فهرست مطالب

نقد، تحلیل و زیبایی شناسی متون - پیاپی 1 (زمستان 1397)

نشریه نقد، تحلیل و زیبایی شناسی متون
پیاپی 1 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساره تربیت *، محمد عنایتی قادیکلایی صفحات 7-29
    با مطالعه و بررسی آثاری که پیرامون نقد ادبی نگاشته شده اند، می توان دو رویکرد عمده را از یکدیگر متمایز کرد: در رویکرد اول، اثر و متن ادبی، تنها انعکاس دهنده ی ذهنیت مولف خویش دانسته شده و متن، تابعی از عوامل تعیین کننده ی بیرونی است. رویکرد دوم اما بر خلاف رویکرد اول، محوریت را به متن و اثر ادبی می دهد و ادبیات را تنها یک مساله ی زبانی می داند. با این وجود، برخی از صاحب نظران مانند آلبر کامو و لوسین گلدمن در ادبیات غربی و صائب تبریزی و دکتر شفیعی کدکنی در ادب فارسی، اعتقادی به جدایی لفظ (متن) و محتوا (درون مایه) ندارند. این گروه برآنند که زبان و اندیشه دو روی یک سکه اند و نمی توان آن ها را جدای از هم انگاشت. در مقاله ی حاضر با استفاده از نظریه ی ساختارگرایی تکوینی لوسین گلدمن، متفکر و جامعه شناس مجارستانی، رابطه ی متقابل صنایع بدیعی (به عنوان یکی از عناصر لفظی متن) در شعر سهراب سپهری و محمدرضا شفیعی کدکنی با جهان نگری (درون مایه های فکری) آن ها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. شیوه ی پژوهش، تحلیل محتوا بر اساس مطالعات کتابخانه ای و هدف اصلی مقاله نشان دادن میزان تاثیر متقابل زبان و معنا در شعر این دو شاعر معاصر است.
    کلیدواژگان: سهراب سپهری، محمدرضا شفیعی کدکنی، ساختارگرایی تکوینی، صنایع بدیعی، جهان نگری
  • اصغر شهبازی * صفحات 49-63
    در داستان نبرد رستم و اسفندیار، دو ترکیب «تیر گز» و «آب رز» ، پرسش ها و پاسخ های بسیاری را پدید آورده است. محققان تقریبا از چند منظر به این داستان و عناصر آن نگریسته و تحلیل هایی ارائه نموده اند. در این مقاله کوشیده شده تا با نقد آن نظرات، اولا تاکید شود که تاویل ساختارگرایی از عناصر این داستان بر مبنای تقابل دینی یا سنت و تجدد، تفسیری پذیرفتنی است؛ ثانیا برای این داستان و عناصر آن می توان تحلیل نمادین هم ارائه داد و در آن صورت، این دو ترکیب، معانی نمادین گوناگونی را برمی تابند؛ ثالثا تاویل واقع گرایی از این عناصر نیز با توجه به مستندات دو کتاب «عجایب المخلوقات» و «زراتشت نامه» امکان پذیر است که در آن صورت، «تیر گز» و «آب رز» هر دو در معنای واقعی هستند و به دلیل قدمت و تقدس در تیر کشنده اسفندیار به کار رفته اند.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، داستان رستم و اسفندیار، تیر گز، آب رز
  • آیت شوکتی *، علیرضا تایوغ صفحات 64-83
    تصویر، اگر اساس شعر نباشد ، یکی از عناصر اصلی سازنده آن است ؛ شاعران با آفرینش تصاویر شعری خود ضمن آن که توان خیال پردازی خود را به نمایش می گذارند ، گرایش-های فردی و نیز سبک شخصی و دوره ای خویش را نیز نمایان می کنند. این پژوهش با عنوان «تشبیه ، قالب تصویر ساز در غزل وحشی» ، غزلیات این شاعر را از نظرگاه کمیت و کیفیت انواع تصاویر مورد بررسی قرار داده است و با بهره گیری از ملاحظات سبک شناسانه مشخص می سازد که این شاعر اوج تصویر آفرینی خود را در غزلیاتش نمایان ساخته و با توجه به گرایش او به ساده گویی، تشبیه را تقریبا به میزان استعاره استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: وحشی بافقی، غزل، تصویر آفرینی، صور خیال، تشبیه
  • علی عزیزی *، زیبا قلاوندی، سید حمزه عابدی صفحات 84-101

