فهرست مطالب

سلامت و سالمندی خزر - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آذر درویش پور ، نازیلا جوادی پاشاکی* ، صدیقه عبداللهی صفحات 7-15
    سابقه و هدف
    سبک های مقابله ای نقش مهمی در کاهش استرس و درنتیجه سلامت عمومی افراد دارند. هدف از پژوهش حاضر شناسایی راهبردهای مقابله با استرس و عوامل همراه در کارکنان پرستاری شاغل در مراکز درمانی تابعه استان گیلان بود.
    مواد و روش ها
    این مقاله بخشی از اطلاعات یک مطالعه بزرگ تر از نوع تحلیلی- مقطعی را گزارش می نماید که در آن، تعداد 318 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس زا بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (تی تست و آنالیز واریانس) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه19 بهره گرفته شد.
    یافته ها
    اکثریت نمونه های موردپژوهش (41/2%) در گروه سنی 40-31 قرار داشته و ازنظر جنسیت اکثریت (94%) زن، متاهل (73/3%) و دارای مدرک کارشناسی (7/94%) بودند. در ارتباط با راهبردهای مقابله ای، کارکنان در درجه اول از راهبرد مسئله مدار (با میانگین و انحراف معیار 88/7± 71/47) و سپس با اختلاف جزئی از راهبرد اجتنابی (7/99± 47/09) استفاده می نمودند. بین راهبردهای مقابله ای با مشخصات جمعیت شناختی مانند سن، وضعیت تاهل و سابقه کار ارتباط معنی دار وجود داشت (0/05> P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه، استراتژی های مقابله ای تحت تاثیر برخی ویژگی های جمعیت شناختی مانند سن، وضعیت تاهل و سابقه کار قرار می گیرند. آگاهی از نتایج این پژوهش می تواند با فراهم آوردن اطلاعات لازم، موردتوجه مسئولین قرار گیرد تا با برنامه ریزی لازم و فراهم آوردن تمهیدات موردنیاز، زمینه را جهت به کارگیری راهبردهای مقابله ای موثر برای کاهش استرس و افزایش سلامت پرستاران فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، استرس شغلی، پرستاران
  • طیبه رحیمی پردنجانی* ، علی محمدزاده ابراهیمی صفحات 16-23
    سابقه و هدف
    رضایت از رابطه جنسی بخش مهمی از بهزیستی زنان را تشکیل می دهد، بنابراین شناسایی عوامل موثر بر آن ضرورت دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ویژگی های فردی در پیش بینی رضایت از رابطه جنسی زنان بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، جامعه آماری کلیه زنان متاهل ساکن در منطقه 7 شهر مشهد بود که تعداد 200 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه رضایت جنسی زنان و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون (Pearson correlation coefficient) و رگرسیون چند متغیری (multivariate regression) با استفاده از نرم افزار SPSS بکارگرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد ضریب همبستگی بین ویژگی های فردی سن، فاصله سنی، مدت ازدواج، تعداد فرزندان و تحصیلات با رضایت از رابطه جنسی معنی دار می باشد (0/01< P). تحلیل رگرسیون با روش گام به گام نشان داد از میان 5 متغیر مستقل فقط دو متغیر تحصیلات و فاصله سنی جواز ورود به معادله رگرسیون را پیدا کردند (0/0001> P).
    نتیجه گیری
    نتایج اهمیت ویژگی های فردی را در پیش بینی رضایت از رابطه جنسی نشان داد. توصیه می شود در بررسی های مربوط به ناسازگاری های جنسی زنان بر دو متغیر سطح تحصیلات و فاصله سنی با همسر تاکید شود.
