فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
پیاپی 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم شمسایی، سید ضیاء الدین تابعی* صفحات 273-279
    زمینه و هدف
    هر حسن و جمالی تجلی حق تعالی در افق طبیعت و آفرینش می باشد و برترین ابتهاج در ادراک زیبایی، به او نسبت داده می شود. جهان هستی چهره جمال حق تعالی است و از آنجا که هر کمالی در هستی، تجلی اوست ، حق تعالی دارای واجدترین کمالات است. به طور کلی زیبایی شناسی نمایش وحدت در کثرت و کثرت در وحدت است. بنابراین در این مقاله برآنیم تا برقراری ارتباط میان زیبایی وحدت وجود و زیبایی کثرت وجود را عیان کرده و بیان کنیم که وحدت، حقیقت وجود و کثرت نمایش زیبای وحدت و تجلی هنرمندانه آن است.
    روش
    در این مطالعه از شیوه نظریه پردازی علمی و مطالعه کتابخانه ای استفاده شده است.
    یافته ها
    با مقدمه ای بر زیبایی شناسی و نگاه اندیشمندان اسلامی و غربی و بیان راه های تجربه دستیابی به آن ، شکل گیری "زیبایی شناسی"تشریح گردید. با برداشتی از مبانی و اصول اسلامی و خداشناسی به تبیین و نظریه کثرت در وحدت و وحدت در کثرت پرداخته شد.
    نتیجه گیری
    با استنتاج از مفاهیم قرآنی و روایی و گردآوری تحلیل داده های معتبر نظریه زیبایی شناسی در وحدت و کثرت به شرح این مقاله ارائه شده است. که به طور کلی پدیده وحدت در کثرت و کثرت در وحدت در زیبایی شناسی وجود دارد که اندیشه توحیدی باعث توجه به سوی خالق یگانه شده و این مسئله را به وضوح می توان در آفرینش نظام هستی توسط خالق بی همتا مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، وحدت وجود، وحدت در کثرت و کثرت در وحدت، قوه خیال
  • صفحات 281-283
  • فرهاد حبیبی نوده، علیرضا اولیایی منش*، محمدرضا مبینی زاده، زهرا گودرزی، سید موسی طباطبایی، عفت محمدی صفحات 285-298
    مقدمه
    مهم ترین اهداف بیمه های سلامت ایجاد پوشش همگانی، حفاظت مالی شهروندان در برابر هزینه های سلامت، مشارکت عادلانه و متناسب مردم و تامین مالی نظام سلامت می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی مداخلات به منظور دستیابی به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و بند 9 آن یعنی توسعه کمی و کیفی بیمه های سلامت در سال 1396 صورت گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر در دو مرحله و چهار مرحله صورت گرفت. ابتدا با استفاده از مرور منابع و بررسی اسناد و قوانین مربوطه، مداخلات مربوط به توسعه کمی و کیفی بیمه های سلامت شناسایی شدند. در مرحله دوم و به منظور دسته بندی نمودن و توافق بر روی راهکارهای حاصل شده از میز گرد کارشناسی استفاده شد؛ در مرحله سوم با استفاده از تکنیک CVR ضرورت وجود هر یک از عوامل با استفاده از پرسشنامه خودساخته مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله چهارم مداخلات تعیین شده با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون و مدل وزن دهی ساده اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    مهم ترین مداخلات اولویت بندی شده براساس 7 بند موجود در ماده 9 سیاست های کلان، عبارت بودند از: افزایش پوشش موثر خدمات از طریق تامین بیمه برای افراد فاقد بیمه و اختصاص بیمه به اتباع خارجی، حمایت از بیماران صعب العلاج و دارای بیماری های خاص با همکاری سازمان بهزیستی، تعیین استانداردهای ارائه خدمات توسط بیمه های پایه و تکمیلی، به کارگیری ارزیابی فناوری در تعیین بسته خدمات سلامت، به کارگیری قوانین و مقررات در جهت رقابتی شدن بازار بیمه های تکمیلی، اصلاح ارزش نسبی خدمات از طریق سازمان های ذی نفع و به کارگیری نظام پرداخت ترکیبی سرانه و پاداش در سطح اول ارائه خدمات.
