فهرست مطالب

مجله رویکردهای نوین در تحقیقات علوم پایه، فنی و مهندسی
پیاپی 2 (بهمن 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/25
  • تعداد عناوین: 4
|
  • حجت عباسی، بی بی طاهره جمال الدینی* صفحات 1-8
    سیستم های خبره یک مبحث شناخته شده از هوش مصنوعی هستند و تاثیرات زیادی در حوزه های مختلف زندگی دارند. سیستم خبره یک برنامه کامپیوتری است که مشکلات پیچیده ای را حل می کند که در غیر این صورت نیاز به تخصص زیادی دارد. برای انجام این کار، فرایند استدلال انسانی با استفاده از دانش خاص و رابط ها شبیه سازی می شود. سیستم های خبره نیز از دانش انسانی برای حل مشکلات که معمولا به اطلاعات انسانی نیاز دارند استفاده می کنند. سیستم با معرفی سیستم های تخصصی در این زمینه تغییر خواهد کرد: (1) برنامه ریزی آموزشی و توانایی تصمیم گیری، مدیریت سوابق دانشجویی، مشاوره دانشجویی و برنامه های آموزشی ویژه؛ (2) آموزش و پرورش معلم؛ ویژه، شناسایی نیازهای آموزشی و استفاده از آموزش های کامپیوتری برای آموزش اطلاعات و مهارت؛ و (3) سیستم های آموزشی هوشمند که دانش آموزان را از طریق راهنمایی بر اساس نقاط قوت و ضعف خود هدایت می کنند. سیستم متخصص به عنوان یک ابزار آموزشی مفید است، زیرا با ویژگی های منحصر به فردی که کاربران را قادر می کند در مورد چگونگی، چرا و قالب بندی آن ها مجهز باشد، مفید است. به این نتیجه رسیده است که در حالی که سیستم های متخصص در آموزش و پرورش دارای بالقوه بالایی هستند، به دلیل کمبود تحقیق و مستند سازی، آنها به عنوان یک تکنولوژی مفید جایگزین می شوند. در این مقاله استدلال می شود که مفاهیم و تکنیک های مورد استفاده در توسعه سیستم های خبره باید در زمینه آموزش و پرورش، بویژه در زمینه سیستم های آموزشی هوشمند گسترش یابد.
    کلیدواژگان: سیستم خبره، هوش مصنوعی، آموزش هوشمند کامپیوتر(CAI)، سیستم آموزش هوشمند (ITS)
  • پریسا آزاده*، مهشید قاهری تبریزی، فرشید صهبا صفحات 9-15
    شبکه رایانه ای و اینترنت هر روز در حال گسترش هستند. شبکه های کامپیوتری به کاربر اجازه دسترسی به پایگاه داده های محلی و دوردست را می دهند. شبکه و امنیت در صنایع موضوعات مهمی هستند؛ چون نقص در سیستم می تواند موجب مشکلات عمده ای شود. سیستم تشخیص نفوذ (IDS) برای نظارت بر فرآیندهای یک سیستم یا یک شبکه جهت بررسی تهدیدات استفاده می شود و به مدیر شبکه حمله را هشدار می دهد. IDS تنها برای صنایع با مقیاس بزرگ راه حل ارائه می کند، اما هیچ راه حلی برای صنایع با مقیاس کوچک وجود ندارد؛ بنابراین مدل Honeypot برای حل مشکل صنایع با مقیاس کوچک پیشنهاد شده است. تعریف Honeypot کار سختی است، چراکه آن ها در پیشگیری، تشخیص، جمع آوری اطلاعات و کارهای دیگری مورد استفاده قرار می گیرند، اما حالت دفاعی ندارند و به عبارتی کار امنیتی نمی کنند اما بر امنیت شبکه به شدت تاثیر می گذارند. این مدل، فعالیت های مهاجمان را ثبت می کند و برای تمام این فعالیت ها یک log نگه می دارد. تمرکز این مقاله جلوگیری از حملات مهاجمان خارجی و داخلی و حفظ فایل لاگ با استفاده از honeypot به وسیله ماشین مجازی است.
    کلیدواژگان: Honeypot، log، IDS
  • احمدرضا کارگر، لیدا زارعیان* صفحات 16-28
    هوش مصنوعی در بازی های رایانه ای یک مفهوم شناخته شده است و به طراحی بازی اشاره دارد. به طوری که حتی در حالی که تنها بازی ها را انجام می دهد، در فعالیت هایی که توسط شخصیت های غیر واقعی شبیه سازی شده رفتار های انسان مانند وجود دارد. اغلب استدلال می شود که بازی ویدیویی مبتنی بر هوش مصنوعی واقعا هوشمند نیست و به سادگی مجموعه ای از دستورالعمل هایی است که توسط برنامه نویس نوشته شده است. از این رو، هدف این است که مطالعه و مقایسه ای از هوش مصنوعی سنتی را با هوش مصنوعی یادگیری ماشین مطالعه و مقایسه شود و براساس نتیجه استنتاج کنیم. یک بازی در موتور Unity که به اندازه کافی پیچیده باشد؛ توسعه یافته است به طوری که از نظر سختی برای یادگیری بازی، پیچیدگی بالایی وجود داشته باشد و در عین حال به اندازه ای ساده باشد که برای تولید نتیجه تا حد ممکن سریع باشد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، توسعه بازی، یادگیری ماشین
  • جمال غلامی آهنگران، مهدی صباغی هرندی* صفحات 28-35
    نیروگاه ذخیره انرژی باقابلیت شارژ از شبکه و انرژی خورشیدی یکی از روش های تامین انرژی پایدار در زمان اوج مصرف بار میباشد . در این مقاله با توجه به امکان سنجی و مطالعه جغرافیایی مکان احداث پروژه به معرفی و بررسی نیروگاه ذخیره انرژی پرداخته شده است. تامین انرژی اولیه جهت شارژ نیروگاه میتواند از روش های مختلفی صورت بگیرد ،در این مقاله هدف تامین انرژی ارزان و از طریق نیروگاه خورشیدی که مناسب شرایط نقطه مورد نظر است منظور می باشد.
    کلیدواژگان: حفره های نمکی، نیروگاه ذخیره، انرژی، زمین شناسی، استان یزد