فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 17 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا عبدالله زاده فرد *، سید کوروش سرورزاده، زهرا محمدی صفحات 7-25
    وجود امنیت در محیط‏های شهری یکی از الزامات اساسی کیفیت زندگی محسوب می‏شود. لذا تخریب کالبدی شهرها و از هم گسیختگی بافت‏های تاریخی و لزوم توجه به کودکان به عنوان استفاده کنندگان از فضاهای شهری که از توانایی کمتری برخوردار بوده و بیشتر در معرض خطرات قرار دارند از اهمیت زیادی برخوردار است و کودکان نیاز دارند تا در محیطی به دور از خطرات ناشی از محیط به فعالیت بپردازند .لذا در این تحقیق با مطالعات میدانی و کتابخانه‏ای و با استفاده از روش توصیفی، پرسشنامه‏ای تهیه گردید که توسط 289 نفر از شهروندان پاسخ داده شد. جهت تحلیل اطلاعات آماری از نرم افزارspss استفاده و تحلیل‏آماری داده‏ها در 2 گروه توصیفی و تحلیلی انجام شد. با توجه به داده‏های بدست‏آمده، مقادیر ضریب همبستگی پیرسون برای شهر دوستدار کودک و افزایش حضور کودکان در محله به ترتیب 401/0 و 335/0و سطح معنی‏داری 000/0 بدست آمده و این داده‏ها نشان می‏دهد که هرچقدر امنیت بافت‏های تاریخی را افزایش دهیم، رابطه مثبت و معنی‏دار بین عوامل فوق ایجاد می‏گردد. و سه معیار ایمنی و امنیت ، محیط بدون خشونت و آزادی، تحرک و پویایی به ترتیب با نسبت بخت 208/0، 07/7 و 48/4 بر میزان استفاده کودکان از این محله تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: امنیت، بافت ‏تاریخی، شهردوست دارکودک، شیراز
  • مریم جعفری مهرآبادی *، حمید رخساری صفحات 26-46
    شهر تبریز در طول تاریخ با توجه به موقعیت جغرافیایی خود یکی از مراکز جاذب گردشگران اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، فراغتی و...، چه در حوزه داخلی و خارجی بوده است. به همین منظور، توجه به زیرساخت های اقامتی یکی از ضرورت های توسعه گردشگری در این شهر است. باوجود نقش محوری ای که موقعیت مکانی هتل ها در چشم اندازهای شهری و نیز ساخت گردشگری شهری مدرن دارند، این بخش هم در مطالعات شهری و هم در مطالعات گردشگری کمتر موردتحقیق پژوهشگران قرارگرفته است. به همین منظور در این مقاله به صورت کاربردی، با روش توصیفی- تحلیلی در قالب مدل تلفیقی AHP و GIS به تحلیل فضایی و مکان یابی هتل های شهر تبریز پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان داده است، الگوی فضایی منطقه بندی از مکان های مناسب و سازگار هتل های شهر تبریز در نزدیکی مقاصد گردشگری در مجاورت هسته اصلی شهر است. که این الگو، در ادامه این روند بافاصله گرفتن از مرکز شهر به علت تراکم بیشتر کاربری های ناسازگار در مناطق دورتر، کاهش میابد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، گردشگری شهری، هتل، تبریز
  • احمد رومیانی، جمشید عینالی*، اکبر اصغری زمانی صفحات 47-68
    امروزه نقش و کارکردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات محور بسیاری از تحولات شهری- روستایی شناخته شده است. لذا دستاوردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات زمانی حداکثر تاثیرگذاری را در زندگی بشر خواهد داشت که بتواند در تمام زمینه ها و در میان تمام اقشار جامعه رسوخ کند. هدف از این پژوهش بررسی کاربرد و جایگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات در شهرستان زنجان می باشد. نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مشاهده) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی و استنباطی (t تک نمونه ای، فریدمن، همبستگی و تحلیل مسیر) استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که براساس آزمون t تک نمونه ای مبین بالا بودن مقادیر میانگین بدست آمده در مولفه های مورد نظر تحقیق از حد میانگین (3) می باشد. به طوری که، در سطح معناداری و تفاوت آنها از مطلوبیت عددی