فهرست مطالب

Current Research in Medical Sciences - Volume:3 Issue: 2, 2019

Current Research in Medical Sciences
Volume:3 Issue: 2, 2019

  • تاریخ انتشار: 1397/11/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صغری خانی*، ملیحه نورالله پور شیاده صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    : زایمان طبیعی یکی از زیباترین رویدادهای زندگی هر زن و در عین حال یک واقعیت تنشزا است. درد زایمان شدیدترین دردی است که اکثر زنان در طول زندگی خود با آن مواجه می شوند، بنابراین کاهش درد زایمان با کمک انجام روش های کاهش درد زایمان، تمایل مادران را برای انجام زایمان به روش طبیعی افزایش خواهد داد، به طوری که در بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای پیشرفته، اداره و کنترل لیبر و همچنین تبدیل زایمان به یک تجربه ی خوشایند با حداقل درد، به یکی از مهمترین چالش های نظام سلامت، تبدیل شده است. لذا این مطالعه با هدف مروری بر تاثیر آوای قرآن کریم بر میزان درد و اضطراب زایمان، انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه ی مروری، مقالات چاپ شده به زبان انگلیسی و فارسی در پایگاه های اطلاعاتی SID، Iranmedex، Magiran، IranDoc، Library Cochrane، MEDLINE/PubMed، Scopus ، Science Direct و Google Scholar با استفاده از کلید واژه های موسیقی درمانی، آوای قرآن کریم، درد زایمان و اضطراب زایمان تا ماه می سال 2018 مورد جستجو قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که استماع صوت قرآن کریم بر کاهش استرس، اضطراب، ترس از زایمان، شدت درد و طول مدت زایمان و همچنین راحتی بیشتر مادر، تحمل بهتر درد زایمان توسط مادران، بهبود علایم حیاتی مادر و جنین، افزایش رضایت مندی مادران از زایمان طبیعی و جلوگیری از سزارین های بی مورد، موثر است.
    نتیجه گیری
    می توان از روش شنیدن آوای قرآن کریم به عنوان یک تکنیک آسان، ارزان و غیر تهاجمی برای کاهش اضطراب، درد و طول مدت زایمان در مادران و راحتی بیشتر مادر و جلوگیری از سزارین های بی مورد، استفاده کرد. ایجاد شرایط و امکانات مساعد در بیمارستانها می تواند ضمانت اجرایی خوبی جهت به کارگیری این روش، باشد.
    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، آوای قرآن کریم، درد زایمان، اضطراب زایمان
  • محمدرضا عابد*، مجتبی انصاری شهیدی، غلامرضا طالبی صفحات 11-18
    سابقه و هدف
    استرس شغلی به عنوان عاملی که آثار زیانباری بر بهره وری، کیفیت کار و سلامتی کارکنان داشته است، مورد توجه بوده است. از این رو پژوهش حاضر به چگونگی تاثیرگذاری استرس شغلی بر مولفه های سلامت عمومی کارکنان درمانی و غیر درمانی شاغل در یک بیمارستان پرداخته است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است که به روش مقطعی طی زمستان 1396 انجام گرفته است. جامعه آماری شامل همه کارکنان بیمارستان تخصصی شهید رجایی اصفهان بود. اندازه نمونه برابر با 100 نفر بود که به صورت تصادفی از بین تمامی کارکنان انتخاب شدند. 50 نفر گروه نمونه از میان کارکنان درمانی و 50 نفر دیگر از میان کارکنان غیر درمانی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه استرس شغلی اسیپو و پرسشنامه سلامت عمومی استفاده شد. داده ها از طریق روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (همبستگی، رگرسیون سلسه مراتبی و آزمون تی مستقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از میان چهار مولفه سلامت عمومی، تنها افزایش میزان مشکلات جسمانی، پیش بینی کننده استرس شغلی بود. همچنین مشخص شد که کارکنان بخش های درمانی در مقایسه با کارکنان بخش های غیر درمانی استرس شغلی بالاتری را تجربه می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به آثار منفی استرس شغلی بر سلامت جسمانی کارکنان، اگرچه برخی عوامل استرس زا به ویژه عوامل سازمانی در کارکنان بخش های درمانی غیرقابل اجتناب است، با این حال می توان تمهیداتی جهت بهبود شرایط محیط کار انجام داد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، سلامت عمومی، کارکنان بخش های درمانی، کارکنان بخش های غیر درمانی
  • جمیله آقاتبار رودباری*، مصطفی جوانیان صفحات 19-24
    سابقه و هدف
    توانمندسازی دانشجویان در برابر چالش ها و نیازهای آینده با روش های اثر بخش آموزشی، از وظایف مهم آموزش عالی سلامت جهت کسب مرجعیت علمی است. این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی آموزش مفاهیم آینده نگاری و مرجعیت علمی در گروه های کوچک انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بوده، نمونه از بین دانشجویان استعداد درخشان به تعداد 26 نفر انتخاب و در کارگاه آموزشی آشنایی با آینده نگاری و مرجعیت علمی، در سه گروه کوچک مشارکت داده شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته شامل مفاهیم آموزشی کارگاه بودکه قبل و پس از برگزاری در اختیار قرار گرفت. توصیف و تحلیل تاثیر کارگاه، با نرم افزار spss21 و آماره های توصیفی و آزمون آماری کروسکال- والیس در سطح معنی داری 05/0 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی 92/22، حدود نیمی از دانشجویان، در دانشکده پزشکی و اکثرا (%5/38) در مقطع کارشناسی بوده اند. مقایسه میانگین نمرات قبل و پس از برگزاری کارگاه نشان داد، اثر برگزاری کارگاه در افزایش آگاهی دانشجویان نسبت به مقوله آینده نگاری و مرجعیت علمی معنادار بوده است. 4/95 درصد دانشجویان به محتوای دوره آموزشی علاقه مند و 9/90 درصد با کاربردی بودن موضوع و مناسب بودن شیوه برگزاری موافق و 7/72 درصد موافقت خود را با الزام برگزاری این کارگاه برای سایر دانشجویان اعلام نمودند.