    کلیدواژگان: رضایت از رابطه جنسی، ویژگی های فردی، زنان
  • کریم درویش پور، هادی علیزاده، حسن رمضانی* صفحات 24-29
    مقدمه
    امروزه افراد 60 ساله و بالاتر سریعترین گروه سنی در حال رشد در جهان هستند که می تواند کیفیت زندگی مرتبط با سالمندان را در قرن بیست و یکم در کشورهای پیشرفته تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی و عوامل مرتبط به آن در سالمندان شهرستان سرایان در سال 1397 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود. نمونه های پژوهش شامل 123 نفر از سالمندان شهرستان سرایان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری دادها، پرسشنامه استاندار دو بخشی (SF12) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS20 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی، (تی تست،ضریب همبستگی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 5/38± 64/82 سال بود، 87/8 درصد متاهل و 39/8 درصد از افراد بی سواد و تنها 11/4 درصد تحصیلات دیپلم و بالاتر داشتند. همچنین نمره ی کلی کیفیت زندگی افراد سالمند (5/70±) 33/13 بود. تفاوت معنی داری در میانگین نمره کیفیت زندگی مردان با زنان وجود داشت (0/005>P).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که سالمندان از کیفیت زندگی متوسطی برخور دار هستند. بنابراین لازم است تا توجه مناسبی به برنامه ریزی برای حفظ و ارتقاء کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمندان، عوامل مرتبط
  • مریم صادقی حصاری ، عباس شمسعلی نیا* ، رضا قدیمی ، نسرین نوابی صفحات 30-35
    سابقه و هدف
    احساس تنهایی عامل مهمی در بروز یا تقویت اختلالات دیگر دوران سالمندی می باشد. سوءتغذیه، یک اختلال بالینی و عامل خطر بسیار معمول در سالمندان است و عوارض ناشی از آن احتمال مرگ ومیر را در سالمندان افزایش می دهند. لذا این مطالعه باهدف بررسی ارتباط احساس تنهایی و وضعیت تغذیه در دوران سالمندی، با بررسی متون و مطالعات انجام شده صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، مرور ساده از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی PROQUEST, GOOGLE SCHOLAR, PUBMED, SCOPUS, SCIENCE DIRECT, ISC, IRANDOC, MAGIRAN، با واژگان احساس تنهایی، سوءتغذیه، وضعیت تغذیه Lonliness, Malnutrition, Nutritional status همراه با اصطلاح Elderly old, Aging, Old adult و با محدودیت زمانی، از سال 2000 میلادی تا به امروز انجام شد.
    یافته ها
    برخی مطالعات، احساس تنهایی را از عوامل تاثیرگذار بر سوءتغذیه به صورت کاهش وزن و لاغری در سالمندان بیان کرده اند و برخی دیگر، احساس تنهایی را از عوامل موثر چاقی و اضافه وزن در سالمندان بیان کرده اند. مطالعات زیادی تائید می کند هر دو گروه سالمندان، اضافه وزن و کم وزن خطر مرگ نسبی را در سالمندان (65-74 ساله) افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    خطر سوءتغذیه در میان سالمندان، با کاهش اشتها، کاهش وضعیت عملکردی و افزایش مشکلات روانی-اجتماعی همراه است. لذا ارزیابی منظم وضعیت تغذیه و عوامل موثر بر آن، تنظیم دوره های آموزشی برای کارکنان بهداشتی (پزشکان، پرستاران، روانشناسان، متخصصین تغذیه) برای شناسایی و کاهش عوامل خطر بالینی، عملکردی، اجتماعی یا اقتصادی سوءتغذیه ضروری است.