نیز به شکل مثبت ارزیابی و برآورد شده است. براساس آزمون فریدمن، بیشترین میانگین رتبه ای مربوط به مولفه های اقتصادی و کمترین آن مربوط به مولفه های فرهنگی می باشد. از سوی دیگر، نتایج آزمون اسپیرمن، نشان می دهد که بیشترین همبستگی را مولفه های اقتصادی با 715/0و کمترین همبستگی را مولفه های فرهنگی با 176/0 دارا می باشد. در نهایت آزمون تحلیل مسیر نشان داد که بیشترین اثر کلی مربوط به متغیر شاخص های اقتصادی با 765/0 می باشد، یعنی با گسترش رابطه شهر و روستا توسعه اقتصادی و افزایش کارهای خدماتی و تا حدودی افزایش عدالت اجتماعی بین شهر و روستا در منطقه مورد مطالعه را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، روابط شهر و روستا، عدالت اجتماعی، شهرستان زنجان
  • خدارحم بزی *، منصور خمری، ابراهیم معمری صفحات 69-92
    عصر حاضر عصر آسیب پذیری شهرهاست، زیرا همزمان با پیچیده شدن حیات شهری، شهرها در ابعاد مختلف با مخاطرات طبیعی و بحران تکنولوژیک از یک سو، و بحران های اجتماعی- امنیتی از دیگر سو مواجهند. در این زمینه رعایت الزامات کاربری های شهری با توجه به رویکرد پدافند غیرعامل باید انجام گیرد. در این تحقیق در ابتدا، با توجه به حساسیت کاربری های شهری که از جمله مراکز حساس، مهم و حیاتی شهرها محسوب می شوند و در صدر حمله دشمن قرار دارند که آسیب دیدن آنها باعث فلج شدن شهر و تسلیم آن می شود، مورد بررسی قرار گرفته و در خاتمه آلترناتیو های مناسب برای این کاربری ها در راستای الزامات پدافند غیر عامل ارائه شده است. شهر گرگان به خاطر موقعیت استراتژیک در شمال شرق کشور پیوند دهنده غرب به شرق و دارای شرایط ممتاز اقتصادی و اجتماعی است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف توسعه ای- کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که اصول پدافند غیر عامل شهری در کاربری های شهر گرگان مورد توجه و امعان نظر قرار نگرفته به گونه ای که در نواحی 1 ، 2 و 3 منطقه 3 که در شرق گرگان و نواحی که جاده کمربندی آن را از شهر جدا می کند دارای بیشترین خطرپذیری و نواحی 1 و 2 منطقه 1 که در جنوب شهرگرگان واقع شده شامل محلات گلشهر شمالی، جنوبی، مرکزی، شهرک تالار،میناگل، سروش و زیبا شهر دارای شرایط مساعد تری از لحاظ اصول پدافندغیرعامل شهری می باشد.
    کلیدواژگان: پدافندغیر عامل، کاربری اراضی شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر گرگان
  • پرویز سلیمانی مقدم*، محمد قندهاری، فاطمه پیری صفحات 93-114
    امروزه زیست پذیری و سرزندگی، نقشی اساسی در حیات و رشد شهرها و کیفیت زندگی شهروندان دارد. در این میان، شناسایی و درک نیازهای شهروندان و زیست پذیرسازی این سکونتگاه ها، کیفیت زندگی در نواحی شهری را ارتقا می بخشد و زمینه دستیابی به توسعه پایدار را فراهم می سازد. پژوهش حاضر در این راستا با بهره گیری از روش های توصیفی- تحلیلی و پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه، انجام شده است. جامعه آماری، ساکنان بافت فرسوده محله عامری می باشد که تعداد350 نفر از آنها به روش نمونه گیری احتمالی ارزیابی شدند و اطلاعات گردآوری شده با به کارگیری تحلیل های عاملی، رگرسیون و تحلیل مسیر در محیط نرم افزار spss از لحاظ آماری تجزیه و تحلیل شد. بر پایه نتایج مشخص گردید که بافت محله عامری از لحاظ سرزندگی، ضعیف است؛ آسایش اقلیمی پر اهمیت ترین مولفه و تنوع زمان فعالیت کم اهمیت ترین مولفه در ارتقاء سرزندگی در این بافت بوده است. مطابق یافته ها، بیشترین مقدار بارهای عاملی، در زیرشاخص های مدیریتی با مقدار(506. Ee=) دیده می شود. و این شاخص ها، نقش بیشتری در وضعیت زیست پذیری بافت فرسوده محله عامری داشته است. نتایج مدل تحلیل رگرسیونی چند متغیره نشان داد که زیست پذیری بافت فرسوده محله عامری، بیشترین مقدار همبستگی را با شاخص اقتصادی با مقدار(725. R2=) دارد.