    نتیجه گیری
    به منظور اجرای مداخلات پیشنهادی در راستای اجرای پوشش همگانی سلامت، این امر نیازمند تعامل و ارتباط همه جانبه بین سازمان های ذی نفع با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی می باشد که اقدامات ذیل در این راستا پیشنهاد می شود:بانک اطلاعات جامع و تبادل الکترونیک اسناد به عنوان زیرساخت های اساسی مورد نیاز نظام بیمه های درمانی می باشد. ایجاد دستورالعمل واحد در پرداخت به ارائه دهندگان به طوری که باعث افزایش کیفیت خدمات توسط ارائه دهندگان شده و از ارائه خدمات اضافی و تقاضای القایی جلوگیری کند، می تواند به عنوان یکی از مداخلات اساسی در جهت توسعه کمی و کیفی بیمه های سلامت موثر واقع شود. در نهایت ایجاد کارگروه ویژه و متخصص به منظور تدوین بسته خدمات پایه براساس گروه های هدف باید مد نظر سیاست گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیمه های سلامت، چارچوب راهبردی، سیاست های کلی سلامت
  • وحید راثی *، شهرام غفاری، امیرعباس فضائلی، فرنوش عزیزی، فرزانه دوستی صفحات 299-306
    مقدمه
    سیاست های کلی نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری مبنای هرگونه اصلاح در نظام سلامت و نظام بیمه های بهداشتی درمانی است. از این رو، این مطالعه با هدف شناسایی و اولویت بندی راهکارهای عملی دستیابی به اهداف بند 9 سیاست های کلی نظام سلامت یعنی توسعه کمی و کیفی بیمه های بهداشتی درمانی طراحی و اجرا شد.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع مطالعات ترکیبی می باشد که به روش کمی و کیفی در سال 1396 انجام گرفت. مطالعه در دو مرحله انجام پذیرفت. در مرحله اول با مرور متون و بررسی اسناد بالادستی، مداخلات مختلف در راستای توسعه کمی و کیفی بیمه های بهداشتی و درمانی استخراج شد. در مرحله بعدی و براساس یافته های حاصل از مرور متون، جلسه پانل خبرگان برگزار شد و نظرات خبرگان در مورد مداخلات اخذ گردید. در نهایت، مداخلات بر اساس نظرات خبرگان دسته بندی و اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    براساس یافته های مطالعه، برای دستیابی به اهداف بند 9 سیاست های کلی نظام سلامت در مجموع 34 مداخله توسط صاحب نظران انتخاب شد که بایستی در طول 5 سال آینده مورد توجه قرار گیرند. از مهم ترین این مداخلات می توان به تدوین بسته پایه خدمات واحد برای بهره مندی آحاد مردم از بیمه اجباری، ایجاد نظام بیمه ای مستقل جهت خرید خدمات، پیاده سازی سند نظام تامین اجتماعی چند لایه، ایجاد منابع مالی پایدار برای بیمه ها، باز تعریف نظام پرداخت متناسب با سطوح مختلف و... اشاره کرد.
    نتیجه گیری
    توسعه کمی و کیفی بیمه های بهداشتی و درمانی در وهله اول نیازمند ایجاد بانک اطلاعاتی جامع و منسجم از کلیه بیمه شدگان است. اصلاح نظام های پرداخت و تدوین بسته های پایه و مکمل نیز می تواند در راستای بهبود وضعیت بیمه ها کمک کننده باشد. رسیدن به این اهداف، نیازمند تعامل هر چه بیشتر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست های کلی نظام سلامت، بیمه سلامت، توسعه کمی و کیفی
  • محمد مهدی تدین *، طیبه مرادی صفحات 307-325
    زمینه و هدف
    تامین مالی اصلی ترین کارکرد هر نظام سلامتی است. از آنجایی که در سال های اخیر افزایش قابل توجهی در مخارج سلامت صورت گرفته است و اکثر دولت ها در تامین این منابع با چالش روبرو شده اند، لزوم پایداری تامین مالی نظام سلامت بسیار پررنگ شده است. در همین راستا، به منظور اجرا و تحقق بند 10 سیاست های کلی سلامت ابلاغی، این پژوهش با هدف تبیین صحیح این بند از سیاست ها، شاخص ها و راهکارهای دستیابی به پایداری در تامین مالی نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی قرار داده است.
    روش کار
    در این پژوهش از روش کمی و کیفی به صورت تلفیقی استفاده شده است. در بخش تبیین تعاریف و مفاهیم بنیادی سیاست و تعیین فهرست اولیه شاخص ها و راهکارها از جستجوی نیمه نظام مند در بانک های اطلاعاتی معتبر استفاده شد. در مرحله بعدی برای تعیین شاخص ها و راهکارهای منتخب از روش پنل خبرگان به صورت حضوری و غیرحضوری استفاده شد. وضعیت ایران در حوزه پایداری تامین مالی، با استفاده از اطلاعات و گزارشات منتشره از مراجع معتبری نظیر سازمان جهانی بهداشت (مرجع بین المللی) و مرکز آمار ایران (مرجع ملی) معین شد.