    نتیجه گیری
    آموزش مفاهیم آینده نگاری و مرجعیت علمی در گروه های کوچک، گامی موثر در توانمند سازی دانشجویان در زمینه آینده نگاری و مرجعیت علمی در راستای اهداف برنامه تحول و نوآوری در آموزش پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، مرجعیت علمی، دانشجویان، آموزش، گروه کوچک
  • زینب غلامی، عبدالایمان عمویی*، حسینعلی اصغرنیا، سید حوریه فلاح، هاجر طبری نیا، فاطمه اصغرزاده صفحات 25-31
    سابقه و هدف
    بیمارستان ها، به عنوان یکی از مهم ترین سازمان های اجتماعی، نقش عمده ای در تامین، حفظ و ارتقای سلامت افراد جامعه دارا می باشند. فاضلاب های بیمارستانی دارای انواعی از آلاینده ها شامل ترکیبات شیمیایی خطرناک و میکروارگانیسم های بیماری زا هستند. هدف از این پژوهش، بررسی کارایی فرآیند انعقاد الکتریکی در حذف باکتری های کلی فرم از فاضلاب بیمارستانی می باشد.
    روش کار
    نمونه های فاضلاب به صورت نمونه برداری لحظه ای، قبل از واحد کلرزنی از تصفیه خانه یکی از بیمارستان های شهر بابل دریافت شد. بررسی فرایند انعقاد الکتریکی در شرایط مختلف، شامل اختلاف پتانسیل الکتریکی (10، 20 و 30 ولت)، زمان تماس (30، 60 و 90 دقیقه) و نوع الکترود (آهن گالوانیزه و آلومینیوم) انجام شد. قبل و بعد از انجام فرایند و بعد از ته نشین شدن لخته ها، از میانه رآکتور نمونه ها برداشت و سپس آزمایش های تخمیر 15 لوله ای جهت شناسایی باکتری های کلی فرم انجام گردید.
    یافته ها
    حداکثر درصد حذف باکتری های کلی فرم توسط الکترودهای آهن گالوانیزه و آلومینیوم به ترتیب 7/99% و 8/95% بوده است. با افزایش اختلاف پتانسیل الکتریکی و زمان تماس، درصد حذف باکتری های کلی فرم در فاضلاب، توسط الکترود آهن گالوانیزه افزایش یافت. به طورکلی، الکترود آهن گالوانیزه در حذف باکتری های کلی فرم در فاضلاب، عملکرد بهتری نسبت به الکترود آلومینیوم در زمان تماس بیشتر از 60 دقیقه داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش مبین آن است که فرایند انعقاد الکتریکی، یک روش موثر در حذف کلی فرم ها از فاضلاب بیمارستانی بوده و می تواند به عنوان یک روش گندزدایی تکمیلی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: انعقاد الکتریکی، کلیفرم، فاضلاب بیمارستانی
  • محمدسعید جدگال، سعیده صادقی، نوشین یوشنی، فرهاد جهان آبادی* صفحات 32-39
    مقدمه و هدف
    بیماری سل یکی از علل اصلی مرگ و میر در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین آگاهی و بهداشت فردی زنان در مورد بیماری سل انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 400 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در سال 1395 به روش نمونه گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه بود. روایی آن توسط متخصصین تایید و ضریب پایایی پرسشنامه 6/7 بدست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری میانگین، انحراف معیار، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون همبستگی پیرسون آنالیز شد.
    یافته ها
    بیشترین تعداد شرکت کنندگان در پژوهش (4/64 درصد) در محدوده سنی 15 تا 35 سال قرار داشتند و اکثر افراد مورد مطالعه (8/37 درصد) بی سواد بودند. بین نمرات آگاهی زنان مراجعه کننده به مراکزبهداشتی درمانی وخانه های بهداشت شهرستان چابهار درخصوص بیماری سل بر اساس وضعیت شغلی، رعایت بهداشت فردی و سطوح مختلف تحصیلات تفاوت معنی داری وجود داشت. (0/05 P <.)