    احمد محمود، یکی از رمان نویسان معاصر است که با توجه به محیط جغرافیایی محل زندگی اش جنگ و حوادث آن را، از نزدیک لمس کرده است. او سعی در بیان مشکلات و در به دری های مردم جنگ زده دارد. درونمایه این رمان، بیان مشکلات و گرفتاری هایی است که برای مردم جنگ زده اتفاق افتاده است. این پژوهش به صورت کتابخانه ای به بررسی عناصر داستان رمان «زمین سوخته» اثر احمد محمود پرداخته است. زاویه دید، اول شخص مفرد است که از زبان شخصیت اصلی بیان می شود. پی رنگ رمان، حکایت ماه های آغازین جنگ و حوادثی است که در شهر اهواز رخ داده است. شخصیت ها نسبت به حوادث و اتفاقات در حاشیه قرار می گیرند و اهمیت کمتری دارند. گفت وگوها در این رمان با طبقات اجتماعی افراد متناسب است. لحن رمان جدی و به دور از شوخی است. فضای رمان نیز با دلهره و ترس همراه است.

    کلیدواژگان: احمد محمود، عناصر داستان، رمان زمین سوخته
  • لیلا اقبالی احمد آبادی *، آسیه ذبیح نیا صفحات 101-118
    آثارالبلاد و اخبارالعباد از زکریای قزوینی، یکی از مهم ترین کتاب جغرافیای تاریخی سرزمین های آباد است. که در سال 674ه. ق به زبان عربی به رشته نگارش درآمده و دارای سه پیشگفتار و هفت عنوان درباره هفت منطقه است. یکی از امتیازاتی که آثار البلاد را متمایز می سازد توصیف و تاثیر آب و هوا ی بلاد بر خلقیات و شخصیت افرادی است که در آن ولایات و مناطق زندگی می کنند. این اثر دارای رویکردی مذهبی و اخلاقی است وآموزه های دینی و مضامین تربیتی در آن مورد توجه قرار گرفته شده و نویسنده بیشتر برآن تاکید ورزیده است. موضوعاتی نظیر راست گویی، خوش رفتاری و نیکوکاری در فحوای کلام قزوینی به خوبی مشهود است. در مجموع می توان گفت، کلام نافذو زبان صمیمی قزوینی در بیان آموزه های تعلیمی و اخلاقی سبب گیرایی و همگانی شدن کتاب وی شده است. مهم ترین نتیجه مبحث مقاله دراینست که قزوینی یکی از روش های اصلاح جامعهخود را آگاهی بخشی وتبیین فضایل اخلاقی می داند وبه همین منظور در اکثر مطالب کتاب خود ضمن تاکید بر دانش اندوزی و خرد گرایی مخاطب را به کسب فضایل ودوری از رذایل تشویق وترغیب نموده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، فضایل، راستگویی، خوش رفتاری، قزوینی
  • محمدامیر مشهدی ، رمضان مجوزی * صفحات 118-135
    ادبیات غنایی دربرگیرنده موضوعاتی همچون عشق، وصف، مدح، مرثیه، شادی نامه، عرفان و… است و به طور کلی هر نوع نوشته یا اثری که در آن به بازتاب عواطف و احساسات اشخاص پرداخته شده باشد را شامل می شود؛ یعنی تمام احساسات از لطیف ترین تا درشت ترین آن ها با همه واقعیاتی که وجود دارد. در هر نوع ادبی می توان ردپایی از احساسات و عواطف اشخاص را دریافت. تلاش نگارندگان در این جستار برآن است تا مولفه های ادب غنایی را در تاریخ بیهقی به روش تحلیل و توصیف با استفاده از منابع کتابخانه ای مورد بررسی قرار دهند و در پایان بسامد هریک از مولفه ها را ارائه نمایند. در تاریخ بیهقی مباحثی مانند شادی، شور و شوق، اعیاد، مجالس عروسی و شراب خواری، شکار امیران غزنوی و نیز لحظات تاسف بار اعدام اشخاص مهم، مرگ اطرافیان و مراثی را می توان به وفور یافت که تخیل نویسنده در آفرینش حوادث و قهرمانان آن صحنه هایی بدیع از ادب غنایی را رقم زده است. گاهی خواننده با خواندن داستانی چون بر دار کردن حسنک وزیر، به گریه می افتد و گاهی با بیان شیرین آن سراپای وجودش را تعجب و شگفتی فرامی گیرد که این خود هنری بزرگ محسوب می شود؛ این احساسات همان موضوعات ادبیات غنایی است که در تاریخ بیهقی نمود داشته و بخش هایی از این اثر را در حیطه این نوع ادبی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، ادبیات غنایی، عشق، اعیاد
  • ابراهیم استاجی *، ریحانه صادقی صفحات 137-157