    یافته ها
    پایداری تامین مالی نظام سلامت به معنای حصول اطمینان از فراهم آمدن به موقع منابع مالی و تعادل بین منابع و مصارف در راستای نیل به اهداف موردنظر نظام سلامت و پوشش همگانی سلامت بدون ایجاد هرگونه خدشه در پایداری وضعیت مالی دولت است. از بین 31 شاخص اولیه برای رصد پایداری تامین مالی نظام سلامت، 18 شاخص به عنوان شاخص منتخب و از بین 19 مداخله برای دستیابی به پایداری، 6 راهکار اولویت دار و منتخب شناسایی شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    در شرایط کنونی کشور جمهوری اسلامی ایران، موضوع پایداری تامین مالی نظام سلامت و خصوصا هدفمند ساختن منابع عمومی بخش سلامت به اقشار نیازمند و دهک های پایین درآمدی و برخورداری عادلانه این اقشار از منابع عمومی ناظر بر تحقق بند 10-4 سیاست های کلی سلامت و در نتیجه دستیابی به پوشش همگانی سلامت بسیار حائز اهمیت است. الگوی "تامین مالی چند لایه نظام سلامت" بر مبنای وضعیت اقتصادی خانوارها می تواند راهکار اجرایی ارزشمندی در این شرایط باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، پایداری تامین مالی، سیاست های کلی سلامت، تامین مالی چند لایه نظام سلامت
  • فرانک فرزدی*، علی منتظری، ژیلا صدیقی، افسون آیین پرست، محمود طاووسی، فرزانه مفتون، علی اصغر حائری مهریزی، نرگس رستمی گوران، مطهره علامه صفحات 326-332
    زمینه و هدف
    سیاست های کلی سلامت از زمره سیاست های راهبردی کلان کشور است که با هدف پویایی برنامه های نظام سلامت و اجتماعی شدن سلامت تدوین شده اند. طرح تحقیقاتی"دیده بانی اجرای ماده 11 سیاست های کلی سلامت" با هدف تبیین این سیاست از سیاست های کلی سلامت و تدوین برنامه و مداخلات اجرایی لازم و تعیین شاخص های رصد آن اجرا شده است.
    روش کار
    در این مطالعه از انواع مطالعات کتابخانه ای، اسنادی، کیفی و توصیفی در مراحل مختلف استفاده شد. در نشست های کارشناسی، موضوعات و مفاهیم مختلف مطرح شده در این سیاست مشخص شدند. اطلاعات علمی در خصوص این موضوعات در یک مطالعه مروری جمع آوری شد. از طریق بررسی اسنادی و مصاحبه با کارشناسان و مدیران برنامه های مرتبط، سازمان های ذی نفع شناسایی شدند. در نشست های کارشناسی برنامه سیاست 11 شامل هدف کلی، اهداف راهبردی، راهبرد، اهداف کوتاه مدت  و مداخلات تدوین شدند. شاخص های رصد کلان پیامدهای اصلی برنامه براساس نتایج مطالعات مروری، اسنادی تعیین شدند. وضعیت موجود قوانین کلان، شاخص ها، برنامه ها و مداخلات مرتبط در مطالعه اسنادی بررسی شدند. از بحث گروهی متمرکز برای تکمیل اطلاعات در خصوص برنامه ها و مداخلات در حال اجرا استفاده شد. مداخلات در اولویت براساس نتایج انطباق برنامه های کلان کشوری با مداخلات پیشنهادی تعیین شدند.
    نتیجه گیری
    دستاوردهای این مطالعه اطلاعات لازم برای اجرای ماده 11 سیاست های کلی سلامت و رصد آن را در اختیار مدیران نظام سلامت قرار می دهد. این دستاوردها در مقالات دیگری ارائه می شود. مقاله حاضر روش شناسی این طرح را ارائه می دهد. در روش مطالعه تلاش شد مراحل کار به گونه ای طراحی و اجرا شود که بتوان با استفاده بهینه از منابع، اطلاعات لازم برای تدوین برنامه، شاخص های رصد و مداخلات در اولویت تامین شود. روش به کار رفته برای تعیین مداخلات در اولویت در این مطالعه موجب می شود اجرای این مداخلات، نقش تکمیلی برنامه های جاری را داشته و از دوباره کاری در تدوین و اجرا برنامه های عملیاتی، پیشگیری شود. روش این مطالعه می تواند الگوی مناسبی را در اختیار محققان و برنامه ریزان و مدیران اجرایی قرار دهد.