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه، باید نسبت به آموزش زنان با تحصیلات پایین در مورد علائم، راه های انتقال، روش های پیشگیری و تشخیص بیماری سل به منظور رعایت بهداشت فردی توجه بیشتری معطوف گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، بهداشت فردی، سل
  • محسن محمدی*، محمود خدابنده، سارا بدیع پور، فایقه سادات موسوی صفحات 40-44
    اگرچه آبسه مغز، عفونت شایعی نیست، اما در صورت بروز می تواند تهدید کننده حیات باشد. اغلب آبسه های مغز در کودکان ناشی از عفونت گوش، سینوس ها و یا دندان هستند. در این مطالعه ما یک دختر 11 ساله با آبسه بسیار بزرگ مغز به دنبال ماستوئیدیت را معرفی می کنیم. علیرغم سایز بسیار بزرگ آبسه و تحمل دو نوبت مداخله جراحی، بیمار بدون عارضه طولانی مدت بهبود یافت.
    کلیدواژگان: آبسه مغز، ما ستوئیدیت، آسپیراسیون
  • نسیم سبزدل*، احمد قربانی صفحات 45-51
    سابقه و هدف
    در سراسر جهان آسیب های ناشی از تصادفات وسایل موتوری یک معضل در حال رشد برای سلامت جمعیت عمومی محسوب می شود. سالانه تعداد افراد زیادی به علت تصادفات درون شهری ناشی از موتورسیکلت شدیدا زخمی می شوند و یا جان خود را از دست می دهند. لذا بر آن شدیم تا به طراحی یک مطالعه با هدف تعیین شیوع ضایعات ناشی از ترومای متعاقب تصادفات درون شهری ناشی از موتورسیکلت ارجاع شده به بیمارستان گلستان شهر اهواز طی سال 1394 بپردازیم.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی و از نوع مقطعی تمامی بیمارانی که در طول سال 1394 به بیمارستان آموزشی و درمانی گلستان شهر اهواز ناشی از تصادف درون شهری با موتورسیکلت ارجاع داده شده بودند، به صورت سرشماری وارد مطالعه گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیستی شامل: اطلاعات مربوط به سن، جنس، زمان رخداد حادثه، ناحیه درگیر، وضعیت نهایی و مدت زمان بستری بیمار بوده است که از طریق مراجعه به پرونده های بالینی برای تمامی بیماران تکمیل و مورد آنالیز توصیفی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین شیوع ضایعات ناشی از ترومای متعاقب تصادفات درون شهری ناشی از موتورسیکلت در مرتبه اول مربوط به گروه سنی 15 تا 24 سال (4/44 درصد) و در مرتبه دوم مربوط به گروه سنی 25 تا 34 سال (2/26 درصد) می باشد. به لحاظ متغیر جنسیت 1/91 درصد ضایعات مربوط به مردان بوده است. شایعترین میزان شیوع تروما برحسب فصل مربوط به فصل پاییز (6/46 درصد) بود و بیشترین شیوع ضایعات برحسب ناحیه درگیر مربوط به ناحیه سروگردن (25 درصد) و سپس مربوط به ناحیه صورت (2/23 درصد) بوده است. براساس وضعیت نهایی بیمار، شایعترین وضعیت در مرتبه اول مربوط به شکستگی و در رفتگی با شیوع 4/51 درصد و سپس وضعیت نیاز به جراحی با شیوع 8/33 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    مصدومین سوانح ترافیکی را بیشتر مردان و جوانان تشکیل می دهند. موتورسیکلت عامل نیمی از موارد مصدومیت می باشد که بیشتر در مناطق شهری و در مردان جوان رخ می دهد؛ بنابراین باید با تصویب قوانین سختگیرانه و فرهنگ سازی جهت اصلاح رفتارهای رانندگی، به ویژه موتورسیکلت سوارن زمینه کاهش و رخداد و در صورت رخداد، زمینه کاهش صدمات جسمی را فراهم سازیم.
    کلیدواژگان: تصادفات، تصادفات درون شهری، موتور سیکلت، تروما، زخم و آسیب ها
  • حسن رستم پور، پیغام حیدر پور*، سید داوود نصرالله پور صفحات 52-58
    سابقه و هدف
    چاقی در دوران نوجوانی زمینه ساز چاقی در دوران بزرگ سالی و عوارض مربوط به آن است. روند رو به افزایش نمایه توده بدنی یا BMI (Body Mass Index) نوجوانان یکی از مشکلات تهدیدکننده جوامع امروزی است.عوامل متعددی ممکن است در بالا رفتن BMI نوجوانان نقش داشته باشند. این مطالعه به منظور شناسایی عوامل فردی و رفتاری موثر بر BMI دانش آموزان دوره راهنمایی در شهرستان بابل انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی 474 نفر دانش آموزان16-11ساله مدارس راهنمایی شهرستان بابل در اسفند 1396 با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی انتخاب شدند.ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه پژوهش گر ساخته حاوی متغیرهای فردی و رفتاری مثل سن، مصرف فست فود، ورزش، پیاده روی، بلوغ فیزیولوژیک، مصرف شیر مادر، اندازه گیری قد وزن و محاسبه نمایه توده بدنی انجام شد.اندازه گیری متغیرهای وابسته مثل وزن با ترازوی Beurer ساخت آلمان با دقت 5/0 کیلوگرم و قد با قد سنجSeca ژاپن با خصوصیات غیرقابل ارتجاع و دقت 5/0 سانتیمتر انجام و BMI محاسبه شده بر اساس صدک های استاندارد CDC2000 تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین BMI 474 دانش آموزان موردمطالعه 9/4±5/21 بوده که 109نفر(23درصد)لاغر و65 نفر(7/13درصد) دارای اضافه وزن و27 نفر(7/5درصد) چاق بودند.یافته های این مطالعه نشان داد بین مدت استفاده از شیر مادر، بلوغ فیزیولوژیک با BMI رابطه معنی دار وجود دارد و همچنین بین جنس با تعداد دفعات پیاده روی و تماشای تلویزیون و استفاده از رایانه و مطالعه به حالت نشسته و مصرف نوشابه گازدار و تعداد دفعات ورزش، که با آزمون دومتغیره دوبه دو ارتباط معنی دار وجود داشت اما بین سن دانش آموز، مصرف غذای فوری، تغذیه با شیر مادر، سن و تحصیلات و شغل والدین و نرمش صبحگاهی، با جنس دانش آموزان ارتباط معنی دار وجود نداشت. در ایران شیوع چاقی در نوجوانان به سرعت در حال افزایش است مطالعه حاضر نشان داد که نزدیک به نیمی از دانش آموزان موردمطالعه 4/42=BMI خارج از حد طبیعی داشتند که نسبت به مطالعات انجام شده داخل کشور بالاتر است.نتایج آنالیز واریانس چندمتغیره نشان داد که بین رتبه تولد، ورزش، سن مادر، و استفاده از رایانه با BMI دانش آموزان تفاوت معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که حدود نیمی از دانش آموزان BMI بالاتر از حد طبیعی داشتند.شیوع اضافه وزن و چاقی دانش آموزان با تاثیرپذیری از بعضی رفتارهای فردی و متغیرهای دموگرافیک بیش از اکثر مناطق کشور می باشد. نظر به تائید وجود خطر بالقوه در درصد قابل ملاحظه ای از نوجوانان که می تواند سلامتی آنان را در دوره میان سالی و سنین بالاتر تهدید نماید، با توجه به تغییر رفتار تغذیه ای اکثر افراد جامعه و میل به غذاهای آماده وعدم تحرک و فعالیت بدنی مناسب سعی شود این مطالعات و پژوهش ها و بررسی ها هرچند وقت یک بار با وسعت گسترده تری انجام گیرد
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، BMI، اضافه وزن، چاقی
  • زهرا بابانژاد، عبدالایمان عمویی*، فاطمه اصغرزاده، هاجر طبری نیا، حسین قلی نیا صفحات 59-67
    سابقه و هدف
    ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب آشامیدنی مبنای قضاوت قابل شرب بودن آن است. تغییرات نامطلوب کیفیت آب شرب می تواند سلامت مصرف کنندگان را تهدید کند. هدف این مطالعه، بررسی کیفیت فیزیکی، شیمیایی و باکتریولوژیکی آب شرب شهر گتاب و مقایسه آن با استانداردهای ملی ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت توصیفی مقطعی در سال 1396 در شهر گتاب انجام شد. براساس انتخاب نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تقریبا 10% از منازل و خانه ها، به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب شد. بنابراین، تعداد تقریبی 15 نمونه آب شرب از محل های مصرف و منازل جمع آوری و جهت آنالیز به آزمایشگاه شیمی آب و فاضلاب دانشکده پیراپزشکی منتقل شد. جهت اندازه گیری پارامترهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و میکروبی از روش های استاندارد آب و فاضلاب (موسسه استاندارد ایران) استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان پارامترهای اندازه گیری شده به ترتیب کدورت (NTU 39/5) ، (41/7=PH) ، هدایت الکتریکی (744 میکروموس بر سانتیمتر)، کل جامدات محلول (2/517 میلی گرم در لیتر)، فلوئوراید( 48/0 میلی گرم در لیتر) ، نیتریت (027/0 میلی گرم در لیتر)، آهن( 74/0 میلی گرم در لیتر)، سولفات (745 میلی گرم در لیتر)، منگنز(17/0 میلی گرم در لیتر) و کلر باقیمانده(43/0 میلی گرم در لیتر) بدست آمد. همچنین در 06/0 درصد از نمونه ها، کلیفرم مدفوعی و در 6 درصد از آنها، شمارش بشقابی باکتری های هتروتروف مثبت بوده است.