    هدف از پژوهش حاضر بررسی و نقش موثر پیشوند «باز» در تاریخ بلعمی به عنوان یکی از ذخایر گران بهای نثر کهن فارسی دری است تا با توجه به آن، بارهای مختلف معنایی هر واژه درون نظام معنایی و در رابطه با محور هم نشینی کلمات بر روی زنجیره گفتار مشخص شود و ابهام معنایی جملات رفع گردد. تنوع به کارگیری پیشوند «باز» در تاریخ بلعمی افعالی تازه با معانی جدید به وجود آورده است. در تاریخ بلعمی، «باز» در حالت اسم یا مصدر، صفت، قید، حرف اضافه و پیشوند فعل مرکب کاربرد دارد. در مقام پیشوندی فعل مرکب به دو صورت نمود پیدا می کند؛ یکی با تغییر در معنای اصلی فعل و دیگری بدون تغییر در معنای آن. مهم تر آن که کاربرد یک فعل پیشوندی یکسان در جملات گوناگون باعث تنوع معنا و کاربردهای مختلف آن گردیده که نشان می دهد هدف بلعمی بیان دقیق معنای فعل در متن جمله بوده است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل و توصیف داده ها به معانی تازه ای از پیشوند «باز» در ترکیب با کلمات دست خواهیم یافت.

    کلیدواژگان: تاریخ بلعمی، پیشوند باز، هم نشینی، معنی، دستور تاریخی
|
  • Mohammad Enayati Ghadikolai , Sara Tarbiat * Pages 7-29
    If we study and peruse works about literary criticism, we can distinguish two main perspectives: according to first perspective, belles-lettres, only reflect what is in their author's mind and text is a product of external determinant factors. Second perspective, contrary to first perspective, focuses on belles-lettres and regards literature as a language-game. Nevertheless there are some literati who do not believe in separation between words (text) and theme (content). Albert Cammo and Lousian Goldman in the west, Saeb Tabrizi and Dr Shafiee Kadkani in Persian literature are among this group. This group declaims that there is no separation between language and thought. This article tries to compare and study interrelationship between figures of speech (as one verbal elements of text) and world view (as subjective content) in Sohrab Sepehri and Mohammadreza Shafiee Kadkani's poems by use of Lousian Goldman's genetic structuralism theory. the main objective of this paper is that shown the interaction between language and meaning in the poem if this two Contemporary poet.
    Keywords: Sohrab Sepehri , Mohammadreza Shafiee Kadkani, genetic structuralism, figures of speech, world view
  • asghar shahbazi * Pages 49-63
    In the story of the battle of Rostam and Isfandiar, to combinations of “Gaz arrow” and “wine” have raised questions and answers from many researchers. They have been focusing on this story and its elements from a number of viewpoints and presented various analyses. Reviewing these viewpoints, this paper tried to, firstly emphasis that structuralism interpretation of the elements of this story on the base of religious confrontation or tradition and modernity is an acceptable interpretation. Secondly, for this story and its elements a symbolic analysis can be represented and then these combinations can imply different symbolic meanings. Thirdly, the real interpretation of these elements is possible considering the documents of two books “Ajayebolmakhlooghat” [The wonders of creatures] and “Zaratooshtnameh” [book of Zaratoosht]. In that case, “Gaz arrow” and “wine” both are used in their real names having oldness and holiness used in the arrow which killed Isfandiar.
    Keywords: Ferdousi, Shahnameh, Rostam, Isfandiar story, Gaz arrow, wine
  • Ayat Shokati *, alireza tayogh Pages 64-83
    The image, if not the basis of the poem, is one of the main elements of its construction; the poets, by creating their poetic images, as well as displaying their imagination, reveal individual tendencies and their personal and periodic style. The study titled "The Simile, the Image Format in vahshi bafghi poem, examines the poet's sonnets in terms of the quantity and quality of the images, and, using stylistic considerations, makes it clear that the poet picks up his image. In his sonnets, he seems to have used the analogy to almost metaphor according to his tendency to simplify.
    Keywords: vahshi Bafghi, poem, Imagery, Imagination, Simile
  • Ali Azizi *, ziba qalavandi, seyedHamze Abedi Pages 84-101