    کلیدواژگان: سیاست سلامت، اصلاح نظام سلامت، ایران
  • محمد ابراهیم زحلی نژاد، محمد مهدی اصفهانی، سلیمان افشاری پور، احمد امامی، سیدضیاء الدین تابعی، محمود خدادوست، علیرضا صالحی، کامران باقری لنکرانیی، فریبرز معطر، محمدرضا شمس اردکانی، محسن ناصری، محمدرضا فرتوک زاده، علی اکبر ولایتی، محمدهادی ایمانیه، روجا رحیمی، محمود مصدق، آرمان زرگران، پرمیس بدر، مجید نیمروزی، حسین رضایی زاده، علیرضا عباسیان، امیر خلج، عبدالعلی محقق زاده *، عبدالله بهرامی صفحات 333-353
     
    زمینه و هدف
    ابلاغ سیاست های کلی نظام سلامت توسط مقام معظم رهبری رویکردی سیستمی و آینده نگر در تمامی مقوله های مرتبط با حوزه سلامت ایران را شامل می شود. در این میان بند 12 سیاست های کلی سلامت تحت عنوان: "بازشناسی، تبیین، ترویج، توسعه و نهادینه نمودن طب سنتی ایران" به جهت گیری سیاست ها در حیطه طب سنتی ایرانی پرداخته است. در این مقاله تلاش بر آن است تا تبیین این بند از سیاست های کلی نظام سلامت در اتاق فکری متشکل از متخصصان و پژوهشگران حیطه های مربوطه صورت گیرد.
    روش
    در مرحله اول مفاهیم مورد تاکید در این سیاست و نیز مهمترین منابع تحقیق از اسناد بالادستی نظام و پایگاه های اطلاعاتی PubMed ، Web of Science ، EMBASE ، Scopus ، Science Direct ، Cochron Library ، وGoogle Scholar  به طور سیستماتیک و بدون محدوده زمانی مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله دوم از تجارب زنده سیاست گذاران، مجریان و متخصصان حوزه های مرتبط با طب و داروسازی سنتی ایرانی ارائه کنندگان خدمات طب سنتی به شیوه مصاحبه، کدگذاری، طبقه بندی و مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 14 مفهوم مرتبط با بند ها مورد تبیین و تعریف قرار گرفت و نیز بالغ بر 68 پیشنهاد به تفکیک برای تبیین بندهای 12 ارائه شد.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش سیاست های کلی نظام در حیطه طب سنتی ایرانی در کلیه ابعاد ترویج و فرهنگ سازی، آموزش، پژوهش، واردات، صادرات و فناوری و تولید تبیین گردید. به طوری که با سیاست های ملی و بالادستی همگام بوده و ضمن پیشبرد سیاست اقتصاد مقاومتی با سایر بندهای سیاست های کلی سلامت نیز همراه باشد. تبیین این سیاست ها ضمن هم افزایی طب رایج و سنتی ایرانی می تواند از طرفی سبب جلوگیری از نحله های انحرافی و رونق شیادی و از طرفی سبب جلوگیری از محروم نمودن جامعه پزشکی از فرصت های نوین درمانی شود.
    کلیدواژگان: بند 12 سیاست های سلامت، تبیین، طب سنتی، طب ایران
  • محمدعلی محققی *، سید جمال الدین سجادی جزی، باقر لاریجانی، حسن ابوالقاسمی، سید حسن امامی رضوی، کامرا باقری لنکرانی، نرس برریزیی فریدو عزیزی، محمد غفرانی، سید محسن فروبن، سید محمدرضا کلانتر معتمدی، سید رضا مجدداد، سید علیرضا مرندی، حسین مل افضلی، ایرنری پور، محمدحسین نیک نام صفحات 354-388
    زمینه و هدف
    حوزه آموزش پزشکی دلیل برخورداری از زمینه های بالقوه و توانمندی های تخصصی، در همه امور سلامت جامعه تاثیرگذار است. وظایف خطیر تامین و ارتقای سرمایه انسانی سلامت، پاسخگویی مسئولانه به نیازهای اجتماعی، شناسایی، ریشه یابی و حل مسایل و معضلات نظام خدمات و مراقبت های سلامت، ارتقای سطح فرهنگ سلامت جامعه، ارتقای سلامت با راهبرد پژوهش، تولید علم و فناوری مورد نیاز حوزه سلامت، و مشارکت در پیشرفت نظام علم و فناوری با الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت3، برعهده این نظام آموزشی است. این مطالعه با هدف تبیین و رهیافت بندهای اول و 13 و نیز سایر مفاهیم مرتبط از سند سیاست های کلی سلامت (در این گزارش منبعد از واژه " سیاست های کلی" استفاده خواهد شد)، انجام شده است. این گزارش بخش اول از سلسله گزارشات تحلیلی در باب نظام آموزش عالی سلامت است و در گزارشات آتی تداوم خواهد داشت
    روش
    برای تحلیل مفاهیم مشترک و متناظر، از سایر اسناد (چشم انداز بیست ساله نظام جمهوری اسلامی ایران، نقشه جامع علمی کشور، نقشه جامع علمی سلامت، دانشگاه اسلامی، سیاست های کلی نظام علم و فناوری، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و سایر اسناد توسعه علم و فناوری)، منابع علمی و دیدگاه های نخبگانی استفاده شده است. "مولفه های پیشرفت علمی در حوزه سلامت (کمی - کیفی -علمی - فرهنگی - پژوهشی - فناوری - مدیریتی و معنوی4)"، تحلیل شده است. در هر مولفه، ضمن بیان اجمالی یا تفصیلی موضوع پیشرفت، تحلیل تک متغیری و در مولفه های کلان توسعه کمی و کیفی، به دنبال تحلیل های تک متغیری، تحلیل چند متغیری "چند عاملی" ارائه شده است. در انتهای گزارش تحلیل چند متغیری همه مولفه ها با هم، ارائه و گزارش با اشاراتی به الزامات (توصیه های راهبردی و کاربردی) به انتها خواهد رسید
    یافته ها
    مفاهیم تحول و پیشرفت در نظام آموزش پزشکی کشور، براساس سیاست های کلی سلامت (خاصه بندهای 1 و 13) و سایر اسناد راهبردی پیشرفت آموزش عالی ترسیم شده است.