    کلیدواژگان: سالمندی، احساس تنهایی، سوء تغذیه، وضعیت تغذیه
  • آذر درویش پور ، نازیلا جوادی پاشاکی* ، صدیقه عبداللهی صفحات 36-42
    سابقه و هدف
    نقش مدیران پرستاری برای موفقیت سازمان های مراقبت سلامت بسیار حیاتی است. آن ها به دلیل پیچیدگی نقش ها و بار کاری زیاد، از استرس شغلی قابل توجهی برخوردارند. اکثر مطالعات به بررسی نقش استرس و مقابله با آن در کارکنان پرستاری پرداخته اند؛ اما تحقیقات مربوط به موضوع استرس مدیران پرستاری نادر است. لذا پژوهش حاضر به منظور تعیین وضعیت استرس شغلی مدیران پرستاری در مقایسه با پرستاران شاغل در بخش ها انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، یک مطالعه تحلیلی- مقطعی بود. تعداد 318 نفر از پرسنل پرستاری (261 نفر پرستار، 34 نفر سرپرستار، 16 نفر سوپروایزر و 7 نفر مترون) شاغل در بخشه ای مراکز درمانی تابعه استان گیلان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه استرس شغلی بیمارستانی (HSS-35) بود. این پرسشنامه مشتمل بر 35 سوال و 11 زیرمقیاس است. برای آنالیز داده ها از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 بهره گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اکثر نمونه های موردپژوهش در تمامی گروه ها دارای استرس متوسط بودند. بین سطوح استرس درگروهای مختلف مدیریتی و پرستاران شاغل بخش ها ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت (0/74P=، 0/41=F). نکته قابل توجه آن بود که سوپروایزرها بیش از سایر گروه ها (87/5%) دارای استرس متوسط بودند. درصد استرس شدید در مترون ها (28/6%) بیش از سایر گروه ها بود.
    نتیجه گیری
    علی رغم تاکید مطالعات مختلف مبنی بر توجه مدیران سازمان ها به استرس در کارکنان پرستاری، نتایج مطالعه نشان دهنده وجود استرس بیشتر در مدیران پرستاری است. لذا نیاز است برنامه ریزی های لازم برای کاهش استرس در تمامی گروه های پرستاری (اعم از مدیران و شاغلین بخش ها) صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مدیران پرستاری، استرس شغلی، پرستاران
  • معصومه اسمعیلی ، فاطمه قاسمی نیایی* صفحات 43-50
    سابقه و هدف
    مسئله معنای زندگی در مرحله پایانی چرخه حیات به عنوان مرحله انسجام یافتگی در برابر ناامیدی می تواند بر سلامت جسمانی و روانی سالمندان تاثیر بسیاری بگذارد، بنابراین هدف از این مطالعه کشف مولفه های اثرگذار درگذر از بحران معنا بر سالمندی می باشد تا با شناخت این مولفه ها در جهت پیشگیری و رشد اقدامات لازم به عمل آید.
    مواد و روش ها
    در راستای هدف پژوهش، اطلاعات موردنیاز از طریق رویکرد کیفی و روش نظریه مبنایی با استفاده از نمونه گیری هدفمند و در هر مرحله با توجه به تحلیل داده های پیشین از بین هفده مرد و زن سالمندی که تمایل به انجام مصاحبه داشتند، صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش دربرگیرنده مولفه های اصلی زایندگی، تیپ شخصیتی، برقراری ارتباطات عاطفی منسجم، کسب جایگاه اجتماعی مجدد و معنویت به عنوان عوامل تسهیل گر در دوران سالمندی درگذر از بحران معنا همراه با زیر مولفه های مرتبط بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این پژوهش وجود عواملی زایندگی، تیپ شخصیتی، روابط عاطفی منسجم، کسب جایگاه اجتماعی مجدد و معنویت می تواند تسهیل گر گذر فرد در بحران معنا در مرحله سالمندی شود. نتایج حاصل از این پژوهش با توجه به مشکلات و مسائل افراد سالمند فاقد معنای زندگی، توجه درمانگران و مشاوران را به اهمیت این فرایند می رساند. البته در این زمینه توجه به تفاوت های فرهنگی و شخصی در جریان درمان راهگشا هست.
