فهرست مطالب

مجله رویکردهای نوین در تحقیقات علوم پایه، فنی و مهندسی
پیاپی 1 (دی 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهادر ابول پور ، فائزه علیایی پاریزی صفحه 1
    پیشرفت چشمگیر علم الکترونیک در بیست سال اخیر سبب پدید آمدن گوشی های همراه شده است که در قرن امروزه جز لاینفک زندگی روزمره مردم، اعم از هر قشر جامعه گشته است. بخصوص با فراگیر شدن خدمات اینترنت، گوشی های هوشمند که قابلیت اتصال به اینترنت و سامانه جی پی اس را دارند امکانات فراوانی را برای کاربران خود بوجود آورده اند. رقابت پی در پی شرکت های سازنده در راستای سرعت و خدمات بهتر منجر به جای گرفتن این گوشی ها در فرهنگ و فعالیت های روزانه بشر شده است طوری که گاهی انجام فعالیت های انسان بدون این وسیله بسیار سخت و حتی در برخی اوضاع غیر ممکن است. از طرفی با پیشرفت روز افزون علم هوافضا و صنایع هوایی همواره بشر در راه تسریع بخشی، حمل و نقل و می توان گفت که در GPS بلتبع آن امکان هدایت و ناوبری هر چه بهتر را داراست. امروزه با داشتن سیستم این کره خاکی هیچ نقطه کوری برای موقعیت یابی بشر دیگر وجود نداشته و کره زمین در دستان مطلق بشر قرار گرفته است. در اغلب فعالیت های انسان ها چه به گونه تخصصی در راستای صنعت، علمی- پژوهشی، تجارت، حمل و نقل ،… و چه به صورت تفریحی نظیر کوهنوردی ، قایق سواری ، مسافرت ، کویر پیمایی و… نیاز مبرم به هدایت و مسیر یابی دارد. همان طور با ساختن وسایلی اتوماتیک برای مسیر پیمایی نیاز فراوانی به کنترل وسیله می باشد تا بتوان با پایداری و کنترل از مبدا به مقصد بدون هرگونه صدمه ای انتقال یافت. یکی از ساده ترین کارهای ممکن استفاده از گوشی های هوشمند با حسگر ها موجود در آن و تحلیل مسیر است. برای این کار علوم و تکنولوژی کامپیوتر، الکترونیک و هوافضا دست در دست هم داده و برنامه ای کاربردی را برای استفاده کاربر پدید می آورد.
    کلیدواژگان: جی پی اس، سامانه موقعیت یاب جهانی، گوشی هوشمند، حسگر، علم هوافضا
  • مهدی حیاتی ، امید شفیعی ، شریفه خسروی صفحه 14
    در بسیاری از کشورها فرسایش بادی خاک باعث تخلیه حاصلخیزی خاک می شود و در برخی از موارد زمین های حاصلخیز را به بیابان های شنی تبدیل می کند. فرسایش بادی و مشکلاتی که به همراه دارد موجب خسارات زیادی به بخش های اجتماعی، محیط زیست و سلامت جامعه می شود. یکی از پیامدهای آن که در سال های اخیر نیز شدت گرفته است گرد وغبار هایی است که بخش وسیعی از ایران را تحت تاثیر قرار می دهد. پدیده تغییر اقلیم (مانند خشکسالی های شدید و متوالی) به همراه فعالیت های انسانی و الگوهای سکونت آن ها موجب افزایش تخریب خاک، فرسایش بادی، بیابان زایی، تخریب مواد مغذی مورد نیاز گیاهان و در نتیجه تشدید طوفان های گرد و غبار می گردد؛ بنابراین ضروری است که با کاهش فرسایش بادی خاک، گام مهمی در کاهش پدیده ریز گردها برداشته شود. آگاهی از فرآیندهایی که موجب فرسایش بادی و تشدید آن می گردند نقش موثری در توسعه راهکارهای کنترلی خواهد داشت. اگر چه عملیات حفاظتی مختلف می توانند در کنترل فرسایش تاثیر زیادی داشته باشند، اما خشکسالی ها می توانند باعث کاهش بقایا شوند و بادهای فرساینده همیشه در یک جهت غالب نمی وزند؛ بنابراین مدیران باید بسیار آگاهانه و دقیق عمل کنند و هنگام برنامه ریزی برای یک سامانه کنترل فرسایش بادی، ممکن است به ترکیبی از روش های کنترل نیاز باشد.