    نتیجه گیری
    کیفیت فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب آشامیدنی شبکه توزیع شهر گتاب مناسب می باشد. زیادی میزان کدورت، آهن و سولفات در آب این شهر، ایجاد طعم، رنگ، بو و کدورت را در آب آشامیدنی سبب می شود.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، پارامتر های فیزیکی، شیمیایی، میکروبی
  • جمیله آقاتبار رودباری، پروین سجادی کبودی*، مصطفی جوانیان صفحات 68-73
    با اجرایی شدن سند آمایش سرزمینی و شکل گیری بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی، فرصت هایی برای ماموریت گرایی در حوزه آموزش علوم پزشکی فراهم گردید. بر این اساس، ماموریت ویژه توسعه دانش گیاهان دارویی، به دانشگاه های کلان منطقه یک آمایش آموزش عالی سلامت ازجمله دانشگاه علوم پزشکی بابل واسپاری شد. این مطالعه به منظور توصیف و انعکاس اقدامات به عمل آمده در دانشگاه علوم پزشکی بابل در اجرای این ماموریت، با بررسی مستندات مرتبط و گزارش عملکرد مسئول اجرایی این ماموریت انجام شد. یافته ها نشان می دهد، بازنگری برنامه های درسی ازنظر وجود واحد یا مباحث توسعه دانش گیاهان دارویی، گنجاندن این ماموریت در اهداف استراتژیک دانشگاه، نیازسنجی رشته های جدید در راستای ماموریت، ارائه آموزش برای گروه های هدف(دانشگاهیان و جامعه)، بررسی پژوهش های انجام شده در دانشگاه در راستای توسعه دانش گیاهان دارویی، تبیین وضعیت موجود دانشگاه درزمینه دانش گیاهان دارویی، تدوین شاخص های رصد مرتبط با ماموریت و خودارزیابی دانشگاه با شاخص های تدوین شده، شبکه سازی و گسترش ارتباطات و استفاده از دانش متخصصان بیرونی، نیازسنجی نرم افزاری و سخت افزاری و تامین بخش مهمی از موارد نیازسنجی شده، جانمایی و تخصیص زمین برای راه اندازی باغ گیاهان دارویی و آماده سازی باغ جهت کاشت گیاهان دارویی شناسایی شده، تدوین طرح تحقیقاتی شناسنامه دار نمودن گیاهان محوطه پردیس و باغ گیاهان دارویی دانشگاه، از اهم اقدامات انجام شده در این راستا می باشد. دانشگاه علوم پزشکی بابل اقدامات گسترده ای در تمامی محورها و اهداف برنامه راهبردی و عملیاتی ماموریت توسعه دانش گیاهان دارویی در حیطه های رسالت و اهداف، گفتمان سازی، ساختاری و عملکردی به انجام رسانده که در مدت تقریبا دوساله اجرای برنامه دستاوردهایی به ویژه در قسمت توسعه زیرساخت ها به همراه داشته است. با تداوم و ارتقای این روند، انتظار می رود در آینده نزدیک شاهد خروجی ها و دستاوردهایی درجهت کسب مرجعیت علمی در حیطه دانش گیاهان دارویی و به تبع آن گسترش خدمات رسانی و توسعه اقتصاد دانش بنیان باشیم.
    کلیدواژگان: ماموریت گرایی، توسعه، دانش گیاهان دارویی، آمایش سرزمینی، تحول و نوآوری
  • محمد هادی یدالله پور، سمانه محمدی*، ثریا خفری، شقایق علی زاده صفحات 74-81
    سابقه و هدف
    بی شک اینترنت پیشتاز انقلاب صنعتی جدید است. بر اساس آمار وب سایت Statista در سال 2017، 46/2 میلیارد نفر از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده می کنند که معادل 71% از کسانی است که به اینترنت دسترسی دارند. همچنین بر اساس آخرین نظرسنجی ایسپا در خرداد سال 1397، 66% از مردم ایران حداقل عضو یک شبکه اجتماعی مجازی می باشند. مشخص شدن آنکه چه تعداد از دانشجویان و علت و انگیزه آنان از استفاده شبکه های اجتماعی برای جوامع علمی به شدت اهمیت دارد. لذا این مطالعه تلاش نموده است تا هدف و انگیزه دانشجویان که قشر اصلی استفاده کننده از این شبکه ها هستند را موردبررسی قرار دهد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که تعداد از دانشجویان به صورت سهمیه ای انتخاب شده بودند، در آن شرکت کردند. اطلاعات موردنیاز در این مطالعه از طریق پرسشنامه ی گلنار ، بالکی و کاک یر که پایایی و روایی آن در مقاله انگیزه استفاده از شبکه های مجازی اجتماعی ( شهاب مرادی و همکاران) طبق ضریب آلفای کرنباخ91/0 به دست آمده، جمع آوری می گردد. پرسشنامه توسط پژوهشگران بین دانشجویان توزیع گردید و داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 مورد تحلیل و بررسی آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل به میزان 78/98% از شبکه های مجازی استفاده می کنند. اولین انگیزه دانشجویان از عضویت در این شبکه ها خود افشاگری با19.11% است. دومین انگیزه، غوطه ور شدن در این شبکه ها با 04/19% درصد؛ سومین انگیزه،جستجوی اطلاعات با 27/18%درصد؛ چهارمین انگیزه، وقت گذرانی با 13/18%درصد؛ پنجمین انگیزه، حفظ روابط با 34/10% درصد؛ ششمین انگیزه، بهبود وضعیت فردی با 3/8% درصد و هفتمین انگیزه، سرگرمی با 55/7% درصد است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نوظهور بودن این شبکه ها و افزایش روزافزون استفاده از شبکه های مجازی در بین جوانان توصیه می شود که مسئولین با اتخاذ راهکارهایی جوانان را نسبت به پیامدهای منفی این شبکه ها آگاه کنند همچنین فضایی فراهم سازند تا جوانان برای مقاصد اقتصادی و گردهمایی های علمی از این شبکه ها استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تلگرام، اینستاگرام، فیس بوک، فضای مجازی، دانشجویان، انگیزه
|
  • Soghra Khani*, Malihe Nourollahpour Shiadeh Pages 1-10
    Introduction
    vaginal delivery is one of the most beautiful events in every woman's life, although it is a tense reality. The labor pain is the furthermost severe pain which women encounter during their lifetime. Therefore, reduce of labor pain using supporting methods can lead to increase maternal tendency to vaginal delivery. As in many developed countries, the management of labor pain, as well as the transformation of childbirth into a pleasant experience, has become one of the main challenges of the health system. Therefore, this study was conducted with the aim of reviewing the effect of Holy Quran voice on pain and anxiety in childbirth.