    کلیدواژگان: سالمندی، بحران معنا، نظریه زمینه ای
  • شهربانو کیهانیان ، هاجر شعبانزاده، زهرا فتوکیان ، زهرا جنت علیپور* صفحات 51-58
    سابقه و هدف
    سرطان پستان شایعترین و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در بین زنان می باشد که با افزایش سن در ارتباط است. تاخیر در تشخیص و درمان سرطان پستان می تواند باعث پیشرفت بیماری و نهایتا افزایش مرگ و میر و کاهش میزان بقای بیماران شود. هدف از این مطالعه بررسی فاصله زمانی بین بروز اولین علامت سرطان پستان تا شروع درمان در بیماران مبتلا به سرطان پستان طی سالهای 1393-1388 می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی گذشته نگر می باشد. نمونه گیری به روش سرشماری و تعداد نمونه ها 100 نفر بود. اطلاعات از طریق چک لیست با استفاده از پرونده و مدارک پزشکی بیماران جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS نسخه22 با آزمونهای آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار، درصد فراوانی) و تحلیلی (کای اسکوئر) تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری (5p<0/0) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده اولین علامت کشف شده در 61% بیماران، توده سینه بود. اولین پزشک مراجعه شونده از سوی بیماران در 39% موارد، جراح عمومی بود. در 71% موارد فاصله زمانی بین اولین علامت تا مراجعه به پزشک کمتر از 3 ماه و در 29% بیماران بیشتر از 3 ماه بود. همچنین در 84% بیماران فاصله زمانی بین مراجعه به پزشک تا تشخیص، در 86% بیماران فاصله زمانی بین تشخیص تا درمان جراحی نهایی و در 87% بیماران فاصله زمانی از درمان جراحی نهایی تا شیمی درمانی کمتر از 1 ماه بود. بین ویژگی های دموگرافیک بیماران با تاخیرسیستم درمانی و تاخیر بیمار ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد. (0/05<p)
    نتیجه گیری
    با توجه به تاخیر 47 درصدی در مرحله مراجعه به پزشک (تاخیر بیمار) به نظر می رسد بر آموزش زنان در زمینه روش های غربالگری سرطان پستان باید بیشتر تاکیدگردد و بدلیل روند رو به رشد ابتلا به سرطان با افزایش سن، برنامه های خاص غربالگری برای زنان در سنین سالمندی تدوین و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تاخیر بیمار، تاخیر سیستم درمانی، تشخیص، درمان، زنان، سالمند
  • مهرناز منتظری لمراسکی ، عباس شمسعلی نیا ، محمود حاجی احمدی ، محبوبه نصیری* صفحات 59-68
    سابقه و هدف
    سالمندی با کاهش کیفیت و کمیت خواب مرتبط است، هدف این مطالعه، تعیین تاثیر آموزش بهداشت خواب بر کیفیت خواب زنان سالمند می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی محدود می باشد که برروی 61 نفر از زنان سالمند در دو گروه مداخله و کنترل (گروه کنترل 31 نفر و مداخله 30 نفر) انجام گردید. برای گروه مداخله پنج جلسه آموزشی به طور متوسط 40 دقیقه ای برگزار شدو پرسشنامه های دموگرافیک، ADL, AMT, ESS, PSQI برای هر دو گروه تکمیل گردید و کیفیت خواب بوسیله پرسشنامه کیفیت ذهنی خواب (PSQI) قبل و پس از مداخله ارزیابی شد. یافته ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری Paired t-test Chi_Square, Fisher’s Exact test, t-test, تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج داده ها که در مقطع زمانی قبل از آموزش تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه زنان سالمند (کنترل – مداخله) در کیفیت خواب دیده نشد، لیکن در مقطع زمانی پس از آموزش تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه زنان سالمند (کنترل – مداخله) دیده شد؛ بنابراین آموزش بر میزان کیفیت خواب تاثیر داشته است (0/007=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، می توان گفت آموزش بهداشت خواب به طور کلی سبب افزایش کیفیت خواب در زنان سالمند گردیده است. لذا این روش ها را می توان به کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی و پرستاران و همچنین به بیماران و همراهان آنان آموزش داد تابمنظور ارتقاء کیفیت خواب استفاده گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، بهداشت خواب، زنان سالمند، کیفیت خواب
|
  • Azar Darvishpour , Nazila Javadi, Pashaki*, Sedigheh Abdollahi Pages 7-15
    Background and objective
    Coping strategies play an important role in reducing stress and as a result the general health of individuals. The purpose of this study was to identify coping strategies with stress and associated factors in nursing staff working in health centers of Guilan province.