    نتیجه گیری
    پیشرفت علمی در حوزه سلامت در افق سیاست های کلی سلامت، در نگرش نظام واره1، با فرایندهای بسیاری (کمی - کیفی - علمی - فرهنگی - پژوهشی - فناوری - مدیریتی و معنوی) رابطه متقابل و نظام مند دارد.
    کلیدواژگان: آموزش آموزش پزشکی، سیاست سیاست کلی، الزام، راهبرد، ساختار، فرایند، محتوا، رفتار، توسعه، کمی، کیفی، هدفمندی، کارآمدی سلامت محوری، پاسخگویی، عدالت نیازمحوری
  • سیدمهدی سیدی صفحات 389-399
    زمینه و هدف
    با ابلاغ سیاست های کلی سلامت در سال  1393، چراغ راه و هدایت نظام سلامت کشور و نیز مهمترین سند بالا دستی سلامت در دسترس همگان قرار گرفت. در بند 14 این سیاست به موارد بسیار مهمی مانند پژوهش، نوآوری، مرجعیت علمی و تبدیل شدن جمهوری اسلامی به قطب پزشکی اشاره شده است. بخشی از اهداف این بند چشم اندازی و بخش های دیگر آن قابل حصول در کوتاه مدت است. سیاست گزار تحول راهبردی در پژوهش علوم پزشکی را با رویکرد نظام ملی نوآوری خواستار است که باید بتواند با برنامه ریزی مرجعیت علمی را حوزه علوم سلامت به دست دهد و جمهوری اسلامی ایران را به قطب پزشکی جهان اسلام مبدل سازد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی ترکیبی از روش های معمول از جمله مطالعه منابع، اسناد بالا دستی، تحلیل وضعیت موجود، پانل نخبگان، پایگاه های اطلاعاتی معتبر انگلیسی و فارسی استفاده و سپس مناسب ترین مدل ها ارائه شد.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    بند 14 سیاست های کلی سلامت مشتمل بر سه بخش مرتبط ولی مجزا از یکدیگر است. لذا ابتدا لازم است تا این سه بخش به طور کامل درک برای نتیجه گیری و تحقق هر بخش مدل های ارتباطی پیشنهاد شود. در این بند به تحول در راهبرد های پژوهش علوم پزشکی اشاره شده که نشان از عدم بهره وری راهبرد های فعلی دارد. همچنین راهبردهای جدید بایستی در راستای نظام نوآوری و پیوسته و درهم تنیده باشد تا بتواند علم را به ثروت و خدمات مبدل سازد. از سوی مرجعیت علمی خواسته دیگری است که باید برای آن برنامه ریزی شود و در این مسیر تبدیل کشور به قطب پزشکی جهان اسلام محقق شود. برای تحقق این اهداف چهار مدل ارتباطی ارائه شده و برای اجرایی سازی یک مدل مفهومی و یک مدل اجرایی پیشنهاد شده است که در آن اجرایی سازی، نظارت و ارزیابی و بازخورد تمهید شده است.