    کلیدواژگان: زیست پذیری و سرزندگی، بافت فرسوده، بازآفرینی شهری، محله عامری، شهر اهواز
  • محمود آروین، امین فرجی ملایی* صفحات 115-141
    انتخاب مسکن همواره منعکس کننده تاثیرات مشترک اولویت ها، شرایط بازار، مقررات، در دسترس بودن، عوامل شخصی و داخلی و خارجی مانند شیوه زندگی و طبقه اجتماعی می باشد. بررسی ترجیحات مسکن مبنای علمی خوبی برای فرآیند برنامه ریزی محیطی های مسکونی است. شناسایی ابعاد کمی و کیفی مسکن، نقش مهمی در تصمیم سازی در برنامه های توسعه شهری، مکان یابی مسکن جدید و پروژه های نوسازی دارد. هدف این پژوهش، ارزیابی تطبیقی ابعاد انتخاب مسکن در مناطق یک و 19 شهر تهران است. در واقع پژوهش به دنبال بررسی این است که کدام یک از شاخص ها در این دو منطقه در انتخاب مسکن اهمیت و اولویت بالاتری دارند تا در فرآیندهای برنامه ریزی و توسعه شهری لحاظ شوند. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی–تحلیلی است. جامعه آماری ساکنان مناطق یک و 19 شهر تهران می باشند با توجه به فرمول کوکران حجم نمونه 384 به دست آمده است. برای افزایش اعتبار داده ها هر منطقه 200 پرسشنامه به صورت تصادفی بین سرپرست خانوارها توضیح گردید. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه ای با 4 شاخص (اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و محیطی) و 50 گویه انجام شده است که با استفاده از آزمون‏های فریدمن، میانگین، آنووا و تی با دو نمونه مستقل تحلیل گردیده است. بر اساس نتایج به دست آمده، در منطقه 19، بعد اقتصادی بالاترین میانگین (19/4) را به دست آورده است و بعد از آن شاخص های کالبدی، فرهنگی و محیطی قرار دارند. در منطقه یک، بعد کالبدی با میانگین (92/3) بالاترین میانگین را دارد و بعد از آن شاخص های اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و محیطی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مسکن، مسکن گزینی، ابعاد مسکن، ارزیابی تطبیقی، مناطق یک و نوزده
  • محمد سلیمانی مهرنجانی *، احمد زنگانه، تاج الدین کرمی، نوید آهنگری صفحات 142-169
    تراکم کاربری های فرا محله ای به ویژه در مقیاس شهری و فراشهری، به دلیل ماهیت کارکردی متفاوت می تواند کارکردهای محله ای و توسعه محله ها را دچار اختلال کند. مقاله حاضر این مسئله را با رویکرد توسعه پایدار شهری در منطقه 12 کلان شهر تهران موردتوجه قرار داده است. روش پژوهش مبتنی بر رهیافت توصیفی- تحلیلی بوده و داده های موردنیاز به صورت کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده و به کمک آزمون رگرسیون چند متغیره (اثرگذاری متغیرهای پژوهش) تجزیه وتحلیل شده است. جامعه آماری پژوهش شامل جمعیت منطقه 12 کلان شهر تهران است که حجم نمونه با فرمول کوکران برابر با 384 نفر مشخص گردید. یافته های تحقیق بیانگر این است که 30 درصد از کاربری کل منطقه به کاربری مسکونی و 70 درصد به کاربری های غیرمسکونی اختصاص یافته است. کاربری های فرا منطقه ای که ماهیت غیرمسکونی دارند 95/36 درصد از کل سطح منطقه را اشتغال می کنند. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد که تراکم کاربری های شهری و فراشهری بر کارکرد محله ای تاثیر مستقیم و معناداری داشته است. بنابراین یکی از مهم ترین راهبردهای موثر در پایداری توسعه محله ای، ایجاد تعادل در تخصیص اراضی به کاربری های با "کارکرد محله ای" و "کارکردهای شهری و فراشهری" است.