    METHODS
    This article is part of a larger analytical-cross sectional study in which 318 people were selected using multi-stage cluster sampling. The research tool was coping inventory for stressful situations (CISS) questionnaire. Descriptive and inferential statistics (T-test and ANOVA) was applied to analyze the data using SPSS19.
    FINDINGS
    Most of the samples (41.2%) were in the age group of 31-40 years and the majority of them were female (94%), married (73.3%) and BSc (94.7%). In relation to coping strategies, personnel primarily used task -oriented strategy (M±SD 47.71 ± 7.88) and then with a partial difference used avoidant strategy (M±SD 47.09 ± 7.99). There was a significant relationship between coping strategies and demographic characteristics such as age, marital status and work experience (P <0.05).
    CONCLUSION
    According to the findings of this study, coping strategies are affected by some demographic characteristics such as age, marital status and work experience. Awareness of this result can be considered by the managers to provide context for effective coping strategies to reduce stress and increase the health of nurses by planning and providing the necessary arrangements.
    Keywords: coping skills, occupational stress, nurses
  • Tayebe Rahimi Pordanjani*, Ali Mohamadzade Ebrahimi Pages 16-23
    Background and Aim
    Sexual satisfaction is an important part of well-being of women; therefore, identifying the factors that affect it is necessary. The present study aims to investigate the role of individual characteristics as predictors of sexual satisfaction in women.
    Methods
    In this descriptive-correlation study, statistical population was all of the married women who lived in area 7 of Mashhad. 200 women were selected by available sampling method. In this study, women sexual satisfaction questionnaire and demographic characteristics questionnaire were used. Also the data were analyzed by Pearson correlation coefficient and regression analysis by used SPSS software.
    Results
    Findings indicate that correlation coefficients between individual characteristics including age, age disparity, marriage time length, number of children and education with sexual satisfaction were significant (p<0.01). Stepwise multiple regression analyses yielded of the five independent variables, only two variables of education and age disparity found permit entry into the regression equation (P<.0001).
    Conclusion
    Findings indicate the important of individual characteristics as predictors of women sexual satisfaction. Also, considering the two variables of education and the age disparity, were recommended in examining the sexual incompatibility.
    Keywords: Sexual satisfaction, Individual characteristics, Women
  • Karim Darvishpoor , Hadie Alizadeh , Hassan Ramzani * Pages 24-29
    BACKGROUND AND OBJECTIVE
    Today, persons 60 years and older are the fastest growing age group in the world which can affect the quality of life of related to elderly people in the twenty-first century in developed countries. The aim of this study was to determine the factors on the elderly's quality of life in Sarayan City, in 2018.
    METHODS
    In this descriptive-analytic research,123 elderly people were selected using the available sampling method and according to the characteristics of the units under study. Data were collected using two-part standard questionnaire (SF12). Data were analyzed with descriptive and inferential statistical tests, (T-test, correlation coefficient) using SPSS 20.
    FINDINGS
    The mean age of the subjects was 64.82 ± 5.38 years. Among them, 87.8, 39.8 and 11.4% were persons married, illiterate as well as diploma and higher education, respectively. The total score of elderly's quality of life was 33.13 (± 5.70). Mean score of quality of life was 34.50±5.58 and 31.60±5.48 in men and women, respectively. There was significant difference in the mean quality of life score in men compared to women (p<0.005).