    کلیدواژگان: پژوهش، نظام نوآوری، مرجعیت علمی، قطب پزشکی، بند 14
  • محمدباقر صابری زفرقندی*، جعفر بوالهری، سید حسین سلیمی، علی فتحی آشتیانی، سیاوش لاجوردی، عمران محمدرزاقی، نددا واحدد، احمدد علی نوربدالا، محمدحسین نیک نام صفحات 400-408
    هدف
    اعتیاد همواره یکی از چالش های اصلی کشور بوده است. با توجه به پیچیده تر شدن ابعاد اعتیاد، بررسی همه جانبه، شناخت و حل چالش های پیش روی آن ضروری است. رصد وضعیت سلامت روان و اعتیاد یکی از وظایف گروه سلامت روان فرهنگستان علوم پزشکی ایران است. این گروه متشکل از تنی چند از اساتید برجسته دانشگاهی و اجرایی در حوزه سلامت روان، جامعه شناسی و اعتیاد است که در چارچوب رسالت کلی فرهنگستان می کوشد با بهره گیری از ظرفیت های علمی، فرهنگی، اسلامی و فعالیت های جمعی زمینه ارتقای سلامت روان جامعه را فراهم نماید. هدف اصلی گروه بررسی و تحلیل وضعیت موجود و ارائه پیشنهادهای عملی جهت بهبود وضعیت اعتیاد در کشور بوده است تا با انعکاس به مراجع ذی ربط، شاهد اصلاح امور باشیم.
    روش
    در این نشست، اعضا شرکت کننده برای سخنرانی علمی، نقد و ارائه یافته های مربوطه به تبادل اطلاعات در قالب اهمیت موضوع اعتیاد، شیوع، درمان، ساختار و قانون مبارزه با مواد مخدر درکشور و اقدامات اجرایی آن پرداختند. در این زمینه 8 نشست (جلسات 27 الی 34) در سال های 1396-1395به تحلیل مفهوم شناسی، وضعیت اعتیاد و چالش های پیش روی آن در حوزه سیاست گذاری، قانون و حیطه اجرایی در ایران در مقایسه با دنیا اختصاص یافت.
    یافته ها
    یافته های نشست، در قالب جمع بندی مباحث مطرح شده در سلسله نشست ها تنظیم شده است. تحلیل و بررسی موانع و چالش های پیش روی اعتیاد جهت اطلاع به مراجع ذی ربط حاصل اجماع گروه بوده است.
    نتیجه
    با توجه به اهمیت پدیده اعتیاد و نظر به بررسی چالش های آن، نتایج حاصل از این نشست تخصصی که در زمینه بررسی این مهم و در قالب ارائه پیشنهادات جهت اطلاع به سیاست گذاران و مجریان می باشد، مفید و کاربردی خواهد بود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سیاست گذاری، قانون گذاری
  • احسان شمسی گوشکی، علیرضا پارساپور، علی جعفریان، فاطره مومنی جاوید، باقر لاریجانی* صفحات 409-411
|
  • Alireza Oliayemanesh Pages 285-298
    Introduction
    The most important goals of health insurance are to achive Universal Health Coverage (UHC), increase health financing risk protection and fair financial contribution. Therefore, the present study aimed to identifying and prioritizing interventions in order to achieve the upstrime policies to development of health insurance, in 2017.
    Method
    This study was conducted in two phases and four stages. Initially, qualitative and quantitative health insurance interventions were identified by reviewing the sources and relevant documents and regulations. In the second stage, for the purpose of categorizing and agreeing on the solutions the expert panel was used. In the third stage, necessitated the existence of each of the factors using a self-made questionnaire was evaluated by using the CVR technique. In the fourth stage, the interventions were prioritized using Shannon entropy technique and Simple Additive Weighting (SAW).
    Results
    The most important prioritized interventions based on the line 7 in Article 9 of the upstrime policy were as follow: to increase the effective services coverage by insuring non-insured individuals and insuring foreigners, supporting patients with rare illness with cooperation of the welfare organization, the establishment of standards and guidelines for the provision of services by basic and supplementary insurance, using the health technology assessment in development of health services benefit package, using rules and regulations for creat the competitive market of supplementary insurance, the modification of the relative value of services through the stakeholders and the introduction of a mix payment system (per capita and rewards) at the first level of service delivery.
    Conclusion
    In order to implement the proposed interventions in order to achive UHC, this requires a comprehensive interaction between all of stakeholders and Ministry of Health and Medical Education; hence this recommendation will be proposed: creating a comprehensive database and health information system as basic infrastructure, developing a uniqe instruction to pay for providers in order to increase the quality of services and preventing induced demand and finally, the creation of a specialist and expert working group should be considered by policymakers in order to developa basic benefit package based on target groups.
    Keywords: Health Insurance, Operational Framework, General Health Policies
  • Vahid Rasi Pages 299-306
    Introduction
    General Health System Policy Statement by the Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran are the basis for any correction in the health system and the health insurance system. Hence, this study design and implemented with the aims to identify and prioritize practical solutions for attaining article 9 of General Health Policy Statement that is about quantitative and qualitative development of health insurance.
