, by accepting these duties and powers, expect more and more expectations from governments For this purpose, the purpose of this research is to use a descriptive and analytical method to find an answer to the question: what factors lead to the formation of a state-owned culture, and how this kind of political culture affects the patterns of political and social behavior Communities? In response to this question, the following hypothesis is tested: the nature of the state rentier - the long history of tyranny of the kingdom and the continuation of the patrimonial culture are the most important factors in the formation of a state-political political culture, and this kind of cultural culture causes people to depend on the state. The results of the research, while confirming the hypothesis above, indicate that the political culture of the state has caused the attachment of people to the state due to the characteristics of estrangement and the culture of citizenship-distrust of state-responsibility and myths and myths in the pattern of social and political behavior of these societies.
    Keywords: Political Culture, State-Politics, Patrimonialism, Rancer, Distress State
  • Mohammad Torabi * Pages 27-52
    It has been difficult to define concepts such as society, culture, civilization, nation, etc. from a long time ago and many works have been written about these two concepts. The intellectuals and theorists have been researching and analyzing different and different angles from different angles, and they have come up with various interpretations. Different writers and scholars from each point of view have had their hands on it and they have had an interesting passage from it. In such a way Sometimes it is synonymous and sometimes two independent and independent concepts. This research focuses on the concept of culture and culture, and aims at identifying and defining different thoughts and beliefs. The main question is what kind of relationship or relationship between these two concepts exists. The research hypothesis emphasizes the separation and independence of these two, and considers this independence to be favorable to the developments of the world system. In this paper, we examine the relationship between these two concepts using the documentary and library method.
    Keywords: Civilization, culture, system of things, rationality
  • Habibolah Ashayeri * Pages 53-87
    In the city of Utopia, the Platonic hierarchy is characterized by the degree of knowledge that individuals possess. Hence, the rulers are representatives of "Intuitive Science" and are the guardians of their residents, and they analyze the issues and direct guidance of the people's thoughts. Ordinary people also suffice for the faithful beliefs learned by the scholars. On this basis, Plato believes that the masses of the people hardly and the strength of the bronze, the class of assistant guardians, such as valuable silver and rulers like gold, are scarce. The city of Plato is a city of wise men, brave, selfish and righteous. Therefore, the establishment of a rule of justice in the soul will mean that the two powers of anger and lust under the rule of reason of the process to a perfectional order embrace all human existence. The John Rawls Justice Theory, which lies in the Cantonese tradition, focuses on the structure of society and its constituent institutions. The essence of his thoughts is justice as fairness. In short, fairness relates to the ethical approach to the principles of justice and justice to fair decision making. The method of this research is descriptive and analytic.
    Keywords: Justice, Example of Good, Plato, John Rawls, Justice as Fairness
  • Mohamadreza Adabi, Davood Kiani * Pages 89-120
    The Middle East region is one of the most important areas of the world that has been at the forefront of the world for many years. The obvious feature of this region is the huge reserves of oil and gas. But the issue that was highlighted in the twenty-first century is the rise of China and the efforts of this Asian nation after the reform period for a dynamic and effective presence in strategic areas of the world, including the Middle East, and as it needs its energy resources to grow its economy. It tries to increase its influence in various ways, including establishing widespread relations with the countries of the region. For the purpose of this study, the present paper seeks to answer the question of why China's presence in the Middle East has increased over the past few decades? The paper, which is based on a descriptive-analytic method based on the theoretical framework of mutual complex interdependence, has tested this hypothesis in response to its main question: Increasing the reliance of China's economy on imports of fossil fuels from The Middle East for economic and industrial development; the main shift in China's gradual evolution policy toward the Middle East, especially with two countries rich in energy such as Iran and Saudi Arabia, is from the principle of non-interference in the policy of expanding economic-political interactions.
    Keywords: Middle East, China, Energy Security, Iran, Saudi Arabia
  • Mahmuod Shahidi * Pages 121-143
    Ontology of Iran's nuclear agreement and 5 + 1 from the point of view of the relation of the structure-operator The agreement between Iran and the P5 + 1, especially the United States, is moderating the behavior of Iran, or can it-or should-it have to go through the process of material change? Basically, interactions in the context of social structures, on the one hand, and the purposes of the brokers on the other hand, should be considered, in addition to the role of social structural infrastructures, the role of superstructures, namely, the implications of government agents of 5 + 1, so that the most important "birth", that is, "agreement" between 5 + 1 and Iran. The explanation of this agreement shows, in essence, which aspects of co-ordination, cooperation, participation, or convergence have been raised? Here's the question of whether the continuation of Iran's cooperation with the West based on the role of social structures-along with the brokers-could be a kind of transition from Hobbesian logic to Lucky or, eventually, the Kantian anarchy? !
    Keywords: nuclear, agreement, structure, Iran's
  • saeed jahangiri *, Abolghassem Taheri, Alireza Azghandi, Ahmad Saei Pages 145-161
    The Islamic Revolution of Iran can be considered one of the most important phenomena of the twentieth century. In the socio-political relations of modern societies, the role of the new middle class in the political, cultural and cultural contributions of the community can be undone. This class is the focus of political and cultural activities within the new urban community, while the new middle class is not, in terms of its intermediate social and economic status, to sustain the unlimited wealth accumulation and accumulation, and because of its position The job of the revolution itself is the main burden of its revolution, its changes and reforms. The Pahlavi regime's attempt to maintain its new patriarchal political system, which practically contradicted the participation of the social classes, and the arrival of most of the world's countries in the area of development and modernization that sparked the collective sense of the new middle class in Iran, brought the regime into conflict with certain problems and, in effect, It was necessary to adopt a dual policy in dealing with social classes and to control and control the social classes. In this regard, the process of modernization that intensified during the Second Pahlavi era, not giving notice to the new middle class in the process of functioning of the Rastakhiz Party in the alien The more this class of government and the new patriarchal structure of power It is opposed to the emergence and empowerment of the new middle class,
    Keywords: Islamic revolution, Pahlavi, new middle class, Imam Khomeini (RA)
  • hadi hammati *, Mehdi Askari, vahid hosseini Pages 163-188
    The issue of development, like some issues, is a thorough and comprehensive one, which requires the full participation of the people in the policy of developing the country. Therefore, in the present condition, there is no possibility of realizing the goals of governments in the field of development without the participation of the community. This article examines the role of nongovernmental organizations in increasing social capital and its impact on development in Iran. The study area was Qom province. The results indicate that NGOs, while enhancing and enhancing the level of dimensions, indicators and components of social capital, facilitate the process of development in society. The research method is descriptive-survey and is done using documentary information and field studies (questionnaire) which 93 non-governmental organizations comprise of the statistical community. Data collected from the questionnaires were analyzed using SPSS software in two sections: descriptive and inferential. Research findings indicate that there is a positive and significant relationship between NGOs and social capital and their impact on develop
    Keywords: NGOs, Development, civil society, social capital