    کلیدواژگان: کاربری شهری و فراشهری، کارکرد محله ای، توسعه محله ای، توسعه پایدار شهری، منطقه 12 شهر تهران
|
  • alireza abdolahzade fard*, Savarzadeh Seyed Korosh, Zahra Mohammdi Pages 7-25
    Security of urban areas is one of critical necessities for life quality. So because of physical destruction of cities and interruption in historical contexts, it is very important to pay attention to children as urban area users who have less ability and are subject to more dangers. Children need to play in an environment free of environmental dangers. Therefore, the present study is done through field and library study using descriptive approach. A questionnaire was prepared and then answered by 289 citizens. To statistically analyze the data, SPSS software was used and the statistical analysis of data was done in 2 groups of analytic and descriptive. Based on the results, Pearson correlation coefficients for child friendly city and the increase in children presence in the neighborhood were 0.401 and 0.335, respectively, with significance level of 0.000. This data shows that the more the security of historical contexts, the more positive and significant relation between the above factors. Three criteria of security and safety, free environment without violence, and movement and dynamics affect how much children use the neighborhood, with odds ratio of 0.208, 7.07 and 4.48, respectively.
    Keywords: security, historical context, child friendly city, Shiraz
  • Maryam Jafari Mehrabadi*, hamid rokhsari Pages 26-46
    The city of Tabriz has historically been one of the most attractive places for tourists in terms of economic, social, cultural, leisure, etc., both in the internal and external spheres. For this purpose, Attention to residential infrastructure is one of the necessities of tourism development in this city. Despite the central role of hotels in urban prospects and the construction of modern urban tourism, this important part in urban studies and tourism studies is less researched by researchers. In this paper, with using descriptive-analytical method in the form of AHP and GIS compilation model have been investigated spatial analysis and location of hotels in Tabriz city. The results of this paper have shown, The zoning spatial pattern of the suitable places for hotels in Tabriz near tourist destinations in the city core. and In this pattern, the spatial distribution and location of hotels are reduced whit distance from the city center.
    Keywords: Locate, Urban tourism, Hotel, Tabriz city
  • ahmad roumiani, Jamshid Ainali*, Akbar Asghari Zamani Pages 47-68
    Today, the role and functions of information and communication technology (ICT) are based on many rural urban developments. Therefore, ICT achievements will have the maximum impact on human life that can penetrate all areas and among all segments of society. The purpose of this research is to investigate the application and position of information and communication technology in Zanjan province. The Applied research method, the descriptive-analytical method, and the library and field method (questionnaire, observation) were used to collect data. The Descriptive and inferential statistics (t single sample, Friedman, correlation and path analysis) were used to analyze the data. The results of this study showed that based on the one-sample t-test, the average values obtained in the components of the research were high (3). In addition, at the significant level and their difference, the numerical utility is positively evaluated and estimated. According to Friedman test, the highest average rank is related to economic components and the least is related to cultural components. On the other hand, the Spearman test results show that the highest correlation is economic components with 0.715 and the least correlation with cultural components with 0.176 is. Finally, the path analysis showed that the highest overall effect on the economic indicators variable was 0.715 is. In other words, the expansion of the relationship between the city and the countryside has led to economic development and an increase in service activities and, to a certain extent, an increase in social justice between the city and the countryside in the study area.