    Method
    The present study is a mix-method (quantitative and qualitative) that was done in two part in 2018. In the first part, by reviewing the literature and reviewing the upstream documents, Different interventions for quantitative and qualitative development of health insurance was extracted. In the next part, based on the findings from the literature review, the panel of experts was held and expert opinions about the interventions were obtained. Finally, interventions were ranked and prioritized by expert’s opinion.
    Findings
    According to the findings of the study, in order to achieve the objectives of article 9 of the general health system policy, a total of 34 interventions were selected by experts who should be considered over the next 5 years. One of the most important interventions is the developing of a basic package of unit services for the benefit of people from compulsory insurance, the creation of an independent insurance system for the purchase of services, the implementation of multilayer social security system document, the creation of stable financial resources for insurance, the redefinition of the payments system appropriate to different levels and etc.
    Conclusion
    The quantitative and qualitative development of health insurance in the first phase requires the creation of a comprehensive and consistent database of all insured persons. The modification of payment systems and the design and developing of basic and complementary packages can also help to improve the insurance situation. Although achieving these aims requires more interaction between the Ministry of Co-operation, Labor and Social Welfare and the Ministry of Health, Medical Education and Training.
    Keywords: General Health System Policy, health insurance, quantitative, qualitative development
  • Mohammadmedi Tadayyon Pages 307-325
    Background and Objective
    Financing is the main function of any health system. Since healthcare expenditure has increased significantly in recent years, and most governments have faced challenges in providing these resources, the sustainability of health financing has been highlighted. In this regard, to implement the article 10 of general health policies, this study aimed at correct exploring this article in the policies, and identifying indicators and strategies for achieving sustainability in the financing of the health system of the I.R. of Iran.
    Method
    In this research, quantitative and qualitative methods have been used in combination. In the section explaining the definitions and basic concepts of politics and determining the initial list of indicators and strategies, by Semi-Systematic Review was used in valid databases. In the next stage, to identify selected indicators and solutions was done using the Expert Panel. The status of Iran in the area of health financial sustainability was determined using information and reports from credible authorities such as the World Health Organization (International Reference Center) and the Iranian Center for Statistics (National Reference).
    Finding
    Sustainability of health care financing means ensuring timely provision of financial resources and the balance between resources and expenditures in achieving the goals of the health system and public health coverage without compromising the sustainability of the state's financial situation. The 31 initial indicators for monitoring the sustainability of health system financing were determined. The 18 indicators were selected as the selected indicators and of the 19 of the interventions for achieving sustainability were identified as six priority and selected strategies.
    Discussion
    In the current situation in the I. R. of Iran, the issue of sustainability of the health system financing, and in particular the targeting of general government health resources to the needy and the lowest income deciles, and the fairly utility of these categories of general government health resources for the implementation of the article 10-4 of the General Health Policies and as a result of achieving Health coverage is very important. The pattern of "Multi-layer Health Financing" based on the household's economic status can be a valuable implementation strategy in these situations.
    Keywords: Health Financing, Health System Financing Sustainability, General Health Policies, Multi-layered Health Financing
  • Faranak Farzadi Pages 326-332
    Background and Aim
    Overall health policies are one of the major macroeconomic policies that are designed to dynamize the health systems and socialize health plans. The research project "Observation of the Implementation of the Article 11 of General Health Policies" aimed at explaining this policy, formulate the implementation program, defined necessary interventions and determine its monitoring indicators.
    Method
    In this study, a variety of library, documentary, qualitative and descriptive studies were used in different stages. At the expert panels, the various issues and concepts of this policy were identified. Scientific information about these topics was collected in a review study. Stakeholders were identified through documentary reviews and interviews with experts and program managers. General objectives, strategic objectives, strategy, short-term goals and interventions were defined in expert panels. Focus group discussions were used for gathering complementary information about the plan and in process interventions. In priority interventions were proposed by considering national plans and policies.
    Discussion
    The findings of this study provide health authorities the needed information to implement Article 11 of the general health policies and to monitor it. These achievements are presented in another paper. The methodology of this project is presented here. By this methodology it was tried to define information needed, monitoring indicators and in-priority indicators with considering optimal use of resources.  The method could prevent of duplication of formulation and implementation of operational programs and could provide a good model for researchers, planners and executives.
    Keywords: Health Policy, Health System Reform, Iran
  • Abdolali Mohaghaghzadeh Pages 333-353
    Background and Aim
    The general health poilices (GHP) that have been announced by the supreme leader of Iran is a systemic and futurographic approach to all fields of Iranian health.  GHP clause 12th: "Interpretation of 12th clause of general health policies: recognition, explanation, promotion, development and institutionalization of traditional Persian medicine" is merely devoted to Persian medicine (PM). The aim of this study was to interpret this clause in a thicktank which is formed by researcher and specialists of PM.