    Method
    In this literature review study, English and Persian articles were searched in four national databases (SID, Iranmedex IranDoc and Magiran) and five international databases (Cochrane Library, MEDLINE, Scopus, Science-Direct and Google Scholar) up to May 27 15, 2018. The following keywords were used in search strategy: music therapy, voices The Holy Qur'an, labor pain and labor anxiety.
    Findings
    Our literature review showed that hearing of Holy Quran sounds has positive remedy effects on stress, anxiety, fear of delivery, pain intensity and duration of delivery. Moreover it is effective on greater maternal comfort, better tolerance of labor pain, improvement of vital signs of mother and her fetus, increase of maternal satisfaction with vaginal delivery and prevent of unnecessary cesareans.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that listen to sound of the Quran could be an easy, inexpensive and non-invasive technique to reduce the anxiety, pain, labor time and cesarean, and also for more mother's convenience and preventing unnecessary section. Providing the suitable conditions and facilities in hospitals can be a good guarantee to apply this method.
    Keywords: Holy Quran voice, Labor pain, Anxiety
  • Mohammadreza Abed*, Mojtaba Ansari Shahidi, Gholamreza Talebi Pages 11-18
    Introduction and aims Occupational stress, as a factor that has harmful effects on productivity, quality of work and health of employees has been the focus of attention. Therefore, the present study was conducted to examine the effect of occupational stress on the general health components of therapeutic and non-therapeutic staff working in a hospital. Materials and Methods This research was a descriptive-analytic study which was conducted in a cross-sectional method during the winter of 2018. The statistical population included all employees of Shahid Rajaee Specialized Hospital in Isfahan. The sample included 100 staff who were randomly selected from among all staff. 50 staff were selected from among therapeutic staff and 50 others from non-therapeutic staff. To collect data, the Occupational Stress Questionnaire and General Health Questionnaire were used. Data were analyzed through descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (correlation, hierarchical regression and independent samples t-test). Results The results indicated that among the four components of general health, only increase in physical problems was the predictor of occupational stress; moreover, it was found that the staff of the therapeutic sectors, compared with the non-therapeutic sectors, experienced a higher degree of occupational stress. Conclusion Considering the negative effects of occupational stress on the employees’ physical health, although some stressors, especially organizational factors, are unavoidable for the staff of the therapeutic sectors, measures can be taken to improve the work environment.
    Keywords: Occupational stress, General health, therapeutic staff, Non- therapeutic staff
  • Jamileh Aqatabar Roudbari*, Mostafa Javanian Pages 19-24
    Background
    Students' empowerment for future challenges, needs with effective educational methods is one of the important tasks of health higher education for scientific authority. The aim of this study was to investigate the effectiveness of the teaching of concepts of foresight and scientific authority in small groups.
    Materials and Methods
    This is a descriptive-analytic study. 26 students of  brilliant talent were selected and participated in three small groups workshop on Foresight and Scientific authority. The research tool was a researcher-made questionnaire containing the educational concepts of the workshop before and after the holding. Descriptive and analytic analysis was performed using SPSS21 and descriptive statistics and Kruskal-Wallis statistical test at a significant level of 0.05
    Results
    The average age of the students was 22.92, about one-half of the students were in college and most (38.5%) at the undergraduate level. The comparison of the mean scores before and after the workshop showed that the work of the workshop in increasing the students' awareness of Future literacy and scientific authority have been meaningful. 95.4% of students were interested in the content and 90.9% stated that they were applicable to the subject and the appropriateness of the method and 72.7% agreed with the requirement for the workshop to be presented to other students
    Conclusion
    The teaching of the concepts of Foresight and scientific authority in small groups is an effective step in empowering students in the field of Foresight and scientific authority in line with the goals of the program of development and innovation in medical education.
    Keywords: Foresight, Scientific authority, Students, Education, Small group
  • Zeinab Gholami, Abdoliman Amouei*, Hosseinali Asgharnia, Seyyed Hourieh Fallah, Hajar Tabarinia, Fatemeh Asgharzadeh Pages 25-31
    Background and Objective
    Hospitals, as one of the most important social places, play a basic role in providing, conserving and improving of the individual and community health. Hospital wastewater contain different pathogenic microorganisms, hazardous chemicals, radioactive substances, and organic and inorganic materials. In this research, removal of coliform bacteria from hospital wastewater by electrocoagulation technology has been evaluated.
    Methods
    Wastewater samples were collected from Yahianejad hospital wastewater treatment plant belong to Babol Universty of Medical Sciences as a grab sampling before the chlorination unit. Electrocoagulation experiments were carried out in the electrical voltage (10,20,30V), contact time (30,60,90 minutes), and using two types of galvanized iron and aluminum electrodes. Before and after electrocoagulation starting, the samples were taken middle of the reactor and the experiments were conducted multi-tube fermentation method (15 tubes with dilution).
    Results
    The results showed that the maximum removal of coliforms in galvanized iron and aluminum is 99.7% and 95.8% respectively. As well as, with increasing the voltage and contact time, the removal rate of colifirms in the galvanized iron electrode increases. Totally, the galvanized iron electrode has better removal efficiency of coliforms than aluminum electrode in contact time more than 60 min.