    کلیدواژگان: فرسایش بادی، مالچ، خشکسالی، سلامت انسان، محیط زیست
  • مریم گنجعلی ، رقیه قلی زاده دوران محله ، قاسم بلوچ ریگی نسب ، محمدحسین حبیب الهی صفحه 34
    سابقه و هدف
    هلیکوباکتر پیلوری پاتوژنی که می تواند در قسمت آنتروم معده در انسان کلونیزه شده و باعث گاستریت، زخم پپتیک و حتی سرطان معده شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی و ارزیابی فعالیت ضد میکروبی عصاره گیاهان درمنه و کلپوره بر روی هلیکوباکتر های جداسازی شده از بیماران با علایم بیماری دیس پپسی بود.
    مواد و روش ها
    146 نمونه جمع آوری شده از بیماران با علایم دیس پپسی با انجام تست های بیوشیمیایی از لحاظ آلودگی به هلیکوباکتر پیلوری بررسی شدند و جداسازی و خالص سازی باکتری ها در محیط کلمبیا آگار در شرایط بی هوازی صورت گرفت. سپس عصاره گیری از گیاهان درمنه و کلپوره در حلال متانول 96 درصد انجام شد. MIC و MBC هلیکوباکتر پیلوری نسبت به عصاره گیاهان ارزیابی شد و حساسیت میکروبی 6 آنتی بیوتیک منتخب به روش دیسک دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    عصاره درمنه نسبت به عصاره کلپوره بر رشد هلیکوباکتر پیلوری ها اثر مهاری قابل توجهی را نشان داد. حساسیت باکتری ها و مقایسه آنها با جدول استاندارد آنتی بیوگرام (CLSI) به آنتی بیوتیک های جنتامایسین، تتراسیکلین، پنی سیلین، سیپروفلوکساسین به ترتیب 28 درصد، 25 درصد،15 درصد و 10 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    بررسی ها نشان داد که هلیکوباکتر پیلوری های جدا شده بیشترین حساسیت را نسبت به آنتی بیوتیک جنتامایسین و کمترین حساسیت را نسبت به سیپروفلوکساسین داشته و عصاره درمنه اثر بازدارندگی مناسبی بر رشد این باکتری ها از خود نشان داد ولی در مورد عصاره کلپوره این تاثیر قابل ملاحظه نبود.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، آنتی بیوتیک، عصاره درمنه، عصاره کلپوره، اثرات ضد میکروبی _
  • پریسا ایران نژاد صفحه 46
    الکترو دیاگرام یکی از تکنیک های مفید در راستای نظارت بر قلب افراد را فراهم می کند که از طریق آنالیز ویژگی های استخراج شده از سیگنال های ECG می توان به انواع نارسایی های قلبی پی برد. یکی از مسائل متداول در این ضمینه ، سیستم هایی برای طبقه بندی این سیگنال ها می باشد.
    در این مقاله، یک روشی جدید طبقه بندی سیگنال ECG با استفاده از ترکیب خوشه بندی و تئوری فازی جهت افزایش حساسیت طبقه بندی سیگنال ارائه می شود. به عبارت دیگر، در این تحقیق روشی برای تشخیص بیماری های قلبی ارائه شده که بردارهای ویژگی بر اساس ویژگی انرژی تجزیه ویولت به دست آمده و دسته بندی کننده ELM آموزش دیده و ساخته می شوند. ELM دسته بندی صحیح بردارهای ویژگی را آموخته و سعی می کند سیگنال های قلب را به درستی دسته بندی نماید. ارزیابی عملکرد روش پیشنهادی و مقایسه آن با کارهای پیشین عملکرد مناسب روش پیشنهادی را نشان داد.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی، طبقه بندی سیگنال، خوشه بندی، تئوری فازی
  • حسین کریمی صفحه 56
    شبکه حسگر بی سیم، شبکه ای شامل صدها یا هزاران حسگر با محدودیت محاسباتی، انرژی و حافظه می باشد، که به صورت متراکم در یک محیط پراکنده می شوند. این حسگرها، وظیفه دریافت اطلاعات از محیط پیرامون خود، آنالیز، پردازش داده ها و نیز ارسال داده های حس شده به دیگر گره ها و یا ایستگاه پایه را بر عهده دارند. در اغلب کاربردها، گره های حسگر از نظر منبع انرژی با محدودیت مواجه هستند. بنابراین نیاز به روش های ابتکاری برای برطرف نمودن اتلاف انرژی که موجب کوتاه شدن طول عمر شبکه های حسگر می گردد، کاملا احساس می گردد. این محدودیت ها به همراه زیاد بودن تعداد گره های حسگر باعث چالش های بسیاری در طراحی و مدیریت شبکه های حسگر بی سیم و لزوم آگاهی از انرژی در همه لایه های پشته پروتکل شبکه ای شده است. در این پژوهش یک رویکرد ترکیبی مبتنی بر خوشه بندی معیار مرکزیت لاپلاسین برای حل مشکل طول عمر گره های حسگر بیسیم ارائه شده است. هدف اصلی این روش به حداقل رساندن مصرف انرژی در شبکه است. ارزیابی عملکرد روش پیشنهادی و مقایسه آن با روش های پیشین کارایی روش مورد نظر را نشان داد.