    Ahmad Mahmoud is one of the contemporary novelists that according the geographical location of his life who has touched the war and its events closely. He strives to highlight the problems of the war-torn people. The theme of this novel is clarifying the difficulties that have happened to the war-torn people. This library research has tried to analysis the elements of the story the "burnt earth" novel by Ahmad Mahmoud. View Angle is the first singular person that is expressed in the language of the main character. This novel is dealt with the story of the early months of the war and the events that took place in Ahwaz. Characters are less important than incidents and events and are marginized in this novel. The dialogues in this novel are suited to the social classes of people. The tone is serious and free from any jokes. The setting of the novel is also accompanied by fear and intimidation.

    Keywords: story elements, Ahmad Mahmoud the novel of The Burnt Earth
  • Pages 101-118
    Athar-al Belad va Akhbar-al Ebad by Zakaria Qazvini is one of the most important books about historical geography of settled lands,which has been written in Arabic in 7ty century after Hedjri and has three prefaces and seven topics about seven regions. One of the distinctive characteristics if this book is that it describes the climate of the lands and its effects on temper and character of the people who live threre. This work has religious and moral approach and religious teachings and didactic contents have been considered in it and the author has emphasized them. Subjects such as truthfulness, goodmanner and benevolence have been clearly mentioned in the words by Qazvini. On the whole, it can be said that influential word and sincere language of Qazvini in expressing didactic and moral teachings has made his book attractive and public. The major result of this essay is that Qazvini believes that informing people and explaining the moral virtues is one of main methods and ways to reform the society; and as a result, in the majority of the subjects of this book, Qazvini encourages the reader to achive virtues and avoid the wickedness while emphasizing the knowledge and rationality.
    Keywords: morality, virtues, truthfulness, goodmanner, Qazvini
  • mouhammad amir Mashhadi , Remazan Mojavvezy * Pages 118-135
    Encyclopaedia includes topics such as Love and the text of the endearing of the Mysticism and…in general, any kind of writing or work that reflects the emotions and emotions of indivduais is included, that is, all the emotion from the most subtle to the greatest of them with every reality that exists, in every literary from you can trace the emotions of people. The writers efforts in this essay are to examine the components of Gana literature in Beyhaghi history by analyzing and describing it using library resources and presenting the components of the movement frequency at the end. since beyhagi on the art of portraying emotions beyhagi and in tone and its work has always felt a special place. So، doing this research، it was flet necessary. On beyhagi history، issues such as happiness and enthusiasm for festivals، recreation and hunting of umjales qaznavi and wedding nobeles and regrettable moments of death in venice death those persons can be found in abundance. Sometimes the reader by reading fiction like Hasanak vazir to cry and some times do it with sweet word allof him )her( to full of wonder These feeling are the themes of the rich literature that has been presented in the history of Beyhaghi, and it covers parts of this work in the field of this litwrary genre.
    Keywords: History of beyhagi, Ghanain literature, Love, Feasts
  • ebrahim estaji * Pages 137-157

    Bal'ami History is one of the most precious old resources of Dari Farsi proses. We are researching about the effective role of prefix "Baz" in this masterpiece of Dari Farsi prose and the most important historical resource to highlight the different meanings of each word in semantic system and in relation to the chain of speech and to eradicate the semantic ambiguity of the sentence. Accurate acquaintance of Farsi poetry and prose needs cognition of grammatical topics in the sentence. Using prefix "Baz" in different ways in the sentences have made new verbs with new meanings. In Bal'ami History the "Baz" is used in the form of name, infinitive, adjective, adverb, preposition and prefix of compound verbs. In the form of prefix of compound verbs "Baz" is in two forms, one is changed the meaning of the verb and the other doesn’t. More important point is that using the same compound verb made by prefix in different sentences resulted variety of meaning and different usages witch shows that Bal'ami's Goal was to say the precise meaning of the verb in the text of the sentence. This shows the superiority and skill of this artist and literary lover.

    Keywords: Bal'ami History, Prefix Baz, syntax, Meaning Historical order