    Method
    In the first step, critical concepts of GHP 12th clause were studied according to the upstream national documents and international search engines and libraries without time limitation. In the second step, in an interview with PM politicians, administerators, specialists and stakeholders, general interventions are gathered, categoried and interpreted. Finally, proposed interventions are presented.
    Results
    Here, 14 concepts of GHP 12th clause are defined and 68 interventions are proposed.
    Conclusion
    In this study, PM related GHP are interpreted in a wide field: promotion, education, research, import, export, technology and production. Such interpretation will result in integration of traditional and conventional medicines, preventing forgery claims in PM and presenting new opportunities for conventional medicine.
    Keywords: Interpretation, Iranian Medicine, Health Policy, Traditional Medicine
  • Mohammadali Mohagheghi Pages 354-388
    Background
    Medical education has deeply impact on all aspects of the community health, due to its potential fields and specialized abilities. Some of the momentous responsibilities of this important educational system are as below:Providing and promoting human capital health, accountable responsiveness to social needs, identifying, rooting and solving problems and obstacles of the health care system, promoting of community health culture, health promotion with the research strategy, production of science and technology required by the field etc. Participation in the progress of the science and technology system, with "the Islamic-Iranian model of progress", is considered a main responsibility of this educational system.
    Method
    This study was conducted on the basis of the first and 13th paragraphs as well as other related concepts, from "the Mega-policy of Health Document", issued by great leader of the I. R. of Iran.
    Results
    In the analytical report 1, while presenting the main study framework, the concepts of "reform" and "progress" in the medical education system of the country are presented. Accordingly, main components of progress in the field of health and medical education (quantitative, qualitative, scientific, cultural, research, technology-managerial and spiritual)" are the direct subjects of this report. Other important aspedts are "Purposeful development", "effectiveness",  "Health-orientation", "Social Accountability", "Justice", and :Needs-oriented development".
    Conclusion
    In systematic attitude towards the health, in the General Health Policy horizon, several Processes (quantitative-qualitative-scientific-cultural-research-technological-managerial and spiritual) have a reciprocal and logical relationship.
    Keywords: Education, Medical Education, Policy, Mega-policy, Commitment, Strategy, Structure, Process, Content, Behavior, Development, Quantitative, Qualitative, Purposeful, effectiveness, Health-oriented, Accountability, Justice, Needs-oriented
  • Seyed Mehdi Seyedi Pages 389-399
    Background and aim
     Article 14 of the General Health Policy Document refers to changing the research strategy in accordance with national innovation system, become leader in science, technology and services in medical sciences, and also become center of excellence in medical services for south-west of Asia and Muslim world. The purpose of this study was to draw different conceptual and implantation models.
    Methods
    This study was conducted by using descriptive and qualitative methods. For designing the models, text and documents were reviewed and expert panels were used. Data were analyzed using framework analysis.Result and
    conclusion
    Since article 14 consist of three different sections, one of the most important prerequisite for implementation is a suitable conceptual model. This study proposed four conceptual model. In accordance, one implementation model also proposed. According to internal conditions in the country (institution, economy, politics, etc.) one of the models can be selected. It is also possible to move from one model to another, with changing the environment.
    Keywords: Research, National Innovation System, excellence, Leadership, Article 14
  • Mohammadbagher Saberi Pages 400-408
    Background
    Addiction has always been one of the main challenges of the country. Due to The complexity of addiction dimensions, Comprehensive review, Understanding and solving the challenges ahead is essential. Observation of the mental health status and addiction is one of the duties of the mental health group of the Iranian Academy of Medical Sciences. The group consists of leading academic professors and executive experts in the field of mental health, sociology and science of addiction. The group tries to provide a forum for the promotion of mental health in the framework of the general mission of the Academy.
    To do this, simultaneously with the consensus of experts, it uses the scientific, cultural, and Islamic capacities of the country. The main purpose of the meetings was to analyze the current status of addiction in the country, in order to provide practical suggestions for improving the situation.
    We hope that with the implementation of these suggestions, we will see improvements.
    Method
    During the meeting, the participants participated in scientific lecture, critiques and presenting the data on the importance of the addiction topic; the prevalence, treatment, structure, and law of countering narcotics in country and its Executive actions. In this context, eight sessions(sessions27to34) in years95-96focused on the concept, the state of addiction and its challenges ahead in Iran compared with the world.
    Results
    The findings of this meeting, in the form of the conclusion of considered issues picked up from mentioned specialized meeting are set out. Studying the facing addiction challenges of the considered issues to inform the relevant authorities has been the result of the group's consensus.
    Conclusion
    Considering the importance of the concept of addiction and considering its challenges ahead, the results of this specialized meeting on studying this issue and providing suggestions to inform to answerable organizations, policy makers or administrators, will be practical.
    Keywords: addiction, Policy making, Legislation