  • khodarahm bazi*, Mansour Khemri, Ebrahim Moameri Pages 69-92
    The present age is the age of urban vulnerability, Because, with the complexity of urban life, cities face a variety of natural hazards and technological crisis, on the one hand, and social-security crises on the other. In this regard, compliance with the requirements of urban use with regard to passive defense should be taken. In this research, in the first place, due to the sensitivity of urban utilities, which are considered as critical, critical and important centers of the cities. And they are at the top of the attack, with their damage causing the city to be paralyzed and surrendered, And alternatives have been presented to suit these uses in accordance with the requirements of non-operating defense. The city of Gorgan is one of the major cities of Golestan province due to its strategic position in the northeast of the country, which links the west to the east and has the privileged economic and social status. The present study is a descriptive-analytical method based on developmental and applied research and is based on library studies and field studies. The findings of this research show that the principles of non-operating urban defense in the use of Gorgan city have not been considered. So that in areas 1, 2 and 3 of area 3 in northern Gorgan and areas where the road belt separates it from the city It is most vulnerable to areas 1 and 2, Zone 1, which is south of townspeople, including the northern Golshahr neighborhoods, south, central, hollow towns, minagels, Soroush and beautiful cities with more favorable conditions in terms of the principles of non-urban action.
    Keywords: Passive defense, Urban land use, GIS, Gorgan
  • parviz soleimanimoghadam, Mohammad Ghandhari, fateme piri* Pages 93-114
    Today, vitality and vitality play a vital role in the lives and growth of cities and the quality of life of citizens. Meanwhile, identifying and understanding the needs of citizens and the survivability of these settlements will improve the quality of life in urban areas and provide a platform for sustainable development. The present study was conducted using descriptive-analytical and methods and using a questionnaire tool. the Statistical population, inhabitants of the Ameri neighborhood's worn out tissue That number 350 people evaluated by probable sampling method. Based on the results, it was found that the Americum texture is weak in terms of vitality. The most important component of the time and the most important component of the time was the vitality of the vital component in promoting vitality in this tissue. According to the findings, the maximum amount of factor loads is seen in sub-managerial positions with the value (506 Ee =.506) And these indicators have played a greater role in the habitat status of the Americas quagmire. The results of multivariable regression analysis showed that the survival rate of the Ameri neighborhood was the highest correlation with the economic index with the value (R2 =.725).
  • Amin Faraji*, Mahmood Arvin Pages 115-141
    Housing choice will always reflect the joint influences of preference, market conditions, regulations, availability, and internal and external personal factors such as lifestyle and social class. Identifying quantitative and qualitative dimensions of housing plays an important role in decision making in urban development programs, finding new housing and renovation projects. The purpose of this research is to evaluate the comparative aspects of housing selection in the one and 19 districts of Tehran. In fact, the research seeks to investigate which of the indicators in these two regions are more important in choosing housing to consider in urban planning and development processes. Research in terms of objective, applied and in terms of method is descriptive-analytic. The statistical population of the study is residents of one and 19 districts of Tehran. To increase the credibility of data, 200 questionnaires were randomly distributed among households. Data were collected through a questionnaire with 4 indicators (socio-cultural, economic, physical and environmental) and 50 items. Which was analyzed using the Friedman test, single sample T, Anova and T with two independent samples. According to the results, in 19, the economic dimension highest average (4.19) has earned and then there are physical, cultural and environmental indicators. In district one, the physical dimension with the mean of 3.92 has the highest average and then the economic, socio-cultural and environmental indicators were placed.
  • Mohammad soleimani mehranjani*, Ahmad Zanganeh, Tajadin Karami, navid ahangari Pages 142-169
    The Meta-Neighborhood Land use congestion, especially in urban and suburban scale can be disturbed by a different function the Neighborhood functions and neighborhood development. The present paper examined this issue with the sustainable urban development approach District 12 Metropolitan Tehran. Research methodology based on descriptive-analytical approach, required data is collected in the library and field and the analysis has been conducted with the help of multivariate regression test (the effectiveness of research variables). The statistical population of the study is the population of District 12 Metropolitan Tehran. It was determined that the sample size with the Cochran formula was 384. The research findings indicate that 30% of the total land use used for residential land use and 70% for non-residential land use Supra-regional -District land use that which are non-residential nature, account for 36/95 percent of the total of the region. As well as, the findings of the research show that there was the urban and suburban land use congestion there was a direct and significant direct effect on the land use density on the neighborhood function. Therefore, one of the most important strategies in the sustainable development of neighborhoods is a balance in the allocation of land uses with "Neighborhood Functionality" and "Urban and suburban Functions"