    CONCLUSION
    The results have shown that the elderly have average quality of life. Therefore, it is necessary to pay proper attention to planning to maintain and enhance the quality of life related to the elderly.
    Keywords: Quality of life, elderly, Sarayan City
  • Maryam Sadeghi hesari , Abbas Shamsalinia*, Reza Ghadimi , Nasrin Navabi Pages 30-35
    BACKGROUND AND OBJECTIVE
    Loneliness is an important factor in the occurrence or strengthening of other disorders in aging period. Malnutrition is a very common clinical disorder risk factor in elderly people and its complications increase the risk of mortality in the elderly. Therefore, the aim of this study was to evaluate the relationship between loneliness and nutritional status in aging period via literature review.
    METHODS
    In this study, a simple review was carried out by searching in data bases of SCOPUS, PUBMED, PROQUEST, SCIENCE DIRECT, ISC, IRANDOC and MAGIRAN with the key words of " Loneliness, Malnutrition, Nutritional status" alongside with the words "Elderly old, Aging, Old adult" with time limitation, from 2000 to the present.
    FINDINGS
    Some studies have reported the loneliness as one of the factors affecting malnutrition in terms of weight loss and slimming in the elderly, while others have expressed loneliness as an effective factor in obesity and overweight in the elderly. Many studies confirm that both elderly groups (overweight and underweight) increase the relative death risk in the elderly (aged 65-74).
    CONCLUSION
    The risk of malnutrition among the elderly is associated with reduced appetite, decreased functional status and increased psychosocial problems. Therefore, regular assessment of nutritional status and its effective factors, adjustment of training courses for health workers (physicians, nurses, psychologists and nutritionists) is essential to identify and reduce the clinical, functional, social or economic risk factors for malnutrition.
    Keywords: Elderly, Loneliness, Malnutrition, Nutritional status
  • Azar Darvishpour Dr , Nazila Javadi, Pashaki Dr*, Sedigheh Abdollahi Pages 36-42
    BACKGROUND AND OBJECTIVE
    The role of nursing managers is crucial for the success of health care organizations. Due to the complexity of roles and workloads, they have considerable job stress. The majority of studies have examined the role of stress and coping with it in nursing staff. However, research on the topic of stress in nursing managers is rare. Therefore, the present study was conducted to determine the status of occupational stress between nursing managers and nurses working in the wards.
    METHODS
    This analytical cross-sectional study was conducted on 318 nursing staff (261 nurses, 34 head nurses, 16 supervisors and 7 matrons), including nursing managers and nurses working in health centers of Guilan province, who were selected using multistage cluster sampling. The research instrument was Hospital Occupational Stress Questionnaire (HSS-35). The questionnaire consists of 35 items and 11 subscales. Data were analyzed via descriptive and inferential statistics using SPSS 19.
    FINDINGS
    The results showed that the majority of the samples in all groups had moderate stress. There was no statistically significant relationship between stress levels in different groups of managers and nurses working in wards (P = 0.74, F=0.41). It was remarkable that supervisors had moderate stress compared to other groups (87.5%). The severity of stress was higher in matrons (28.6%) than other groups.
    CONCLUSION
    Despite the emphasis of various studies on the attention of managers of organizations to stress among nursing staff, the results of the study indicate that nursing managers have more stress. Therefore, there is a need for planning of stress reduction in all nursing groups (including managers and nurses working in the wards).
    Keywords: Nursing managers, Occupational stress, Nursing staff
  • Masumeh Smaeili , Fatemeh Ghaseminia * Pages 43-50
    BACKGROUND AND OBJECTIVE
    Meaning of life in the final stage of the life cycle as an integrated stage against disappointment can affect the mental and physical health of elderly people; therefore, the aim of this study was to discover the effective components in the transition from the crisis of meaning among elderly persons to identify the aspects of this issue in order to prevent and grow the necessary actions.
    Materials and methods
    In line with the aim of the research, the required information was obtained through a qualitative approach and the method of the basic theory by using purposeful sampling and at each stage, taking into account the analysis of previous data from the seventeen men and women who were willing to complete the interview.