    کلیدواژگان: شبکه حسگر بی سیم، مصرف انرژی، خوشه بندی، معیار مرکزیت، معیار لاپلاسین
  • سعید شعوری صفحه 66
    انرژی برق امروزه به عنوان یکی از ارکان مهم رشد و توسعه اقتصادی بشمار می رود. مطالعات تقاضای برق و تغییرات زمانی آن، یک بخش مهم و لازم الاجرا در فرآیند برنامه ریزی در زمینه توسعه سیستم انرژی می باشد. در دهه اخیر مطالعات گسترده ای در کشور های مختلف به منظور برآورد و پیش بینی تقاضای برق در بخش های مختلف اقتصاد صورت گرفته است. در این مقاله با استفاده از از روش ARDL و در بازه زمانی 1362 تا 1391، تقاضای برق در بخش کشاورزی کشور ایران برآورد شده است. توابع برآورد شده حاکی از آن است که کلیه کشش های درآمدی، قیمتی و متقاطع از لحاظ آماری بی معنی بوده اند. کشش درآمدی در بخش کشاورزی کوچکتر از یک بوده که بیانگر ضروری بودن کالای برق می باشد. همچنین کشش های قیمتی در این بخش کوچکتر از یک می باشد که این مسئله به دلیل یارانه ای بودن برق و متعاقبا پایین بودن قیمت برق می باشد که سبب گردیده قیمت برق تاثیر کمی بر روی تقاضای برق در این دو بخش داشته باشد. با استفاده از اطلاعات تخمین زده شده، همگرایی بلندمدت متغیرهای الگوی خود بازگشت با وقفه های توزیعی از طریق آزمون همگرایی بلندمدت انجام شده که وجود رابطه تعادلی بلندمدت میان متغیرهای الگو را رد می کند.
    کلیدواژگان: تقاضای برق، ارزش افزوده، مدل ARDL، بخش کشاورزی
  • مریم شکوهی صفحه 79
    در جامعه ی کنونی، معلولان درصدی از افراد جامعه را تشکیل می دهند، که متاسفانه به دلیل ناتوانی های خود و نامناسب بودن فضای شهری برای آنها، منزوی شده و یا نیازمند کمک افراد دیگر هستند. ایجاد و راه اندازی یک شهر که تمام امور آن به صورت الکترونیکی انجام می گیرد، نه تنها کمکی است تا معلولین و ناتوانان جسمی را در مرحله استفاده از خدمات و امکانات شهر، در حدی برابر با افراد عادی قرار دهد، بلکه می تواند در جهت توسعه و همچنین صرفه جویی اقتصادی کشور نیز موثر باشد. در این مقاله، مروری کوتاه در مورد چگونگی راه اندازی شهر الکترونیکی و نیازمندی های مربوطه ی آن، نتایج و اثرات راه اندازی یک شهر الکترونیکی بر زندگی معلولان و ناتوانان جسمی به عنوان یک شهروند الکترونیکی و اثرات آن بر اقتصاد کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: شهر الکترونیکی، معلولان و ناتوانان جسمی، امکانات شهری، اقتصاد کشور، زیرساخت شهر الکترونیکی