    Conclusion
    The results of this study showed that the electrocoagulation process is an effective method for the removal of coliforms from hospital wastewater at pilot scale and can be used as complementary disinfection method.
    Keywords: Electrocoagulation, Coliforms, Hospital wastewater
  • Mohammad Saeed Jadgal, Saeedeh Sadeghi, Nooshin Youshany, Farhad Jahanabadi* Pages 32-39
    Abstract Introduction and Aim
    Tuberculosis is one of the main causes of mortality in low-income and middle-income countries. The aim of this study was to investigate the relationship between women's Knowledge and personal health about tuberculosis.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 400 women who referred to health centers in 2016 were studied by Convenience sampling method. Data was collected by a researcher-made questionnaire. Its validity was confirmed by experts and the reliability coefficient of the questionnaire was 6.7. Data were analyzed by SPSS software using statistical tests such as mean, standard deviation, one way ANOVA and Pearson correlation test.
    Results
    The results of the study showed that the mean age of women was 32.4 ± 3.1 years. The largest number of participants in the research (64.4%) were in the age range of 35 to 15 years old, and most of the subjects (37.8%) were illiterate. There was a significant difference between the scores of knowledge of women referring to Chabahar health centers and health houses regarding tuberculosis based on job status, personal health and education levels. (P <0.05).
    Conclusion
    According to the findings of the study, attention should be paid to educating women with low education about symptoms, transmission of disease, methods for prevention and diagnosis of tuberculosis in order to comply with personal health.
    Keywords: Knowledge, Personal health, Tuberculosis
  • Mahmoud Khodabandeh, Mohsen Mohammadi*, Sara Badipoor, Faegheh Sadat Mousavi Pages 40-44
    Although brain abscess is not a very common infection , it is very life-threatening if it occures.Most brain abscesses in children are the result of ear,sinus or tooth infection.In this study,we report an eleven year old girl with a huge brain abscess due to mastoiditis.Despite exesive size of brain abscess and towice surgical intervention,our case cured without any neurological sequela.
    Keywords: brain abscess, mastoiditis, aspiration, sequel
  • Ahmad Ghorbani, Nasim Sabzdel* Pages 45-51
    Background and Objective
    Motor vehicles accidents worldwide are a growing problem for the health of the general population. Every year, many people are seriously injured or killed because of motorcycle accidents. Therefore, we decided to design a study to determine the prevalence of injuries caused by trauma due to motorcycle-induced accidents referred to Golestan Hospital of Ahvaz city in 2015.
    Methods
    This study is a descriptive and cross-sectional studies, all patients during 2015 were referred to teaching hospitals of Golestan of Ahvaz city due to urban motorcycle accident were counted in the study. The data collected through Check list includes: information on age, gender, time of incident, the affected area, the final status and hospitalization period has to go through the medical records for all patients completed and was analyzed descriptively.
    Results
    The results of this study showed that the highest prevalence of traumatic due to urban motorcycle trauma at first level was related to the age group of 15 to 24 years old (44.4%) and in the second group was the age group of 25 to 34 Year (26.2%). In terms of gender, 91.1% of the lesions were in men. The most prevalent number of traumas was seasonal in the fall season (46.6%), and the highest prevalence of lesions was related to the area of head circumference (25%) and then to the face area (23.2%). Based on the patient's final condition, the most common condition in the first stage is fracture and dislocation with an incidence of 51.4% and then the condition of the need for surgery with an outbreak of 33.8%.
    Conclusion
    Traffic injuries are mostly men and young people. Motorcycles are responsible for half of the injuries that occur in urban areas and in young men. Therefore, with the adoption of rigorous regulations and culturalization to modify driving behaviors, especially motorcycles, we must reduce the incidence and in the event of an incident we must reduce physical harm.
    Keywords: Accidents, Accidents within the city, Motorcycle, Trauma, Wounds, Injuries.
  • Hasan Rostampour, Peygham Heidarpour*, Seyed Davood Nasraollahpour Pages 52-58
    Background and Objective
    The rising trend of Body Mass Index (BMI) in adolescents is one of the major problems minatory societies. Several factors may affect higher BMI adolescents. This study aimed to identify factors influencing BMI in guidance school students of Babol.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in winter 2017. On research population, including about 504 students who were selected by stratified random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire containing demographic, behavioral Such as age, eating fast food, exercising, walking with asked students and questions such as physiological maturity, using breast milk mother's students asked.  dependent variables such as weight with beurer Germany 0.5 kg carefully and Height stadiometer seca Japan Unacceptable reaction with 0.5 cm carefully is measured and calculated BMI based on the standard percentile CDC2000 was analyzed
    Results
    The mean BMI in 474 students were 21.5±4.9 that109 persons (23%) were Weight loss 65 persons(13.7%) were overweight and 27 persons(5.7) were obese. BMI in students had a significant relationship with school feeding, sex, duration of breastfeed, maturity, consumption of carbonated beverages, working with computers, physical activity, (p<0.05), and had no significant relationship with birth, type of home, residential area, how to go to school, , watching TV, reading, father's education and job, mother's education and age(p>0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that about a half of the students had a BMI above the normal range. It is recommended to design and apply intervention programs for adolescents.