    FINDINGS
    The findings of this study included the main components of birth, personality type, integrated emotional communication, regaining social status and spirituality as facilitators of the transition from the age-old crisis of meaning to the related sub-components.
    CONCLUSION
    According to the results of this research, the presence of factors of birth, personality type, integrated emotional communication, regaining social status and spirituality can facilitate the passage of the person in the age-old crisis of meaning. Considering the problems and issues of the elderly people lacking the meaning of life, the results of the current study indicated the importance of this process from the perspective of therapists and consultants. Of course, the cultural and personal differences should be paid attention in the course of treatment.
    Keywords: Aging, Crisis of meaning, Grounded theory
  • Shahrbanoo Keyhanian , Hagar Shabanzadeh , Zahra Fotoukian , Zahra Jannat Alipoor * Pages 51-58
    BACKGROUND AND OBJECTIVE
    Breast cancer is the most common cancer and the second leading cause of cancer death among women, which is associated with age. Delay in the diagnosis and treatment of breast cancer can lead to disease progression, ultimately increase mortality and reduce survival rates in patients. The aim of this study was to evaluate the interval from the onset of the first sign of breast cancer to start of treatment in patients with breast cancer during 2009-2014.
    METHODS
    In this retrospective descriptive-analytic study, 100 women were selected using census method. Data were collected from the patients' medical records and documents using a checklist. Data were analyzed using SPSS 22 through descriptive (Mean and standard deviation, frequency) and analytical (Chi-square) tests. The significance level was considered p<0/05.
    FINDINGS
    Based on the results, the first sign was breast mass in 61% of the patients. In 39% of patients, the first physician to whom the patients referred was a general surgeon. In 71% of cases, the interval from the onset of the first sign to referral to the physician was less than 3 months and in 29% of patients was more than 3 months. Moreover, in 84% of patients, the time interval from referral to physician to diagnosis was less than 1 month. The interval from diagnosis to surgical treatment in 86 % and from final surgical treatments to chemotherapy in 87% of patients was less than 1 month. There was no statistically significant relationship between patients' demographic characteristics and patient and health care system delays (p> 0.05).
    CONCLUSION
    Considering the 47% delay of patient in the referral process to the physician, it seems that women's education on breast cancer screening methods should be emphasized. In addition, due to the growing trend of age-related cancer, the special screening programs for women especially in elderly age should be developed and implemented.
    Keywords: Breast cancer, Patient delay, Health system delay, Diagnosis, Treatment, Elderly, Women
  • Mehrnaz Montazeri lemrasky , Abbas Shamsalinia , Mahmoud Hajiahmadi , Mahboubeh Nasiri * Pages 59-68
    BACKGROUND AND OBJECTIVE
    Aging is associated with diminished sleep quality and quantity. The aim of this study was to determine the effects of sleep hygiene education (SHE) on sleep quality among elderly women.
    METHODS
    This limited randomized clinical trial was conducted on 61 elderly woman divided into intervention (n= 30) and control (n=31) groups. For intervention group, five 40-minute training sessions were held Moreover, a questionnaire consisting of demographic information, PSQI, ESS, AMT and ADL was completed for both groups. Sleep quality was assessed before and after the intervention using Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI). Data analysis was conducted using SPSS 16 with T- test, Paired t-test, Chi-Square test and Fisher’s exact test.
    FINDINGS
    Results indicated that there was no significant difference between two groups (control-intervention) in the sleep quality before training, but a significant difference was found between these two groups after training. Therefore, education has affected the quality of sleep (P=0.007).
    CONCLUSION
    According to the results of this study, it can be concluded that SHE has led to an increase of sleep quality in the elderly women. Therefore, these methods can be trained to Health Center staff, nurses, patients and their companions to promote the sleep quality.
    Keywords: Education, Sleep hygiene, Elderly women, Sleep quality