    Keywords: Body Mass Index, BMI, Students, Overweight, Obesity, Weight loss
  • Zahra Babanejad, Abdoliman Amouei*, Fatemeh Asgharzadeh, Hajar Tabarinia, Hossein Gholinia Pages 59-67
    Background & objective
    Physical, chemical and microbial properties of drinking water are the basis for judging its drinking potential. Undesirable changes in drinking water quality can threaten the health of consumers. The aim of this study was to evaluate the physical, chemical and bacteriological quality of drinking water in Gatab city and compare it with national standards of Iran.
    Materials and Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted based on random stratified sampling and approximately 10% of homes were selected as the statistical community. Approximately 15 samples of drinking water were collected from consumption points and transferred to the water and wastewater chemistry Lab for analysis. Physical, chemical and microbiological parameters were measured using standard methods for water and wastewater examinations.
    Results
    The mean values ​​of measured parameters were respectively turbidity (4.39 NTU), (PH = 7.41), electrical conductivity (744 μm/cm), total soluble solids (517 mg/L), fluoride (0.48 mg/l), nitrite (0.027 mg/l), iron (0.74 mg/l), sulfate (745 mg/l), manganese (0.17 mg/l) ) and chlorine residual (0.43 mg/l). Also, in 0.6% of the samples, fecal coliform and in 6% of them, the plate count of heterotrophic bacteria was positive.
    Conclusion
    The physical, chemical and microbial quality of drinking water is suitable for the distribution network of Gatab. Increasing of the turbidity, iron and sulfate in water distribution system due to the taste, color, smell and turbidity in the drinking water.
    Keywords: Drinking Water, Physical, chemical, bacteriological parameters
  • Jamileh Aqatabar Roudbari, Parvin Sajadi Kaboudi*, Mostafa Javanian Pages 68-73
    With the implementation of the land preparation, document and formation of transformation and innovation packages in medical science education, some mission-oriented opportunities have been provided in the medical education field. Accordingly, the special mission of medicinal plant development was given to the major universities of district one of academic health preparation, including Babol University Of medical science. This study was conducted to describe and reflect the activities performed at Babol University of Medical Sciences in accomplishing this mission by reviewing relevant documentation and performance report of its executive management. Findings show that some of the performed activities regarding this issue include the revision of curriculum in terms of existence of the units or topics of medicinal plants knowledge development, placing this mission in strategic goals of the university, needs assessment of new fields concerning this mission, offering training for target groups(academics and society), investigating the performed research in the university in order to develop the knowledge of medicinal plants, explaining current status of the university regarding the development of medicinal plants knowledge, preparation of the observation indicators related to the mission and self-assessment of university with the prepared indicators, networking , communication development and using exterior experts’ knowledge, needs assessment of software and hardware  and supplying an important part of the assessed needs, layout and allocation of land to initiate the medicinal plant garden and preparation of the garden for planting the identified medicinal herbs, preparation of the research plan to allocate certification for the plants in Pardis area and medicinal plant garden of the university. Babol University of Medical Sciences has carried out extensive efforts in all areas and goals of the strategic and operational plan of the mission related to developing the medicinal plant knowledge in areas such as vocational and goals, making discourse, structural and functional areas that it has special achievements in developing the infrastructures in two-year period of the plan implementation. It is expected that through the continuation and promotion of this trend, we observe outcomes and achievements toward acquiring scientific authority in the field of medicinal plant knowledge then accordingly development of services and knowledge-based economy in near future.
    Keywords: mission-oriented, development, knowledge of medicinal plants, land preparation, innovation
  • Samaneh Mohamadi, Mohammad Hadi Yadollahpour *, Soraya Khafri, Shaghayegh Alizadeh Pages 74-81
    Introduction and Objectives
    Undoubtedly, the Internet is the leading pioneer of the new industrial revolution. According to Pew Research and the crowd science network organization, in 2014, 72% of men and 76% of women who were Internet users were also active on virtual networks, with most of them targeting young people. Determining the number of students and their motivation to use social networks for scientific communities is very important. Therefore, this study has tried to examine the purpose and motivation of the students who are the main corners of the networks.
    Materials and Method
    This is a descriptive-analytic study in which a number of students were selected in quota. The required information in this study was collected by Golnar, Balki and Kakir questionnaires whose reliability and validity were obtained in the article on the motivation of using social virtual networks (Shahab Moradi et al.) According to the coefficient of alpha of Kernbach 0.91. . The questionnaire was distributed by the researchers among the students and the data were analyzed by statistical software SPSS version 22
    Results
    The findings of this study showed that students of Babol University of Medical Sciences use 98.78% of virtual networks. Students' first motivation to join these networks is self-disclosure with 11.11%. The second motive is to immerse themselves in these networks with 19.04% percent; the third motivation, information search with 18.27%; fourth motivation, time spent with 18.13%; fifth motivation, maintaining relationships with 10.34%; sixth motivation, improvement of the situation Individuals with 8.3% percent and seventh motivation, entertainment with 7.55% percent.
    Conclusion
    Given the emergence of these networks and the increasing use of virtual networks among young people, it is recommended that authorities inform youth about the negative implications of these networks by adopting strategies for youth, as well as providing a space for young people. Use these networks for economic purposes and scientific gatherings.
    Keywords: Telegram, Instagram, Facebook, Cyberspace, Students, Motivation